topkapi-sarayi-hakkinda-bilgiPin
Ana sayfa » 2023 Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi, Nerede, Tarihi, Sanal Gezi, Giriş Ücreti

2023 Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi, Nerede, Tarihi, Sanal Gezi, Giriş Ücreti

Topkapı Sarayı’nın tarihi, oldukça eskilere dayanır. Osmanlı padişahlarının hükümdarlık merkezi olan Topkapı Sarayı, yapıldığından itibaren 4 bin kişiyi ağırlamıştır. 1453’te İstanbul’un Fethi’nden sonra inşa edilen saray, 700 bin metrekarelik bir alana yapılmıştır. Yapının tamamlanma tarihi ise 1478’dir.

Osmanlı Devleti’nin 31. Padişahı Abdülmecit’e kadar kullanılmıştır. Sadece yönetim değil aynı zamanda sanat ve eğitim merkezi olmuştur. 19. Yüzyılda sarayın Dolmabahçe’ye taşınmasından sonra bile etkisini korumuştur. Günümüzde müze olarak kullanılan yapı 3 Nisan 1924 yılında müze olmuştur.

Topkapı Sarayı tarihi bu bakımından birçok insana ilham olmaktadır. Bina tarihi, koleksiyonlar ve 300 bin adet belgeye ev sahipliği yapmasıyla İstanbul tarihi yerler arasındaki önemini korumaktadır. 4 avludan oluşan yapıda bahçeler ve meydanlar oldukça fazladır. Her yıl yüz binlerce turistin akın ettiği Topkapı Sarayı, İstanbul turistik yerleri arasına girmeyi hak kazanmıştır.

1. Avlu

Topkapı Sarayı tarihine giriş yaparken ilk avludan içeri giriyoruz. Buraya zamanında, halk başvuru yaparak girebiliyordu. Topkapı Sarayı’nın içinde bulunan alay meydanında insanlar sorunlarını padişaha ulaştırmak için geliyorlardır. Birçok ziyaretçinin ilk girdiği yer olduğu için cellat çeşmesi ve odunluk dikkat çekmektedir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul Aya Yorgi Kilisesi Tarihi, Nerede, Ziyaret Saatleri

Aya İrini Kilisesi

Topkapı sarayı 1. Avlu da bulunan aya irini kilisesi, ayakta kalmış nadir eserlerdendir. Fetihten sonra da hoşgörü sebebiyle kilise özelliği aynen kalmıştır. Kilise toplamda üç bölümden oluşmaktaydı. Yine babı hümayunda buranın ana girişi sayılmaktadır. Topkapı Sarayı’nın en belirgin özelliklerindendir. Sarayın güvenliğini sağlayan bu bölümde hat sanatının izlerini görebilirsiniz. Ayrıca 1865 yılında bir yangın geçirmiştir.

Babüs Selam

Topkapı Sarayı eserlerinden bir tanesi olan Babüs Selam, sarayın yönetim birimlerine açılmaktadır. Ayrıca bu bölümdeki orta kapı, Topkapı Sarayı’nın en belirgin özelliklerindendir. İki kuleli olarak tasarlanan bu kapı, padişahın atla geçtiği ilk yerdir. Diğer devlet adamları ise sadece yürürdü.

İlginizi Çekebilir: İstanbul Beyazıt Camii Tarihçesi, Nerede, Özellikleri

2. Avlu

Babüssaade

Akağalar kapısı olan Babüssaade kapısı, Topkapı Sarayı içinde bulunmaktadır. Ayrıca kapıda döneme ait bilgiler veren ve Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan bir kitabe bulunuyor. Bu kapı 7/24 açık olurdu Sefere giden sadrazamlar burada sancağı emanet olarak alırdı. Filmlerde görülen cülus törenleri yine Babüssaade kapısından yapılmıştır.

Divanı Hümayun

Devletin haşmetini simgeleyen Divanı Hümayun Kanuni dönemine rast gelmektedir. Neredeyse her padişah döneminde onarım geçirmiştir. Topkapı Sarayı’nı gezmek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken yerlerdendir. Padişah başkanlığında devletin çeşitli sorunları hakkında toplantılar yapılırdı. Padişah eşliğinde alınan kararlar, mühimme defterinde kayıt altına alınırdı.

3. Avlu

Arz Odası

Divanı hümayunda tarih boyunca çeşitli sonuçlar alınırdı. Oradan çıkan sonuçlar padişaha burada bildirilirdi. Ayrıca bu bölümde Topkapı Sarayı özelliklerinden olan güzel bir teknik bulunuyor. Padişahla yapılan konuşmaların dışarıya gitmesini önlemek için içindeki çeşmeler sonuna kadar açılırdı. Elçiler, prensler ve krallar buralarda ağırlanarak, hediyeler takdim edilirdi.

İlginizi Çekebilir: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Hakkında Bilgi

Fatih Köşkü

Topkapı Sarayı hakkında bilgi vereceksek burayı atlamak olmaz. Enderun’un hazinesini de saklayan Fatih Köşkü, daha sonra buradaki paraların hayır işlerine harcanması sağlanırdı. Dört odası olan köşk hazinesi, Fatih Sultan Mehmet’in birçok yeri fethetmesiyle dolup taşmıştır. Ülkemizde bulunan çeşmeler ve camilerin çoğu buradaki paradan yapılmıştır.

4. Avlu

Sünnet Odası

İsmini daha sonradan olan Sünnet Odası,  Sultan Abdülmecid zamanında yapılmıştır. Şehzadelerin sünneti için 3. Ahmet tarafından kullanılmıştır. Ayrıca Osmanlı mimarisinin zevkli sanatının izlerini burada görebiliriz. Padişahın da yaz aylarında burayı sıkça ziyaret ettiğini söyleyebiliriz.

Harem

Hünkar Sofası

1580-1590 yıllarında yapıldığı düşünülen Hünkar Sofası, Haremin en büyük yapılarındandır. Kubbeli şekilde inşa edilmiş ve her dönem onarım gören harem bölümü, Topkapı Sarayı tarihi bakımından önem arz etmektedir. Burada yer alan sofada Hollanda’dan gelen seramikleri duvarlarda görebilirsiniz. Burası kabul, sohbeti, tören gibi çeşitli etkinliklere sahne oluyordu.

Altınyol

Harem’in en eski yollarından olan Altınyol, Topkapı Sarayı’nın en belirgin özelliklerini içerir. Bu yolun inşası özel olduğu için Harem’in odalarına kestirme yollar yapılmıştır. Padişah ve şehzadeler tarafından burada yaşayanlara bu yol aracılığıyla paralar verilmekteydi. Bu da Topkapı Sarayı’nın en önemli özelliklerindendir.

Topkapı Sarayı’nın Günümüzde Kullanılma Amacı

1924 yılında müzeye çevrilen Topkapı Sarayı, yüz binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Topkapı Sarayı’nın günümüzdeki kullanılma amacı, ülkemizin değerli eserlerini insanlarımıza tanıtmaktır. Ayrıca gelen turistlere şanlı tarihimizi göstermektir.

Topkapı Sarayı Nerede

1478 yılında açılan bu müzeye Fatih İlçesinde bulunmaktadır. İstanbul’un tarihi yarımadasında bulunmaktadır.

Adres: Cankurtaran mahallesi, 34122, Fatih İstanbul.

Topkapı Sarayı Müzesi’ne Nasıl Gidilir?

Kabataş- Bağcılar tramvay hattına binerek kısa sürede buraya gelebilirsiniz. Ya da Gülhane parkında bulunan yürüme yolunu takip edebilir veya Ayasofya Müzesi’nin tarihi kapısından buraya çıkabilirsiniz. Havayolundaki metro hattından Aksaray’a gelip Yusufpaşa istasyonundan Sultanahmet’e gelmelisiniz. Buradan Ayasofya Müzesi’ne ulaşarak geçiş yapabilirsiniz. Marmaray hattını kullanarak Sirkeci istasyonuna gelmeli ve İstanbul valiliğinde inmelisiniz. Sola doğru ilerleyip Gülhane parkına gelebilirsiniz.

Topkapı Sarayı Telefon

0212 512 04 80

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2023

Osmanlının en ihtişamlı döneminde inşa edilen Topkapı Sarayı giriş ücreti 2023 yılında belirlenen ücretler şunlardır:

Harem Bölümü Fiyatları

Harem bölümü için tam fiyat 50 TL. Yabancı turist 150 TL. İndirimli bilet 15 TL’dir.

Aya İrini Kilisesi

Aya İrini Kilisesi için tam fiyat 40 TL.  Yabancı turist 120 TL ve indirimli 15 TL’dir.

Topkapı ve Aya İrini Kombine Bileti

Topkapı ve Aya İrini ile birlikte tam fiyat 100 TL. Yabancı turist 320 TL. İndirimli bilet 30 TL’dir.

Topkapı, Aya İrini ve Harem Bölümü Fiyatları

Topkapı, Aya İrini ve Harem üçlü bilet tam 130 TL. Yabancı turist 420 TL. İndirimli bilet 40 TL’dir.

Topkapı Sarayı Ziyaret Saatleri

Saray Ziyaret saatleri 09:00 – 18:00 arasıdır. Gişelerden ise kapanıştan bir saat öncesinden bilet almalısınız. Pazartesi günü ziyarete kapalıdır. Sarayda otopark mevcuttur.

TOPKAPI SARAYI SANAL TUR, GEZİ, 3D MEKAN

Topkapı Sarayı İçi

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir