Aydın Gezilecek Tarihi Yerler
İçindekiler
Her yıl nüfusu giderek katlanan Aydın, gezilecek tarihi yerleriyle insanları büyülüyor. Turistik yerlerin bol olması nedeniyle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken Aydın, denize yakın olmasıyla tatilcilerin yüzünü güldürüyor. Aydın gezilecek yerler içinde kültür turizmi yapmak isteyenlere de oldukça fazla fırsat sunan şehir yüzleri güldürüyor. Şehirde, 17 ilçesiyle ve 1 milyonu aşkın nüfusuyla mutlaka yapılması gereken şeyler yer almaktadır. En güzel tatil yerleri arasında bulunan şehirde Apollon Tapınağı, Zeus Mağarası, Milet Müzesi, Cihanoğlu Kalesi gibi tarihi yerler bulunmaktadır.
Apollon Tapınağı
Işık ve güneş tanrısı adına yapılan Apollon Tapınağı, en önemli tarihi eserlerimizdendir. Efes’teki Artemis Tapınağı’na benzer bir şekilde yapılmak isteniyordu. Fakat 1493 yılında meydana gelen büyük bir deprem sonucunda kullanılamayacak hale gelmiştir.
Bu yüzden yüzyıllardır unutulmaya yüz tutmuştur. Ancak çevrenin verimli toprakları nedeniyle ilerleyen yıllarda Rumlar tarafından Yoran Köyü için oldukça iyi şartlara sahipti. Aydın’ın Didim ilçesinde yer alan tapınak, Türkiye de gezilecek yerler arasındadır. Kehanet merkezleri arasında önemli payı olan tapınak bir türlü bitirilememiştir.
Hala restore edilmeyi bekleyen bu yerde eski hastane binası ve restore edilen bir şapel bulunmaktadır. Büyük bir tarih yatan bu yeri ziyaret ederek, gün batımını izlemek sizi eskiye götürüyor. Dünyanın 7 harikası arasına girmeyi başaran tapınak, en güzel tatil yerleri arasındadır. Ayrıca medusa kabartmalarıyla Türkiye’nin tarihi yerleri arasına girmeyi başarıyor.
Zeus Mağarası
Mitolojik öğelerin oldukça fazla bulunduğu Aydın, Zeus Mağarası ile karşımıza çıkıyor. Gezilecek tarihi yerleriyle adeta tarihe ışık tutuyor. Saklı Cennet Kuşadası’nda bulunan bu mağara, caddeye 10 dakikalık yürüme mesafesinde bulunuyor.
Zeus ve kardeşi Poseidon’un hikayesinde adı geçen mağara, en güzel tatil yerlerimizdendir. Doğal güzelliğiyle herkesin ilgi odağı oluyor. Zeus’un kardeşini sinirlendirdiği sırada denizlerin kabarmasıyla Zeus sürekli bu mağaraya geldiği ve dinlendiği için bu adı almıştır.
Ayrıca suda Zeus’un yüzünün de dikkatli bakıldığında göründüğüne dair söylemler yer alıyor. 10 metre derinliğinde ve hangi mevsimdeyse ters sıcaklıkta bulunan mağaranın suyunun şifalı olduğuna da inanılıyor.
Kuşadası ziyaretinizde uğramanız gereken Zeus Mağarası için giriş ücreti yoktur. Mağaranın suyu mavimsi ve yeşilimsi berrak bir sudur. Suyun nereden geldiği bilinmiyor fakat birçok kraliçenin suda yüzerek şifa bulduğu söyleniyor.
Afrodisias Müzesi
Türkiye’de gezilecek yerler arasında bir sonraki durağımız Afrodisias Müzesi oluyor. Birçok eser ve kalıntı çıkarılan bu yerde 1961 öncesi eserler İzmir Arkeoloji Müzesi’ne götürülmüştür.
1977 yılında açılan müze sayesinde ören yerinde çıkarılan eserler burada sergilenebiliyor. Ayrıca ören yerine yakın olan müzeler arasında sayılmaktadır. Müzede Kalkolitik Çağ, Erken Bronz Çağ’ı dönemlerinden eserler bulunuyor. Ortaya çıkarılan seramik eserler Helenistik döneme ait olurken, İslam, Roma ve Bizans devirlerine ait eserleri de bu müzede görebiliyorsunuz.
Tarihi mekanlar ve turistik yerler arasında yer alan müze, tarih tutkunlarına bir pencere aralıyor. Ayrıca müzede Afrodisias’lı heykeltıraşların çeşitli heykelleri de sergilenmektedir. Bu sayede dönemin sanat anlayışı da gözler önüne seriliyor. Camlı bölmeler ile zemine bakarken daha da geçmişe giderek, o anları yaşayabiliyorsunuz. Müze, Aydın gezilecek yerler arasında tavsiye ettiğimiz yerlerden birisidir.
Milet Müzesi
Didim ilçesinin, Balat Köyü’nde yer alan Milet Müzesi, birçok tarihi eserleri içinde barındırıyor. Milet Antik Kenti’nin yakınlarında bulunuyor. Eski müze 1973 yılında kurulmuş olup, binanın yapısının bozulması nedeniyle hizmete kapanmıştır.
Yeni müze ise 2011 yılında 1200 metrekarelik bir alana yeniden kurulmuştur. Müze hem açık hava müzesi hem de kapalı alan olmak üzere iki alanda eser sergiliyor. Apollon Tapınağı ve Priene Antik Kenti’nden çıkarılan tarihi eserler kapalı bölümlerde sergileniyor.
Ayrıca Kutsal Yol denilen ucu Apollon Tapınağı’na çıkan yolda çıkarılan eserlerde buralarda ziyaretçilerine açılmıştır. Süs eşyaları, paralar, parfüm şişeleri ve topraktan yapılma eşyaları müzede görebilirsiniz. Aydın gezilecek yerler arasında bulunan Milet Müzesi, mezarlar ve yarım kalan heykel gruplarıyla tarihe yolculuk yaptırıyor. 3 adet ören yerinin geçmişe dair izlerini görmek istiyorsanız müzeyi, Türkiye de gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz.
Yörük Ali Efe Müzesi
Milli Mücadele döneminde batıda büyük işler başaran Yörük Ali Efe, düşmana ilk baskını yapan kahramanlardan biridir. Bu baskın sayesinde Türkler yeniden cesaretini toplayarak Yunanlılar üzerine planlar yapmaya başlamıştır.
Bu sayede ilerlemelerini durdurmuşlardır. Aydın Yenipazar ilçesinde bulunan ve yaşamı boyunca kaldığı bu ev 80’li yıllarda yangına uğrasa da 2001 yılında restore edilerek turizme ve tarihe kazandırılmıştır. Müzede hem Yörük Ali Efe’ye hem de aile bireylerine ait birçok eşya bulunuyor.
Tabanca, mermi, dürbün gibi kişisel eşyaların yanı sıra döneme ait ev eşyaları da bulunduğu için tarihi yerler arasında önemi büyüktür. El yazışmalar ve kendisine ait fotoğrafların bulunduğu müze, ziyaretçileri oldukça duygulandıran detaylara sahiptir. Hem Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan hem de turistik bir kaynak olan bu eve mutlaka uğramalısınız.
Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
Her derde deva olan Zeytinyağını bir müzeyle taçlandıran Aydın sayesinde zeytinyağının geçmişini öğrenerek, çıkarılmasına dair detayları öğrenebiliyorsunuz. 2011 yılında açılan Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi, Türkiye de gezilecek yerler arasındadır.
Dışarıdan bakıldığında ise bir fabrika görünümündedir. Zeytinyağının hikayesinin günümüze aktarılmasını amaçlayan müzede insan maketlerinin bulunması gerçekçiliği daha da arttırıyor. Zeytinyağı o dönemlerde sadece yemeklik için değil aynı zamanda kandillerde aydınlatma içinde kullanılıyordu.
Romalıların güzellik iksiri olarak zeytinyağını kullanması, bunun önemini gözler önüne seriyor. Müzede M.Ö 2 bin yılına kadar giden zeytinyağı üretim aşamalarının anlatılması, ziyaretçilerine ilham kaynağı oluyor. Aynı zamanda ahşap olarak inşa edilen makineler sayesinde üretim aşaması daha canlı oluyor. Tarihi yerler arasında sayılan müze, orijinalliği korumak için yerel ve tarihsel eşyalar kullanmaya özen göstermiştir. Aydın gezisinde atlanmayacak bir yer olduğu kanısındayız.
Cihanoğlu Kulesi
Aydın Koçarlı ilçesinde bulunan Cİhanoğlu Kulesi, Türkiye’nin en güzel yerleri arasındadır. Sağlam bir şekilde günümüze gelebilmiş eserlerdendir. Ayan kuleleri diye adlandırılan bu kuleler, yanlarında bulunan konaklar ile bağlantılı bir şekilde yapılıyor.
Herhangi bir tehlike anında konağa baskın yapıldıklarında aileler bu kulelere geçit yoluyla geçerek kendilerini güvence altına alıyorlardı. Genellikle dört katlı yapılan bu eserlerin ana giriş kapısı ikinci kattadır.
İlk kat ise erzak deposu olarak kullanılıyor. En üst katlar gözetleme için kullanılmakta ve savunma amacıyla daha da güçlendirilmiştir. Aydın çevresine hükmeden Cihanoğullarından, Cihanzade İbrahim Ağa, kendi kardeşlerinden korunmak için bu kuleyi yapmıştır. Bu kulede konakla bağlantılıydı fakat geçirdiği bir yangın nedeniyle ikisi ayrılmıştır. Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan Cihanoğlu Kulesi’ni mutlaka gezmenizi öneriyoruz.