Termessos Antik Kenti Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
İçindekiler
Termessos Antik Kenti Nerede
Termessos Milli Park girişinden sonra 9 km. daha arabayla devam ediliyor. Antalya tarihi yerler arasından çam, yabani incir ve dağ çilekleri arasından geçilerek yapılan 30 dakikalık bir yürüyüşle zirveye çıkılabiliyor. Nerede olduğunu civardaki insanlara sorarak da öğrenebilirsiniz.
Termessos’un ilk sakinleri olan Pisidyalılar, kentin konumu ve yüksek surlarının sağladığı avantajla Büyük İskender’e teslim olmamışlar. Gymnasio- nun karşısında başlayan patikayı izlerseniz bu efsanevi direnişin kahramanı Alketas’ın orman içindeki mezarına zor bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Pontus Kralı Mithridates’e karşı da Romalıların yanında yer aldıkları için özerkliklerini koruyacaklardır.
Termessos Hakkında Bilgi
Tarihçesi
MS 5. yy.dan sonra ise şehrin terk edildiği anlaşılıyor. Gezinin başlangıcında nekropol sağınızda kalır. Kral Yolu’nu tırmanmaya başladığınızda Hadrianus Kapısı’ndan geçilir. Zorlu doğanın içinde yükselen yüksek şehir surlarını görünce Termessos’un Büyük İskender’e nasıl direnebildiğini daha iyi anlayacaksınız. Gymnasion ve hamamlara gelince tırmanışın ilk bölümü tamamlanmış olur. Solda tanımlanamamış bir yapı ve sağ tarafta da bir sütunlu cadde vardır.
Dört binden fazla mezar ile Termessos nekropolü antik dünyanın en büyük nekropollerinden biridir. En ilginç buluntulardan biri de Antalya Müzesi’nde sergilenen köpek lahdidir.
Tiyatroya giden patikayı izleyince bugün yıkılmış durumda olan Osbaras ve Attalos stoalarına gelinir. Osbaras şehre stoayı hediye eden zengin, Attalos ise Bergama kralıdır.
Attalos
Attalos Stoasının önündeki alanda şehrin su gereksinimi için yağmur sularının toplandığı beş bölmeli sarnıçları göreceksiniz. Sarnıçların hemen arkasında da agora bulunmaktadır. Agoranın arkasında Korint sütun başlıklı bir tapınak vardır. Osbaras Stoası’nı izleyerek tiyatroya kadar gidilebilir.
Antik Solimos Dağı’na karşı kurulmuş olan Hellenistik Tarihte, MÖ 12. yy.da Kuzey Anadolu’dan güney kıyılarına doğru büyük bir Yunan kolonileri göçünden söz edilir. Antalya’nın doğusuna yerleşenler bölgeye Yunanca, Irkların Ülkesi anlamına gelen Pamfılya ismini verir. Perge, MÖ 7. yy.da korsanlardan korunabilmek için iç kısımlara taşınır.
Strabon, Akdeniz’den Aksu Nehri’ne (Kestros) geçilerek Perge’ye kadar gelinebildiğini yazar. Tarihte, Perge önemli bir liman, Pergeliler ise tüccar ama savaşçı olmayan, özgürlüklerini savaşarak korumak yerine ticaret yapıp ödün vererek barış arayan insanlar olarak bilinir. İlkçağda ana tanrıçası Perge Artemisi
olan kent, Aziz Pavlus ve Aziz Barnabas’ın seyahatlerinde de önemli duraklardan bir tanesi olmuştur.
Bugün Antalya’nın 15 km. doğusunda kalan antik şehre Aksu beldesinden geçilerek geliniyor. Perge, Greko- Romen şehir plâncıhğınm en güzel örneklerinden biri olarak gösterilir. Perge’de tiyatro, stadyum, Hellenistik kapı, çeşme, hamamlar, agora, sütunlu yol görülmesi gereken noktalardır.
Termessos Ören Yeri Giriş Ücreti 2023
Termessos Ören Yeri Giriş Ücreti 2023 itibarıyla 50 TL’dir.
Termessos Ören Yeri Ziyaret Saatleri
- Açılış Saati: 08:00
- Kapanış Saati: 17:00
- Gişe Kapanış Saati: 16:30