Nevşehir Tarihi Yerler: En İyi 17 Tarihi ve Turistik Yer!
İçindekiler
- Nevşehir Tarihi Yerler: En İyi 17 Tarihi ve Turistik Yer!
- 1. Nevşehir Müzesi
- 2. Nevşehir Kalesi
- 3. Damat İbrahim Paşa Külliyesi
- 4. Kurşunlu Camii
- 5. Göreme Milli Parkı
- 6. Devrent Vadisi
- 7. Zelve Açık Hava Müzesi
- 8. Güray Müze(Kapadokya Yer altı Seramik Müzesi)
- 9. Peribacaları
- 10. Uçhisar Kalesi
- 11.Saruhan Kervansaray
- 12. Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Türbesi
- 13. Karanlık Kilise
- 15. Aynalı Kilise( Fırkatan Kilisesi)
- 16. Kaymaklı Yeraltı Şehri
- 17. Ürgüp Müzesi
Nevşehir Tarihi Yerler: En İyi 17 Tarihi ve Turistik Yer!
1. Nevşehir Müzesi
Hamit Özalp tarafından başlanan ilk kütüphane çalışmaları merkez kütüphanede 1963-64 yılları arasında başlamıştır. Bu eserler çevre yerlerden toplanan tarihi eserlerdir. Müze olarak açılması ise 1967 yılını bulmuştur. Bu müze Damat İbrahim Paşa Külliye’sine ait Aş Evi ve Sübyan Mektep müzesinde açılmıştır. 1987’de ise günümüz müzesi oluşturulmuştur. İki salona sahip müzenin bir salonu etnografik bir bölümü de arkeolojik eserlere sahiptir. Toplam 13 bin küsur Nevşehir tarihi eserleri bulunan müzede el yazmaları, mühürler, sikkeler yer almaktadır. İki katlı olan müzede hayvan fosilleri, Frig, Urartu, Roma ve Bizans dönemine ait eserler, çömlekler ve oturma grupları da dikkat çekmektedir.
Nasıl Gidilir: 350 Evler Mh., 50300 Nevşehir, Türkiye
Giriş Ücreti: Ücretsiz
Nevşehir Müzesi Ziyaret Saatleri: Her gün 08:00-17:00 arası açıktır.
2. Nevşehir Kalesi
Selçuklular döneminde inşa edilen kale, Nevşehir tarihi yerler arasında sıkça ziyaret edilir. Geçmişte Bağdat kervan yolunu koruma amacı güdüyordu. Kesme taş ve moloz taştan yapılan kalenin iki giriş kapısı bulunuyor. Bir kitabesi olsa da günümüze kadar ulaşamamıştır ve bu nedenle tarihi tam bilinmemektedir. Fakat 1966-1979 yılları arasında onarılmıştır. 42 mazgala sahip kalenin altında savaş sırasında ihtiyaçların karşılanması için su tüneli olduğu rivayet ediliyor. 11 mahalleyi kapsayan bir kazı esnasında yer altı şehri de ortaya çıkarılmıştır. Bu yoldan bir kiliseye ulaşılmakta ve Hz. İsa’nın göğe yükselişini temsil eden freskler bulunmaktadır.
Adres: Merkezdedir. Yaya veya şehir içi araçlarla ulaşılabilir.
3. Damat İbrahim Paşa Külliyesi
1726-27 yıllarında yapılan külliye, Osmanlı sadrazamı Damat İbrahim Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Nevşehir tarihi yerler arasındaki yapılar topluluğunda; kervansaray, sıbyan mektebi, camii, medrese, hamam, çeşmeler ve imaret yer almaktadır. Külliyenin tamamlanmasından sonra ismi Muşkara köyü olan bu yerin adı Nevşehir olarak değiştirilmiştir. Aynı zamanda Damat İbrahim Paşa’nın doğum yeridir. Külliyenin yanı sıra Nevşehir’i kalkındırmak amaçlı birçok yenilikler getirmiştir. Külliyenin ortasından Cami-i Cedid Caddesi geçmektedir. Yapıların her birinde birer kitabe bulunmaktadır. Kitabelerdeki uzun metinler şairler tarafından yazılmıştır.
Adres: Damat İbrahim Paşa Bulvarı (Camiyolu Sk.) Emek Mh., 50000 Nevşehir, Türkiye
4. Kurşunlu Camii
Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin içinde bulunan camii, kare planlı olarak inşa edilmiştir. Dış duvarlardaki kesme taşlar Nevşehir’deki kalker taşlarından yapılmıştır. Caminin mimarı Mimar Sinan’ın hocası olan Mehmet Ağa’nın kalfası Serkis Kalfa’dır. Son cemaat yeri iki renkli taştan yapılmıştır. Duvarlarının örme dokusu oldukça düzenli ve simetriktir. Nevşehir tarihi yerler içindeki külliye ziyaretiniz sırasında burayı da görmeyi unutmayın.
5. Göreme Milli Parkı
Bu park Nevşehir gezilecek yerler arasındaki 7 bölümü içerisine alarak Dünya Miras Listesi’ne 1985 yılında dahil olmuştur. Her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlayan parkta en çok dikkat çeken yerler peribacalarıdır. Aslında Nevşehir’de tek bir yerde değil birçok yerde peribacaları vardır. Milyonlarca yıllık bir tarihte oluşan bu parkta Derinkuyu Yer altı Şehri, Kaymaklı Yer altı Şehri, Karlık Kilisesi, Aziz Theodore Kilisesi, Karain Güvercinlikleri ve Soğanlı Arkeolojik Alanı bulunmaktadır. Volkan patlaması sonucunda oluşan tüfler zaman içinde rüzgar ve suyun aşındırmasıyla bu güzel parkı oluşturmuştur.
Adres: Yukarı Kızılçukur Vadisi, 50500 Ürgüp/Nevşehir
6. Devrent Vadisi
Farklı bir gezegende geziyormuş hissi veren Devrent Vadisi’nde, milyonlarca yıl önce oluşmuş peribacalarından burada da görebilirsiniz. Muhteşem manzarasıyla her bir peribacasını gezerken farklı şekiller hayal edebiliyorsunuz. Adeta taştan oluşmuş heykelleri inceler gibi. Gece doğan ayı izlemek için ideal noktalardan biri olan vadide diğer yerlere göre yerleşim yerleri yoktur. Bu da burayı daha sakin yapmaktadır. Giriş ve çıkış yerleri net olmayan vadide ayaklarınızın çizdiği rotayı takip edebilirsiniz. Vadiye girmeden önce geri dönüş için hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Avanos-Ürgüp yolundan bölgeye ulaşabilirsiniz.
Adres: devrent mevkii no:1, 50500 Aktepe/Avanos/Nevşehir
7. Zelve Açık Hava Müzesi
Kapadokya’da en uzun süre yaşanılmış yer olan Zelve, bugün Nevşehir tarihi eserler arasında bir müzeye ev sahipliği yapıyor. 1950’li yıllara kadar yerleşim yeri olarak kullanılan vadide önce insanlar kayaların için oyulmuş evlerde yaşamışlar daha sonra Zelve Köyü’ne geçiş yapmışlardır. Büyüleyici atmosferiyle insanı içine çeken vadide; kiliseler, tüneller, değirmen, cam ve manastırlar bulunmaktadır. 9. Ve 13. Yüzyılda ise Hristiyanların yerleşim yeri olarak önemli bir rol oynuyordu. Ayrıca günümüzde peribacalarının en yoğun olduğu yer olarak ziyaretçilerinin dikkati çekmektedir.
Müze Giriş Ücreti: 20 TL
Zelve Açık Hava Müzesi Ziyaret Saatleri: 1Nisan-1Ekim: 08:00-19:00, 1Ekim-1Nisan:08:00-17:00
Adres: Aydınlı Mahallesi, Yavuz Sk. No:1 D:No:1, 50180 Aktepe/Avanos/Nevşehir
8. Güray Müze(Kapadokya Yer altı Seramik Müzesi)
Hititlerden günümüze kadar gelen çömlekçilik serüveni ile yerli ve yabancı turistlerin beğenisini kazanmaktadır. Binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapan müze, Nevşehir tarihi yerleri arasından önemli bir yere sahiptir. Seramik sanatını tarihsel bir süreç içinde bizlere gösteren müze, 3 bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm antik eserler salonu, ikinci bölüm modern eserler salonu ve 3. Bölüm ise sergi salonu, kafeteryadan oluşmaktadır. Gündüzleri ziyaretçilerini ağırlayan müze akşamları ise kendine has atmosferiyle dans, sema gösterisi, konser, toplantı ve seminer gibi aktivitelere ev sahipliği yapıyor.
Ziyaret Saatleri: haftanın her günü açık olan müzeye giriş saati 09:00-19:00 arasıdır.
9. Peribacaları
Volkanik tüflerin zaman içinde su ve rüzgar nedeniyle aşınarak ikonik kuleler oluşturmasına peribacaları adı verilir. Kapadokya’da en yoğun peribacaları Avanos- Ürgüp ve Uçhisar bölgelerinde görülmektedir. Hatta bazı bölgelerde kayaların neredeyse bir orman oluşturduğunu söyleyebiliriz. Her bir bölge kendine has atmosferi ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Tek bir yerden ziyade Nevşehir turistik yerler arasında birçok peribacası görebilirsiniz. Milyonlarca yıllık tarihi yakından izlemek ve unutulmaz bir hatıra bırakmak için bol bol fotoğraf çektirebilirsiniz.
10. Uçhisar Kalesi
Uçhisar Kalesi’de Kapadokya’nın en değerli peri bacalarından biridir. Merkeze 5 km uzaklıkta bulunan kalenin en tepesinde oyma mezar, büyük sarnıç ve oyma küpler bulunmaktadır. Kalenin zirvesinden Erciyes ve Hasan Dağı da görülebilmektedir. Volkanik bir kale olan Uçhisar Kalesi, Roma döneminden itibaren kullanılmaktadır. İçerisinde oyma yöntemiyle sığınak, depo, mezar ve odalar yapılmıştır. Savunma kalesi olarak Arap akınlarına karşılık kullanılmıştır.
Ayrıca iyi bir gözetleme noktasıdır. Uçhisar ismini ise Karamanoğulları döneminde almıştır. Osmanlı döneminde ise bölgenin hakimiyeti sonrasında 2. Beyazıt’a geçtiği bilinir. 1960’lı yıllara kadar çevresinde yerleşim vardı. İki birleşik sivri kaleden oluşan bu yapının ilki “Ağanın Kalesi” ikincisi ise “Çavuşun Kalesi” olarak bilinir. Nevşehir turistik yerler arasında yüzlerce yıldır ön plana çıkmaktadır.
Kale Giriş Ücreti: Öğrenci 4 TL, Tam: 8 TL
Ziyaret Saatleri: Her gün 07:00-17:30 arası açıktır.
11.Saruhan Kervansaray
Nevşehir gezilecek yerler arasındaki öneminin yanı sıra mimari özellikleri de dikkat çekmektedir. Pembe, sarı ve kahverengi renklerden yapılan kesme taşlarla inşa edilmiştir. Oldukça gösterişli bir taç giriş kapısı bulunan kervansaray tek katlıdır. Selçuklu kervansarayları arasında yazlık ve kışlık olarak kullanılan bir yapıydı. Ki, birçok üstü açık yazlık odadan bu görülebilmektedir.
Yapının birçok yerinde geometrik süslemeler dikkat çekiyor. Bir avluya sahip yapıda avlulara giriş için beş kapı bulunuyor. İç kısımda merdivenle ulaşılabilen bir mescit yer alıyor. Son olarak 1991 yılında restore edilmiştir. Avanos’ta bulunan kervansaray, ticaret açısından önemli bir konumda bulunuyordu. 2. İzzettin Keykavus tarafından 1249 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde kültür merkezidir. Mevlevi sema törenleri yapılmaktadır.
Adres: Yeni, Kayseri Cd. 6.Km, 50500 Aktepe/Avanos/Nevşehir
12. Hacı Bektaş Veli Müzesi ve Türbesi
Nevşehir’in tarihi ve turistik yerleri arasında geçmişe yolculuk yapmak isteyenler için idealdir. Bektaşi tarikatının kurucusu olan Hacı Bektaş Veli; Allah, kul ve kainat sevgisiyle yetişmiştir. Hatta bu sevgi ve hoşgörü 1948 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile neredeyse birebir uyum sağlıyor. Tarihi bir yapı olmasının yanı sıra Bektaşiliğin dünyaya yayılması açısından bir merkez olarak ön plana çıkıyor. 3 avluya sahip müzenin ilk avlusu “Nadar” ikincisi “Dergah” ve üçüncüsü “Hazret” avlusudur. Bu avlularda ihtiyaçlara göre “At evi” “ekmek evi” gibi farklı birimlere ayrılmıştır. Hacı Bektaş Veli Türbesi ise Hazret Dergahı’nda bulunuyor. Türbeye girişte ortada sanduka ve sağda çilehane bulunmaktadır.
Nasıl Gidilir: Hacıbektaş’ın çevresinde, doğuda Avanos yer almaktadır. Batıda ise Kırşehir iline bağlı Mucur ilçesi, güneyde Gülşehir ve kuzeyde ise Kozaklı bulunmaktadır.
Adres: Zir Mahallesi, Hacı Bektaşi Veli Blv. No:5, 50800 Hacıbektaş / Nevşehir
13. Karanlık Kilise
11 ve 12. Yüzyıllara dayanan Karanlık Kilise, ismini az ışık almasından dolayı almıştır. Freskler bakımından zengin olan kilise, Nevşehir tarihi mekanlar arasında geçmişe ışık tutan önemli bir yapıdır. İncil ve Hz. İsa konulu süslemeler ziyaretçiler tarafından ilgi görmektedir. Ayrıca Tevrat’ta geçen sahnelerde burada resmedilmiştir. Bu sahnelerden birkaçı “Vaftiz”, “doğum”, “başkalaşım”, “Son Akşam Yemeği” ve “Müjde”dir. Göreme Açık Hava Müzesi’nin içerisinde bulunan kilise, orijinal görünümünü korumayı güvercin gübrelerine borçludur. Zaman içinde güvercinlik olarak kullanılmıştır. Hristiyanlık açısından önemli olan kilise, az ışık almasından dolayı resimlerde canlılık görülmektedir.
Karanlık Kilise Giriş Ücreti: 25 TL
Karalık Kilise Ziyaret Saatleri: 15 Nisan-1 Ekim: 08:00-19:00 arası, 1 Ekim-15 Nisan: 08:00:17:00
Adres: 50180 Göreme/Nevşehir Merkez/Nevşehir
14. El Nazar Kilisesi
Peribacalarının içine oyulmuş büyüleyici güzellikteki El Nazar Kilisesine birkaç merdiven çıktıktan sonra ulaşılıyor. Tam olarak ne zaman yapıldığı bilinmeyen kilise, 10. Yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Zeminin tamamı harap olan kilisenin İncil’de yer alan sahne betimlerini duvarlarda görebilirsiniz. Kilisenin içi ise iki sanatçı tarafından boyanmıştır. Bu sahnelerde Hz. İsa’nın gençliği ve mucizeleri kronolojik olarak resmedilmiştir. Diğer kiliselere göre yer yer turuncu renkler farklılık göstermektedir. T şeklinde bir planı vardır. Nevşehir tarihi yerler içindeki diğer kiliselerle tamamlayıcı bir rol oynar.
El Nazar Kilisesi Giriş Ücreti: 10 TL
Ziyaret Saatleri: 08:00-17:00 saatleri arasında açıktır.
Adres: Göreme Açıkhava Müzesi/ NEVŞEHİR
15. Aynalı Kilise( Fırkatan Kilisesi)
Nevşehir’deki kiliseler arasında farklılık gösteren Fırkatan Kilisesi’nin içinde gizli geçitler ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. Geçitlerin bir ucundan diğer ucuna giderken tarihe tanıklık edebilirsiniz. Geçitlerin yanı sıra sığınma odaları, mutfak ve erzak depoları da bulunmaktadır. Bu yapıda daha çok yargıç ve üst düzey kişilerin oturduğu düşünülmektedir. Çünkü Adliye Sarayı’na yakın bir mevkide bulunmaktadır. Sütunlar, geometrik şekiller dikkat çekmektedir. Çok fazla resim bulunmamaktadır. Girişte fener ile tüneller arasından geçiş yapabilirsiniz.
Aynalı (Fırkatan) Kilisesi Giriş Ücreti: 10 TL (değişiklik gösterebilir)
16. Kaymaklı Yeraltı Şehri
Kaymaklı Kasabası’nda bulunduğu için bu ismi almıştır. Nevşehir’e 20 km uzaklıktaki şehir, günlük yaşamın stresinden koparak ziyaret edebileceğiniz büyüleyici bir yerdir. Nevşehir tarihi yerler arasındaki şehir, M.Ö 3000 yılına kadar gitmektedir. Sekiz katlı yapı, Hititler döneminde yapılmıştır. Genişletilme çalışmaları ise Roma ve Bizans döneminde yapılmıştır.
Volkanik tüf kalıntılarına yapılan şehir, gerekli yaşam şartlarına uygun olduğu için rağbet görmüştür. Dar koridorlarla farklı odaların birleşimini görebilirsiniz. Su mahzenleri, şarap-mutfak ve erzak depoları, su kuyuları ve bir kiliseyi ziyaret edebilirsiniz. Kolay bir gezi imkanı olması için dört kat ışıklandırma bulunmaktadır. Tehlikelere karşı yapılmış içten kapanan sürgülü kapı ise dikkat çekicidir.
Kaymaklı Yer Altı Şehri Giriş Ücreti: 50 TL
Kaymaklı Yeraltı Şehri Ziyaret Saatleri: 1 Nisan-1Ekim: 08:00-19:00 , 1 Ekim-1 Nisan: 08:00-17:00
Adres: Cami Kebir Mahallesi, yeraltı şehri, Belediye Cd., 50760 Kaymaklı/Nevşehir Merkez/Nevşehir
17. Ürgüp Müzesi
Nevşehir’deki turistik yerleri yakından incelemek isteyenler için zengin bir kültür mirası sunmaktadır. 1968 yılında başlanan müze çalışmaları 1971’de bitmiş ve ziyaretçilerine açılmıştır. Giriş ve bodrum kattan oluşan müzede prehistorik dönemden Osmanlı dönemine kadar çeşitli tarihi eserler bulunmaktadır. Daha çok arkeolojik ve etnografik eserlere yer verilen müzede taş, pişmik toprak eserleri, mamut dişi fosilleri, metal ve cam eserler, madalyalar, sikkeler, lambalar, el yazmaları, mühürler, mutfak araç-gereçleri, nargile, silahlar, kıyafetler, kılıç ve tabancalar yer almaktadır. Küçük bir müze olduğu için Ürgüp gezinizi renklendirebilirsiniz.
- Giriş Ücreti: Ücretsiz
- Ziyaret Saatleri: Yaz dönemi: 09:00-19:00, kış dönemi: 08:00-17:00
- Nasıl Gidilir: Kayseri Cad. No:39, Ürgüp Merkez/Nevşehir