Pin
Ana sayfa » Yıldız Sarayı Tarihi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nerede, Özellikleri

Yıldız Sarayı Tarihi, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri, Nerede, Özellikleri

2. Abdülhamit döneminde Osmanlı Devleti’nin ana saraylarından olan Yıldız Sarayı, eskiden Kanuni Sultan Süleyman’ın avlanmak için kullandığı bir bölgeydi.

1789 – 1807 yılları arasında yaptırılmıştır. Bu saray, 3. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı bir yapıdır. 2. Abdülhamit’in uzun süre kullandığı Dolmabahçe Sarayı’nı terk etmesinin sebebi denizden ve karadan kolaylıkla kuşatılabilmesiydi.

Bu nedenle tahta çıkışının 7 aylık süreci sonunda buraya taşınmıştır. 2. Abdülhamit burada yaşadığı sürece sarayın yüzölçümünü 500 bin metrekareye kadar genişletmiştir. Saray zaman içinde eklenen yapılarla sadece bir idari merkez değil aynı zamanda kültür ve sanat merkezi olmuştur.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!

Hatta padişahın buraya bir çini ve porselen fabrikası kurdurduğu da bilinir. Burada üretilen ürünleri de samimiyeti bulunduğu ülkelere göndermiştir. Sarayda marangozluk ve oymacılık da yapılan mesleklerdendi.

Yıldız Sarayı Hünkar Dairesi

Günümüzde Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlük Binası olarak kullanılan yapı, Valide Sultan Kasrı olarak da anılmaktadır.

Yıldız Sarayı Şu Anki Durumu

Sarayda şuan için restorasyon çalışması devam etmektedir.

Yıldız Sarayı İçerisindeki Tarihi Eserler

Sarayın en önemli yapılarından bazıları şunlardır:

1- Yıldız Sarayı Bahçesi

Yaklaşık 500 dönüm alanı kapsayan bahçe 2. Abdülhamit’in güçlendirdiği duvarlar ile ön plana çıkıyor. Bu duvarların çevresindeki ağaçlar da estetik bir görünüm katıyor. Ayrıca havuzları ve köprüleriyle doğal bir yaşam halini almıştır. Bu havuzlarda yer alan çeşit çeşit balıklar ve havada süzülen kuşlar ilgi çekicidir.

İlginizi Çekebilir: Aya Triada Kilisesi Tarihi Hakkında Bilgi

2- Büyük Mabeyn Köşkü

1666 yılında yaptırılan bu köşk sarayın en görkemli resmi yapısıdır. Bu yapının mimari da Sarkis ve Agos Balyan’dır. Başta bir dinlenme köşkü olarak düşünülse de 2. Abdülhamit birçok toplantısını ve davetleri burada gerçekleştirmiştir. Burada hem padişahın resmi odası hem de onun özel çalışmalarını yürüten mabeyinciler olurdu. Bu yapı saraya giriş yapılan Saltanat Kapısı’nın hemen solunda yer alır.

3- Çit Kasrı

Bu yapı ise Sultan Abdülaziz döneminde yapılmıştır. Sade bir mimariye sahip kasır, Mabeyn Köşkü’nün hemen yanında yer alır. Dış görünüşü basit olsa da iç mimarisi oldukça karmaşıktır. Salonlar ve odaların birbiri içine geçmiş yolları bulunur. Dışarıya açılan büyük kapıları ve pencereleri de oldukça dikkat çekicidir. 1877/78 Türk-Rus Savaşı ve 1897 yılı Türk Yunan Savaşı buradan koordine edilmiştir.

4- Yaveran Daireleri

2. Abdülhamit döneminde yapılan daireler, sade bir mimari anlayışa sahiptir. Mimarı ise Raimondo D’aranco’dur. Yapıda görebileceğiniz süslemeler Art Nouveaeu tarzındadır. Daireler saraydaki yaverler ve rütbeli çalışanlar için yapılmıştır. Dışarıdan bakıldığında bir bütüne benzeyen yapı aslında yan yana birçok odadan oluşan bir yapıdır. İçerisinde arabacılar koğuşu, silah müzesi, hünkar mutfağı, silahhane, tüfekçibaşı nöbet odası gibi odalar bulunmaktadır.

5-  Marangozhane

2. Abdülhamit’in de ilgilendiği bu yapı, günümüzde İstanbul Belediyesi’ne ait bir müzedir. Yapı hasbahçenin içerisinde yer alıyor. Padişahın özel olarak ürettiği eserlere sahip olsa da hangi eserin tam olarak padişaha ait olduğu bilinmemektedir. Sadece kaynaklarda 2. Abdülhamit’in dolap ve çekmecelerine dair güzel atıflar yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: Florya Atatürk Deniz Köşkü Hakkında Bilgi

6- Küçük Mabeyn Köşkü

Bu köşk, vitraylar, merdivenler ve demir bezemeleriyle dikkat çeken bir yapıdır. 1900 yılında yapılan köşkü, 2. Abdülhamit kendisi için yaptırmıştır. Mimari tarzı diğer eserlerde olduğu gibi Art Nouveau şeklindedir.

Mimari da Raimondo D’aranco’dur. Padişah burada da marangoz sevgisini belli eden eserlere yer vermiştir. Ahşap ve mobilya eserler ile dizayn edilmiş bir köşktür. Ayrıca Fransa’dan getirtilen özel mobilyaları padişah kendi zevkine göre tasarlamıştır.

7-  Tiyatro

Tiyatro, Hünkar Dairesi’nin hemen yanında yer alır. Birçok oyuna ev sahipliği yapan tiyatroya dünyaca ünlü sanatçılar da katılmıştır. Chaliapin ve Sarah Bernhardt bunlardan biridir. Türk tiyatrosu, opera ve batı tiyatrosunun güzel örnekleri burada sergilenmiştir. Fakat tiyatro günümüze ulaşamayan yapılardandır

8- Harem

Harem dairesi birbirine bitişik toplam 5 daireden oluşur. Kalem süslemeleriyle dikkat çeken yapı, iki katlıdır. Bağdadi mimari tekniğiyle yapılan haremde madalyonlar içerisine yapılan resimler de ilgi görmektedir.

9- Güvercinlik Binası

Kimyahane ve eczane olarak kullanılan bir yapıdır. Binanın önünde yer alan kaskatlardan güvercinlerin su içmesi nedeniyle bu ismi almıştır. Saray için birçok ilaç bu binada yapılmıştır. İki katlı olarak yapılan yapı 2. Abdülhamit döneminde inşa edilmiştir.

  • Yıldız Sarayının diğer bölümleri ise Porselen Evi, Şehir Müzesi, Hünkar Dairesi, Şale Köşkü, Yıldız Camii ve Seyir Köşkü’dür.

Yıldız Sarayı Mimari Özellikleri

Saray sadece tek bir yapı değil Marmara denizinden kuzeybatıya kadar yükselen yapılar topluluğudur. Bu yapıların içerisinde de köşkler, koruluk, parklar, servis yapıları, yönetim birimi ve küçük saraylar vardır.

Yapının mimarları ise Osmanlı Devleti’nde birçok eserin temelini atan Balyan ailesi mimarları ve İtalyan mimar Raimondo D’aranco’dur. Yapının mimari üslupları da Barok, Neo-Klasik ve Art Nouveau’dur.

Saraya genel olarak bakarsak Osmanlı Devleti’ndeki peyzaj tasarımının gelişimini görülebilmektedir. Sarayın toplam 3 avlusu bulunmaktadır. Yapılaşmanın en çok görüldüğü avlu 2. Avludur. Birinci avluda yer alan Yaveran Dairesi’nde yaverler, şifrehane ve telgrafhane bulunuyordu. Ayrıca güvercinlik köşkü olarak anılan yapıda saraya özel ilaçlar yapılırdı. Kimyahane ve eczane olarak kullanılırdı. İsmini ise yapının yakınında güvercinlerin su içmesinden dolayı almıştır.

Yıldız Sarayı Ziyaret Saatleri

Saray 2023 yılı itibarıyla restorasyonda olduğu için ziyarete kapalıdır.

Yıldız Sarayı Giriş Ücreti

Saray şuan için restorasyonda olduğundan ziyarete kapalıdır.

Yıldız Sarayı Nerede

Adres: Yıldız، Yıldız Sarayı Müzesi, 34349 Beşiktaş/İstanbul

Yıldız Sarayı Ne Zaman ve Hangi Padişah Döneminde Yapıldı?

Saray, 3. Selim tarafından yaptırılmıştır. Padişahın annesi Mihrişah Sultan için yaptırdığı bir yapıdır. Açılışı ise 1880 yılında olmuştur.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir