mersin-tarihi-yerlerPin
Ana sayfa » Mersin Gezilecek Tarihi Yerler

Mersin Gezilecek Tarihi Yerler

MERSİN GEZİLECEK TARİHİ YERLER LİSTESİ

Kültürel ve tarihi katkılarıyla ülkemize renk katan bir şehir olan Mersin, gezilecek tarihi yerleriyle insanlara hizmet vermektedir. Aynı zamanda turistik açıdan da önemli bir merkez olarak ülke ekonomisine oldukça katkısı vardır. Toprağı, havası, kokusu ve yeşillikleriyle Mersin, tam bir cennet gibi.

Cennet ve Cehennem Çökükleri

cennet-ve-cehennem-obruklarPin

Silifke ilçesinde yer alan Cennet ve Cehennem Çökükleri her yıl binlerce turist tarafında ziyaret edilmektedir. Gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu yer, doğanın bir etkisidir. Bu tip çökükler yağmur, kar gibi doğa olayları ve fazla aşınmadan dolayı meydana gelmektedir. Cennet çöküğünün bu adı almasının nedeni ise kimyasal nedenlerden dolayı tavanın çökmesindedir.

Tavan çöktükten sonra ise içinde bir akarsu ve yeşillikler bulunmasından dolayı Cennet adını almıştır. Tarihi yerler arasında bulunan bu çöküğün derinliği ise 70 metre civarındadır. Bu çöküğe aşağı doğru inen bir merdivenle ulaşılmaktadır. Aşağıda ise Meryem Ana Kilisesini görerek, doğanın sesini duyabilirsiniz. Cehennem çöküğü ise karstik zeminin çökmesiyle oluşarak, 128 metrelik bir derinlik meydana getirmiştir. Bazen özel ekipmanlarla inme denemeleri yapılırken bazen de terasında burayı seyretme imkânı sunabiliyor.

Mamure Kalesi

mersin-mamure-kalesiPin

Mersin Anamur ilçesinde yer alan Mamure kalesi gezilecek tarihi yerleriyle günümüze ışık tutmaktadır. Bizans, Roma, Selçuklu ve Osmanlı gibi dönemlere şahitlik etmiş kale, bulunduğu konum itibariyle düşmanlara karşı stratejik bir önem kazanmıştır. Türkiye’nin en büyük kalelerinden biri olma özelliğini taşıyarak, her döneme ait mimari özelliklerini içinde barındırır. Çevresinde denizi olması nedeniyle deniz kuşatmalarına karşıda bir önlem niteliğindedir.

Kale çevresindeki hendekler ve üzerinde bulunan gözetleme kuleleriyle, kulenin sahibi olan devlete önemli bir savunma imkânı vermektedir. Ayrıca içeriden ok atmayı kolaylaştıran mimari özelliğiyle dışarıdan alınan hasarları da en aza indirir. Tarihi yerler arasında bulunan kalenin ortasında Karamanoğullarından kalma olduğu düşünülen bir adette cami yer almaktadır. Mamure Kalesi ise 3. Ve 4. Yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.

Alahan Manastırı

alahan-manastiriPin

Dağın eteklerinde süzülen Alahan Manastırı, Türkiye tarihi yerler arasında kendini göstermektedir. Hac merkezi olarak Hristiyanların ibadet merkezi olduğu düşünülen manastır 4. Ve 6. Yyda etkin bir rol oynamaktadır.

Bizans dönemi mimari anlayışını yansıtan manastır, sütunlu yolu ve konaklama yerleriyle tam anlamıyla ibadet yeri olmaktadır. İçerisinde bulunan zengin süslemeli iki kilisesi, vaftizhanesi ve hamamıyla birçok tarihi yerler gibi burası da Türkiye’nin kültürel bir miraslarındadır. Evliya Çelebi’nin de konu edindiği bu kiliseler Ayasofya Müzesiyle ortak özellikler taşımaktadır.

Manastırda bulunan melek simgeleri, aslan, kartal ve öküz sembolleri ile ilahi gücün temsil edildiğini yansıtılmaktadır. Dinsel törenlerin yapıldığı avlusu ve keşiş odaları bulunan doğu kilisesiyle tam anlamıyla zengin bir tarih yatmaktadır. Geçimli köyü üzerinde bulunan bu manastıra siz de Mersin gezinizde uğrayabilirsiniz.

Mersin Deniz Müzesi

mersin-gezilecek-yerlerPin

Türkiye’deki nadir bulunan deniz müzelerinden biri olan Mersin Deniz müzesi, geçmiş dönem denizcilik faaliyetlerini yansıtan bir müzedir. Türkiye tarihi yerler arasında bulunan müzede Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi gemileri ve yaşanan olayları görebilirsiniz.

Deniz olaylarının yanı sıra tarihe adını yazdırmış ünlü denizcileri de mankenler üzerinden ve panolardan inceleyebilirsiniz. Bilgilendirme panolarıyla her detaya yer verilen müzede Çakabey’in hangi koşullarda deniz seferlerini yaşadığını göreceksiniz. Müze yağlı boya tabloları ve deniz haritaları gibi farklı eşyalara da yer vermiştir.

Bunun yanında 1953 yılında yaşanan Dumlupınar olayı ve Osmanlı dönemi Ertuğrul kazası hakkında da geniş bilgilere yer verilmiştir. Müze kart geçmeyen müzeye ufak bir meblağ karşılığında gezebilirsiniz. Mersin gezilecek yerler arasında ilgi uyandıran müze, oldukça güzel dekore edilmiştir.

Taşkuyu Mağarası

taskuyu-magarasiPin

Mersin gezilecek yerler arasında güzel atmosferiyle ilgi uyandıran Taşkuyu Mağarası, her yıl on binlerce turisti ağırlamaktadır. 470 metre uzunluğa sahip mağaranın içinde sarkıtlar bulunmaktadır. Tarsus belediyesi tarafından koruma altına alınan mağara 2012 yılında 2 yıllık bir restorasyon sürecine girmiştir.

7 adet galeriden oluşan mağara, sıcaklığı 20 derece civarında seyretmektedir. Bu 7 galeriye de yedi uyurlar mağarasındaki 7 kişinin adı verilmiştir. Büyüleyici bir güzelliği olan mağara geçirdiği onarımla yürüyüş ve seyir yerleri eklenerek, turistik açıdan oldukça önemli bir değer kazanmıştır.

Korkuluklar ve ışıklandırmalar yapılan mağarada güvenlik üst düzeye çıkarılmıştır. Düğün fotoğraflarının çekilmesiyle ilgi uyandıran mağaraya giriş ücretsizdir. Türkiye tarihi yerler içinde kendine ye bulan Taşkuyu Mağarası,  ilçeye 13km uzaklıkta bulunuyor.

Olba Antik Kenti

olba-kentiPin

Silifke ilçesinde yer alan Olba Antik Kenti, Mersin gezilecek yerler arasında göz atmanız gereken bir yerdir. Ticaret ve dini konularda Olba Devletine büyük katkı yapmış bu kente ait araştırmalar 1930 yılında yapılmıştır. 2001 yılından itibaren ise daha kapsamlı araştırmalar yapılmaya başlanmıştır.  Piskoposluk merkezi olarak kendini gösteren Olba, çevre piskoposluklar gibi Antiokheia patrikhanesine bağlanmıştır. Ayrıca iki katlı su kemerinde yazan Olba Kenti yazısı da, kentlilerin şehri sahiplenmesini göstermektedir. Ayrıca yapılan surların daha sonra büyütüldüğü de araştırmalar içinde yer almaktadır. Hala ayakta olan Roma tiyatrosu da, Roma’nın yönetimde etkisi olduğunu göstermektedir. Kentte bulunan su kemeri, tiyatro ve nekropol alanı Mersin tarihi yerler arasında bulunan ve görülmeye değer yerlerdendir.

 Laal Paşa Cami

laal-pasaPin

Duyulduğunda ismi Lala Paşa Cami gibi hissedilen fakat adı gerçekten de Laal Paşa Cami olan bu yer, Mersin gezilecek yerler arasına almanız gereken bir yerdir. Karamanoğlu Alâeddin Bey’in kölesi olan Laal Paşa, okuma azmi ve yetenekleriyle Alâeddin Bey’in gözüne girer. Bu sayede zaman içinde kölelikten çıkararak Niğde kalesi komutanı yaptı.

O da bu süre içinde Mutta bulunduğunda cami, medrese gibi yerler yaptırarak adını duyurmuştur. Dikdörtgen planlı olarak yapılan caminin minaresi sonradan eklenmiştir. Dört adet penceresi bulunan cami Karamanoğlu mimarisine göre yapılmıştır. Mersin tarihi yerler arasında ilgi görerek, her yıl gerek yerli gerekse yabancı ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Bahçesinde 2 türbe bulunan camide bu türbelerin birinde Laal Paşa yatmaktadır. Kuzey kapısında bulunan kapısıyla da 630 yıldır kullanımdadır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir