İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
İçindekiler
- 1. Ayasofya Camii
- 2. Süleymaniye Camii
- 3. Haliç Körfezi
- 4. Boğaziçi Köprüsü
- 5. Galata Kulesi
- 6. Yerebatan Sarnıcı
- 7. Kız Kulesi
- 8. Topkapı sarayı
- 9. Kapalı Çarşı
- 10. Dolmabahçe Sarayı
- 11. Fener Rum Erkek Lisesi
- 12. Rumeli Hisarı
- 13. Haydarpaşa Garı
- 14. Beylerbeyi Sarayı
- 15. Adile Sultan Kasrı
- 16. Anadolu Hisarı
- 17. Kuleli Askeri Lisesi
- 18. Hıdiv Kasrı
- 19. Yoros Kalesi
- 20. Aya Yorgi Kilisesi
- 21. Heybeliada Ruhban Okulu
- 22. Soğuk Çeşme Sokağı
- 23. Cafer Ağa Medresesi
- 24. Haseki Hürrem Hamamı
- 25. Gülhane Parkı
- 26. Yedikule Hisarı
- 27. Çırağan Sarayı
- 28. Yıldız Sarayı
- 29. Mısır Çarşısı
- 30. Tekfur Sarayı
- 31. Eyüp Sultan Cami
- 32. Miniatürk
- 33. Garipçe Kalesi
- 34. Ocaklı Kalesi
- 35. Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Camii)
- 36. Fatih Cami ve Külliyesi
- 37. Mihrimah Sultan Külliyesi
- 38. Rüstem Paşa Cami
- 39. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi
- 40. Sent Antuan Kilisesi
- 41. Bulgar Ortodoks Kilisesi
- 42. Aya İrini Kilisesi
- 43. Kırım Kilisesi
- 44. Ihlamur Kasırları
- 45. Maslak Kasırları
- 46. Aynalıkavak Kasrı
- 47. Beykoz Mecidiyeköy Kasrı
- 48. Sepetçiler Kasrı
- 49. Küçüksu Kasrı
- 50. Florya Atatürk Deniz Köşkü
- 51. Çinili Hamam
- 52. Gedikpaşa Hamamı
- 53. Galatasaray Hamamı
- 54. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
- 55. Panorama 1453 Tarih Müzesi
- 56. Aşiyan Müzesi
- 57. İstanbul Arkeoloji Müzesi
- 58. Türk İslam Eserleri Müzesi
- 59. 1001 Direk Sarnıcı
- 60. Bozdoğan Su Kemeri
- 61. İbrahim Paşa Sarayı
- 62. Şerefiye Sarnıcı
- 63. Sokullu Mehmet Paşa Cami
- 64. Yeni Cami
- 65. Beyazıt Cami
- 66. Kalenderhane Cami
- 67. Çinili Köşk
- 68. Çemberlitaş Camii (Ali Atik Paşa)
- 69. Dolmabahçe Saat kulesi
- 70. Ahi Ahmet Celebi Cami
- 71. Hünkar Kasrı
- 72. Rumeli Feneri Kalesi
- 73. Zeyrek Cami
- 74. Theodosius Surları
- 75. Saint Esprit Kilisesi
- 76. Yenikapı Mevlevihanesi
- 77. Eski Valide Camii ve Külliyesi (Atik Valide Cami)
- 78.Nuruosmaniye Camii
- 79. Kariye Müzesi
- 80. Galata Mevlevihanesi Müzesi
- 81. Sirkeci Garı
- 82. Pertevniyal Valide Sultan Camii
- 83. Harbiye Askeri Müzesi
- 84. İstanbul Fethiye Müzesi
- 85. Cağaloğlu Hamamı
- 86. Kılıç Ali Paşa Hamamı
- 87. Şile Deniz Feneri
- 88. Taşhan
- 89. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
- 90. Çemberlitaş Sütunu
- 91. 3. Ahmet Çeşmesi
- 92. Laleli Cami
- 93. Eski Şark Eserleri Müzesi
- 94. Yıldız Hamidiye Cami
- 95. Tophane Kasrı
- 96. Surp Kevork Kilisesi
- 97. Sadberk Hanım Müzesi
- 98. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
- 99. PTT Müzesi İstanbul
- 100. Kamondo Merdivenleri
- 101. Beyazıt Meydanı
- 102. Santral İstanbul Enerji Müzesi
- 103. Yavuz Sultan Selim Cami Ve Külliyesi
- 104. Milionstone
- 105. Firüz Ağa Camii
- 106. Saray Koleksiyonları Müzesi
- 107. Nusretiye Camii
- 108. Theodosius Forumu
- 109. Kıztaşı
- 110. Masumiyet Müzesi
- 111. Sakıp Sabancı Müzesi
- 112. Eminönü Meydanı
- 113. Türkiye İş Bankası Müzesi
- 114. Pera Müzesi
- 115. 3. Tutmosius Dikilitaşı
- 116. Adam Mickiewicz Müzesi
- 117. Doğançay Müzesi
- 118. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
- 119. Adalar Müzesi
- 120. İstanbul Demiryolu Müzesi
- 121. Halı Müzesi
- 122. Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi
- 123. İstanbul Deniz Müzesi
- 124. Florence Nightingale Müzesi
- 125. Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi
- 126. Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi
- 127. Basın Müzesi
İstanbul tarihi yerler, iki kıta arasında bir köprü, batı ve doğu kültürlerinin buluşma noktasını ve tüm insanlığın paha biçilmez tarihi eserleri barındırıyor. Kentin yeri o kadar muazzam ki, insan yerleşimleri çağımızın başlangıcından çok önce burada gelişti. Antik Bizans, ihtişamlı Konstantinopolis ve görkemli İstanbul, Türkiye’nin tarihi yerleri arasında ilk sıraları alıyor. İstanbul Tarihi mekanlar ve turistik yerler arasına giren birçok eser, yüzyıllardır dünyanın merkezinde bulunan İstanbul’da sizleri bekliyor.
İstanbul tatil yerlerini ziyaret eden bir turist, iki kültürün hazinelerini görebilir; Bizans ve Osmanlı. Eşsiz Ayasofya, Sultanahmet Camii’nin güzellikleriyle yarışıyor, Topkapı Sarayı’nda yüzyılın sırları, güçlü duvarların ardında güvenli bir şekilde saklanıyor ve doğusundaki çarşılar, yoğun sokaklara renk katıyor. Peki, İstanbul’da kaç tane tarihi yer var? 1700’ün üstünde tarihi mekan arasından en popüler 127 tarihi mekan sizlerle. İstanbul, sizleri bekliyor. İşte sizin için derlediğimiz İstanbul’un tarihi yerleri listesi…
1. Ayasofya Camii
Bu eşsiz İstanbul’un tarihi eseri, Bizans mimarisinin bir başyapıtı, Hıristiyanlığın en parlak anlarının simgesi ve Bizans İmparatorluğu’nun ölümünün şahididir. Katedral, MS 6. yüzyıl tarihinde İmparator Justinianus döneminde atılmıştır. 14 yüzyıl boyunca, birkaç kez yıkıma maruz kaldı.
Konstantinopolis’in fethinden sonra, tapınak birçok Hıristiyan değerini tahrip ederek camiye çevrildi. 20. yüzyılın başlarında Türk makamları müzenin statüsünü Aya Sofya’ya tayin etmeye karar verdiler. İstanbul gezilecek tarihi yerler listenizde olması gereken Ayasofya, Doğu Roma imparatorluğunun taç giyme merkezi olmuştur.
Kutsal Bilgelik anlamına gelen tarihi Ayasofya, 3 kez inşa edilmiştir. 5. Yy’da 3. Kez inşa edildikten sonra bu ismi almıştır. Bugün bile hala mimari bir harika sayılan bu camii, her yıl yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır. Hatta filmlere bile konu olduğunu görmekteyiz. Ayasofya, İstanbul gezilecek yerler içinde önemli bir yere sahiptir.
- Ayasofya Camii Adresi: Sultan Ahmet Mahallesi, Ayasofya Meydanı, 34122 Fatih-İstanbul
- Giriş Ücreti: Camiye dönüştürülmesinden dolayı bulunmamaktadır.
- Ziyaret Saatleri: 24 saat açıktır.
2. Süleymaniye Camii
Osmanlı İmparatorluğunun gücünün sembolü haline gelen Mimar Sinan’ın başyapıtlarından biridir. İstanbulun tarihi yerleri arasında olan caminin yapımı tamamlandıktan sonra ustası, bu caminin sonsuza kadar bekleyeceğini öngördü. Kehaneti doğru olmalı ki dört yüzyıl boyunca tarihi yapı, birkaç düzine depremden sağ kurtuldu ve ayakta kaldı.
Süleymaniye Camii, İstanbul’un en büyük camisidir. Medreseler, hamamlar, kütüphaneler, gözlemevleri ve ibadethanelerden oluşan bir tarihi komplekstir. Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği bu tarihi eser ihtişamıyla büyülüyor. Cami, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yani Osmanlı Devleti’nin yükseliş döneminde yapılmıştır.
İstanbul’un bir parçası gibi olan tarihi cami, 27 metrelik çapı ve 53 metrelik kubbesi ile devasa bir yapıdır. Mimar Sinan’a göre caminin aydınlatmasının en iyi şekilde gerçekleşmesi için 32 pencere yapılmıştır. İstanbul’daki tarihi yerler arasında bulunan cami, İstanbul gezilerinin olmazsa olmazlarındandır.
- Süleymaniye Cami Adresi: Süleymaniye Mah, Prof. Sıddık Sami Onar Cd. No:1, 34116 Fatih/İstanbul, Türkiye
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
- Ziyaret Saatleri: 09:00-18:00 arası ziyarete açıktır.
3. Haliç Körfezi
MÖ VII. Yüzyılda İstanbul Boğazı’nda küçük bir Yunan yerleşimi kuruldu. Zamanla, Bizans ve daha sonra Konstantinopolis kenti oldu. Haliç Körfez’i, hayvan boynuzu ve kıyı manzaralarının inanılmaz güzelliğini andıran şeklinden dolayı adını almıştır. Antik Yunan bilginlerinin yazılarında, “Bizans Boynuzu” adı da yer almaktadır.
Geçtiğimiz yüzyıllarda, koy önemli stratejik ve tarihi yerlerinden biri olarak kabul edildi. Haliç, akarsu ağırlarının deniz gelgitleri nedeniyle genişlemesi olarak ifade edilebilir. Haliç Körfezi ise İstanbul ve Beyoğlu’nu birbirinden ayırmaktadır. İstanbul’daki tarihi eserler arasında bulunan körfez, Kuzeybatı-Güneydoğu arasında 8 km mesafesi vardır.
Derinlik ise yer yer 40 ile 60 metre arasında değişmektedir. Tarih boyunca her medeniyetin işine yarayan körfez, güvenlik açısında oldukça fayda sağlamıştır. Bizanslılar Sarayburnu ve Galata arasına gerdikleri zincir sayesinde düşman gemilerinden korunmuştur. En son Fatih Sultan Mehmet, gemileri karadan yürüterek tarihi Haliç’e girmiştir. İstanbul gezilecek yerler arasında görülmesi gereken Haliç Körfezi’ni rehberinize eklemelisiniz.
4. Boğaziçi Köprüsü
Boğaziçi, Türkiye’nin Asya ve Avrupalı kısımları arasındaki deniz sınırıdır, çoğu zaman “İstanbul’un ruhu” denir. Boğaz boyunca 3 adet boğaz köprüsü, kıyılarda muhteşem sultan sarayları, kaleler ve tarihi eserler barındırıyor. İstanbul Boğaziçi olmadan hayal edilemez. Bu tarihi eser, bir zamanlar devletler ile askeri çatışmalar arenasındaki anlaşmazlıkların temel konusu olmuştur.
İstanbul tarihi eserler arasında bulunan Boğaziçi, 39 ay gibi bir sürede tamamlanmıştır. Boğaziçi Köprüsü, Beylerbeyi ve Ortaköy’ü birbirine bağlamaktadır. Ayrıca dünyanın 21. Büyük köprüsü olarak da gezilecek tarihi yerler arasında adını yazdırmıştır. Uzunluğu ise 1500 metrelik devasa bir köprüdür. Günümüzde ise adı 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değişmiştir. 1973 yılında yapılan tarihi köprü, 29 Ekimde yapılarak cumhuriyetin 50. Yılını taçlandırmıştır.
- Boğaziçi Köprüsü Adresi: Kuzguncuk Mahallesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Üsküdar
5. Galata Kulesi
İstanbul’da tarihi ve turistik yerler nelerdir? merak edenlerin ilk ziyaret ettiği yerlerden biridir Galata Kulesi. İmparator Justinianus tarafından inşa edilen VI. Yüzyılın ahşap bir Bizans yapısıydı. Bizans’ın 15. yüzyılda Bizans’ı fethinden sonra tarihi kule; bir deniz feneri, bir itfaiye kulesi ve bir hapishane olarak kullanılmıştır. Yapı bir tepe üzerinde yer aldığından, İstanbul sokaklarından açıkça görülebilir.
Kulenin gözlem platformundan seyredilebilen şehrin antik mimarisine hayran kalacaksınız. İstanbul gezilecek tarihi yerler arasında olan Galata Kulesi, 70 metre yüksekliğe sahiptir. Kule her dönem farklı işler için kullanılmıştır. Bazen gözetleme kulesi bazen işçilerin kalacağı bir yer bazense gece yarısının haberini almak için kullanılmıştır.
Buranın bir de Galata Kulesi efsanesi vardır. Efsaneye göre boğazda tek başına kalan Kız Kalesi’nin karşısına bu kule yapılınca ikisi arasında aşk doğmaya başlamış. O günden itibaren de buraya çıkan sevgililer evlenirlermiş. İstanbul’un tarihi yapıları içinde efsaneleri olan bu yeri kaçırmayınız.
- Galata Kulesi Adresi: Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sk. 34421 Beyoğlu
- Ziyaret Saatleri: Kule ziyareti: 09:00-20:30 rezervasyonlu ziyaret: 09:00-22:00
- Telefon: +90 (212) 293 81 80
6. Yerebatan Sarnıcı
Türkiye’nin tarihi yerleri arasında önemli bir konuma sahip olan Yerebatan Sarnıcı, turistlerin gözdesi durumuna gelmiştir. Bu yer suyun içinden fırlayan mermer sütunlarıyla ünlenmiştir. Devasa bir yapı olan sarnıç, 170 metre uzunluğunda ve 70 metre genişliğindedir.
Tarihi sarnıcın içine 52 basamaklı bir merdivenden ulaşılmaktadır. Ayrıca binlerce ton su saklama kapasitesine sahiptir. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul tarihinde ve Bizans döneminde birçok insana su sağlamış bir yapıdır. Osmanlı Devleti’nin İstanbul’u fethiyle beraber Topkapı Sarayı’nın bahçesine su vermek için kullanılmıştır. 16. Yy’a kadar batının bu tarihi sarnıçtan haberi olmamış, 1550 tarihinde Hollandalı bir seyyah tarafından dünyaya tanıtılmıştır. Bu seyyahın araştırmasına göre buradaki kuyulardan insanların kovayla su çektiği ve balık tuttuğu öğrenilmiştir. İstanbul’un ilgi çekici ve en büyük kapalı sarnıçlarından olan bu yer, güzel bir durak noktasıdır. Ayrıca filmlere bile konu olmuştur.
- Yerebatan Sarnıcı Adresi: Alemdar Mh., Yerebatan Cd. 1/3, 34410 Fatih
- Ziyaret Saatleri: 09.00 – 17.30
- Giriş Ücreti: Yerli 15 TL, Yabancı 30 TL, Öğrenci-Öğretmen 5 TL Müze kart geçmemektedir.
7. Kız Kulesi
Kız Kulesi, İstanbul’un en değerli ve boğazın seyir zevki yüksek yerlerinden biridir. Ayrıca İstanbul’da bulunan tarihi mekanlar nelerdir? araştırma yapan yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktasıdır. Mimari, kültürel ve tarihi özellikleriyle günümüze kadar gelen kuleden ilk kez M.Ö 410 yıllarında bahsediliyor. 18 metre yüksekliğinde, uzaktan da seçilebilen bu tarihi kule ufak bir adaya inşa edilmiştir.
Tarihte birçok kez hasar alsa da hala en estetik tarihi yerlerimizdendir. Günümüz haline II. Mahmut zamanında gelmiştir. Yapılan araştırmalara göre kulenin yapılma amacı, gemi geçişlerini kontrol etmek ve bunlardan vergi almak içindir.
Roma döneminde ise tarihi kule savunma amaçlı kullanılmıştır. Osmanlı Devleti’nde de savunma amaçlı kullanılsa da daha çok mehter takımı gösterilerine sahne olmuştur. İstanbul’daki tarihi mekanlar içinde günümüze kadar gelebilen Kız Kulesi, 2000 yıllarında geniş çaplı onarıma alınmıştır. Onarımların bitmesiyle müze ve restoran olarak ziyaretçilerini ağırlamaya başlamıştır. Başarılı da olmuştur ki, İstanbul’a gelen herkes bu kuleyi ziyaret etmeden gitmiyor. Kuleye giriş ücreti ise oldukça uygundur, giriş saati ise yılın 365 günü akşam 19.00’a kadar ziyaretlere açıktır.
- Kız Kulesi Adresi: Salacak Mahallesi, Üsküdar Salacak Mevkii, 34668 Üsküdar
- Ziyaret Saatleri: 09:00-19:00 arası açıktır.
- Giriş Ücreti: Yetişkin 30 TL, Öğrenci 15 TL
8. Topkapı sarayı
Bir zamanlar Osmanlı Devleti’nin kalbi durumunda olan Topkapı sarayı, 2. Mehmet tarafından 1460-78 yıllarında yaptırılmıştır. Zaman içinde onarım ve yenileme gören saray, İstanbul’un tarihi yapıları arasındadır. 19. Yüzyıla kadar kullanılan saray, 1924 tarihinde müzeye dönüştürülmüştür. İsmi yapıldığı tarihte Yeni Saray yani “Saray-ı Cedid” ismini almış. Fakat 1. Mahmut tarafından yaptırılan “Topkapusu Sahil Sarayı” yangında yok olunca onun ismi bu saraya verilmiştir. İçerisinde hazineler, porselenler, elbiseler, resimler, mutfak eşyaları gibi birçok şey bulunmaktadır. Ziyaretiniz sırasında mutlaka gezmelisiniz.
Adres: Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Salı günü hariç her gün açıktır. Kış sezonu bilet gişeleri 16:00’a kadar yaz sezonu 18:00’a kadar açıktır. Ayrıca Müze, Harem, Aya İrini ziyaret saatleri 09:00-16:45 arasıdır. Yaz sezonunda çıkış saati 18:45’e kadardır.
- Ulaşım: Atatürk Havaalanından metro istasyonu ile Aksaray’a gelerek Yusufpaşa İstasyonu’na aktarma yapmalısınız. Sultanahmet’te inerek, Ayasofya’yı ve Hürrem Sultan Hamamı’nı geçtikten sonra buraya ulaşabilirsiniz.
Marmaray ile geliyorsanız Sirkeci istasyonunda inip Cağaloğlu – Vilayet çıkışına kadar gitmeli ve Valilik önüne gelmelisiniz. Daha sonra sola dönen yoldan giderek Gülhane Parkı’na girip buradan tabelaları takip edebilirsiniz.
Tramvay ile geliyorsanız; Kabataş Beyazıt –Zeytinburnu yolundan Sultanahmet ya da Gülhane istasyonunda inmelisiniz. Sultanahmet’te indiğinizde Ayasofya müzesini geçip tabelaları izleyebilirsiniz. Gülhane Parkı’nda ise tabelaları takip edebilirsiniz.
Topkapı ve Aya İrini Kombine Bileti
- Yerli Turist: 80 TL
- Yabancı Turist: 200 TL
- İndirimli: 20 TL
Topkapı, Aya İrini ve Harem Bölümü Fiyatları
- Yerli Turist: 110 TL
- Yabancı Turist: 285 TL
- İndirimli: 30 TL
Aya İrini Giriş Bileti
- Yabancı Turist: 80 TL
- Yerli Turist: 30 TL
- İndirimli: 10 TL
65 yaş üstü, erler, basın kartı olanlar, 18 yaş altındaki gençler ve bu gençlere refakatçi olan öğretmenler için ücretsizdir.
9. Kapalı Çarşı
Dünya ticaretinin merkezlerinden biri olan tarihi Kapalı Çarşı’nın yapım yılı 1461 yılına kadar gitmektedir. Fatih Sultan Mehmet ile başlayan yenileme çalışmaları Kanuni Sultan Süleyman ile giderek büyümüştür. 500 yıllık bir ticaret merkezi ve tarihi eserlerden biri olan alan, birçok esnafın ve paşaların uğrak noktasıydı. 65 sokak, 3600 dükkân 22 kapı ve 14 han bulunan tarihi alanda cami, kıraathane, kafe ve çay bahçeleri gibi yerler de mevcuttur. Kısacası kültürün ve İstanbul’un kalbidir. Oldukça büyük bir yer olan tarihi Kapalı Çarşı’da ilk ziyaretinizde kaybolsanız bile gezmekten kendinizi alıkoyamayacaksınız.
- Adres: Kapalıçarşı Esnafları Derneği Kalpakçılar Cad. Sorguçlu Han No: 22 /Kapalıçarşı/ Beyazıt İstanbul
- Telefon: +90 212 519 12 48
- Nerede: Kabataş-Bağcılar tramvay hattını kullanarak ulaşım sağlayabilirsiniz. Daha sonra Beyazıt-Kapalıçarşı durağında inerek birkaç dakika yürüyerek ilerleyebilirsiniz. Anadolu yakasından ulaşım için de tramvayı kullanabilirsiniz. Ya da Kabataş, Karaköy ve Eminönü deniz yoluyla gidebilirsiniz. Marmaray’dan ise Sirkeci’ye gelerek tramvay aktarmasını kullanabilirsiniz. Veya Beyazıt’tan herhangi bir otobüsle Kapalı Çarşı’ya gelebilirsiniz.
10. Dolmabahçe Sarayı
Abdülmecit tarafından 1853 tarihinde inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un tarihi yapıları arasında yerini almıştır. Mimarı Ermeni Garabet Bayan olan yapı, Topkapı Sarayı’nın yapılmasından sonra kullanılmamıştır. 1984 yılından sonra ise bu tarihi saray müzeye çevrilmiştir. Selamlık, Harem- Humayun ve Muayede Salonundan oluşan saray, 3 katlı estetik bir yapıdır. Bu estetiklik hem dışında hem de iç dizaynından süslemelerine kadar kendini gösterir. Mimari yapısı Osmanlı mimarisinden çok batı mimarisiyle oluşturulmuştur.
Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Dolmabahçe Sarayı 09:00-16:00 arası diğer yapılar 09:00-17:00 arasında açıktır.
Giriş Ücretleri
- Selamlık (Tam): 50 TL
- Selamlık (İndirimli):10 TL
- Harem (Tam): 40 TL
- Harem (İndirimli): 10 TL
- Selamlık + Harem (Tam): 60 TL
- Selamlık + Harem (İndirimli): 10 TL
11. Fener Rum Erkek Lisesi
Tarihi lise, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’un fethi sonrasında inşa edilmiştir. Daha öncesinde burada yaşayan Bizanslı tüccarlar ve yöneticiler, fetihle birlikte şehirden ayrılmıştır. Fakat Fatih, onlara şehre geri dönmelerini ve kendi dillerinde eğitim ve ibadet yapma fırsatını sunduğunu bildirdi. Bu hoşgörü ile Bizanslılar topluca geri dönüş yaptılar. Tarihi yapı kırmızı tuğlaları ve sivri mimari yapısıyla dikkat çekmektedir. 1454 tarihinde yapılan Fener Rum Erkek Lisesi Mimarı Dimadis tarafından inşa edilmiştir.
Adres: Balat, Sancaktar Ykş. No:36, 34087 Fatih/İstanbul
12. Rumeli Hisarı
İstanbul’un fethi sırasında inşa edilen tarihi Rumeli Hisarı, boğazdan gelen saldırıları engelleme amacı taşıyordu. 30 dönümlük bir alan üzerine kurulan yapı, 31 ağustos 1452 tarihinde tamamlanmıştır. Rumeli Hisarı’nın yaklaşık 600 metre karşısında ise daha önce Bizanslıların yaptırdığı Anadolu Hisarı bulunuyordu. Amaç bir nevi Bizans’a göz dağı vermekti. Yaklaşık 4 aylık bir sürede tamamlanan hisar ayrıca Boğazkesen Hisarı olarak da anılır. İstanbul’da doğal ve tarihi güzellikler nelerdir? merak edenlerin merak ve ziyaret ettiği bir yerdir. Geçici olarak ziyarete kapalıdır.
Ziyaret Saatleri 2022
- Yaz Dönemi 1 Nisan – 1 Ekim Açılış Saati: 09:00 – 18:00 arası
- Kış Dönemi 1 Ekim – 1 Nisan: 09:00 – 16:00 arası ziyarete açıktır.
- Bilet alabilmek için kapanış saatinden önce burada olmalısınız.
- Pazartesi günü Kapalıdır.
- Giriş Ücreti: 2022 yılında 30TL’dir.
- İletişim: 02122635305
- Nasıl Gidilir: Otobüs duraklarından ulaşabilirsiniz.
- Adres: Rumeli Hisarı, Yahya Kemal Cd., 34470 Sarıyer/İstanbul
13. Haydarpaşa Garı
2. Abülhamit tarafından 1906 yılında yapımına başlanarak 2 yıl sonra tamamlanan tarihi Haydarpaşa Garı, ismini 3. Selim’in paşasından almıştır. Lakin bir alman şirketine yaptırılmıştır. Ülkemizin ana istasyonlarından olmakla beraber Osmanlı döneminde Hicaz demiryolu seferleri için kullanılmıştır. 5 katlı olan tarihi yapı 1100 ahşap kazık üzerine inşa edilmiştir. Osmanlı mimarisinin dışına çıkarılarak yapılmış ve birçok filme konu olmuştur. İstanbul’un tarihi yapıları arasında bulunan garın İçi de dışı kadar süslemeli ve büyüleyicidir.
- Ziyaret Saatleri: Müze ve saray konumunda olmadığı için günün her saati ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: Rasimpaşa, 34716 Kadıköy/İstanbul
- Nasıl Gidilir: Otobüs veya minibüsleri kullanabilirsiniz.
14. Beylerbeyi Sarayı
1860-65 yıllarında yapılan Beylerbeyi Sarayı, Sultan Abdulaziz tarafından konukevi olarak kullanılmış ve birçok ünlüye ev sahipliği yapmıştır. Dış yapısı simetrik olurken iç dizaynında da yurtdışından getirilen süsler yer almaktadır. Özellikle haremlik ve selamlık hamamlarını ziyaret etmelisiniz. 24 oda iki hamam ve bir banyonun bulunduğu bu sarayda altın işçiliği de bulunmaktadır. Saraya ek olarak 2. Mahmut döneminde ahır köşkü yapılmıştır ve sadece atlara ayrılmıştır.
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi kapalı olmakla beraber diğer günler 09:00-18:00 arası açıktır.
- Giriş Ücreti 2022: Beylerbeyi Sarayı (Tam)-30 TL (İndirimli)-10 TL
- Adres: Beylerbeyi, Abdullahağa Cd., 34676 Üsküdar/İstanbul
- Nasıl Gidilir? : Kabataş, Beşiktaş, Eminönü’nden ve Üsküdar’a vapurla geçtikten sonra tekneler ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Daha sonra Beykoz’a giden otobüse binebilirsiniz. Anadolu yakasından Gebze-Harem dolmuşlarından ulaşım sağlayabilirler.
15. Adile Sultan Kasrı
Üsküdar ilçesinde bulunan Adile Sultan Kasrı, 1853 tarihinde yaptırılmıştır. Sultan Abdülaziz bu kasrı, ismini de verecek olan kız kardeşi Adile Sultan’a yaptırmıştır. Yapının mimari ise Nigoğos Amira Balyan’dır. Dikdörtgen olarak 354 dönümlük bir alana inşa edilmiştir. 2005 yılında girdiği restorasyonla 2010 yılında öğretmen evi olmuştur. Odaların bir bölümü ise Hababam Sınıfının ilk bölümünün çekilmesi nedeniyle bunu anlatan müzeye ayrılmıştır.
- Adres: Kandilli Cd. Liseli Sk. Kandilli Üsküdar/İstanbul
- Giriş Ücreti: Birçok etkinlik düzenlenebilen kasrın giriş ücreti organizasyona göre değişmektedir. Fakat Hababam sınıfına giriş ücreti yoktur.
- İletişim: 0216 332 23 33
16. Anadolu Hisarı
1395 yılında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan tarihi hisar, İstanbul’un fethi için üs olarak yaptırılmıştır. Amaç orduyu kıyıdan güvenli bir şekilde aktarmak ve boğazı ele geçirmektir. Boğazın en dar yerine yapılmış olup bu sayede Bizans’a gidecek yardımlar kesilecektir.
Hatta bundan yıllar sonra Ankara Savaşı’nın kaybedilmesiyle Süleyman Çelebi’nin saklanma sığınağı olmuştur. Üç kuleden meydana gelen tarihi Anadolu Hisarı, Türk mimarisinin başyapıtlarındandır. İstanbul’un tarihi yerleri arasındaki hisarı ziyaret ederek, çevresindeki dinlenme alanlarında mola verebilirsiniz.
Adres: Anadolu Hisarı, Körfez Cd., 34810 Beykoz/İstanbul
17. Kuleli Askeri Lisesi
21 eylül 1845 tarihinde açılan Kuleli Askeri Lisesi’nin ilk ismi Mekteb-i Fünun-u İdadi’dir. Subay yetiştiren bir okul olan lise, ilk başlarda Maçka ve Harbiye’deyken 1872 tarihinde Kuleli kışlasına taşındı. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı sırasında yeniden Harbiye’ye ertesi yıl tekrar Kuleli’ye dönmüştür. İçerisinde fil kuşu yumurtası, alınan ödüllerin yanı sıra antika eserler ve sırma koltuklar yer almaktadır. Ayrıca 2006 tarihinde Türkiye’nin ikinci büyük bayrağı dikilmiştir. Uzunluğu ise 43 metredir.
Adres: Kandilli Mahallesi, Vaniköy Cad., 34684 Çengelköy – Üsküdar / İstanbul
18. Hıdiv Kasrı
1907 yılında Mısır hıdivi Abbas Hilmi Paşa tarafından yaptırılan Hıdiv Kasrı, dönemin mimari özelliklerini taşır. Mimarı ise Delfo Seminati’dir. Hilmi Paşa bir takım diplomatik ilişkiler için İstanbul’a gelmiştir. Burada uzun süre kalınca 1000 metrekarelik bir alana bu kasrı yaptırmıştır. Kasrın üzerinde İstanbul boğazını seyretmeye imkân sunan bir de kule bulunmaktadır. 1996 tarihinde Beltur’a geçen kasır günümüzde sosyal tesis ve lokanta olarak hizmet vermektedir. İstanbul’un tarih yapıları arasındaki bu yer, gezinizi renklendirecektir.
- Adres: Çubuklu Mahallesi, Hıdiv Kasrı Caddesi No:1/1 Çubuklu – Beykoz /İstanbul
- İletişim: 0216 413 92 53
- Ziyaret Saatleri: Hafta için her gün 09:00-22:30 arası açıktır.
19. Yoros Kalesi
Boğazın girişini kontrol altına almak için kurulmuş olan tarihi Yoros Kalesi, Bizans’tan kalma bir eserdir. Bunu ise kuledeki Grekçe bir kitabeden anlamaktayız. Daha sonra Cenevizlilerin ve Osmanlının eline geçmiştir. 1262 tarinide açılan kalenin inşasında renkli tuğlalar kendini göstermektedir. Pembemsi, kırmızı ve birazda sarı renkler dikkat çekmektedir. Günümüzde kazı çalışmaları 2010 tarihinden beri sürmektedir.
- Adres: Anadolu Kavağı, Tuna Cd. No:5, 34825 Beykoz/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 24 saat açıktır.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
20. Aya Yorgi Kilisesi
İstanbul’un tarihi yerleri arasında olan Aya Yorgi Kilisesi, tüm dileklerin kabul olduğu yer olarak bilinmektedir. Bu nedenle girişinde bir dilek kutusu yer alır. Tarihi kilisenin bulunduğu yer yüksek bir alanda olduğu için uzun süre yürümeniz gerekse de buna değecektir.
Günümüzde pazar günleri hala ayinler yapılmaktadır. Ayrıca içerisinde fotoğraf çekme konusunda yetkiler biraz kuralcı olmaktadır. Manastırın inşa tarihi 1751 olsa da kilisenin tamamlanma tarihi 1905 yılındadır.
Hristiyanların hac noktalarından biri olması sebebiyle 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde izdihamla karşılaşabilirsiniz. Hatta buradaki efsaneye göre yoldan hiç konuşmadan ve çalılara ip bağlayarak çıkan kişinin işleri ve kısmeti açılırmış.
- Adres: Büyükada-nizam, Cennet Yolu, 34970 Adalar/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: haftanın her günü 08:30-16:00 arası gezebilirsiniz. Ayinler nedeniyle bazı saatler giriş olmayabilir.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
21. Heybeliada Ruhban Okulu
İstanbul’un tarihi eserleri içinde bulunan okul 1896 yılında, iki kat olarak inşa edilmiştir. Planı ise diğer binalardan farklı olup yunan alfabesinde pi harfinin şekline göre yapılmıştır. Antik yunan tapınaklarına benzeyen okul, İstanbul’un tarihi yapıları arasında yerini alıyor. 127 yılda toplam 1000 öğrenciyi mezun eden okuldaki eğitimler MEB’e bağlı olarak yapılmıştır. Bodrum katında kütüphane, yemekhane, giriş katında sınıflar ve ikinci katta öğretmenlere ait bölümler yer almaktadır. Günümüzde çeşitli aktivitelerde ve turistik gezilerde kapılarını açmaktadır.
- Adres: Heybeliada, Adalar No:45, 34973 Adalar/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Önceden randevu almalısınız.
- İletişim: (0216) 351 85 63
22. Soğuk Çeşme Sokağı
Sokak adını bir çeşmeden almaktadır. Bu çeşme ise 1800’lü yıllardan yani 3. Selim döneminden kalmaktadır. Ziyaretçilerine büyüleyici ve tarihi bir hava sunan sokak, kendine has örgüsüyle şaşırtmaktadır. Topkapı ve Ayasofya müzesinin arasında kalan sokakta 1500 yıllık Sarnıç Restoran bulunuyor. Renkli duvar resimleri, mola yerleri ile keyif alınacak yerlerden birisidir.
- Adres: Soğuk Çeşme Sk.Cankurtaran, 34122 Fatih/İstanbul
23. Cafer Ağa Medresesi
1559 yılında Mimar Sinan’ın ellerinden çıkan tarihi medrese, Cafer Ağa tarafından yaptırılmıştır. İlk başta eğitim alınabilecek bir yer olarak tasarlanan medrese, bu sefer farklı olarak külliyelerden bağımsız olarak inşa edilmiştir. Cafer ağa Medresesi, başta 15 dershaneden oluşmakta olup dikdörtgen bir alanda yapılmıştır.
Yapıda toplam 3 kitabe bulunmaktadır. Bunun ikisi yardımsever vatandaşları anlatırken birinde Kanuni Sultan Süleyman’ın buraya Yerebatan Sarnıcı’ndan su bağlanmasını anlatmaktadır. Günümüzde sanat merkezi olarak kullanılan medrese, İstanbul’un tarihi eserleri ve birçok eşyaya ev sahipliği yapıyor.
- Adres: Caferiye Sokak, Soğukkuyu Çk. No:5, 34122 Fatih
- İletim: (0212) 513 36 01
- Giriş Ücreti: Bulunmuyor
- Ziyaret Saatleri: Pazartesi günü kapalı. Diğer günler 09:00-18:00 arası açıktır.
24. Haseki Hürrem Hamamı
Kanuni Sultan Süleyman’ın karısı Hürrem Sultan tarafından yaptırılan hamamın tarihi 1556 yılına kadar gitmektedir. Ayasofya’nın ve Sultanahmet Camii’nin arasında kalan hamam, 1910 yılına kadar aktif faaliyet göstermiş sonra kapatılmıştır. Kimi zaman cezaevi kimi zaman depo olarak kullanılmıştır.
1958 yılında yenileme çalışmalarından sonra ise halı mağazası olarak faaliyet göstermiştir. 75 metre uzunluğundaki tarihi yapıda kesme taşlar ve tuğla kullanılmıştır. Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık adlı üç bölümü bulunmaktadır. Günümüzde de hala hamam olarak kullanılarak, İstanbul’un tarihi yerleri neresi merak edenlere bir alternatif sunuyor.
- Adres: Cankurtaran Mahallesi Ayasofya Meydani No:2 FATİH/İSTANBUL/TURKİYE
- İletişim: 0 212 517 35 35
- Giriş Ücreti:55 Euro ile 185 Euro arasında paketler bulunmaktadır.
- Çalışma Saatleri: 08:00-22:00
25. Gülhane Parkı
İstanbul’un en güzel yerleri arasında bulunan tarihi park, mutlaka gezilmesi gereken yerlerdendir. 163 dönümlük bir arazi üzerinde bulunmasının yanı sıra Osmanlı Devleti’nde Topkapı’nın bahçesi olarak kullanılmıştır. Adını da içerisinde yer alan güllerden almıştır. Park olarak hizmet vermesi ise 1912 yılını bulmaktadır. Tarihte Tanzimat Fermanı’nın imzalandığı yer olarak kitaplara geçmiştir. İçerisinde onlarca çeşit ağaç ve bitkinin bulunması sebebiyle tüm ziyaretçilerine ruhsal dinginlik sunmaktadır.
- Adres: Cankurtaran, Kennedy Cd., 34122 Fatih/İstanbul
- Giriş Ücreti: bulunmamaktadır.
- Ziyaret Saatleri: haftanın her günü 06:00 ve 22:30 arasıdır.
26. Yedikule Hisarı
Yedikule Zindanları olarak da anılan hisar, 1458 tarihinde inşa edilmiştir. Aslında amaç zindan olarak kullanılmak değil yabancı misafirleri ağırlamaktı. Fakat Bizans ve Osmanlı’da da zindan olarak kullanıldığı bilinmektedir. Bazı dönemler darphane, sanat evi ve hayvanat bahçesi olarak görev gördü. Adını üzerinde bulunan 7 kuleden almıştır. İsimleri Genç Osman, Cephanelik, 3. Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak Kulesidir. İhtişamlı görüntüsüyle İstanbul’un tarihi yapıları hakkında bilgi almak isteyenlerin uğrayacağı yerlerden olmalıdır.
- Adres: Yedikule Mahallesi, Yedikule Meydanı Sk. No:9, 34107 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Pazar günleri kapalı diğer günler 08:30 ile 18:00 arası açıktır.
27. Çırağan Sarayı
Görkemiyle herkesi kendine hayran bırakan Çırağan Sarayı, Lale Devri’nde Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Tarihi yapıyı karısı Fatıma Sultan’a armağan etmiştir. İsminde bulunan Çırağan kelimesi Osmanlı’da yapılan mum ve kandilli eğlenceler anlamına gelmektedir.
Sultan Abdülmecit Dönemi’nde yenilenmek için yıktırılsa da yeniden yapımı Sultan Abdülaziz’e kadar sarkmıştır. Dış cephesinin harika olduğunu düşünüyorsanız içine kesinlikle bayılacaksınız. 1986 tarihinde 5 yıldızlı otele dönüşen saray, boğazın görsel zevkini ziyaretçilere sunuyor.
Toplam 310 odaya sahip olmakla beraber, restoran, bar, Osmanlı mutfağı gibi imkânlara sahiptir. Günümüzde yüksek prestijli kişiler tarafından düğünler, toplantılar ve organizasyonlara ev sahipliği yapıyor.
- Adres: Yıldız, Çırağan Cd. No:32, 34349 Beşiktaş/İstanbul
- İletişim: 0212 326 46 46
28. Yıldız Sarayı
500 bin metrekarelik bir alanı kaplayan Yıldız Sarayı’nın içinde birçok yapılar bulunmaktadır. Fransızcada dağ evi anlamına gelen “chalet” (Şalet) adını alan köşk, sarayın dikkate değer yapılarındandır. Üç yapıdan oluşan köşkün bölümleri 18 yılda tamamlanmıştır. Ayrıca Yıldız Sarayı misafir evi olarak kullanılmıştır.
Görkemli tören salonu köşkün en büyüleyici alanıdır. Kapılarının sedef kakma olmasından dolayı Sedefli Salon olarak da anılmaktadır. Ayrıca İsveç yapımı çini sobalarda ziyaretçilerini şaşırtmaktadır. Çeşitli tarihi unsurları barındıran burayı İstanbul’un tarihi yerleri listenize almanızı tavsiye ediyoruz.
- Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 09:00 ile 17:00 arası açıktır.
- Giriş Ücretleri 2019: Yıldız – Şale (Tam)20 TL— (İndirimli)10 TL
- Adres: Yıldız Mahallesi Serencebey Yokuşu, Barbaros Blv. No:62, 34349 Beşiktaş
29. Mısır Çarşısı
İstanbul’un tarihi yapıları arasında ve en eski pazarlarından olan Mısır Çarşısı, Yeni Cami’ye gelir getirmesi için yapımına başlanmıştır. 1664 tarihinde açılan çarşı, öncelikle aktarcıların ve pamukçuların yoğun olduğu bir yerken daha sonra Mısır’dan gelen ürünlerin satılması nedeniyle asıl ismini almıştır.
Günümüzde ise birçok sektörden ürünler satılmaktadır. 6 kapısı bulunan çarşının planı L şeklindedir. Mimarları Mustafa Ağa ve Davut Ağa olmakla beraber 2013-18 yıllarında kapsamlı restorasyon çalışması geçirerek, hizmet vermeye devam etmiştir.
- Adres: Mısır Çarşısı No.: 92 Eminönü – Fatih / İstanbul
- İletişim: 0 212 513 65 97
- Çalışma Saatleri: Dini bayramlarda ve 29 Ekimde kapalı. Hafta içi her gün 08:00 ile 19:00 arası açıktır. Cumartesi 08:00 ile 19:30 Pazar ise 9:30 ile 19:00 arası açıktır.
30. Tekfur Sarayı
Bizans mimarisinin izleri görülen Tekfur Sarayı, bir zamanlar üç katlı olarak hizmet vermekteydi. Çatısının ise 17. Yüzyılda yaşanan bir fırtınayla yok olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde çini atölyesi, hayvanat bahçesi, cam üretim yeri ve seramik fabrikası olarak kullanıldığı bilinmektedir. Tarihi yerler nelerdir? merak edenlerin merak ilgisini çeken bir saraydır. Hatta tarihi ve paha biçilmeyen kaşıkçı elması da Tekfur Sarayı’nın çöplüğünde bulunmuştur. Günümüzde ise hala kazı çalışmaları devam etmektedir.
- Adres: Ayvansaray, 34087 Fatih/İstanbul
- İletişim: (0212) 525 61 30
- Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç diğer günler 09:00 ile 18:00 arasıdır.
- Giriş Ücreti: 10 TL’dir. Öğrenci 5 TL’dir. Müze kart geçmiyor.
31. Eyüp Sultan Cami
Osmanlı’nın en eski eserlerinden biri olan Eyüp Sultan Cami, ortasında türbe, bir pınar ve yüz yıldan fazladır duran bir çınar ağacına ev sahipliği yapan tarihi eserlerimizdendir. 1458 yılında yapılan caminin minareleri ilk başta kısayken 1733 tarihinde uzatılmıştır.
Cami geçmişte birçok kez padişahların kılıç kuşanma törenlerine şahit olmuştur. Bu alışkanlık Fatih Sultan Mehmet döneminde başlamıştır ve devam etmiştir. Ziyaret etmek istiyorsanız, haftanın her günü hem ibadete hem ziyarete açık bulunuyor.
- Adres: Merkez Mh, Cami Kebir Sk. No:1, 34050 Eyüp/İstanbul
- İletişim: (0212) 544 44 16
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü açıktır.
- Gece Açık mı: Cami açık fakat türbe 09:00 ile 16:00 arası açıktır.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
32. Miniatürk
Büyük ülkenin küçük bir modeli olan Miniatürk, kısa sürede Türkiye turu yapmak isteyenler için ideal gezi noktalarından birisidir. İstanbul’un tarihi yapıları ve Türkiye’deki tarihi yerler burada gözler önündedir. 2003 tarihinde hizmete açılan tema parkı, ülkemizin birçok yerini küçültülmüş minyatür kopya olarak görebiliyorsunuz. Bilgilendirme panolarının yanı sıra birçok bilgiyi teknolojik seslendirme rehberiyle dinleyebiliyorsunuz.
- Adres: Örnektepe, İmrahor Cd. No:7, 34445 Beyoğlu/İstanbul
- İletişim: (0212) 222 28 82
- Giriş Ücreti: Tam bilet 10 TL’dir. İndirimli 5 TL, Yabancı turist 50 TL’dir.
- Nasıl Gidilir: İETT Hatları;
- Eminönü: 47, 47Ç, 47E, 47N Belediye Otobüsü
- Mecidiyeköy ve Şişli: 54 HŞ (Hasköy/Şişli) Belediye Otobüsü
- Taksim: 36 T (Cebeci- Taksim) Belediye Otobüsü
- Topkapı: 41 ST ( Seyrantepe – Topkapı) Belediye Otobüsü
- Sultanahmet- Dolmabahçe: TB 1
33. Garipçe Kalesi
Karadeniz ve İstanbul boğazı manzarasına ev sahipliği yapan Garipçe Kalesi, Sultan 3. Mustafa zamanında yaptırılmıştır. 1757-1774 yılları arasını kapsayan kale boğaza hâkim olduğu için askeri amaçla sıkça kullanılırdı.
Hatta TSK bile zamanında bu kaleyi kullanmıştır. Günümüzde pek iyi durumda olmasa da manzarası için gidilmeye değer tarihi yerlerdendir. Adı gibi garip kalmış bir yer. Yinede buradan 3. Köprü net bir şekilde görülmektedir.
Adres: Garipçe, Fehim Sk. No:85, 34450 Sarıyer/İstanbul
34. Ocaklı Kalesi
Adada bir başına kalmış tarihi Ocaklı Kalesi, çok görkemli bir yapı olmasa da ziyaretiniz sırasında gezip görmek için iyi bir yerdir. Kireç taşından inşa edilen kale 12 metre yüksekliğindedir. Cenevizliler tarafından inşa edildiği düşünülen kale gelecek saldırılara karşı koymak ve haberdar olmak için yapılmıştır. Yapısına bakıldığında saldırı kalesinden çok gözetleme kulesi olduğu anlaşılmaktadır. 4 katlı olarak yapılmış ve 20 asker barındıracak kapasiteye sahiptir.
- Adres: Ocaklı Ada, Şile Merkez, Şile/İstanbul
35. Ortaköy Cami (Büyük Mecidiye Camii)
Büyük Mecidiye Camii olarak da bilinen Ortaköy Camii’nin 1854 tarihinde inşası tamamlanmıştır. Caminin estetik yapısı oldukça farklıdır. Ziyaret ettiğiniz anda hem dini hem mimari hem de tarihi özellikleri gözünüze çarpacaktır.
Barok özellikler taşıyan tarihi cami Abdülmecit tarafından inşa edilmiş ve kubbesine Allah, Muhammed ve halife isimlerini hat sanatıyla yazmıştır. İbadet yapacak olanlar için dört bir yandan güneş alacak şekilde tasarlanması bile mimari özelliklerini bize göstermektedir. Tarihi caminin mimarları ise Nigoğos Balyan ve Garabet Amira Balyan’dır.
Dolmabahçe Camii İstanbul’daki tarihi camiler arasında bulunmaktadır. Sultan Abdülmecit’in validesi Bezmialem Valide Sultan ilk olarak caminin inşasına başlamıştır. Sultan, validesinin ölmesi üzerine cami inşasını bizzat kendisi takip etmiştir.
Bu nedenle Bezmialem Valide Sultan Camii olarak da adlandırılmaktadır. Hatta tarih de ki ilk ismi bu şekilde geçmektedir. Bulunduğu yerden dolayı ismi değiştirilmiştir. 23 Mart 1855 tarihinde cami tam olarak ibadete açılmış ve vatandaşların namaz kılmasına izin verilmiştir. Ortaköy Camii bir Cuma namazı ile açılmış ve bu güne kadar ibadete sürekli açık tutulmuştur. Caminin kurulumunda ve tasarımında muhteşem bir geometri kullanılmıştır. Bu da tarihi camiyi oldukça sıra dışı kılmıştır.
- Adres: Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sk. No:1 D:1, 34347 Beşiktaş/İstanbul
36. Fatih Cami ve Külliyesi
1462 yılında başlayarak 1469 yılında tamamlanan tarihi cami, Fatih Sultan Mehmet’in emri ile yaptırılmıştır. Mimarları ise Atik Sinan ve Sinaüddin Yusuf bin Abdullah’tır. Külliye dini bir merkezin yanı sıra sosyal ve kültürel bir merkezdi. Kütüphane, 16 medrese, hamam, hastane, misafir evi gibi birçok bölüme ev sahipliği yapıyor. Zaman zaman felaketler yaşasa da daima yeniden restore edilerek günümüze kadar gelmiştir. Ayrıca 1932 tarihinde ilk Türkçe ezan buradan okunmuştur. Külliye her açıdan İstanbul’un tarihi yapıları ve gezilecek yerleri arasındadır.
Adres: Ali Kuşçu mah, Hattat Nafiz Cd No:6, 34083 Fatih/İstanbul
37. Mihrimah Sultan Külliyesi
Mihrimah Sultan Külliyesi, Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan tarafından yaptırılarak, kendi adını alan külliye tarihi 1548’lere dayanmaktadır. Medrese, sıbyan mektebi, han, çeşme ve hamamdan oluşan külliye, İstanbul’un tarihi eserleri arasındadır.
Hicri takvime göre miki minaresinden her ayın 14’ünde güneşin doğuşu ve ayın doğuşu izlenebilmektedir. Zaten mihr-i Mah da güneş ve ay anlamına geldiği için camiyi tam anlamıyla yansıtmaktadır. Külliyenin diğer bölümlerinden bazıları günümüze kadar gelemeden harap olmuştur. Türbeler, Sıbyan mektebi ve tarihi cami ziyaretiniz için sizi bekliyor olacaktır.
Adres: Mimar Sinan, 34664 Üsküdar/İstanbul
38. Rüstem Paşa Cami
Bulunduğu yer bakımından tatil severlerin unuttuğu camilerden olan Rüstem Paşa Camii, 1564 tarihinde tamamlanmıştır. Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye için hazırlık aşaması niteliğinde yaptığı bu cami, eşsiz çinileri ve süslemeleriyle ziyaretçilerini şaşırtmaktadır.
Tarihi caminin masraflarının karşılanması içinse alt bölümüne dükkânlar eklenmiştir. Aydınlatmaları ise 24 pencereyle olup camiye ayrı bir güzellik katmıştır. İstanbul ziyaretinizde kesinlikle es geçmemelisiniz.
- Adres: Rüstem Paşa, Hasırcılar Cd. No:62, 34116 Fatih/İstanbul
- İletişim: (0212) 631 64 53
39. Aya Triada Rum Ortodoks Kilisesi
1879 tarihinde inşa edilen Aya Triada, İstanbul’daki en büyük Rum Ortodoks binasıdır. Daha önceden mezarlık olarak kullanılan bölge hastalık salgını nedeniyle nakil edilmiştir. Kilise’de yer alan kitabeye göre mimarı Vasilaki Efendi’dir.
Tarihi kilisenin etrafı geniş duvarlarla çevrili olup çevresinde sosyal yapılar yer almaktadır. Hac planında ve doğu batı doğrultusunda inşa edilmiştir. Baba, oğul ve kutsal ruh adına yapılmıştır. Dış yapısı simetrik ve estetik olduğu kadar ziyaretinizde içinin de süslemeli ve çekici bir havasının olduğunu görebilirsiniz. Tarihi yapı uzaktan büyük kubbesiyle dikkat çekmektedir.
- Adres: Katip Çelebi Mah., 34433 Beyoğlu/İstanbul
40. Sent Antuan Kilisesi
İstanbul’un en büyük Katolik kilisesi olan Sent Antuan Kilisesi, Katolik ülkelerin vatandaşlarına hizmet için açılmıştır. 1906 yılında inşasına başlanan kilise 1912 yılında tamamlanmıştır. Latin hacı planlı olup İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından yapılmıştır.
Dış yapısı mozaiklerle ve tuğlalarla kaplıdır. Kilisenin giderleri karşılanması için 2 apartman inşa edilmiştir. Pencereler de aynı şekilde süslemelidir. Günümüzde hala ayinler yapılmaktadır ve ziyaretçi girişlerine de açıktır.
- Adres: Tomtom, İstiklal Cd. No:171, 34433 Beyoğlu/İstanbul
- Telefon : 0090-212-2440935
- Ziyaret Saatleri: haftanın her günü 08:00 ile 19:30 arası açıktır. Sadece Pazar günü saat 09:00’da açılmaktadır.
41. Bulgar Ortodoks Kilisesi
Aziz Stefan Kilisesi ve Demir kilisesi olarak da anılmaktadır Bunun sebebi tamamen demirden oluşmasıdır. 1898 yılında ibadete açılan bu yapı üç kubbesi ve dış cephe işlemeleriyle dikkat çekmektedir.
2018 yılında yaklaşık 9 yıllık restorasyonunu tamamlayarak hizmete açılmıştır. 40 metre yüksekliğindeki yapı İstanbul’un tarihi eserleri arasındadır. Mihrap kısmı ise ağaçtan yapılma ve altın kaplamadır. Ayrıca çanları Rusya’dan getirilmiş olup biri 400 kilo ağırlığındadır. Mutlaka ziyaret etmelisiniz.
- Adres: Balat, Mürselpaşa Cd. No:10, 34087 Fatih/İstanbul
- İletişim: (0212) 248 09 21
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası.
- Giriş Ücreti: Bulunmuyor.
42. Aya İrini Kilisesi
İstanbul’un müzeleri ve kiliseleri arasında ilk olmayı başaran bu kilisenin adı Aziz İren’den (Hagia Eirene) gelmektedir. Anlamı ise kutsal barış demektir. Asıl orijinali 523 yılında yanmış olup yerine yenisi 738 tarihinde yapılmıştır. Ziyaretiniz sırasında tavanlarda ve apsislerde büyüleyici fresklere ve mozaiklere şahit olabilirsiniz. Osmanlı döneminde ise iç cephanelik olarak muhafızların silahlarının onarımı yapılırdı. Fakat Fatih Sultan Mehmet saygısından dolayı kiliseye çevirmemiştir.
- Adres: Cankurtaran, Topkapı Sarayı No:1, 34122 Fatih/İstanbul
- İletişim: 0 (212) 528 45 00
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 ile 18:00 arası açıktır. Biletler 16:00’a kadar satılmaktadır.
- Giriş Ücreti: Kişi başı 30 TL’dir. İndirimli 10 TL’dir.
43. Kırım Kilisesi
22 Ekim 1868 tarihinde ibadete açılan Kırım Kilisesi, Kırım Savaşı’nın anısına yapılarak İngilizlere hediye edilmiştir. Hatta ilginç bir anekdotta yer almaktadır. Kraliçe Victoria dönemine gelen kilise yapımı nedeniyle İstanbul’a teşekkür amaçlı Londra’nın ilk otomobillerinden biri hediye edilmiştir.
Lakin şeyhülislam buna şeytan icadı diyerek, denize atılmasına neden olmuştur. İç salonun tavanı oldukça yüksek olup yuvarlak gül pencereler ile aydınlatma sağlanmaktadır. İstanbul’un tarihi yerleri arasında pek bilinmediği için gezinize renklilik katabilirsiniz.
- Adres: Hacımimi, 34425 Beyoğlu/İstanbul
44. Ihlamur Kasırları
Ihlamur Vadisi, 18. Yüzyıldan 19. yüzyıla kadar dikkat çeken ünlü bir mesire yeriydi. Sultan Abdülmecid’in tahta geçmesinden sonra bu yer değerlendirilerek Ihlamur Kasırları yaptırılmaya başlanmıştır. İki kasırdan oluşan ve çevresinin ağaçlarla zenginleştirildiği tarihi gezi yerlerinden birisidir.
Bazı zamanlar ise Nüzhetiye olarak anılmıştır. Yapının merdivenleri hareketli kabartmalarıyla dikkat çeken yerlerdendir. İç dizaynında da batılı tarzda süslemeler yer almaktadır. Merasim Köşkü günümüzde müze ve saray olarak hizmet vermektedir. Maiyet Köşkü ise kış mevsiminde kafeterya olarak kullanılmaktadır.
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 ile 17:00 arası açıktır. Pazartesi günü kapalıdır.
- Giriş Ücreti: Tam 15 TL İndirimli 5 TL
- Adres: Teşvikiye, 80, Av. Süreyya Ağaoğlu Sk., 34365 Şişli/İstanbul
45. Maslak Kasırları
Buradaki yapıların ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de birçoğu Sultan Abdülaziz dönemine denk gelmektedir. İlk binalar ise Sultan 2. Mahmut döneminde başlamış ve 2. Abdülhamit’in tahta çıkışına şahit olmuştur.
Cennetin bir köşesini andıran bölge, çeşit çeşit ağaçlara ve bitkilere ev sahipliği yapmaktadır. Günümüze sadece beş bölümü gelebiliştir. Ayrıca bulunan yapılarda 19. Yüzyıl mimari örneklerini ve sanat anlayışını görebilirsiniz. Bu nedenle İstanbul’un tarihi eserleri arasında yer almayı hak ediyor.
- Giriş Ücreti 2022: Tam 15 TL İndirimli 5 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır. Diğer günler 09:00 ile 18:00 arası ziyarete açıktır.
46. Aynalıkavak Kasrı
Aynalıkavak Sarayı olarak da anılan yapılar topluluğundan günümüze gelebilmiş tek kısım bu kasırdır. Araştırmalara göre geçmişte imparatorların dinlenme alanı olarak kullanılmıştır. İlk yapılar Fatih döneminde başlamış ve ilk kasır 1. Ahmet döneminde yapılmıştır.
Geleneksek mimari özellikleri ve iç dekorasyonu ziyaretçilerini tarihi bir havaya sokmaktadır. Saçaklı çatısı, yer sedirleri, ısıtma biçimi dönemin özelliklerini yansıtmaktadır. 2010 yılında hizmete açılan kasır Türk çalgılarını sergileyen tarihi bir müzeye dönüştürülmüştür.
- Giriş Ücreti 2022: Tam 15 TL İndirimli 5 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır. Diğer dünler 09:00 ile 18:00 arası ziyarete açıktır.
- Adres: Hasköy, Aynalı Kavak Cd., 34445 Beyoğlu/İstanbul
47. Beykoz Mecidiyeköy Kasrı
Beykoz Mecidiye Kasrı, İstanbul’un tarihi yapıları arasında ve en eski kasırlarındadır. Mimari özellikleri ve üslubu tamamen sanatsal özellikleri yansıtmaktadır. Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa tarafından yapılmaya başlanılsa da ölmesi üzerine oğlu Said Paşa tarafından 1854 yılında tamamlanarak, Sultan Abdülmecid’e armağan edilmiştir. İlk zamanlar konaklama olarak kullanılırken sonraları misafir evi olmuştur. Varaklı mobilyalar, hereke döşemeler, perdeler, kristal şamdanlar ve Baccarat vazolar ile görülmeye değer yerlerdendir.
- Giriş Ücreti 2022: Tam 15 TL İndirimli 5 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır. Diğer dünler 09:00 ile 18:00 arası ziyarete açıktır.
- Adres: Yalıköy, Beykoz Kasrı, 34820 Beykoz/İstanbul
48. Sepetçiler Kasrı
Bizans döneminden kalma surlar üzerine yapılan tarihi Sepetçiler Kasrı, 1643 yılına kadar dayanmaktadır. Sultan İbrahim’in emri üzerine yaptırılan kasır, Topkapı Sarayı’nın kıyısında kalan son kasırdır. İnşası sırasında birçok malzeme farklı yerlerden getirilmiştir. Çiniler İznik’ten, kırmızı mermerler Darıca’dan, demirler ve çiviler Selanik ve Samaköy’den alınmıştır. 1739 tarihinde bir yenileme geçirse de orijinalliği korunmuştur. 2011’den beri Yeşilay genel merkezi olarak kullanılmaktadır. Ayrıca düğün, konser, organizasyon, seminer, balolara da ev sahipliği yaparak, zengin bir tarihi yapı olmaktadır.
- Adres: Hoca Paşa, Kennedy Cd. No:25, 34110 Fatih/İstanbul
49. Küçüksu Kasrı
Bu kasrın bulunduğu çevre Bizans dönemine kadar gitmektedir. Osmanlı döneminde 4. Murat burayı çok sevmiş ve Gümüş Selvi adını vermiştir. 18. Yüzyılda Divitdar Emin Paşa, 1. Mahmut için buraya iki ahşap saray yaptırmış ve bu saraylar 2. Mahmut’a kadar kullanılmıştır.
Sultan Abdülmecid’e gelindiğinde bu ahşap saraylar yıkılarak günümüzdeki Küçüksu Kasrı yapılmıştır. Av ve dinlenme amaçlı kullanılan yapı, toplam 3 katlıdır. Abdülaziz döneminde zengin süslemeler dış cephede yerini almıştır. Renkli ve şekilli şömineler, şadırvanlı küçük havuz, kabartmalı ve süslemeli alçı tavan, işlemeli mobilyalar, halılar ve tablolarla İstanbul’un tarihi yapıları arasında yerini alıyor.
- Adres: Göksu, Küçüksu Cd., 34815 Beykoz/İstanbul
- Giriş Ücreti 2022: Tam 15 TL İndirimli 5 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır. Diğer dünler 09:00 ile 18:00 arası ziyarete açıktır.
50. Florya Atatürk Deniz Köşkü
Florya bölgesi genel olarak Atatürk’ün ziyaretleriyle önem kazanmış ve ilgi çekmiştir. 19. Yüzyılda avcıların uğrak noktası olurken bu zamandan sonra tatil beldesi yolunda ilerlemiştir. 1935 yılında bir yarışmayı kazanan Seyfi Arkan mimarlığını üstlenmiştir. Denizin dibine çakılan sütunlarla sabitlendirilen Florya Atatürk Deniz Köşkü, kıyıya köprü ile bağlanarak muhteşem bir manzara sunmuştur. Atatürk dışında ünlü devlet adamlarını ağırlamıştır. Günümüzde yapılan restorasyon sonrasında dönemin özelliklerine göre dizayn edilerek Atatürk Müzesi olmuştur.
- Adres: Basınköy, Çekmece İstanbul Cd. No:23, 34153 Bakırköy/İstanbul
- Giriş Ücreti 2022: Tam 10 TL İndirimli 5 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır. Diğer dünler 09:00 ile 17:00 arası ziyarete açıktır.
51. Çinili Hamam
Bir kısmı Kösem Sultan tarafından 1640 tarihinde yaptırılan Çinili Hamam, onun ölümünden sonra kardeşi tarafından tamamlanmıştır. Hamam adı gibi bir zamanlar çinili olsa da ne yazık ki çiniler çalınmıştır.
Yine de mavi taşlarla yenilenmiş ve yapının büyük bir çoğunluğu günümüze kadar gelebilmiştir. Duvarın kalınlıkları 2 metre olan hamam birçok depremden güçlü çıkmıştır. Ünü giderek yayıldığı için birçok filmde ve dizide kullanılmıştır. Isıtma sistemi ise kazanlarla sağlanmaktadır. Geniş bir yapısı olması nedeniyle basık bir atmosfer burada bulunmadığı için İstanbul’un tarihi eserleri arasında yer alıyor.
- Adres: Çavuşdere Cad Çinili Hamam Sok No 6, 34664 Üsküdar/İstanbul
- İletişim: (0216) 334 97 10( Bayanlar kısmı) 0216 553 15 93 (erkekler kısmı)
- Çalışma Saatleri: BAY KISMI İÇİN: 07:00 – 22:00 ARASI AÇIKTIR. BAYAN KISMI İÇİN: 08:00 – 19:30 ARASI AÇIKTIR.
52. Gedikpaşa Hamamı
Gedik Ahmet Paşa’dan adını alan hamam onun tarafından 1475 yılında yaptırılmıştır. İstanbul’un tarihi yerleri arasında pek ilgi görmese de işlevselliğini korumaktadır. Hamamın mimarı ise Hayrettindir. Aynı anda kadınların ve erkeklerin farklı bölümlerde keyif yapabilmesini sağlıyor. Göbek taşı, sauna ve havuzun olduğu tek eski hamamlarımızdandır.
- Adres: Hamam Caddesi No : 61 Gedikpaşa FATİH – İSTANBUL / TÜRKİYE
- İletişim: Tel:0212 517 89 56
- Çalışma Saatleri: Haftanın her günü 09:00 ile 22:30 arasıdır.
53. Galatasaray Hamamı
Külliyeyi de kapsayan yapıların arasında bulunan Galatasaray Hamamı, 1481 yılında inşa edilmiştir. 2. Beyazıt’ın emri ile yapılan hamam, birçok padişaha ve devlet adamına hizmet vermiştir. Sultan Beyazıt bu külliyenin çevresinde yapılmadan önce gezinirken Gül Baba adlı biriyle tanışır ve ona bir isteği olup olmadığını sorar. O da bu alanda yüzyıllar boyunca duracak bir külliye, okul ve hamam yapılmasını ister. Neticede külliye yapılır ve Gül Baba’nın yatırı da burada bulunur.
- Adres: Kuloğlu, Turnacıbaşı Cd. No:8, 34433 Beyoğlu/İstanbul
- Çalışma Saatleri: Haftanın Her günü 07:00 ile 22:00 arasıdır.
- İletişim: (0212) 252 42 42
54. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
Gülhane Parkı içinde bulunan müze, 24 Mayıs 2008 yılında açılmıştır. 570 alet, makine kopyaları, model ve maket örnekleriyle İstanbul’un tarihi yapıları arasında önem arz etmektedir. İki kattan oluşan müzenin üst katında bilgiler aktaran sinema salonu, saat teknolojisi, savaş ve denizcilik teknolojisi, alt katta ise Matematik, Fizik, Mimari, Optik, Coğrafya, Kimya gibi konuları ele almaktadır.
Aynı zamanda İslam bilimcilerinin eserlerini de bir maket olarak müzede görebilirsiniz. Yine bahçesinde dünyanın bir maket kopyası ve çeşitli tıbbi bitkilerin yer aldığı İbni Sina Botanik Bahçesi bulunmaktadır. Mutlaka gezmeniz gereken yerlerdendir.
- Adres: Cankurtaran, Taya Hatun Sk 8A, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: haftanın her günü 09:00 ile 17:30 arasıdır.
- Giriş Ücreti 2022: 25 TL ve müze kart geçerlidir.
- İletişim: 0 212 528 80 65 —– 0 212 513 72 14
55. Panorama 1453 Tarih Müzesi
Dünyanın ilk panoramik müzesinden biri olduğu gibi İstanbul’un fethini ziyaretçilerine yeniden yaşatmaktadır. 2009 yılında belediye tarafından açılan müze, tarihi anı hissetmek isteyenlerin uğrak noktası olmaktadır. Modern minyatür çalışmalarını geçtikten sonra, 1453 yılına geri dönüş yapabilirsiniz. Ayrıca 3 TL karşılığında müzeden hatıra paralardan satın alabilirsiniz. Ayrıca gelmişken helikopter simülasyonunu da kullanabilirsiniz.
- Adres: Merkez Efendi Mahallesi, Topkapı Kültür Park İçi Yolu, 34015 Zeytinburnu/İstanbul
- Telefon: (0212) 415 14 53
- Ziyaret Saatleri 2022: Haftanın her günü 08:00 ile 17:00 arasıdır.
- Giriş Ücreti 2022: Tam 20 TL, Yabancı Turist 50 TL, Öğrenci, Öğretmen ve Askeri Personel 10 TL’dir.
56. Aşiyan Müzesi
Tevfik Fikret’in 9 yıl boyunca yaşadığı ev olan müze, daha sonra eşinden belediyeye aktarılarak edebiyat müzesine dönüştürülmüştür. 1961 yılında ise naaşı bu evin bahçesine devredilerek ev Aşiyan Müzesi adını almıştır. Evini kendi yapmış olan Tevfik Fikret’in Aşiyan adını koymasının sebebi Farsça’da yuva anlamına gelmesidir. 3 katlı olan yapının ilk katı özel eşyalara, kitaplar ve fotoğraflara, yine edebiyatçı olan Abdülhak Hamit odasına ve bir başka şair Nigar Hanım’a ayrılmıştır. İkinci kat Tevfik Fikret’e ayrılmıştır. Zemin kat ise idari işler için kullanılmaktadır.
- Adres: Bebek, Aşiyan Yolu, 34342 Beşiktaş/İstanbul
- İletişim: 0 (212) 263 69 86
- Ziyaret Saatleri: Pazartesi kapalıdır. Diğer günler 09:00 ve 16:00 arası ziyarete açıktır.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
57. İstanbul Arkeoloji Müzesi
3 ana birimden oluşan müzeler topluluğu toplam 1 milyon adet İstanbul’un tarihi eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Fatih’e kadar giden tarihi eserlerin yanı sıra bu üç birimin adı Eski Şark Eserleri Müzesi, Çinili Köşk Müzesi ve Arkeoloji Müzesi’dir. Kurucusunun Osman Hamdi Bey olduğu bilinmektedir. Çinili Köşk, arkeoloji müzelerinin en eskisidir. Bu üç birimde aynı bahçe içinde bulunduğundan seyir zevki uzun bir gezi planı yapmalısınız. İçerisinde lahitlerden çivi yazılı belgelere kadar akla hayale gelmeyecek eserler bulunmaktadır. Kesinlikle gezmeden ayrılmamalısınız.
- Giriş Ücreti 2022: 60 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır. Yaz dönemi 09:00 – 19:00 arası, kış dönemi 09:00 – 17:00 arası açıktır.
Adres: İstanbul Fatih Cankurtaran Mahallesi
58. Türk İslam Eserleri Müzesi
İlk Türk müzeleri arasında bulunan müze bu unvanını Türk ve İslam eserlerini topluca bünyesinde barındırmasından almıştır. 1914 yılında kurulan Türk İslam Eserleri Müzesi, 1983 yılında onarılan İbrahim Paşa Sarayı’na taşınarak müzeye çevrilmiştir. Diğer sarayların aksine özel bir saraydır. İslam dünyasının nadir sanat eserleri, taş ve pişmik toprak eserler, seramik ve metal nesneler, el yazma kitaplar, eşsiz Türk halıları gibi birçok eser yer almaktadır. Özellikle halı salonu 13. Yüzyıl Selçuklu halılarını barındırmaktadır.
- Adres: İstanbul Fatih Binbirdirek Mahallesi
- Giriş Ücreti 2022: 60 TL
- İletişim: 02125181805 ve 02125181806
- Ziyaret Saatleri 2022: Pazartesi günü kapalıdır.
- Yaz dönemi 09:00 – 18:00 kış dönemi 09:00 – 16:00 arası ziyarete açıktır.
59. 1001 Direk Sarnıcı
Hacmi bakımından İstanbul’un ikinci büyük tarihi sarnıcıdır. Bin bir isminin sütun gövdelerinin birbirine bindirilmesinden ya da sütunların çok fazla olmasından dolayı geldiği düşünülüyor. Su ihtiyacını karşılama amacı güden tarihi sarnıcın üstüne Osmanlı zamanında bir konak yapılmış fakat ilerleyen yıllarda konak yanınca üzeri boş kalmış. Günümüzde ziyaret edilmeye değer İstanbul’un tarihi yerleri arasında bir yerdir. 3 bin kişi kapasitelik sarnıçta günümüzde düğün, defile, parti gibi birçok organizasyon yapılabilmektedir.
- Adres: Binbirdirek Mah, İmran Öktem Cd., 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Pazar günü kapalı. Diğer günler 10:00 ile 17:00 arası açıktır.
- İletişim: (0212) 518 10 01
60. Bozdoğan Su Kemeri
M.S 378 tarihinde Doğu Roma imp. Tarafından yaptırılan Bozdoğan Su Kemeri, aslında 250 kilometrelik bir su taşıma yolunun parçasıdır. 626 yılında Avarlar tarafından çeşitli sebeplerle yıkılan kemer 758 tarihinde yeniden inşa edilmiştir. İstanbul her yüzyılda kalabalık bir şehir olduğu için su sıkıntısı nedeniyle sarnıçlar ve kemerler oldukça fazladır. 20 metre yüksekliğinde olan kemer bugün kullanılmamaktadır. Fakat turizm amaçlı turistlerin ilgisini çekmektedir. Şuan yolun üzerinde sakin bir şekilde beklemektedir.
- Adres: Kalenderhane Mah., Haşim İşcan Gç., 34134 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 24 saat açık.
61. İbrahim Paşa Sarayı
Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı olan İbrahim Paşa tarafından Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Hassa evi, köşk, hazine odası, hamam, mutfak, kiler, çardak gibi farklı bölümleriyle ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. İstanbul’un tarihi yapıları arasındaki saray, sadrazamın düğününe de ev sahipliği yapmıştır. İki kez yangın geçiren saray ilkinde onarılmış, ikincisinde tamir ettirilmemiş. Ta ki 1983 yılına kadar. Bu yılda Anadolu Medeniyetleri müzesi olarak kullanılmış ve günümüzde Türk İslam Eserleri Müzesi’ne çevrilmiştir. Tarih tutkunları için içi ve dışı ilgi çekici bir yapıdadır.
62. Şerefiye Sarnıcı
428-443 yılları arasında Bozdoğan Kemeri’ni kullanarak su depolama amacı taşıyordu. Yüzyıllarca bu görevi başarıyla taşımıştır. Üzerine 1950 yılında Belediye Binası yapılmıştır. 2010 yılında yapıya zarar vermeden bu bina yıkılarak, birçok sarnıç ortaya çıkarılmıştır. Çevresi beton yapılardan arındırılarak, arkeolojik alana dönüştürülmüştür. Yaklaşık 1600 yaşındaki Şerefiye Sarnıcı, Yerebatan Sarnıcı ve Binbirdirek Sarnıcı’ndan daha küçüktür. 2018 yılında turistik gezilere açılmış olan yapı birçok konserlere ev sahipliği yapmaktadır.
- Adres: Binbirdirek, Piyer Loti Cd. No:25, 34122 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 ile 19:00 arası ziyarete açıktır. Sadece cumartesi günü 15:00’da kapanmaktadır.
- Giriş Ücreti 2022: 30 TL, indirimli 10 TL’dir.
63. Sokullu Mehmet Paşa Cami
Sadrazam Mehmet Paşa’nın eşi olan Esmahan Sultan bu tarihi camiyi eşi adına şehit olduğu için yaptırmıştır. Mimar Sinan tarafından inşa edilen tarihi cami, iç avluludur. Kubbeli 16 medrese odası bulunan bu avlunun üç tarafı revaklarla çevrilidir. Sanatkâr bir mimari havası olan caminin kubbesi 13 metre çapındadır. Pencereleri de yine süslü bir yapıdadır. Yapım tarihi1571’dir. Oldukça estetik ve gezilmeye değer yerlerdendir.
- Adres: Küçük Ayasofya, 34122 Fatih/İstanbul
- Telefon: (0212) 524 64 10
64. Yeni Cami
Yapımı en uzun süren camilerden olan Yeni Cami, 1589-1663 yıllarını kapsar. Bunda biraz duraksama ve mimar değimi etkili olmuştur. Ana büyük bir kubbenin etrafında 4 küçük kubbeyi barındıran camii, Mısır Çarşısı’nı da içine alan külliyenin bir parçasıdır. Bu nedenle İstanbul’un tarihi yapıları arasında yeri büyüktür. Ayrıca tatil severler için birçok mekânı aynı yerde barındırır. Külliye türbesinde ise Osmanlı hanedanından birçok kişi bulunmaktadır. Tarihi caminin ilk mimarı Mimar Sinan’ın öğrencisi Davut Ağa’dır. Gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir.
Adres: Rüstem Paşa, Yeni Cami Cd. No:3, 34116 Fatih/İstanbul
65. Beyazıt Cami
Büyük bir cami olduğundan dolayı içerisinde medrese, hamam, tabhaneler, mektep ve kervansaray yer almaktadır. Yaptıranın kendi adını alan bir cami olduğu gibi mezarı da burada yer almaktadır. Mimarının kim olduğu tam olarak bilinmemektedir.
Fakat 1509 tarihinde yaşanan depremden sonra hasar görmüş ve ilerleyen yıllarda Mimar Sinan tarafından tam olarak onarılmıştır. İstanbul’un tarihi yerleri arasında bulunan Beyazıt Camii önemli gezi duraklarındandır.
Adres: Beyazıt, Yeniçeriler Cd., 34126 Fatih/İstanbul
66. Kalenderhane Cami
Tarihi caminin aslında Bizans dönemine kadar gittiğine dair kanıtlar bulunmaktadır. Bu kanıtlar 4. ve 5. yüzyıllara kadar gitmektedir. Osmanlı dönemine gelindiğinde Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alınca camiyi Kalenderi dervişlerine zaviye olarak vermiştir.
İstanbul’daki ilk Mevlevihane olarak da sayılmaktadır. Minare daha sonradan camiye eklenmiştir. Yangın gören cami birçok tarihi eseri yok etmiştir. Cami 1930 yılında minaresine yıldırım düşmesinden dolayı terk edildi fakat 1968 yılında onarılarak ibadete tekrar açıldı.
- Adres: Kalenderhane, 16 Mart Şehitleri Cd. No:11, 34134 Fatih/İstanbul
67. Çinili Köşk
1472 yılında Osmanlı Devleti’nde Topkapı Sarayı’nın surlarının dışında kalan bir köşktür. Selçuklu Devleti sonları ve Osmanlı Devleti başları mimari özelliklerini yansıtmaktadır. 1953 yılında müze olarak hizmet veren Çinili Köşk, bulunduğu alan itibariyle İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne devredilmiştir. İki katlı ve tek girişli bir yapıdır. 2000’e yakın Osmanlı Dönemi eserleri bulunmaktadır. Çini ve seramikler ilgi çeken eserlerdendir. <
- Adres: Cankurtaran, Osman Hamdibey Yokuşu, 34122 Fatih/İstanbul
- Telefon: (0212) 520 77 40
- Ziyaret Saatleri: Kış Sezonu 30 Ekim – 15 Nisan arası saat 09:00 – 17:00
- Yaz Sezonu 15 Nisan – 30 Ekim arası saat 09:00 – 19:00 arası ziyarete açıktır.
- Giriş Ücreti: 60 TL
68. Çemberlitaş Camii (Ali Atik Paşa)
Çemberlitaş tramvay durağının orada bulunan camii, 1496 tarihinde inşa edilmiştir. 2. Beyazıt dönemi sadrazamlarından Bosnalı Hadım Ali Atik Paşa tarafından Külliye olarak yapılan yapıdan günümüze türbe, medrese ve cami kalmıştır. İstanbul tarihi eserleri arasındaki camii, günümüzde Sedefçiler, Sandıkçılar ve Çemberlitaş , Dikilitaş Camii olarak da anılmaktadır.
Kesme taştan yapılan cami de büyük bir ana kubbe bulunmaktadır. Caminin kıble tarafında bir de türbe bulunsa da kimin olduğu bilinmemektedir. Zaman içinde birçok depremle hasar görse de yeniden onarılmıştır. Günümüzde gri rengi ve ana kubbenin çevresindeki ufak kubbelerle dikkat çekmektedir.
69. Dolmabahçe Saat kulesi
2.Abdülhamit tarafından 1890-95 yılları arasında yapıldığı bilinen tarihi kulenin mimarı, Sarkis Balyan’dır. Zamanında hem yangınlar için çan kulesi görevi hem hava durumunu belli etmesi hem de saati göstermesi ile birlikte oldukça ilgi görmüştür. Hava durumunu barometreler sayesinde tahmin etmektedir.
Bu barometrelerin üstünde “eyi hava, sabit hava, mütehavvil-kararsız, fırtına, yağmur ve rüzgar” yazmaktadır. 4 katlı ve 27 metre yüksekliğindeki yapı, İstanbul tarihi eserler arasındadır. Günümüzde Beşiktaş ilçesinde yer alıyor. Dolmabahçe Saat Kulesi üzerinde sultanın tuğrası da bulunuyor. Saat kulesi üzerinde renkli taşlar ve geometrik desenler dikkat çekmektedir. Bu saat kuleleri 2. Abdülhamit zamanında popüler olduğu için birçok şehirde görmek mümkün.
70. Ahi Ahmet Celebi Cami
Kanlıfırın ve Yemişçiler Camii olarak da bilinen Ahi Ahmet Çelebi Camii, Fatih ilçesinde yer almaktadır. Yavuz Sultan Selim ve 2. Beyazıt döneminde doktorluk yapan Ahi Çelebi adına yaptırılmıştır. Cami iki kez yangın ve bir kez de deprem görmüştür. Ülkemizde birçok camide bu deprem hasarları görülmektedir.
Cami çift mihraplıdır. Ayrıca tek ve büyük bir merkezi kubbeye sahiptir. Bir rivayete göre Evliya Çelebi seyahatlerine burada başlamıştır. Hatta yanlışlıkla “Şefaat ya Resul” yerine “Seyahat ya Resul” demiştir. Bu cami İstanbul tarihi eserler arasındaki gezebileceğiniz bir noktalardan sadece biridir. Caminin yapım tarihi ise 16. Yüzyıla dayanıyor.
71. Hünkar Kasrı
Osmanlı Devleti’nin görkemli eserlerinden biri olan Hünkar Kasrı, birçoğumuzun detaylıca incelemediği bir eserdir. Eminönü’nde yer alan tarihi ve turistik kasır, 3 Murat’ın eşi Safiye Sultan tarafından yaptırılmıştır. 17. Yüzyıl mimari özelliklerini taşımakla beraber, sedef kakmalı kapısıyla dikkat çekmektedir. İç tasarımının İznik çinileriyle yapılmasıyla birlikte göz alıcı mavilik bürümüştür. Denize yakın bir konumda bulunduğu için yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Turistik kasra giriş ücreti bulunmamaktadır. Kasrın yapılma amacı padişahın Yeni Cami’ye özel günlerde ve namaz için geldiklerinde sonrasında burada dinlenmektir.
72. Rumeli Feneri Kalesi
Rum bir mimar tarafından 17. Yüzyılda inşa edilen kale, İstanbul Boğazı’nın en uç kısmında yer alıyor. İki adet büyük kulesi olmakla birlikte 30 metre yüksekliği vardır. Şuan terk edilmiş olan turistik kale, Cumhuriyet döneminde karakol olarak faaliyet gösteriyordu.
Toprak alana park yaparak ziyaret edebileceğiniz bu tarihi alan 400 yıl askeri amaçla kullanılmış ve günümüzde deniz manzarasıyla ziyaretçilerini beklemektedir. Zamanında buğday ambarları, 60 asker evi, cami ve 300 askere ev sahipliği yapıyordu. Kulenin üzerine çıkarak muhteşem fotoğraflar çekebilirsiniz. Özellikle kemer boşluklarında oturarak denizi izleyebilirsiniz.
73. Zeyrek Cami
12.yüzyıl Doğu Roma eserlerinden kalma olan Zeyrek Camii, İstanbul tarihi yerler arasında ziyaretinizi bekliyor. 3 farklı yapının birleşimiyle oluşmuş olan kilise 2. İoannis’in karısı İrini tarafından yapılmıştır. Onun ölümüyle beraber 2.si ve en sonra olarak bu ikisini birleştirmek için 3. Bir kilise yapıldı.
İstanbul’un Fethi sonrasında camiye çevrilmişse de günümüzde güney kısmı cami olarak kullanılmaktadır. Şuan ki konumu Fatih ilçesi Fazilet sokağıdır. 1970’lerde yapılan restorasyonlar sonucunda pencerelerde renkli camlar ve vitrayların yer aldığı öğrenilmiştir. Mermer, cam, fresko ve mozaik malzemeleri cami inşasında kullanılmıştır. 2010 yılından beri kapsamlı restorasyon sürmektedir.
74. Theodosius Surları
Eyüp Topçular mahallesine bağlı olan turistik Theodosius Surları, 23 kilometre uzunluğundadır. 5 yüzyıldan itibaren inşa edilen surlar, Kara, Marmara ve Haliç surları olarak üç bölüme ayrılmaktadır. 2. Theodosius tarafından yapılan tarihi surlar, ana kapı ve yan kapılardan oluşuyor. Ziyaretiniz sırasında taşlar üzerinde yıldız, çiçek, haç ve yazı gibi işaretler görebilirsiniz. Bunun nedeni farklı yapılardaki taşların kullanılmış olabilme ihtimalidir. Yıkılmalar ve yeniden yapılmalarla birlikte 4 kez elden geçmiştir.
75. Saint Esprit Kilisesi
İstanbul Şişli ilçesinde yer alan Saint Esprit Kilisesi’nin mimarı Gaspard Fossati’dir. 1846 yılında hizmete açılmıştır. 1876 tarihinde katedral olarak ilan edilen kilise 1922 yılında İtalya’dan getirilmiş üç çana sahip oldu. Kilisenin avlusundaki Papa XV. Benedictus’a ait bir heykel bulunuyor. Kilisenin en ilginç yanı ise daha inşa edilmeden altına inananlar için yer altı mezarı yapılmasıdır.
Bu mezarlık 1927’ye kadar defin için kullanılmıştır. Barok mimarı görülen tarihi kilisenin iç tasarımı diğerlerine göre küçüktür. Fakat resim ve vitraylarla süslenerek, hoş bir görünüm kazanmıştır. Özellikle tavanı büyüleyicidir. 1980 yılında ise tüm resimler Peder Antoine Marovitch tarafından yenilenmiştir. İstanbul tarihi eserler arasındaki bu kiliseyi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: Ergenekon, Cumhuriyet Cd. 127/A D:127/A, 34373 Şişli/İstanbul
76. Yenikapı Mevlevihanesi
Itri, Şeyh Galip ve Ali Nutki gibi önemli alimlerin yetişmesinde yardımcı olan tarihi Yenikapı Mevlevihanesi içinde musiki, botanik, tebabet(tıp) ve nebatat dersleri verilirdi. 1597 yılında yapılan bu turistik yer; medrese, çilehane, kütüphane ve aşevlerini içerisinde barındırıyor. 1900’lü yıllarda üç büyük yangın geçirse de orijinalliği korunarak yeniden onarılmıştır.
Lakin kütüphanesindeki arşiv belgeleri yok olmuştur. Yapıya, zaman içinde padişahlar tarafından da eklemeler yaptırılmıştır. Dünyanın en büyük 14 mevlevihanesi arasında bulunmaktadır. Özellikle 18 ve 19. Yüzyılda sufi sanatının öncü merkezlerinden olmuştur. Günümüzde de semazenler hala gösteri yapmaktadır.
- Adres: Merkezefendi Mh. Fatih Sultan Mehmet Üniversite Kampüsü, 34015 – Zeytinburnu / İstanbul
77. Eski Valide Camii ve Külliyesi (Atik Valide Cami)
Mimar Sinan’ın 94 yaşında yaptığı Eski Valide Cami, 3. Murat’ın annesi Nurbanu Valide Sultan için yaptırdığı bir yapıdır. Üsküdar ilçesinde yer almakla beraber, Mimar Sinan’ın son eseridir. Külliye’nin içerisinde yer alan caminin haricinde Medrese, sıbyan mektebi, tekke, imaret, hamam ve darüşşifa yer almaktadır. Günümüze kadar orijinalliğini koruyan iki yapı cami ve hamamdır. Tarihi caminin büyük bir kubbesi ve 4 yarım kubbesi bulunmaktadır. Mihrapta dikkat çeken İznik çinilerinin görünümü oldukça hoştur. Caminin açılış tarihi ise 1586 yılıdır.
- Adres: Valide-i Atik Mah. Kartalbaba Cad. No: 36 – Üsküdar / İstanbul
78.Nuruosmaniye Camii
1748 yılında başlanarak 1755 tarihinde tamamlanan Nuruosmaniye Camii, İstanbul’un turistik yerleri arasında bulunuyor. İstanbul’daki ilk barok özellikli cami olmasının yanı sıra yarım dairelik avlusu yer almaktadır. Osmanlı’nın Nuru anlamını taşıyan ismiyle birlikte, İstanbul gezilecek yerler arasındadır.
Mimarı ise Mustafa Ağa ve yardımcısı Simon Kalfa’dır. Tarihi külliyenin içinde yer alan caminin yanı sıra kütüphane, türbe, sebil ve çeşme de görülmektedir. Caminin girişine iki yönde yüksek merdivenlerle ulaşılmaktadır. Şadırvanı yoktur ve avlusu ile Çemberlitaş-Cağaloğlu arasında geçiş yapılabilmektedir.
79. Kariye Müzesi
Mozaik ve Freskleri sergilendiği Kariye Müzesi, İstanbul gezilecek yerler arasında sizleri bekliyor. Mozaiklerdeki derinlik ve hareketlilik hissiyatı Doğa Roma resim sanatını gözler önüne seriyor. 5. Yüzyılda İmparator Justinianus tarafından inşa edilen müzenin ismi eski Yunanca’da “kent dışı” anlamına geliyordu.
Şuan ki bina ise 14. Yüzyıldan kalmadır. Zaman içinde saray kilisesi ve şapeli olarak kullanıldı. 1511 yılında Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürüldü. Müze olması ise 1945 yılında gerçekleşmiştir. Müzede Hz İsa ve Hz Meryem’in hayatını canlandıran mozaikler yer alıyor. Ziyaretiniz sırasında duvarlardaki ve zemindeki süslemeleri de inceleyebilirsiniz. Müze günümüzde camiye çevrilmiş bir tarihi yapıdır.
- Giriş Ücreti: Yoktur.
- Ziyaret Saatleri: Kış mevsiminde 09:00-17:00 arası yaz mevsiminde 09:00-19:00 arası açıktır.
- Adres: Kariye Mahallesi, Kariye Camii Sokak, No: 18 Edirnekapı
80. Galata Mevlevihanesi Müzesi
Beyoğlu’nda yer alan Galata Mevlevihanesi Müzesi, İstanbul’un tarihi eserleri arasında önemli bir yere sahiptir. Kulekapısı ve Galipdede isimleriyle de anılır. Zaman içinde deprem ve yangın nedeniyle hasar görüp onarılmıştır. 1491 yılında İskender Paşa tarafından yaptırılan bu yer 1975 yılında Divan Edebiyatı müzesine çevrilmiştir.
2008-11 yılları arasında ise bugünkü ismini almıştır. Sergi bölümü Semahane binasındadır, burada birçok tarihi eseri görebilirsiniz. Tasavvuf, tarikat eşyaları, güzel sanatlar bölümü alt katta yer alıyor. Üst katta ise müzik aletleri ve hat levhaları bulunuyor. Sema alanı giriş kattadır. Her Pazar günü sema gösterisi düzenlenir.
- Giriş Ücreti 2022: 25 TL
- Ziyaret Saatleri: Yaz döneminde 09:00-19:00 kış dönemi ise 09:00-17:00 arasında açıktır.
- Pazartesi günü kapalıdır.
- Adres: Galip Dede Cad. No:15,Tünel,34220
- Telefon: 02122454141
81. Sirkeci Garı
İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Sirkeci Garı, Alman mimar August Jachmund tarafından yapılmıştır. Yapımında Marsiya’dan getirilen taşlar ve granit mermer kullanılmıştır. 27 Temmuz 1890 yılında açılmıştır. Açılışı Ahmet Muhtar Paşa 2. Abdülhamit adına yapmıştır.
Ziyaretiniz sırasında binanın ön cephesinde iki adet anıtsal saat kulesi sizi karşılayacaktır. Dış cephesinden bakıldığında tarihi Sirkeci Garı, ender bulunan bir görünüm sergiliyor. Yan cephesinde ise yarım bir tren gara estetik bir şıklık katmıştır. İstanbul tarihi yerler arasındaki Sirgeci Garı, kırmızı tuğlalar ve saat kuleleriyle Avrupai bir güzelliği bulunuyor.
82. Pertevniyal Valide Sultan Camii
Aksaray mahallesi, Fatih ilçesinde bulunan Pertevniyal Valide Sultan Camii, Sultan Abdulaziz’in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yaptırılmıştır. Hatta temel atma törenini meydanı görebilen bir evden seyretmiştir. İstanbul tarihi yerleri arasında bulunan ve 1869-71 yıllarına tekabül eden bu yapının mimarı Montani’dir.
Dış görünüşüyle klasik camilerden farklılık göstermektedir. Tek şerefeli iki minaresi bulunan turistik caminin, iç süslemeleri dikkat çekicidir. Mavi rengin dikkat çektiği kalem işi süslemeler baştan sona bulunmaktadır. Caminin avlu kapısı ise taş oyma sanatının ender örneklerinden biridir. Caminin çevresi kütüphane, türbe, çeşmeden oluşmaktadır. Fakat kütüphanesi, Süleymaniye Kütüphanesi’ne aktarılmıştır.
83. Harbiye Askeri Müzesi
1862 yılında inşa edilen bir yapılar kompleksi olan tarihi müze, Osmanlı Devleti için subay yetiştirme amacı güdüyordu. 1936 yılından 64’e kadar ordu karargahı olarak kullanılan müze 2. Abdulhamit tarafından yaptırılmıştır. Bu süreden sonra ise müzeye çevrilme kararı alınıp 1991 yılına kadar yapılan restorasyondan sonra hizmete açılmıştır.
İlanlar, resmi yazışmalar, kıyafethane, atış poligonu ile modern müzecilik anlayışıyla hizmet vermiştir. Ayrıca mehteran dinletisi, Atatürk’ün okuduğu okul ve arşiv belgelerini görmek için mutlaka ziyaret etmelisiniz. İstanbul turistik yerler arasındaki müze, balmumu heykellerle anı canlandırarak güzel bir etki yaratmaktadır. Ayrıca bahçedeki sergide de değerli eserler bulunmaktadır.
- Ulaşım: İETT otobüsleri ve Minibüsler ile ulaşabilirsiniz.
- Adres: Halaskargazi, Vali Konağı Cd. No:2, 34367 Şişli/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 09:00-16:30
- Telefon: 0 (212) 233 27 20
84. İstanbul Fethiye Müzesi
Müzenin geçmişi 1261 yılına dayanıyor. Pammakaristos Kilisesi olarak bu tarihlerde kullanılan yapının kuzey tarafı Hz. Meryem’e adanmıştır. 1292-94 yılları arasında ise Doğu Roma İmparatorluğu’nda restore edilen yapının sağ tarafında bir de Hz. İsa’ya adanan bir kilise yapılmıştır. 1453 yılından sonra kadın manastırı ve 1455 yılında ise 1586’ya kadar patrikhane olarak kullanılmıştır. Fethiye adını alması 3. Murat’ın kiliseyi camiye çevirmesiyle olmuştur. Günümüzde Ayasofya Müzesi’ne bağlıdır. İstanbul tarihi yerler içindeki binada Hristiyanlığa ait mozaikler, motifler ve Şair Philis’e ait bir şiir bulunmaktadır.
- Adres: Fethiye Caddesi, Draman Cd., 34087 Fatih/İstanbul
- Giriş Ücreti: 10 TL
85. Cağaloğlu Hamamı
1741 yılında yapılan hamamın mimarları Süleyman Ağa ve Abdullah Ağa’dır. Zamanında Ayasofya Camii içindeki Sultan Mahmut Kütüphanesine gelir olması için yapılan hamam, Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olduğu için günümüzde hala İstanbul tarihi yerler içerisindedir. Kapısının üzerinde bir kitabe bulunur. Tarihi boyunca birçok ünlü isme ev sahipliği yapmıştır. Adile Naşit, Kemal Sunal, Atatürk, Kaiser Wilhelm, Franz Liszt, Ömer Şerif, John Travolta, Cameran Diaz, Tony Curtis ve Harrison Ford gibi birçok isim gelip geçmiştir. Hala hamam olarak hizmet verdiği için rezervasyon yaptırabilirsiniz.
86. Kılıç Ali Paşa Hamamı
Osmanlı komutanlarından olan Kılıç Ali, gençlik yıllarında Osmanlı’ya esir düşse de daha sonra Osmanlı’ya tabi olarak birçok savaşta başarı kazanmıştır. Asıl adı Giovanni Dionigi Galeni olan paşa Müslüman olduktan sonra Uluç Ali ismini almıştır. İnebahtı Deniz Savaşı’ndaki başarı sonrasında ismi Kılıç Ali olmuştur. 1578- 1583 yılları arasında Kılıç Ali tarafından yaptırılan tarihi hamamın mimarı, Mimar Sinan’dır. Görkemli kubbesiyle dikkat çeken yapı günümüzde İstanbul’un tarihi eserleri arasında olmaya aday. Günümüzde de hamam olarak kullanılan yapı, gün ışığını güzel bir şekilde almasıyla parıldamaktadır. Zaman zaman farklı konseptlerde etkinlikler yapılmaktadır.
- Adres: Kemankeş Mah. Hamam Sok. No:1 34425 Tophane Karaköy, İstanbul
- Telefon: +90 (212) 393 80 10
87. Şile Deniz Feneri
Deniz manzarasıyla ziyaretçilerini etkileyen tarihi Deniz Feneri, 19 metre uzunluğundadır. Ayrıca yaydığı ışığı 35 mil uzağa gönderebilmektedir. 1859 yılında yaptırılan fener, zamanında gaz lambasıyla çalışırken 1968 yılında elektrik kullanmaya başlamıştır. Günümüzde 150 yıllık geçmişiyle müze olarak hizmet vermektedir.
İstanbul’a 70 km uzaklıktaki Şile’de bulunan turistik yapı, siyah ve beyaz renkle boyanmıştır. Müze içerisinde fenerin eski parçaları, geçmişe ait gaz lambaları ve teknik eşyalar yer almaktadır. Kullanılan fenerin ışığı ise bir dönüşünü 2 dakikada tamamlar. Eğer hava açıksa ışığı boğazdan görülebilir. Taş kısmı ülkemizde yapılırken metal ve mercek kısmı Paris’ten gelmiştir.
- Adres: Balibey Mh., Fener Cad., 34980 Şile/İstanbul
88. Taşhan
Günümüzde kapalı çarşı olarak kullanılan Taşhan, Laleli Camii yanında bulunuyor. 1763 yılında 3. Mustafa tarafından yaptırılan hanın asıl amacı sipahilerin barındırılmasıydı. Katırcıoğlu, Çukurçeşme ve Sipahiler Hanı olarak da anılır. İstanbul tarihi yerler arasındaki han üç avlulu ve iki katlıdır. Kendine has bir mimari görüntüye sahip olan tarihi hanın bazı kısımları yıkılmış olsa da orijinalliğini koruyor. Ücretsiz olarak gezebileceğiniz hanın içerisinden alışveriş yapabilirsiniz. Hanın içi de güzel bir şekilde dekore edildiğinden içinde çayınızı yudumlayarak dinlenebilirsiniz.
89. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
1935 yılında başlayan kazılarla ortaya çıkan mozaikler ve eserler M.S 450-550 yılına kadar gidiyor. Mozaiklerde yer alan canlandırmaların konusu genel olarak günlük yaşam, doğa ve mitolojidir. Sultan Ahmet Caminin yakınında bulunan turistik müzedeki mozaikler hala canlılığını koruyor. Bunu ise dönemin ünlü sanatçılarının ellerine borçludur.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi günümüzde Ayasofya Müzesi’ne bağlıdır. Keçi sağan adam ve kertenkele yiyen grifon betimlemelerine kadar ilginç mozaikler bulunmaktadır. Müzenin ziyaretçilerinin yüzde 90’ı yabancıdır. Diğer mozaik müzelerinden ayrılan tarafı ise dini motiflerin kullanılmamasıdır. İstanbul’un tarihi yerleri arasındaki bu mekana en az 45 dakika ayırmalısınız.
- Adres: Arasta Çarşısı, Sultanahmet Mahallesi, 34122 Fatih/İstanbul
- Giriş Ücreti 2022: 35 TL
90. Çemberlitaş Sütunu
Çemberlitaş semtinde bulunan sütun 330 yıllarında Bizans imparatoru 1. Konstantin adına yaptırılmıştır. Apollon tapınağından söktürülerek getirtilen sütunla beraber Apollon heykeli de bulunsa da imparator bunun yerine kendi heykelini sütuna ekletmiştir. Fakat bu heykel 1081 yılında üzerine düşen yıldırım sonucunda yıkılmıştır. Osmanlı döneminde de yangın nedeniyle harabe olduktan sonra 2. Mustafa, sütunun altına duvar ve çevresine demir daireler ekletmiştir. Tarihi mekanlarımızdan olan sütunun altında rivayete göre Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haç tahtası ve çivisi bulunmaktadır.
- Adres: Mollafenari, Vezirhan Cd. No:16 D:18, 34120 Fatih/İstanbul
91. 3. Ahmet Çeşmesi
İstanbul tarihi eserler arasında Osmanlı mimarisinin etkilerini görebileceğiniz çeşme, kitabesine göre 1728-29 yılında yaptırılmıştır. Çeşmenin mimarı Mehmet Ağa’dır. Topkapı Sarayı ve Ayasofya arasındaki bir noktada bulunan çeşme rokoko tarzının güzel bir örneğidir. Dikdörtgen bir planda yapılan turistik çeşmenin üstü saçaklı çatıyla kapatılmıştır.
Bu çatının altına geldiğinizde yukarı baktığınızda da işlemeleri görebilirsiniz. Lale, akantüs yaprakları ve Avrupai tarzda çiniler yer almaktadır. Çeşme burada daha önceden bulunan “Pereyton” adlı bir çeşme yerine yapılmıştır. Ayasofya’ya bakan cephesinde ise “maşallah” yazısı yer alır. 18. Yüzyıl batı mimarisi de bu devirlerde görüldüğü için iki kültürün birleşimine şahit olabilirsiniz.
92. Laleli Cami
3. Mustafa zamanında yaptırılan caminin tarihi 1760-63 yıllarına dayanır. İsminiyse bulunduğu semtten alır. Bir külliye olarak yaptırılan yapılar topluluğu imaret, çarşı, çeşmeler, türbe, han, medrese ve mumhaneden oluşuyordu. Medrese, handa 1782 yılında çıkan yangın nedeniyle günümüze ulaşamamıştır.
Tarihi yerler içindeki cami de harap olsa da 4 yıl içinde yeniden onarılmıştır. Mimar ise Mehmet Tahir Ağa ‘dir. Tek şerefeli iki minaresi bulunan camiye giriş merdivenlerle yapılır. Giriş kapısı üzerinde yapım tarihine ait bir kitabe bulunur. Hamam ise sonradan yıktırılmıştır. Cami yanında bulunan 3. Mustafa Türbesi’nde 3. Mustafa’nın ve oğlu 3. Selim’in mezarları yer alır.
93. Eski Şark Eserleri Müzesi
1883 tarihinde güzel sanatlar akademisi olma amacıyla inşa edilen yapı, Osmanlı’nın ilk sanat okuludur. Ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey tarafından yaptırılan bina yüzyıllar öncesine ait Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve Arap yarımadasının tarihi eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Yapılan büyük bir restorasyonla 8 Eylül 2000 yılında günümüzdeki halini almıştır.
Eserlerin birçoğu 19. Yüzyılda yapılan kazılarla bulunmuştur. Müze içerisinde 75 bin çivi yazılı tablet, İştar kapısı, Kadeş anlaşması ve Akad kralı Naramsin steli gibi önemli İstanbul tarihi eserler bulunmaktadır. Turistik binanın mimarı ise Alexander Vallury’dir. Ziyaretiniz sırasında yakınındaki İstanbul Arkeoloji Müzelerini, Çinili Köşk Müzesini ve Aya İrini Kilisesine uğrayabilirsiniz.
- Adres: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sk, 34122, Gülhane Fatih İstanbul
- Telefon: 0 (212) 520 77 40
94. Yıldız Hamidiye Cami
2. Abdülhamit tarafından yaptırılan tarihi camii, Cuma selamlığında kullanılma amacı taşıyordu. 1881-85 yılları arasında yapılan cami, ahşap sanatının ender örneklerindendir. Mimarı çoğu kaynakta Sarkis Balyan olarak geçse de resmi kaynaklara göre Nikolaidis Jelpuylo isimli bir Rum’dur. Yine kaynaklara göre tarihi caminin yapımında 16.890 lira harcanmıştır.
İki katlı ve büyük bir tek kubbeden oluşan caminin avlusunda 1890 yılında yapılan bir de saat kulesi yer alır. Ayrıca 21 Temmuz 1905 yılında Abdülhamit’e düzenlenen suikast girişimi de buradaki Cuma selamlığında yaşanmıştır. Yaşanan patlamada 58 kişi yaralanarak 26 kişi hayatını kaybetmiştir. İstanbul’un tarihi eserleri arasında dikkat çeken bir cami olarak gezi listenize alabilirsiniz.
95. Tophane Kasrı
Sultan Abdülmecit tarafından inşa edilen Tophane Kasrı’nın mimarı İngiliz William James Smith’dir. 1852 yılında yapımı tamamlanan kasırda padişahlar önemli ziyaretçilerini davet ederdi. Ayrıca Osmanlı-Yunan savaşı bitiren Uluslar arası Boğaz Komisyonu yine burada toplanmıştır. İki katlı dikdörtgen bir yapı olan kasır, günümüzde Mimar Sinan Üniversitesi’ne bağlıdır.
1958 tarihinde kentsel düzenlemeyle Top Arabacıları Kışlası yıkılarak cadde genişletildi. Ayrıca denizle olan bağlantısı koparıldı. Kurdeleler, bitkisel motifler ve madalyonlarla Avrupa ve Osmanlı mimarisinin bir karışımını içerir. Tarihi yerler arasındaki yapı açık yeşil renktedir ve günümüzde biraz bakımsız kalmıştır.
96. Surp Kevork Kilisesi
Sulu Manastırı olarak da bilinen kilise, 1866-87 arasında yapılmıştır. Fakat yapılan bina 11. Yüzyıldan kalan tarihi bir kilisenin üzerine yapılır. İstanbul’un Fethiyle birlikte Ermenilere teslim edilen kilise 1641 yılına kadar patriklik merkezi olarak faaliyet gördü. 1660 yılında tarihi kilisenin yarısı çıkan bir yangında harap olduğu için üç kiliseyle birlikte yeniden yapıldı. Fakat bu ikisi de bir yangında yok oldu. 2006 yılında restore edilerek Patrik Mesrob tarafından ibadete açılmıştır. Günümüzde hemen yanında anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise görevi gören Ermeni Sahakyan Nunyan Okulu bulunmaktadır.
97. Sadberk Hanım Müzesi
İstanbul Sarıyer ilçesinde bulunan müze, 1980 yılında Vehbi Koç tarafından kurulmuştur. Ülkemizin ilk müzesi olmasının yanı sıra eşinin adını taşır. Bir koleksiyoner olan Sadberk Hanım, hayatı boyunca birçok eser toplamıştır. 16 ve 18. Yüzyıla ait kıyafetler, süs eşyaları, porselen eserler ve kumaşlar gibi eserlere ev sahipliği yapar.
Sadberk Hanım Müzesi, bir başka koleksiyoner olan Hüseyin Kocabaş’ın koleksiyonun da 1983 yılında alınarak hemen yan tarafta bulunan yalının restore ettirilmesiyle giderek büyümüştür. Müze kurulduğu zaman 3 bin eser varken şuan 20 bin eser sergilemektedir. Bizans’tan Osmanlı Devleti’ne kadar çeşitli tarihi eserleri burada görebilirsiniz. Ayrıca 11 bin matbu ve 688 yazma eserleri bulunan kütüphaneye sahiptir.
98. Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi
1453-1923 dönemine ait tarihi ve askeri eserlerin sergilendiği müzenin kurucusu Nejat Çuhadaroğlu’dur. Resim ve heykel sanatlarıyla uğraşırken kendini bir anda koleksiyonerlik ve müzecilikte bulunan Nejat Çuhadaroğlu, bunu zevkle yapmaya devam etmiştir. Zemin katta Osmanlı Devleti’nin tarihsel olarak geçirdiği değişimleri kanıtlayan eserlerin yanı sıra Bizans ve Anadolu Selçukluya ait geniş zamanlı eserler bulunmaktadır.
6 katlı müzenin ilk katında 3. Selim döneminden 1900’lere kadar eserler yer alır. 2. Katta Osmanlı’nın son dönemine ait silahları ve kostümleri görebilirsiniz. 3. Katta Kurtuluş Savaşı ve 2. Dünya Savaşı’na ait betimlemeler yer alır. 4. kat ise tamamen 2. Dünya Savaşı dönemine ayrılmıştır. Son kat ise Indiana Jones, Yıldız Savaşları, Vikingler gibi önemli figürlerle beraber cafeye çevrilmiştir.
99. PTT Müzesi İstanbul
Fatih İlçesine yer alan PTT Müzesi, aynı zamanda ülkemizin en büyük postane binasıdır. 1905 yılında başlanarak 4 yıl sonra bitirilen bina, ilerleyen zamanlarda Büyük Postane olarak isimlendirilmiştir. Mimar Vedat Tek tarafından inşa edilen müze, 4 kattan oluşmaktadır. Birkaç yıl radyo evi olarak kullanılan binada çiniler ile Osmanlı mimarisi dikkat çekmektedir. Avrupa yakasında PTT baş müdürlüğü olarak faaliyet gösteren müzenin giriş katında Türkiye’nin iletişim tarihi hakkında bilgiler veren müze yer almaktadır. Giriş katındaki PTT merkezi hala çalışmaktadır. Bulunduğu mekan ise Fatih Sirkeci’dir. İstanbul tarihi yerler arasında dikkat çeken bir mimariye sahiptir.
100. Kamondo Merdivenleri
Kamondo merdivenleri İstanbul’un tarihi eserleri içerisinde bulunmaktadır. Galata semti içerisinde bulunmakta olan tarihi yapı, art nouveau tarzındaki merdivenlerdir. Geçmişi 1850’li yıllara dayanmaktadır. Bu dönemde bölgede son derece sözü geçmekte olan bir ailenin adına yapılmış merdivenlerdir. Ailenin dönemin bankerlerinden olması sebebiyle bu dönem içerisinde merdivenlere Banker merdivenleri de denilmiştir. Rue Camondo olarak da merdivenler adlandırılmıştır. İstanbul Galata semti içerisinde bulunan mekan Bankalar caddesi ile Banker sokağını birbirine bağlayan merdiven olarak bilinmektedir.
101. Beyazıt Meydanı
Beyazıt Meydanı geçmişi oldukça eskiye dayanmakta olan bir meydandır. Meydan Osmanlı döneminde kent imgesi olarak kullanılmakta olan en özel meydanlardan birisidir. Meydan Osmanlıyı başlı başına sembolize etmektedir. 27 Mayıs 1960 senesinde yapılan ihtilal ile birlikte meydan “Hürriyet Meydanı” olarak anılmıştır. Etrafında bulunan üniversiteler ve tarihi camiler ile birlikte İstanbul içerisinde bulunmakta olan en tarihi mekanlar arasında gösterilmektedir.
102. Santral İstanbul Enerji Müzesi
Santral Enerji Müzesi 2007 yılında ilk olarak faaliyete başlamış İstanbul tarihi yerleri arasında bulunmaktadır. Eğitim ve kültür merkezi olarak kullanılmaktadır. İstanbul içerisinde bulunmakta olan en iyi konser mekanları arasında gösterilmektedir. İçerisinde birçok faaliyet alanı bulunmaktadır. İçerisinde üniversiteye ait birçok yapı da barındırmaktadır. 1914-1983 yılları içerisinde Osmanlı da önemli bir santral olarak kullanılmıştır. İlerleyen zaman içerisinde mekan üniversiteye devri yapılmıştır. İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının tahsis ettiği günden bu yana kullanılmaktadır.
103. Yavuz Sultan Selim Cami Ve Külliyesi
Yavuz Sultan Selim Cami ve Külliyesi İstanbul içerisinde bulunmaktadır. Kanûnî Sultan Süleyman bu camiyi babası Yavuz Sultan Selim için yaptırmıştır. İstanbul yedi tepesinde bulunmakta olan camilerden birisi olarak bilinmektedir. Mevki olarak Haliç’e en yakın konumda bulunan tepeye inşası yapılmıştır. 1522 yılında cami ve külliye tamamlanmıştır. Mimar Ali tarafından yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu konu ile ilgili net bir bilgi bulunmamaktadır. Bu yıllarda kendisinin saray tarafından tanınmış olması bu şekilde bir fikri ortaya çıkarmıştır. İmaret, türbe ve bununla birlikte medresedahil edilmiştir. 3 kapısı bulunmaktadır. Bu kapılardan her hangi birisi ile avluya giriş yapılmaktadır.
104. Milionstone
Milionstone İstanbul’un son derece önemli tarihi bir noktasıdır. Konstantinopolis şehri içerisinde Antik roma da bulunmakta olan yolların başlangıç noktası olarak kabul edilmekte olan bir yerdir. Şehirlere olan mesafenin ölçülmesinde kullanılmakta olan bir nokta olarak bu zaman içerisinde kullanılmıştır. Sıfır noktası olarak tabir edilen bir yerdir . 1. Konstantin tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Zaman olarak 4. Yy içerisinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Roma kültürünü yansıtmakta olan önemli eserlerden birisi olarak kabul edilmektedir. İstanbul tarihi eserler arasındaki anıtın üzerinde döneme ait heykeller ve kabartmalar bulunmaktadır.
105. Firüz Ağa Camii
Firuz Ağa Camii İstanbul içerisinde bulunmakta olan tarihi camilerden birisi olarak bilinmektedir. 1491 yılı içerisinde yapılmıştır. II. Bayezid’in ordusu içerisinde bulunan Firuz Ağa tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Çeşit olarak Bursa tarafında yapılmış camilere benzemektedir. Minaresi sol tarafta bulunmaktadır.
Yapılında avlusu son derece büyük tasarlanmıştır. Divan yolunu yapılması ile birlikte bu alan kısıtlanmıştır. Şeyh Hamdullah Efendi tarafından kitabesi yazılmıştır. Küçük bir cami yapısı ile tasarlanmış kare şeklinde bir camidir. Cami içerisinde iç havlu bulunmamaktadır. Cami içerisinde bulunmakta olan her duvarda pencere bulunmaktadır.
106. Saray Koleksiyonları Müzesi
Saray Koleksiyonları Müzesi Veliaht Dairesi’nde 2014 yılı içerisinde açılmış bir müzedir. Müze içerisinde genel olarak 19. Yy. içerisinde yaşamış olan padişahların satın almış oldukları resimlerin bir koleksiyonu bulunmaktadır. Müze tam olarak 30 adet salondan oluşmaktadır. Müze içerisinde Topkapı Sarayından ödünç olarak temin edilmiş bazı eserlerde sergilenmektedir. 1856 senesi içerisinde inşa edilmiştir. 2010-2014 yılları arasında geniş çaplı bir restorasyon yapılmıştır. Yapılan restorasyon ile birlikte Milli Saraylar Resim Müzesi şekline dönüştürülmüş ve İstanbul’un tarihi eserleri sergilenmeye başlanmıştır.
107. Nusretiye Camii
Nusretiye camii İstanbul’daki tarihi camiler içerisinde bulunuyor. Arabacılar Kışlası Camisi” olarak bilinmekte olan caminin 18.yy başlarında yanması sonrasında yapılmış bir camidir. Sultan II. Mahmut yangının sonrasında kullanılamaz hale gelen caminin yerine 1823 yılında bu camiyi yaptırmıştır. Cami askeri binaların yapımı ile birlikte başlamıştır. Bu sebeple yapımında normal cami yapımında kullanılan malzemelerin dışında bazı malzemelerin kullanıldığı bilinmektedir. Normal şartlar altında çevresinde vakıfa ait bazı yapıların olması gereken caminin çevresinde Tophane Kışlası ve Tophane-i Amire bulunmaktadır. Krikor Amira Balyan tarafından yapılmış ve mimarisi üstlenilmiştir. Kendisi ve ailesi saray tarafından tanınmakta olan mimarlar arasındadır.
108. Theodosius Forumu
Teodosus Forumu, olarak bilinmekte olan meydan bugün kullanılmakta olan Beyazıt Meydanının önceki ismidir. Roma dönemi içerisinde bu meydan bu şekilde adlandırılmaktadır. 4. yüzyıla kadar farklı bir isim ile anılmaktadır. Bu dönem öncesinde meydan Forum Tauri (Boğa Meydanı) şeklinde adlandırılmakta ve kullanılmaktaydı. Roma tarafından bu isim değiştirilerek Teodosus Forumu olarak adlandırıldı. Dönem içerisinde etrafı kendi dini inançları çerçevesinde donatılmış bir meydandır. Etrafında birçok kilise bulunmaktadır. Etrafının geniş sütunlar ile çevrelenmiş olması dikkat çekicidir. Bugün meydanda eski dönemlerden kalma kalıntıları ve gösterişli sütunları görebilirsiniz.
109. Kıztaşı
Kıztaşı daha önceki dönemlerde farklı bir isim ile anılmakta olan bir meydandır. Osmanlıdan önce Roma dönemlerinde 455 yıllarında yapılan meydandır. İsmi bu dönemlerde Markianos olarak bilinmekteydi. Oldukça küçük bir meydan olmasına rağmen günümüze kadar ulaşmış bir tarihi mekandır. Fatih’te bulunmakta olan meydan Osmanlıdan sonra Kıztaşı olarak adlandırılmaktadır. Osmanlı hükümdarlığı zamanında ilk olarak buranın ismi bir mahalleye verilmiştir. 1908 yılında meydana gelen yangın ile birlikte meydan ortaya çıkarılmıştır. Üzerinde yer alan kitabe kim için yaptırıldığını gözler önüne sermektedir.
110. Masumiyet Müzesi
Orhan Pamuk tarafından kurulmuş farklı bir sergidir. İstanbul içerisinde kurulmuş olan ilk şehir müzesi unvanına sahip bulunmaktadır. Ünlü yazarın aynı isimli romanının 2008 yılında yayınlanması ile birlikte aradan 4 yıl geçmesinin ardından müze kurulmuştur. Gerek yazarın hayranları tarafından gerek ise diğer kişiler tarafından oldukça yoğun bir şekilde ziyaret edilmektedir. Müze masalsı bir hikayeden esinlenerek düzenlenmiştir. İstanbul çukurcuma içerisinde müze halen faaliyet göstermektedir. İçerisinde Orhan Pamuk’un giydiği, gördüğü, biriktirdiği ve duyduğu eserler sergilenmektedir.
111. Sakıp Sabancı Müzesi
Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul da bulunmakta olan tarihi bir sanat sergisi olarak kullanılmaktadır. Oldukça zengin bir içeriği bulunmakta olan bir sergi olması sebebiyle en fazla ziyaret edilen sergiler arasında yer almaktadır. 2002 yılı itibarıyla ilk olarak hizmete açılmış ve ziyaretçi kabul edilmeye başlanmıştır. Kurulduğu günden bu güne kadar aynı yerde hizmet verilmektedir. “Heykelin Büyük Ustası Rodin İstanbul’da” isimli sergi ve bununla birlikte “Picasso İstanbul’da” isimli sergileri ile dünya üzerinde adından oldukça iyi bir şekilde bahsettirmeyi başarmıştır. İstanbul Turizm ödülünü kazanmış olan bir sergi olarak hala faaliyet göstermektedir. Ayrıca mobilya-dekoratif sanatlar koleksiyonu, Abidin Dino Arşivi, At Heykelleri, Kitap ve Hat Sanatı’na dair birçok eser bulunmaktadır.
- Adres: Emirgan, Sakıp Sabancı Cd. No:42, 34467 Sarıyer/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00 pazartesi kapalıdır.
- Giriş Ücreti: Tam 40 TL, indirimli 25 TL
112. Eminönü Meydanı
Eminönü Meydanı İstanbul da bulunmakta olan tarihi dokulardan birisidir. Mimarisi Osmanlı döneminde bir takım değişikliklere uğramıştır. Sirkeci garının inşa edilmesi ile birlikte farklı bir dokuyu yansıtmıştır. Meydanın tarihi yapısı Cumhuriyetin ilan edilmesinden sonra bugünkü halini almaya başlamıştır. Dönemin Valisi ve Belediye başkanı olan Lütfi KIRDAR zamanında çeşitli yenilikler ortaya konmuştur. Meydanda birçok ilçeyi birbirine bağlamakta olan vapur iskeleleri bulunmaktadır. Ayrıca Anadolu yakası ile Avrupa yakasını da birbirine bu vapurlar bağlamaktadır.
- Adres: Rüstem Paşa, mah, 34116 Fatih/İstanbul
113. Türkiye İş Bankası Müzesi
Türkiye ekonomi geçmişini yansıtmakta olan bir müzedir. Aynı zamanda müze kendi geçmişini de yansıtmaktadır. İçerisinde İstanbul’un tarihi yerlerine ait birçok belge, bankacılık eşyaları, kumbara, reklam filmleri, fotoğraf vb. bulunmaktadır. 1890 yılında postane binası içerisinde müze ilk olarak açılmıştır. Daha sonraları 1923 yılında burası banka tarafından satın alınmış ve banka olarak kullanılmaya başlanmıştır. 2005 yılı itibariyle şube müzeye dönüştürülmüştür. 2007 yılı itibariyle halkın ziyaret edebileceği şekilde açılışı yapılmış ve halen faaliyetine devam etmektedir.
Adres
-
- :Hobyar, Bankacılar Sk. No:2, 34112 Fatih/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: 10:00-18:00
- Giriş Ücreti: Yoktur
114. Pera Müzesi
Pera Müzesi 2005 yılı itibariyle ilk olarak kapılarını ziyaretçilerine açmıştır. 1893 senesinde mimar Achille Manoussos tarafından İstanbul Tepebaşı’nda inşa etmiştir. Mimar M. Sinan Genim tarafından ileriki sürelerde müzeye çevrilmiştir. Müze dünyada önemli sanat merkezleri arasında gösterilmektedir. Gerçekleştirilen etkinlikler ile ülkemizde bulunan en seçkin müzeler arasında yer almaktadır. Müze içerisinde 20. yüzyıl başında insanlar tarafından kullanılmış ağırlık ölçülerinden örnekler de bulunmaktadır. Sergi içerisinde yaklaşık olarak 10 bin eserin bulunduğu tahmin ediliyor. Müzenin diğer tarafında ise Kütahya Çini ve Seramikleri Koleksiyonu bulunuyor. 18. Yüzyıl döneminden kalan eserler burada gene aynı şekilde sergileniyor.
- Adres: Asmalı Mescit, Meşrutiyet Cd. No:65, 34430 Beyoğlu/İstanbul
115. 3. Tutmosius Dikilitaşı
3. Tutmosius Dikilitaşı antik Mısır eserlerinden birisidir. İstanbul Sultanahmet meydanında bulunmaktadır. MS 390 yılında yılın da dikildiği bilinmektedir. Romahükümdarı I. Theodosius tarafından Mısır’dan getirilmiş ve bulunduğu yere dikildiği bilinmektedir. Dikilitaş dönemin firavunları tarafından yapılmış ve Mısır’a dikilmişti. 30 m yüksekliği bulunan taş Asvan graniti olarak bilinmekte olan taşların kullanılması ile yapılmıştır. Ağırlık olarak 200 ton civarında olduğu tahmin edilmektedir. İstanbul’un en eski tarihi eserlerinden biridir.
Adres: Sultanahmet Meydanı, Fatih
116. Adam Mickiewicz Müzesi
1855 yılında ölen Polonyalı Şair olan Adam Mickiewicz’in evi 100 yıl sonra 1955 yılında müze olarak açılmıştır. Bu ev daha öncesinde şairin kendi eviydi. Üç katlı evin sahibi olan şair, Kırım Savaşı’nda Türklere hizmet eden Polonyalılar ile iletişimi artırmak için çalışmıştır. Şairin hastaları ziyaret ettiğinde kolera nedeniyle öldüğü biliniyor. Müzenin içerisinde şaire ait eserler, hayatına dair belgeler, fotoğraflar vardır. Ayrıca Polonya’nın kurtuluşuna ait çeşitli belgeler yer alır. Sembolik bir mezarda müzenin bodrum katında bulunmaktadır.
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 09:00-19:00 (15 Nisan-2 Ekim) — Kış Dönemi: 08:30-17:30 (3 Ekim-14 Nisan) pazartesi günü kapalıdır.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
117. Doğançay Müzesi
2004 yılında ziyarete açılan müze, Beyoğlu’nda bulunmaktadır. Beş katlı olan binanın geçmişi 150 yıllıktır. Burhan Doğançay ve babası Adil Doğançay’ın eserleri yer alıyor. Ünlü bir ressam olan sanatçı, natürmortlar, deniz resimleri ve emresyonist manzaralarla ilgili çalışmalar göstermiştir. Müzede yer alan resimlerin çoğu 1940-1990 tarihlidir. Anadolu’nun birçok yerini gezmesinden dolayı doğada oldukça fazla zaman geçirmiş ve eserlerine bunu yansıtmıştır. Müze eğitime destek için birçok sanatsal yarışmalar da düzenlemektedir. İstanbul gezilecek yerler arasındaki müze, bir sanatçının 50 yıllık gelişimine ev sahipliği yapıyor.
118. 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi
Türk Yahudilerinin 2600 yıllık tarihine ev sahipliği yapan müze, 2001 yılından beri ziyaretçilerini ağırlamaktadır. 2015 yılında düzenlenen müze yeni eserler ve içeriklerle geçmişe tanıklık ediyor. Dini objeler, tarihçe, etnografya ve geleneklerin anlatıldığı bir konseptten oluşuyor. 3 katlı olan binada interaktif panolar, dokunmatik ekranlar ile birlikte canlı bir gezi sunuyor. Müzede dikkat çeken eserler, minare şeklinde hanukiya, Antakya işi rimonim, Çanakkale sefer tora örtüsü, sedef işlemeli sandalye, keter ve ay yıldızlı rimonimdir. Müzeyle bağlantılı olan Habib Gerez Sanat Evi’ni e ziyaret edebilirsiniz.
119. Adalar Müzesi
2010 yılında açılan müze, Adalar, Büyükada’da yer almaktadır. Çağdaş kent müzeleri arasında bulunan bina, Prens Adaları’nın oluşumundan günümüze kadar çeşitli bilgileri aktarmaktadır. Fotoğraflar, belgesel filmler, Osmanlı belgeleri, videolar ve bağışla gelen koleksiyonlar gibi eserler yer almaktadır. İstanbul’un tarihi yerleri arasında önemli konumda bulunan müze, Adalar’ın tarihi ve kültürel mirasını yerli ve yabancı turistlere en iyi şekilde aktarıyor. İçerisinde edebiyat, ticaret, doğa, mimari, spor, müzik ve yönetim gibi konularla ilgili eserler yer alıyor.
120. İstanbul Demiryolu Müzesi
2005 yılında Sirkeci Garı içerisinde açılan müze, 300 adet kültür varlığı ile ziyaretçilerini ağırlamaktadır. TCDD Trakya hattına ve Rumeli demiryollarına ait planlar, fotoğraflar, haberleşme araçları, eski demiryolu okulları ve hastanelerine ait fotoğraflar müzede yer almaktadır. Ayrıca Demiryolu yapımında kullanılan aletler ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir. 1955 yılında kullanılmaya başlanan banliyö tren hattının makinist alanı ise müzenin simgesi haline gelmiştir. İstanbulun gezilecek yerleri arasındaki müze, tarihi dekorasyonu ile ziyaretçileri geçmişe götürüyor.
- Ziyaret Saatleri: Pazar, pazartesi ve ve bayramlar dışında her gün açıktır.
- Giriş Ücreti: Yoktur.
- Adres: TCDD İstanbul Demiryolu Müzesi İstanbul Gar (Sirkeci)Hocapaşa Mah.34110Fatih (Eminönü)/İSTANBUL
121. Halı Müzesi
Daha öncesinde kasır olarak kullanılan müzenin kasır olarak yapım tarihi 1609-1617 yılıdır. 1. Ahmet tarafından yaptırılan kasrın mimarı, Sedefkar Mehmet Ağa’dır. Günümüze kadar ulaşabilse de yapılan onarımlarla orijinalliğini yitirmiştir. Özellikle 1949 yılındaki yangından sonra yapılan onarım özgünlüğünü bozmuştur. Yapımdan sonra padişah namazını kıldıktan sonra burada oturup dinlenebiliyor ve sohbet edebiliyordu. Birçok hünkar kasrının amacı da bu yöndeydi. Yapı müzeye çevrildikte sonra 14. Ve 19. Yüzyıl arası tarihi halılara ev sahipliği yapıyor. Halıcılık sanatında en iyi konumda olan Konya, Bergama ve Uşak halıları burada sergileniyor. Günümüzde 450 halısıyla İstanbul tarihi eserler hakkında bilgi almak isteyenlere kaynaklık ediyor. Müzeye tramvay ile ulaşılabilir.
- Adres: İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü – Halı Müzesi Sultanahmet Camii Avlusu Sultanahmet/ İSTANBUL
122. Fenerbahçe Spor Kulübü Müzesi
Ülkemizin dört büyük spor kulübünden biri olan Fenerbahçe’nin müzesi, 2005 yılında açılmıştır. Fakat müzenin ilk temelleri 1910 yılındaki Strugglers takımını 3-1 kazanmasıyla atıldı. 1913 yılında 10 kupaya sahip olduktan sonra bir lokalde vitrin satın alındı. 1914 yılında ödüllerin giderek artmasıyla Kuşdili’ndeki iki katlı lokalin alt katı ödüllere ayrıldı. 1932 yılında ödüller artınca diğer odalar da kullanılmaya başlandı. Fakat 1932 yılında çıkan bir yangın nedeniyle 25 yıllık bir çok ödül yok oldu. Bu tarihten sonra kazanılan ödüller ise günümüze kadar gelmiştir. Müzede toplam 10 bölüm vardır. Dönemin eşyaları ve stadın canlandırılması, üye kartları, lisanslar, Atatürk’ün ziyaretinin canlandırılması, sinema odası, giysiler ve formalar gibi Fenerbahçe ile alakalı birçok eser vardır.
- Adres: Zühtüpaşa, Bağdat Cd. No:1, 34724 Kadıköy/İstanbul
- Ziyaret Saatleri: Saat 10:00 ve 18:00 arası açıktır.
123. İstanbul Deniz Müzesi
Koleksiyon bakımından dünyanın en zengin müzesi olan bu mekanda yaklaşık 20 bin eser vardır. Türkiye’de kurulan ilk askeri müze olan bu yapı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlıdır. 1897 yılında kurulan müze, ilk düzenlemesini 1914 yılında geçirmiştir. Müzeciliğin gelişmesi açısında Gemi Model Atölyesi ve Mulaj-Manken Atölyesi kurulmuştur. Bugünkü taşındığı yere ise 1961 yılında gelmiştir. 3 katlı ana sergiye sahip olan müzede toplam 4 büyük salon ve 17 oda sergi için kullanılmıştır. Müze içinde el yazmaları, tablolar, tuğralar, gemi modelleri, bahriyeli kıyafetleri, armalar ve silahlar ziyaretçilerin ziyaretine sunulmuştur. İstanbul’un tarihi yerleri arasındaki müzedeki odalar ise ismini rüzgar isimlerinden almıştır.
- Giriş Ücreti: 12 TL, öğrenci ücretsiz.
- Ziyaret Saatleri: haftaiçi 09:00-17:00, haftasonu 10:00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Pazartesi günü kapalıdır. Hediyelik eşya bölümü: 09:00-12:30 ve 13:30-17:00 saatleri arasında açıktır. Eşya bölümü ise pazartesi ve Salı günü kapalıdır.
124. Florence Nightingale Müzesi
Kırım Savaşı’nda İngiliz askerlerine büyük yardımda bulunan Florence Nightingale anısına bir müze yapılmıştır. Hastalar ise 3. Selim tarafından yapılan Selimiye Kışlası’nda tedavi görmüştür. Zengin bir ailenin kızı olup askerler tarafından “Lambalı Kadın” olarak çağırılırdı. Onun yardımlarıyla ölüm oranı yüzde 70’ten yüzde 5’e düşmüştür. 1954 yılında müzeye çevrilen binada kendisinin ve diğer hemşirelerin kaldığı oda vardır. Müze binası üç katlıdır. Bu katlarda Florence Nightingale’ye ait eşyalar, kendi odası ve ameliyathane vardır. Ayrıca Sultan Abdülmecit’in hediye ettiği bileziğin yanı sıra taşıdığı lambası da buradadır. İstanbul tarihi yerler arasındaki müzeyi ziyaret etmeden önce randevu alabilirsiniz.
- Telefon: 0 (216) 343 73 10
- Adres: Selimiye Kışlası Üsküdar İstanbul
- Giriş Ücreti: Yoktur.
125. Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi
Jeofizik Mühendisliği mezunu olan Jale Kuşhan, Rusya’da katıldığı bir fuardan sonra şehir gezisinde rastladığı balmumu heykel müzesinden oldukça fazla etkilendi. Türkiye’de daha önce böyle bir müze yoktu. Bunun üzerine Türkiye’de de böyle bir müze açabilmek için izin aldı. Müzeyi açmadan önce 34 dünya büyüğüne ait heykelleri kiraladı. Daha sonra süresi dolunca kira öder gibi St. Petersburg Müzesi’nden satın aldı. Bunların yanı sıra ülkemizin büyüklerinin de heykellerini yaptırmaya başladı. 2017 yılında cevahir AVM’ye taşınarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Müze içinde Yunus Emre, Yavuz Sultan Selim, Timur, The Beatles, Mustafa Kemal Atatürk, Mimar Sinan, Micheal Jackson ve Leonardo da Vinci gibi birçok önemli ismin balmumu heykeli bulunmaktadır.
- Ziyaret Saatleri: Her gün 10:00 ile 22:00 arası
- Giriş Ücreti: Tam 30 TL, öğrenci 20 TL, grup öğrenciler 15 TL, toplu girişler için fiyat alabilirsiniz.
- Adres: Sapphire Çarşı Kat 4 İstanbul Emniyet Evleri Mh. Eski Büyükdere Cd. No:1 4.Levent Beşiktaş İstanbul
126. Hilmi Nakipoğlu Fotoğraf Makineleri Müzesi
Hilmi Nakipoğlu tarafından kurulan bu müze, fotoğraf makinelerinin tarihsel gelişimini sergiliyor. Fotoğraf seven bir iş adamı olan Nakipoğlu, siyah beyaz fotoğraf basımı ile kariyerine başlamıştır. Okul zamanlarında okulun tüm etkinliklerini ölümsüzleştirmek için fotoğraflamaya başlamıştır. Koleksiyonlarını toplamaya ise 1970 yılında başlamıştır. Fotoğraf makinelerinin yanı sıra birçok fotoğrafı da toplamıştır. Bu koleksiyonu her insanın görmesi için Nefus Nakipoğlu Zihinsel Engelliler Okulu 4. Katında bir müze açmıştır. Ayrıca bu okulu da zihinsel engelliler için kurmuştur. Müze içinde casus ve mini makineler, Leicia filmle kullanılan makineler, çift objektifli makineler, stüdyo tipi makineler ve çeşitli filmlerle birlikte aksesuarlar yer almaktadır.
- Adres: Nefus Nakipoğlu Zihinsel Engelliler Okulu 4. kat, Osmaniye Cad. No: 18/B Bakırköy İstanbul
- Ziyaret Saatleri: haftaiçi her gün 9:00-17:00 saatleri arasında açıktır.
- Nasıl Gidilir: 94 Eminönü-Osmaniye otobüsüne binip Bakırköy Adliye durağında inmelisiniz. Bakırköy Adliyesi giriş kapısının karşı sokağından ilerleyerek sokağın sonunda sağa dönüş yapmalısınız. Metrobüs ile incirli durağın da inip otobüs durağından 94 e binerek Anadolu yakasından ulaşabilirsiniz.
127. Basın Müzesi
1865 yılında inşa edilen bina Maarif Nazırı Saffet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Darülfünun ve Maarifi Umumiye Nezaretinde kullanılmıştır. Üniversite olarak kullandığı zamanlarda Uluslar arası Resim Sergisi açılmıştır. Basın Müzesi olarak kullanılma fikri 1983 yılında ortaya atılmıştır. 4 yıllık bir restorasyon sonucunda 1988 yılında müzeye çevrilmiştir. Konferans, panel, çeşitli sanat çalışmaları ve seminer düzenlenmesi müzenin birkaç aktivitesinden biri. 4 katlı müze hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Müzede basın teknolojisinin gelişim evrelerini görmek de mümkün. Düz baskı makinesi, prova tezgahları, eski daktilolar, teleksler, telefotolar ve taşbaskı örnekleri gibi İstanbul’un tarihi eserleri yer alıyor.
- Adres: Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Divanyolu Cad. No:84 Çemberlitaş Fatih İstanbul
- Giriş Ücreti: yoktur.
İstanbul’daki Tarihi Yerler ve Eserler Kısaca Nelerdir?
Özet geçmek gerekirse Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Camii, Haliç Körfezi, Boğaziçi Köprüsü, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Kız Kulesi, Topkapı sarayı, Kapalı Çarşı, Dolmabahçe Sarayı, Fener Rum Erkek Lisesi, Rumeli Hisarı, Haydarpaşa Garı, Beylerbeyi Sarayı, Adile Sultan Kasrı, Anadolu Hisarı, Kuleli Askeri Lisesi, Hıdiv Kasrı, Yoros Kalesi ve Aya Yorgi Kilisesi tarihi yerler arasındadır.