bolu-gezilecek-tarihi-yerlerPin
Ana sayfa » Bolu’da Gezilecek Tarihi Yerler

Bolu’da Gezilecek Tarihi Yerler

Bolu Hakkında Bilgi:

Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan Bolu gezilecek tarihi yerler arasındadır. Bu yazımızda Bolu tarihi yerler hakkında bilgiler vererek, tatilciler için fikir oluşturmalarını sağlıyoruz. Bolu’da çevresinin iklim tipi görülüyor. Kışları ılık, bazen serin yazlar, yükseltilerin neden olduğu karasallık görülüyor. Mevsimlere dağılan yağışlar sıktır. Karadeniz’de gezilecek yerler içine aldığımız Bolu, denizin getirdiği hava dolayısıyla neme açık hale geliyor. Yüzde 62’si ormanla kaplı olan şehir, meşe, kavak, köknar, kayın vb. ağaç türlerine ev sahipliği yapıyor. Şehrin ekonomik yapısı ise geneli tarımdır. Buğday, arpa, patates, soğan, nohut, fasulye ve mısır gibi türler yetiştirilebiliyor.

Bolu İlçeleri

Bolu ilçeleri toplam 9 adettir. Bunlar Yeniağa, Mengen, Göynük, Merkez, Mudurnu, Kıbrıscık, Gerede, Dörtdivan ve Seben’dir. Yazımızda görebileceğiniz Bolu tarihi yerler ve turistik mekânları sizler için sıraladık.

Göynük Zafer Kulesi

bolu-gezilecek-tarihi-yerlerPin

Sakarya zaferini ebediyen yaşatmak için yapılan Göynük Zafer Kulesi, şehre hakim bir tepede yer alıyor. 1923-24 yıllarında yapılan kule, Bolu turistik yerler arasında bulunuyor. Dönemin kaymakamı Hurşit Bey tarafından yaptırılan kule, toplam 3 yangın geçirse de tekrardan onarılarak yaşatılmıştır. En son onarım ise 2010 yılında gerçekleşmiştir. Kulenin yanına geldiğinizde manzarayı seyredebilirsiniz. Tepeden dağlar ve iki üç katlı evler rahatlıkla görülüyor. Kafa dinlemek için Bolu sakinleri için güzel bir nokta gibi gözüküyor. Üç katlı olarak inşa edilen kulenin her katında kemerli pencereler yer alıyor. Ayrıca her katında seyir noktası bulunuyor. Kurtuluş Savaşı başarılarının her daim hatırlanması için yapılan kule, gereken ilgiyi hak ediyor. Göynük’ün simgesi haline gelmiş tepeyi ve kuleyi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Bolu Müzesi

Bolu gezilecek yerler arasında bulunan Bolu Müzesi, şehrin çevresinde ve yapılan kazılarda ortaya çıkarılan eserleri sergiliyor. 1981 yılında hizmete açılan müzede etnografik eserler ve sikkeler dâhil toplam 17bin eser bulunuyor. Bolu tarihi eserler içinde bulunan toprak, mermer ve cam eserler, müzenin dikkat çeken bölümlerindendir.

Giriş katındaki arkeoloji salonunda Neolitik çağdan başlayarak Bizans dönemine ait eserler kronolojik olarak sergilenmektedir. Mezar steli, hermes büstü, Herakles Heykeli bu salondaki önemli eserlerdendir. Müzenin sikke bölümünde, altından gümüşe çeşitli sikkeler yer alıyor.

Sikkeler iki ayrı grupta sıralanmış olup, krallık ve Roma, Bizans sikkeleri ayrılmıştır. Silahlar, dini eserler, takılar, madeni eşyalar ise etnografya bölümünde ziyaretçiler bekliyor. Bolu gezilecek tarihi yerler listesinin başında yer alacak müzenin bahçesinde de büyük taş eserler, lahitler ve sütunlar yer alıyor. Bu yüzden mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir.

Hazreti Akşemseddin Türbesi

aksemseddin-turbesiPin

Fatih Sultan Mehmet’in hocası olan Akşemseddin Hazretleri, 1459 yılında vefat ettikten sonra türbe yaptırılmasına karar verilmiştir. Kabarma yazılar bulunan ve süslü sandukası yer alan bir kapıdan türbeye girilmektedir. Türbenin üstü kubbeyle kapalıdır. Gerçek adı Şeyh Muhammed Şemseddin Bin Hamza’dır. Her yıl 29 Mayıs’ta anma günleri düzenlenir. Her alanda yüksek bilgiye sahip bir bilim adamı olan Akşemseddin, 1389 yılında Şam’da doğmuştur. Ak ismiyse giysilerinden ve sakalından gelmiştir. Ayrıca mikroorganizmalardan bahseden tarihteki ilk kişidir. İstanbul’un fethi dahil olmak üzere birçok kez Sultan Mehmet’e hocalık yapan Akşemseddin’in türbesi 1464 yılında yaptırılmıştır. Bugün etrafı ağaçlandırılmış ve önünden küçük bir dere geçiyor. Bolu gezilecek tarihi yerler içinde bulunan türbe, tarih severleri içine çekecek gibi gözüküyor.

Gazi Süleyman Paşa Camii

gazi-suleyman-pasa-cami-neredePin

Bolu’nun tarihi eserleri içinde bulunan ve Osmanlı Devleti’nin en sağlam eserlerinden biridir. Gazi Süleyman Paşa Camii, 1331-1335 yılları arasında yaptırılmıştır. Orhan Gazi’nin oğlu Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılan cami, Göynük ilçesinde bulunuyor.

Tek şerefesi bulunan caminin kubbesi ahşaptır. İlk caminin de ahşap olduğu düşünülüyor fakat yıkıldıktan sonra 2. Abdülhamit tarafından yenisi yapıldığı tahmin ediliyor. Dikdörtgen planlı olarak inşa edilen cami 1999 yılında yangın geçirmiştir. Fakat bir yıl sonra onarılıyor. Bolu gezilecek tarihi yerlerin simgesi olan cami iki katlıdır. Camide bolca kemerli pencere bulunuyor. Minaresi ise silindir gövdelidir. İki taraflı merdivenden giriş yapacağınız cami ahşap kapıdan oluşuyor. Dış tarafta bulunan şadırvanın ise üstü kapalıdır. Cami 1948-1960 yıllarında onarım geçirmiştir.

Yıldırım Beyazıt Camii

yildirim-beyazit-cami-hakkinda-bilgiPin

Türkiye’nin tarihi yerleri içinde bulunan Yıldırım Beyazıt Camii, 14. Yüzyılda yapılmıştır. Mudurnu ilçesine yer alan camii, günümüzde hala açık ve sapasağlam duruyor. Yerli ve yabancı turistlerin yanı sıra tarih severler tarafından ilgi görüyor. Osmanlı ilk dönem tarihi eserlerinden olan camii, büyük kubbeli yapılar arasındadır. Kitabesi bulunmayan külliyede cami, medrese ve hamam bulunuyor. Büyük Cami olarak da bilinen yapıda kemerli ve dikdörtgen pencereler bulunuyor. Sadece kapısı mermer olan caminin tamamı moloz taş eseridir. Günümüze kadar sağlam gelebilmesini kalın duvarlarına borçludur. Külliyenin medresesi günümüze ne yazık ki gelememiştir. Fakat hamamı hala duruyor. Hamamın inşa tarihi 1382’dir. Yıldırım Beyazıt’ın şehzadeliği döneminde yaptırılan külliyenin kapısında yer alan kitabeye göre mimarı, Ömer b. İbrahim’dir. Bolu’da gezilecek yerler arasında bulunan camiye, Mudurnu gezinizde göz atmanızı öneririz.

Ilıca Musa Paşa Cami

musa-pasa-cami-neredePin

Bolu’nun en güzel tatil yerleri arasına giren Ilıca Musa Paşa Cami, kültür gezilerini sevenler için olmazsa olmazlardandır. Ilıca ilçesinde bulunan caminin kitabesine göre 1510 yılında yaptırılmıştır.

Kızıl Ahmet Bey’in oğlu Musa Paşa tarafından yaptırılan cami, kare planlıdır. Oldukça küçük bir mimarinin eseri olmakla beraber 1960 yılında onarım geçirmiştir. Moloz taş ve tuğla karışık olarak kullanılarak tek şerefeli silindir bir minareyle yapılmıştır. Küçük pencereler ise sivri alınlıklar eşlik ediyor.

Günümüze kadar orijinal gelen yeri taç kapısıdır. Çatısı tuğla olan cami oldukça simetrik inşa edilmiştir. İç mekanı ise geniş bir hava yaratıyor. Özel bir gezi planı yapmasanız da yolunuzun üstündeyken gezmenizi öneririz. Tarihi açıdan Türkiye’nin en güzel yerleri arasına girebilir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir