Anadolu Hisarı Tarihi, Nerede, Neden Yapıldı
İçindekiler
- Anadolu Hisarı Nerede? Nereye Bağlı?
- Anadolu Hisarı Kim Yaptırdı? Hangi Padişah Tarafından Yapıldı?
- Anadolu Hisarı Diğer Adı Nedir?
- Anadolu Hisarı Giriş Ücreti
- Anadolu Hisarı Ziyaret Saatleri
- Anadolu Hisarı Neden Yapıldı?
- Anadolu Hisarı Mimari Özellikleri
- Anadolu Hisarı Sanal Tur 3D Mekan
- İstanbul Anadolu Hisarı Haritası
Anadolu Hisarı, günümüzde İstanbul şehrinin Anadoluhisarı semtinde, Beykoz ilçesinde bulunuyor. Güzelcehisar, Yenicehisar gibi isimlerle de bilinen Türkiye’nin tarihi yerleri arasındadır. 1395 yılında, dördüncü Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından, İstanbul Boğazı üzerinde inşa edilmiştir. Osmanlı Devleti’nin Boğaz’ın karşısındaki Rumeli Hisarı’nın yanında kuşatmada kullanılan, Boğaz üzerindeki en dar bölgelerden birisine yapılmış olmasıyla kritik öneme sahiptir.
İstanbul’un fethi sırasındaki önemli pozisyonunu 1830 ‘lu tarihlerden sonra zamanla yitirmeye başlamış, turistik açıdan değerlenmiştir. Bunun sonucunda günümüzde çeşitli kafe ve restoranlar ile ilgilenenlerin dinlenebilecekleri mekanlar Anadolu Hisarı’nın turistik potansiyelinin değerlendirilmesini güçlendirmektedir. Doğal florası, İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarası ile hisarın değeri yalnızca tarihi değil millidir.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
Anadolu Hisarı Nerede? Nereye Bağlı?
Adres: Anadolu Hisarı, 34810 Beykoz/İstanbul
Anadolu Hisarı Kim Yaptırdı? Hangi Padişah Tarafından Yapıldı?
1395 yılında, dördüncü Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt tarafından, İstanbul Boğazı üzerinde inşa edilmiştir.
Anadolu Hisarı Diğer Adı Nedir?
Hisarın Diğer Adları “Yenicehisar” ve “Güzelcehisar” olarak bilinir.
Anadolu Hisarı Giriş Ücreti
Hisarda giriş ücreti bulunmamaktadır.
Anadolu Hisarı Ziyaret Saatleri
Hisara giriş sadece özel izinle yapılmaktadır. Fakat çevresini gezebilirsiniz.
Anadolu Hisarı Neden Yapıldı?
Rumeli Hisarı ile birlikte boğaz geçişinin düzenlenmesinde önemli bir role sahiptir. İstanbul Boğazı’nın Anadolu yakası tarafında bulunan hisar, 17 ve 18. Yy’larda Karadeniz’den gelen akınları kontrol altına almak üzere yapılmışsa da mahkumların barınması amacıyla da kullanılmıştır.
Anadolu Hisarı Mimari Özellikleri
İç surların kalınlığı 3 metre kadar olmakla birlikte, asıl kaledeki surlar genel olarak 2.5 metre civarındadır. Dış surlarda mehfez adı verilen düzeneklerde toplar yerleştirilmiştir. Çeşitli çokgenlerden oluşan kuleler bulundurmaktadır. İç surlar üzerindeki üç adet kule ile korunmuştur. Yaklaşık 7 dönümlük arazi üzerinde bulunmaktadır.
Ulaşım için vapur seferlerini kullanmak ideal olacaktır. Çeşitli yerleri yanlış restorasyon girişimleri ve sorumsuz hamleler sebebiyle deformasyona uğramış olan Anadolu Hisarı’nın içerisinde bir de yol bulunmaktadır. Turistik kaygıların bir sonucu olsa da hisarın geziminde kolaylık sağlanmıştır.
İstanbul’un karakteristik lokasyonlarından birisi olması, uzun ve köklü Osmanlı tarihinin çatışmalarına ev sahipliği yapması ve günümüze dek ayakta kalmasıyla Anadolu Hisarı, geçmişten günümüze mimarisi ile dikkat çeken önemli bir tarihi mirastır.