Sivas-sehriPin
Ana sayfa » Sivas Gezilecek Tarihi Yerler 2023 | En Gözde 37 Turistik Eser

Sivas Gezilecek Tarihi Yerler 2023 | En Gözde 37 Turistik Eser

 

İç Anadolu’nun en eski şehirlerinden biri olan Sivas, antik kentler, camileri ve doğasıyla görenleri büyülüyor. Farklı kültürleri, mimari yapısı ve iklimsel çeşitliliği bir arada yaşatarak yerli ve yabancı turistlere eşsiz bir doğa manzarası sunuyor. Bu yazımızda da Sivas gezilecek tarihi yerleri anlatarak ziyaretçilerini fikir sahibi yapıyoruz.

1. Divriği Ulu Cami

Sivas-camiPin

Türkiye’nin UNESCO listesine giren ilk yapısı olarak tarihe yazılan Divriği Ulu Cami, yapılan taş işçiliği ile muazzam mimari yapısını sergiliyor. İki kubbeli olarak yapılan cami yanında bulunan Darüşşifası ile hastalara şifa oluyor. Mengücek Beyliği adına yaptırılan cami ve Darüşşifa, iki katlıdır ve avlusu vardır. Su sesiyle hastalara deva olduğu bilinerek ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor.

Türkiye’nin her yerinde ünlenen bir cami olarak, her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır. Dışarıdan sade bir görüntü veren cami, içerisine girildiğinde özel işlemeler ve süslemeler ile eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Taç kapılardaki barok mimarisinin en güzel örneklerini vererek diğer ülkelere ilham olmuştur. Geometrik desenler ile yapılan süslemeler devrin modern mimari anlayışını vurgulamaktadır. Sivas tarihi eserleri arasındaki camii, dört adet görülmeye değer taç kapısıyla sizleri bekliyor.
Adres: Kemenkeş, Ulu Cami Cd., 58300 Divriği/Sivas

2. Çifte Minareli Medrese

Sivas-cifte-minareliPin

Üzerinde bulunan iki adet büyük minaresi, medresenin ufak boyuna rağmen onu yüceltiyor. 13. Yy’da yaptırıldığı düşünülen medrese, ön cephesinin değiştirilmeden günümüze gelmesiyle özgün yapılar ve Sivas gezilecek tarihi yerler arasında bulunuyor. İki katı ve dört eyvanı bulunan medrese Darül Hadis olarak da kayıtlarda adı geçmektedir. Çini bezemeleri ve özel süslemeler ile Osmanlı ve Selçuklu dönemi mimari özellikleri barındırmaktadır.

Sivas tarihi yerler arasında insanların her yıl uğradığı ve hatıra fotoğrafı çektirdiği bir yer olarak devlet tarafından koruma altına alınmıştır. Üçgenimsi bir modelde yapılan medrese renkli işlemeli minaresiyle görenleri şaşırtmaktadır. Eyvanlarda küfi yazıyla yazılan Allah kelimesi de oldukça ilgi çekicidir. 1271 yılında Mehmet Cüveyni tarafından yaptırılan medrese, geçmişe ışık tutuyor.

Adres: Sivas kent meydanı

3. Eğri Köprü

Sivasın-eğri-köprüsüPin

Eskiden İpek yolu üzerinde yer alan Sivas üzerindeki Eğri Köprü, 173 metre uzunluğa sahiptir. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen köprünün yarısına gelindiğinde sola doğru bir eğimle sizi bekliyor. 800 yıllık geçmişi olan köprü Selçuklular zamanına dayanıyor. Kesme taştan yapılarak ve 4 metre genişliğe sahip olması ile dönemin en önemli köprüler arasına girmesine neden oluyor.

15 yıl önce restore edilen köprü başka bir köprünün yapılmasıyla trafiğe kapanmıştır. Devlet korumasına alınan Sivas tarihi yerler arasındaki Eğri köprü 18 kemerden oluşuyor. 12. Kemerden başlayarak eğilmeye başlayarak farklı bir mimari yetenekle karşımıza çıkıyor. Geçmişte yaşanabilecek dalgaları engellemesi için eğri yapıldığı düşünülmektedir. Eğriliği hakkında farklı rivayetler olan bu köprü için şimdilik elde kesin bir veri yoktur.

Adres: Yeşilyurt Mah. Bağdat Cad. SİVAS

4. İzzettin Keykavus Türbesi

izzettin-keykavus-türbesiPin

Selçuklu sultanlarından olan İzzettin Keykavus, başarılı seferleriyle bilinmektedir. İzzettin Keykavus’unda mezarını içine aldığı Şifaiye Medresesi’nde bulundan bu türbe, Sivas da sağlam kalan türbelerden biridir. Sultan tarafından yaptırılan bu medrese, gösterişli Selçuklu mimarisinin özelliklerini barındırıyor. Eyvanlar ve taç kapılardan oluşan türbenin bir eyvanı da İzzettin Keykavus türbesidir.

Ziyaretçi akınına uğrayan türbe, diğer aile üyelerinin de mezarının bulunduğu için sultanın mezarı ayırt edilemiyordu. Fakat yapılan yenilemeler ile sultanın mezarı daha ayırt edilebilir oldu. Osmanlı sanatını yansıtmak hem de ayırt edilmesini sağlamak için hat ile sultanın adı yazıldı. Türbeyi görmek için medreseye girdiğinizde bir kadın ve erkek kabartması göreceksiniz. Bunun yanında taç kapının üstünde de aslan ve boğa motifi işlenerek güç temsil edilmiştir. Türbe, Sivas tarihi yerler listenizde kesinlikle bulunması gereken bir yer.

Adres: Eskikale Mah. Kent Meydanı SİVAS

5. Taşhan

Sivas-tashanPin

Adını yansıtan Taşhan, kesme taştan yapılmış 19.yy bir mimari eserdir. İki adet katı ve açık avlusu bulunan bu yer gezilecek yerler arasında ve tarihi yerler arasında sizleri bekliyor. Ortasında bulunan aslan heykellerinin ağzından su akarak gücü simgeleyen bir sanat anlayışı benimsenmiştir. Sivas merkezde bulunan bu yapı mahkeme çarşısındadır.

Revak bölümünün gerisinde bulunan dükkânlarla da insanlar günümüzde hala ticaret yapabilmektedir. Merdivenle üst kısma çıkabileceğiniz bu han ile şehir manzarasını ve koşuşturmaları seyredebilirsiniz. Çanta ve bavul ticaretiyle bölgenin önemli çantacılarını burada barındırır. 2010 yılında ciddi bir yenileme macerası yaşayarak görsel açıdan hoş bir hale getirilerek ışıklandırmaları yapılmıştır. Dikdörtgen pencerelerinden oluşan üst kat odaları ve geniş alanıyla sizleri bekliyor.

Adres: Mahkeme Çarşısı Dörtyol mevki / SİVAS

6. Âşık Veysel Müzesi

Sivas-müzelerPin

Türk sanat tarihinin unutulmaz isimlerin olan Âşık Veysel, başyapıt olan türküleriyle gönüllerde taht kurmuştur. Yaşadığı evin müzeye dönüştürülmesi ile hayranlarına Sivas tarihi yerler arasında bir gezi yapma imkanı sunmuştur. 2012 yılında Sivas Belediyesi tarafından yenilenen bina farklı tasarımlar ile yeniden düzenlendi. Dijital olarak yenilenen müzede Âşık Veysel’in hayatının Türkçe ve İngilizce olarak anlatıldığı bir de belgesel bulunuyor.

Uzun yoldan gelenleri iyi bir şekilde ağırlayan müze ile sanatçıların yaşadığı zorlukları görebileceksiniz. Sivas Şarkışla ilçesinde bulunan müze Sivrialan Köyü’nde yer alıyor. Uzun ince bir yolda gidenleri buluşturarak şairin gönül dünyasını aralıyor. Ayrıca görme engelliler için yapılan karanlık odada özel bir alfabeyle yazılan uzun ince bir yoldayım yazısı yazıyor. Ve özel bir şekilde Âşık Veysel’in heykelini hissedebiliyorlar. Sivas turistik yerler arasında bulunan müzeyi gezmeden ayrılmayınız.

  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi kapalıdır. Diğer günler 08:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır.
  • Adres: Sivrialan Köyü
  • Tel 1: 03465974002
  • Müze Kart: Geçerlidir.

7. Terzioğlu Konağı

Sivas-konaklariPin

Sivas merkezde Gökmedrese Mahallesi’nde bulunan Terzioğlu Konağı 19 yy’da yapıldığı düşünülmektedir. Geleneksel taş mimarisini gösteren bu yapının bölümleri bitişik olarak yapılmıştır. İki kat ve bir bodrumda oluşarak üstü saç kaplama yapılmıştır. İki adet girişi bulunan konağa iki adet ufak taş merdivenle çıkılmaktadır. Dışarıya bakan iki adet penceresiyle yakın geçmişimizi yansıtan Terzioğlu Konağı, aynı zamanda özenle yapılmış turistik değerlerimizdendir.

Her detayı özenle düşünülen konağın haremlik ve selamlık bölümleri bulunmaktadır. Büyük bir bahçesi ve sonrada banyo tuvalet eklenmiştir. Sivas tarihi yerler arasında geçmişe ışık tutan yerlerden biridir. Yapılan restorasyonlar ile hem turistik bir yapı kazandırılmış oldu hem de yakın geçmişinin mimarisi tekrardan canlandırılmış oldu. Konağın bugünkü sahibi ise Sivas Belediyesi’dir.
Adres: Cami-i Kebir, Uzunyol Cd. No:6 D:16, 58070 Sivas Merkez/Sivas

 

8. Gök Medrese

sivas gok medresePin
sivas-gok-medrese

Gök Medrese’nin tarihi 3. Gıyaseddin Keyhüsrev’e kadar uzanıyor.1271 yılında yaptırılan bu sanatsal yapının özellikle taşı kapısı, gölge oyunlarını ziyaretçilerine sunuyor. Sivas tarihi yerler arasındaki medrese, ismini ise Firuze renkli çinilerinden dolayı almıştır. Vezir olarak görev yapan Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından yaptırılan medresenin taç kapısının cephe süslemelerinde şahin, hayvan başları, palmetler ve hayat ağacı gibi figürler yer alıyor.

Taç kapının hemen üstünde ise yükseklikleri 25 metre olan iki minare yükseliyor.1926 yılında müzeye dönüştürülen yapının mimarı Konyalı Kaluyan’dır. Günümüzde de vakıf müzesi olarak kullanıl bu tarihi yapı; halı, kilim, el yazmaları, ahşap eserler, çini, kandil, buhurdan ve dönem kıyafetleri gibi birçok esere ev sahipliği yapıyor. Kızıl medrese olarak da bilinen eserin taç kapısı, kale kapılarını andıran güzelliktedir.

  • Adres: Gök Medrese Mahallesi, Gök Medrese Caddesi, Merkez – Sivas
  • Telefon: 0 (346) 225 00 66
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

9. Sivas Ulu Camii

sivas ulu camiiPin
sivas-ulu-camii

Kızılarslan Bin İbrahim’in isteğiyle Kul Ahi’ye yaptırılan Sivas Ulu Camii, Anadolu Selçuklu dönemine kadar uzanıyor. Bazı görüşlere göre de Danışmentlilerin bir eseri olabileceği düşünülen camii, 1196 – 1197 yılları arasında yapılmıştır. Bu bilgiye 1955 tarihinde yapılan onarım sırasında bölgede çıkarılan kitabeden ulaşılmaktadır. Bu sırada bölgede hükümdar olarak 2. Kılıçarslan’ın oğlu Kutbeddin Melikşah bulunuyordu.

Sivas merkezde yer alan cami estetik yapısı oldukça basittir. Fakat özellikle iç kısmının ahenkli ve simetrik bir şekilde tasarlanması, ziyaretçilerini büyülüyor. Sivas gezilecek yerler içerisindeki caminin 1213 yılında yapılan tek şerefeli bir minaresi vardır. 54,70 x 33,70 metre ölçülere sahip caminin 23 mezara sahip bir haziresi yer alıyor. Ayrıca iç kısımdaki sütunlar 50 adettir ve kemerler ile bağlanmıştır.

  • Adres: Kent meydanı – Sivas
  • Telefon: +90 (346)-223-59-08

10. Kemankeş Kara Mustafa Paşa Camii

kemankes kara mustafa pasa cami sivasPin
kemankes-kara-mustafa-pasa-cami-sivas

İsmini camiyi yaptıran Kemankeş Kara Mustafa Paşa tarafından yapılmıştır. 1640 yılında inşa edilen camii, kesme taştan yapılan ilgi çekici bir tarihi eserdir. Üstünde kırma bir çatı bulunsa da sonradan eklenmiştir. İçerisinde ahşaptan yapılan kadınlar mahfili bulunmaktadır.

Caminin dıştan dikkat çekici yanı kesme taşın sarımtırak renkli olmasıdır. Cami inşası sırasında iki han ve bir hamam yapılmıştır. İki adet han günümüze gelememiştir. Caminin süsten uzak olmasının sebepleri arasında tarihte sıkça değişim yapılmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Minber de kesme taştan yapılmış ve ahşap bir kapı eklenmiştir. İç kısımda ahşap tavan taştan yapılan sütunlarla taşınmaktadır.

Adres: Fevzi Çakmak, 58500 Yıldızeli/Sivas

11. Alacahan Camii

sivas alacahan camiiPin
sivas-alacahan-camii

Alacahan Kervansarayı’nın hemen yakınında bulunan caminin yapım tarihi tam olarak bilinmiyor. Bir adet kitabeye sahip olsa da kitabede onarım hakkında bilgiler veriyor. Buna göre camii, Beyzade Mahmut Bey tarafından 1818 tarihinde bir restorasyon çalışması görüyor. Birkaç yıl önce yapılan restorasyonlarla da cami içerisindeki sıvalar sökülmüştür.

Sıvaların altından adeta bir resim galerisi gibi ortaya çeşitli şaheserler şaşırtıcıdır. Mihrap çevresinde ve 2. kat tavanında ortaya Osmanlı döneminden kalma motifler çıkarılıyor. Çeşitli bitkisel motifler oldukça dikkat çekici unsurlar arasında bulunuyor. Bu motiflerin kapatılma sebebinin ise koruma amaçlı olduğu düşünülüyor. Sivas’ta gezilecek yerler arasındaki caminin taştan yapılan üzerine siyah taşlarla şeritler oluşturmuş tek şerefeli bir minaresi yer alıyor. Bu minarenin kaidesindeki bir yazıtta 1757 tarihi görülüyor.

Adres: Kangal/SİVAS

12. Ahi Emir Ahmed Kümbeti

sivas ahi emir ahmet turbesiPin
sivas-ahi-emir-ahmet-turbesi

Kümbet içerisinde yer alan bir kitabede Ahi Emir Ahmed’in 13. yüzyılın ikinci yarısı ve 14. yüzyılın ilk yarısında yaşadığı biliniyor. Kümbet ise 1332 – 33 tarihinde inşa ediliyor. Sekizgen bir tasarıma sahip kümbetin üstü bir külahla örtülmüştür. Sivas gezilecek yerler içerisindeki kümbetin kaidesi ise kare tasarıma sahiptir.

Kesme taştan inşa edilen tarihi esere giriş yapmak için beş basamaklı bir merdiveni çıkarak dar ve basık bir kapıdan geçmek gerekiyor. Mezarın bulunduğu mekan kuzey taraftadır. 1985 – 1991 yıllarında ve 2005 tarihinde bir onarım gerçekleşmiştir. Kümbetin iç kısmının aydınlatması doğu ve batıda yer alan pencerelerle sağlanıyor. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan ve günümüze kadar orijinalliğini koruyan bir mihraba sahiptir.

Adres: Tokmakkapı Mah. Arapşeyh Cad. SİVAS

13. Buruciye Medresesi

sivas buruciye medresesiPin
sivas-buruciye-medresesi

Hacı Mesud Medresesi olarak da bilinen Buruciye Medresesi, 1271 tarihinde inşa edilmiştir. İsmini yaptırdığı kişiden yani Muzafferüddin Burucerdi tarafından yapılmıştır. Yapıldığı dönemde Anadolu Selçuklu hükümdarı 3. Gıyaseddin Keyhüsrev bulunuyordu. Sivas tarihi yerleri arasında önemli bir konumda bulunan medresenin özellikle süslemeli taç kapısı Selçuklu mimarisi oymacılığının nadide eserlerindendir.

Kapı üzerinde yıldızlar ve geometrik desenler, oldukça detaylı işlenmiştir. Medresenin yapılma amacı da astronomi, fizik ve kimya eğitimi vermekti. Burucerdi’nin ve çocuklarının türbesi de hemen girişte sol kısımda yer alıyor. Ayrıca türbede kullanılan siyah ve çiniler, dönemin sanat anlayışı hakkında bilgi veriyor. Medresenin oldukça düzgün kare bir planı vardır. Süslemeler kullanılırken ise simetri hiç bozulmamıştır. Her bir işleme bir diğeriyle uyumlu şekilde yapılmıştır.

Adres: Eski Kale mah. Selçuklu Parkı SİVAS

14. Güdük Minare

sivas guduk minarePin
sivas-guduk-minare

1347 tarihinde inşa edilen Güdük Minare, günümüze oldukça iyi durumda gelebilen bir eserdir. Alaeddin Eretna, Eretna Beyliği’nin kurucusudur. Bu tarihi eseri de oğlu Şeyh Hasanbeg’in ölümü üzerine inşa etmiştir. Aslında bir medrese ve türbe olarak yapılsa da günümüze sadece türbesi gelebilmiştir. İsmini de üzerindeki yarım minare şeklinden dolayı bu ismi almıştır. Yapı içerisinde sadece 6 satırlık bir kitabe bulunmuştur.

Sivas tarihi yerler arasındaki yapının dikdörtgen bir kapısı vardır ve pencerelerle kapının ölçüleri aynıdır. Türk üçgeni adı verilen süsleme motifleri, silindirik kısma eklenmiştir. Ayrıca firuze renkli çiniler silindir yapıda görülebilmektedir. En üst kısımdaki yapıyı örten külah ise kurşundan yapılmıştır. Dabas Tekkesi olarak da bilinen Güdük Minare, kesme taştan yer alan Sivas tarihi eserlerinden biridir.

15. Sivas Arkeoloji Müzesi

sivas arkeoloji muzesiPin
sivas-arkeoloji-muzesi

Günümüzde müze olarak kullanılan yapı geçmişte Mektebi Sanayi binası olarak hizmet veriyordu. 1896 – 1899 yılları arasında bu amaçla kullanılmak için Sivas Valisi Reşit Akif Paşa tarafından yaptırılmıştır. 1914 yılında Vali Ahmet Muammer Bey’in Demircilik ve Marangozluk atölyesine dönüştürdüğü bu tarihi yapı, 1981 yılına kadar lise olarak kullanılıyor.

3 katlı bu binada, 9 milyon yaşında hayvanlara ait fosil kalıntılar dikkat çekiyor. Eserler Kalkolitik, Eski Tunç Çağı ve Hititlere kadar uzanıyor. Eski çağların yanı sıra Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemini barındıran birçok eser müzede 5 bölüme ayrılarak sergileniyor. Bu bölümler; arkeolojik eserler, altın eserler, bahçe eserleri, taş eserler, sikke ve cam eserleridir. Kitabeler, tanrıça heykelleri, aksesuarlar, ziynet eşyaları, sikkeler, mühürler ve el yazması kitap olmak üzere 10 bine yakın Sivas tarihi eserleri yer alıyor.

  • Adres: Yüceyurt Mahallesi,Rahmi Günay Caddesi
  • Giriş Ücreti 2022: Ücretsizdir.
  • Kış Dönemi Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00
  • Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri: 08:00 – 19:00 arası ziyarete açıktır.

16. Sivas Kalesi

Sivas’ın simgelerinden olan kale, 1946 yılındaki kazılar ile ortaya çıkarılmıştır. Kazılarla rastlanan yaşamın izleri, MÖ 2. bin yıllarına uzanıyor. Moğol tehlikesinin önüne geçebilmek için kale surları, Selçuklu Sultanı Alaattin Keykubat döneminde tamir edilmiştir. Sivas Müzesi içerisinde yer alan ve bu bölgeden çıkarılan kitabe ile bu onarım hakkında bilgi sahibi olunmaktadır.

Hatta onarımın 1243 yılında yaşanan Kösedağ Savaşı öncesinde yapıldığı görülüyor. Sivas kalesinin kaynaklara göre beş ya da yedi kapısı olduğu tahmin ediliyor. Sayıların farklı olmasının sebebi tarih boyunca yapılan onarımlarda kentin her yerini çeviren kalenin bir noktasına kapı eklenmesi veya kapatılmasıdır. Yapılan kapıların isimleri; Tokat Kapısı, Bağdat Kapısı, Şalpur Kapısı,Kayseri Kapısı, Dolap Kapı, Tokmak Kapı, Cancun Kapısı’dır.

17. Divriği Kalesi

divrigi kalesiPin
divrigi-kalesi

Divriği Kalesi: Mengücekoğulları döneminde yapılan kale, tarihi ile ilgili iki satırlık kitabe barındırmaktadır. Mengücekoğlu Seyfeddin Şehin Şah Bin Süleyman tarafından yapılan kale kesme taştan inşa edilmiştir. 1181 yılında yapılan Divriği Kalesi’nde ayrıca mimarının; Megaralı Hasan Bin Firuz olduğunu gösteren bir kitabe daha yer alıyor. İki bölümden oluşan kalenin yalnızca dış kale surları günümüze gelebilmiştir.

İç kale ve giriş kapısına dair kalıntılar yoktur. Dış kale surları ise 1,5 kilometrekare uzunluğundadır. Kalede, sarnıçlar, kışla yapıları ve ambarlar gibi geçmişe ışık tutacak birçok eser yer alıyor. Kare tasarıma sahip aslanlı bir burç ise kalede görülebiliyor. Kale hakkında bilgiler, Katip Çelebi’nin 1635’te ziyaretini Cihannüma’sında yazmasından öğrenilmektedir. Ayrıca Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda ziyaretinden de bilgiler alınabilmektedir.

18. Kurşunlu Hamam

sivas kursunlu hamamiPin
sivas-kursunlu-hamami

Hamam içerisindeki erkeklik bölümünde yer alan kitabeye göre Kurşunlu Hamam, 1576 tarihinde yaptırılmıştır. Behram Paşa tarafından yaptırılan hamam, Osmanlı’nın klasik dönem hamam mimarisinin özelliklerini taşıyor. Çifte hamam olarak inşa edilen bu yapı, 32.50 x 40.50 metre ölçülerindedir.

Yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılmış ve tasarımı dikdörtgen plan ile yapılmıştır. Ziyaretiniz sırasında görebileceğiniz kubbeler ise tuğla malzemeden oluşmaktadır. İsmini ise inşası sırasında demirleri bağlamak için kurşun dökülmesinden almıştır. Günümüzde de hamam olarak kullanılmaya devam eden yapı, erkekler ve kadınlar için ayrı bölümlere ayrılmıştır. Hamam 1928 yılından sonra kullanılmadığı için tuz deposuna dönüştürülmüştür.
Adres: Taşabey Mah, Kurşunlu Cad., 58070 Merkez/Sivas Merkez/Sivas

19. Eski Paşa Hamamı

sivas eski pasa hamamiPin
sivas-eski-pasa-hamami

Dikdörtgen planlı inşa edilen Eski Paşa Hamamı, soyunmalık, ılıklık ve sıcaklık olarak üç bölümden oluşuyor. Kesme taştan yapılan soğukluk ve sıcaklık bölümleri ayrıca kubbeyle örtülmüştür. Dışarıdan bakıldığında da merkezi kubbe rahatlıkla görülebiliyor. Küçük odalarla çevrili ılıklık bölümü dikdörtgen bir plana sahiptir. Bu bölüme kemerli bir kapıdan girilmektedir. Aydınlatması ise pencereler ile sağlanıyor. Ayrıca küçük odalarla çevrelenmiştir.

Soyunmalık kısmının zemini mozaik ile kaplıdır ve taş araları derzle doldurulmuştur. İç mekanların birbirinden ayrılarak soyunmalık kısmını meydana getirmiştir. 2007 tarihinde onarım gören ve Sivas’ın tarihi yerlerinden olan hamam, Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. Günümüzde de hamam olarak kullanıldığı için iç kısım modern olarak dekore edilmiştir. Şu an için kullanıma kapalıdır. Sultan 2. Mahmut tarafından yaptırılan hamamın tarihi 19. yüzyıla uzanıyor.

Adres: Uluanak Mah. / SİVAS

20. Meydan Hamamı

sivas meydan hamamiPin
sivas-meydan-hamami

1564 tarihinde yapılan Meydan Hamamı, Meydan Camii karşısında yer alıyor. Sivas valisi Mahmut Paşa tarafından yaptırılan bu tarihi eser, Sultan 3. Murat dönemine uzanıyor. Vali de sultanın vezirlerinden birisidir. Kesme taş ve moloz taştan karma şekilde yapılan hamamın eyvanlı bir giriş kısmında sahip soyunmalığı bulunuyor. Eyvanlar ise üç tarafı kapalı bir tarafı açık üstü kapalı mimari yapılardır.

Soyunmalığın orta kısmında bir şadırvan yer alıyor. Ilıklık kısmının üstü kubbeyle örtülüdür. Sivas merkez gezilecek yerler arasında öne çıkan hamamın giriş kısmı zemine gömülü şekilde tasarlanmıştır. Merdivenler ile asfalt yoldan aşağı inerek ulaşım sağlanabiliyor. 1962 yılında yapılan yenileme çalışmasıyla etrafı temizlenerek eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Hamamda yapıldığı döneme ait lale süslemeli kurnalar yer alıyor. Son olarak 2008 yılında onarılmış ve yeniden dekore edilmiştir.

Adres: Çarşıbaşı, 27-Şemsi Sivasi Cd. no. 13, 58050 Sivas Merkez/Sivas

21. Kale Camii

sivas kale camiiPin
sivas-kale-camii

1580 yılında yaptırılan Kale Cami, kare bir tasarıma sahiptir. Sivas Valisi Ali Beyoğlu Mahmut Paşa tarafından yaptırılmıştır.  Ölçüleri ise 18.75 x 16.70 metredir. Caminin yanında bulunan sadaka ve yitik taşı en dikkat çeken tarihi unsurlardandır. Sadaka taşına insanlar vermek istedikleri sadakaları iç kısmına doğru atardı. Yitik taşı ise yitirilmiş yani kaybedilmiş eşyaların depolandığı bir taştır. Böylelikle eşyasını kaybedenler buradan bulabilme imkanına sahip oluyordu.

Kale Camii yapıldığında tahtta III. Murad bulunuyordu. Kesme taştan inşa edilen camii, Osmanlı dönemi mimarisinin özelliklerini gözler önüne seriyor. Minaresi ise camiden farklı olarak tuğladan yapılmıştır. Böylelikle kırmızı renkli bir görünüm kazandırılmıştır. Minber ve mihrap Osmanlı’da sıkça görülen mukarnas adı verilen süslemelerle yapılmıştır. Merkezi bir kubbesi vardır ve giriş kısmını örten 3 küçük kubbe daha bulunmaktadır.

Adres: Eskikale, 13-Çifte Minare Sk. No:1, 58070 Sivas Merkez/Sivas

22. Sarissa Antik Kenti

sivas sarissa antik kentiPin
sivas-sarissa-antik-kenti

Sarissa Antik Kenti, çevresindeki surlar nedeniyle Kuşaklı ismiyle de anılıyor. Kentin tarihi M.Ö 1500 tarihine kadar uzanıyor. M.Ö 1525 yılına tarihlenen bir tapınak kalıntısı ise kentin köklü tarihini bizlere gösteriyor. Bu tapınağın 67 metre uzunlukta bir yapı olduğu düşünülüyor. Ayrıca karşılaşılan Hitit tabletleri de dönemin yaşayışı hakkında bilgi veriyor. Bu tabletlerde bayram kutlamalarının yapıldığı görülebiliyor. Bir kralın mevcut olduğu da yine tabletlerden anlaşılıyor. Fal ve dinsel ögeler de tabletlerin diğer konuları arasındadır.

Hititlerden kalma mühürlerden kralın isminin Mazitima veya Mimazati olduğu görülebiliyor. Krala bağlı ve kralın alt hiyerarşisinde bulunan yerel kralların olduğunu görmek de mümkün. Hitit kralları genellikle bu kenti, yaz mevsimlerinde ziyaret ederek konaklamak için kullanıyordu. Çıkarılan en önemli eserlerden biri de ikiz boğa Rhyton heykelidir. Bu heykel çömlekten yapılmış bir tarihi eserdir.

Adres: Altınyayla/SİVAS / Merkeze 82 kilometre uzaklıktadır.

23. Samuha Antik Kenti

sivas samuha antik kentiPin
sivas-samuha-antik-kenti

2005 yılında başlayan çalışmalar ile ortaya çıkarılan Samuha Antik Kenti, Hititçe ve Asurca tabletleriyle ön plana çıkmıştır. Sarissa Antik Kenti’nde olduğu gibi krallar bu bölgeyi de yaz mevsimlerinde yapacaklar işler için bir merkez belirlemiştir. Kentte tabletlerin yanı sıra idari binalar ve saray yapısı bunu kanıtlıyor. Tabletlerde yer alan bilgilere göre M.Ö 1500’lü yıllarda kralın bir depo yaptırdığı da dikkatleri çekiyor.

Buradan çıkarılan ve Sivas Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen eserlerin sayısı 1000’i buluyor. En çok Hititlerin kullandığı bir merkez olsa da tarih boyunca Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde de iskan görülüyor. M.Ö 2000’li yıllara uzanana tarihiyle dikkat çeken Samuha ismine de çıkarılan tabletlerden ulaşılıyor. Kayseri’de yer alan Kültepe Antik Kenti içerisinde çıkarılan tabletlerde de Samuha ismi görülebiliyor.

Adres: 58502 Kayalıpınar/Yıldızeli/Sivas

24. Susamışlar Konağı

sivas susamislar konagiPin
sivas-susamislar-konagi

1815 tarihinde yapılan Susamışlar Konağı, Sivas Belediyesi tarafından yenilenmiştir. Yapıldığı dönemde birçok amaç için yapılmış odaları bulunuyordu. Bunlar; samanlık, kapıcı odası, fırın, çeşme, çardak, yazlık ve kışlık odalardı. Fakat günümüze gelen odalar ise şunlardır; mutfak, semahane, çilehane, yaşlılar odası, evliler odası, misafir köşkü, genç ve bekarlar odasıdır.

Benderli Ali Ağa tarafından yaptırılan konağa giriş kuzeybatı kapısından yapılıyor. Girişte ahşap tavanlı misafir odaları yer alıyor. Koridordan devam ettiğinizde semahane bölümüne girebilirsiniz. Üst kattaki köşkün de tavanı ve tabanı ahşaptan imal edilmiştir. Mehmet Nuri Susamış ve oğullarına atfedilen konak, ismini Susamışlar olarak almıştır. Susamışlar ailesi Ali Baba ailesinin son kalan üyelerindendir. Sivas’taki tarihi yerler arasında bulunan konak, tarihte tekke olarak kullanılmıştır. 1997 tarihinde onarılan konak, günümüzde kültürel bir ziyaret yapmak isteyenler ağırlıyor.

  • Adres: İnönü, 58050 Sivas Merkez/Sivas
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00

25. Akaylar Konağı

sivas akaylar konagiPin
sivas-akaylar-konagi

Gök Medrese’nin hemen yakınında bulunan Akaylar Konağı’nın tarihi 19. yüzyıla uzanıyor. Konak yapıldığı ilk yıllarda kendisiyle birlikte fırın, bahçe, çeşme ve ahır gibi büyük bir alana inşa edilmiştir. Fakat bu yapılar günümüze gelememiştir. Kesme taştan inşa edilen yapı, ahşap ve ahşap arası kerpiç malzemeyle desteklenmiştir. Bir zemin kata ve üzerinde iki ayrı kata sahiptir ve üzeri kiremitle örtülüdür.

Ahşap pencereleriyle ve beyaz rengiyle dikkat çekmektedir. Özellikle üst katta yer yer süslemeler görülebiliyor. Sivas’ın tarihi konaklarının karakteristik detaylarını barındıran yapının avlusunda kesme taşlar dizilidir. Güney ve batı kısımdaki iki kapıdan giriş sağlanabiliyor. Sivas’ta gezilecek yerler içerisinde yer alan konak, günümüzde Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü olarak hizmet veriyor.

Adres: Gökmedrese, No:, 31-Serçeli Sk. No:3, 58070 Sivas Merkez/Sivas

26. Ayanağa Konağı

sivas ayanaga konagiPin
sivas-ayanaga-konagi

Konağı üst kısmı kahve ocağı, yaz odası, selamlık sofası ve başoda şeklinde tasarlanmıştır. Genel yapı planı ise harem, mabeyn ve selamlık olmak üzere üç bölüme sahiptir. Selamlık bölümü büyük ölçüde yeniden onarılmıştır. Bu bölüm iki katlıdır ve ahır, depo, hizmetli odası alt katta sıralanmıştır. Zemin katta kiler, depo, samanlık, ahır ve mutfak gibi yapılar topluluğunu barındırıyor.

1838 tarihinde yapılan Ayanağa Konağı,  ahşap pencere ve pencere kapaklarıyla dikkat çekiyor. Yapılan yenilemeler ile orijinalliğini tam olarak koruyamasa da dönemin mimari üslubu hakkında bilgi verebiliyor. Karamahmut oğlu Mehmet Ağa tarafından yapılan konağın selamlığının yaz odası ve baş odası iyi bir şekilde korunmuştur. Özellikle sokağa ve avluya açılan kapısıyla baş oda selamlığın en gösterişli alanıdır.

Adres: Karayusuf, Kara Yusuf Sk. No:2, 58300 Divriği/Sivas

27. Mihralibey Konağı

sivas mihralibey konagiPin
sivas-mihralibey-konagi

1995 tarihine kadar yapıldığı gibi kullanılmaya devam eden konak, ismini alan Mihrali Bey tarafından 1889 yılında yaptırılmıştır. Hamidiye Alayları komutanı olan Mihrali Bey, bir halk kahramanıdır. Babası 17 yaşında vefat etmiştir. Vefatı üzerine geleneklere uygun gömülmesini istemiştir. Fakat Ruslar buna izin vermediği için onlara karşı çetin bir mücadele sergilemiştir.

Görevi sırasında da çıkan bir isyanı bastırırken şehit olan ve mezarı bilinmeyen Mihrali Bey’in anıları bu konakta yaşatılmıştır. Sivas’ın gezilecek tarihi yerleri arasındaki konak iki katlıdır ve geleneksel Türk evlerinin özelliklerini taşır. Kiler, depo ve haremlik bölümünden oluşmaktadır. Ahşap, kerpiç, kesme taş ve moloz taş malzemeyle yapılan konak, sahiplerinin İstanbul’a göçmesiyle terk edilmiştir. 2004 – 2006 tarihinde onarılmış ve ziyarete açılmıştır.

Adres: Acıyurt köyü Ulaş SİVAS / Merkeze 60 km uzaklıktadır.

28. Sivas Hükümet Konağı

sivas hukumet konagiPin
sivas-hukumet-konagi

Kesme taştan inşa edilen Sivas Hükümet Konağı, iki katlı olarak yapıldı. 1884 tarihinde yapılan konağa 1913 – 17 yılları arasında bir kat daha yapılarak 3 kata tamamlandı. 10 yıl sonra 1978’de bu kat yansa da 1982’de yeniden onarılmıştır. Konağın ilk iki katı dışarıdan bakıldığında oldukça muntazam taşlardan yapıldığı görülüyor.

Sonradan eklenen üçüncü kat ise ahşap olarak yapılmıştır. Bu da yapıya estetik bir özgünlük katmıştır. Günümüzde de valilik binası olarak kullanılan yapı, 50 metre uzunluğunda ve 20 metre genişliğindedir. Binanın önde ve arkada iki adet girişi bulunuyor. Bu girişler ikişer adet sütunla destekleniyor. Dönemin valisi Halil Rıfat Paşa tarafından yaptırılan bu eser, yarı müze statüsündedir. Müze içerisinde Sivas’ın tarihi, önemli olayları, iklimi, coğrafyası ve kültürel ögeleri yer alıyor.

Adres: Akdeğirmen, Şht. Ömer Halisdemir Blv No: 4, 58020 Merkez/Sivas

29. Kangal Ağası Konağı

sivas kangal agasi konagiPin
sivas-kangal-agasi-konagi

Farklı ülkelerden gelen ziyaretçileri misafir etmek için yapılan Kangal Ağası Konağı, üç katlı bir yapıdır. Bodrum, zemin ve üzerinde ek bir katla yapılan konak, 1877 tarihinde inşa edilmiştir. İsmini ise yaptıran kişiden yani Kangal Ağa’sı Abdurrahman Paşa’dan almıştır. Zemin kısmı görebileceğiniz üzere kesme taştan yapılmıştır. Diğer katlar ise ahşap ve karkas arası kerpiçle doldurulmuştur. Pencere pervazları da ahşaptandır.

Konağın bahçesinde havuz, depo, kömürlük ve müştemilat yer alıyor. Sahiplerinin konağı 2002 yılında yenilemesiyle günümüz şeklini almıştır. Sivasın tarihi yerleri arasında bulunan konak, kırma çatılıdır ve geniş saçaklıdır. Özellikle köşk odasının tavanı ve duvar pencereleri bitkisel süslemeler bakımından dikkat çekicidir.

Adres: Çarşıbaşı Mahallesi SİVAS

30. İnönü Konağı

sivas inonu konagiPin
sivas-inonu-konagi

Konak ismini burada çocukluk yıllarını geçiren İsmet İnönü’den almıştır. İsmet İnönü’nün 1891 – 1897 yılları arasında yaşadığı bu konak, 1945 yılında belediye tarafından müzeye dönüştürülmüştür. Bu dönemde 563 etnografik eser konakta sergilenmiştir. Bunlar arasında İnönü’ye ait bilgiler, fotoğraflar, çeşitli sikkeler, yöresel kıyafetler, el sanatları, silah ve bakır eşyalar vardır.

İsmet İnönü burada yaşadığı anılarını “Çocukluğum” adlı başlıkta anlatmıştır. Günümüzde Sivas Hizmet Vakfı tarafından kullanılıyor. Üç katlı olarak yapılan konak, Sivas tarihi yerler arasındaki diğer konaklarla benzerlik gösteriyor. Sivas’ın turistik yerlerinden olan konağın ahşap pencereleri, ahşap köşe dikmeleri ve kiremit bir çatısı bulunuyor. Diğer katlara çıkış da ahşap merdivenlerle sağlanıyor. Zemin katta bekçi odası haricinde iki oda daha yer alıyor. Bu ek odalar odun ve kömür depolamak için kullanılıyor.

  • Adres: Bahtiyar Bostan Mh. Alibaba Cd.No:18 SİVAS
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 16:00 arasında her gün ziyaret edebilirsiniz.
  • Tel: 0 346 221 31 37

31. Jandarma Binası

sivas jandarma binasiPin
sivas-jandarma-binasi

Dış görünüşüyle dikkat çeken Jandarma Binası, 1908 tarihinde inşa edilmiştir. Bu bilgi yapının üç satırlık kitabesinden görülebilmektedir. “L” şeklinde bir plana sahip bina, dönemin valisi Reşit Akif Paşa tarafından yapılmıştır. Köşelerin birleştiği orta noktadaki yapı üç katlıdır. İlk kat çok mekanlı, ikinci kat iki mekanlı ve üçüncü kat ise tek mekanlıdır.

İkinci katın tavanında süsleme ögelerine yer verilmiştir. Jandarma Dairesi olarak kullanılan yapıya giriş köşe kısmından yapılmaktadır. Ahşap bir çatıyla inşa edilen binanın yapı malzemesinde kesme taş kullanılmıştır.  Sivas’ın tarihi yerlerinden olan binadaki demir parmaklıklı pencereler, ince ve uzun tasarlanmıştır. Görebileceğiniz kapalı ahşap kapılar, geçmişte giriş için kullanılıyordu. Jandarma Binası, Hükümet Konağı’nın hemen yanında yer alıyor.

Adres: Mehmetpaşa, 58040 Sivas Merkez/Sivas

32. Ziya Bey Yazma Eserler Kütüphanesi

ziya bey yazma eserler kutuphanesiPin
ziya-bey-yazma-eserler-kutuphanesi

1908 tarihinde yapılan yapı, bir özel kütüphane olmak üzere tasarlanmıştır. Bu özel kütüphane Mütevellioğlu Yusuf Ziya Başara tarafından yapılmıştır. Kesme taştan yapılan kütüphane binası, Osmanlı’nın batılılaşma döneminin mimari üslubunu yansıtıyor. Bu kesme taşlar, mevsimsel şartlara dayanabilecek şekilde yapılmıştır. Ziya Bey ölümü sonrasında kütüphane vasiyet üzerine oğluna kalmıştır.

Ziya Bey’in zamanında kütüphanedeki kitapların sayısı 3000’e yakındı. Özel mülk olan yapı, 7 Nisan 1980 yılında kamulaştırılmıştır. 1981, 2005 ve 2012 yıllarında yenileme çalışmaları görmüştür. 2005 yılındaki onarımdan sonra kütüphane okuyucuların hizmetine açılmıştır. Sivas turistik yerlerinden olan kütüphanede dijital ortama aktarılan 1583 yazma eser bulunuyor. Toplam kitap sayısı ise 16.653’tür. Kütüphane, tarihi dokusu ve arşiviyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.

  • Ziyaret Saatleri: Cumartesi ve pazar günleri kapalıdır. Diğer günler 08:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır.
  • Adres: Gökçebostan, Nalbantlarbaşı Cad., 58050 Sivas Merkez/Sivas

33. Alacahan Kervansarayı

sivas alacahan kervansarayiPin
sivas-alacahan-kervansarayi

Günümüzde müze olarak kullanılan Alacahan Kervansarayı, kışlık han özelliklerini sergiliyor. Oldukça geniş bir yapıya sahip kervansarayın üzeri kapalıdır. Kervansaray hakkında herhangi bir kitabe bulunamadığından yapım tarihi hakkında bilgi alınamamaktadır. Sadece orta kısımda iki adet yazıt bulunmaktadır. Fakat bu yazıtların sadece “Sultan Murat Han” ismi geçmektedir.

Araştırmalara göre kesin olmasa da 4. Murat burada daha önceden yer alan ve harap olmuş bir hanı 1637 yılında yeniden inşa ettirmiştir. 22.67 x 8.30 metre ölçülerinde dikdörtgen bir plana sahip yapı, siyah ve sarımtırak kesme taşlardan yapılmıştır. Bu nedenle ismi Alacahan olmuştur. Kervansaraya doğu cephesinde çıkıntı yapan bir taç kapıdan giriş yapılmaktadır. Mevcut duvardan daha yüksek tasarlanan taç kapı bu sayede ön plana çıkarılmıştır. Sivas’ın meşhur yerlerinden biri olan yapının güneyinde mescit vardır ve kuzeyinde hamam olduğu tahmin edilen bir hücre bulunmaktadır.

Adres: 58902 Alacahan/Kangal/Sivas

34. Kesik Köprü

sivas kesikkopruPin
sivas-kesikkopru

326.35 x 4.85 metre ölçülerindeki Kesik Köprü iki bölümde incelenebilir. İlk bölümünde 17 göz bulunmaktadır. İkinci kısım 10 metre uzunlukta ve iki göze sahiptir. Sivri kemerlerle inşa edilen köprünün en geniş kemerin ölçüsü 7,90 metredir. Gürcü Hüseyin Köprüsü olarak da 1574 Sivas tahrir defterinde adının geçtiği görülüyor.

Günümüzdeki ismini 19. yüzyılda almıştır. İki kısım da birbirinin devamı niteliğindedir. Fakat ikinci kısımda su akışı yoktur. Sivas’taki tarihi eserler arasındaki köprü, Anadolu Selçuklu Devleti’nde subaşı görevinde bulunan Yavaş Arslan tarafından yapılmıştır. Sivas tarihi yerler arasında oldukça eski olan köprünün yapım tarihi 1213’tür. İsminin kesik olmasının sebebi iki kısmın arasının kırık taş ve toprakla doldurulmasıdır. Köprü, 1875 tarihinde Sultan Abdülaziz tarafından bir yenileme çalışmasına tabi tutulmuştur.

Adres: Karşıyaka mah. SİVAS / Kent meydanına 4 kilometre uzaklıktadır.

35. Gürün Kilisesi (Surp Asdvadzadzin Kilisesi)

sivas gurun kilisesiPin
sivas-gurun-kilisesi

Surp Nişan Kilisesi olarak da anılan Gürün Kilisesi, bir ermeni manastırıdır. Kilisenin yapım tarihi 11. yüzyıla kadar uzanıyor. Kral Senekerim tarafından 1025 tarihinde inşa edilen kilise, yüzyıllar boyunca başpiskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır. İçerisinde 238 kitabın olduğu bir adet manastır kütüphanesi barındırıyordu. Ayrıca iki tane de şapeli bulunuyordu. Mevcut el yazmaları, 1918 yılında Kudüs Ermeni Patrikhanesine taşınmıştır.

Geçmişte yıkılmaya yüz tutan kilisenin üç apsisi ve birçok mimari unsuru ayakta duruyordu. Sivas’ın tarihi eserleri arasındaki kilise, geçmişte depo, hapishane ve sinema olarak kullanılmıştır. Son olarak da kültürel bir miras olarak koruma altına alınmıştır. 2021 yılında yapılan çalışmalarla kilise eski görünümüne kavuşturulmuştur. Bu sayede turizme kazandırılma hedefine ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Adres: Pınarönü, 58800 Gürün/Sivas

36. Çevre Kültür Sanat Evi / Eski Göğüs Hastanesi

sivas cevre kultur sanat eviPin
sivas-cevre-kultur-sanat-evi

1900’lü yıllarda yapılan tarihi bina, üç katlıdır. Üçüncü kat içerisinde köşk odaları yer almaktadır. Bu odalar 1930- 35 tarihleri arasında ekletilmiştir. Bina üzeri kırma çatılıdır. Tarihi yapının dikkat çeken noktası mimari özelliğidir. İlk iki katın kesme taştan üçüncü katın ahşap ve taş dolgulu olması, yapının görselliğine katkıda bulunmuştur. Oldukça süslü tasarlanan ikinci kata ulamak için yine ahşap merdivenler kullanılıyor.

Günümüzde Çevre Kültür Sanat Evi olarak kullanılan tarihi yapı, 1976 tarihine kadar göğüs hastanesi görevini üstlenmiştir. 1925 yılında yatakhane binası, 1920 yılında da Memleket Hastanesi olarak kullanılmıştır. Sivas tarihi eserleri arasındaki yapı, hastane görevini 1. Dünya Savaşı’ndan önce de sürdürmüştür. Fakat bu yıllarda Fransızların kullandığı bir hastaneydi. Binanın ön kısmının zemin katında 7, ikinci katta 8, üçüncü katta 8 ve köşk odalarında 2’şer pencere vardır.

Adres: Bezirci Mah. SİVAS / Kent Meydanı’na 10 dakika yürüme mesafesinde ve 300 metre uzaklıktadır.

37. Sivas Atatürk Kongre Müzesi

sivas ataturk kongre muzesiPin
sivas-ataturk-kongre-muzesi

1919 tarihinde 2 Eylül ve 18 aralık süresince Milli Mücadele Karargahı olarak hizmet vermiştir. Binanın yapılış tarihi ise 5 Ekim 1892’dir. İlk yapılışında Mülki İdari Binası olarak kullanılmıştır. Üç katlı olarak inşa edilen binanın kitabesine göre yaptıran kişi Sivas Valisi Mazlum Paşazade Mehmet Memduh Bey’dir. Bu kitabe Sivas Müzesi’nde sergileniyor. Heyeti Temsiliye’nin ve Mustafa Kemal Paşa’nın kullandığı binanın dış cephesi kesme taştır. Sivas’ın gezilecek yerleri içerisindeki binada kullanılan yapım malzemesi ise ahşaptır.

Müzedeki kongre odası hala ilk günkü gibi korunarak sergileniyor. Binanın müze olma tarihi 1990’dır. Daha öncesinde 1981 yılına kadar lise olarak hizmet vermiştir. Matbaa makinesi, telgraf odası, kongre hazırlığını bildiren belgeler, Sivas Kongresi’nin tutanakları gibi birçok tarihi arşiv müzede yer alıyor. Müzede sergilenen bu matbaa makinesi, İrade-i Milliye Gazetesi’nin basılmasında kullanılmıştır. Gazeteye ait örnekleri de müzede görebilirsiniz.

  • Ziyaret Saatleri: Her gün 08:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır. Hafta sonu kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
  • Adres: Mehmetpaşa, Müze Müdürlüğü, Taşlı Sk., 58040 Merkez/Sivas

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir