tigran honent kilisesi karsPin
Ana sayfa » Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

İçindekiler

Türkiye’nin tarihi turistik yerleri, gezmeyi sevenler için harika rotalar olduğu gibi yüzyıllar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kültür kokan cazibe merkezlerini içeriyor. Türkiye tarihi yerler bakımından oldukça zengindir. Gerek devlet desteği gerekse özel desteklerle birlikte bugün Türkiye’de birçok kazı çalışması yapılarak gün ışığına birçok eser ve yapılar çıkarılmaktadır.

Muazzam ve köklü bir tarihe ev sahipliği yapan ülkemiz, dünyanın tarihi eser merkezi olarak nitelendirilebiliyor. Antik kentler, höyükler, camiler, hamamlar, konaklar, hanlar, müzeler, kiliseler ve dahası ülkemizin 81 ilinde kendini gösteriyor. Tabii ki bu köklü mirası yakından takip etmek isteyen tüm turistler dünyanın her yerinden Türkiye’yi ziyaret ediyor. Unutulmaz anılar yaşamak isteyenler, ziyaret rotalarını önceden belirleyerek gezi noktalarını daha etkili bir şekilde değerlendiriyor. Hem tarihi eserlerin resmi ile bu şaheserleri görebilir hem de kısa bilgilerle geçmişini öğrenebilirsiniz. İşte sizin için derlediğimiz Türkiye’nin tarihi yerleri, tarihi eserleri ve bu yerlerin açıklamaları;

1. Selimiye Cami

Pin
selimiye-camii-ve-kulliyesi

Mimar Sinan’ın ustalık eserim diye nitelendirdiği cami, Türkiye tarihi yerler arasındadır. Bu tarihi eser ayrınca devasa büyüklükte ibadet yeri olma özelliği taşıyor. Edirne’de şehrin simgesi haline gelen cami, ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Unesco Dünya Mirası Listesi’nde de yer alması başka bir güzelliktir. 1575 yılında tamamlanan cami 450 yıla yakın bir süredir ayaktadır. Hem Osmanlı’nın hem de dünyanın simgesi haline gelen bu tarihi eseri kaçırmayınız.

  • Adres: Meydan, Mimar Sinan Cd., 22020 Edirne Merkez/Edirne
  • Ziyaret Saatleri: 05:30 – 23:30

2. Ala Cami

osmaniye-tarihi-camiPin

Kare planlı yapılan ala cami Osmaniye tarihi yerler arasındadır. Roma dönemine ait olduğu düşünülen cami, manastır olarak da kullanılmıştır. Daha sonra bir kilise eklenen yapı, yapılan restorasyon çalışmalarıyla daha da canlandırılmıştır. Ayrıca Roma, Selçuklu ve Osmanlı devrine de şahitlik eden yapı 1997 de başlatılan kazılarla gün ışığına çıkartılmıştır. Doğanın ortasında kalan yalnız bir cami gibi görünse de ülkemiz için tarihi eserler bakımından arasında son derece önemlidir.

Adres: 80750 Öksüzlü/Kadirli/Osmaniye

3. Kütahya Çini Müzesi

Pin
cini-muzesi-kutahya

Kütahya Tarihi yerler arasında bulunan Kütahya Çini Müzesi, 1999 yılında hizmete açılmıştır. Türkiye’deki tarihi eserler listesi içinde bulunan müzede Germiyanoğulları’ndan II. Yakup’un çinili sandukası yer almaktadır. Çiniden yapılan eserler müzede kronolojik bir şekilde sıralandığı için ziyaretçilerine kolay araştırma imkânı sunabiliyor. 1411 yılında yaptırılan bu yapıda farklı bölümler sizleri bekliyor. Tarihi eserler listenize mutlaka katmalısınız.

 Paşamsultan Mahallesi/Kütahya
Nasıl Gidilir: Şehir merkezine 1 km uzaklıktadır.

4. Boğatepe Peynir Müzesi

Pin
bogatepe-koyu-peynir-muzesi-kars

Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan müze, Türkiye’nin ilk peynir müzesidir. Kars Boğatepe Köyü’nde yer alan müze gravyer peyniriyle ün salmıştır. Müzede peynirin yapılma aşaması, kullanılan araç ve gereçler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Ayrıca içerisinde çevrede yaşayan bitki türleri hakkında da panolar yardımıyla araştırma yapabilirsiniz. Belki adına bile duymadığınız peynir türleri için burayı ziyaret ederek, evinize 30 kiloluk peynirlerle dönmeniz içten bile değil.

Adres: Büyük, Boğatepe/Kars Merkez/Kars

5. Mamure Kalesi

Pin
mamure-kalesi-mersin

Türkiye turistik yerler içerisinde bulunan Mamure Kalesi, 1500 yıllık orta çağ kalelerindendir.  Anamur ilçesinde bulunan bu yer 23.500 metrekarelik bir alanı kapsar. Birçok medeniyete ev sahipliği yaparak Mersin tarihi yerler arasına girmiş bir kaledir. Ayrıca denizin ortasında yapılmasından dolayı düşmanı çok kolay avlayabilecek bir konuma sahiptir. Savaş döneminde kale kuşatılsa da çevre sarnıçlardan su temini yapılabiliyordu. Yani Mersin için oldukça önemli bir kaleydi.

    • Adres: İskele, 33650 Anamur/Mersin
    • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
    • Mamure Kalesi Ziyaret Saatleri: 08:00-19:30 Her gün açıktır.

6. Adana Sinema Müzesi

Pin
sinema-muzesi

Uluslar arası Adana Altın Koza Film Festivali ile hizmete açılmış olan Adana Sinema Müzesi’nde birçok sanatçının balmumu heykelini görebilirsiniz. Sanat müzeleri arasında bulunan müze tüm sanat severleri bir araya getiriyor. Adana Belediye’si tarafından restore edilen binada seyretmiş olduğunuz birçok filme rast gelebilirsiniz. Bu müzenin Adana’da olmasının nedeni geçmiş dönemlere ait sanatçıların hep Adana’dan çıkmış olmasıdır. Yeşilçam ve Türk sinemasından nostalji yaşamak için buraya uğrayabilirsiniz. Böylece Adana tarihi yerlerine giriş yapabilirsiniz.

Adres

      • : Kayalıbağ, Seyhan Cd., 01010 Seyhan/Adana

Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

7. Alacahöyük

Pin
alacahoyuk

Çorum’da bulunan Alacahöyük kazılarıyla birlikte 4 medeniyete ait bilgiler gün ışığına çıkarılmıştır. Çorum‘da bulunan yapılar topluluğu, Atatürk’ün isteği üzerine başlatılan kazılarla, Hititlere kadar gitmektedir. Bölgede tanrılara ait kabartmalar ve heykeller görebilirsiniz. Kraliyet mezarlarının üzerinde ise hayvan kalıntılarının yanı sıra süs eşyaları da bulunmuştur. Çorum gezilecek yerler arasına girmeye hak kazanan bu yerde ilk kazılar 1935’te yapılmıştır. Şuanda bile binlerce turisti ağırlamaktadır. Alacahöyük sadece Türkiye değil aynı zamanda Dünyadaki tarihi eserler arasında bulunmayı hak ediyor.
Adres: 19600 Alacahöyük/Alaca/Çorum

Telefon: 0 (364) 422 70 11

Ziyaret Saatleri Yaz Dönemi: 1 Nisan – 1 Ekim arası Açılış Saati: 10:00 Kapanış Saati: 19:00

Kış Dönemi 1 Ekim – 1 Nisan Açılış Saati: 08:00 Kapanış Saati: 17:00

Giriş Ücreti: 10 TL

8. Zonguldak Maden Müzesi

Pin
maden-muzesi-zonguldak

Türkiye turistik yerler arasında bulunan Zonguldak Maden Müzesi, ülkemiz taş kömürü ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılıyor. Haliyle şehre de bu güzel hizmetinden dolayı müze açılma ihtiyacı duyulmuş. Müzeyi ziyaret ettiğinizde 10 dakikalık bir tanıtımın ardından asıl salona giriş yapabiliyorsunuz. Burada taş kömürünün tarihi ve madencilik hakkında detaylı bilgilere sahip olabiliyorsunuz. Ayrıca bilgilendirme panoları ve minyatürlerle işin zorluğu daha iyi anlaşılabiliyor. Zonguldak gezilecek tarihi yerler hakkında yazıların devamı.
Adres: Çınartepe, Dağyolu Sk., 67040 Zonguldak Merkez/Zonguldak

Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

9. Nemrut Dağı

Pin
nemrut-dagi

Türkiye’nin tarihi yerleri listesinde bulunan Nemrut Dağı, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir. Kommagene Kralı’nın atalarına saygı için yaptırdığı anıt mezarı, şuan bile hayretlikle izlenmektedir. Ayrıca gün batışını da izlemek isteyenler için oldukça uygun bir nokta haline geliyor. Milli parklar içinde doğal güzellikler içinde yer alan dağ, Adıyaman sınırları içinde bulunmaktadır. Heykellerin boyutu ise 8-10 metre olup görenleri şaşırtmaktadır.

  • Kahta/Adıyaman Merkeze 87 kilometre uzaklıktadır.

10. Zeugma Mozaik Müzesi

Pin
zeugma-mozaik-muzesi-gaziantep

Türkiye de gezilecek yerler arasında bulunan müze, Gaziantep sınırları içerisinde yer alıyor. Şehre 20 km uzaklıkta bulunan Zeugma Mozaik Müzesi, turistlerin tek başına ziyaret edecekleri yerlerin başında geliyor. Ayrıca mozaiklerin genişliği açısından dünyanın en büyük mozaik müzesi olmaktadır. Tanrı heykelleri ve Roma döneminde kullanılan çeşmeler ve sütunlarda müzenin tarihi mekan olma özelliği arttırıyor. Mozaiklerin binlerce parçadan birleştirilmesi de müzenin kıymetini arttırmaktadır.
Adres: Mithatpaşa, Hacı Sani Konukoğlu Blv., 27500 Şehitkamil/Gaziantep

Giriş Ücreti: 40 TL

Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi 1 Nisan – 31 Ekim 10:00- 17:00 Kış Dönemi 31 Ekim – 1 Nisan 09:00-17:00, pazartesi günü kapalıdır.

11. Yakutiye Medresesi

Pin
Yakutiye-medresesi-erzurum

Selçuklu mimarisini yansıtan Yakutiye Medresesi, dış kapısı ve iki minaresiyle Türkiye turistik yerler arasındadır. Günümüzde minarelerinin üst kısmı yıkılsa da sembolik olarak tekrardan yapılmıştır. Erzurum ilinde yer alan medresenin kapısında yazan kitabeye göre 1310 yılında yaptırılmıştır. Sağ minarede bulunan birbirine geçen kordonlar oldukça hoş bir görüntü veriyor. Medrese, 1995 yılında restore edilerek müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.

12. Evkaya Mezarları

Pin
evkaya-mezarlari-kastamonu

Türkiye’nin tarihi yapıları arasında bulunan Evkaya Mezarları, adından da anlaşılacağı üzere kayaların için yapılmış mezarlardan oluşur. Toplam 8 anıt mezar bulunan bu tarihi yapının her odasında 2 sedir bulunur.  Saraçlar mahallesinde bulunan mezarlara yürüyerek de ulaşmak mümkün. M.Ö 7yy’a dayanan mezarlar, Paflagonyalılar tarafından inşa edilmiştir. 2002 yılında turizme kazandırılan bu yer Kastamonu’da bulunuyor.

13. Gevher Nesibe Müzesi

Pin
gevher-nesibe-muzesi-kayseri

Selçuklu sultanı 2. Kılıçarslan’ın kızı Gevher Nesibe için 1205 yılında medrese yaptırılmıştır. Kapsamlı bir onarımdan sonra hoş bir müze haline getirilmiştir. Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan müze 2 yıl boyunca koleksiyon oluşturularak ve yapılan bakımlarla beraber turizme kazandırılmıştır. Şifaiye koleksiyonları ve Selçuklu kültürüne ait eserler barındıran bu tarihi müze, ayrıca teknolojiyi de entegre ederek ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatıyor.

14. Divriği Ulu Cami

Pin
divrigi-ulu-cami-sivas

Bir külliyenin içinde yer alan Divriği ulu cami, Türkiye’deki turistik yerler arasındadır. Süleyman Şah’ın oğlu tarafından yaptırılan cami, taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Simetrik gibi görünen fakat simetrik olmayan motifler ziyaretçilerinin ilgi odağı olmaktadır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de geçen Ulu Cami, Divriği mucizesi olarak nitelendirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı tarafından koruma altına alınan bu yapı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Sivas gezilecek tarihi yerler için bulunan bu tarihi eseri mutlaka görmelisiniz.

15. Sümela Manastırı

Pin
tarihi-sumela-manastiri-trabzon

Meryem Ana Manastırı olarak da anılan Sümela Manastırı, Trabzon ilinde yer almaktadır. Tarihi eser nedir sorusunu başarıyla cevaplandıran manastır, vadinin 300 metre yüksekliğinde bulunuyor. 18 yy’da süslemeler yapılan manastır, Osmanlı Devleti tarafından oldukça iyi korunmuştur. 19 yy’da binalar eklenerek daha görkemli hale getirilen yapı, pek çok seyyahın eserine konu olmuştur. İçerisinde birçok oda bulunan manastır 1923 yılına kadar işlevini sürdürmüştür.

16. Agios Yannis Kilisesi

Pin
agios-yannis-kilisesi

1944 yılında meydana gelen depremle hasar gören Agios Yannis Kilisesi, Türkiye’de gezilecek yerler arasındadır. Rahmi Koç Kültür Vakfı tarafından koruma altına alınan kilise, kesme taş ve tuğladan yapılmış 1. Derece arkeolojik kazı alanıdır. Süslemeler ve freskler ise kiliseyi görsel açıdan mükemmel kılan detaylardır. Şuan ise kilise olarak değil kütüphane olarak kullanılmaktadır. İçeride kıyamet alametliyle alakalı bir kitap ve eski bir çan görebileceksiniz. Balıkesir tarihi yerler yazımızın devamı..

17. Esminyatürk (Türk Dünyası Minyatür Parkı)

Pin
esminyaturk-eskisehir

Turistik yerler Türkiye eserleri hakkında bilgi verirken Esminyatürk’ün önemli bir konumu bulunuyor. Çünkü burada tek seferde birçok tarihi eseri görebilirsiniz. Esminyatürk, Türk dünyası parkında toplam 32 adet maket yer alıyor. Dünyaca ünlü tarihi yerlerin belli bir ölçekte küçültülerek açık hava müzesi şekline getirilmesi, Eskişehir’de ziyaretçilerin ilgisini çekmekte başarılı olmuştur. Sazova mahallesinde bulunan parka ufak bir ücretle gezebilirsiniz. Ayrıca fotoğraf çektirmek isteyenler içinde oldukça iyi pozlar çekebileceğinizi bildirmemiz iyi olur.

18. Ulubey Kanyonu

Pin
ulubey-kanyonu-usak

Dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan Ulubey Kanyonu, Türkiye’nin turistik yerleri içinde önemli bir paya sahiptir. 45 kilometrelik uzunluğuyla, ziyaretçilerinin ilgi odağı haline gelmiştir. Toprağın aşınması sonucu oluşan kanyonun derinliği ise 160 metredir. Kanyon bölgedeki hava kirliliği nedeniyle şu anlık turizm açısından fayda gösteremiyor. Kanyonun yanında bir adet kafeterya bulunduğu için ziyaretinizde dinlenebilirsiniz. Daha sonra cam terasla yüksekliğin tadını çıkarabilirsiniz. Uşak tarihi yerler hakkında yazımızın devamı..

19. Akhan Kervansarayı

Pin
akhan-kervansaray-denizli

Selçuklu mimari sanatını yansıtan Akhan Kervansarayı, görkemli olduğu kadar küçüktür de. İki kitabesi bulunan kervansarayın ikincisinde II. İzzettin Keykavus’un adı geçmektedir.

Türkiye’deki tarihi eserler arasında bulunan Kervansarayda, günümüzde birçok düğün vb. aktiviteler yapılarak canlı tutulmaktadır. Ayrıca Anadolu Selçuklularının son kervansaraylarından biri olup Denizli’de 1254 yılında inşa edilmiştir. Süslemeler ve hayvan işlemeleri kervansaraya tarihi bir hava katmaktadır.

 20. Sandıklı Kalesi

Pin
sandikli-kalesi-afyon

1325 yılında yapılan Sandıklı kalesi, Türkiye’deki tarihi ve turistik yerler arasındadır. Kışın çıkması zor olduğundan yazın daha çok ziyaretçi çekmektedir. Germiyan Sultanı 1. Yakup tarafından yaptırılan kale, Mimar Çoban tarafından yapılmıştır. Ayrıca kapı üzerinde bulunan Arapça kitabede 1. Yakup’u öven yazı vardır. Afyon sandıklı ilçesinde yer alan kalede yaşanan tahribatlardan önce 3 katlı surun olduğu anlaşılıyor. Günümüzde ise kalenin bir bölümü ayakta kalmayı başarmıştır. Afyon gezilecek tarihi yerlerin devamı..

21. Çatalhöyük

Pin
catalhoyuk-konya

Türkiye’deki tarihi şehirler içinde bulunan Konya’daki Çatalhöyük, dünyada ilk yaşamın izlerini taşımaktadır. İnsanlığa ait tüm izlerin kayıt altına alındığı bu yerde, önemli kazılar yapılmaktadır. 1958 yılında keşfedilen Çatalhöyük, 13 kattan oluşmaktadır. Şehir yaşamının başladığını gösteren katlar ise 7 ve 11. Katlardır. Daha çok kerpiç tarzda ev tipleri bulunmuştur. Bu evlere giriş ise damdan açılan bir delikle olmak üzere tek girişten yapılmaktadır. 9 bin yıllık tarihiyle öne çıkan Çatalhöyük, akıllıca dizayn edilen mimari özellikleriyle etkilemeyi başarıyor.

22. Yeni Han

Pin
yeni-han-manisa

Manisa’da olan Yeni Han, Türkiye’de az bilinen tarihi yerler arasında gelmektedir. 19.yy’da yapıldığı tahmin edilen han, dikdörtgen planlı inşa edilmiştir. İki katı bulunan bu tarihi yerde alt katta dükkânlar yer almaktadır. Üst katta ise kemerli revaklar bulunmaktadır. 33 dükkân kapasiteli Yeni Han, 2004 yılında restore edilerek hizmete açılmıştır. Sizde Manisa ziyaretinizde burada alışveriş yaparak, kültür gezisi yapabilirsiniz.

23. Truva Antik Kenti

Pin
Truva-Antik-Kenti

Çanakkale’de tüm dünyanın merak ettiği yerlerden olan Truva Antik Kenti, Türkiye tarihi yerler arasındadır. Ayrıca 9 katmandan oluşmaktadır. Bu katmanlar incelendiğinde birçok medeniyete ait izler ortaya çıkmaktadır. M.Ö 3000 yıllarına kadar giden yaşamın izleri, M.S 8 yy’da bitmektedir. Gerek ticaret gerekse kültürel açıdan birçok medeniyete ev sahipliği yapan kent, Truva efsanesiyle de bilinmektedir. Özellikle ahşap at, turistlerin bu gezilecek yeri ziyaret etme nedenlerinden biridir.

24. Aspendos Antik Kenti

Pin
aspendos-antik-kenti

Antalya Serik’te bulunan Aspendos Antik Kenti, belediyenin desteğiyle kazı çalışmaları yapılarak gün ışığına çıkartılmıştır. Eksik taş yapılar bulunarak onarılan kent yaklaşık M.Ö 10 yy’a dayanmaktadır. Tarihi yerler arasında bulunan kentin ticaret yolları üzerinde bulunması diğer uygarlıklar tarafından sıkça istilaya uğramasına neden olmuştur. Tiyatrosu Roma döneminde yapılan bu gezilecek yer yaklaşık 20 bin kişiyi ağırlayabiliyor. Müze kartlıların ücretsiz gezebileceği kent, kartsız olanlardan bir miktar ücret alabiliyor. Kent, su kemeri, stadion, agora, bazilika, akropol, tiyatro ve antik çeşmesiyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

25. Muradiye Külliyesi

Pin
muradiye-kulliyesi-bursa

Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan külliye, Bursa ilimizde yer almaktadır. 1425 yılında yaptırılan külliyenin içinde cami, medrese ve türbe bulunmaktadır. Caminin iç ve dış süslemeleri göze oldukça hoş gelmektedir.

II. Murat döneminde yaptırılan bu tarihi eser içinde II Murat’ın kendi türbesi de yer almaktadır. Türbeler şehri olarak adınız yazdıran Bursa, bu külliyede de Osmanlı ailesine ait 12 türbeye ev sahipliği yapıyor. Külliyeyi akşam 17:00’a kadar gezme imkanı bulunmaktadır.

26. Zeki Müren Sanat Müzesi

Pin
zeki-muren-sanat-muzesi

Sanatçının Bodrum’dan 1977 yılında aldığı ev, bugün sanat müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarını bu evde geçiren Zeki Müren’in evi Kültür Bakanlığı’na devrolunarak onarıldı. Türkiye tarihi yerler arasında bulunan müzenin içerisinde sanatçının hayatına dair ve eserleri hakkında bilgiler yer almaktadır. Bahçeli ve sakin bir yerde bulunan tarihi müze, hayranları tarafından her yıl ziyaret edilmektedir. Sanat Güneşi olarak anılan sanatçının müzesini sizde ziyaretinizde gezebilirsiniz. Bodrum gezilecek tarihi yerler listesinin devamı..

27. Anıtkabir

Pin
anitkabir

Türk Kurtuluş Savaşı’nın lideri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarının Ankara‘da bulunduğu Anıtkabir, her yıl milli bayramlarda ziyaret edilmektedir. Ayrıca Cemal Gürsel ve İsmet İnönü’nün de mezarının bulunduğu Anıtkabir’in eski adı Rasattepe idi.

Çünkü uzay gözlem evi bulunuyordu. İl il gezilecek yerler listesi arasında bulunması gereken Anıtkabir’in yapımı 9 yılda tamamlanmıştır. Ayrıca bu yerde önceden Friglere ait mezarlar bulunmaktaydı. Fakat Anadolu Medeniyetleri Müzesine taşınarak 4 aşamalı bir şekilde Anıtkabir inşa edildi.

28. Efes Antik Kenti

Pin
efes-antik-kenti-izmir

Tarih öncesi dönemde kullanılmaya başlanan Efes Antik Kenti, günümüzde Türkiye’nin tarihi ve turistik yerleri ödevi ile öğrencilerin de zihinlerinde yer alıyor. 9 bin yıl boyunca insan yaşamını barındıran kent, ticari ve kültürel bir merkez haline gelmiştir.

İzmir’e yapacağınız ziyarette yapıların ne kadar üstün bir mimari anlayışla yapıldığını göreceksiniz. Ayrıca içerisinde bulunan tiyatrosu da birçok kültürel gösteriye sahne olmuştur. 25 bin kişi kapasitelik ve her biri 22 basamaktan oluşan 3 katlı tiyatro görenleri hayran bırakmaya devam ediyor.

29. Ayasofya Camii

Pin
Ayasofya-cami-istanbul

Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan Ayasofya Camii, tarihte kilise ve cami olarak kullanılmıştır. İstanbul’un fethi ile beraber camiye çevrilen Ayasofya, Bizans döneminde aynı yerde 3 kez yapılmıştır. Osmanlı mimarisine göre düzenlenen Ayasofya içerisinde bulunan işlemeler ve süslemeler ile her yıl turist akınına uğramaktadır. Dışında bulunan padişah türbeleri ise bu gezinin bonusu olacaktır. Bugün hala gizemli sırları ve muazzam yapısıyla tüm dünyadan ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Her bir bölümdeki özel mimarisi, avlusu, kütüphanesi ve yüzlerce yıllık mozaikleriyle etkileyici bir miras.

30. Adalet Kasrı

Pin
adalet-kasri-edirne

Mimar Sinan tarafından 1561 yılında yaptırılan Adalet Kasrı, Türkiye’nin tarihi eserleri arasındadır. Kanuni Sultan Süleyman döneminin bir eseri olarak, ayakta kalan tek tük eserlerden biridir. Yargı ve Divan-ı Hümayun için kullanılan bu yer, kasır taştan yapılmıştır. Sarayiçi bölgesinde bulunan Adalet Kasrı, Kırkpınar Güreşlerinin yapıldığı yerde bulunmaktadır. Edirne gezilecek tarihi yerlerin devamı..

31. Toprakkale Kalesi

Pin
Toprakkale-Kalesi-osmaniye

Osmaniye, Adana ve İskenderun’u kapsayan Toprakkale Kalesi, M.Ö 2000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Yüksek bir tepe üzerine inşa edilen kale, Kınık Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Tarihi eserler içinde bulunan kale, Zaman içinde onarılarak eklemeler de yapılmıştır. Ziyaretçilere açık olan kale, 12 burç ve bir avludan oluşmaktadır. Avlunun dışında da surlar bulunmaktadır. Osmaniye gezilecek tarihi yerlerin devamı..

32. Germiyan Konağı

Pin
germiyan-konagi-kutahya

Tarihi eserlerimiz arasında bulunan Germiyan Konağı, Kütahya ahşap evlerinin bir benzeridir. Kültürümüzün eski özelliklerini iyi bir şekilde barındıran konak, taşlık denilen giriş katından oluşur. Oturma odası, mutfak ve yatak ilk katta yer alır. Ayrıca bahçeye açılan bir arka kapısı vardır. Dekorasyonu ise yine nostaljiktir.  Kütahya gezilecek tarihi yerlerin devamı..

33. Fethiye Cami

Pin
fethiye-cami-kars

Kilise olarak inşa edilen Fethiye Cami, Kars’ın kurtuluşundan sonra camiye çevrilmiştir. Kesme taştan yapılarak Turistik yerler arasına giren cami, kırmızı, mavi ve grimsi renklerden oluşmaktadır. Kabartma süslemeler ve sivri kemerler caminin dikkat çeken bölümlerindendir.  Ayrıca iç bölümünde geometrik desenler yer almaktadır. Günümüzde iki minare eklenen cami, onarma yaşadığı için orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Kars gezilecek tarihi yerlerin devamı..

34. Ashab-ı Kehf Mağarası

Pin
ashabi-kehf-magarasi-mersin

7 uyurlar olarak da bilinen inanışın gerçekleştiği mağara olan burası, Mersin, Tarsus ilçesinde bulunmaktadır. Türkiye tarihi yerler içinde bulunan bu mağara, Kuran’da bahsedilen 33 mağaradan biridir. Mağaranın üzerinde bir cami bulunmaktadır. Bu cami 1873 yılında yapılmıştır. 7 uyurların tam olarak nerede olduğu bilinmese de Mersin dahil birkaç yerde olduğu düşünülmektedir.

36. Yağ Cami

Pin
yag-cami-adana

Adana sınırları içerinde bulunan bu tarihi eser, görülmesi gereken yerler arasındadır. Hala kullanılan cami, Ermeni kilisesinden dönüştürülmüştür. 1501 yılında camiye çevrilen yapı, Büyük Çarşı bölgesinde yer almaktadır. Tarihi yerler arasına girmeyi başaran bu caminin adı önceden önünde yağ satılmasından gelmektedir.  3 kapılı ve büyük bir avludan oluşan camiyi gezmenizi tavsiye ederiz.

36. Kadifekale

Pin
kadifekale-izmir

Türkiye’nin tarihi yerler içinde bulunan Kadifekale, buram buram tarih kokan havası ile İzmir’e yolu düşenlerin kesinlikle ziyaret etmeleri gereken yerlerden birisi. İzmir’in merkezinde körfeze bakan bir noktada kurulmuş olan Kadifekale’nin M.Ö. 3. yüzyılda Büyük İskender’in emriyle inşa ettirildiği biliniyor. Yaklaşık olarak 6 kilometrelik bir alan üzerine kurulu olan Kadifekale içerisinde Bizans dönemlerinden kalma mescit ve sarnıç kalıntılarını da barındırıyor.

37. Antalya Hıdırlık Kulesi

Pin
Hidirlik-Kulesi

Antalya Kaleiçi’ndeki Karaalioğlu Parkı’na oldukça yakın olan Hıdırlık Kulesi’nin 2. yüzyılda inşa edildiği iddia ediliyor. Alt katı köşeli ve üst katı da silindir şeklinde tasarlanan kule, tarihi yerler arasındadır. 14 metrelik yüksekliğiyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Hıdırlık Kulesi’nin eski zamanlarda deniz feneri olarak kullanıldığı ve körfezden geçen gemilerin bu kule sayesinde takip edildiği ise kuleyle ilgili anlatılan hikayeler arasında.

38. Ankara Cumhuriyet Müzesi

Pin
Cumhuriyet-Muzesi-ankara

1923 yılında ünlü mimar Vedat Tek’in Cumhuriyet Halk Fırkası için bir tür toplantı yeri olması amacıyla inşa ettiği Cumhuriyet Müzesi, gezilecek yerler arasındadır. Eski adı ile 2. Türkiye Büyük Millet Meclisi binası olarak da biliniyor. Türk siyasi tarihinin en önemli yapılarından birisi olan Cumhuriyet Müzesi’nde Mustafa Kemal Atatürk, Celal Bayar ve İsmet İnönü gibi Türk büyüklerinin kişisel eşyaları gelen ziyaretçilere sergileniyor.

39. Manisa Tıp Tarihi Müzesi

Pin
tip-tarihi-muzesi-manisa

Celal Bayar Üniversitesi’nin kullandığı ve konum itibariyle Sultan Camisi’nin bahçesinde yer alan Manisa Tıp Tarihi Müzesi, ülkemizin tarihi eserleri arasındadır. Kesinlikle Manisa’ya yolu düşen herkesin gezip görmesi gereken bir yer. Tıbbi aletlerin sergilendiği ve çeşitli hastalıklara karşı uygulanan tedavi seçeneklerinin canlandırıldığı balmumu heykelleri ile ünlü olan bu müzeye girişler ise halka açık ve tamamen ücretsiz. Manisa gezilecek yerlerin devamı..

40. Çorum Sungurlu Saat Kulesi

Pin
sungurlu-saat-kulesi-corum

1891 senesinde Çorum’da dönemin kaymakamı Edip Bey’in inşa ettirdiği Sungurlu Saat Kulesi, Türkiye’nin tarihi mekanları arasındadır. Kare prizma gövdesi ile oldukça dikkat çekici saat kuleleri arasında yer alıyor. Kesme taşlarla tasarlanan kulede en üst katta dalgalı ve saçaklı ahşaptan yapılma bir köşk bulunuyor. Kulenin bir alt katında ise dört yönü olan yuvarlak biçimli bir saat kadranı ile demir parmaklıkları olan bir balkon mevcut.

41. Erzurum Nene Hatun Parkı

Pin
nene-hatun-parki-erzurum

Osmanlı-Rus Savaşı sürerken gösterdiği büyük kahramanlık ile tarihe geçen ve pek çok kadın için cesaret sembolü haline gelen kahraman Türk kadını Nene Hatun’un ismini taşımaktadır. Her yıl çok sayıda yerli misafire ev sahipliği yapıyor. Kültürel ve doğal güzellikler açısından son derece zengin olan park, turistik mekanlar arasındadır. Yılın her günü ziyaretçilere açık olmasıyla da biliniyor.

42. Kastamonu Mahmut Bey Camii

Pin
mahmutbey-cami-kastamonu

Kastamonu’nun kuzeybatısında yer alan ve kente ortalama 18 kilometrelik bir mesafede bulunan Mahmut Bey Camii, Türkiye’nin tarihi mekanları arasında önemli bir paya sahiptir. 1366 senesinde Emir Mahmut Bey’in Cuma Camii adı ile inşa ettirdiği muhteşem bir yapı olarak tanınıyor. Dış duvarlarının tamamı moloz taşlardan oluşan caminin iç kısımları ise ahşaptan olup sadece mihrap kısımlarında alçı kullanılması ise camiyi bir hayli özel kılıyor. Kastamonu gezilecek yerlerin devamı..

43. Kayseri Sahabiye Medresesi

Pin
Sahabiye-Medrese-kayseri

Sahib Ata Fahreddin Ali’nin 1267 yılında inşa ettirdiği Sahabiye Medresesi, dışarıya doğru uzanan Taç Kapı’sı ile oldukça ünlü. Özenli bir işçilik ile tasarlanan Taç Kapı’nın Anadolu Selçuklu dönemlerindeki taş işlemeciliğinin en önemli eserlerinden birisi olarak gösterildiği söyleniyor. Ön yüzünden bakıldığında ise muhteşem bir görünüme bürünen medrese, tarihi ve turistik eserler arasındadır.

44. Trabzon Küçük Ayvasıl Kilisesi

Pin
kucuk-ayvasil-kilisesi-trabzon

Bambaşka bir ruhu olan Trabzon’da bulunan Küçük Ayvasıl Kilisesi, adeta film sahnelerinden çıkan iç dekorasyonu ile gelenleri büyülemeye devam ediyor. En önemli özelliğinin Pontus Dönemi’nden geri kalan ve halen yıkılmamış tek kilise olması ise Küçük Ayvasıl Kilisesi’ni hem yerli hem de yabancı turizm açısından diğer kiliselere göre oldukça popüler bir hale getiriyor. Tarihi yerler arasında bulunan kilise, yüzyıllardır Trabzon’un simgesi haline gelmiştir.

45. Balıkesir Taksiyarhis Müzesi

Pin
taksiyarhis-kilisesi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin ilk kilisesi olarak bilinen Taksiyarhis Müzesi’nin üç farklı döneme ev sahipliği yaptığı düşünülüyor. İlk olarak 15. yüzyılda inşa edilen kilise, Türkiye de gezilecek tarihi yerler arasındadır. Özellikle Hz. İsa’nın yaşamının tasvir edildiği mermer ikonları ve kabartmaları ile hem Balıkesir ve çevresinden hem de yurtdışından ziyaretçi akınına uğruyor. Balıkesir tarihi yerlerin devamı..

46. Tekirdağ Namık Kemal Müzesi

Pin
namik-kemal-muzesi-tekirdag

Tekirdağ şehir merkezinde yer alan ve Türkiye de gezilecek yerler arasında en popülerlerinden birisi olan Namık Kemal Müzesi, aynı zamanda Namık Kemal’in evi olması ile de ünlü. Ünlü şair Namık Kemal’in ölümünün ardından müzeye dönüştürülen bu yer, 21 Aralık 1993 yılından bu yana ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

47. Elazığ Harput Kalesi

Pin
harput-kalesi

M.Ö. 8. yüzyılda inşa edildiği söylenen Elazığ Harput Kalesi, Urartu Krallığı’nın izlerini taşıyor. Yüzyıllar içerisinde önce Persler’in sonrasında Bizans ve Abbasiler gibi medeniyetlerin hâkimiyetini ele geçirmek adına büyük mücadeleler verdiği Harput Kalesi, iç kale ve dış surlar olarak iki bölümden oluşuyor. Elazğı’da sarp kayalar üzerine inşa edilen ve bu nedenle kuşatılması neredeyse imkânsız olan kale, ülkemizin tarihi yerlerinden birisi.

48. Eskişehir Reşadiye Camii

Pin
resadiye-cami-eskisehir

1916 yılında dönemin padişahı Sultan Reşad tarafından inşa ettirilen Reşadiye Camii, benzersiz mimarisi ile oldukça beğeni topluyor. Turistik yerler arasında bulunan cami Bahçesindeki kalabalık güvercin sürüleri ile Eskişehir’in adeta simgesi haline gelen bu camii, hem yerel halk hem de kente gelenler tarafından her geçen gün daha fazla ziyaret ediliyor.

49. Uşak Burma Camii

Pin
burma-cami-usak

Uşak’ı gezmeye gideceklere önerilebilecek olan Burma Camii, Evliya Çelebi’nin ünlü Seyahatname isimli kitabında da Hacı Mustafa Camii olarak geçiyor. Ulu Camii’nin doğu kısmında yer alan Burma Camii, tarihi yerlerimizden birisidir. Mimarisinde ise moloz taşlara, tuğlalara ve beton malzemelere ağırlık verildiği görülürken caminin özellikle yüksek minaresi ile ziyaretçilerin yoğun ilgisini çektiği söyleniyor.

50. Afyon Çeşmeli Konak

Pin
cesmeli-konak-afyon

Afyonkarahisar’da yer alan ve Osmanlı’nın son dönem eserlerinden birisi olarak da bilinen Çeşmeli Konak, Türkiye tarihi yerler arasındadır. Bünyesinde barındırdığı anıtsal çeşmesi ile büyük bir şöhret sahibi. İpek ve kumaş ticareti yaparak geçimini sürdüren Kahvecioğlu İsmail Efendi’nin inşa ettirdiği bu görkemli konağın inşaatının 1906 yılında tamamlandığı belirtiliyor. Afyon tarihi yerlerin devamı..

51. Konya Aziziye Camii

Pin
aziziye-cami-konya

Konya şehir merkezinde bulunan Aziziye Camii, kesme gödene taşları kullanılarak yapılan mimarisi ile Osmanlı’nın son dönem tarihi yerleri arasında en güzellerinden birisi olarak dikkat çekiyor. 1671 ve 1676 yılları arasında yapımı tamamlanan caminin üst kısmında oldukça geniş bir kubbe ile örtüldüğü biliniyor. Konya gezilecek tarihi yerlerin devamı..

52. Çanakkale Namazgah Tabyası

Pin
namazgah-tabyasi-canakkale

Sultan Abdülaziz döneminde inşa ettirilen Namazgah Tabyası, tarihi yerler arasındadır. Asıl ismi Rumeli Aziziye Tabyası olarak da bilinen tarihi bir kıyı savunma noktası. Çanakkale Savaşı sıralarında boğazın ana savunma bölgelerinden birisi olarak kullanılan bu alanın inşaatının yapıldığı dönemlerde halkın Cuma namazını kılmak için seçtiği bir yer olmasıyla Namazgah adını aldığı söyleniyor. Çanakkale gezilecek tarihi yerlerin devamı..

53. Gaziantep Ömeriye Camii

Pin
omeriye-cami-gaziantep

Hazreti Ömer döneminde yapıldığı bilinen Ömeriye Camii, Gaziantep ilinin en eski camisi olması ile Türkiye tarihi eserleri arasında büyük önem taşıyor. Minare şerefesinin korkuluk bölümlerinde oyma taş işçiliğinin en değerli örneklerinin görülebileceği caminin minare gövdesinde ise Antep’in savunulduğu yıllardan kalma farklı pek çok şarapnel ve mermi izine rastlamak mümkün. Bir rivayete göre de camii, her sene tabana doğru çökerek toprağa gömülmekte. Gaziantep gezilecek tarihi mekanların devamı..

54. Bursa Yeşil Türbe

Pin
yesil-turbe-bursa

Türkiye tarihi eserler arasında bulunan ve Yıldırım Bayezid’in oğlu olan Çelebi Sultan Mehmet’in Yeşil Camii ile beraber yaptırdığı Yeşil Türbe’nin 1421 yılında inşa ettirildiği söyleniyor. Şehrin doğusunda yer alan Yeşil Camii’nin karşısında bulunan tepe üzerine kurmuştur. Yeşil Türbe, sekiz köşeli planı, sivri kemerli pencereleri ve yeşil çinileri bulunmaktadır. Bursa’nın en değerli tarihi eserlerinden birisi olarak tanınıyor. Bursa gezilecek tarihi yerlerin devamı.

55. Malatya Tahtalı Hamam

Pin
tahtali-Hamam-malatya

Türkiye tarihi yerler arasında bulunan ve Malatya’nın kent merkezinde yer alan Tahtalı Hamam, 1975 yılına kadar aktif olmuştur. Ancak aynı yıl gerçekleşen büyük bir yangın sebebiyle kullanıma kapatılan tarihi hamamlardan birisi. Sahibi olan Adil Tekin’in vefatından sonra koruma altına alınan hamam şimdilerde yüksek apartmanların arasında gölgede kalsa da halen daha heybetini korumayı sürdürüyor. Malatya gezilecek yerlerin devamı..

56. Apollon Tapınağı

Pin
apollon-tapinagi

Aydın sınırlarında yer alan Apollon Tapınağı, tarihi yerler arasındadır. Kehanet merkezi olarak tasarlanan tapınak, diğer tapınaklardan mimari açıdan farklılık gösterir. Antik Milet ile Apollon Tapınağına kadar uzanan kutsal yol ise gezilecek yerler arasındadır. Asıl planına sadık kalarak bitirilemeyen tapınak, defne ağaçlarıyla çevrili bir alanda yapılacaktı. Belki de tamamlansaydı dünyanın 8. Harikası olabilirdi.

57. Sagalassos Antik Kenti

Pin
sagalassos-antik-kenti-isparta

12 bin yıllık geçmişe dayanan Sagalassos Antik Kenti, Burdur’da yer alan tarihi yerler arasındadır. Yapı tamamen korunmuş ve tüm parçaları bulunmuş nadide eserlerimizdendir. Ayrıca seramik üretimi açısından da önemli bir merkezdir. Oldukça dik bir yamaca kurulmuş olması da manzarasından dolayı en güzel tatil yerleri arasından oluyor. Yapılan kazıların geç başlaması ise tarihe ışık tutan önemli bir yerin geç kazanılmasına neden olmuştur.

58. Elazığ Sara Hatun Cami

Pin
sara-hatun-cami

Türkiye’nin tarihi yerleri arasında olan Sara Hatun Cami, 1465 yılında mescit olarak yapılmıştır. Bugün hala cami olarak kullanılan yapı, iki sefer onarım geçirmiştir. Asıl külliye olarak yapılan yapıdan günümüze sadece cami kalmıştır. Akkoyunlu hükümdarının annesinin yaptırdığı bu cami dört sütun üzerine oturtulmuştur. Bitki işlemeleri ve geometrik kubbesiyle dikkat çeken cami 1843 yılında yeniden yapılmasıyla bugünkü halini almıştır. Elazığ gezilecek tarihi yerlerin devamı.

59. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

Pin
ulucanlar-cezaevi-muzesi

Ankara Tarihi yerler arasında bulunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi, 1925 yılında kurulmuştur. 2011 yılında müze olarak açılarak mahkûmların yaşantılarını ziyarete açmışlardır. İçeride 81 yıl boyunca mahkum olarak yaşamış birçok şair, gazeteci ve siyasetçiye dair izler bulacaksınız. Ayrıca sergi bölümü ve özel eşyalar bölümüyle yaşantılarını derinlemesine hissedeceksiniz. Ankara gezilecek tarihi yerlerin devamı..

60. Emir Sultan Cami

Pin
emir-sultan-camii

Türkiye tarihi yerler arasında bulunan Emir Sultan Cami, Yıldırım Beyazıt’ın adına 15. Yy’da yapılmıştır. Yapımında Kesme taş ve tuğla kullanılarak, özgün işlemeler yer almaktadır. Kubbesi sekizgen olarak tasarlanmış camide, Osmanlı mimari izlerinin etkisi görünüyor. Zaman içinde birçok onarım ve ekleme geçiren camide ahşap odalar ve türbe yer almaktadır. Girişi ise kendini belli eden işlemeli iki sütun arasından gerçekleşmektedir. Bursa gezilecek yerlerin devamı..

61. Bodrum Deniz Müzesi

Pin
deniz-muzesi-bodrum

Denizcilerin tarihi yerlerinden olan Bodrum Deniz Müzesi, 2011 yılında ziyaretçilerine açılmıştır. Haftanın neredeyse her günü açık olan müzede tekne maketleri ve balıkçılıkla ilgili bilgiler yer almaktadır. Güzel bir şekilde dekore edilen müze, Türkiye’nin turistik yerleri açısından da önemli kaynaklarımızdandır. Ayrıca deniz kabuklarını da görerek hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin durak noktası oluyor. Bodrum gezilecek yerlerin devamı..

62. Kayseri Arkeoloji Müzesi

Pin
arkeoloji-muzesi-kayseri

Tarihin her bölümünde kendini gösteren Kayseri Arkeoloji Müzesi, tarihi kalıntılar açısından da zengin kaynaklara sahiptir. Müzecilik bakımından da yüzyıllardır önemli şehirlerimizden biri olarak adını yazdırmıştır. 1930 yılında açılan bir tarihi yerler arasındadır. Bu yüzden şehirde çıkarılan eserlerin korunması açısından önemli olmuştur. Kültepe kazılarından da çıkarılan eserlerin buraya taşınması müzeciliğe verilen önemi göstermektedir. Çıkarılan eserlerin çoğalmasıyla birlikte 1969 yılında bugünkü müze ziyaretçilerine açılmıştır. Kayseri gezilecek yerlerin devamı..

63. Diyarbakır Kalesi

Pin
tarihi-diyarbakir-kalesi

İç ve dış kaleden oluşan Diyarbakır kalesi,  Türkiye’nin önemli tarihi turistik yerleri arasındadır. M.Ö 3500 yıllarına kadar uzanmaktadır. Çin seddinden sonraki en uzun yapı olan kale toplam 5,5 kilometre uzunluğundadır. Duvarlar 4 metre kalınlığında ve yüksekliği 12 metredir. Diyarbakır Tarihi eserler açısından kültürel miras sayılan kale, Diyarbakır’ın en eski yerleşim yerlerindendir. Ayrıca birçok uygarlığa da ev sahipliği yapmıştır. Diyarbakır gezilecek tarihi yerlerin devamı..

64. Hz. Musa Ağacı

Pin
tarihi-hz-musa-agaci

Hatay’da bulunan Hz. Musa Ağacı, Türkiye’de hikayesi olan yerler arasında bulunan devasa bir ağaçtır. Hz. Musa’nın çok susayıp asasını bu yere vurmasıyla su fışkırdığı hikayesi bilinmektedir. Susuzluğunu gidermesiyle asayı burada bırakan Hz. Musa geri döndüğünde asanın filizlenip büyüdüğünü görür. 1000 yıllık geçmişe sahip olan bu ağaç yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelmiştir.

65. İshak Paşa Sarayı

Pin
agri-ishak-pasa-sarayi

 

Ağrı Doğubeyazıt’ta bulunan İshak Paşa Sarayı, Türkiye’nin en güzel tarihi yerleri arasındadır. Yüksek bir tepe üzerine inşa edilmiştir. 1784 yılında yapılan saray, ahıskalı ustalar tarafından 99 yılda tamamlanmıştır. İçerisinde birçok bölümü bulunan sarayın her odasında ocak ve dolap bulunmaktadır. Tarihi yerler arasında bulunan saray, Selçuklu mimarisinin etkisini taşıyor. Minaresi iki renkten oluşarak hoş bir görünüm kazandırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca sarayda merkezi ısıtma kullanıldığına dair araştırmalarda yer almaktadır.

66. Arak Manastırı

Pin
kutsal-havariler-manastiri-mus

Kutsal Havariler Manastırı olarak da isimlendirilen Arak Manastırı, Muş’un Karaçavuş Dağları’nın zirvesinde bulunmaktadır. Eskiden köyde üzüm şırası çıkarıldığı için ismi Farsçada şarap olan arak kelimesinden gelmiştir. Roma mimarisini gözleyebileceğiniz manastırda bir adet çan kulesi yer alır. Anlatılanlara göre Sasaniler bu manastırı kendi gücünü göstermek için yapmışlardır. Merkeze 12 kilometre mesafede yer alan manastır, tarihi yerler arasındadır.

67. Pertek Kalesi

Pin
pertek-kalesi-tunceli

Tunceli’de yer alan Pertek Kalesi’nin adeta filmlerden kopmuş bir görüntüsü vardır. Bu yüzden ülkemizdeki doğal güzellikler arasındadır. Keban Barajı’nın çökmesi nedeniyle ada üzerinde tek başına yükselen kale, ihtişamıyla görenleri şaşırtıyor. İki adet surunun bulunduğu kalenin yapım tarihi bilinmemektedir. Çiniler ve renkli tuğlalar ile Osmanlı dönemi etkisini görebileceğiniz bu kaleyi, Pertek merkeze giderek görebilirsiniz. Ayrıca Türkiye gezilecek yerler açısından da önemli bir kaledir.

68. Akdamar Kilisesi

Pin
Akdamar-Kilisesi-van

Van’da Akdamar Adası’ndan ismini alan Akdamar Kilisesi, Türkiye’nin tarihi eserleri arasındadır. M.S 915-921 arasında yaptırılmıştır. Bu kilisenin amacı Hristiyanların Kutsal Haç’ının bir parçasını burada saklamaktır. Ortaçağ üslubuyla yapılan kilisede Ermeni mimarisi görülmektedir. Bitki ve hayvan motiflerinin yanı sıra kırmızı taşlardan yapılarak kiliseye estetiklik kazandırılmıştır. Türkiye’de gezilecek yerler arasında yer alan kilise, 1113 yılında manastıra çevrilmiştir. Günümüzde Kutsal Haç Kilisesi olarak da anılmaktadır.

69. Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Pin
ahlat-selcuklu-mezarligi

Bitlis tarihi yerler arasında bulunan Ahlat Selçuklu Mezarlığı, geniş bir alanda yer almaktadır. Her yıl kültür ve tarih turizmi için ziyaretçi akınına uğrayan Türk-İslam mezarlığı, dünyanın en büyük mezarlığı olarak biliniyor. Açık hava müzesi olarak ziyaret edebilir ve Urartulardan Osmanlı’ya birçok tarihi mezara şahitlik edebilirsiniz. 8 binin üzerindeki mezar taşı ve bu taşlardaki işlemeler tarihe bir kaynak ve turizm açısından önem arz ediyor. Ayrıca Türkiye’nin en güzel yerlerinin başında geliyor.

70. Gaziantep Hamam Müzesi

Pin
hamam-muzesi-gaziantep

Türk hamam kültürüne ait birçok detaya şahit olabileceğiniz bu müze, Türkiye’deki tarihi şehirler arasındaki Gaziantep‘te bulunuyor. Ayrıca sizi tarihi Osmanlı dönemi hamamlarına götürüyor. 1577 yılında yapıldığı anlaşılan yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından yapılmıştır. Külliyenin içerisinde yer alan hamam, uzun yıllar kullanıldıktan sonra 2015 yılında müzeye çevrilerek, tarihi eserler arasına girmiştir. Hamam araç-gereçleri, adetler, heykeller ve sıcaklık bölümleriyle Türk hamamına dair her şeyi bu müzeyle öğrenebileceksiniz.

71. Kasımiye Medresesi

Pin
kasimiye-medresesi-mardin

Mardin tepelerinde yer alan Kasımiye Medresesi, Türkiye’nin tarihi yerleri arasındadır. İnşası ise 1502 yılında tamamlanmıştır. İki katlı yapısıyla günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiş olan yapı, açık avludan oluşmaktadır. Geniş kubbesiyle ziyaretçilerinin ilgi odağı olan medresede tuğla ve kesme taş kullanılmıştır. Bu haliyle bile simetrik eserler arasında bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasına giren medreseye büyük taç kapıdan girilmektedir. İçerisinde bir mescit ve cami bulunmaktadır.

72. Delikli Taş

Pin
siirt-delikli-tas

Siirt’te yer alan Delikli Taş, Türkiye’nin tarihi yerlerinin başında geliyor. Ziyaretçileri tarafından ilgi görse de bazılarının başını döndürebiliyor. Kireç taşlarının zaman içinde oyulmasıyla oluşan bu delik, Taşbaşı Mağarası’nın hemen yanında bulunmaktadır. Yaklaşık 350 metre yüksekliğindeki kayanın deliğine baktığınızda Uluçay’ı görebiliyorsunuz. Siirt’te bulunan Delikli Taş’ın etrafta piknik yapabileceğiniz yerlerde bulunmaktadır. Uçurumun kenarında fotoğraf çektirmek isteyenlerde az değil.

73. Göbeklitepe

Pin
gobeklitepe-sanliurfa

Şanlıurfa’da bulunan Göbeklitepe, Türkiye’nin en tarihi yeri arasındadır. Ayrıca neolitik döneme ait bir tapınak olarak inşa edilmiştir. Mısır piramitlerinden bile 7500 yıl daha eski olan bu yer, yerleşik yaşamın ilerleyen adımlarının kanıtı olarak görülüyor. 1964 yılında keşfedilen bu yer, arkeologlar tarafından düzenli çalışmalarla gün yüzüne çıkarılmıştır. Bulunan kalıntılar ise buranın inanç merkezi olduğuna dairdir. M.Ö 9000 yılına dayandırılan Göbeklitepe, sahip olunan bilgiyi katlamak için öğrenciyken gezilecek yerler arasına girebilir.

74. Gazi Süleyman Paşa Camii

Pin
gazi-suleyman-pasa-cami

1131 yılında Bolu’da yapılan cami, Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yapıldığı düşünülüyor. İlk olarak ahşap olarak yapıldığı düşünülen cami yıkıldıktan sonra II. Abdülhamit tarafından bugünkü halini alan yeni cami yapılmıştır. Göynük ilçesinde yer alan cami 1999 yılında bir yangın geçirmiştir. Ertesi yıl aslına uygun olarak tekrar restore edilmiştir. Dikdörtgen ve kesme taştan yapılan bu cami, iki katlıdır. Gezilecek yerler arasında bulunan cami tarih severlerin uğraması gereken yerlerdendir.

75. Mudurnu Saat Kulesi

Pin
mudurnu-saat-kulesi

Bolu, Mudurnu’da yapılan saat kulesi ahşap olarak yapılmıştır. Gezilecek yerler arasına giren kule, 1890 yılında inşa edilmiştir. Mudurnu hapishanesindeki mahkumlara yaptırılan kuleye saat sonradan eklenmiştir. 12 metre yüksekliğindeki bu tarihi yeri her yıl binlerce kişi ziyaret etmektedir. Üzerinde bulunan 185 kiloluk çan ise ziyaretçileri için saat başı hatırlatma yapmaktadır. 30 basamaklı merdiveniyle saat kadranına çıkarak Bolu’yu da gözlemleyebiliyorsunuz.

76. Amasra Kalesi

Pin
tarihi-amasra-kalesi

Bizans döneminde inşa edilen Amasra Kalesi, Osmanlı döneminde birçok kez restore edilmiştir. İki kaleden oluşan bu yapıda üç adet kapı vardır. Turistik yerlerin başında bulunan kale toplam 2 adet kaleden oluşmaktadır. Bunlar Sormagir Kalesi ve Zindan Kalesi’dir. Toplam 3 adet kapısı olan kalenin, birçok suru yıkılmıştır. Doğu surları 65 metre, güney surları 300 metre ve kuzey suru ise 200 metredir. Ayrıca kalede birçok tanrı ve mitolojik öğelerin kabartmaları vardır.

77. Fakıllı Mağarası

Pin
fakilli-magarasi-duzce

Düzce’nin Fakıllı Köyü’nde yer alan Fakıllı Mağarası, turistik yerler arasındadır. Kapalı yerde kalma korkusu olanları üzse de her yıl birçok yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Mağaranın uzunluğu ise 1017 metredir. Fakat ziyaretçiler sadece 350 metre uzağa gidebiliyorlar. Çok fazla yağış almasından dolayı mevsimden mevsime sıcaklığı değişiklik göstermektedir. Ayrıca nefes darlığı olanlara havasının iyi geldiği bilinen mağaranın çevresinde piknik alanları da bulunmaktadır.

78. Sırçalı Kanyon

Pin
sircali-kanyon-karabuk

Karabük Safronbolu’da yer alan Sırçalı Kanyonu, Türkiye’nin turistik yerleri arasındadır. Düğün fotoğrafı veya gezgincilerin uğrak noktası olan kanyon, taş terasıyla insanları büyülüyor. 100 metrelik yüksekliğiyle yürekleri ağza getiren kanyon, binlerce yılda oluşmuştur. Adrenalin severlerin sıklıkla geldiği bu yer, turistik yerlerin başında geliyor. Ayrıca Safranbolu’nun da tanınmasında önemli rol oynamıştır. Sizde Karabük gezinizi buraya ayırarak muhteşem gösteriyi kaçırmayınız.

79. Yağıbasan Medresesi

Pin
yagibasan-medresesi-tokat

Tarihi yerler arasında bulunan Yağıbasan Medresesi, Danişmentliler zamanında 1151 yılında Tokat’ta yaptırılmıştır. Anadolu’da kurulan ilk medreseler arasında yer alıyor. Yukarıda tam ortada yuvarlak ve açık kubbesiyle diğer medreselerden ayrılıyor. Ayrıca mescit ve ders çalışma yeri olan ana eyvan da tarihi açıdan büyük öneme sahiptir. Pek fazla işlemesi bulunmayan medrese oldukça sade biçimde inşa eilmiş olması nedeniyle Anadolu’da gezilecek yerler içinde olmayı hak ediyor.

80. Bandırma Gemi Müzesi

Pin
bandirma-muzesi-samsun

Türkiye’de gezilecek yerler arasında bulunan ve 1878 yılında yapılan müze ilk başta sıradan bir yük gemisiydi. Adı ilk olarak Glasgov olmuştur. Osmanlı’ya geldikten sonra adı Panderma olmuştur.

1910 yılında ise bugünkü adını almış ve posta taşımaya başlamıştır. 2006 yılında müzeye çevrilen gemide Mustafa Kemal ve arkadaşlarının balmumu heykelleri vardır. Ayrıca Atatürk’ün Samsun’a seyahat ettiği gemidir. İçerisinde şehitlerimizin isimleri, denizaltı mayınları, top, tüfek gibi eşyalar bulunmaktadır. Bu yüzden hem tarihi hem turistik yerler içinde bulunmaktadır.

81. Kral Kaya Mezarları

Pin
kralkaya-mezarlari

Kalker kayalara, Helenistik dönemde yapılan mezarlar Türkiye tarihi yerler arasındadır. M.Ö 333 yılından başlayarak M.Ö 26 yılına kadar hüküm süren Pontus Kralları’na aittir. Amasya, Hatuniye Mahallesine yapılan bu tarihi mekanın içerisinde yollar ve merdivenler yer alıyor. Kaynaklarda 21 mezar olduğu bilinse de günümüze birkaçı gelebilmiştir. İçerisinde geçitler bulunduğu inanılan mezarların altında bir tünel olduğu sanılmaktadır. Burası özellikle turistik yerleri sevenlerin ilgileneceği bir mezar yapısıdır.

82. Ünye Kalesi

Pin
unye-kalesi-ordu

 

Ordu Ünye’de bulunan Ünye Kalesi, yol kenarına bulunan devasa bir tepe üzerine inşa edilmiştir. Kale Köyü’nde yer alan bu yapı, Türkiye turistik yerler içinde bulunan 2500 yıllık bir tarihe sahiptir. Kale hala sağlamlığını korumakta olup, yoldan geçen insanların ilgisini çekmektedir. Güneydoğu’da bulunan kapısı ise 5 metre yüksekliğinde ve 2 metrelik kaya mezarı bulunmaktadır. Ayrıca kenarlarında bir kartal kabartması bulunmaktadır. Bu yüzde Ordu gezilecek yerler arasında yer almaktadır.

83. Kızlar Manastırı

Pin
kizlar-manastiri-trabzon

 

Trabzon’da 3. Aleksios zamanında 1349-1390 yılları arasında yapılan Kızlar Manastırı, birçok onarım geçirerek 1800’lü yıllarda son görünümünü kazanmıştır. Şapel, birkaç oda ve kaya kilisesiyle iki teras üzerine inşa edilmiştir. Türkiye gezilecek yerler arasında bulunan manastırın içinde 3. Aleksios’un annesi ve karısının da resimleri bulunmaktadır. Manastırın tarih turizmine kazandırılması için 2017 yılında restorasyon çalışmaları başlamıştır. Ayrıca turistik yerler bakımından da her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır.

84. Otkhta Kilisesi

Pin
Otkhta-Kilisesi-artvin

Artvin’de bulunan bu tarihi eser Ortaçağ’da inşa edilen kilise günümüze kadar gelmeyi başarabilmiştir. Otktha Kilisesi, Osmanlı külliyesine benzer bir yapıda yapılmıştır. İçerisinde bir kilise, seminer odası ve trapeza bölümleri bulunmaktadır. Diğer adıyla dört kilise denmesinin sebebi, dört bölümden oluşmasıdır. Tekkale Köyü’nde bulunan bu kiliseyi gezilecek yerler listenize eklemelisiniz.

85. Sungur Bey Camii

Pin
sungurbey-cami-nigde

1335 yılında Niğde’de yapılan Sungur Bey Camii’nin mimarı bilinmemekle beraber, Niğde Valisi Sungur Bey tarafından yaptırılmıştır. Türkiye Turistik yerler arasında bulunan caminin taç kapısı ve minberi başka ustalar tarafından yapılmıştır. Cami minaresi dışında orijinalliğini korumaktadır. Taş ve ahşap işlemelerin bolca bulunduğu camide bitki ve kuş motifleri bulunmaktadır. Gezilecek yerler arasında bulunan cami, geometrik desenleriyle ziyaretçilerini bekliyor.

86. Arslanhane Cami

Pin
arslanhane-cami-ankara

Ankara Samanpazarı’nda yer alan Arslanhane Cami, turistik yerler arasındadır ve 13. Yy’da yapılmıştır. Arslan ismini ise etrafında bulunan aslan heykellerinden almıştır. Yapının mimarı bilinmemekle beraber, üzerindeki kitabeden Sultan Keykavus döneminde yapıldığı bilinmektedir. Dikdörtgen planlı cami kesme taştan yapılmış ve orijinal taç kapıya sahiptir. Bu kapı kuzey taraftadır. Mihrabı ise çiniden yapılmıştır. 8 köşeli minare ve dışarısında bulunan Ahi Şerafeddin Türbesi, camiyi Ankara gezilecek yerler arasına sokmaktadır.

87. Payas Kalesi

Pin
payas-kalesi-hatay

Hatay’da bulunan ve Haçlıların 13. Yy’da yaptığı Payas Kalesi, Hatay tarihi yerler arasındadır. Geçenlerden vergi payı alındığı için payas adını alan kalede, cin kulesi adında gözetleme bölümü yer alıyor. Yavuz Sultan Selim döneminde alınan kale, hac yolunda olduğu için önemlidir. Yıkık bir şekilde kaleyi alan Osmanlı, tamamen değiştirerek kaleyi külliye haline getirmiş ve cami, hamam gibi bölümler ekletmiştir. Tarihi yerler arasına girmesi gereken kale, hissedilerek gezilmesi gerekiyor.

88. Abdülhamit Han Cami

Pin
Abdulhamid-Han-Cami-kahramanmaras

Abdülhamid adına yaptırılan cami, Kahramanmaraş’ta yüksek bir tepe üzerine kurulduğu için şehrin büyük bölümünün manzarası seyrediliyor. Gezilecek yerler arasında bulunan cami, şehrin her yerinden görünen büyük bir camidir. 1939 yılında yapılan cami, çini ve taş ustaları tarafından en güzel şekilde yapılmıştır. Yakın geçmişte yapılsa da Osmanlı döneminin izlerini sanatlı olarak yapılmasıyla göstermektedir. Camii, tarihi sevenler için kaynak niteliğindedir.

89. İklime Hatun Camii

Pin
iklime-hatun-cami-kahramanmaras

1546 yılında yapılan İklime Hatun Cami, Kahramanmaraş Kurtuluş Mahallesi’ndedir. Tarihi yerler arasına  giren cami, günümüze de kaynaklık yapmaktadır. Kesme taştan yapılan türbe ve caminin türbesi son cemaat yerinin sağındadır. Günümüze sağlam bir şekilde gelebilmiş caminin kubbesi ise yıkılmıştır. Mescit ise kare planlı olarak yapılmış, mihrap ise yarım kubbeyle kapatılmıştır. Dörtgen planlı caminin türbesinde ise iki mezar yer almaktadır. Cami’nin geçmişini detaylıca görmek isteyenler rehberler eşliğinde ziyaret edebilir.

90. Taş Mescit

Pin
tas-mescit-cankiri

Çankırı’da yer alan mescit en güzel tatil yerleri arasına alınabilir. Mesicitin günümüze birkaç yeri sağlam kalmıştır. 1235 yılında 1. Alâeddin Keykubat döneminde yapılan mescit,  Darül Hadis ve şifahane bölümlerinden oluşmaktadır. Darül Hadis ise Anadolu’da ilk kez inşa edilmiştir. Bugün tıp sembolü olarak kullanılan yılanlı simge taş eserler arasındadır. Ayrıca iki eserde plastikten yapıldığı için mescidi Türkiye’nin tarihi mekanları arasına alıyor.

91. Zinciriye Medresesi

Pin
zinciriye-medresesi-mardin

Artuklu Sultanı tarafından 1385 yılında Mardin’de yaptırılan Zinciriye medresesi, Tarihi mekanlar arasındadır. Çizgili kubbeleri ve anıtsal kapısı Mardin’in uzak yerlerinden bile görülmektedir. Geniş bir alan üzerine yapılan medrese dikdörtgen planlı ve iki katlıdır. Camisi ve türbesi, bulunan medrese, içerisindeki çiçeklendirmelerle ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Ayrıca medresede okuyan öğrenciler için de üst katta ufak odacılar bulunmaktadır. Tarihi yerler arasında bulunan medresede büyüleneceksiniz.

92. Paşabağ Vadisi

Pin
pasabag-vadisi-nevsehir

Kapadokya’ya benzer yapılarda oluşmuş bu yer, Türkiye’nin en güzel yeri neresidir sorusuna cevap olabilir. Yapılar ise kubbeli taş kayalardan oluşmaktadır. Tüflü yapıların rüzgâr ve sel yardımıyla aşınması sonucu oluşan bu yapılar, haliyle yerli ve yabancı turistlerinde ilgisini çekiyor.

Mantara benzeyen yapısıyla içerisinde ufak odacıkların bulunması oldukça ilgi çekmesini sağlıyor. Boyları ise 1-15 metre arasında değişmektedir. Bu oluşumların yüzyıllar içinde oluşması da tarihi açıdan önemini artırıyor. Nevşehir’deki bu vadi peribacalarının birer örneğini taşır.

93. Çapanoğlu Cami

Pin
capanoglu-cami-yozgat

Avrupa ve Türk mimarisinin izlerini taşıyan Çapanoğlu Cami,  Yozgat’ın her yerinden görülebilecek büyüklüktedir. Yozgat’ın simgesi haline gelen cami, 1193 yılında yapılmıştır. Birkaç ekleme yapılan cami dört tarafı avlu duvarıyla kapanmaktadır. 17 adet abdest musluğu ve bu suyu taşıyan duvarın arkasında su haznesi bulunmaktadır. 16 adet vitray pencereden oluşan cami çeşit çeşit süsleme ve işlemelerden oluşmaktadır. Mihrap ve minberi ise caminin sanatının konuştuğu yer olmaktadır. Bu yüzden camiye tarihi yerlerin başında geliyor diyebiliriz.

94. Cacabey Medresesi

Pin
cacabey-medresesi-kirsehir

Kırşehir merkezde yer alan Cacabey Medresesi 1272 yılında 2. Gıyaseddin Keyhüsret döneminde yaptırılmıştır. Rasathane olarak kullanılmak için yapılan medresede, Selçuklu yapılarında sıkça görülen taç kapı bulunmaktadır. Kümbet medreseye yapışık olarak tasarlanmıştır. Medresenin en özel yeri ise köşelerde bulunan sütunlardır. Medresenin farklı yerlerinde renkli taşlar döşenmiştir. Ayrıca bir adet kitabesi bulunan medrese tarihi mekanlar arasındadır.

95. Sultan Ahmet Cami

Pin
sultanahmet-cami-istanbul

Mavi cami olarak da adlandırılan Sultan Ahmet Cami, bu ismi renkli desenleri sayesinde almıştır. Sultan 1. Ahmet’in emriyle 1609 yılları arasında yapılan bu tarihi eser, devlet hazinesinden yapılan ilk camidir. Görülmesi gereken yerler arasına girmesi gereken caminin temelini ise 1. Ahmet atmış olup, Osmanlı’nın ilk ve son 6 minareli camisidir.

Külliye şeklinde inşa edilen yapının birkaç bölümü günümüze ulaşamamıştır. Ayrıca en iyi müezzinlerinin ezan okuduğu bu camide 22 bin çini kullanılmıştır. İstanbul gezilecek yerlerin devamı için tıklayın.

96. Dokuzun Hanı

Pin
dokuzun-hani-konya

Türkiye’deki tarihi eserler listesi arasına aldığımız Dokuzun Hanı, Konya-Akşehir yolu üzerindedir. Dikdörtgen planlı yapının bir kısmı açıktır. Dışa taşmış taç kapısı ve hanın tamamı moloz taştan yapılmıştır. Kapının üzerinde yer alan kitabede ise Selçuklu sultanı 1. Gıyaseddin keyhüsrev zamanında ve 1210 yılında yaptırıldığı bilinmektedir. Mimarı ise yine kitabeden anlaşılacağı üzere Osman bin Abdurrahmandır. Yapı geniş bir alan üzerine yapılmış olup, yanında yol bulunmaktadır.

97. Hisar Cami

Pin
hisar-cami-izmir

İzmir’de yer alan yapı, hafta sonu gezilecek yerler arasındadır. 1592 yılında yaptırılan cami, büyük kubbesinin yanında ufak kubbelerin yer aldığı, İzmir’in en büyük camisidir. Harim mekanı bu küçük kubbelerin altındadır. Caminin minaresi sonradan yenilenmiş olup, Osmanlı’nın kuruluş mimarisini yansıtmaktadır. Tarihi mekanlar arasında bulunan Hisar Camii içerisinde hat sanatı, kalem süslemeleri ve mihrap-minber sanatı oldukça güzel bir şekilde verilmiştir.

98. Mısri Cami

Pin
misri-cami-afyon

Tarihi mekanlar içinde bulunan Mısri Cami, 1466 yılında yapılmıştır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine de konu olan bu caminin diğer adı Kasım Paşa Camisi’dir. Kesme taş ve geniş iki kubbeden oluşan camiye sonradan 4 kubbe daha eklenmiştir. Mısri mahallesi’nde yer alan bu cami, çini ve mozaiklerle süslenmiş ve Afyon’un simgesi haline gelmiştir. Afyon’da Görülmesi gereken yerler için tıklayın.

99. Tigran Honents Kilisesi

Pin
tigran-honent-kilisesi-kars

Kars Ani Harabeleri içinde yer alan bu kilise, en güzel tatil yerleri arasındadır. 800 yıllık geçmişiyle tarihe ışık tutan kilise ismini, aynı isimde olan bir tüccardan almıştır. Yapımında renkli taşlar kullanılarak zenginleştirilmiştir. Üzerinde bir adet hasar görmüş kubbe ve kubbenin altında pencereler bulunmaktadır. Ayrıca üzerinde hayvan betimlemeleri ve kitabesiyle gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. Kars tarihi mekanların devamı için tıklayın.

100. Evliya Çelebi Müzesi

Pin
evliya-celebi-muzesi-kutahya

Kütahya’da doğmuş olan Evliya Çelebi 1611 yılında doğmuştur. Osmanlı Devleti’nde birçok yeri gezip, tarihi araştırmalarla seyahatnamesinde bildiren Çelebi’nin eserleri bugün tarihe ışık tutmaktadır. Kütahya Belediye’sinin desteğiyle müze haline çevrilen evi, dedesinin türbesinin yanına yapılmıştır. Kamulaştırarak ziyaretçilere açılan bu yapı, en güzel tatil yerleri arasındadır. Ayrıca her gelene ilham olmakta ve Evliya Çelebi’yi dünyaya tanıtmaktadır. Kütahya gezilecek yerlerin devamı için tıklayın.

101. Gülhane Parkı

Pin
istanbul-gulhane-parki

Topkapı Sarayı’nın Bahçesi olarak kullanılan Gülhane Parkı aynı zamanda Tanzimat Fermanı’nın imzalandığı yer olarak biliniyor. Yani hem Türkiye tarihi yerler arasında hem de doğal güzellikleri zengin olan bir mekandır. 163 dönümlük arazide bulunan park, ismini içerisinde barındırdığı güzel güllerden almıştır. Park olarak açılış tarihi 1912’dir. Parkın temiz havası, dinlenme alanları ve çocuklar için bir bahçesi bulunuyor. İçerisinde Aşık Veysel Heykeli, Romalılardan kalma Gotlar Sütunu bulunurken ortasından iki yanı ağaçlı bir yol yer alıyor. Park, İstanbul’dadır.

102. Yedikule Hisarı

Pin
istanbul-yedikule-hisari

1458 yılında İstanbul’da inşa edilen hisar aynı zamanda Yedikule Zindanları olarak da anılmaktadır. Hisarın kuruluş amacı aslında yabancı kralları ve misafirleri ağırlamaktı. İnşa ettiren kişi Bizans imparatoru Theodosius’dur. Üzerinde 7 kule bulunduğu için Yedikule adını almıştır. Fakat 3 kule İstanbul’un Fethi sonrasında eklenmiştir. Kulelerin ismi Genç Osman, Cephanelik, 3. Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak Kulesi’dir. Altın kapı’da misafirler kırmızı halıyla karşılanırdı.

103. Çandarlı Kalesi

Pin
candarli-kalesi

İzmir Dikili ilçesinde bulunan kalenin tam tarihi bilinmese de 14. Yüzyılda Cenevizliler tarafından restore edildiği düşünülüyor. Denize bakan manzarasıyla ziyaretçilerini büyüleyen kulenin son restorasyonu 2014 yılında tamamlandı. Fakat asıl görünümünü veren restorasyon Çandarlı Halil Paşa tarafından yapılmıştır. İsmi de Halil Paşa’dan gelmektedir. Romalılardan Osmanlılara kadar birçok medeniyetin egemenliği altında kalmıştır. Çandalı Kalesi 2013 yılında UNESCO tarafından geçici miras listesine eklenmiştir.

104. Çırağan Sarayı

Pin
istanbul-ciragan-sarayi

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan Çırağan Sarayı’na Sultan Abdülmecid döneminde başlanmış fakat ölünce 1871 yılında Abdülaziz tamamlamıştır. Sarayın özel ve büyüleyici işlemeleri kapıları vardır. Yaklaşık 2,5 milyon altın harcanmıştır. Damat İbrahim Paşa tarafından Lale Devri’nde yapılan saray, 1986 yılında 5 yıldızlı otele dönüştürülmüştür. 310 odaya sahip olan saray günümüzde sosyal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.

105. Tarihi Asansör

Pin
izmir-tarihi-asansor

Nesim Levi tarafından 1907 yılında yaptırılan Tarihi Asansör, Mithatpaşa ve Şehit Nihat Bey caddesini birbirine bağlıyor. İşlevsel olmasının yanı sıra süslemelerle estetik güzelliğinden ödün vermemektedir. İki cadde arasında gidip gelirken üst tarafta restoranda manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. İzmir’de yer alan bu yapının en altında yapım kitabesi de yer alıyor. 158 metre yüksekliğindeki asansörün demir korkulukları bile motif örnekleriyle süslenmiştir. Bu asansöre Dario Moreno sokağından ulaşıldığı için iki tarihi yeri aynı anda görebilirsiniz.

106. Mısır Çarşısı

Pin
istanbul-misir-carsisi

Eminönü’ndeki Yeni Cami’ye gelir getirmek için yapılan Mısır Çarşısı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından yaptırılmıştır. Mimarlarının Davut ve Mustafa Ağa olduğu bu çarşı da baharatlar, çiçek tohumları, kuruyemiş, şarküteri ve hediyelik eşyalar satılmaktadır. Fakat kurulduğu ilk dönemde sadece pamuk ve aktar satılıyordu. İçerisindeki dükkanlar karşılıklı ve yan yana olmak üzere sıralanmaktadır. Oldukça kalabalık ve renkli bir yer olduğu için mutlaka ziyaret etmelisiniz.

107. Eyüp Sultan Camii

Pin
tarihi-eyup-sultan-camii

1458 yılında inşa edilen Eyüp Sultan Camii, ismi ile yanında bulunan Eyüp Sultan Hazretleri’nin türbesini vurgulamaktadır. Ayrıca Eyüp semtinde yer almaktadır. Öncesinde aşhane, hamam, türbe ve medrese bulunsa da zaman içinde harap olmuştur. 3. Selim de camiyi yeniden yaptırmıştır.1800 yılında günümüzdeki şeklini almıştır.

Fatih döneminde burada yoksullar için günde iki kez yemek çıkıyordu. Özel günler için de etli yemekler çıkardı. Bu nedenle oldukça önemli geçmişe sahip camilerimizdendir. Dış avludan caddeye ulaşılabilmektedir. Türbedeki çini süslemeleri oldukça dikkat çekici olduğu için çok sayıda ziyaretçi çekmektedir. Saat 9:30-16:00 arasında türbeyi gezebilirsiniz.

108. Osman ve Orhan Türbeleri

Pin
tarihi-osman-ve-orhan-turbeleri

Sultan Osman ve Orhan’ın türbeleri ise Bursa’da Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunuyor. Tophane Parkı’ndaki türbeleri ziyaretiniz sırasında huzurlu ve sakinleştirici havayı siz de hissedebilirsiniz. Bu türbeler Saint Elle Kilisesi kalıntılarının üzerinde yapılmıştır. Başlangıçta iki türbe ayrı olarak farklı yerlerde bulunuyordu. Fakat bir deprem nedeniyle ikisi de birleştirilmiştir. İkinci Beyazıt’ın oğlu Korkut, Nilüfer Hatun, Alaeddin Bey gibi tarihi kişilikler de yer alıyor.

109. Termessos

Pin
antalya-termessos-antik-kenti

Antalya’da bulunan Termessos’a Aksu beldesinden ulaşabilirsiniz. İçerisinde 4 binden fazla mezarı barındırdığı için büyük nekropoller arasındadır. 1150 metre yükseklikte bulunan bu antik kent, muhteşem manzarasıyla büyülüyor. Vahşi bitkiler ve çam ormanlarının arasından geçerek buraya ulaşabilirsiniz. Etkileyici atmosferi ve temiz havasıyla ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Attalos Stoası, Agora, tiyatro, Artemis Tapınağı, Zeus Tapınağı ve Sütunlu caddeyi ziyaret edebilirsiniz.

110. Zil Kalesi

Pin
tarihi-zil-kalesi

Rize’de bulunan kale, dik bir kaya üzerine inşa edildiği için 750 metre yüksekte yer alıyor. Merdivenle inilip çıkılabilen bir kaledir. Çamlıhemşin Fırtına Deresinde yamaçlara kurulu olan Zil Kalesi, dış, orta ve iç kaleden oluşuyor. Dış kaleye patika yoldan orta surlara teras ile iç bölüme ise ikinci bir kapıdan ulaşılıyor. Kalenin en tepesinden manzarayı izlemek için insanı başka bir boyuta götürüyor. Kule dört katlıdır içerisinde muhafız binası, şapel ve baş kule yer alıyor.

111. Uşak Halı ve Kilim Müzesi

Pin
usak-hali-ve-kilim-muzesi

El emeği ve göz nuru halılara ev sahipliği yapan müze, Türkiye’nin ilk halı ve kilim müzesidir. Binlerce yıllık halı kültürümüzü gözler önüne seren müzede, motif ve desen zenginliği ziyaretçileri büyülüyor.

İki katlı bir binadan oluşan müze, 500-600 yıllık halılara ve ilgi çekici tablolara ev sahipliği yapıyor. Müzede yer alan bilgilere göre sırları çözülememiş motifler halılarda bulunmaktadır. Hatta birçok Uşak halısı Paris’ten New York’a kadar birçok ülkede sergilenmektedir. Osmanlı zamanında Kanuni döneminde zenginleşen halı kültürü aynı zamanda bir saygınlık simgesidir.

112. Hierapolis Antik Kenti

Pin
tarihi-hierapolis-antik-kenti

Denizli’de yer alan antik kent, 18 kilometre kuzeyde bulunuyor. Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunmakta ve pek çok tapınak gibi kutsal ibadet yerine ev sahipliği yapıyor. Zaten ismi Yunanca’da kutsal şehir anlamına geliyor. Tarihçiler kentin kuruluş zamanını 2. Eumenes tarafından 2. Yüzyıla dayandırıyor. Roma ve Bizans döneminde zenginleşmiştir. Kentte; Nekropol, Agora, Apollon Kutsal Alanı, Roma Hamamı kalıntıları ve Direkli Kilisesi bulunmaktadır.

113. Adana Ulu Cami

Pin
ulu-cami-adana

1513 yılında temeli atılan cami 1541 yılında ibadete sunulmuştur. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izleri görülen cami, Ramazan oğlu Halil Bey tarafından yaptırılmıştır. Doğu ve batıda bir girişi bulunduğu gibi avlusu genişleterek ibadet edenlerin sayısı artırılmak istenmiştir. Günümüzde Seyhan ilçesinde yer almaktadır. Duvarlarındaki siyah ve beyaz mermer taşlar hoş bir zıtlık yaratmıştır. Geniş bir külliye olarak yapılsa da günümüze gelenler medrese, türbe ve Tuz Hanı’dır.

114. Yürüyen Köşk

Pin
yalova-yuruyen-kosk

Yalova’da Ahşap’tan yapılmış bir köşktür. Hikayesini birçok insan bilir. 1929 yılında inşa edilmiştir. Atatürk’ün ziyareti sırasında köşkün yanında bulunan çınar ağacının dalları uzamış ve binanın duvarına zarar verecek kadar yaklaşmıştır. Bu nedenle bahçıvan ağacın dallarını kesmek için hazırlanmıştır.

Fakat Atatürk bundan hoşlanmadığı için binanın kaydırılmasını ister. Yalova’dan getirtilen tramvay raylarına oturtulan bina kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılmıştır. Yaklaşık 5 metre kaydırılır. O günden beri ismi Yürüyen Köşk olarak kalmıştır. Günümüze müze olarak kullanılmaktadır. Isparta Merkeze 5 dakika uzaklıktadır.

Ziyaret Saatleri: 09:00-17:00 ve pazartesi kapalıdır.

115. Ertokuş Medresesi

Pin
isparta-ertokus-medresesi

1.Alaeddin Keykubat döneminde yapılan medrese Türkiye’nin tarihi eserleri arasındadır. Yapım tarihi ise 1224’e dayanıyor. Yaptıran kişi ise Selçuklu uç komutanı Mübarizeddin Ertokuş’tur. Kapalı tip medreselerden biri olan bu yapının inşa için taşları Atabey ve Bayat harabelerinden getirilmiştir. İç avlulu bir yapıdır ve içinde havuz bulunmaktadır. İç dekor bakımından zayıf olduğu için daha görkemli bir havası bulunuyor. İç tasarım açık kahverengi tonlarında göz yormayan bir tasarıma sahip. Isparta’da bulunan medrese merkeze 22 km uzaklıktadır.

116. Aziz Peter Kalesi

Pin
tarihi-bodrum-kalesi

15.yüzyılda yaptırılan Aziz Peter Kalesi, İzmir Bodrum’da yer alıyor. Türkiye’nin tarihi yerleri içinde etkileyici bir görünüme sahip olan kale, St. John Şovalyeleri tarafından yaptırılmıştır. Çünkü Osmanlı giderek büyüyen bir tehdit olduğu için kendilerini güvenceye alma ihtiyacı duyuyorlardı. İçerisinde Şapel, İngiliz Kulesi ve surlar yer alıyor. 1523 Rodos Kuşatması sırasında kale Osmanlı’ya geçmiş ve içindeki Şapel “Süleymaniye Cami” olmuştur. 1. Dünya Savaşı sırasında hasar görmüş ve 40 yıl boş kalmıştır. 1960 yılından itibaren ise Sualtı Arkeoloji müzesi olarak kullanılmaktadır.

117. Sülüklü Han

Pin
tarihi-suluklu-han

Türkiye’nin tarihi yerleri arasındaki Sülüklü Han, 1683 yılında açılmıştır. Geçtiğimiz yıllarda bir süre onarım gördükten sonra 2010 yılında hizmete tekrar açılmıştır. İlk yapıldığında 3 katlı olsa da günümüzde tek katı kalmıştır. İsmindeki Sülük ise ortasındaki kuyuda şifalı sülüklerin bulunmasıydı. Kurtuluş Savaşı’nda karargah için de kullanılmıştır. Günümüzde Türkiye turistik yerler arasında bir kafeterya ve tarihi mekan olarak sizi karşılıyor. Yaptıran kişiler ise Mahmut Çelebi ve kız kardeşi Atike Hatun’dur.

118. Adile Sultan Kasrı

hababam-sinifi-muzesiPin
hababam-sinifi-muzesi

Adile Sultan Kasrı, Sultan Abdülmecid’in kız kardeşi Adile Sultan için yaptırılmıştır. Öncesinde normal bir yazlıkken 1856’da satın alınarak 5 yıl sonra Adile Sultan için tasarlanmıştır. Bulunduğu konum ise İstanbul’daki tarihi eserler arasında farklı mimarisi ve Üsküdar semtindeki huzur verici bir konumuyla ziyaretçilerini beklemektedir. Adile Sultan’ın kendide hayırsever biri olduğu için 1899 yılında kasrı MEB’e bağışlamıştır. Bu kasrın en dikkat çekici özelliği Hababam Sınıfı’nın çekildiği yer olmasıdır.  Adile Naşit, Kemal Sunal, Halit Akçatepe gibi ünlü isimlerin balmumu heykelleri, posterler ve bilgi panolarını inceleyebilirsiniz.

119. Panorama 1453 Tarih Müzesi

Pin
panorama-1453-tarih-muzesi-istanbul

İstanbul’da dünyanın ilk tam panoromik müzesi olma özelliği taşımaktadır. 2009 yılında açılan müze, mehter takımı, asker bağırması ve top atışlarının sesleriyle sizi geçmişe götürmeye hazır. Tarihi yakından gösteren ve bunun yanı sıra Türk resim sanatının gelişmişliğini bize kanıtlayan ender müzelerden biridir. Panoramik resimler, minyatürler, 3 boyutlu maketler gibi duyguyu artıran öğelerde bulunuyor. Ayrıca 3 TL karşılığında hatıra para makinesinden para alabilirsiniz. Müzeye bebek arabasıyla giriş kabul edilmemektedir.

  • Ziyaret Saatleri: her gün 08:00-17:00 arası açıktır.
  • Giriş Ücreti: Tam 10 TL, öğretmen-öğrenci-askeri personel 5TL , Yabancı ziyaretçi: 20 TL

120. Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi

Pin
oleatrium-zeytin-ve-zeytinyagi-tarihi-muzesi

İzmir, Aydın’da yer alan zeytinyağı müzesi ile zeytinyağının geçmişte nasıl çıkarıldığını öğrenebilirsiniz. Oleatrium ise zeytin ve avlu kelimesinin birleşimidir. 2011 yılında hizmete açılmıştır. 11 sergi salonuyla 3000 metrekarelik bir alanda ziyaretçilerini beklemektedir.

Türkiye tarihi eserler bakımından bilgilendiricidir. M.Ö 2 bin yılından itibaren zeytinyağının üretimi ve kullanıldığı teknolojileri yakından inceleyebilirsiniz. Bu aşamalar canlandırma usulüyle sergilenmektedir. Sergideki eserler ahşap olduğu için tarihi bir hava katmakta başarılıdır.

121. Şifaiye Medresesi

Pin
sifaiye-medresesi-sivas

Dünyanın en eski ve günümüze kadar gelen 81 ilin tarihi eserler arasında en eski şifa hastanelerinden biridir. 1. İzzettin Keykavus tarafından yaptırılan bu yapı, Osmanlı devrinde medrese olarak kullanılmıştır. Kapladığı alan bakımından Selçuklu döneminin en büyük hastanelerindendir.

Medrese aynı zamanda estetik güzellik bakımından zengindir. Kabartmalar, süslemeler, çiniler ve tuğla işçiliğinin ender örneklerini içerir. Ayrıca İzzettin Keykavus’un türbesi de güney bölümde yer almaktadır. Medrese Sivas merkezde yer almaktadır. Türbe cephesi özellikle çini bakımından zengin ve süslüdür. Girişin karşısında ise insan yüzü kabartmaları yer almaktadır. Bu kabartmaların biri erkek biri kadındır.

122. Zağnos Paşa Külliyesi

Pin
zagnos-pasa-camii-balikesir

Mustafa Fakıh Mahallesi’nde bulunan külliyede türbe, hamam ve bir cami bulunuyor. 1461 yılında yapılan cami Fatih Sultan Mehmet’in veziri Zağnos Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliyede yer alan hamam sadece günümüze gelebilmiş, cami ve türbe 1897’de yıkılıp 1908’de yeniden yapılmıştır. Balıkesir’de yer alan caminin kapasitesi 1000 kişi’dir. Kurtuluş Savaşı’nda Mehmet Akif Ersoy’da bu cami de halka cesaretlendirici bir hutbe okumuştur. Türkiye’nin doğal ve tarihi zenginlikleri arasındaki bu külliye mimarisiyle bile etkilemeyi başarıyor.

123. Niğde Alaeddin Cami

Pin
nigde-alaeddin-camii

1223 yılında yaptırılan Alaeddin Camii, Zeyneddin Beşere Bey tarafından Sultan Alaeddin Keykubat adına yaptırılmıştır. Üzerinde yapım kitabesi yer almaktadır. Bu kitabede ayrıca mimar üstad Sıddık olarak belirtilmiştir. Fakat Beşere Bey camiyi yaptırdığı yılda meydana gelen “Ümera Katli Meselesi” nedeniyle Keykubat tarafından öldürülmüştür. Camide bahar aylarında güneşin uygun olduğu durumda doğu taç kapısına vuran güneş ışığı “Taçlı kadın başı” gölgesini ortaya çıkarmaktadır. Bu camiyi işleyen ustanın rivayete göre 1. Alaeddin Keykubat’ın kızına aşık olmasından dolayı onun görüntüsünü vermek istemesidir. Türkiye tarihi yerler arasındaki bu cami Selçuklu mimarisinin izlerini yakından tanıtmaktadır.

124. Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Pin
kafkas-cephesi-harp-tarihi-muzesi-kars

Kars zaferini canlandırmacı üslupla anlatan Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, Türkiye de gezilecek yerler arasında bulunuyor. Doğu sınırlarımızı korumak için yapılan Kanlı Tabya adı verilen bina, restore edilerek müzeye çevrilmiştir. Bu tabyalarda sınırlarımızı koruyan bir tabur askerin şehit olması nedeniyle bu isim verilmiştir. Müzede 8 ana salon bulunmaktadır. Bu salonlarda 1828 yılından cumhuriyetin ilanına kadar farklı olaylar anlatılmaktadır. Kars zaferinden sonra da Abdülmecit 3 bin Kars madalyası yaptırarak buraya göndermiştir. Tabyanın yapılış tarihi ise 1803’dür.

125. Üç Kümbetler

Pin
uc-kumbetler

Türkiye’nin tarihi yerleri arasında anıt mezar olarak ziyaret edebileceğiniz Üç Kümbetlerin biri Emir Saltuk’a ait. 1956 yılında restore edilen kümbetlerin kime ait olduğu bilinmiyor. Kesme taştan inşa edilen kümbetlerde çeşitli motifler bulunmaktadır. Çiçek desenleri, geometrik desenler, insan başı motifi ve kendine has rengiyle gezilecek yerler içinde bulunuyor. Erzurum’da yer alan bu yapılar, keyek taşından yapılmıştır. Toplu taşıma araçlarıyla kolaylıkla ulaşılabilecek mekanlardandır.

126. Dario Moreno Sokağı

Pin
izmir-tarihi-yerler-dario-moreno-sokagi

1921 yılında doğan Dario Moreno bir İzmir aşığı olduğu için sokağa onun adı verilmiştir. Musevi asıllı bir Türk olan Dario Moreno’nun asıl adı David Arugete’dir. Şarkılar, tiyatrolar gibi birçok sanatsal faaliyetler ile İzmir’e renk katmış bir insandır. Dar bir sokakta girişte kendisinin büstü ve bir de bilgilendirme panosu yer almaktadır. Gezilecek tarihi yerler arasındaki Dario Moreno Sokağı içerisinde ayrıca kendisinin de bir evi bulunmaktadır. Günümüzde de hala çeşitli aktiviteler yapılmaktadır

127. Şerefiye Sarnıcı

Pin
istanbul-serefiye-sarnici-tarihi-nerede

Ayasofya’dan bile daha eski bir geçmişe sahip olan Şerefiye Sarnıcı, 428443 yılları arasında yapılmıştır. Yapılma amacı Bozdoğan Kemeri ile su depolamaktır. Piyer Loti caddesi üzerinde girişi bulunmaktadır. İstanbul’da yer alan sarnıç, şehirdeki onlarca sarnıçtan en bilinenlerinden biridir. Günümüzde yapılan restorasyondan sonra dış cephesi çeliklerle güçlendirilmiştir. 9 metrelik 32 sütun sarnıcın dikkat çeken noktalarındandır. Ayrıca Mevlana’nın şiirleri ve sözleri suya yansıtılarak ziyaretçiler karşılanmıştır. Sarnıç içerisinde asansör ve merdivenlerle geçiş yapabilirsiniz.

128. Süleymaniye Camii

Pin
suleymaniye-cami-istanbul

İstanbul’da 15511557 arasında Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan caminin mimarı, Mimar Sinan’dır. Mimar Sinan bu eseri kalfalık dönemi eseri olarak nitelendirmektedir. Bir külliyenin içerisinde yer alan camiden başka, kütüphane, medreseler, hastane ve hamam gibi yapılar bulunmaktadır. Yapıldığı tarihten itibaren yüzden fazla deprem yaşamasına rağmen sağlamlığını korumaktadır. Süleymaniye Cami dört minareye sahiptir ve 53 metrelik bir kubbesi bulunmaktadır. Ayrıca eskiden aydınlatma amacıyla kullanılan kandillerin islerini toplayacak şekilde inşa edilmiş bir camidir.

129. Rumeli Hisarı

Pin
istanbul-rumeli-hisari

Boğazkesen Hisarı olarak da bilinen bu eser Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasındadır. İstanbul’un Fethi’nden önce gelebilecek saldırıları önlemek için yapılmıştır. Anadolu Hisarı’nın karşısında bulunan bu yapı boğazın dar bir noktasında bulunmaktadır. Günümüzde zaman zaman çeşitli konserlere ev sahipliği yapmaktadır. 30 dönümlük bir alanda inşa edilen hisarın üç büyük kulesi 90 günde tamamlanmıştır. Bu o zamana göre oldukça kısadır. Kulelere ise Saruca Paşa, Zağnos Paşa ve Halil Paşa gözetmenlik etmiştir.

130. Anadolu Hisarı

Pin
istanbul-anadolu-hisari-

İstanbul Anadolu Hisarı semtinde bulunan bu tarihi eser, 1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından inşa edilmiştir. İç ve dış kaleden oluşan Anadolu Hisarı, fetihten sonra önemini kaybetmiş ve zamanla bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Güzel mimarisi nedeniyle Güzelcehisar olarak da bilinir. Hisarın çevresinde çok sayıda kafe ve restoran bulunduğu için ziyaretinizi renklendirebilirsiniz. Tabii ki boğaz manzarası da etkileyicidir. İç kale duvarları ve üç kuleden oluşan ana kale ise dikkat çekici bir güzelliğe sahiptir.

131. Nevşehir Damat İbrahim Paşa Külliyesi

Pin
nevsehir-tarihi-yerler-damat-ibrahim-pasa-kulliyesi

Nevşehir’de yer alan külliye Lale Devri’nde inşa edilmiş Türkiye’de gezilecek yerler arasında bulunan bir eserdir. 17261727 yılları arasında yaptırılan külliye, eğimli bir araziye inşa edilmiştir. İçerisinde kervansaray, medrese, hamam, iki çeşme ve imaret bulunmaktadır. Nevşehir merkeze yürüme mesafesindeki cami ve külliye, Damat İbrahim Paşa’nın Nevşehir’i yenileme çalışmalarının bir sonucu olarak yapılmıştır. Hatta şehrin önceki adı Muşkara iken bu çalışmalar sonrasında Nevşehir olmuştur.

132. Nevşehir Zelve Açık Hava Müzesi

Pin
nevsehir-zelve-acik-hava-muzesi

Peribacalarının en yoğun olduğu bu yer, ziyaretçilerine mükemmel bir gezi vaat ediyor. Paşabağları’na 1 km uzaklıktaki bu yer, 9 ve 13. Yüzyılda Hristiyanların önemli bir yerleşim yeri haline gelmiştir. Oyma kayalara yapılan yerleşim alanlarını hala ilk günkü güzelliğiyle görebilirsiniz. Tarihte ilk dini seminerlere ev sahipliği yapan alan, 1950’li yıllarda hala yerleşim yeri olarak kullanılıyordu. Camii, köy meydanı, kiliseler, tüneller ve manastırlar ile Türkiye’nin tarihi yerleri arasında önemli bir değere sahiptir.

133. Aynalı Kilise

Pin
nevsehir-tarihi-yerler-aynali-firkatan-kilisesi

Fırkatan Kilise’si olarak da bilinen bu eserin en önemli özelliği gizli tünellere sahip olmasıdır. Mutfak, erzak depoları ve sığınma odaları ile farklı bir mimariye sahiptir. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki kilisede geçmişte daha çok üst düzey kişilerin oturduğu bilinmektedir. Girişte ziyaretçilere fener verildiği için tünel gezisinin eğlencesini tadabilirsiniz. Nevşehir’de yer alan eserde resim sayısı az fakat geometrik desenler ve sütunlar bakımından zengindir.

134. Perge Antik Kenti

Pin
antalya-perge-antik-kenti

Antalya merkeze 17 kilometre mesafedeki Perge Antik Kenti, Hitit dönemine kadar gitmektedir. Roma döneminin en aktif kentlerinden biri olan bu yerin eski adı “Parha” olarak bilinmektedir. Sanatsal faaliyetlere önem verildiği düşünülen kentte çıkarılan mermer heykeltıraşlığı bunu kanıtlamaktadır. İki caddesi bulunmakta ve doğu-batı, kuzey-güney yönünde uzanmaktadır. M.S 2. Yüzyılda inşa edilen sahne binası ve tiyatro iyi şekilde korunmuştur. Tiyatro 15 bin kişilik stadyum ise 12 bin kişiliktir.

135. Milet Antik Kenti

Pin
tarihi-milet-antik-kenti

Deniz kıyısında bir liman kenti olan Milet, Türkiye’nin tarihi yerleri arasındadır. Olivier Rayet tarafından 1873 yılında yapılan ilk kazılar ışığında birçok eser çıkartılmıştır. Bunlar; 1500 kişilik toplantı salonu, batı agorası, üç katlı halk havuzu ve çeşmesi, sığınma yeri ve faustina hamamıdır. Tarihi eser bakımından zengin olan kentte ayrıca, tiyatro, kutsal kapı, liman anıtı, roma hamamı, tapınma binaları, sinagog ve kiliseler de yer almaktadır.

136. Boğaziçi Köprüsü

Pin
bogazici-koprusu-istanbul

2016 yılında yaşana darbe girişimi nedeniyle vatandaşların anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak da anılan Boğaziçi Köprüsü, Karadeniz ve Marmara Denizini birbirine bağlamaktadır. Kara ulaşımını kolaylaştıran köprü, 1970 yılında yapımına başlanmış 1973 yılında yapımı tamamlanmıştır. Tamamlandıktan sonra Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin 50. Yılında resmi bir törenle hizmete açılmıştır. İstanbul’da bulunan köprü gece vakti led armatürler ile aydınlatma sağlanarak hoş bir görüntü sunmaktadır.

137. Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Pin
bilecik-tarihi-yerler-ertugrul-gazi-muzesi

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de 1900’lü yıllarda sargı evi olarak kullanıldığı tahmin ediliyor. Belediye reisi Memiş Ağa tarafından yaptırılan bina, ahşap işçiliğinin güzel bir örneğidir. Pencereler, alınlıklar ve iki kemerli kapı yapının dikkat çeken yerlerindendir. 2001 yılında müze olarak hizmete açılmıştır. İçerisinde Bilecik’e ait eşyalar ve etnografik eserler bulunmaktadır. Kıyafetler, tartı aletleri, para keseleri, sikkeler ve Roma dönemine ait toprak kaplar sergilenmektedir. Müze, pazartesi hariç diğer günler 08:30-17:30 arasında ücretsiz olarak hizmete açıktır.

138. Yıldız Sarayı

Pin
istanbul-tarihi-yildiz-sarayi-

1789-1807 yılları arasında yaptırılan Yıldız Sarayı, 2. Abdülhamit döneminde ana saray olarak kullanılmıştır. 3. Selim’in annesi Mihrişah Sultan tarafından yaptırılan saray, Türkiye’nin tarihi yerleri arasındadır. Tek başına bir saraydan ziyade köşkler, yönetim, koruma, hizmet yapıları ve parklar ile oluşturulan yapılar bütünüdür. Daha öncesinde Kanuni döneminde padişahlar için avlanma alanıydı. Zamanında sadece bir yönetim birimi değil aynı zamanda sanatsal faaliyetlerin de düzenlendiği bir alandır. Ziyaretiniz sırasında bu güzellikleri görebilirsiniz.

139. Şeyh Edebali Türbesi

Pin
bilecik-tarihi-yerler-seyh-edebali-turbesi

Osmangazi’nin kayınbabası ve hocası olan Şeyh Edebali’nin türbesi bugün Bilecik’te bulunuyor. Osmanlı’nın kurulmasına katkıda bulunan Şeyh Edebali’nin türbesi, Türkiye’nin tarihi yerleri arasında yer alıyor. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen türbede dört küçük ve altı büyük sanduka vardır. 3 adet oda bulunmaktadır. Bunlar dergah, türbe ve sanduka odasıdır. Bu türbenin yanında bir türbe daha vardır. Burada ise Osman Gazi’nin eşi ve annesinin sandukaları yer almaktadır. Halk arasında türbe yolu olarak adlandırılan yoldan türbeye ulaşılmaktadır.

140. Bilecik Saat Kulesi

Pin
tarihi-bilecik-saat-kulesi

2. Abdülhamit döneminde Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan saat kulesi, günümüzde hala Türkiye’deki tarihi yerler arasındadır. Yapım tarihi ise 1907’dir. 16 metre yüksekliğinde ve 4 katlı olan yapıda bir de kitabe bulunmaktadır. Bu kitabeye göre 1997-2008 yılları arasında bir onarım geçtiği yazmaktadır. Üzerinde bir külah bulunan saat kulesinin dört cephesinde saat bulunmaktadır. 2. Katında da bir balkon yer almaktadır. Bilecik’in simgesi olmuş ve çevresi çiçeklerle süslenmiştir.

141. Haseki Hürrem Hamamı

Pin
tarihi-haseki-hurrem-hamami

Ayasofya Müzesi’nde bulunan hamam, 1556-57 yılları arasında yaptırılmıştır. Herkesin bildiği Osmanlı’nın en ünlü mimarı Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. 1910’a kadar aktif olan hamam zaman zaman benzin-kağıt deposu ve cezaevi olarak kullanım görmüştür. 75 metre uzunluğundaki hamamda ilk kez diğer hamamlardan farklı olarak kadınlar ve erkekler kısmının aynı eksen üzerinde bulunduğunu görmekteyiz. Çifte hamam şeklindeki eser, Hürrem Sultan tarafından hayrat olma amacıyla inşa ettirilmiştir.

142. Yeretaban Sarnıcı

Pin
tarihi-yerebatan-sarnici-istanbul

İstanbul’daki en büyük sarnıç olan Yerebatan Sarnıcı, günümüzde müze olarak kullanılmakta ve zaman zaman çeşitli kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. 50 merdivenle sarnıca ulaştıktan sonra 336 sütun sizi karşılayacaktır. Sarnıcın su depolama kapasitesi ise 100 bin tondur. Geçmişte yakınında bir bazilika bulunduğundan günümüzde bu isimle de anılır. Yapımı ise Bizans İmparatoru 1. Justiniaus dönemidir. Tarihlendirmesi 527565 yıllarını bulmaktadır. Türkiye’deki tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir.

143. Perre Antik Kenti

Pin
adiyaman-perre-antik-kenti

Kommagene Krallığı’na ait beş büyük kentten biridir. Bulunduğu yer itibarıyla jeopotik açıdan önemli bir noktadadır. Ayrıca kaynaklarda önemli psikoposların geçmesi dini açıdan önemli bir yer olduğunu da göstermektedir. Yolcular, ordular ve kervanların geçiş noktası olduğu bilinmektedir. Kaynaklarda bölgenin su kalitesi güzel olduğu görülmektedir. Roma çeşmesinden akan bu su hala kullanılmaktadır. Kent, Bizans döneminden sonra eski parlak günlerini yakalayamamıştır. Adıyaman’da bulunan bu kent, Türkiye tarihi yerler arasındadır.

144. Karakuş Tümülüsü

Pin
adiyaman-karakus-tumulusu

Adıyaman’da bulunan Tümülüs Kommagene Krallığı’na ait bir anıt mezardır. Fakat kadınların kullandığı bir mezardır. 20 metre yükseklikteki tümülüsün bu ismi almasının sebebi üzerindeki kartal heykelidir. Bu tümülüsden başka 2 sütun daha yer almakta. Boğa ve aslan motifli bu sütunlar dikkat çekicidir. Fakat sadece boğa motifi durmaktadır. Aslan heykeli geçmişten günümüze gelememiştir. Tümülüsler ufak bir tepenin kenarlarında bulunmaktadır. Türkiye tarihi yerler arasında önemli bir konuma sahiptir.

145. Niğde Kalesinigde-tarihi-yerlerPin

Üç Surla çevrili olan kalenin pek az kısmı ayakta kalabilmiştir. Kalıntılardan anlaşıldığı üzere Sungurbey Cami’sine kadar uzanıyordu. Çeşitli restosyanlar ile güçlendirilme çalışmaları yapılmıştır. Tepenin en yüksek kısmındaki ana kule ise iyi korunmuş bir burca sahiptir. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen kalenin tarihlendirmesi M.Ö 8. Yüzyıl olarak düşünülüyor. Sadrazaman İshak Paşa tarafından 1740 yılında onarım görmüştür. Türkiye tarihi yerler arasındaki kalenin en dikkat çeken yeri saat kulesidir.

146. Hıdiv Kasrı

Pin
tarihi-hidiv-kasri

1907 yılında yapılan Hıdiv Kasrı, 270 dönümlük bir arazi üzerine yapılmıştır. İstanbul Boğazı’nı gören kulesi ise oldukça dikkat çekicidir. Mısır Hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yapılan kasrın mimarı Delfo Seminati’dir. Bir çeşme, havuz ve buharla çalışan asansörü, kasrın kendine has özelliklerindendir. İçerisinde iki büyük yatak odası, şömineli bir salon, tuvalet ve banyolar bulunmaktadır. Art Nouveau tarzında yapılmış bir kasırdır. İstanbul Beykoz ilçesindeki kasır, günümüzde belediyeye bağlıdır. Dış mimarisi ve çevresi özenle tasarlanmıştır.

147. Topkapı Sarayı

Pin
istanbul-topkapi-sarayi

Osmanlı Devleti’nde 400 yıl boyunca kullanılan ve Türkiye tarihi yerler arasında bulunan Topkapı Sarayı, zamanında 4000 kişiye ev sahipliği yapabiliyordu. Günümüzde 80 bin metrekarelik bir alanı kapsayan saray Osmanlı padişahlarının resmi ikametgahıydı. 1478 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan sarayın müze gibi ziyarete açılması ise Abdülmecit dönemini bulmaktadır. Tam olarak müze olması 9 Ekim 1924’dür.  İstanbul’da bulunan sarayın birçok bölümü bulunmaktadır. Gezi için bir gününüzü mutlaka ayırmalısınız.

148. Niğde Gümüşler Manastırı

nigde-tarihi-yerlerPin

Niğde’nin Gümüşler ilçesinde bulunan manastır, Kapadokya’da kayalara oluşturulmuş manastırlardan biridir. Türkiye tarihi yerler arasındaki eserin en dikkat çeken yeri kilisesidir. Kilisede yer alan Hz. İsa, Hz Meryem ve havariler hakkında resimler bulunmaktadır. Ayrıca baş melekler Mikael ve Gabriel figürleri de dikkat çekicidir.  Av sahneleri ve çeşitli hikayeler içeren hayvanlar kilisenin önemini artırmaktadır.

149. Ankara Kalesi

Pin
ankara-kalesi

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Ankara Kalesi, Ankara Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Bizanslılar döneminden Osmanlı dönemine kadar çeşitli onarımlar geçirmiştir. Yakından büyüklüğü tam olarak belli olmasa da geniş açıdan güzelliği görülebilmektedir. Günümüzde de çeşitli etkinliklerle aktif tutulan bir kaledir. Kaynaklardaki bilgiler ışığında kalenin M.Ö 2. Yüzyıllara gittiği görülmektedir. Türkiye tarihi yerler arasındaki kalenin yüksekliği yerden 110 metredir. İç tarafta 42 kule dış kalede ise 20 kule bulunmaktadır.

150. Niğde Ak Medrese

nigde-tarihi-mekanlarPin
İsmini taç kapısından ve taş işçiliğinden aldığı düşünülmektedir. Üzerinde bir kitabe bulunmaktadır. Buna göre yapım tarihi 1409-1410 yılları arasıdır. Karamanbeyi Alaaddin Ali Bey tarafından yaptırılan medrese, çift katlıdır ve bir avluya sahiptir. Günümüze kadar orijinalliğini koruyan medrese, 1. Dünya Savaşı sırasında Nalbant hane olarak kullanılırken 60 öğrenciye de eğitim vermeye devam etmiştir. Zaman zaman depo olarak hizmet gören medrese, 1977’den itibaren müze olarak kullanılmaktadır. Türkiye tarihi yerler arasında önemli eserlerimizdendir.

151. Kibyra Antik Kenti Burdurburdur-tarihi-yerlerPin

Burdur, Gölhisar ilçesindeki kent ova manzarasına sahiptir. Simetrik düzenlenen yapılarla birlikte büyük bir kent olmuştur. Ziyaret sırasında en dikkat çeken yer ise 12 bin kişilik stadyumdur. Stadyumun yanı sıra hamam, agora, tiyatro, meclis binası, anıt mezar ve bazilika yer almaktadır. 3600 kişilik meclis binası oldukça değerli bir yapıdır. Ayrıca bakışıyla insanı taşa çeviren Medusa’nın mozaği de burada bulunmaktadır. Kentteki kalıntılar ise Roma dönemine aittir.

152. Van Akdamar Kilisesi

Pin
Akdamar-Kilisesi-van

Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından yaptırılan kilisenin mimarı Keşiş Manueldir. 915-921 yılları arasında yaptırılan eser, Gevaş ilçesinde bulunmaktadır. Bir şapel ve çan kulesi bulunmaktadır. 2007 yılındaki onarım sonrasında müze olmuştur. Kilisede İncil’den ve Tevrat’tan alınma betimlemeler ile zenginleştirilmiştir. Hz. Meryem, Hz. İsa, Adem ve Havva’nın cennetten kovulması gibi figürler bulunmaktadır. Dini betimlemelerin yanı sıra av sahneleri, hayvanlar ve güreşçiler de yer almaktadır. Üzeri ise külah benzeri bir kubbeyle örtülmüştür.

153. Elmalık Kalesiyalova-tarihi-kalesiPin

Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen kale, Marmara Denizi’ni net bir şekilde görmektedir. Yalova’da bulunan kale, Türkiye tarihi yerleri arasındadır. Kaleye çıkmak isteyenler daha kolay olan güney yolunu tercih etmektedir. Çünkü diğer taraflar sarptır. 11. Yüzyılda yapıldığı düşünülen kalenin içinde herhangi bir yerleşim birimi yoktur. Bu nedenle savunma amaçlı olduğu tahmin edilmektedir. Kale 1. Dünya Savaşı’ndan sonra harap duruma dönmüştür.

154. İncekaya Su Kemerikarabuk-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Karabük’te bulunan kemer, Tokatlı Kanyonu üzerinde bulunmaktadır. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Fakat 16. Yüzyılda bir onarım geçirdiği bilinmektedir. Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yapılan kemer,  60 metre yüksekliğinde ve 116 metre uzunluğundadır. Üç kıvrımlı yapısı sayesinde suyun hızı dengeli bir şekilde ilerler. Buradan geçen su ise çeşmelere dağıtılırdı. Bu suya ise geçmişte paşa suyu adı verilirdi.

155. Göynük Zafer Kulesi

bolu-gezilecek-tarihi-yerlerPin

İlçeyi gören bir tepede inşa edilen kule, Bolu’da bulunmaktadır. 1922 yılında yapılan kule toplam 3 katlıdır. Her katta korkuluklarla birlikte balkonlar yer almaktadır. Sakarya Meydan Muharebesi’nde Kaymakam Hurşit Bey’in başarılarının bir anısı için inşa edilmiştir. Gövdesi ahşaptır. Kurtuluş Savaşı anılarının ve Bolu’nun simgesi olmuş, Türkiye tarihi yerler arasındadır.

156. Van Kalesi

van-gezilecek-tarihi-yerlerPin
van kalesi dıştan görünüm

Urartu Krallığı tarafından yaptırılan Van Kalesi’nin yapım tarihi M.Ö 840-825 yılları arasını kapsar. 80 metre yüksekliğindeki kale, 1800 metre uzunluğundadır. Van Gölü kıyısındaki kale, şehre 5 km uzaklıktadır. Yaptıran kişi ise Lutipri’nin oğlu  Sarduri’dir. Başka ülkelerdeki bu tarz yapılara bakıldığında savunma amaçlı olmadığı ve bölgenin hakimiyetinin sağlanması için yapıldığı görülür. Kaleden çıkarılan tek eser Pers Yazıtı’dır. Osmanlı döneminden kalma kalıntılar da bulunmaktadır. Kalenin güneyine asıl şehir kurulmuştur.

157. Rize Kalesi

rize-gezilecek-tarihi-yerler-listesiPin

İç ve aşağı kalelerden oluşan bu Rize Kalesi, Türkiye’de bulunan tarihi eserler arasındadır. Her iki kalenin yapım tarihi farklıdır. Aşağı kale 13. Yüzyıl iç kale ise 527-565 yılları arasında yapılmıştır. Girişini doğu taraftan yapabileceğiniz kale kent manzarasını gözler önüne serer. 150 metre yüksekliğindeki kale, bir tepe üzerine kurulduğu için planı tamamen düzgün değildir. Günümüzde yapılan restorasyonlar ile çay bahçesi olarak hizmet vermektedir.

158. İzmit Saat Kulesi

Pin
saat-kulesi-izmit

Kemalpaşa mahallesinde bulunan kule, 2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. Yıldönümünü kutlamak için yapılmıştır. Ülke çapında bu dönemlerde birçok şehirde bu kuleler yapılıyordu. 1900’de başlanan kulenin yapımı 1901 yılında tamamlanmıştır. Yapının üç cephesinde kitabeler ve çeşmeler bulunmaktadır. Kitabede kimin yaptırdığı yazarken bir de 2. Abdülhamit’in tuğrası yer almaktadır. Kale dört katlıdır. Her katta çeşitli süslemeler vardır. En üst katın her cephesinde saat kadranı vardır.

159. Urfa Kalesi

sanliurfa-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Şehir merkezine bakan bir konumda bulunan kale, Osroene tarafından antik dönemlerde inşa edilmiştir. Günümüzde müze olarak kullanılan kalenin duvarları Abbasiler tarafından M.S 814 yılında yapılmıştır. Kalenin yakınlarında çıkarılan 12 bin yıllık Balıklıgöl Heykeli, kale hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Tam tarihi belli olmasa da 11. Yüzyıla ait kanıtlar bulunmaktadır. Araştırmalar ve kalıntılara göre kalenin ortalama tarihi 6. Ve 11. Yüzyıla arasıdır. Kalede bulunan 2 sütun da oldukça dikkat çekicidir.

160. Çoban Paşa Külliyesi Kocaeli

Pin
coban-Mustafa-Pasa-Kulliyesi-kocaeli

Tam olarak emin olunmasa da Mimar Sinan’ın yaptırdığı bir külliye olarak biliniyor. Çoban Mustafa Paşa, Kanuni Sultan Süleyman’ın kız kardeşi Hafsa Sultan ile evlidir. Yani önemli bir paşadır. Külliyenin içerisinde  kütüphane, medrese, tekke, imaret ve darüşşifa bulunuyor. Büyük bir alana yapılmasının amacı ise kervanlar ve hacı adaylarının buradan geçmesidir. Cami ise 2012 yılında 3 yıllık bir restorasyon sonucunda 2015 yılında yeniden ibadete açılmıştır. Cami, üç kapılı bir avluya sahiptir. Külliyeni yapım tarihi ise 1529’dur.

161. Rızvaniye Camii Urfa

sanliurfa-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Rakka valisi Rıdvan Ahmet Paşa tarafından yaptırılan camii, Balıklı Göl’ün kuzey tarafında bulunmaktadır. 1736 yılında yaptırılan camii, göl manzarasıyla birlikte oldukça güzel bir görünüm sergiler. Göle bakan tarafından 3 kubbe ve tek şerefeli bir minare bulunmaktadır. Ana ibadet mekanının aydınlatması ise pencerelerle sağlanır. Türkiye’de bulunan tarihi eserler arasındaki caminin ahşap kapısı da oldukça süslemelidir. Cami avlusunun bulunduğu mekanda ise bir de medrese vardır.

162. Karatay Medresesi Konya

Pin
konya-gezilecek-tarihi-yerler-karatay-medresesi-cini-muzesi

Selçuklu dönemine ait bir eser olan medrese, 2. İzzettin Keykavus döneminde yapılmıştır. Mimari bilinmeyen medrese 1251 yılında yapılmış ve 19. Yüzyıla kadar kullanılmış bir yapıdır. Tek katlı ve sille taşından yapılmış olan medresenin amacı hadis ve tefsir ilimlerini öğrencilere okutmaktı. Döneminin taş işçiliğini bizlere gösteren taç kapıdan giriş sağlanmaktadır. Yazı ve süslemelerin yanı sıra kimin yaptırdığına dair bir kitabe yer almaktadır. Belli yerlerde görebileceğiniz çiniler ise turkuaz, lacivert ve siyah olarak yapılmıştır.

163. Aziziye Cami Konya

Pin
aziziye-cami-konya

1685 yılında 4. Mehmet’in kızının eşi Musahib Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan yapılan caminin avlusu bulunmamaktadır. Büyük bir kubbesi ve yanında küçük kulecikleri bulunan caminin kendine has mimarisi vardır. Giriş için her iki yanda beşer merdiven yer alması diğer oldukça az rastlanmaktadır. Minber ve mihraptaki süslemelerin yanı sıra büyük kemerli pencereleriyle oldukça estetik bir yapıdır. Camide Türk ve Avrupa tarzı sanatın karışımı görülmektedir. Biraz da yeniliklerin denendiği bir cami olmuştur.

164. Çanakkale Kilitbahir Kalesi

Pin
kilitbahir-kalesi-canakkale

Kilitbahir Köyü’nde yer alan kale, İstanbul Kuşatması sırasında Bizanslılara gelecek yardımı engellemek için yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan kale, 7 katlı üçgen bir kuleye sahiptir. Kanuni Sultan Süleyman ve Sultan Abdulaziz döneminde restore edilmiştir. Çanakkale Savaşı’nda önemli bir rol oynayan kale, Türkiye’de bulunan tarihi eserler arasındadır. Top atışlarının daha isabetli olabilmesi için deniz kıyısına inşa edilmiştir. Tepeden bakıldığında ise yonca yaprağına benzemektedir.

165. Çanakkale Athena Tapınağı

Pin
tarihi-athena-tapinagi

M.Ö 6. Yüzyıla kadar giden bu tapınak, denizden 236 metre yükseğe kurulmuştur. 1881 yılında başlayan ilk kazılarla kent ortaya çıkarılmaya başlanmıştır. Assos Antik Kenti’nde bulunan tapınak, ismini Zeus’un kızı Athena’dan alır. Bulunduğu yer bakımından muhteşem bir manzaraya sahiptir. Agora, nekropol, surlar ve antik tiyatro da burada görülebilmektedir. Kentin yapımından oldukça dayanıklı olan andezit taşı kullanılmıştır.

166. Zazadin Hanı Konya

Pin
konya-gezilecek-tarihi-yerler-zazadin-hani

Avlulu ve dikdörtgen planlı bir yapı olan han, Konya’da 13. Yüzyılda yapılmıştır. Türkiye’de bulunan tarihi eserler arasındaki yapı, Anadolu Selçuklularına aittir. 2. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 1. Alaeddin Keykubat’ın emirlerinden olan Saadettin Köpek tarafından yapılan bir eserdir. Hatta mimarının da kendisi olduğu tahmin edilmektedir. Dışarıdan bakıldığında kale görünümündeki han, yazlık ve kışlık olarak tasarlanmıştır. Hanın taç kapısı en dikkat çeken yeridir. Ayrıca kapı üstündeki kitabeden han hakkında bilgiler alınabilmektedir. 2017 yılındaki onarım ile ziyarete açılmıştır.

167. Çanakkale Çimenlik Kalesi

Pin
canakkale-cimenlik-kalesi

Kale, iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış kale 11 metre iç kale ise 25 metre yüksekliğindedir. Kalenin bahçesinde iki cami ve bir de baruthane bulunmaktadır. Bunların Fatih ve Abdülaziz döneminde yapıldığı bilinmektedir. Çanakkale Savaşı’nda İngiliz gemisi Queen Elizabeth’in attığı top duvarlarda 2 metrelik delik açmıştır. Günümüzde de top mermisi hala aynı yerde bulunmaktadır. Kale bir müze olarak kullanıldığı için içinde mayınlar, tanklar, toplar ve denizaltı kalıntısı sergileniyor.

168. Apollo Tapınağı Antalya

Pin
Antalya-gezilecek-tarihi-yerler-apollo-tapinagi

Roma barışı döneminde inşa edilen tapınak, adını sanat ve güzellik tanrısı Apollon’dan almıştır. Süslemeli (korint) başlıklı sütunlar dikkat çekicidir. Antalya Side ilçesindeki tapınak, 1882-90 yıllarında restore edilmiştir. Günümüze kadar gelen en sağlam yeri 5’li sütunlarıdır. Hristiyanlar tarafından M.S 3. Yüzyılda yerleşim yeri olduğu için tapınağın bir bölümü bazilika yapımı için sökülmüştür. Tapınağın yapımı ise M.S 150. Yıllarında olduğu düşünülüyor. Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasında oldukça dikkat çekici bir yapıdır.

169. Noel Baba Kilisesi

Pin
antalya-tarihi-yerler-noel-baba-st.-nicholas-kilisesi

Patara’da doğan ve Myra’da(Demre) yaşayan Noel Baba, Aziz Nikolas olarak biliniyor. Öğrencilerin, fakirlerin ve denizcilerin koruyucusu olduğu için aziz mertebesine ulaşmıştır. Kilise onun ölümünden sonra inşa edilmiştir. Yapılan kilisenin duvarlarında ise onun mucizelerini anlatan resimler yapılmıştır. Kilise içindeki süslemeli lahitte ise kendisinin yattığı düşünülüyor. Antalya Müzesi’nde sergilenen kemiklerin ise ona ait olduğu tahmin ediliyor. Antalya’da bulunan kilisenin içi ise tarihe davet ediyor.

170. Bursa Yeşil Cami

Pin
yesil-cami-bursa

Çini kaplamalarıyla ünlenen Yeşil Camii, Osmanlı’nın ilk dönem eserlerindendir. 2000 kişilik kapasitesi bulunan cami iki katlı ve iki kubbeli bir yapıdır. Ana kapısı oldukça büyük ve süslemelidir. Ayrıca ibadet mekanının yanlarındaki odalarda devlet meseleleri konuşulurdu. İlerleyen zamanlarda mahkeme salonu olarak da kullanılmıştır. Yeşil Cami’nin yapımında ise mermer kullanılmıştır. 1067 cm yüksekliğinde mihrap çinilerle kaplıdır. Camide yer yer ahşap ve hat işçiliği de görülmektedir.

171. Ankara Tabiat Tarihi Müzesi

Pin
tabiat-tarihi-muzesi

1968 yılında Atatürk’ün emirleri üzerine açılan müze, 5 bölümden oluşmaktadır. Türkiye’de gezilecek yerler hakkında bilgi veren müzenin ilk katında bitki ve hayvan örnekleri bulunmaktadır. Müzede en dikkat çeken eserler ABD’den satın alınmış dinozor fosili ve 15 milyon yıllık fil iskeletidir. Ay taşı ve gök taşları da müzeye yer bulmaktadır. 6500’e yakın fosil eser barındıran müze’nin bahçesinde de ilk çağdan hayvanların birer heykelini görebilirsiniz. Özellikle eşsiz mermer işçilikleri de ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.

172. Harran Kümbet Evleri

Pin
harran-kumbet-evler-

Dünya’da bir örneği bulunmayan Kümbet Evleri, 200 yıla yakındır kullanılıyor. Toprağın gülyağı ile karıştırılmasıyla yapılan bu evler, yazları serin kışları sıcak tutabiliyor. Huniyi andıran evler yan yana sıralanarak büyüleyici görüntüsüyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1979 yılından itibaren koruma altına alınan evlerin kubbesinde kerpiç ve tuğlalar kullanılmıştır. Evlerin içleri de yöresel olarak dizayn edilmiştir. Kubbelerin üzerindeki açıklık ise ışık kaynağı olurken dumanların dışarıya atılmasını kolaylaştırır. Kümbet Evler Şanlıurfa’da bulunuyor.

173. Eskihisar Kalesi Kocaeli

Pin
Eskihisar-kocaelikalesi

Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki Eskihisar Kalesi, günümüzde tiyatro ve konser gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Diğer zamanlar ziyarete kapalıdır. Limanı korumak için yapıldığı düşünülen kale, 1998 yılında onarılmıştır. 1. Manuel Komnenos tarafından yapılan kalede bir de Bizans sarnıcı bulunuyor. Tiyatro salonunun kapasitesi ise 1000 kişiliktir. Kocaeli-Gebze sınırındaki kalenin 1241 yılından önce yapıldığı tahmin ediliyor. İç ve dış olarak ikiye ayrılan bir kaledir.

174. Alahan Manastırı

alahan-manastiriPin

Mersin’in Mut ilçesindeki manastırın Hristiyanlığın henüz yayılmadığı zamanlarda güvenli olarak ibadet yapılmak ve hristiyanlığı yaymak için yapılan bir yapı olduğu düşünülüyor. Bir adet kitabesi bulunan manastırın yapım tarihi 5. Yy ve yaptıran kişi Tarasis adlı bir rahiptir. Bizans imparatoru tarafından ekonomik destek sağlanmıştır. 7. Yüzyıldan sonra parlak dönemlerini kaybetmiştir. Kiliseler, keşiş odaları ve mezarlardan oluşan yapılar topluluğudur. Başmelek, Hz. İsa büstü ve hayvan figürleri görülebilmektedir.

Mersin Alahan Manastırı Evliya Çelebi‘nin eserlerinde birçok yerinde övgü ile bahsettiği mekanlardan birisidir. Mersin-Karaman karayolu civarındaki Geçimli Köyü içerisinde bulunmaktadır. İki Hıristiyan Aziz’in tesadüf eseri gezmeleri noktasında bu mekanı tercih ettikleri bilinmektedir. Taş oymacılığı da manastırda dikkat çekmektedir. 440-442 yıllarında yapılan manastırda kayalara oyulmuş odacıklar görülmektedir. Manastırın en fazla dikkat çeken noktalarından birisi de Ayasofya Müzesi ile benzer bir mimarisinin olmasıdır. Ziyarete halen açıktır ve ücretsiz olarak ziyaret edilmesi de mümkündür.

175. Hatay St. Pierre Kilisesi

hatay-gezilecek-tarihi-yerler-listesiPin
hatay-st-pierre-kilisesi

13 metre derinliğinde ve 7 metre yüksekliğinde mağaradan oluşan kilise, Türkiye’de gezilecek yerler arasındadır. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden olan bu yapı, Hz. İsa’nın 12 havarisinden olan Aziz Petrus’un ilk vaaz verdiği yer olarak kayıtlara geçmiştir. Mağaranın girişinde M.S 4. Yüzyıllara giden mozaikleri görebilirsiniz. İçerisinde gizli bir tünel, kutsal su ve St. Pierre heykeli bulunmaktadır. Hristiyanlar tarafından Hac yeri olarak ilan edilmesi 1983 yılını bulmaktadır. Haftanın her günü açıktır.

176. Kayseri Saat Kulesi

Pin
kayseri-saat-kulesi

2. Abdülhamit tarafından 1906 yılında yaptırılan Saat Kulesi, bu dönemlerde giderek artan kulelerden sadece biridir. Çatısında bir rüzgar gülüne sahip olan kule 10 metre yüksekliğindedir. Saatin mekanizması ise Almanya Leipzig’den gelmektedir. Kulenin hemen bitişiğinde namaz vakti ve saatinin belirlendiği ve küçük çapta astronomik çalışmaların yapıldığı bir Muvakkithane yer almaktadır. Dış planı kare olan kulenin içi silindirdir. Üçgen bir külahta örtülen kubbesi vardır. Üç kata bölünen kulenin en üst katında 4 tarafta saatler bulunmaktadır.

177. Kayseri Kültepe

Pin
kultepe-kayseri

Dünyaca ünlü Kaniş harabelerinin bulunduğu yer olan Kültepe, Hitit diline ait en eski kalıntıları barındırır. Bu izlerin tarihi ise M.Ö 20. Yüzyıla gitmektedir. 1800’Lü yıllarda ise Anadolu’daki en eski yazılı belgeler buradan çıkartılmıştır. Merkeze 24 km uzaklıktaki ören yeri, Türkiye Türkiye’de gezilecek yerler arasındadır. Kalıntılar arasında dükkanlar, atölyeler, yönetim binaları ve dini yapılar bulunmaktadır. Kültepe tabletlerindeki Asur çivi yazıları, dönemin mektup, senet, mühür ve anlaşma metinleri gibi yönetimler hakkında derin bilgi verir.

178. Deyrüzzaferan Manastırı Mardin

mardin-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Süryanilerin önemli bir merkezi olan manastır, 5. Yüzyılda yapılan bir eserdir. Manastırın içinde kubbeli kilise, Meryem Ana Kilisesi, Güneş Tapınağı ve Azizler Evi bulunmaktadır. İlk tıp fakültesinin burada bulunduğu tahmin edilmektedir. Bir adet kutsal taş ve Süryanice İncil ise tarihi yapının en önemli özelliklerindendir. Manastır 1932 yılına kadar aktif kullanılmıştır. İsmini ise etrafında yetişen safran bitkisinden alarak türemiştir. Ahşap ve taş işlemeciliğinin ender eserlerini barındırır. Ayrıca içerisinde 52 süryani patriğinin mezarları da bulunmaktadır.

179. Afyon Gedik Ahmet Paşa Külliyesi

Pin
gedik-ahmet-pasa-camii-afyon

Veziriazam Gedik Ahmet Paşa tarafından yapılan külliyenin kesin inşa tarihi bilinmemektedir. Fakat kendisinin Anadolu Beylerbeyi olduğu yani 1470 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir. Külliye içerisinde cami, hamam medrese ve sıbyan mektebi bulunmaktadır. Cami kapısında yazan kitabe ise 1795 yılında tamirat yapıldığını bize göstermektedir. 1940 yılında çeşitli onarımlar yaptırılmıştır.Bu onarımlar sırasında sıbyan mektebi ortadan kaldırılmıştır. Günümüzde medrese müze görevi görürken cami ibadete açıktır. Hamam ise aynı şekilde kullanılmaktadır.

180.Tokat Mahperi Hatun Kervansarayı

Pin
tokat-mahperi-hatun-kervansarayi

Pazar ilçesinde bulunan kervansaray, açık avlulu bir yapıdır. Fakat günümüzde üstü camla kapatılmıştır. Dış duvarlar ise orijinalliğini korumaktadır. 1238 yılında yapılan yapının iki kitabesi vardır. 2. Gıyaseddin Keyhüsrevin annesi Mahperi Hatun tarafından yapılan kervansaray, 1999 yılında kapsamlı bir restorasyon geçirmiştir. Girişi Tokat-Pazar yolunun 29. Kilometresinde görkemli bir taç kapıdan yapılmaktadır. Günümüzde restoran olarak kullanılan kervansaray, tarihi bir alanda dinlenmek isteyenlere ev sahipliği yapıyor.

181. Batman Malabadi Köprüsü

Pin
batman-malabadi-koprusu

Silvan ilçesinde bulunan köprü, 1989 yılında belediye tarafından onarılmıştır. 1147 yılında yaptırılan köprü, su seviyesinden 19 metre yüksekliktedir. Günümüze kadar dayanıklı bir şekilde gelebilen köprü, Artuklu Beyliği zamanında Timurtaş Bin İlgazi tarafından yaptırılmıştır. Uzunluğu 150 metre genişliği 7 metredir. Dünyadaki en büyük taş köprü olan bu yapıda kış aylarında kullanılması için iki barınak odaya sahiptir. Evliya Çelebi’nin de ziyaret ettiği bu köprünün altı sivrilerek yükselmektedir.

182. Kütahya Çinili Camii

Pin
kutahya-cinili-camii

Orta Asya minareli üslubuyla dikkat çeken caminin sekizgen gövdeye sahiptir. Ressam Ahmet Yakupoğlu tarafından yaptırılan caminin etrafı tamamen çinilidir. Kendine has görünümüyle dikkat çeken cami mavi çinilerle ziyaretçileri ağırlamaktadır. Avlusunda ufak bir havuz ve çeşmesi bulunmaktadır. Köşelerinde birer pencereye sahip olan camii 1973 yılında yaptırılmıştır. Yakın geçmiş olsa da Türkiye’de gezilecek yerler arasında sıralanabilir.

183. Aksaray Eğri Minare

Pin
aksaray-egri-kizil-minare

İtalya’daki Pisa Kulesi ile oldukça benzerlik gösteren Eğri Minare, Selçuklu dönemi eseridir. İsmini minaresinin eğriliğinden alan yapı, 1. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1221-36 yılları arasında yaptırılmıştır. Tuğlaları kırmızı olduğu için Kızıl Minare olarak da bilinir. Üst kısmındaki yeşil çiniler dikkat çekmektedir. 30 metre yüksekliğindeki minarenin 92 basamağı ve bir şerefesi bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından  sonradan eğilen bir yapı olmaktan çok ustası tarafından eğik olarak yapıldığı tahmin ediliyor.

184. Bitlis Ahlat Selçuklu Mezarlığı

Pin
ahlat-selcuklu-mezarligi

Ahlatşahlar, Eyyubiler, İlhanlılar ve Osmanlı dönemine ait 8169 mezar taşıyla Türkiye’de gezilecek yerler arasında bulunuyor. Bir açık hava müze niteliğindeki mezarlık, İslam dünyasının en büyük mezarlığıdır. 3,5 metrelik ve çeşitli süslemeler içeren anıtsal mezarların sayısı ise 118’dir. 12. Ve 16. Yüzyıl arası dönemin kültürel, sanatsal ve sosyal anlayışını bizlere aktarmaktadır. Anadolu ve Orta Asya arasındaki bağı gösteren 900 yıllık abideler, Türklerin yerleşme ve yayılma alanlarını göstermektedir.

185. Hakkari Meydan Medresesi

Pin
hakkari-meydan-medresesi

Avlulu medreseler arasında bulunan bu yapı, İzzeddin Oğlu İbrahim Bey tarafından 1700-1701 yılında yaptırılmıştır. Bu bilgiyi giriş kapısındaki kitabeden öğrenebilmekteyiz. Bitlis’teki diğer medreselerle mimari açıdan benzerlik gösterir. İki katlı olan medreseye giriş taç kapıdan yapılmaktadır. Dikdörtgen bir plana sahip olan yapının iki katında da revaklar bulunmaktadır. İki kanata sahip olan yapı merkezde yer almaktadır.

186. Titus Tüneli ve Beşikli Mağara

hatay-magarasiPin

Hatay ilçesinde yer alan tünel ve mağarayı Flavius Vespasianus’un yaptırdığı tahmin ediliyor. 100 yıl gibi bir sürede yapılan bu yer, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. 7 metre yüksekliğindeki tünel 1380 metre uzunluğa sahiptir. Tünel içerisindeki 12 mezara ise taş merdivenler ile ulaşılabilmektedir. İ.Ö 1. Yy’da yapılan tünel, sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla inşa edilmiştir.

187. Mardin Kalesi

Pin
tarihi-mardin-kalesi

Büyük bir alana inşa edilen kale, Sümerler, Bizanslar ve Osmanlılar dönemine kadar birçok devlet tarafından kullanılmıştır.  M.S 330 yılında yapıldığı düşünülen kale, Şad Buhari adlı krala da 12 yıl ev sahipliği yapmıştır. Kral buraya geldiğinde hastayken iyileşmiş ve hayatını burada devam ettirmeye karar vermiştir. Kartal Yuvası olarak da anılan kale, M.S 542 yılından sonra önemini yitirmiştir.

188. Habibi Neccar Camii Hatay

hatay-gezilecek-tarihi-yerler-listesiPin

Antakya’da bulunan cami, 638 yılında inşa edilmiştir.Eski bir Roma tapınağının üzerine yapılan camii, 19. Yüzyıl eseri bir şadırvan barındırır. Türkiye’de gezilecek yerler arasında en eski camidir. Geçirdiği depremler nedeniyle çeşitli dönemlerde hasar alsa da yeniden onarılmıştır. Ayrıca Habibi Neccar, Hz. İsa’nın havarilerinden biri olmasıyla dikkat çekmektedir. Caminin 4 metre altında ise türbesi bulunmaktadır.

189. Taşbaşı Kilisesi Ordu

ordu-gezilecek-yerlerPin

1853 yılında inşa edilen kilise, Taşbaşı Mahallesi’nde bulunmaktadır. 2000 yılında müzeye çevrilen kilise, 1937-77 arasında cezaevi olarak kullanılmıştır. Doğu batı yönünde yapılan kilisenin bir kubbesi bulunuyor. Ön yüzünde kemerli pencereler yer almaktadır. Kesme taştan yapılan kilise, 1983 yılında bir onarım görmüştür. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki yapı, deniz kıyısına yakın bir yerde bulunmaktadır. Bu nedenle manzarasını da görmeye gelebilirsiniz.

190. Mor Gabriel Manastırı

Pin
mardin-mor-gabriel-manastiri

Bir Zerdüşt ibadethanesi üzerine yapılan manastırın inşa tarihi 397 yılını buluyor. Şmuel ve Mor Şemun tarafından yapılan bu eser, Roma imparatorlarından da bağışlar alarak inşa edilmiştir. 140 kadar keşiş Timurlenk ordusu tarafından 14. Yüzyıl sonlarında öldürülmüştür.  1919 yılında bir saldırı daha olduğu bilinmektedir. Dünyanın en eski Süryani Ortodoks manastırı olan bu yapı, yine onların ana yurdu olan Tur Abdin platosunda yer almaktadır. Türkiye’de gezilecek yerler arasında ziyarete açıktır.

191. Yason Kilisesi

ordu-gezilecek-yerlerPin

Ordu samsun karayolu üzerindeki kilise, bir yarım ada üzerindedir. Ordu’da Türkiye’de gezilecek yerler arasında en çok ziyaretçi çeken bir mekandır.  Kendine has mimarisiyle dikkat çeken kilise 1868 yılında yöre halkı tarafından yapılmıştır. Kiliseden önce de bu yer oldukça canlıymış. Hristiyanlar 3. Yüzyılda, İsa’nın doğumunu kutlamak için Işıklar Bayramı’na katılırdı. Denize yakın bir yerde olduğu için bölgenin deniz ticareti de canlıydı. Ziyaretiniz sırasında kıyılardaki deniz kabuklarını görebilirsiniz.

192. Tekkale Manastırı

artvin-gezilecek-yerlerPin

Ortaçağ dönemini yansıtan manastır plan itibarıyla Barhal kilisesine de benzemektedir. Şapel, trapeza, seminer ve kiliseden oluşan yapılar topluluğu olarak inşa edilmiştir. Bu nedenle adı “Dört Kilise” olarak da anılmaktadır. Birer merdivenle üst katta ziyaret edilmektedir. Geometrik ve bitkisel süslemeler ise yan cephelerde kendini göstermektedir. Manastırın kendisi de yeşillikler arasında manzarasıyla dikkat çekmektedir. Geçmişi ise 10. Yüzyıllara dayandırılıyor. Manastır Arvin’de ziyaretçilerini bekliyor.

193. Tarihi Cezaevi Müzesi Sinop

sinop-tarihi-yerlerPin

1999 yılında kapatılarak müzeye dönüştürülen cezaevi, bir dönem “Anadolu’nun Alkatrazı” olarak tanımlanmaktaydı. Türkülerde ve şiirlerde adı geçen cezaevinin kalın ve yüksek duvarları bulunması bunu kanıtlıyordu. Üç yanı denizlerle çevrili olan müze, günümüzde Sinop tarihi yerler arasında bulunmaktadır. İç burçların zindan olması 1560 yılını bulmaktadır. Cezaevi bir kalenin içerisinde bulunmaktadır. Bu kale ise Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar kullanılmıştır. İçerisinde 28 koğuş yer alıyor. Birçok ünlü şairinde burada adı geçmektedir.

194. Hazeranlar Konağı Amasya

Pin
tarihi-amasya-hazeranlar-konagi

Amasya Merkez de bulunmakta olan konak Hatuniye Mahallesi’nde ziyaretçi kabul etmektedir. 1865 yılında yapıldığı bilinmektedir. Amasya Mutasarrıfı Ziya Paşa’nın defterdarı Hasan Talat Efendi tarafından konak yapılmıştır. İsmi Hazeran hanımın hayatta olmasından kaynaklanarak “HAZERANLAR” olarak adlandırılmıştır. Geleneksel Osmanlı konut yapılarına en iyi örneklerden birisi olarak gösterilmektedir. Dört eyvanlı plan tipinde, dışa kapalı plan, orta sofalı, iç avlulu olarak tasarlanmıştır. Hazeranlar Konağı 1976 senesinde bakanlık tarafından kamulaştırma kararı alınmıştır.

195. Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Müzesi Amasya

Pin
sabuncuoglu-tip-ve-tarih-muzesi

Amasya’da bulunan müze, 1308 yılında Yeşilırmak’a paralel bir şekilde inşa edilmiştir. İlhanlı hükümdarı Sultan Olcaytu Mehmed Han tarafından eşi İlduz Hatun adına yaptırılan yapının Arapça kitabesi bulunmaktadır. Buradan yapım tarihi ve yaptıran hakkında bilgi alınabilmektedir. Buna göre yaptıranlar, Olcaytu Mehmet Han’ın köles, Anber Bin Abdullah ile Anadolu Emiri Ahmed Bey’e inşa ettirilmiştir. Mimarı hakkında bilgi yoktur. 2011 yılında müze olan yapı, Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastanedir. Günümüzde de sağlıkla ilgili eserler sergilenmektedir

196. Tarihi Hasan Paşa Hanı Diyarbakır

Pin
diyarbakir-hasan-pasa-hani

Diyarbakır’da bulunan han, Sokullu Mehmet Paşa’nın oğlu 3. Vali Vezirzafe Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1572-1575 yılları arasında yapılan han, çeşitli seyyahların ilgisini çeken bir güzellikteydi. 1800’lü yıllarda da önemli bir konumda bulunan han, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Bir avluya sahiptir ve ortasında kubbeli şadırvan yer almaktadır. Türkiye gezilecek yerler arasındaki yapı, eskiden 500 atı barındıracak iki ahıra sahipti. Günümüzde dükkanlar ve restoranlar yer almaktadır.

197. Aydın Yörük Ali Efe Müzesi

yoruk-ali-efePin

19. yüzyıl içerisinde yapıldığı bilinmektedir. Mekan Aydın ili Yenipazar ilçesi içerisinde bulunmaktadır. Yörük Ali Efe’ye ait ev olarak tarihte yer almaktadır. Mekan 1980 yılında çıkan yangında sonra kullanılamaz hale gelmiştir. 1995 yılında ise mekan ile ilgili gelişmeler yaşanmıştır. Aydın İl Kültür Müdürü girişimleri ile Aydın Valiliği tarafından ev restore edilerek Müze Ev olarak 8 haziran 2001 yılında yeniden ziyarete açılmıştır. Türkiye gezilecek yerler arasındaki müzede, Milli kahraman Yörük Ali Efe’nin kullandığı eşyalar bulunmaktadır. Ayrıca vatandaşların bağışladığı ve dışarıdan alınan eşyalarda sergilenmektedir.

198. Isparta Uluborlu Kalesi

Pin
isparta-uluborlu-kalesi

M.Ö IV. Yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Kapıdağı eteğinde bulunmaktadır. Etrafı oldukça büyük kayalıklarla çevrili olan mekan şehrin kuruluş tarihi içerisinde yapıldığı bilinmektedir.  Kale Bizans döneminde aslına uygun olarak restore edilmiştir. Yapısı bakımından oldukça farklı bir kale olarak ziyarete halen açık olarak bulunmaktadır.  Büyük ve dışarıya doğru taşan yapısının yanı sıra üç tane burca sahiptir. Yerden 1200 metre yükseklikte yapının kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir.

199. Diyarbakır Hz. Süleyman Cami

Pin
diyarbakir-tarihi-yerler-hz-suleyman-camii

Kale Camii, Murtaza Paşa Camii ve Nasirriye Cami olarak da bilinen bu yapı, Diyarbakır Sur ilçesinde bulunmaktadır. İçerdiği türbeler nedeniyle 27 sahabe türbesi olarak da anılır. İnaloğlulları Beyliği tarafından 1160 yılında yapılan cami, Kanuni döneminde genişletilmiştir. Silahtar Murtaza Paşa tarafından yapılan çeşme, tuvalet ve türbe gibi eklentiler 4. Murat zamanına denk gelmektedir. İçerisinde türbe, hazire, namazgah, avlu ve ikinci türbe bölümü gibi yapılar bulunmaktadır. 12 çeşmeli şadırvan ise kuzey duvarında yerini almaktadır.

200. Cihanoğlu Kulesi Aydın

aydin-kulesiPin

Cihanoğlu Kulesi Aydın ili içerisinde bulunmadır. Koçarlı ilçe merkezinde yer alan bir yapı olarak bilinmektedir. 18. Yüzyıldan kalma kargir bir yapıdır. Daha önce konakla bir bağlantısı varken 1948 yılında çıkan yangınla yalnız kalmıştır. 250 yıllık tarihine rağmen ayakta kalabilen kule, dört katlıdır. 20. Yüzyılda hamam olarak işletilmiştir. Üzerinde ufak pencereler bulunmaktadır. Türkiye gezilecek yerler arasında pek bilinmese de dikkatleri çekmektedir.

201. Tarihi Paşa Tabyaları Sinop

Pin
tarihi-pasa-tabyalari-sinop

Sinop şehri içerisinde bulunmaktadır. Yarımadanın doğusunda yer almaktadır. Karakum yolu üzerinde olduğu bilinmektedir. 19. Yy içerisinde denizden gelebilecek olan olası tehlikeleri savurmak maksadı ile yapıldığı düşünülüyor. Yapılış biçimi olarak yarım ay belirlenmiştir. Gelecek olan düşmanı tabyaların birbirine zarar vermeyeceği şekil olarak bu şekil tercih edilmiştir. Üst kısımda 11 adet top yuvası bulunmaktadır. Alt kısmında ise koğuş olarak kullanılmakta olan ve ayrıca cephanelik maksadı ile kullanılmakta olan mekanların ve mahzenin olduğu bilinmektedir.

202. Afrodisias Müzesi ve Ören Yeri

afrodisias-antik-kentiPin

Aşk tanrıçası olarak bilinen Aphrodit adına yapılan Afrodisias Antik Kenti 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmeye hak kazandı.1961-1990 yılları arasında yaptırılan kent Arkeolog Kenan Tevfik Erim tarafından keşfedilmiştir. Başlangıçta küçük bir köy olan kent, M.Ö 2. Yüzyılda önemli bir dini merkez oldu. Heykelcilik bakımından gelişmiş olmasının sebebi bölgedeki mermer yataklarıdır. Bölgenin yerleşim alanı olarak kullanılması ise M.Ö 5000 yıllarına kadar gidiyor. 12. Yüzyılda ise terk edilmiş bir kent olmuştur. 30 bin kişilik stadyum ise büyüleyici bir tarihi eserdir. Çıkan eserler ise müzede sergilenmektedir.

203. Tekirdağ Rüstem Paşa Külliyesi

tekirdag-kulliyesiPin

Sadrazam Rüstem Paşa döneminde yaptırılmış 16. Yy eserdir. Külliye; medrese, cami, kütüphane, külliye bedesten, çifte hamam, kervansaray ve bununla birlikte imaretten meydana gelmektedir. Mimar Sinan’ın eserleri içerisinde bu yapının bir kısmının kayıtlı olması sebebiyle çalışmanın tamamını kendisi tarafından yapılmadığı tahmin edilmektedir. İki kitabe yer alan külliyede sadece cami hakkında bilgiler bulunmaktadır. Bu kitabelerde Rüstem Paşa ve Sultan Abdülmecid’in adı geçmektedir. Caminin kapısı ise ceviz ağacından yapılmadır. Hem pencereler hem de kapı çeşitli süslemeler içermektedir. Türkiye gezilecek yerler arasında görülmeye değer.

204. Sultan 2. Beyazıt Külliyesi Edirne

Pin
edirne-sultan-ikinci-beyazit-kulliyesi

Edirne Merkez de bulunmakta olan tarihi bir yapı olarak bilinmektedir. Yeniimaret Mahallesinde yapı merkeze 3 km kadar uzaklıktadır. 2. Beyazıt tarafından açılan külliye, Osmanlı’nın ikinci başkenti Edirne’ye bir darüşşifa kazandırma amacı gütmektedir. Erzak ambarı, mutfak, imaret, hamam, darüşşifa, medrese ve camiden oluşan yapılar topluluğundan oluşmaktadır. Ayrıca Evliye Çelebi 1653 yılında bu külliyeyi ziyaret ettiğinde detaylı bilgileri aktarmıştır. Tek kubbeli ve iki minareli camii oldukça zarif ve sade süslemelidir. Günümüzde Darüşşifası, müze olarak hizmet veriyor.

205. Kastabala Antik Kenti Osmaniye

osmaniye-kastabalaPin

Kastabala-Hierapolis Osmaniye şehri sınırları içerisinde bulunmaktadır. Burada yapılan çalışmalarda ki buluntuların İ.Ö. 2. yy tarihi itibariyle oluştuğu tahmin edilmektedir. Fakat dönem ile ilgili çok kapsamlı bir çalışma yapılamamıştır. 2009 yılında yapılan çalışmalar neticesinde ortaya çıkan sonuçlar ile öneminin bir anlamda değiştiği görülmüştür. Tarihi dokusu ve yıllar öncesindeki buluntuları halen sergilenmektedir. Kentte tiyatro, hamam ve dükkan kalıntıları görülebilmektedir. İlk kez 1875 yılında ayrıntılı olarak incelenmiştir.

206. Kütahya Kalesi

kütahyanin-en-buyuk-kalesiPin

5. yüzyılda yapılan kalenin ilk surları Bizanslılar zamanında yapılmıştır. Daha sonra Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlılar tarafından güçlendirilmiştir. Maaruf Mahallesi’ndeki yukarı kaledeki kitabeye göre 1377-78 yılları arasında yaptırıldığı yazmaktadır. Ayrıca kitabede Germiyanoğlu Süleyman Şah’ın adı geçmektedir. Zengin süslemeleri, mavi ve kırmızı kayalar üzerine yapılmış bir yapıdır. Osmanlı zamanında muhafaza amacıyla oldukça işlevsel olmuştur. Evliya Çelebi ziyareti sırasında buranın 72 burca sahip olduğunu aktarmıştır. İki çeşme, iki mescite sahip olan kale, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na aittir. Cumhuriyet döneminde yapılan döner gazino ve kır kahvesi bulunmaktadır.

207. Kars Ani Ören Yeri

kars-oren-yeriPin

Merkeze 42 km uzaklıkta bulunan Ani Ören Yeri, Türkiye gezilecek yerler arasındadır. M.Ö 5000 yıllarına kadar giden alan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yerini almıştır. Merkeze 42km uzaklıktaki ören yeri,  Ocaklı Köyü içerisinde yer alan bir Ortaçağ Kenti’dir. Arpaçay Nehri’nin yakınlarında bulunmaktadır. Aynı zamanda Türkiye-Ermenistan hattından geçen bir kenttir. Ülkemizin büyük hazinelerindendir. İçerisindeki sokak, Pazar ve bitişik evleriyle oldukça önemli bir yer olarak görev görmüştür.

208. Kütahya Ulu Camii

Pin
kutahya-ulu-cami-kutahya

Şehirdeki tek padişah camilerinden olan bu yapı, Bayezid Yıldırım Han Cami’i şerifi olarak kayıtlarda görülmektedir. Ayrıca şehirdeki en büyük camidir. Şehzade Yıldırm Bayezid tarafından Devlet Hatun ile evlendiğinde bu camiyi yaptırmış olduğu bilinmektedir. 1381–1389 tarihleri arasında cami yapılmış ve tamamlanmıştır. Fakat Camiyi tamamlamak kendisine nasip olmamıştır. Oğlu Musa Çelebi camiyi kaldığı yerden devam ettirmiş ve tamamlamıştır. Cami içine bir de kütüphane odası yaptırılsa da günümüzde kitaplar yetersiz geldiğinden burası din görevliler tarafından kullanılmaktadır.

209. Kars Katerina Köşkü

katerina-koskuPin

Sarıkamış Katerina Av Köşkü   yapım zamanı olarak 19. Yüzyıl sonunda yapıldığı tahmin edilmektedir. Bina incelendiğinde yan cephelerinde 8 büyük 4 küçük pencerenin bulunduğu görülmektedir. Mekan Kars ili içerisinde bulunmaktadır. Köşk 1994 yılına kadar amacından farklı bir şekilde Tugay Komutanlığı denetiminde kullanılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığına ait olarak günümüzde halen kullanılmaktadır. Yeşilliklerle çevrili bir alanda bulunmaktadır. 2 ana köşkten oluşan bu yapının ısıtması peç adı verilen bir sistemle kolonlar arasından sağlanmaktadır.

210. Olba Antik Kenti Mersin

olba-kentiPin

Mersinde bulunan kent, ticaret bakımından önemli bir yerdi. Ticaretin yanı sıra dinsel olarak da kendini göstermektedir. Erken hristiyanlık döneminde psikoposluk merkezi haline gelmiştir. İki katlı su kemeri ve çeşme binası kentte dikkat çeken tarihi eserlerdendir. Çevrenin korunmasına verilen önem ise kulelerden belli olmaktadır. 566 yılında bir onarım gören kentte tiyatro sahnesinden bazı kalıntılar günümüze kadar gelmiştir. Kalıntılar arasında bazı evlerde bulunmaktadır.

211. Adana Büyük Saat

adana-buyuk-saatPin

Seyhan ilçesinde bulunan saat kulesi, dönemin valisi Ziya Paşa tarafından 1881 yılında yaptırılmaya başlanmış ve 1882’de tamamlanmıştır. Fakat tamamlandığında vali değişimi olarak yerine Abidin Paşa gelmiştir. 32 metre yüksekliğindeki saat, kesme taştan inşa edilmiştir. Bu tarihlerde Anadolu’nun birçok yerinde bu tarz saat kuleleri inşa edilmeye başlanmıştır. Fakat en uzunları Adana Büyük Saat’tir. Küçük taş tuğlalar ile özenle inşa edilen kale dayanıklılığı sayesinde 1998 Adana depremine direnebilmiştir.

212. Çorum Yazılıkaya

Pin
yazilikaya-corum

Hattuşa’nın bilinmekte olan en güzel görsel mekanı olarak tarif edilmektedir. Yazılıkaya Açıkhava Tapınağı olarak da bilinmektedir. Yapılmış olduğu dönem içerisinde yeni yıl kutlamalarının yapılması maksadı ile yapıldığı bilinmektedir. Dönem içerisindeki kutsal olarak kabul edilen tanrı ve tanrıçaların temsili olarak resimleri duvarlara kazınmıştır. A ve B odaları olarak iki kısım halinde planlanmış ve ziyarete açılmıştır. Görkemli kaya betimlemeleri bulunmakta olan mekan içerisinde Hitit pantheonunun belirtileri bulunmaktadır. Kayalar arasından hazırlanan yolu takip ederken Türkiye gezilecek yerler arasında bir yolculuğa çıkacaksınız.

213. Malatya Millet Hanı

Pin
millet-hani-malatya

Malatya şehri Arapgir ilçesi içerisinde bulunmaktadır. İlçe halkından alınan bilgilere göre 1850 yılında yapıldığı bilinmektedir. İki katlı bir ticaret merkezi olarak yapılmıştır. Üzerinde bulunmakta olan açık havuzu gösterişini daha da artırmıştır. Avlunun etrafında aktif olarak ticaret dükkanlar yardımı ile devam etmektedir. Toplam 25 dükkan bulunmaktadır. Bunların 12 tanesi alt katta 13 tanesinin ise üst katta olduğu bilinmektedir. Açık avlusu ve ortasındaki havuz etrafında dükkanlar sıralanmıştır.

214. Gaziantep Kalesi

Pin
tarihi-gaziantep-kalesi

Gaziantep Kalesi ülkemizde günümüze kadar ayakta düzenli bir şekilde kalabilmiş tarihi eserlerimizdendir. Birçok yerden rahat bir şekilde görülebilecek bir tepe üzerine kurulmuştur. Tam tarihi bilinmemekle birlikte Roma döneminde gözetleme amacıyla kullanılmıştır. Günümüzdeki şeklini Bizans İmparatoru Justinyanus tarafından yapılan çalışmalar ile MS. VI. Yüzyılda gerçekleşmiştir. 1200 metrelik çevre genişliği 12 kule ve burçlarıyla dikkat çeken bir kaledir.

215. Kayseri Avgunlu Medresesi

Pin
tarihi-avgunlu-medresesi

Kayseri’de yer alan Avgunlu Medresesi’nin herhangi bir kitabesi olmadığı için hangi tarihte ve kim tarafından yaptırıldığı bilinmiyor. Fakat araştırmalara göre 13. Yüzyıl bir eseri olduğu düşünülmektedir. Giriş kısmında ise bir türbe yer almaktadır. Dikdörtgen bir eser olan medrese avlusuna merdivenler ile inilmektedir. Çünkü zaman içinde kot seviyesinin altında kalmıştır. Üzeri açık bir medresedir. Günümüzde kitapçı olarak ziyaretçilerine hizmet veren Türkiye’de görülmesi gereken yerler içinde önemli bir yapıdır.

216. Kayseri Döner Kümbet

Pin
doner-kumbet-kayseri

Bunun yerine “Melikgazi ilçesinde bulunan Döner Kümbet, aslan, pars, kartal ve ağaç figürleriyle ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. 1276 yılında yapılan tarihi eser, 1. Alaeddin Keykubat’ın kızı Şah Cihan Hatun için inşa edilmiştir. 12 yüzeyde bulunan geometrik simgeler ve silindirik gövdesindeki işçilik birbirine benzer olduğu için döner kümbet denmiştir. Kümbet içerisine 5-6 basamaklı merdivenden ve ufak bir taç kapıdan girilmektedir.

217. Kastamonu Kalesi

Turkiye-kalesiPin

Kastamonu’nun simgesi olan kale, şehrin her yerinden görünebilecek bir konumdadır. Komnenoslar tarafından M.S 12. Yüzyılda yapılan kalenin iç kale haricindeki bölümleri günümüze kadar gelebilmiştir. 18. Yy’da ise dış surlar yok olmuştur. Aslında Orta Çağ Bizans yapısı olsa da zaman içindeki onarımlar neticesinde Türk mimarisinden izler taşımaktadır. 120 metre yükseklikteki kalenin içinde kaçış tünelleri, zindan, türbe ve sarnıçlar bulunmaktadır. 15 adet de burç yer almaktadır.

218. Sivas Çifte Minareli Medrese

Sivas-cifte-minareliPin

Sivas-cifte-minareli-medrese

Sivas içerisinde bulunmakta olan tarihi mekanlardan birisidir. Şehir içerisinde yer almaktadır. İlhanlı Veziri Sahip Şemseddin Mehmet Cüveyni’nin yaptırdığı bilgisi tarih kaynaklarında yer almaktadır. Aynı şekilde kitaplarda ve kitabesinde 1271/1272 yılında tamamlandığı bilgisine de ulaşılmaktadır. Yapılmasından bu güne kadar birçok değişikliğe uğramıştır. O günden bu güne orijinal olarak kalan tek tarafı ön cephesidir. Sivas da sembol olarak görülmektedir. Dârü’l-hadis ismiyle de bilinen medresedeki taç kapı çini yönünden zengindir.

219. Trabzon Vazelon Manastırı

Pin
vazelon-manastiri-trabzon

270 yılında inşa edilen manastır, dışarıdan bakıldığında 17. Yüzyıl ortaçağ mimarisini yansıtmaktadır. Merkeze 40 km uzaklıkta bulunan manastırda cennet ve cehennem freskleri oldukça dikkat çekicidir. Zaman içinde birçok kez onarılıp yapılan manastır, günümüzde de harap haldedir. Leningrad Müzesi’nde manastırdan çıkan tek arşiv yer almaktadır. Kaynaklara göre buradan kazanılan parayla Sümela Manastırı inşa edilmiştir. 1900’lü yıllara kadar bile çok aktif bir bölgeyken şuanda yeşilliklerin arasında yalnız kalmıştır. Fakat dış duvarları bile Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasına girmektedir.

220. Trabzon Kalesi

Pin
tarihi-trabzon-kalesi

Şehir merkezinde bulunan kalenin surları Trabzon’un en eski yapılarıdır. M.Ö 4. Yüzyıla tarihlenen kale, Orta, Aşağı ve Yukarı Hisar olarak üçe ayrılmaktadır. Yüksek bir kaya kütlesi üzerindeki yapı, şehrin en yüksek tepesindedir. Evliya Çelebi’de eserinde bu kaleden bahsetmiştir. Farklı kaynaklarda tiyatro, hamam, saray ve kule kalıntıları olduğu geçmektedir. Bazı taş bölümlerde ise insan kabartmaları bulunmuştur. Sur duvarlarında çıkan Osmanlı dönemine ait bazı kitabeler ise Trabzon Müzesi’nde sergilenmektedir.

221. TCDD Müzesi Eskişehir

Eskişehir tcdd müzesiPin

TCDD ESKİŞEHİR MÜZESİ olarak da bilinmektedir. Eskişehir içerisinde Tepebaşı ilçesinde bulunmaktadır. 1998’de ziyaretçiye açıldığı bilinmektedir. 1997 yılında yapılan bir çalışmadan esinlenerek yapılmıştır. Eskişehir Garı yakında bulunmakta olan 106 yıllık tarihî mekan içerisinde tarihi açıdan büyük bir öneme sahiptir. Müzenin ziyaret edilmesi ile birlikte unutulmaz bir tarihi yolculuk sizleri bekliyor. Bina içerisinde 5 metre boyunda 3.5 metre eninde maket bir trenin yanı sıra, su tankeri, raylar, lokomotifler ve drezinler de ziyaretçilerini bekliyor.

222. Uşak Clandras Köprüsü

Pin
clandras-koprusu-usak

Frigyalılar dönemine kadar giden köprü, 2500 yıllıktır. Banaz çayı üzerindeki bu yapı, 24 metre uzunluğundadır. Kayalıkların ucuna oturtularak yapılan köprünün kilit taşlarının hareket etmesi üzerine onarılmış fakat bu orijinalliğini bozmuştur. Hemen yanından dökülen sular ise Karahallı Elektrik Santrali’nden gelmektedir. Köprünün genişliği 1,75 metre derinliği ise 17 metre olarak inşa edilmiştir. Eğer şehrin gürültüsünden uzaklaşmak istiyorsanız burası ayrıca bir mesire alanıdır.

223. Afyon Yedikapılar Manastırı

Pin
yedikapilar-manastiri-afyon

Bolvadin ilçesinde bulunan manastırın Bizanslılara ait bir yapı olduğu biliniyor. Bir kaya yerleşimi olan manastırda çeşitli barınma yerleri bulunmaktadır. Kayaların yontularak yapıldığı bu yerleşim yerlerinden başka şapel ve mezar odaları da yer almaktadır. İsmini ise kayalıkların önünden bakıldığında 7 kapısının bulunmasıdır. M.S 8. Yüzyılda yapıldığı düşünülen manastır, farklı mimarisiyle ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasındaki yapı, bir tepeciğin altına yapılan yer altı şehri görünümündedir.

224. Ankara Etnografya Müzesi

Pin
ankara-etnografya-muzesi

Selçuklu döneminden itibaren Türk sanatının örneklerini aktaran müze, 1930 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. Ayakkabılar, elbiseler, oyalar, bohçalar, yatak örtüleri, yöresel kıyafetler, gelinlikler, halılar, kilimler, kılıçlar ve porselenler gibi birçok tarihi eser sergilenmektedir. Bir adet kütüphaneye sahip olan müzede Atatürk’ün kabri de Anıtkabir’e sevk edilene kadar 1953’e kadar burada kaldı. Hala da sembolik bir kabir bulunmaktadır. Pietro Canonica tarafından 1927 yılındaki Atatürk Heykeli de müze önündedir. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki müze, Türk tarihi hakkında geniş çaplı bilgiler sunmaktadır. Eşyaların yanı sıra yazı sanatının örnekleri ve Selçuklu Sultanı 3. Keyhüsrev’in tahtı bulunmaktadır.

225. Ankara Resim ve Heykel Müzesi

Pin
ankara-resim-ve-heykel-muzesi

1927 yılında kurulan müze, Arif Nihat Koyunoğlu tarafından açılmıştır. 1980 yılından sonra düzenlenerek modern bir müze haline gelmiştir. Türk resim ve heykelciliğinin nadide eserlerinin sergilendiği müze, yerli ve yabancıların ilgi odağı oluyor. Ayrıca plastik sanatında da değerleri eserler sergilenmektedir. Müzenin arşivi oldukça geniş olduğu için bu alanda araştırmacılara da iyi bir kaynak olmaktadır. Müzenin tasarımı eserlerin nemden ve sıcaklıktan korunması için özel olarak yapılmıştır. Sanat hayatına girmek isteyenler içinse seramik, heykel ve resim gibi çeşitli kurslar düzenlenmektedir. Müzede Osman Hamdi Bey, Abidin Dino, Şeker Ahmet Paşa ve Şefik Bursalı gibi önemli sanatçıların eserleri bulunmaktadır.

226. 1. Murat Hüdavendigar Camii

Pin
birinci-murat-hudavendigar-camii

Bursa Çekirge semtinde 1365-1366 yıllarında inşa edilen cami, Türkiye’nin tarihi eserleri arasında bulunuyor. Bir külliyenin parçası olan camiden başka türbe, zaviye ve medrese de bulunmaktadır. İki katlı olan caminin üst katındaki medrese 18 odalıdır. Alt katta ise 6 oda vardır. Külliyenin tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. 1520 yılında 19 bin akçe harcanarak onarım görmüştür. Külliye Evliya Çelebi’nin de anlatımına konu olmuştur. 16. Yüzyılın sonuna kadar medresede 37 müderris eğitim vermiştir. 19. Yüzyılda ise seyyahlar terk edilmiş olduğunu belirtir. Girişte bulunan merdivenler taştan yapılmıştır ve üst kattaki medreseye çıkılmaktadır.

227. Kurşunlu Camii Muğla

Pin
mugla-kursunlu-camii

Menteşe Balıbey mahallesinde bulunan camii, 1493 yılında yaptırılmıştır. Osmanlı dönemine ait olan bu yapı, Menteşe Beyi Esseyyid Şucaeddin Bey’in isteğiyle inşa edilmiştir. Camiye dönüştürülmeden önce medrese olarak kullanılan yapıda klasik Osmanlı mimarisinin izlerini görmek mümkün.  Minaresi ve son cemaat yeri 1900’lü yıllarda yapılmıştır. İsmini ise kubbesinin kurşunla kaplı olmasından almaktadır. Fakat yapıldığı tarihte değil 1853 yılındaki onarımında kurşun kaplanmıştır. Camii içindeki kalem işi süslemeler ve yelkenli gemi resimleri dikkat çekicidir. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesine de konu olmuştur. Bahçesinde iki adet şadırvana sahiptir. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki camii Muğla’nın merkez camisidir.

228. Gaziantep Şahin Bey Milli Mücadele Müzesi

Pin
gaziantep-sahinbey-milli-mucadele-muzesi

Ulucanlar Mahallesi’nde bulunan müzenin altında bir mağara ve üstünde 12 odaya sahiptir. Kronolojik bir şekilde sergilenen eserler, ziyaretçilerin ilgisini daha da artırmaktadır. Kurtuluş Savaşı dönemini anlatan müze, yaşam sahnelerini duygusal olarak aktarmaktadır. Gaziantep’in direniş destanını ve Gazi unvanını kazandığı savunmanın önemini daha da iyi vurgulamaktadır. Resim ve eşyaların yanı sıra büyük projeksiyon gösterileri ve ses efektleriyle üç boyutlu bir müze görünümündedir. Ayrıca ziyaretçiler dokunmatik ekranlarla istedikleri bilgiyi kolayca alabiliyorlar. Şehir halkının kullandığı tabanca, kılıç, tüfek ve çeşitli eşyalar sergilenmektedir. Ayrıca balmumu heykelleriyle müze daha da canlı bir hal almıştır.

229. Pişirici Mescidi ve Kasteli

Pin
pisirici-mescidi-ve-kasteli-gaziantep

Gaziantep’de bulunan bu yapı, evlerin su ihtiyacını tamamlayabilecek için yapılmıştır. Birbirine bağlı kanallar ile halk için yıkama ve yıkanma amacı taşıyordu. 13. Yüzyıla kadar tarihlenen yapı kirli ve temiz suyu birbirinden ayıran bir mekanizmaya sahiptir. Ayrıca sıcak yaz aylarında yiyeceklerin bozulmasını önlemek için halk erzaklarını sepetler ile buraya sarkıtıyordu. Kastele giriş ise iki merdiven ile aşağı doğru inerek sağlanıyor. Girişte ayrıca hela, banyo ve havuz da bulunuyor. Kastelin tam ortasında ise berrak su yüzyıllardır temiz bir şekilde kendini gösteriyor. Oyma taştan yapılan mescit ise dikkatleri çekiyor. Bu farklı mimariyi Şahinbey ilçesi Suyabatmaz mahallesinde ziyaret edebilirsiniz.

230. Gaziantep Dülük Antik Kenti

Pin
gaziantep-duluk-antik-kenti

Merkeze 10 km uzaklıkta olan kent, yaklaşık 600 bin yıllık tarihiyle dikkatleri çekiyor.  Dülük Baba Tepesi’nde bulunan kent, 1997-98 yıllarında ortaya çıkarılmıştır. Mitras Yer altı Tapınağı ile dikkat çeken kent,  yapılan düzenlemeler sayesinde aydınlatılmış ve gezi yolları oluşturulmuştur. Kayalara oyulmuş çok sayıda oda mezarları bulunan Dülük Antik Kenti’ndeki kabartmalarla yapılan lahitler ön plana çıkmaktadır.

Ticaret yollarının yakınında olması nedeniyle tarih boyunca önemini kaybetmemiştir. Yapılan kazılar sırasında çakmaktaşı aletlerinin yanı sıra bunların yapıldığı atölyeler bulunmuştur. Şarklı Mağara olarak anılan bölüm de insanların barınma için kullandığı bir yer olmuştur. Hititlerden itibaren kutsal şehir olarak dini önemini korusa da İslam akınlarıyla tahrip olmuştur. 7. Yydan sonra Zeugma’ya taşınan başpisikoposluk nedeniyle dini merkez özelliğini kaybetmiştir.

231. Elazığ Arap Baba Mescidi ve Türbesi

Pin
arap-baba-mescidi-ve-turbesi-elazig

Selçuklu devrine ait olan bu yapılar, kayalıklar üzerine inşa edilmiştir. Üst katta mescit alt katta ise türbe bulunmaktadır. Mescidin üzerinde bir kubbe bulunmaktadır. Selçuklu hükümdarı 3. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından yapılan yapıların bir de kitabesi bulunmaktadır. Yapan kişi ise bu kitabeye göre Şaban torunu Arap Şah’ın oğlu Yusuf’tur. 1279 yılında yapılan yaklaşık 750 yıllık bu yapının ismini aldığı Arap Baba hakkında net bilgiler yoktur. Fakat içeride camekan içinde örtülü olarak yatanın Arap Baba olduğu bilinmektedir. Harput Mahallesi’ndeki bu yapıda çeşitli hatlı yazılar yer alsa da zaman içinde tahrip olması nedeniyle tam olarak okunamamaktadır.

232. Sardes Antik Kenti

Pin
sardes-antik-kenti-manisa

Manisa’da bulunan antik kent, M.Ö 1200-546 yılları arasında parlak dönemini yaşamıştır. Lidya krallığının başkenti olan bu kentin bu kadar önemli olması ilk sikkenin burada basılmış olmasıdır. Ayrıca 2400 kmlik Kral Yolu’nun bitişi de burada gerçekleşmektedir. Ünlü matematikçi Thales tarafından M.Ö 660 yılında yapılan kentin kanal sistemi de oldukça dikkat çekiyor. Kentte ilk kapsamlı çalışmalar Amerikalılar tarafından 1910 yılında gerçekleşiyor. Kentte önemli yapılardan bazıları; Akropol, sinagog, hamam, evler, mezarlar, bintepe, gymnasium ve mahkeme binasıdır. Kazılar sırasında M.Ö 6. Yy’da kullanılan altın arıtma atölyeleri de bulunmuştur. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki bu kente mutlaka uğramalısınız.

233. Nevşehir Asmalı Konak

Pin
nevsehir-asmali-konak

Asmalı Konak dizisiyle akıllarda yer etmiş bu konak, özel mimarisi ve heybetiyle insanların ilgisini çekmeye devam ediyor. Ürgüp ilçesinde bulunan konak, yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. 42 adet odası bulunan bu konakta kalarak tarihi havayı içinize çekebilirsiniz.  1887 yılında inşa edilen yapı, günümüzde otel ve restoran olarak kullanılıyor. İster otelde kalabilir isterseniz de günü birlik restoranda yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.  Konak şehir merkezine 10 dakika uzaklıktadır. Fakat merkezde de Asmalı Konak Müzesi bulunmaktadır. Siz de geçmişi yad etmek ve otantik bir atmosferde zaman geçirmek için ziyaret edebilirsiniz.

234. Aydın Alabanda Antik Kenti

Pin
alabanda-oren-yeri

Çine ilçesinde bulunan antik kentin adı karia dilinden türemiştir. Kaynaklara göre at(ala) ve yarış(banda) demektir. Bu ismin ise kralın oğlunun kazandığı bir at yarışı nedeniyle geldiği bilinmektedir. M.Ö 3. Yüzyıldan sonra kent hakkında ilk bilgiler ortaya çıkmaktadır. Kentte roma hamamları, tiyatro, agora, tapınak ve anıt mezar kalıntıları yer almaktadır. Heredotos gibi antik yazarlara göre kent birçok entelektüel ve bilgili insanlar yetiştirmiş kültürlü bir bölgedir. Strabon adlı antik yazardan ise kentteki bütün kızların harp çaldıkları öğrenilmektedir. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki kentteki ilk kazılar 1905 yılında yapılmıştır.

235. Çardak Kervansarayı

Pin
tarihi-cardak-kervansaray-hani-denizli

Denizli’de bulunan kervansaray açık ve kapalı olarak iki bölümlüdür. Geniş bir kare avlusu bulunmaktadır. 1230 yılında Eseduddin Ayaz Bin Abdullah Elşahabi tarafından yaptırılmıştır. Bu bilgiyi ise holdeki kitabesinden alabilmekteyiz. Beş sahından oluşan hole sahip olan kervansaray, dikdörtgen bir şekilde yapılmıştır. Denizli’deki en eski Türk- İslam yapısı olan kervansaray, köklerimizin yayılışını da göstermektedir. Mimari güzelliği kadar kitabenin yanlarında bulunan balık, insan başı ve aslan heykelleri ile dikkat çekiyor.  Ticarete önem verildiğini gösteren han, Avlulu-ahır-barınak han grupları arasındadır. Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat döneminde yapılan bu eseri görmeden ayrılmayınız.

236. Laodikeia Antik Kenti

Pin
denizli-Laodikeia-antik-kenti

Seleukos Kralı 3. Antiokhos’un karısı Laodike adına kurulan bu kentin tarihi ise M.Ö 3. Yüzyıllara kadar gitmektedir. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki kent, hristiyanların kutsal sayılan 7 kilisesinden birine sahiptir. Denizli’de yer alan ve Bizans döneminde dini bir merkez konumuna yükselen kent, 5 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Kentin içindeki en önemli ve göze çarpan yapılar; 4 hamam, tapınaklar, 5 agora, 2 anıtsal giriş kapısı, nekropol alanı, kiliseler, caddeler, 2 tiyatro ve Anadolu’nun en büyük stadyumudur. M.S 4. Yüzyılda kutsal hac merkezi olan kent, İncil’de adı geçen Laodikeia kilisesine sahip olması önemini daha da artırmaktadır. Kentte taşlara işlenmiş kabartmalar ve süslemelerde dikkat çekicidir.

237. Adana Bebekli Kilise

Pin
bebekli-kilise-adana

Kilise ismini tepesinde bulunan Meryem Ana heykelinin bebeğe benzemesinden dolayı almaktadır. İtalyan Katolik Kilisesi olan bu yapı, 1880 yılında St. Paul adına yaptırılmış bir tarihi eserdir. Diğer bir ismiyle Aziz Pavlus Kilisesi olarak da bilinir. St. Paul ise Luka İncili’nde ve Yeni Ahit’te adı geçen önemli bir azizdir. Adana’nın Seyhan ilçesinde bulunan kilise, Katolik ve Protestanlar tarafından kullanılmaktadır. 1915 yılına kadar Ermeni kilisesi olarak kullanılsa da daha sonra Katoliklere verilmiştir. 2,5 metre boyundaki heykel ise oldukça dikkat çekici bir görünümdedir.

238. Adana Anavarza

Pin
anavarza-oren-yeri

Kozan sınırları içinde bulunan Anavarza’nın çevresi mesire alanı olarak kullanılıyor. Kaynaklarda Anazarba, Aynızarba gibi farklı isimlerle anılmaktadır. M.Ö 19 yılında Roma imp. Augustus tarafından ziyaret edilmiştir. En parlak dönemini ise 204. Yıllarda geçirmiştir. Sasani kralı Şapur ise 260 yılında bu kenti ele geçirmiştir. 4. Yüzyılda harap edilse de 408. Yılında 2. Theodosius tarafından tekrar kurulmuştur. Farklı kültürlerin etkisini görebileceğimiz bu alanda Bizans’tan Osmanlılara kadar izler vardır. Sütunlu yol, stadyum, tiyatro ve mozaikli havuzlar en dikkat çeken noktalardandır. Yüksek bir konumda ve çıkışı zor olsa da panoramik manzarayı seyretmek isteyenlerin vazgeçilmez yeridir.

239. Adana Varda Köprüsü

Pin
Adana-varda-koprusu

Karaisalı ilçesinde bulunan köprü, halk tarafından Koca Köprü olarak da bilinir. Almanlar tarafından 1912 yılında inşa edilen bu yapı, çelik kafes taş örme yöntemiyle yapılmıştır. İstanbul-Bağdat-Hicaz demiryolu hattını tamamlamak için Alman imparatoru Kaiser Wilhem ve 2. Abdülhamit arasında imzalanan anlaşmayla yapılmıştır. 4 ana ayak üzerine inşa edilen köprünün 172 metre uzunluğu bulunmaktadır. Yerden 99 metre yüksekliğindeki yapının en önemli özelliği düz bir köprüden ziyade virajlı şekle sahip olmasıdır. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki köprünün yapımına 1907 yılında başlanmış ve 5 yılda tamamlanmıştır.

240. Kayseri Sultan Hanı

Pin
kayseri-sultan-hani-kervansarayi

Bünyan ilçesinde bulunan han, 1232-1236 yıllarında 4 yıllık bir sürede yapılmıştır. Selçuklu sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan yapı, düzgün kesme taşlardan inşa edilmiştir. Duvarların çeşitli bölümlerinde kabartmalar ve oymalar dikkat çekmektedir. Taçkapısı günümüze kadar orijinal gelen parçalardandır. Hanın ortasında ise Köşk Mescit bulunmaktadır. Bu mescitteki açık ağızlı ejder figürleri Orta Asya mimarisini çağrıştırmaktadır. Bu figürlerin yapım amacı ise hanı kötülüklerden korumayı gütmektedir. Avlunun yan tarafındaki odaların ise özel misafirler için kullanıldığı düşünülüyor

241. Kayseri Lale Camii

Selçuklu dönemine ait olan camii, Lala Muslihiddin Paşa tarafından yaptırılmıştır. Üç adet girişe sahip olan caminin yanında bir de kümbet bulunmaktadır. Minare ise sonradan eklenmiştir. Herhangi bir kitabesi olmadığı için 12. Veya 13. Yüzyılda yapıldığı düşünülüyor. Kaynaklara göre çeşmesi, sıbyan mektebi ve 1903 yılında onarıldığı yazmaktadır. Fakat sadece çeşme günümüze kadar dayanıklılığını korumuştur. Ayrıca Kuran’ı Kerim’den alınmış ayetler ve ahşap işçiliğinin güzel örnekleri minberde yerini almıştır. Dikdörtgen planlı olan camiye dıştan bakıldığında gri kesme taşlardan yapıldığı görülmektedir. Caminin tek şerefeli bir minaresi bulunmaktadır.

242. Kayseri Melikgazi Türbesi

Pin
kayseri-melikgazi-turbesi

Pınarbaşı ilçesinde bulunan türbe, 1104-1134 yılları arasında yaptırılmıştır. Danişmentlilerden Emir Melik Gazi tarafından yaptırılan bu yapıda kendisinin de mumlayanmış mezarı ve iki mezar daha vardır. Mezarların üstünde ise sandukalar vardır. Özenli bir işçiliğin eseri olan bu yapı, tamamen tuğladan yapılmıştır. Melikgazi Köyü’nde yüksek bir tepe yamacında yer almaktadır. Türbenin dört tarafında da pencereler bulunmaktadır. Türbenin üstü ise üçgen bir piramit külahla örtülmüştür.

243. Behrampaşa Camii

Pin
behram-pasa-cami-diyarbakir

Kesme taştan yapılan ve tek kubbeli olan camii, Diyarbakır’ın 13. Valisi Behram Paşa tarafından yapılmıştır.1564-1572 yılları arasında yapılan bu tarihi eser, taş işçiliğinin nadide örneklerindendir. 16. Yüzyıl İznik çinileri ise cami duvarlarında yer yer kendini göstermektedir. Giriş kapısında ise ne zaman yaptırıldığına dair kitabe vardır. Avlusundaki şadırvandan başka bir de hamamı bulunmaktadır. Tek minaresi 1928 yılında yıkılmış ve orijinaline bağlı kalınarak yeniden yapılmıştır. Avludaki son cemaat yeri sütunlarla desteklendiği için yaz mevsiminde de namaz kılma kolaylığı sağlanmıştır. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki camii, Diyarbakır’ın simgelerindendir.  Yapının mimari ise Mimar Sinan’dır.

244. Diyarbakır Deliller Hanı

Pin
diyarbakir-deliller-hani

1527 yılında yaptırılan Deliller Hanı, cami ve medrese ile birlikte yapılmıştır. Diyarbakır valisi Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan yapıda çok sayıda oda bulunmaktadır. Delil ise o dönemin kullanımıyla rehber anlamına geldiği için ve rehberlerin kaldığı için han da bu ismi almıştır. O dönemdeki rehberler burada kalarak Hicaza gidecek hacı adaylarına rehberlik ederlerdi. İki katlı ve avlulu bir yapı olan han, siyah ve beyaz taşlardan yapılmıştır. Günümüzde restoran olarak kullanılan kısım ise geçmişte atların gecelediği ahır olarak kullanılıyordu. Ayrıca han günümüzde 120 yataklı bir otel görevi görmektedir. Türkiye’de gezilecek yerler arasındaki hanı hem ziyaret edebilir hem de konaklayabilirsiniz.

245. Gelendost Ertokuş Hanı

Pin
isparta-gelendost-ertokus-hani

Isparta ili Gelendost ilçesinde bulunan han, avlu ve kapalı barınak bölümleriyle inşa edilmiştir. Geçmişte mescit görevi gördüğü kabul edilen bir oda ise koridorun sonunda bulunmaktadır. Mübarizeddin Ertokuş tarafından 1203-1204 yıllarında yapılan han, dikdörtgen planlı bir şekilde yapılmıştır. Girişteki yer alan kitabeden ise yapım tarihi ve yaptıran ismi yazmaktadır. Dışarıya taşkın olan taç kapısı ile beraber Türkiye’deki en eski yapılar arasına giriyor. Han 21 metre genişliğinde ve 54 metre uzunluğundadır. Diğer Selçuklu hanlarına göre dış duvarı biraz daha kaba işçilikle yapılmıştır.

246. Adıyaman Arsemia Ören Yeri

Pin
adiyaman-arsemeia-oren-yeri

Adıyaman Kahta ilçesinde bulunan ören yeri, M.Ö 2. Yüzyıllarında başında yapılmıştır. Kommagenelerin atası Arsemez tarafından yapılan kentin en dikkat çeken öğeleri; Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı, Antiochos –Herakles tokalaşma steli ve Mitras’ın kabartma stelidir. Mithridathes Callinichos’un sarayı ve mezar tapınağı ise tepe üzerinde bulunmaktadır. Tokalaşma stelinin ağırlığı ise yaklaşık 10 tondur. Kaynaklara bakıldığında hem savunma hem de dini amaçlı tüneller yapmak için kullanılmıştır. 1953 yılında yapılan ilk kazılar ile birlikte kitabenin yakınında 158 metre derinliğinde bir tünel bulunmuştur. Düzenlenen turlara siz de katılarak hem kenti gezebilir hem de güneşin doğuşu ve batışını en iyi yerden seyredebilirsiniz.

247. Düzce Ceneviz Kalesi

Pin
tarihi-duzce-ceneviz-kalesi

Akçakoca ilçesinde bulunan kale, deniz kıyısına yakın bir alanda kurulmuştur. Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerinde şahitlik etmiş bu kale, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Devlet tarafından da koruma altına alınan bu yapı, aynı zamanda manzarasıyla büyüleyici bir güzelliğe sahiptir. İki ayrı plaja sahip olduğu için tarihi ve turistik bir gezi yapma şansınız bulunuyor. Kalenin bir avlusu ve içinde su sarnıcı bulunuyor. Su sarnıcının uzunluğu ise 5.30 metredir. Yapım tarihi belli olmadığı ve 13. Yüzyılda Cenevizliler tarafından onarımlarla kullanılmaya başlanmıştır.

248. Samsun Amisos Tepesi

Pin
samsun-amisos-tepesi

4 döneme tarihlenen Amisos Tepesi, 1995 yılında yapılan çalışmalar ile keşfedilmiştir. M.Ö 6. Yüzyılın başında Miletoslular tarafından ticaret merkezi olarak kullanılmıştır. Yüzyılın ilk yarısında ise Kapadokyalılar tarafından kullanılmaya başlanmıştır. İlerleyen yıllarda ise Foçalıların da kente gelmesiyle kent giderek büyümüştür. M.Ö 4. Yüzyılda ise Atinalılar Sinop’tan buraya gelerek kentin adını Peiraieos olarak değiştirmiştir. Toprak yığınlarıyla oluşturulmuş mezarlıklar yani Tümülüs kalıntıları Helenistik dönemde yapılmıştır. Ortaya çıkarılan bir aile mezarında ise altın eşyalar, cam ve mermer eşyalar, çanak-çömlek gibi eşyalar bulunmuştur. Bu da Pontus Krallığı’na ait önemli birinin mezarı olduğunu bizlere göstermektedir. Türkiye’nin tarihi yerleri arasındaki tepede çıkan bu eserler M.Ö 4. Yüzyıla gitmektedir.

Benzer Yazılar