Pin
Ana sayfa » Aspendos Antik Kenti Tarihçesi, Bölümleri, Nerede, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Aspendos Antik Kenti Tarihçesi, Bölümleri, Nerede, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

 

Antalya’da yer alan Aspendos Antik Kenti, M.Ö 10. Yüzyılda kurulan zengin bir şehirdir. Akalar tarafından inşa edilen kentin en dikkat çeken bölgesi tiyatrosudur. Romalılar tarafından M.S 2. yüzyılda yapılan bu tiyatro günümüze oldukça iyi korunarak gelmiştir.

Kentin en parlak dönemi de 2. ve 3. Yüzyılda olmuştur. Agruslularca kurulduğu düşünülen kente ismini veren Aspendos kelimesi Rumlardan önce kullanılan bir Anadolu dilinden gelir. Fakat M.Ö 1200 yıllarında Aspendos Antik Kenti’ne yapılan Yunan göçlerini de kaynaklardan görebiliyoruz.

Aspendos Antik Kenti Tarihçesi

Antalya tarihi yerler arasında kentin bu kadar önemli olmasını sebebi limana bağlanması ve ticaret açısından zengin bir konumda olmasıydı. Kaynaklarda kentin M.Ö 5. Yüzyıllarda Pers hakimiyetinde olduğu görülüyor. Hatta Yunanlılar ve Persler arasında M.Ö 467 yılında geçen Eurymedon Savaşı da bunun bir göstergesidir.

Kentin en ilginç özelliklerinden biri de ilk kez kenti adına para bastıran bir kent olmasıdır. Aspendos Antik Kenti, aşağı ve yukarı olarak ayrılmış bir kenttir. Yukarı kentte akropolis, agora, bazilika, dükkanlar, anıtsal çeşme ve odeon binası yer alıyordu. Aşağı kentte ise tiyatro ve stadion bölümü vardır. Aspendos Antik Kenti’nde zaman içinde basılan paralarda kent isminin “Estvediye” olduğu da biliniyor.

Aspendos Antik Kenti Bölümleri

Su Kemeri

Su kemeri yapıldığı dönemde kentin su ihtiyacını karşılayan bir yapıydı. Yapılan araştırmalarla kemerin M.S 2. Yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Su kaynağının 15 metre yüksekliğine yapılan taş bloklar ve 30 metre yukarıya yapılan kuleler ile sular biriktirilerek kente aktarılıyordu. Bu kemeri yapanın ismi ise kentteki bir anıtta yazmaktadır. Buna göre kemerin mimarı Tiberius Claudius Italıcus’tur. Mühendislik harikası olarak nitelendirilen su kemeri,  25 kilometre uzaklıktan gelen suyun basıncını azaltabiliyordu. Böylelikle şehre daha kolay su aktarımı yapılıyordu.

Stadion

Bu alanda çeşitli spor müsabakalarına yer verilirdi. Stadion tiyatroyla birlikte aşağı kent kısmında bulunuyor.

Agora

Agoranın çevresinde evler yer almaktadır. Kullanıldığı dönemde politika, ticaret ve sosyal yaşam agorada iç içeydi. Batısında 12 dükkan bulunmaktadır. Aynı amaçla yapılan tarihi bir agora da İzmir’de yer alıyor.

Bazilika

Pin
aspendos-antik-kenti11

Bazilikanın eyalet ve mahkeme gibi işler için kullanılan bölümleri görülebilmektedir. Üç nefli bazilika 105 metre uzunluğundadır. Buraya tiyatro yolundan gidilmektedir. Romalıların 27 x 105 metre ölçülerinde yaptığı bu akropolde toplumlu ilgili sorunlar konuşulurdu. Hatta içerisinde bir bulunan bir yargıç kürsüsü de sorunların çözümüne dair yapılan tartışmaların bir kanıtıdır. Bazilikanın ticaret mahkemesi görevi de bulunuyordu. Merkezi bir hol ve çevresinde odalara sahiptir. Akropol günümüze orijinal yapısıyla gelememiştir. Bunun nedeni Bizans döneminde yapılan yenilemelerdir.

Akropol

Sur duvarları ile çevrili bir tepenin üzerinde bulunan içerisinde çeşitli yapıların yer aldığı yere akropol denir. Burada da agora, bazilika, anıtsal çeşme ve meclis binası gibi yapılar vardır.

Tiyatro

Pin
aspendos-antik-kenti5

Aspendos Antik Kenti’n en ilgi çeken noktası tiyatrosudur. Her yıl yüz binlerce turist tiyatro için buraya gelmektedir. Hatta yakın geçmişte 1959 yılında Türkiye’nin ilk tiyatro festivali de burada gerçekleşmiştir. Günümüzde de zaman zaman etkinlikler düzenlenmektedir. Tiyatronun mimarı İmparator Marcus Aurelius döneminde yaşayan Thedoros’un oğlu Zenon adlı bir mimardır.

Tiyatro 15 bin kişi kapasitelidir. Tiyatroyu ziyaret ettikten sonra hemen yanındaki bazilikayı ve su yolları kalıntılarını da inceleyebilirsiniz. Roma döneminin etkileyici eserlerinden olan tiyatronun yapılış tarihi M.S 138 – 164 yılları arasıdır. Tiyatroda zamanında farklı protokolde insanlar için oturma bölümleri de düzenlenmiştir.

Vatandaşlar, kadınlar, senatörler, yargıçlar ve büyükelçiler için özel düzenleme yapılmıştır.  Selçuklular döneminde de saray olarak kullanılan Aspendos antik tiyatrosu, iyi bir şekilde bakıldığı için günümüze bu denli sağlam gelebilmiştir. Sahne kısmında yer alan iki kapının ardındaki koridorlarda zamanında vahşi hayvanlar yer alıyordu. Tiyatroların koruyucu olan Dionysos kabartması da tiyatroda görülebilmektedir. Sesi en uzaklara bile iletebilmesi tiyatronun en belirgin özelliğidir. Hatta yere atılan bir bozuk para bile uzak sıralardan duyulabilmekteydi.

Anıtsal Çeşme

Nymphaeum’un (Anıtsal Çeşme) günümüze sadece ön kısmı gelebilmiştir. Anıtsal çeşmenin günümüze gelen ön yüzüne bakıldığında iki katlı olduğu görülüyor.

Her katta beşer tane ve mimaride duvar içine bırakılan oyuklar anlamına gelen nişler vardır. İlk kattaki nişin kapı olarak dizayn edildiği tahmin ediliyor. Bunun nedeni bu nişin diğerlerine göre geniş olmasıdır. Anıtsal çeşmenin ölçüleri 35 metre uzunluğunda ve 15 metre genişliğindedir.

Aspendos Antik Kenti Nerede

  • Adres: Belkıs Mahallesi Serik / Antalya
  • Tel: 02428921325

Aspendos Antik Kenti Hikayesi

Aspendos Antik Tiyatrosu’nun ilgi çeken bir hikayesi bulunuyor. Aspendos kralının güzel kızıyla herkesle evlenmek istese de o bunun için bir şart koymuştur. Bu şarta göre kent için en iyi şeyi yapana kızını verecektir. İkiz olan kardeşlerden biri su taşıyan su kemerleri yaparken diğeri de mükemmel bir akustiğe sahip bu tiyatroyu yapar.

Kral ise su kemerlerini oldukça beğendiği için kızını bunu yapan kardeşe verir. Tiyatronun mimari Zenon ise kralın tiyatroya geleceği anı bekler. Tiyatronun akustiği iyi olduğu için kralın geldiğini gören Zenon “Kral kızını bana vermeli” diyerek fısıldar. Bu fısıltı onun kulağına kadar gider ve akustiği çok beğenir. Bunun üzerine kral kızını bu kardeşe verir.

Aspendos Antik Kenti Giriş Ücreti 2023

Yüzlerce yıllık tarihiyle ön plana çıkan ve M.S 2. yüzyılda yapılan tiyatrosuyla ziyaretçilerini büyüleyen antik kent giriş ücreti 2023 yılında güncel olarak 200 TL’dir.

Aspendos Antik Kenti Ziyaret Saatleri 2023

Gişeden bilet alabilmek için kapanıştan 30 dakika önce müzede olmalısınız.

  • 1 Nisan – 1 Ekim: 08:00 – 19:00 arası
  • 1 Ekim – 1 Nisan: 08:00 – 18:00 arası her gün ziyarete açıktır.

Aspendos Antik Kenti Yol Tarifi

Aspendos Antik Kenti Fotoğrafları

Aspendos Antik Kenti Sanal Tur 3D Mekan


Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir