Pin
Ana sayfa » Adana Gezilecek Tarihi Yerler: En İyi 37 Tarihi Turistik Yer

Adana Gezilecek Tarihi Yerler: En İyi 37 Tarihi Turistik Yer

 

Türkiye’nin en kalabalık 6. Şehri olan Adana, tarihi yerler bakımından oldukça zengindir. 2021 yılına göre 2.263.373 nüfusa sahip Adana’na 15 ilçeye sahiptir. Ticaret, kültür, tarih ve özellikle tarım alanında gelişmiş olan şehir, aynı zamanda bir maden zenginidir.

Şehrin günümüzde kullanılan isminin Hititler döneminden kalma olduğu düşünülüyor. Kaynaklara göre bu isim “Uruadaniya” olarak geçiyor. Bu şehir Kizzuvatna Krallığı’nın bir uzantısıdır. Kizzuvatna ise Hititlere bağlı bir krallıktı. Bu şehirde yaşayanlara ise “Denyen” veya “Danuna” adı verilirdi.

Homeros’un yazdığı tarihi İlyada destanında şehrin adı günümüzdeki gibi Adana’dır. Geçmişi M.Ö 3000 yıllarına kadar uzanan kent, iyi bir su kaynağı olan Seyhan Nehri yakınlarına kurulmuştur. Yazılı olarak ilk kaynaklar ise Hititlere ait olan Kava Kitabeleri’nden ulaşılmaktadır.

M.Ö 1000 – 300 yılları arasında yaşayan Fenikeliler de Hititlerden etkilenmiştir. Burada kalırken bitki ve tarım tanrılarının ismi olan ADONİS ismini buraya uygun görmüşlerdir. Arap tarihçilere göreyse geçmişte bir peygamber olan Yasef’in torunlarından EZENE’nin bu tarihi şehre adını verdiğini söylemektedir.

Geçmişte Kilikya olarak bilinen Çukurova ise Türklerin bu bölgeye gelmesiyle isimlendirilmiştir. Tarihte ilk kez resmi olarak Adana isminin kullanılması ise 1878 yılında Osmanlı Devleti’nde çıkarılan bir fermanla sağlanmıştır.  Adana’nın il haline getirilmesi ise 1867 yılında yaşanmıştır.

1908 tarihinde Taşnak, Ermeni ve Hınçak komiteleri Adana’da bir baskın ve isyan başlatmıştır. Bu isyan, Avrupa devletlerinin iç işlerine karışmak için bir bahanesi olmuştur.

1918 yılında Ermenileri destekleyen Fransızlar, Türk halkına oldukça ağır saldırılar yapmıştır. Mustafa Kemal ise 1919 yılında Samsuna çıktığında birlik ve beraberlik için seslenmiştir. Çukurova’da yer alan yerli askeri kuvvetler, cepheye katılarak önemli başarılar elde etmiştir. Fransızlar kısa bir süre sonra geri püskürtülmüştür.

4 Ocak 1922 tarihinde ise Adana’dan düşmanlar resmen çıkmıştır. Ertesi gün Büyük Saat Kulesi’nde açılan Türk Bayrağı ile Adana’nın kurtuluşu kutlanmıştır. 5 Haziran 1986 yılında da Büyükşehir statüsüne kavuşmuştur. İşte tarihi ve kültürüyle bize geçmişi tanıtan Adana gezilecek yerler listesi…

Adana’da Tarih Boyunca Hakimiyet Kuran Devletler

  • Luvi Krallığı – M.Ö 1900
  • Arzava Krallığı – M.Ö 1500
  • Hitit Krallığı – M.Ö 1900 – 1200
  • Kue Krallığı – M.Ö 1190 – 713
  • Asur Krallığı – M.Ö 713 – 663
  • Kilikya Krallığı – M.Ö 663 – 612
  • Persliler – M.Ö 612 – 333
  • Helenistik Çağ – M.Ö 333 – 323
  • Selökidler – M.Ö 312 – 133
  • Korsanların Hakimiyeti – M.Ö 178 – 112
  • Romalılar Dönemi – M.Ö 112 – M.S 395
  • Emeviler ve Abbasiler – M.S 638
  • Anadolu Seçluklu Devleti – M.S 1083
  • Ramazanoğulları Beyliği – 1377 – 1516
  • Ramazanoğulları Beyliği’nin 1608 yılında tam anlamıyla Osmanlı Hakimiyeti’ne girmesiyle Adana Osmanlı Devleti’nde önemli şehirler arasına girmiştir.

Adana İsminin Efsanesi

Bir efsaneye göre Gök tanrısı Uranüs’ün oğulları Adanus ve Sarus yaptıkları savaşlar sonrasında Adana’ya gelmişlerdir. Her ikisi de burada kaldıkları yerlere isimlerini vermiştir. Serus ismini Seyhun Nehri’ne Adanus ise kentin ismine adını vermiştir.

Adana’da Ne Yenir?

Adana tarihi yapılar olduğu kadar tarihi yöresel lezzetleriyle de meşhur bir şehir. Onlarca sebze, salata ve et türü yiyecekler, Adana’yı turistlerin sadece bu lezzetleri tatmak için bile uğradığı bir şehir haline getiriyor. İşte Adana’da ne yenir? Merak edenler için ufak bir liste.

  • Adana Kebabı
  • Adana Lahmacunu
  • İçli Köfte
  • Çiğ Köfte
  • Humus
  • Yüzük Çorbası
  • Hırçik Köftesi
  • Babagannuş
  • Künefe
  • Bici Bici
  • Şırdan
  • Analı Kızlı
  • Karakuş Tatlısı
  • Fellah Köftesi
  • Mumbar
  • Ciğer
  • Kazbaşı
  • Şalgam Suyu

Adana Camileri

1. Ulu Cami

adana-ulu-camiPin

Adana’nın simgelerinden olan Ulu Cami, büyük boyutuyla dikkatleri çekmektedir. 1513 yılında yapımına başlanan tarihi cami 1541 yılında ibadete açılmıştır. Ramazan oğlu Halil Bey tarafından yaptırılan camide Selçuklu ve Osmanlı izleri görünmektedir. Kare plana yakın bir mimari de yapılan caminin doğusundan ve batısından birer girişi bulunmaktadır.

Adana’nın sıcak olması nedeniyle esas ibadet yerine ek olarak avlunun bir yerinin üstüne ahşap bir örtü kullanılarak ibadet yeri genişletilmiştir. Dış duvarlarda ise kullanılan beyaz ve siyah mermerler camiye hoş bir görüntü katmıştır.

Ayrıca tarihi caminin birkaç yerinde de yapılan çini çalışmaları da caminin estetik anlayışını gözler önüne sermektedir. Adana gezilecek yerler arasında yerini hazırlayan tarihi Ulu Cami,  bölgede yapılan diğer camilere de ilham olmuştur. Kesinlikle Adana gezisinde görülmesi gereken yerlerden biridir Ulu Cami.

2. Kemeraltı Camii

adana kemeralti camiiPin
adana-kemeralti-camii

Tarsuskapı Cami olarak da bilinen ve Adana tarihi yerler arasında bulunan bu yapı, 1548 yılında Hacı Mustafa Bey tarafından inşa edilmiştir. Bulunduğu mevkinin tarihi ismi Tarsuskapı olduğundan günümüzde de Kemeraltı mevkisi olduğundan ismini bölgesine göre almıştır. Oldukça eski bir tarihi yapı olan camiyi yaptıran Savcıoğlu Hacı Mustafa Bey bir hayırseverdi.

Kesme taştan inşa edilen caminin yanı sıra bulunan bir kitabeden bir de medrese yapıldığı biliniyor. Fakat günümüzde medreseye dair bir kanıt bulunamamıştır. Klasik Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Kemeraltı Camii, günümüze kadar orijinal şekilde gelebilmiştir.

Tarihi camideki küçük kubbeler son cemaat bölümlerinin üzerini örtmektedir. Camiye bitişik tek şerefeli bir minaresi vardır. Adana’da gezilecek doğal yerler içerisindeki caminin dış cephesi oldukça sade ve süsten uzaktır.

  • Adres: Karasoku, Abidinpaşa Cd. No:2, 01010 Seyhan/Adana

3. Yağ Cami

adana yag camiiPin
adana-yag-camii

Eski Çarşı içerisinde bulunan tarihi Yağ Cami, Saint Jacque adına yapılan bir haçlı kilisesinden camiye dönüştürülmüştür. Mimarisi sade ve süsten uzak olan yapı Ramazanoğlu Halil Bey tarafından 1501 yılında cami yapılmıştır.

Caminin taç kapısı 8.5 metre yüksekliğinde görkemli ve anıtsal bir eserdir. İbadet ihtiyacı zaman içinde yetersiz kaldığı için yanına bir cami daha yapılmış ve sonra ikisi birleştirilmiştir. Adana merkezde gezilecek yerler arasındaki caminin minaresi ise 24 yıl sonra 1521’de ekletilmiştir.

İsmini zamanında kurulan yağ pazarından almıştır. Tarihi cami üzerinde bir de kitabe vardır. Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde caminin ismi Eski Camii olarak da geçer. Cami avlusuna 1558 yılında bir medrese eklenmiştir. Çok odalı bu tarihi medrese Piri Paşa tarafından yaptırılmıştır.

  • Adres: Kıralan, 01770 Karaisalı/Adana

4. Sabancı Merkezi Camii

adana-gezilecek-yerlerPin
Adana-Sabanci-cami

Adana merkezde yer alan Sabancı Merkez Cami, Adana gezilecek tarihi yerler arasında sizleri bekliyor. 1998 yılında yapımı tamamlanarak geniş bir alana yapılan cami, şehrin simgesi haline gelmiştir. Türkiye’nin en büyük camilerinden biri olan burası, 28 bin kişiye ibadet imkânı sunuyor. Sekiz fil ayağına oturan kubbesi 32 metre çapında büyük bir kubbedir.

Toplamda 6 adet minaresi bulunan cami, farklı odalarıyla insanlara iyi imkânlar sunuyor. Dört ders odası, imam, müezzin ve sohbet odalarıyla oldukça farklı bir mimariye sahiptir. Sabancı Vakfı ve Türk Diyanet Vakfı’nın ortaklaşa yaptıkları bu cami, her yıl binlerce kişinin ibadet etmesine vesile olmaktadır. Hüseyin kutluya ait olan hat eserleri de camiye farklı bir tat katmaktadır. Tarihi yerler arasında bulunan cami eski dönem mimarileri de anımsatmaktadır.

5. Hasan Ağa Camii

adana hasan aga camiiPin
adana-hasan-aga-camii

Ali Ağa Mahallesi’nde yer alan Hasan Ağa Camii, Abdullah Oğlu Hasan Ağa tarafından yaptırılmıştır. Yapım tarihine ait kesin olarak bir bilgi yoktur. Ulu Camii inşasından artan malzeme ile yapılan caminin tarihini 1550’li yıllara dayandırmak mümkündür.

Ayrıca tarihi Ulu Cami ile bazı süsleme ve mimari özellikler bakımından benzerlik göstermektedir. 24 x 36,45 metre ölçülerine sahip olan cami, tamamen kesme taştan yapılmıştır. Revaklı bir avluya ve tek kubbeli harim bölümü içeren caminin en orijinal bölümleri, harim, son cemaat yeri ve minaredir.

Adana’nın tarihi yapıları arasındaki cami, 1814 ve 1816 yıllarında birer yenileme çalışması yaşamıştır. Harim bölümündeki kalem işi süslemeler caminin dikkat çeken noktalarındandır. Çiniler, bitkisel ve geometrik süslemelerle bezenmiştir. Avlusu oldukça geniş yapıdaki cami, Hasan Kethüda Cami olarak da bilinir. Gezilecek iyi bir noktadır.

  • Adres: Sarıyakup, 23005. Sk. No:37, 01020 Seyhan/Adana

Adana Antik Kentleri

6. Tepebağ Höyük

adana tepebag hoyukPin
adana-tepebag-hoyuk

2013 yılından itibaren kazı çalışmaları yapılan tarihi Tepebağ Höyük, 4 bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Adana’nın kültür mirasına tanıklık yapan höyük, Erken Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. Daha sonra Demir, Asur, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami döneme kadar yerleşimin sürdürüldüğü bir nokta olmuştur.

Adana turistik yerler arasındaki höyüğün, Hitit kaynaklarında adı geçen “Uruadaniya” ile aynı yerde olduğu tahmin ediliyor. Bir tarihi arkeopark olması yönünde çalışmalar sürdürülen höyükte yapılan kazılarda Osmanlı döneminde kullanılan Kütahya porselenleri, Bizans paraları ve pipolar bulunmuştur. Tarihte Seyhan nehri yakınında olması ve liman kenti görevi görmesi nedeniyle birçok bölgeden farklı seramikler de buraya getirilmiştir. Kıbrıs, Yunanistan ve Mezopotamya’da gelen çeşitli seramikler bunun bir kanıtıdır.

  • Adres: Tepebağ, 27011. Sk. No:9, 01010 Seyhan/Adana

7. Ayas Antik Kenti

adana ayas antik kentiPin
adana-ayas-antik-kenti

Tarihi Ayas Antik Kenti’nde Marko Polo İskelesi, Süleyman Kulesi ve Ayas Kalesi günümüze kadar gelen eserlerdendir. Süleymaniye Kulesi gözetleme amaçlı 1536 yılında yapılan ve Adana’nın tarihi yerleri arasında bulunan 3 katlı bir eserdir. Kale ise 7. ve 10. Yüzyıllar arasında aktif olarak kullanılmış ve harap olmuş bir kaledir.

Tapınak ve hastane kalıntılarını da görebileceğiniz kenti, dünyaca ünlü gezgin Marco Polo iki kez ziyaret etmiştir. Tarih boyunca Aiegeai veya Lajazzo olarak farklı isimler de almıştır. Adana Yumurtalık ilçesinde yer alan kent, M.Ö 1. Yüzyılda en parlak dönemini geçirmiştir.

Zamanında şehirden akan suyun kutsal olduğu biliniyordu. Hatta bu suyun hastalıklara iyi geleceği de düşünülüyordu. Adana antik kentleri arasındaki Ayas’ta, hamam kalıntıları göze çarpan diğer noktalardandır.

8. Akören Antik Kenti

adana akoren oren yeriPin
adana-akoren-oren-yeri

İki kısımda incelenen Akören Antik Kenti’nde yapılan araştırmalara göre 30’dan fazla tarihi ev bulunmuştur. Bu tarihi ev kalıntıları Bizans dönemini işaret etmektedir. Ayrıca bir de üç kubbeli kilise kalıntısı vardır. Kiliseye kazınmış bir yazıda yapının 572 yılında yapıldığı bilinmektedir.

Adana’da gezilecek yerler içerisindeki kentin ilk kısmıyla ikinci kısmı arasında iki kilometrelik fark vardır. Bu ilk kilise 1. Kısımda, 2. Kısımda da 2 adet kilise kalıntısı bulunuyor. Tepeye inşa edilen ikinci kısımda 45 – 50 arası yapı kalıntısı mevcuttur.

Büyük ve görkemli mezar kalıntıları ve mezar odaları da ikinci kısımda dikkat çekmektedir. İkinci kısımdaki kilisenin önünde yer alan iki adet dikili taşta haç ve diğer süsleme motifleri vardır. Adana antik kenti içerisinde çıkarılan birçok yazıtta M.S 525 yazısı görülmektedir.

9. Anarvarza Ören Yeri

adana anavarza oren yeriPin
adana-anavarza-oren-yeri

M.S 2. Yüzyılda sosyal ve kültürel açıdan en canlı dönemini yaşayan tarihi Anavarza Ören Yeri 2100 yıllık geçmişiyle ön plana çıkıyor. Farklı kültürlerin bir arada yaşadığı bu kentte Selçuklular, Ermeniler, Abbasiler ve Osmanlı dönemine ait izler görülebilir. Adana’da tarihi yerler arayanlar için stadyum ve tiyatro kalıntılarının görkemli bir şekilde durduğu kent, tarihte birçok oyun ve yarışlara ev sahipliği yapmıştır.

Tarihi kentte dikkat çeken diğer eserler; Arapça kitabe, Kaya Kilisesi ve Havariler Kilisesi’dir. Kilisenin yapım yılı ise 11. Yüzyıla tarihlendiriliyor. Kent çevresinde yer alan güçlü surlar ziyaretçilerin ilgisini çeken noktalardandır. İlk kazı çalışmalarının 2013 yılında başlamasıyla tarihi kent yavaş yavaş ortaya çıkarılmıştır. Kent yüksek bir konumda olsa da Adana manzarasını görmek için bu ziyaret değecektir.

10. Şar Komana Antik Kenti

Adana sar komana antik kentiPin
Adana-sar-komana-antik-kenti

Tufanbeyli ilçesine 20 km uzaklıkta yer alan Şar Komana Antik Kenti, Hitit döneminde dini amaçlı kullanılan bir merkez haline gelmiştir. Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı devirlerine tanıklı eden kentte Roma eserlerini görmek hala mümkün. Kentin en önemli tarihi eserleri arasında Kırık Kilise, Korinth Tapınağı ve tiyatrodur. Tapınağın tarihi M.Ö 2. yüzyıla kadar uzanmaktadır.  Kilise ise 4. Yüzyılda Roma senatörü olan Aurelius Hermodarus döneminde inşa edilmiştir.

Adana’nın turistik yerleri arasındaki kentte; Antik havuzlar, kaya mezarları ve su yolları da görülebilecek kalıntı eserlerdendir. Kizzuvatna’nın başkenti olan şehrin eserleri incelendiğinde kentin M.Ö 2000 yıllarına kadar gittiği düşünülüyor. Kentte hiç asker olmamasına rağmen rahipler ve doktorlar tarafından idare edilirdi. Hititler de buranın mistik güçleri olduğuna inandıklarından buradan korkarlar ve kutsal sayarlardı. Krallar buraya gelerek çeşitli ayinlere katılırdı.

11. Magarsus Antik Kenti

adana magarsus antik kentiPin
adana-magarsus-antik-kenti

Adana’ya 49 kilometre uzaklıkta bulunan tarihi Magarsus Antik Kenti, M.Ö 5. veya 4. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Karataş ilçesi Dörtdirekli bölgesinde yer alan kentte birçok sikke bulunmuştur. Bu sikkeler Helenistik, Roma ve Bizans dönemini işaret ediyor. Ortaya çıkarılan eserlerde kentin adının “Mallos” olduğu görülebiliyor. Antik bir yazar olan Strabon bu kentin Amphilokhos tarafından inşa ettirildiğini anlatıyor.

Aynı zamanda Truva Savaşı’ndan sonra Mophos ile birlikte inşa edildiğini de söylemektedir. Fakat sonraki yıllarda Mophos ve Amphilokhos’un iktidar için savaştığı ve ikisinin de öldüğü yazılmaktadır. Dönemin kehanet merkezi olarak kullanılan tarihi tapınak ise Helenistik döneme kadar gitmektedir. Yapılan bu tarihi tapınak Athena için inşa edilmiştir. Mallos Antik Kenti’nin en önemli kanıtlarından biri de antik tiyatrodur. Kireç taşından yapılan tiyatro, bölgenin mevcut eğitimine göre yapılmıştır. Kenti haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.

  • Giriş Ücreti: Yoktur
  • Ziyaret Saatleri: Hafta için her gün açıktır.
  • Adres: Karşıyaka Mahallesi, 01900 Karataş

Adana Müzeleri

12. Atatürk Bilim ve Kültür Müzesi

adana ataturk bilim ve kultur muzesiPin
adana-ataturk-bilim-ve-kultur-muzesi

İki katlı bir yapı olan müze, Suphi Paşa Konağı’ndan 1981 yılında müzeye çevrilmiştir. 19. Yüzyıl tarihi adana evlerinin bir örneğidir. 1923 yılında Atatürk ziyareti sırasında burada ağırlanmıştır. Yapının müzeye çevrilmesi dönemin kolordu komutanı Bedrettin Demirel’in de katkısı vardır. Müzede toplam 12 sergi bölümü vardır.

Müze içerisinde Atatürk’ün balmumu heykeli ve portresi de bulunmaktadır. Müze içi de aynı dışı gibi dönemin dekorasyon anlayışına uygun tasarlanmıştır. Kütüphane ve çalışma odası alt katta yer alırken, basın odası, oturma odası, mücahitler odası, sofa ve yatak odası üst katta bulunmaktadır. Adana Seyhan tarihi yerler arasındaki müzede çeşitli silahlar, tüfekler, işlemeli örtüler, konulaştırılmış cansız mankenler dikkat çekicidir.

  • Adres: Ulucami, Seyhan Cd. No:59, 01010 Seyhan/Adana
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 17:00 arası her gün açıktır.
  • Giriş ücreti: Ücretsizdir.
  • Telefon: 03223597866

13. Sinema Müzesi

sinema-muzesiPin
adana-sinema-muzesi

Adana’nın geleneksel evlerinin restore edilmesiyle oluşturulan Sinema Müzesi, ilk açılışını 18. Altın Koza Film Festivali ile vermiştir. Müzede birçok sanatçının adına tahsis edilmiş odalar vardır. Bunun yanında heykelleri, sanatçılar hakkında bilgilendirme panoları, eski filmlere ait tarihi posterler gibi Yeşilçam hakkında aradığınız birçok sanatçıya ait bilgi bulabilirsiniz. Adana gezilecek tarihi yerler arasında bulunan ülkemizin sinemaya verdiği değeri göstermektedir.

Yılmaz Güney, Şener Şen, Orhan Kemal, Aytaç Arman gibi birçok değerli sanatçı hakkında bilgi alabileceğiniz müzede, ayrıca sahip oldukları eşyaları da görebilirsiniz. Bu sayede günümüz sinema sektörünün hangi zorluklar içinde gelişip büyüdüğünü hissedebileceksiniz. Bunun yanında müze ziyaretçilerine üst katta bulunan kütüphaneden yararlanma ve film arşivlerinde bulunan filmlerden izleme imkânı da sunuyor. Adana tarihi yerleri arasında dikkat çeken müze, herkesin ilgi odağı olmuş gibi.

14. Adana Etnografya Müzesi

adana-muzeleriPin
adana-etnografya-muzesi

Kilise binası olarak kullanılan şuan ki tarihi Adana Etnografya Müzesi, 1845 yılında terk edildikten sonra 1924 yılında müzeye çevrilmiştir. Bir süre arkeolojik kazılardan çıkarılan eserler burada sergilenirken, eserlerin dışarıya taşınmasından sonra kilise restore edilmiştir. Adana Etnografya Müzesi’nde birçok taş eser sergilenmektedir.

Tarihi mezar taşları, kufi, sülüs hatla yazılmış eserleri görebilirsiniz. Güney ve Kuzey bölümlerinde 17.yy Osmanlı mezarlarını süslü bir şekilde görebilirsiniz. Bu mezarlar arasında Adana’nın hatırı sayılır insanlarının mezarları da vardır. Etnografik tarihi eserler arasında bulunan el dokumaları, ıstarlar, çıkrıklar ve kilimler ile müze, Adana tarihi ve turistik yerler arasına girmeyi başarmıştır. Yörük çadırı ve şark odası bulunan müzede eski yaşantılar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca şark odasında Türk usulüne göre giyinmiş bir Türkmen kızı ile birlikte ortada bir adet mangal sizi karşılıyor olacaktır.

Adana Hamamları

15. Çarşı Hamamı

adana carsi hamamiPin
adana-carsi-hamami

Büyük Saat Kulesi’nin hemen yakınında yer alan tarihi Çarşı Hamamı, 1529 yılında inşa edilmiştir. Adana’nın en büyük hamamı olan bu tarihi yer, Piri Paşa tarafından yaptırılmıştır. Yapım malzemesi kesme taştır. Hamam üzerini büyük bir kubbe kapatmaktadır. Özellikle hamamın taç kapısında görülen işlemeler dikkat çekicidir. Bitkisel süslemeler, kabartmalar ve kitabe burada yer almaktadır.

Tarihi Çarşı Hamamı’nın ılıklık kısmında yer alan aydınlatma feneri, güneş ışığıyla ferah bir ortam sunuyor. Bu dönemde Ramazanoğulları’nın tarihte Mısır ve Suriye ile iyi ilişkiler sürdürmesi, hamamın ılıklık bölümündeki döşemelerde de mimari etkisini göstermiştir. Buradaki geometrik desenler oldukça ilgi görmektedir. Adana tarihi mekanlar arasındaki hamam, günümüzde özel bir işletmeye aittir. Bu tarihi yer, erkekler ve kadınlar hamamı olarak dönüşümlü hizmet veriyor.

  • Adres: Ulucami Mahallesi, Ali Münif Yeğenağa Caddesi, Seyhan

16. Mestanzade Hamamı

adana mestan hamamiPin
adana-mestan-hamami

Küçük Saat Meydanı’nda yer alan  tarihi Mestanzade Hamamı’nın herhangi bir inşa kitabesi yoktur. Hacı Mahmut Ağa tarafından yaptırılan hamam, kare planlı bir soyunmalık kısmına sahiptir. Büyük bir kubbe bu kısmın üzerini kapatmaktadır. Ahşaptan yapılan fenerler bu mekanı aydınlatmak için kullanılır. Yine soğukluk kısmı da kubbelerle örtülmüş üç bölümden oluşur.

Hamam içerisinde kişiye özel yıkanma hücreleri eyvanlarla tasarlanmıştır. Adana turistik yerler arasındaki hamamın vakfiyesi 1682 yılında hazırlanmıştır. Bu nedenle yapım tarihinin bundan daha önce olduğu bilinmektedir. Hamamın suyunu ısıtan külhan ve sıcak su sarnıçları da sıcaklık arkasına yerleştirilmiştir. Günümüze kadar dayanıklı bir şekilde gelen Mestanzade Hamamı, hala kullanıma açıktır.

  • Adres: Kocavezir Mahallesi Pazarlar Caddesi Seyhan

Adana Kiliseleri

17. Adana Bebekli Kilise

bebekli-kilisePin
adana-bebekli-kilise

Adana’da bulunan Bebekli Kilise, Katolik kilisesi özelliği taşımaktadır. Saint Paul Church adına yaptırılan kilise, Adana gezilecek tarihi yerler arasındadır.  İtalyalılara ait olan kilisenin tepesinde bir adet Meryem ana heykeli bulunmaktadır. Bu heykelde Meryem ana heykeli bir bebeği andırmaktadır. Bu nedenle halk arasında Bebekli Kilise olarak anılmasına neden olmuştur.

2.5 metre boyunda olan bu heykel Adana’ya her gelenin dikkatini çekmektedir. Adana’nın kültürel miraslarından olan bu kilise 1915 yılında yaşanan, Ermenilerin ülke dışına gönderilmesiyle soykırımı bahane ettikleri için Katoliklere verilmiştir. Saint Paul ve Aziz Pavlus olarak da adı geçen hristiyan misyonerin adı, İncil de ve Yeni ahitte de adı geçen önemli birisidir.

  • Ziyaret Saatleri: Kilise pazar ve pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 09:00 – 12:00 ve 14:30 – 17:00 arası ziyarete açıktır.
  • Giriş Ücreti: Yoktur.
  • Adres: Tepebağ, 27046. Sk. 18 A, 01010 Seyhan/Adana

Adana Mimari Yapıları

18. Şakirpaşa Konağı

adana sakir pasa konagiPin
adana-sakir-pasa-konagi

Ahşap ve tuğla malzeme ile inşa edilen Şakirpaşa Konağı, 1888 – 1890 yılları arasında tamamlanmıştır. İsmini dönemin valisi Şakir Paşa’dan almıştır. Mustafa Kemal Atatürk de Adana ziyareti sırasında sıkça buraya uğramıştır. Özellikle 8 Kasım 1918 tarihinde burada yapılan bir toplantıda ülkenin geleceği ve mevcut işgaller konu edinilmiştir.

Bu tarihte konağın sahibi Aliye Hanım’dı. İki katlı olan konağın girişi de iki tanedir. Cihannüma adı verilen camlı çatı katına üst kattan bir ahşap merdivenle ulaşılmaktadır. Cihannümanın da çatısı ahşaptan yapılmadır. Kare bir plana sahip konağın yapılma amacı konaklamaktır. Adana tarihi yerler arasındaki Şakirpaşa Konağı yapıldığı sırada yakınına bir tren istasyonu yapıldığı için aynı zamanda mahalleye de ismini vermiştir.

  • Adres: Seyhan, 42067. Sokak (19. Sk.), 01080 Seyhan/Adana
  • Ziyaret Saatleri: 08:00 – 18:00 arası açıktır. Cumartesi ve Pazar kapalıdır.

19. Bahri Paşa Çeşmesi

adana bahri pasa cesmesiPin
adana-bahri-pasa-cesmesi

2. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25. yılını kutlamak için yapılan Bahri Paşa Çeşmesi’nin yapım yılı 1901’dir. Seyhan ilçesinde Kuruköprü meydanında yer alan çeşme, 1950’li yıllara kadar aktif olarak kullanıldı. 1952 yılında ise yol çalışmaları nedeniyle yıkılmıştır. Her ne kadar tarihi bir yapıya önem verilmese de “Kültür Varlıklarımıza Saygı” kampanyası kapsamında yeniden inşa edilmiştir.

Kitabesi ve taşlarını koruyabilmek için etnografya müzesine taşınmıştır. 40 yıl sonra aslında uygun olarak yapılması uygun görülen tarihi çeşme, 1991-1992 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde yer alan yapının mimari Zeynep Çavuşoğlu’dur. Adana’da gezilecek yerler arasında eski yerine yapılmayan çeşmenin günümüzdeki konumu Atatürk Parkı’nın yanında bulunuyor.

  • Adres: Atatürk Parkı Yanı Reşatbey Mh., 01130 Seyhan/Adana

20. Varda Köprüsü

adana varda koprusu 1Pin
adana-varda-koprusu

Halk tarafından Koca Köprü olarak da bilinen tarihi Varda Köprüsü, 1907 – 1912 yılında inşa edilmiştir. Köprüyü inşa eden Almanlar uzunluğunu 172 metre olarak belirlemişlerdir. En dip yerden ölçüldüğünde 99 metre yüksekliği bulunur. 1912 yılında kullanıma açılan köprü çelik kafes taş örme yöntemiyle inşa edilmiş bir tarihi eserdir.

İstanbul – Bağdat – Hicaz demiryolu hattını bitirebilmek için yapımına başlanan köprü, 2. Abdülhamit ve Kaiser Wilheim arasında yapılan bir anlaşmayla tamamlanmıştır. Adana gezilecek yerler arasındaki köprünün en dikkat çeken özelliği ise virajlara sahip olmasıdır. Köprü üzerinde bir demiryolu bulunmaktadır. Ayaklarının daima güçlü tutulabilmesi için ayak kısımlarında yer alan merdivenlerle bakımlar yapılmaktadır. Tarihi köprünün yapımı sırasında bir Alman mühendis ve 21 işçi farklı sebeplerden vefat etmiştir.

21. Misis Köprüsü

adana misis koprusuPin
adana-misis-koprusu

2. Flavius Julius Constantius tarafından yapılan Misis Köprüsü 9 adet göze sahiptir. Anadolu’da yapılan ilk Roma köprüsü olan bu eserin yapım tarihi 4. Yüzyıla dayanıyor. 6. Yüzyılda ise bir onarım gördüğü biliniyor. Köprü bir antik kentin uzantısından biridir. Adana’da gezilecek yerler içindeki Misis Köprüsü, tarih içerisinde çeşitli depremlere tanık olsa da günümüze kadar sağlam bir şekilde gelebilmiştir.

Bir hikayeye göre Lokman Hekim bulduğu ölümsüzlük ilacını bu köprü üzerinde elinden kaybetmiştir. Günümüzde kullanılmaya devam edilen Misis Köprüsü’nde 1998 yılında yenileme çalışması yapılmıştır. Taştan inşa edilen köprü, 132 metre uzunluğunda ve 6.5 metre genişliğindedir. Köprü ziyaretinizden sonra hemen yakında bulunan tarihi Misis Höyüğü’nü ziyaret edebilirsiniz.

22. Akça Mescit

adana akca mescitPin
adana-akca-mescit

Ramazanoğlu Şahabettin Bey döneminde 1409 yılında yapılan Akça Mescit, Adana tarihi yerler arasında dikkat çekiyor. Yapım yılı ise eserin taç kapısında yer alan iki kuş kabartmasından çıkarılıyor. Bu kuş kabartmaları ebced hesabına göre değerlendirildiğinde 1409 yılı ortaya çıkıyor. Fakat günümüzde bu kabartmalar sadece mescit üzerindeki izlerden anlaşılıyor. Ulu Cami’ye 50 metre uzaklıkta bulunan mescit, 2004 yılında bir onarım görmüştür.

Kesme taştan inşa edilen tarihi mescidin mihrabında, pencerelerinde ve kapısında mermer işlemeciliği göze çarpıyor. Aslan, kuş ve bitki motifleri bu noktalar üzerinde ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Akça Mescit, bu özelliğiyle Selçuklu süsleme sanatının izlerini taşıyor. Tek bir mekandan oluşan mescidin tek bir kubbesi vardır. Kare bir planla inşa edilmiştir. Mescit ismini Türkmen Beyi olan ve tarihi mescidi yaptıran Ağca Bey’den almıştır.

  • Adres: Akkapı, 01130 Seyhan/Adana

23. Adana Büyük Saat

adana-buyuk-saatPin
adana-buyuk-saat

Türkiye’nin en büyük saat kulesi olma özelliğini taşıyarak Adana gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Adana Büyük Saat, 32 metre uzunluğunda yapılmıştır. Adana Seyhan ilçesinde görülmeyi beklenen Büyük Saat, Ermenilerin Adana’yı işgali sırasında büyük hasar görmüştür. Cumhuriyet kurulduğu dönemlerde tekrar onarılan kulede iki adet merdiven yönü bulunmaktadır. Merdivenlerin biri yeraltına inerken diğer yukarıya çıkmaktadır.

1882 yılında yapımına başlanarak modern bir Adana kurulması yönünde ilk adımları atan Ziya Paşa, oldukça büyük çaba göstermiştir. El emeği ve göz nuruyla yapılarak küçük taşların bir araya getirilmesiyle oluşmuştur. Daha sonra Almanya’dan saat yapım makineleri getirilerek tarihi kule daha dayanıklı bir hale getirilmiştir. Bu sayede 1998 tarihinde Adana da yaşanan depremden sonra bile sapasağlam ayakta kalmıştır. Adana tarihi ve doğal güzellikleri arasına katkıda bulunan bu estetik saati mutlaka ziyaret etmeyi unutmayın.

24. Tepebağ Evleri

adana tepebag evleriPin
adana tepebag evleri

Tepebağ Mahallesi’nde bulunan bu tarihi yer, 19. Yüzyıl mimari özelliklerini yansıtır. Türk mimarisinin izlerini taşıyan evler, ahşap ve tuğladan yapılmıştır. Evlerin girişinde yer alan avlular dikkat çekicidir. Evler 2 – 3 katlı olarak tasarlanmıştır. Bu yapılar, Adana’nın sıcak iklimine karşı koyacak ve serin tutacak şekilde dizayn edilmiştir. Yüksek tavanlı ve geniş saçaklı yapısıyla kendine has bir tarza sahiptirler.

Panjurlu dikdörtgen pencereler ve yüksek kemerli kapılar, sizi tarihi bir yolculuğa çıkarmayı başarıyor. Zamanda kısa bir yolculuğa çıkmak isteyenlerin durak noktası olan Tepebağ Evleri, kentin kimliğini oluşturmaktadır. Mevcut evlerden daha önceleri tek katlı ve kerpiç evler yapılırken yerini daha dayanıklı olan kargir ve karkastan yapılan bu tarihi evler almıştır. Adana mimari yapılar arasındaki evlerin sadece dışı değil iç mekanları da dönemin tarihini yansıtacak şekilde düzenlenmiştir. Evler birbirine bitişik olarak inşa edilmiştir.

25. Taş Köprü

adana-tas-kopruPin
adana-tas-kopru

Seyhan ile Yüreğir’i birbirine bağlayan Taş Köprü,  2000 yıllık geçmişiyle tarihe ışık tutmaktadır. Tarihte birçok farklı isimle anılan köprü 2000 yılında geçirdiği restorasyonla birlikte trafiğe kapalı hale getirilmiştir. Dolgu duvarlar tekniği ile küf taşı ve mermer taşından yapılan köprü, Adana gezilecek tarihi yerler arasındadır. 310 metrelik uzunluğuyla parke taşı döşenerek hala bazı yerlerinde doğallığı korunmaktadır.

Ayrıca köprüde ay yıldızlı bayrak ve aslan kabartmaları yer almaktadır. 3 metre genişliğinde yapılan köprünün genişliği 20yyda arttırılmıştır. Ayrıca yine 20. yüzyılda yapılan köprünün ortasında dinlenme köşkü yer alırken daha sonra bu yıkılmıştır. Köprünün yapılış tarihi ise 120 yıllarında Hadrianus tarafından olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde de farklı onarımlar geçiren köprünün arkeoloji müzesinde yer alan bir kitabesi vardır.

26. Ramazanoğlu Medresesi

adana ramazanoglu medresesiPin
adana-ramazanoglu-medresesi

1530 yılında Piri Paşa tarafından yaptırılan Ramazanoğlu Medresesi, 1914 yılına kadar aynı işlevle kullanılmıştır. Eğitim için gereken kaynak ise Ramazanoğulları Vakfiyesi’nin hissesinden karşılanmıştır. Buradaki eğitim seviyesi İstanbul’daki Fatih ve Süleymaniye Medresesi kadar iyiydi. Ulu Cami’nin hemen yanında bulunan medrese, günümüzde Türk – İslam Kültür Merkezi olarak kullanılıyor.

Medreseye giriş büyük bir taç kapıdan yapılıyor. Adana gezilecek yerler arasındaki medresenin iç avlusunda bir adet şadırvan bulunmaktadır. Hoş bir bahçe de ziyaretçileri ağırlamaktadır. Medrese sadece turistlerin değil kuşların da ziyaretçisidir. Ziyaretiniz sırasında medresenin yanında kuşlara da yem atabilirsiniz.  Ya da bahçede çayınızı ve kahvenizi yudumlayarak dinlenebilirsiniz. Ayrıca tarihi medrese içerisinde çeşitli kurslar da veriliyor.

  • Adres: Ulucami, 25007. Sk. No:2 D:1, 01010 Seyhan/Adana

Adana Hanları – Kervansarayları

27. Gön Hanı

Günümüzde tamamen yıkılmış bir yapı olsa da giriş kapısıyla ayakta durabilen bir tarihi eserdir. 1530 yılında Ramazonoğlu Piri Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen han, 360 dükkana sahipti. 1960 yılında kapısı restore edilmiştir. Gön Hanı yerine Vakıflar Çarşısı inşa edilmiştir. Kapının inşa malzemesine bakıldığında kesme taştan yapıldığı görülüyor.

Üst köşelerinde ise Süleyman mührünün bir işlemesi yer alıyor. Adana’nın tarihi yerleri arasındaki Gön Hanı’nın bir de bedesteni vardır. Mermer sütun üzerine yapılmış bir kitabeye sahiptir. Tarihi han, Ulu Cami’nin külliyesine ait bir tarihi eserdir. Kapının arkasında günümüzde vakıflara ait dükkanlar bulunmaktadır. Gön Hanı verilmesindeki amaç çarşıda deri ile ilgili uygulamalar yapılmasıydı. Gön Hanı’nın anlamı da “tabaklanmış deri” olarak biliniyor.

28. Tuz Hanı

Ulu Cami’ye yakın bir konumda bulunan tarihi Tuz Hanı, 1497 yılında yaptırılmıştır. Halil Bey tarafından inşa emri verilen handa geçmişte Ramazanoğlulları ailesi oturuyordu. Beylik sarayın selamlık bölümü olarak yapılan Tuz Hanı, iki katlı bir yapıdır. İnşa malzemesi kesme taştandır. Adana turistik yerler arasındaki hanın günümüze gelen kısımları küçük mescit ve hamamdır. Üst kısmı kubbeyle örtülü hamamın da bazı kısımları zamana dayanabilmiştir. Günümüzdeki ismi Vakıflar Çarşısı Tuz Hanı’dır. Tek katlı dükkanlar ve bir çarşısı mevcuttur.

  • Adres: Ulucami Mahallesi 7 Sokak Seyhan

29. Kurtkulağı Kervansarayı

adana kurtkulagi kervansarayiPin
adana-kurtkulagi-kervansarayi

İsmini bulunduğu beldeden alan Kurtkulağı Kervansararayı, 1659 yılında inşa ettirilmiştir. Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan bu tarihi eser, günümüze kadar dayanıklı bir şekilde gelebilmiştir. İnşa bilgisini üzerinde yazan kitabeden öğrenebilmekteyiz. Bu kitabe şuan Adana Müzesi’nde sergileniyor. 45,75 x 23,60 metre ölçülerine sahip tarihi kervansaray, 2006 yılında bir yenileme çalışması geçirmiştir.

Tamamı taştan yapılan eserin mimarı ise Mehmed Ağa’dır. Kervansaraya giriş dışarı sivrilen görkemli bir taç kapıdan yapılmaktadır. Girişte sağda ve solda bir oda yer almaktadır. Odalarda tuvaletler, ocak ve dolaplar vardır. İkişer pencereye sahip olan odalar, konaklama amacıyla kullanılıyordu. Adana’da gezilecek doğal yerler arasındaki kervansarayın aydınlatma ve havalandırma ihtiyacı duvarlara yerleştirilen mazgallardan sağlanıyordu. Fakat bu tam olarak yeterli gelmediği için mekanın için hafif aydınlıktır.

  • Adres: Kurtkulağı, 01935 Ceyhan/Adana. Ceyhan’ın 12 kilometre güneydoğusundadır.

30. Kesirhan Kervansarayı

adana kesiri han kervansarayiPin
adana-kesiri-han-kervansarayi

Kesiri Han ve Çakıt Hanı olarak da bilinen kervansaray, 4. Murat döneminde inşa edilmiştir. Hanın yapıldığı bölge günümüzde oldukça hoş bir manzaraya sahiptir. Sessiz ve huzurlu bir ortamda tarihin bir izi bulunan kervansaray, kare bir mimaride inşa edilmiştir. Sadrazam Bayram Paşa tarafından yaptırılan bu tarihi yer ismini, paşanın burası için yüksek meblağlar ödemesi nedeniyle almıştır.

Sefer sırasında ordunun dinlenmesi ve konaklaması için yaptırılan kervansarayın yapımında kereste, toprak ve taş kullanılmıştır. Adana tarihi eserler arasındaki kervansaray, Bağdat Seferi için bir dinlenme alanı olarak tasarlansa da bulunduğu konum itibarıyla uzun süre benzer hizmetleri vermeye devam etmiştir. Handa bir büyük bir de küçük kapı vardır. İç kısmı boştur. Zaman içinde kendi haline bırakılan hanın denetlenmediği için taşları insanlar tarafından sökülmüştür.

Adana Kaleleri

31. Yılan Kalesi

adana yilan kalesiPin
adana-yilan-kalesi

Bizanslılar tarafından yapılan Yılan Kalesi, tarihi İpek Yolu üzerine inşa edilmiştir. 8 adet yuvarlak burçlara sahip tarihi eser, oldukça yüksekte olmasından dolayı üzerinden diğer kalelerde görülebilmektedir. 11. Yüzyılda bölgeyi haçlı saldırılarından korumak için yapılan kale, 700 metre uzunlukta bir yapıdır. Savunmanın kolay bir şekilde yapılabilmesi için kaledeki mazgalların ortası delikli bırakılmıştır.

Tarihi kalede yer alan yazıtlara bakıldığında Ermenilerin çeşitli onarımlar yaptığı görülüyor. “Şahmeran Kalesi” olarak da anılan bu tarihi yer,  kaynaklarda Kilikya Ermeni Kralı 1. Levon tarafından inşa ettirildiği tahmin ediliyor. Adana’daki tarihi eserler içerisindeki kalenin dış surları hala güçlü bir şekilde ayaktadır. Kalede yer alan iki avlu güney kısmı savunmaktadır. Kalede bir kilise ve sarnıçta görülmesi gereken tarihi eserlerdendir. İsmini ise “Şahmeran Efsanesi”nden almıştır. Kale meydanına ulaşmak üç kapıdan ve geçilmesi gereken bağlantılı merdivenlerden gerçekleşir.

  • Adres: Küçükburhaniye, Adana Ceyhan E-5 Karayolu, 01920 Ceyhan/Adana

32. Feke Kalesi

Adana feke kalesiPin
Adana-feke-kalesi

190 metre uzunluktaki tarihi Feke Kalesi, farklı dönemlerde devletlerin hakimiyetine girmiştir. Oldukça yüksek bir konumda bulunan kalenin kendi yüksekliği 25 metredir. Fakat inşa edildiği yer 18 ile 60 metre arasında yüksekliğe sahiptir. 12. Yüzyılda inşa edilen Feke Kalesi, Bizanslılar tarafından yapılmıştır. Daha sonra Selçuklu ve Osmanlı hakimiyetine girmiştir.

Bir gözetleme kulesine sahip tarihi yapı, yamaçlara inşa edilmesinden dolayı düşmandan gelecek saldırılara karşı oldukça korunaklıydı. Adana’nın tarihi yapıları arasındaki Feke Kalesi, 8 adet burca sahip olsa da birçoğu harap olmuştur. Günümüzde dört yarım burç ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Kalenin yapılma amacı kervanların geçişlerini kontrol ve gözetmekti. Dikdörtgen bir planda inşa edilmiştir. Bir giriş kapısı yer almaktadır. Kalenin manzarası ve bol oksijeni gezmeye değer kılıyor. Kaleye giriş ise ücretsizdir.

  • Adres: Eski Feke Köyü
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

33. Kozan Kalesi (Sis Kalesi)

adana kozan sis kalesiPin
adana-kozan-sis-kalesi

Çukurova’da yer alan tarihi Kozan Kalesi, 400 metre bir tepe üzerine inşa edilmiştir. 705 yılında şehre Arap saldırısı olmuştur. Fakat bu saldırı püskürtülmüştür. İlerleyen zamanlarda Hristiyanlar bu yerleşimi terk etmiştir. Bu ayrılıştan sonra kaleyi Abbasiler almış ve bir sınır karakolu olarak kullanmıştır. 962 yılında kaleyi yeniden Bizanslılar almıştır. 1180 – 1190 yılları arasında Kozan, Klikya Krallığı tarafından ele geçirilince burası başkent haline gelmiştir.

Kale son olarak Osmanlı’ya geçmiştir. 44 burca sahip bu tarihi eser, Kuzey ve Güney olarak iki kısma sahiptir. Adana tarihi yapılar arasındaki kale içerisine merdivenle ulaşım sağlanan sarnıçlar vardır. Diğer dikkat çeken noktalar ise mahzenler ve gizli tünellerdir. 13. yüzyıla ait iki adet Ermeni şapeli olduğu düşünülen kalıntılar bulunmuştur. Fakat günümüze harap bir şekilde gelmiştir. Tam olarak tarihi bilinmese de kalenin M.Ö 1800’lü yıllarda Hititler tarafından yapıldığı düşünülüyor.

34. Dumlu Kalesi

adana dumlu kalesiPin
adana-dumlu-kalesi

75 metrelik bir tepe üzerine inşa edilen Dumlu Kalesi Adana’da tarihi yerler nelerdir merak edenlerin ziyaret ettiği noktalardan biridir. Kalenin yapım tarihi 12. Yüzyıl olduğu düşünülüyor. 8 burca sahip kale, 800 metrelik bir çevre genişliğiyle yapılmıştır. Bir adet gözetleme kulesine ve 3 adet su sarnıcına sahip Dumlu Kalesi,  Ceyhan Nehri’nin 17 km kuzeybatısındadır. Birbirine bağlantılı bir şekilde yapılan kuzey, güney ve doğu kısımları tarihi kalenin mimari gücünü gösterir.

El yapımı mağaralar şeklinde göze çarpan kaya mezarları, kalenin çevresinde görülebilir. Yapılan kazılarda ise ortaya çıkan bir toplu mezar ve mağara mezarı bu yerin önemini artırmıştır. Yüksek ve sert bir tepelik üzerine yapılması tarih boyunca savunulması kolay bir yer haline getirmiştir. Duvarlarda ve burçlarda yer alan mazgal delikleri ise kaledekiler için avantajlı sağlıyordu.

  • Adres: Tumlu, 01920 Ceyhan/Adana

35. Karasis Kalesi

adana karasis kalesiPin
adana-karasis-kalesi

Büyük İskender’in Makedon komutanı olan Seleukos Nikator, devletin merkezi olan Suriye’ye dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı önlem almak amacıyla Karasis Kalesi’ni inşa ettirmiştir. Kozan’a 12 km uzaklıktaki kale içerisindeki kayalara oyulmuş evler incelendiğinde buranın aynı zamanda yerleşim yeri olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Tarihi Kalede yer alan “Herakles Lobutu” ve “Fil kabartması” oldukça ilgi gören tarihi noktalardandır. Kalenin bazı taşlarında yazan  “T” ve “S” harflerinin ise kale inşasında çalışanların, sur duvarlarını daha kolay yapabilmek için kendilerince tasarladıkları bir yöntem olduğu düşünülüyor. Karasis Kalesi’nin yapım tarihi M.Ö 3. yüzyıl olduğu biliniyor.

  • Adres: Dağlıca, 01500 Kozan/Adana

36. Saimbeyli Kalesi

adana saimbeyli kalesiPin
adana-saimbeyli-kalesi

Kayseri ve Kapadokya’ya bağlı önemli bir kervan yolu üzerinde bulunan Saimbeyli Kalesi; Hititler, Romalılar ve Osmanlılar dönemi gibi birçok tarihi döneme şahitlik etmiştir. Sarnıç, gözetleme kulesi ve 8 adet burç ile ön plana çıkan kale, tarihte Haçin ve Badimon kalesi olarak da anılmıştır. Taştan inşa edilen ve dikdörtgen bir plana sahip tarihi eserin önünde dört katlı bir duvar yer almaktadır.

Adana tarihi yerler içerisinde 7 katlı inşa edilse de zaman içinde dört katı günümüze gelebilmiştir. İçerisinde kilise, banka ve iş yeri işlevi gören odalar yer alıyordu. Komutan Saim Bey’in bölgeyi Ermeni işgalinden kurtarılırken şehit düşmesi ile bu belde Saimbey isini almıştır. Kale de beldeden ismini almıştır.

  • Adres: Fatih, Saimbeyli Merkez Mevki Bağ Evleri, 01740 Saimbeyli/Adana

37. Süleyman Kulesi

adana suleyman kulesiPin
adana-suleyman-kulesi

Bağımsız bir yapı olarak görülen Süleyman Kulesi Yumurtalık ilçesinde yer alıyor. İlçe merkezine 1,5 kilometre uzaklıktadır.  Ayas Antik Kenti içerisinde bulunan kule, Osmanlı dönemine uzanmaktadır. Tarihi kulenin yapılma amacı sahilden gelebilecek saldırılar için bir gözetleme görevi görmesiydi. Yüksekliği 10 metreden fazladır. Beşgen bir tasarıma sahip olan kule, iki katlı olarak inşa edilmiştir. Adana’nın turistik yerleri arasındaki Süleyman Kulesi’nin İç tasarımı yuvarlaktır.

Kulenin yapıldığı tarihte bu bölge korsanlar tarafından ziyaret ediliyordu. Bu nedenle bir nevi erken uyarı sistemidir. Gözetleme yapabilmek için dar pencereler içeren kule, 2014 tarihinden itibaren yapılan çalışmalarla turizme kazandırılmaya çalışılıyor. Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1536 tarihinde yapılan Süleyman Kulesi, ismini Osmanlı padişahından almıştır. Defter kayıtlarına bakıldığında kulenin ismi “Silahlı Ayas Kulesi” olarak da görülebilmektedir. Kule, Adana’ya 85 km uzaklıktadır. Kule ayrıca Piri Reis’in belgelerinde yer almaktadır.

  • Adres: Kemalpaşa, 01680 Yumurtalık/Adana

 

Benzer Yazılar

One Comment

  1. Adana’da yapmadan dönme diyeceğim 8 şey
    Ortadoğunun ve ülkemizin 3’cü büyüğü olan Sabancı camini görmelisin.
    Adana Kebabı yemek için Kebapçı Mesut’u denemelisin
    Kazım Büfenin muzlu sütüyle tostunu yemelisin.
    Ciğerci Bedo’da ciğer yemelisin.
    Şalgamcı Doktoruma uğramalısın.
    Adana’nın portakal lokumu ve kolonyasını almalısın.
    Adana kalmayı düşünüyorsanız Saydam Oteli bulmalısın.
    Vakit tutarsa Portakal çiçeği festivaline katılmalısın.
    Keşfetmeniz dileğiyle..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir