Karabük Gezilecek Tarihi Yerler-Safranbolu Tarihi Yerler
İçindekiler
Karabük Hakkında Kısaca Bilgi: Batı Karadeniz de bulunan Karabük, yeşiliyle, antik kentleriyle ve tarihi evleriyle Türkiye’nin doğal güzellikleri arasındadır. Karabük gezilecek tarihi yerlerin bol olmasının yanı sıra ülkemizin sanayi kentlerinden biridir. Demir-çelik fabrikasının Atatürk’ün isteğiyle ilk kez yapıldığı yerdir. Safranbolu’ya bağlı olan bir köyken fabrikanın açılmasıyla adını duyurmuştur. 1953 yılında ilçe 1995 yılında ise il olmuştur. M.Ö 2500 yıllarına kadar giden kentin en eski yerleşim yeri Eskipazar’dır. Bu yazımızda Karabük tarihi yerler hakkında gezip görülen yerlerden bahsediyoruz.
Hadrianapolis Antik Kenti
Karabük gezilecek tarihi yerler arasında bulunan antik kent, Eskipazar ilçesinde geniş bir alana yayılmıştır. Viranşehir olarak adlandırılan bölge bulunan kent, Batı Anadolu’nun tarihi üzerinde fazla durulmadığından iyi tanınan bir yer değildir. Bizans’ın erken dönemlerine ait kalıntılar bulunan bölgede, üç Kilise kalıntısı yer alıyor. Antik kent bu kiliseler üzerine yoğunlaşmıştır. M.S 6. Yüzyıla ait bu kiliselerin yanında önemli mozaikler çıkarılıştır. Karabük gezilecek yerler arasında bulunan bölgede erkek, kadın, hayvan figürleri bulunmuştur. İçerisinde adak yazıtı da bulunan kentte, Himeros ile Valentino adağı olduğundan bahsediyor. Kentin M.Ö 1. Yüzyılda kurulduğu ve 8. Yüzyıla kadar kullanıldığı biliniyor. Karabük tarihi eserlerinin simgesi olan yapıların birçoğu günümüze gelebilmiştir. Bu yüzden kesinlikle bir göz atmalısınız.
Kent Tarihi Müzesi
İki katlı büyük bir taş yapı olan Kent Tarihi Müzesi, günümüzde Safranbolu’da yer alıyor. Eski kalenin tepesine yapılmış olan müze, 1976 yılına kadar hükümet konağı işlevi görmüştür. Daha sonra bir yangın geçiren bina, 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzeye çevrilmiştir. Kentin geçmişini gözler önüne seren müze, Karabük gezilecek tarihi yerler açısından oldukça önemlidir. Müzede bulunan eşyalar, bilgilendirme panoları, kentin zenginliğini gösteriyor. Toplam 3 kattan oluşan müzenin ilk katında sergiler, uydu görüntüsü, binayla ilgili bilgiler ve haritalar bulunuyor. İkinci katta Osmanlı’dan Cumhuriyete çeşitli eşyalar görseller bulunuyor. Bunun yanında Roma dönemine kadar giden eserleri görebilirsiniz. Karabük turistik yerler arasında bulunan müzede Safranbolu’nun kültürel yaşamına dair izlerde bulmak mümkün. Güzel bir şekilde dekore edilen mekân çeşitli mesleklere ait canlandırmalarda sunuyor.
Tokatlı Kanyonu Kristal Cam Teras
Dünyanın sayılı kanyonlarından olan Tokatlı Kanyonu, Karabük turistik yerler arasına kesinlikle giriyor. Özellikle gittiğinizde cam terasa çıkmanızı öneriyoruz. Yüzlerce metrelik yükseklikten ayaklarınızın altından baktığınızda uçuyormuş hissi gelebilir. Fakat yükseklik korkusu olanlar için biraz zor olabilir. 80 metre yükseklikteki cam terasta akşam ışıklandırmasıyla manzara mükemmel oluyor. Yukarıya doğru merdivenler bayağı yüksek olduğu için her anında fotoğraf çektirebilirsiniz. Merdivenler arasında akan sularla, adeta doğayla bütünleşerek tüm stresinizi atacaksınız. Ufak bir ücret karşılığında terasa gidebilir ve Karabük gezilecek yerler arasındaki kanyonu ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca çevresindeki restoranda dinlenerek manzaraya karşı çayınızı yudumlayabilirsiniz. Kuş sesleri, su sesleri yeşil doğasıyla, Safranbolu’nun en güzel yerini mutlaka gezmelisiniz.
İncekaya Su Kemeri
Tokatlı Kanyonu’nun iki yakasını birleştiren İncekaya Su Kemeri, iki dağ arasında bir kapı gibi sağlam duruyor. 17. Yüzyılda İzzettin Mehmet Paşa tarafından yaptırılan eser, toplam 6 kemerden oluşuyor. Yerden yaklaşık 60 metre yükseklikte olan kemer, 1798 yılında tamirat gördüğü bilinmektedir. 5 kemer aynı boyutlarda olup ana kemer daha büyüktür. Ayrıca 5 kemer tamamen taştan ve harçtan yapılmıştır. 110 metre uzunluğundaki kemerin genişliği 1metre ile 2,5 metre arasında değişiyor. Ufak bir kanalın içinden su geçiyor ve dengeli akması için kıvrımlı olarak oluşturulmuştur. Buradan geçen su halk tarafından paşa suyu olarak biliniyor. Safranbolu’nun tarihi yerleri açısından ve turistik açıdan şehre büyük zenginlik katmaktadır. Üzerinde daha önce gezilmesine izin verilse de şuan için kesin bilinmiyor.
Akbulut Konağı
Karabük gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Akbulut Konağı, yaklaşık 250 yıllık bir geçmişe sahiptir. Yapıldığı tarihte içinde hizmetlilerin kalacağı şekilde büyük oldu söylenir. Civarda zamanında büyük bir yangın yaşanmış ve Akbulut Konağı da bundan etkilenmiştir. Akbulut ailesi tarafından 2011 yılında açılan konakta eskiden sıcak aylarda soğuk suyun çıktığı söyleniyor. 2013 yılında onarımı başlayan konak günümüzde konaklama için kullanılmaktadır. Eski ahşap dolaplar, nostaljik perdeler ve yatakların yanı sıra el emeği halılarla, Safranbolu gezi rehberinize ekleyebilir ve dinlenme yeri oluşturabilirsiniz. Yine ahşap pencereler, ahşap giriş kapısı ve çiçeklendirilmiş bahçesiyle huzuru bulabileceğiniz yerler arasındadır. Özellikle kışın karla kaplanması çocuklarınız için hoş bir eğlence mekânına dönüşüyor. Geleneksel Safranbolu evlerinden olan konak çeşitli etkinliklere de ev sahipliği yapıyor.
Demir Çelik Sanayi Müzesi
1984 yılında müzeye çevrilen binada demir-çelik sanayi hakkında bilgilendirmeler ve görseller bulunuyor. Demir çelikle ilgili çeşitli uygulamalara da sahne olan müze, kültürel olarak çalışmalar yapıyor. Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunan müzede ilk ürünlere dair modeller ve katırlarla taşınarak inşa edilen tesisler anlatılmaktadır. Yedek parça modelleri, şemalar, TV ve radyo vericilerinin maketleri, buharlı lokomotif maketleri de müzenin göz bebekleridir. Kitaplar, eski eserler ve tarihi resimler arşiv bölümünde koruma altına alınmıştır. Türkiye’de gezilecek yerler arasında bulunan müzenin oluşturulma aşaması yardım alınmadan, komisyonun kendi çabalarıyla oluşturulmuştur. Sarı ve beyaz renklerden oluşan müzeyi dışarıdan rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. Müze merkezde yer aldığı için kolaylıkla gezebilirsiniz.
Kaymakamlar Gezi Evi
Safranbolu tarihi evlerinden biri olan Kaymakamlar Gezi evi özellikle şehir halkının 18. Ve 19. Yüzyıl yaşamlarını yansıtıyor. Safranbolu’da kumandan olan Hacı Mehmet Efendi’nin olan ev, ona Kaim Makam dendiği için adı böyle kalmıştır. Bahçesinin kafeterya olarak düzenlendiği ev, Safranbolu çarşısı içinde bulunuyor. Üç katlı olan eve çift kanatlı büyük bir kapıdan giriş yapılıyor. Evin zamanında sigorta yaptırıldığına dair bir levhada yer alıyor. Harem ve selamlık bölümleri bulunan yapıda kapılar arası giriş çıkış oldukça gizemli yapılmaktadır. Evin sağlam olarak gelebilmesi taş olarak inşa edilmesine borçludur. Safranbolu gezilecek tarihi yerlerden biri olan evin her katı sedirli oturma düzenine göre dekore edilmiştir. Yer yatağı, yer sofrası, yatak yüklüğü gibi şeyler geçmişi özleyenler için bulunmaz bir fırsattır. Karabük turistik yerlerin simgesi, gezi evine mutlaka uğramalısınız.
Türkiye’nin 100 adet tarihi yerler listesini okumak için buraya tıklayın.