Van’da Gezilecek Tarihi Yerler Listesi- Gezilecek Turistik Yerler
İçindekiler
Van Hakkında Bilgi: Van tarihi yerleri listesini anlatmaya başlamadan önce şehir hakkında kısa bilgi verelim. Türkiye’nin 6. Büyük ili olan Van, nüfus bakımından 19. Sıradadır. Yaklaşık 1.5milyonluk nüfusuyla Van da gezilecek yerler, sürekli ziyaret edilmektedir. Yapılan kazılardan çıkarılan eserlere göre şehrin M.Ö 5000 yılına kadar gittiği düşünülmektedir. Bölgeye hakim olan ilk devlet Hurrilerin yanı sıra Kalkolitik çağdan Demir Çağı’na kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Urartuların da başkenti olan Van(Tuşba) 250 yıl hakimiyet altına almışlardır. 644 yılında İslam devletlerine katılmış son olarak da 1458 yılında Osmanlı Devleti’ne katılmıştır. Van tarım ürünleri ise en çok arpa, çavdar, patates ve şeker pancarıdır. Karpuz, elma, armut, en çok tüketilen meyvelerdendir. Orman ve balıkçılık yaygın olmayan Van’da çimento, un, şeker fabrikaları fazla bulunmaktadır. Kısa bir bilgi aktardıktan sonra şimdi gelebiliriz Van’ın tarihi eserlerine.
Akdamar Kilisesi
Van gezilecek tarihi yerler listesinin başında bulunan Akdamar Kilisesi, aynı adı taşıyan adanın içine kurulmuştur. Vaspurakan hanedanının başında bulunan kral 1. Gakik tarafından yaptırılan kilise, Kudüs’ten İran’a kaçırılan hakiki haçın parçasını korumak için yapılmıştır. M.S 915-921 yıllarına tekabül eden kilise tarihi, orta çağ mimarisinin izlerini taşıyor. Zengin motiflerle süslü olan kilise kızıl andezit taşından yapılmıştır. Ermeni mimarisinin en önemli eserlerinden biri olmakta ve kutsal kitapları andıran sahnelere ve betimlemelere yer vermektedir. Van tarihi eserlerinin önemli simgesi olan kilise, haç planlı ve merkezinde büyük kubbeli inşa edilmiştir. Kaynaklardan araştırıldığına göre bu kiliseyi yapmak için çevre medeniyetlerden birçok mimar getiriliyor. Kutsal Haç Kilisesi olarak da anılan yapı, 1895 yılına kadar ermeni patrikliğinin merkezi olmuştur.
Hoşap Kalesi
Oldukça Karmaşık bir yapıya sahip olan Hoşap Kalesi, uzunca dış surlar tarafından korunmaktadır. Sarp kayalıklar üzerine yapılan kalemiz, Van turistik yerleri arasında bulunuyor. 1052(1642) yılında inşa edilen kale, 2007 yılından itibaren başlanan kazılarla geçmiş tarihi gün ışığına çıkartıyor. Urartular tarafından kurulduğu düşünülen yapı, Mahmudi Beyleri tarafından yaptırılmıştır. Kalenin zamanında karakol olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bunun nedeni ise ekonomik faaliyetlerin durarak yaşayanların kaleyi terk etmesidir. Yapılan kazılarla beraber, seyir köşkü, hamam ve harem bölümleri ortaya çıkartılmıştır. Misafirlerin ağırlandığı haremlik ve selamlık bölümlerinde de kazılar devam etmektedir. Van’ın tarihi yerlerine ışık tutan kale, engebeli arazi üzerine yapıldığından bazı bölümleri yıkılmıştır. Osmanlı ve İran döneminin mimari özellikleri kazırlarla beraber ortaya çıkarılmıştır. Özellikle altın süslemeler Osmanlı inceliklerini gösteriyor. Yol üzerinde bulunan kale görkemiyle insanları büyülemektedir. Bu nedenle kesinlikle görülmesi gerekiyor.
Van Müzesi
M.Ö 5000 yılına kadar giden Van, haliyle büyük bir müzeye ihtiyaç duymaktadır. 1932 yılında ilk müzenin temelleri depo binasıyla açılmıştır. Bölgede birçok mezar steli, koç şeklindeki mezar taşları bu binaya nakledilmiştir. Artan eserleri taşımayacak olan depo binası daha sonra 1972 yılında Van Müzesi’ne taşınmıştır. Taş eserler bölümü, arkeolojik eserler bölümü ve iç avludan oluşan Van Müzesi, Akkoyunlular, Karakoyunlular ve Selçuklular dönemine şahitlik yapıyor. Van tarihi yerler arasında bulunan müzenin bahçesi yine tarihi eserlerle bezenmiştir. Van tarihi eserleri müzede kronolojik bir şekilde sıralanmış olup, ziyaretçilerine kolaylık sağlanmıştır. Yerli ve yabancı turistin şehre ilk geldiklerinde ziyaret ettikleri müze, mutfak araç gereçleri, silahlar, taş sütunlar dikkat çekenler arasındadır. 2. Salonda ise Van’a özgü giysiler, takılar, el yazmaları ve Van kültürüne ait şark köşesi betimlemesi de bulunuyor.
Kaya Çelebi Cami
1660 yılında Koçi Bey’i tarafından inşasına başlanan Kaya Çelebi Camii, onun idamı üzerine 1663 yılında tamamlanmıştır. Kare planlı ve büyük merkez kubbeli cami, Van da gezilecek yerler arasında bulunuyor. Cami taşları iki renkli seçilmiş olup, estetik açıdan görselleştirilmiştir. Turistlerin ilk uğradığı yerlerden olan cami, mimarisiyle tarih severleri büyülüyor. Kuzey cephesinde bulunan kapı çeşitli motiflerle süslenerek sanat anlayışını bizlere gösteriyor. Kalker taşlarıyla simetrik bir şekilde yapılan mihrap ise kıble duvarına yerleştirilmiştir. Yine mihrapta süslemelerden payını almıştır. Caminin dışına taşan ufak bir avlusu ve minaresi bulunuyor. Cami 1. Dünya Savaşı yıllarında harabeye uğradığı için 1993 yılında kapsamlı bir onarım geçirmiştir. Van gezilecek tarihi yerler içinde bulunan camiyi yolunuz düştüğünde uğramanızı tavsiye ederiz. Oldukça kısa bir geziyle geniş bilgi alabilirsiniz.
Vanadokya Peri Bacaları
Kapadokya’nın bir benzeri olan Vanadokya Peri Bacaları, Van turistik yerler içine kesinlikle almalısınız. Yavuzlar Köyü’nde bulunan bu yer, volkan materyallerinin aşınması sonucu oluşmuştur. Yaklaşık 20 kilometrelik bir alana yayılan bölgeye ulaşım imkanları kolaydır. Toplam 17 bin peri bacası barındıran alan özellikle yaz aylarında uğrak bir mekan haline geliyor. Umarız ilerleyen yıllarda turizm açısından zenginleştirilmesi için çeşitli aktiviteler düzenlenir. Çevresine yapılan bir konaklama imkanları hem ekonomiye hem turizme katkısı bulunabilir. Yine de görsel açıdan mükemmel olan peri bacaları, Van tatil yerleri arasına ilk sıradan girer. Siz de yazın toplayın çantanızı, valizinizi bu doğal güzellikleri kaçırmayın. Ayrıca doğanın temiz havasını içinize çekerek, şehir temposundan uzaklaşmış olursunuz.
Van Kalesi
2700 yıllık geçmişiyle Van tarihi yerler arasına giren Van Kalesi, geçmişin izlerini gün yüzüne çıkarıyor. Urartulardan günümüze kadar gelen bir tarihi ışık tutan kale, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınmıştır. M.Ö 840-825 yılları arasına tarihlenen kale, Urartu kralı 1. Sardur tarafından yaptırılmıştır. Yüksek kayalıklar üzerine sanki toprakla bütünleşmiş hissi veren kale 1345 metre uzunluğunda ve 100 metre yüksekliğe inşa edilmiştir. Van’ın turistik yerlerinden olan kaleye yapılan yürüyüş yolları, ziyaretçilerin ziyaretini kolaylaştırıyor. Güney cephesinde açılan 8 kaya mezarı ise kalenin en görkemli yerlerindendir. Buraya gelirken fotoğraf makinenizi yanınızdan ayırmamanızı öneriyoruz. Çünkü bol bol fotoğraf çekeceğiniz alanlar bulunuyor. Manzarasıyla da büyüleyici olan kale, Van’a gelen herkesin ilk durak noktalarındandır. Asur diliyle yazılmış kitabeler ve girişte Sarduri Burcu bulunuyor. Ayrıca kalede Van tarihi evlerinin canlandırılması olan bir evde bulunuyor.
Gıduts Manastırı
Ermeni Apostolik Manastırı olan Gıduts Manastırı, 9. Yüzyılda inşa edilmiştir. Tuşba ilçesinde yer alan manastırda yontma taştan inşa edilmiş S. Garabed Kilisesi yer alıyor. Manastırın kuzey bölümünde eski hücreler yer alıyor. Manastırın günümüzde sadece Kilise bölümü ayaktadır. Yapıldığı dönemde şape, vaaz yerleri, kütüphane, konuk evleri, mutfak ve yemek odası bulunuyordu. Kilise de 1700 yılına ait bir kitabenin dışında başka kaynak bulunmuyor. 15. Yüzyılda yapılan savaşlardan kaçan rahipler başka manastıra yerleşmişlerdir. Kitabede yazana göre yine 15. Yüzyılda restore edildiği yazıyor. Haç planlı inşa edilen kilisenin kubbesi iki ayak üzerine tutturulmuştur. Sade süslerin yer aldığı dış duvarlar ise dikkat çeken bölümlerdendir. Haç şekilleri ve geometrik şekillerle süslenen kilise kapısı dışında fazla gösterişi yoktur. Kilisenin rengi açık kahverengi olarak boyanmıştır. Aydınlatmalar ise 8 pencereden sağlanmaktadır. Van tarihi mekanları arasına giren kiliseyi kesinlikle ziyaret etmelisiniz.
Türkiyenin 100 adet tarihi yerler listesini okumak için buraya tıklayın.