denizli horozuPin
Ana sayfa » Denizli Gezilecek Tarihi Yerler

Denizli Gezilecek Tarihi Yerler

DENİZLİ GEZİLECEK TARİHİ YERLER LİSTESİ

Horozuyla meşhur olan turizm cennetlerinden biri olan Denizli, her yıl kültürel ve turistik binlerce ziyaretçi almaktadır. Birçok antik kenti ve doğal güzelliklerin yer aldığı şehir gezilecek tarihi yerler arasında bulunmaktadır. Eminiz ki beğeneceğiniz bu güzel şehir, yoğun iş temposundan kurtulmak isteyenlere birebir gelecektir. Bu yazıda ise önerebileceğimiz Denizli’nin gezilecek tarihi yerlerini derledik.

Hierapolis Antik Kenti

hierapolis antik kentiPin

Eski antik çağlardan kalan tarihi ve kültürel eserlerden biridir. Denizli ilimizin 18 km. kuzeyinde yer almaktadır. Arkeoloji dilinde kutsal kent olarak ifade edilmektedir. Özellikle Hierapolis Antik Kenti içerisinde pek çok tapınak ve ibadet yerinin bulunuyor olması Denizli tarihi mekanlar açısından önemli hale getirmektedir. Hierapolis Antik Kenti’nin kuruluşu ve tarihi ile ilgili tarihsel bilgiler oldukça kısıtlıdır.

Buna rağmen Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından kurulduğu bilinmektedir. MÖ. II. YY. başlarında kurulduğu sanılmaktadır. Tarihe ve antik çağ dönemlerine yolculuk yapmak isteyen herkes Hierapolis antik kenti içerisinde önemli izlenimler elde edebilecektir. Ege’ye yolu düşenlerin Denizli’ye ve özellikle de Hierapolis antik kentini mutlaka ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz. Tarihi ve kültürel bir yolculuk antik kent içerisinde sizleri beklemektedir.

Kaklık Mağarası

kaklık mağarasıPin

 

Kaklık Mağarası, Denizli ilimizde yer alan ve mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Travertenlerin yeraltı şekli olarak nam salmıştır. Görsel yapısı ilgi çekici ve özellikle turistlerin beğenisini kazanmaktadır.

Gerek yerli, gerekse de yabancı turistlerin sıklıkla tercih ettiği turistlik bir mağaradır. Büyük bir yeraltı dairesi şeklindedir diyebiliriz. Bu anlamda Kaklık Mağarası, Denizli tarihi yerler arasında ülkemize katkı yapan turizm kaynakları arasındadır. Toprağın yaklaşık 5 metre kadar altındadır. İlk olarak 2000 yılında bulunmuştur.

2002 Mayıs ayından bu yana da turizme kazandırılmıştır. Denizli-Afyon karayolu üzerinde yer almaktadır ve ulaşımı kolaydır. 14 metreye kadar derinliği olan mağaranın en uzun bölümü 190 metre civarındadır. Haftanın her günü ziyarete açıktır ve gün içerisinde 08:00-20:00 saatleri arasında gezilebilmektedir. Mağara giriş ücreti de oldukça uygundur.

Pamukkale Travertenleri

pamukkale travertenleriPin

 

Pamukkale Travertenleri, Denizli’nin en önemli turizm zenginlikleri arasında yer almaktadır. Ege’ye gelen yabancı turistlerin en çok merak ettiği ve görmek istediği Denizli’deki tarihi yerler arasında gelmektedir. Ülke ve bölge tanıtımlarında da sıklıkla kullanılan Pamukkale Travertenleri görsel açıdan büyüleyicidir diyebiliriz.

Farklı doğa olayları sonucu kimyasal reaksiyonlarla ortaya çıktığı bilinmektedir. Pamukkale Termal kaynağının oluşumu sırasında ortaya çıkmıştır. Bölgede 17 tane yüksek sıcaklığa sahip termal bulunmaktadır. Bu termallerin sıcaklıkları 35 ile 100 derece arasında değişmektedir.

Antik dönemden bu yana kullanılan bir bölgedir. Termal kaynakların zaman içerisinde sertleşmesi sonucu travertenler oluşmaktadır. Travertenler katlar şeklindedir ve oldukça görseldir. Her yıl milyonlarca turistin uğrak noktası olan Pamukkale Travertenleri, Denizli’de bulunan tarihi eserler arasında yer almaktadır.

Akhan Kervansarayı

akhan kervansarayıPin

 

Kervansaraylar Anadolu Selçuklu ve Osmanlı döneminin önemli simgeleri ve Denizli tarihi eserler arasındadır. Denizli’de bulunan Akhan Kervansarayı da Anadolu Selçuklu döneminden günümüze kadar gelen önemli yapıtlardan biridir. Akhan Kervansaray’ının 2 adet kitabesi bulunmaktadır. Yapı olarak son derece küçük olmasına rağmen dönemin geleneklerini göstermektedir.

Kervansarayın kapalı kısmı 1253 yılında, avlu kısmı ise 1254 yılında tamamlanmıştır. Akhan Kervansarayı Vali Seyfettin Karasungur bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Avlu kısmı 1100 metre kare civarındadır. Şekli ise kareye benzemektedir. Özellikle üst kısımda bulunan kitabe sade yapısı ile dikkat çekmektedir. Akhan Kervansarayı’na ulaşım da kolaydır.

Afyon Denizli karayolu üzerinde Akhan köyü girişinde yer almaktadır. Denizli merkez bölgesinden düzenli olarak minibüsler hareket etmektedir. Tarihimizi, kültürümüzü ve geleneklerimizi tanımak için mutlaka Denizli’nin tarihi yerleri arasında ziyaret edilmelidir..

Antik Havuz

antik havuzPin

Antik Havuz, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde bulunmaktadır. Milattan önce ikinci yüzyıldan kalmış tarihi bir yerdir. Bir diğer adı Kleopatra Havuzu olarak da bilinmektedir. Özellikle Antik havuzun UNESCO koruması altında olduğunu da ifade etmemiz gerekiyor. Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Antik Havuz mutlaka Denizli pamukkale tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasında bulunmalıdır. Antik Havuz, Pamukkale Travertenleri’nin çok yakınındadır.

Travertenlere ulaştıktan sonra az yukarı çıkmanız yeterli olacaktır. Son derece kıymetli bir miras olan Antik Havuz yerli ve yabancı tatilcilerin en çok tercih ettiği tarihi yerlerin başında gelmektedir. Denizli ile mesafesi 18 km. civarındadır. Antik havuzun bir deprem sonrasında şehrin ortasında çukur oluşmasıyla ortaya çıktığı sanılmaktadır. Ege ve Denizli’ye yolu düşenler çok kısa bir yolculuk sonrasında hem Pamukkale Travertenleri’ni, hem de Antik Havuz’u gezebilirler. Bu sayede tarihi ve kültürel bir yolculuğa çıkmış olurlar.

Keloğlan Mağarası

keloğlan mağarasıPin

Özellikle Ege bölgemiz sayısız turistlik yeriyle turizm cennetidir diyebiliriz. Özellikle Denizli hem tarihi yapılar, hem de Keloğlan Mağarası gibi gezilecek yerleri ile meşhurdur. Burası Denizli iline bağlı Acıpayam ilçesinde bulunmaktadır. Dodurgalar mahallesinde yer alan mağara görülmeye değer güzelliktedir.

Mağara içerisinde dikit, sarkıt ve sütunlar bulunmaktadır. Mağara içerisinde çatlaklı yapılar ön plana çıkan özellikleridir. Girintili ve çıkıntılı olan yapısı Denizli gezilecek tarihi yerler içinde büyüleyici bir görüntü sunmaktadır. Keloğlan Mağarası’na ulaşmak için farklı alternatifler mevcuttur.

Denizli-Antalya karayolu üzerindedir diyebiliriz. Bu yönde ilk olarak Acıpayam köyüne ulaşmanız gerekiyor. İlçeden sonra 14 km daha gittikten sonra Dodurgalar mahallesine ulaşmalı ve mağaraya gitmelisiniz. Toplu taşıma ile gidecek olanlar öncelikle Acıpayam’a gitmeli ve sonrasında ise ilçeden Dodurgalar mahallesine düzenli olarak hareket eden minibüslere binmelidir.

Ağlayan Kaya Şelalesi

ağlayan kaya şelalesiPin

Denizli tarihi yerler arasında bulunnan şelaleler doğal güzellikleri bakımından ülkemizin zenginlikleridir. Ülkemizin hemen her bölgesinde farklı güzelliklere sahip şelaleler mevcuttur. Denizli il sınırları içerisinde yer alan Ağlayan Kaya Şelalesi de bunlardan biridir. Eşsiz bir görüntüsü bulunan bu şelalelerin Sakızcılar Şelalesi olarak da bilindiğini ifade etmemiz gerekiyor. Pamukkale ya da Çal ilçesi yolu üzerinden şelaleye ulaşmak mümkündür. Şehrin gürültüsünden uzaklaşmak ve doğa ile baş başa kalmak isteyenler için harika bir seçenek olacaktır. Yaklaşık 30 metre yükseklikten akan şelaleleri izlemek büyüleyici olacaktır. Doğanın insanlığa sunduğu en güzel hediyelerden biri olan Ağlayan Kaya Şelalesi’ni mutlaka görmenizi öneriyoruz. Denizli’ye yolu düşenler kısa bir yolculuk sonucunda Ağlayan Kaya Şelalesi’ne gidebilirler. Burası kesinlikle Denizli gezilecek  yerler arasında listelenmektedir.

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir