anka e1554507332921Pin
Ana sayfa » Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan

Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan

İçindekiler

 

Ankara, İstanbul’dan sonra ülkenin ikinci büyük şehridir. Burada 4 milyondan fazla insan yaşıyor. Ancak 20. yüzyıla kadar Ankara yaklaşık 16 bin kişinin bulunduğu küçük bir kasabaydı. 1923’te Ankara, Türkiye’nin başkenti oldu. Genel olarak, hikâye çok uzun ve ilginç ve burada daha pek çok ilginç şey var. Yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Ankara tarihi yerler ve turistik turistik mekanlar, şimdi birçok turisti ağırlıyor.

1. Kocatepe Camisi

kocatepePin

Ankara’nın en büyük camisi, 1987 yılında bir tepe üzerinde inşa edilmiştir. Cami yaklaşık 4300 metrekarelik bir alanda yer almaktadır, caminin yüksekliği yaklaşık 50 metredir. Ankara tarihi yerler arasında bulunan caminin Kubbesi 25 metreden büyüktür.

Ana kubbeye yakın 88 metre uzunluğunda dört minareli altın hilallerle süslenmiş bu binalar uzaktan görülebilir. Caminin içinde zengin vitray pencereler, altın dekorlar, kristal avizeler, mermerler ve renkli fayanslar bulunuyor. İçinde Suudi Arabistan Kralı tarafından son yüzyılın sonunda cami verilen Mescid-I Nebevi’nin cami modeli duruyor.

Komplekste ayrıca bir konferans merkezi ve bir kütüphane de bulunmaktadır. Altında ise kullanılmayan bir adet otopark vardır. Minareler arasında asansörle geçiş mümkündür. Osmanlı mimarisinin günümüz modern mimarisiyle bir karışımını sunan Kocatepe Camisi Ankara’nın tarihi yerleri arasında sizleri bekliyor.

Kocatepe Camisi Nerede?

Kocatepe Camisi, Kültür Mahallesi ve Çankaya İlçesi’nde yer almaktadır. Ayrıca Kızılay Meydanı’ndan otobüslerle ulaşabilirsiniz. Ya da 15 dakika yürüyerek de ulaşabilirsiniz.

2. Anadolu Medeniyetleri Müzesi

Anadolu Medeniyetleri Muzesi Pin
Anadolu Medeniyetleri Muzesi

 

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, 1921 yılında, bir zamanlar dik bir pazar ve bir kervansaray olan 15. yüzyıl binalarından kuruldu. Müze, Anadolu’nun topraklarında (modern Türkiye’nin topraklarının orta kısmında) yaşamış olan tüm halkların tarihini ve kültürünü en erken çağlardan anlatan eserler saklamaktadır.

Burada antik Yunan ve Roma eserlerine, Neolitik, Tunç Çağı, vb. Nesnelere hayran olabilirsiniz. Bazıları 8000 yıldan beri buradadır. Heykelcikler, mobilyalar, metal vazolar, süs eşyaları ve çok daha fazlası var. Ayrıca Türkiye’nin tarihi yerleri arasında bulunurken, 90’lı yıllarda müze yılın en iyi Avrupa müzesi seçildi. Anadolu medeniyetlerinin günümüze kadar gelen macerasını anlatan müze, tarih severlerin oldukça ilgisini çekmektedir.

Eserler müzede kronolojik bir sıra içinde sergilenmektedir. Böylelikle tüm dönemler içerisindeki gelişimleri ziyaretçiler gözlemleyebiliyorlar. 1997 yılında Avrupa yılın müzesi seçilen müze Peleolitik, Neolitik ve Kalkolitik çağlardan birçok eserler bulunuyor. Kısacası bilim ve araştırmanın yanı sıra Ankara’nın tarihi yerleri nelerdir merak edenleri arasında sizler bekliyor.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Nerede?

Gözcü Sokak No:2 06240 Ulus / ANKARA. Haftanın her günü saat 17.30’a kadar ziyaret edebilirsiniz. Ulus Heykelden Ankara Kalesi’ne doğru dümdüz ilerlerseniz de karşınıza çıkacaktır.

3. Ankara Resim ve Heykel Müzesi

ankara resim ve heykel müzesiPin

Ankara tarihi yerler arasında bulunan Resim ve Heykel Müzesi, geçmişi sevenlerin hizmetine sunuluyor. 19. yüzyıldan günümüze Türk sanatçılarının eserlerini sunarken, diğer müze sergilerinin de temelini oluşturuyor. Ek olarak, müze, bu bölgenin etnografik ve tarihi özellikleri hakkında bilgi veren öğeler sergiliyor.

Buradaki koleksiyonlar resim, heykel, seramik, grafik ve fotoğraf çalışmalarıyla temsil edilmektedir. Ankara tarihi yerler arasında ve namazgâh tepesinde yer alan müze, Selçuklu, Osmanlı ve modern Türk mimarisinin bir karışımıdır. İçerisinde resim atölyesi, Türk odası ve opera salonu gibi bölümler yer almaktadır.

Kışın açılış 08:00 da olup kapanış 17:00’da olurken yazın saat 09:00’da açılarak 19:00’da kapanıyor. 1927 yılında kurulan müze Atatürk’ün önerileriyle Ankara’da yerini almıştır. Bugün 3 binden fazla Ankara’nın tarihi eserlerini barındırarak tarih severlerin ve turistlerin ilgi odağı olmuştur. Ankara resim ve heykel müzesi Ankara’nın tarihi yerleri listesine eklemeniz gereken bir yer.

Ankara Resim ve Heykel Müzesi Nerede?

Talat Paşa Bulvarı’ndan bineceğiniz otobüslerle kolayca ulaşabilirsiniz. Adres:Talatpaşa Bulvarı, Türk Ocağı Sokağı Sokak no:1

4. Anıtkabir

Ankara anıtkabirPin

Türk kurtuluş savaşının önderi ve yeni Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ankara’da bulunan anıt mezarının olduğu yer olan Anıtkabir, her yıl milli duyguları barındıran binlerce insanın uğrak noktası olmaktadır. Yapımı 1953 yılında tamamlanan Anıtkabir, yapılmadan önce Anıttepe olan adı Rasattepeydi

Ankara tarihi eserleri arasında bulunan bu yer, zamanla etrafı çiçeklendirilerek yol düzeni tamamlanmıştır. Mermer ve betonarmeden oluşan yapı, heykeller, aslan heykelleri ve süslemeler ile hoş bir görüntü sunmaktadır. Anıtkabir yeni bir mimari dönemin başlatıcısı niteliğindedir. Kesme taşlar ile simetriye önem veren bir görüntü oluşturulup anıtsal özelliği ağır basmaktadır.

Osmanlı ve Selçuklu dönemi mimarisi harmanlanarak ziyaretçilerine sunulmuştur. Kullanılan testere dişli bordürler ve rozetli taş süslemeler Osmanlı’da da Selçuklularda da kendini göstermektedir. Anıtkabir hem milli duygulara önem verenler için hem de saygı için Ankara tarihi mekanlar arasında ziyaret edilmesi gereken bir yerdir.

Anıtkabir’e Nasıl Gidilir?

Ulus’dan metroyla M1, Otobüs – 220-3 ile giderseniz 28 dk sürer. Aştiden otobüsle 37 dakika. Ankamalldan 282-otobüsle 24 dakika , kızılay avmden otobüs 221-3 ile 16 dakika, kızılaydan otobüs 221-3 ile yine 16 dakikada varabilirsiniz.

Adres: Mebus evleri mahallesi, Anıt caddesi, Anıttepe, Çankaya

 

5. Gençlik Parkı

Ankara gençlik parkıPin

Park, Ulus ilçesi yakınlarındadır. Burası “Gençlik Parkı” olarak adlandırılıyor, çünkü yerel gençlik burada vakit geçirmeyi çok seviyor. Park Ankara’nın meşhur yerlerinden biridir ve otuz hektarlık bir alanı kaplamaktadır. Parkın merkezinde gölün yanı sıra burada farklı rekreasyon alanları ve şekerleme dükkânları bulacaksınız.

Parkta, Luna Park, çeşmeler ve kafeler var. Bu park, şehrin “Ramazan Festivali”, kitap fuarları, konserler ve hediyelik eşya fuarlarına ev sahipliği yapıyor. Genç yaşlı demeden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken park, sevdikleriniz ile oturup çay içebileceğiniz Ankara’nın turistik yerlerine sahiptir.

2007 yılında parka ilginin azalmasından dolayı belediye tarafından yeniden inşa edilen park, birçok merkez, park yeri, kafe, tiyatro binası gibi yerleri içinde barındırıyor. Altı farklı girişi olan Gençlik Parkı, dönme dolabı ve 45 metre yüksekliğe çıkan asansörüyle ilgileri üzerine çekiyor. Sizde günlük yaşantının yoğun temposundan yorulduysanız ve güzel bir gezi yapmak istiyorsanız burayı Ankara tarihi eserler listenize ekleyebilirsiniz.

Gençlik Parkı Nerede?

Doğanbey Mahallaesi, Atatürk Bulvarı no 50 , 06050 Altındağ. Ulus Meydanı’na ise 5 dakikalık yürüme mesafesindedir.

6. Tabiat Tarihi Müzesi

Ankara tabiat tarihi müzesiPin

Atatürk’ün tavsiyesi üzerine 1968 yılında açılan müze, 4000 m2lik bir alana yapılmıştır. İlk katta milyonlarca yıllık bitki türlerine ev sahipliği yapan müze, yaklaşık 6 bin adet Ankara’nın tarihi eserleri ile ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Meraklılarına birçok malzeme çıkartarak araştırma ve bilime ilgi duyanları da kendisine çekecektir.

Müzede göze en çarpan şeyler büyük dinozor iskeleti ve 15 milyon yaşında bir fil iskeletidir. Ay taşları, gök taşları gibi birçok eseri de içinde barındırarak, kapsamlı bir müze olmayı hak etmiştir. Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Tabiat Tarihi Müzesi, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak noktası oluyor.

Çocuklarını ve sevdiklerini alanlar, yorgunluğunu atmak ve geçmişe dair bilgiler edinmek için buraya geliyorlar. Hem tarihsel hem de görsel açıdan doyurucu olan müze, suda yaşayan canlılarında iskeletlerini bulundurmaktadır. Burayı Ankara tarihi mekanlar  arasında mutlaka bir göz atmanızı öneririz.

Tabiat Tarihi Müzesi Nerede?

Çankaya  çukurambar mahallesinde bulunan müzeye, öğretmenler caddesinden ulaşabilirsiniz. Telefon: 0312 201 23 96/97

7. August Tapınağı

Ankara August TapınağıPin

4000 yıllık geçmişe sahip olan tapınak 1555 yılında Avusturya arşidükü tarafından keşfedilmiştir. Günümüze ulaşabilen August Tapınağı daha önce Kibele ve ay tanrısı Men için yapılmış bir tapınağa ev sahipliği yapıyordu.

Ankara’daki tarihi eserler içinde bulunan tapınağın keşfiyle Romalılar kendi kültürünü buraya aktarmak için buraya yerleşmeye başlamışlardır. Mermer ve ion karışımı bir mimari yapıyla oluşturulan bu tapınağın iç kısmı 3 bölümden oluşuyor. Ankara gezilecek yerler arasında olan tapınak ilerleyen zamanlarda hıristiyanlar tarafından kilise olarak kullanılmıştır.

Yazıtlarda ise imparator Augustus’un vasiyeti ve emirleri yer alıyor. Fakat dört tane olarak yapılmış yazıtlardan sadece biri günümüze ulaşabilmiştir. Osmanlı hâkimiyetine geçtiğinde ise yanına Hacı Bayram Camisi yapılmıştır. Ankara tarihi ve turistik yerleri arasında ismi geçen tapınak duyulan ilgiyi hak ediyor.

August Tapınağı Nerede?

Ücretsiz bir şekilde gezebileceğiniz tapınak, Ulus merkezde yer alıyor. Hacı Bayram Mahallesinden kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

8. Beypazarı

Pin
ankara-tarihi-yerler-beypazari


Ankara tarihi yerler arasındaki Beypazarı, Ankara’ya 100 km. uzaklıktadır. Sincan ilçesi üzerinden gidilen Beypazarı özellikle hafta sonlarında çok ilgi görmektedir. Bölgede, Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı egemenlikleri yaşanmıştır. Beypazarı, Osmanlı döneminde askeri sistemin bel kemiğini oluşturan Tımarlı Sipahi merkezlerinden biriydi.

Beypazarı’nın tarihi cumbalı ahşap evleri iki veya üç katlıdır. Temel duvarları taştan olan evlerin geri kalan kısımları ahşaptan yapılmıştır. Evlerin işlenmeden yapılmış üst katlarına çantı denir. Beypazarı’nda 3500 kadar eski ev vardır.

Gümüşçüler Çarşısında ilçenin simgelerinden olan Telkari gümüş el işi takılarım bulabilirsiniz.

9. Ulus Kurtuluş Savaşı Müzesi (1. ve 2. Meclis)

Pin
ankara-tarihi-yerler-ulus-kurtulus-savasi-muzesi

Ulus’tan Ankara Garı’na doğru yönelince, bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılan, Cumhuriyetin ilan edildiği 1. Meclis Binası (1920-24) ve Cumhuriyet Müzesi olarak kullanılan 2. Meclis Binası (1924-60) sağınızda kalır. Bu iki meclis binasının karşısında da Ankara’nın ilk oteli olan ve Devlet Konuk evi olarak kullanılmaya devam edilen Ankara Palas’ı görürsünüz. Ulus’taki Ziraat, İş ve Sümerbank binaları Cumhuriyet dönemi mimarisinin güzel örnekleridir.

10. Roma Hamamı

Pin
ankara-tarihi-yerler-roma-hamami

Başkentin Kültür hazinesi olarak tabir edilen önemli yerlerinden biridir. İçerisinde yer alan kitabeler, mezar stelleri ve mimari parçalar yer alıyor. Tarihi bulguları görmek isteyen pek çok gezgincimizde, Ankara’ya geldiği zaman Roma hamamını es geçmeden ziyaret ediyor. Roma Hamamı, en önemli özelliği geçmişe dayalı izler taşıyor olması denebilir.

Ankara tarihi yerler arasındaki hamam, Roma İmparatorluğu döneminde yapılmış olup, zamanında yapılan en büyük hamamlardan biri olma özelliğine sahiptir. Tarihi bir geçmişe tanıklık etmesinden dolayı herkes ziyaret etme ihtiyacı duymaya başlamıştır. Sadece hamam değil, yerleşim yeri olarak da tercih edilen adreslerden biri haline gelmiştir. Roma hamamı, Ankara tarihi eserler içinde 65 metrekarelik bir alana sahip olup, farklı bölgelerden getirilmiş olan pek çok kitabeden tarihi esere kadar kalıntıları bünyesinde barındırmaktadır.

11. Rahmi M. Koç Müzesi Ankara

Pin
rahmi-m-koc-muzesi-ankara

Altındağ ilçesinde yer alan Rahmi M. Koç Müzesi, Ankara tarihi yerler içinde sıralanıyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelen bir müzedir. Ankara kalesinin hemen ana kapısının karşı bölümünde yer alıyor. Konum bakımından incelendiği zaman ise Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde yer alır. Yaklaşık olarak 20 km bir mesafede bulunmaktadır.

Hem çocuklar hem de yetişkinlerin oldukça güzel şekilde zaman geçirmelerini sağlayan bir müze olarak ön plana çıkıyor. Ankara iline geldiğiniz zaman mutlaka ziyaret etmeniz gereken uğrak noktalardan biri olarak bilinir. Çocuklarınızı da alarak Rahmi M. Koç Müzesi ziyareti yapabilir ve eğlenceli zamanlarda geçirmeye başlayabilirsiniz. Buranın şüphesiz en önemli yanlarından biri Ankara’nın ilk sanayi müzesi olarak hizmete açılmış olmasıdır. Ankara Hanları içerisinde yer alan müzenin, tarihler geçse bile hiçbir şekilde önemini yitirmemiş olmasına tanıklık etmekteyiz.

12. Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Ziyareti

Pin
ankara-tarihi-yerler-estergon-kalesi-turk-kultur-merkezi

Tuna nehrimizin kıyı bölümünde yer alan Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi, Ankara tarihi yerler açısından oldukça önemlidir. Merkez 29 Mayıs 2005 tarihinde açılmıştır. Tarihini ise Estergon kalesinden almıştır. Ankaralılar ve Ankara ziyaretleri yapan kişilere özel olarak Estergon Restorant Türk Mutfağının yanı sıra seyir terasıyla bütünleşen harika bir yerde hizmet verilmektedir. Üstelik Kültür merkezi içerisinde görülmek istenen Türk sanatına detaylı şekilde yer verilmektedir. Evrensel dünya sanatını kapsayan tüm incelikleri görebildiğimiz Türk kültür merkezine istediğiniz zaman ziyaret yapabilmeniz mümkündür.

Tuna nehrimizin kıyı bölümünde yer alan Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi, Ankara tarihi yerler açısından oldukça önemlidir. Merkez 29 Mayıs 2005 tarihinde açılmıştır. Tarihini ise Estergon kalesinden almıştır. Ankaralılar ve Ankara ziyaretleri yapan kişilere özel olarak Estergon Restorant Türk Mutfağının yanı sıra seyir terasıyla bütünleşen harika bir yerde hizmet verilmektedir. Üstelik Kültür merkezi içerisinde görülmek istenen Türk sanatına detaylı şekilde yer verilmektedir. Evrensel dünya sanatını kapsayan tüm incelikleri görebildiğimiz Türk kültür merkezine istediğiniz zaman ziyaret yapabilmeniz mümkündür.

13. Hamamönü

Pin
ankara-tarihi-yerler-hamamonu-sokak

Ankara’nın tarihi yerleri arasında es geçmemeniz gereken yerlerden biri olarak da Hamamömü karşımıza çıkmaktadır. Hatta pek çok kişinin mutlaka gezi listesinde yerini alması gerekmektedir. Sultan II. Murad’ın kadı askeri Celalettin Karacabey tarafından esinlenen Hamamönü, hem tarihi hem de sanatı buluşturan ender yerlerden biridir.

Hamamönü içerisinde camiden ziyade hamam, külliye ve aynı zamanda da yardıma muhtaç olan insanlar açısından da bir barınak yeri haline gelmiştir. Tarihler 2000 yılını gösterdiği zaman ise Hamamönü yeniden yapılandırılmaya gidilmiş ve daha prestijli diyebileceğimiz bir görüntüye de sahip olmuştur. Ayrıca ülkemizdeki önemli tarihi eserler arasındadır.

14. Maltepe Cami

Pin
ankara-tarihi-yerler-maltepe-camii

1950 senesi itibariyle kurulum aşaması tamamlanmış olan caminin Ankara’nın tarihi yerleri arasında meşhur olduğunu söylemek mümkündür. Ankara şehrine yolu düşen hemen herkes ilk iş olarak Maltepe Cami ziyaretlerini yapmaktadır. Adından anlaşılacağı üzere caminin Maltepe semtinde yer aldığını söylemek mümkündür.

 Maltepe Cami, Recai Akçay tarafından inşa edilerek, günümüze kadar varlığını koruyan önemli mimari yapılardan biridir. Ülkemiz açısından bakıldığı zaman önemli anlam ifade eden camiler içerisinde yer almaktadır. Mimari açıdan görünümü incelediğimiz zaman ise klasik Osmanlı camilerine benzer özellikler taşımaktadır. Kesme taştan yapımı gerçekleşmiş olan caminin, tek kubbeli, iki minareli yapısı bulunmaktadır. Ankara’nın tarihi eserleri içindeki cami, aynı zamanda cami duvarları da Kütahya çinileri ile kaplanmış şekilde tasarlanmıştır.

15. Pembe Köşk

Pin
ankara-tarihi-yerler-pembe-kosk

Osmanlı tarihinin önemli mimarilerinden biri haline gelen Pembe Köşk’de İsmet İnönü, 48 yıl yaşam sürmüştür. Bakıldığı zaman burası Ankara şehrinin en eski evlerinden biri olma özelliğine sahip olduğunu söylemek mümkündür. Ankara’nın başkent olmasının hemen akabinde ise hem sosyal hem de kültürel açıdan incelendiği zaman ilkleri kapsayan bir yer olmayı başarıyor.

Burada Mustafa Kemal Atatürk’ün başkanlığında gerçekleşmiş olduğu pek çok toplantılara sahne olmuştur. Pek çok toplantı ve kararlar Pembe Köşk yapısında alınmıştır. Bu sebepten dolayıdır ki Ankara tarihi mekanlar açısından ayrı bir önem arz eden yerlerden biri olmayı başarıyor.

16. Gordion Müzesi

Pin
ankara-tarihi-yerler-gordion-muzesi

Gordion müzesinin kuruluş yılı 1963 senesine dayanmaktadır. Ankara şehrinin Polatlı ilçesinde yer almaktadır. Burada Gordion kralına ait olan kemiklerinin tümülüsü bulunmaktadır. Müze içerisinde ziyaretçilere yönelik olarak kronolojik bir sıralamaya da yer verilmiştir. Böylelikle

Gordion döneminde ki tüm tarihi sahneleri gözler önüne serebilmeniz de mümkün oluyor. Ankara turistik yerler arasındaki müzede Kral Midas, Eski Tunç Devri eserleri ve Erken Frig Dönemine ait eserleri bulabilmektesiniz. Üstelik yeni yapılan kazılar sonucunda da Figlere ait olan mobilya, sedir, ceviz ve porsuk fidanlarına rastlanmıştır.

17. ODTÜ Arkeoloji Müzesi

Pin
ankara-tarihi-yerler-odtu-arkeoloji-muzesi

Kemal Kurdaş aracılığıyla 1969 senesinde yapılmış ve Ankara tarihi yapılar arasına girmiş müzelerden biridir. Müzenin temel amaçları ise arkeolojik kazılar sırasında bulunan eserlerin hem korunması hem de sergilenmesini de sağlamaktır. Bu sebepten dolayı tarihe ayrı bir ışık tutma özelliğine sahiptir.

Odtü Arkeoloji Müzesinin bu denli fazla önemli olmasının altında yatan temel sebeplerden biri de Türkiye’nin ilk Üniversite müzesi olmasıdır. Öyle ki müze, Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı olmasıyla bilinmektedir. İçerisinde ise Figlerden tutunda Yalıncak ve Koçumbeliye ait olan pek çok tarihi esere yer verilmektedir.

18. Mehmet Akif Ersoy Evi

Pin
ankara-tarihi-yerler-mehmet-akif-ersoy-muzesi

İstiklal Marşımız denildiği zaman şüphesiz ilk akla gelen saygı duyulacak isimlerden biri de Mehmet Akif Ersoy’dur. Bu yüzden dolayıdır ki burası Ankaralılar açısından da ayrı bir öneme sahip olan bir yerdir. Mehmet Akif Ersoy’un tüm çocukluğunu Ankara’daki tarihi yerler arasında bulunan bu evde geçmiştir. Hatta evin bir bölümde ise İstiklal Marşının yazdığını anlatan bir sinevizyon yer alır.

Bu ev 1949 yılında müzeye dönüştürülmüştür. İki katlı klasik Ankara evleridir. Buraya ziyaret eden pek çok halkımız da o döneme doğru yol almakta ve derin üzüntüler duymaktadır. Müzeyi ziyaret etmek isteyen kişiler 09:00 – 17:00 arasında gelmesi gerekmektedir. Yalnızca Salı ve Pazar günleri açıktır.

19. Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi

Pin
ankara-haci-bayram-veli-camii

Maneviyat yüklü yerlerden biri olarak bilinen Hacı Bayram Veli Camii ve Türbesi, Ankara turistik yerler arasında en çok ziyaret edilen türbelerden biridir. Hem Ankara şehrinde yaşayan hem de Ankara dışından gelen pek çok kişinin ziyaret ettiği türbede dualar okunur, Hacı Bayram Veli Camii mezarı ziyaret edilir.

Türbe, haftanın hemen her günü ziyaretçiler için açıktır.  Augustus Tapınağı’nın bitişiğinde yer alan Hacı Bayram Veli Türbesinin yan bölümünde de cami yer almaktadır. Caminin yapım tarihi 1427-28’dir. Cami ismi ve türbesi aynıdır. Çini ve kalem işi süslemeleri bakımından zengindir. Ahşaplar üzerindeki boyama nakışlar ise Nakkaş Mustafa Paşa’ya aittir. Son olarak 2011 yılındaki restore edilişten sonra ibadete açılmıştır.

19. Ulucanlar Cezaevi Müzesi

ankara ulucanlar cezaevi muzesiPin
ankara-ulucanlar-cezaevi-muzesi

1925 ve 2006 yılları arasında kullanılan bu cezaevi, burada hapis yatmış olanların hikayelerini barındırıyor. Ankara gezilecek yerler arasındaki cezaevinde Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Yılmaz Güney, Bülent Ecevit ve Cevat Şakir Kabaağaçlı gibi isimler bulunmuştur. 1925 yılından önce askeri bir depo olarak kullanılıyordu. 2006 tarihinde kapatılarak Sincan Cezaevi’ne aktarılan bu yapının müzeye dönüştürülme tarihi 2011’dir. 81 yıllık kullanım tarihini ve burada yatan önemli isimlerin bilgilerini, fotoğraflarını ve özel eşyalarını görebilirsiniz. Aynı zamanda balmumu heykelleri ile müzenin hikayesi canlı bir hale getirilmiştir. Hücre ve koğuşlar döneme göre dekore edilmesi de oldukça ilgi çekicidir. Yaklaşık 1 saatte gezilebilen Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni randevu alarak ziyaret edebilirsiniz.

  • Ziyaret Saatleri: 10:00 – 16:00 arasıdır. Pazartesi hariç her gün açıktır.
  • Giriş Ücreti: Tam 7 TL, Öğrenci – Öğretmen: 2 TL, 65 yaş üstü ve engelliler ücretsizdir.

20. Duatepe Anıtı

ankara duatepe anitiPin
ankara-duatepe-aniti

Ankara gezilecek yerler arasındaki 12 Eylül 2000 tarihinde açılan Duatepe Anıtı, beş kısımlık bir alanın bir bölümüdür. 1921 yılında Mustafa Kemal Atatürk, başlattığı saldırıyla aldığı ilk tepe olması neticesinde önem kazanmış bir mevkidir. Düşmanın kovulmasının bir simgesi olan anıtın arkasında İsmet İnonü ve Fevzi Çakmak da bulunur.

Sıralı olması ile emir komuta zinciri tasvir edilir. Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı bu tepe, bağımsızlığı simgeler. Türk kadının savaştaki önemini anlatan Halide Edip Adıvar heykeli de savaşın zorluklarla kazanıldığını bizlere anlatır. Duatepe Anıtı’nda 2 bayrak yer alır. Birincisi Türk Bayrağı’nı simgelerken diğerinde 38. Alay sancağı tasvir edilmiştir. Atatürk’ün şahlanan atı da savaşta korkusuzluk bir simgesidir.

  • Adres: Merkez, Ankara Eskişehir Yolu, 06900 Polatlı/Ankara

21. Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi

ankara somut olmayan kulturel miras muzesiPin
ankara-somut-olmayan-kulturel-miras-muzesi

15 Haziran 2013 yılında açılan Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi, kültürel değerlerimizin aktarıldığı Ankara tarihi yerler arasındaki önemli bir mekandır. Çeşitli zamanlarda yapılan etkinliklerle de kültürel değerlerimiz yeniden hatırlatılır. Çocuk oyunları, Karagöz – Hacivat oyunları, meddah ve köy seyirlik oyunları da geçmişin izlerini günümüze taşır. Müze altı bölümden oluşmaktadır. Bunlar:

  • Muhabbet Odası
  • Gelin Odası
  • Masal Odası
  • Oyun odası
  • Geleneksel Mutfak
  • El Sanatları Atölyesi
  • Gösteri Sanatları Atölyesi’dir.

Geçmiş yaşantılar yeniden dekore edilen odalarla canlandırılırken müzede verilen el sanatları ve atölye kurslarıyla mesleki çalışmalar hayatta tutulmaktadır. Kukla gösterileri, ebru sanatı ve ıhlamur baskı bunlardan birkaçıdır. Ayrıca yöresel lezzetlerin aktarıldığı geleneksel mutfak da ziyaretçilerin ilgisini çeken yerlerdendir.

  • Adres : Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi TOKİ Blokları
  • Ziyaret Saatleri: Müze pazartesi hariç her gün ziyarete açıktır.
  • Giriş Ücreti: Ücretsizdir.

22. Hava Kuvvetleri Müzesi

ankara turk hava kuvvetleri muzesiPin
ankara-turk-hava-kuvvetleri-muzesi

Türk Hava Kuvvetleri tarafından kurulan müze 1998 yılında hizmete açılmıştır. Ankara’da gezilecek yerler içerisindeki müzenin açılışına ilk kadın savaş pilotu olan Sabiha Gökçen de katılmıştır. Oldukça geniş bir alan sahip müzede çeşitli hava uçakları sergileniyor. Müzede sergilenen dikkate değer uçaklar şunlardır:

  • Çin Yapımı MIG – 19 olan Shenyang J – 6
  • Polonya Yapımı MIG – 17 olan PZL – Mielec Lim – 6
  • Macaristan ve Pakistan hediyesi olan MIG – 21 MF
  • Av Bombardıman Uçağı (Pilot köşküne ziyaretçiler girebilmektedir)
  • Eğitim Uçağı

Müzede yer alan Fethi Bey adlı  Blériot uçağının birebir kopyası da mevcuttur. Bu kopya TRT’nin sunduğu Altın Kanatlar belgeselinde kullanılmıştır. Müzede uçakların yanı sıra mühimmatlar, silahlar ve yer savunma sistemleri de bulunmaktadır. Fotoğraflar, maketler, flamalar, Osmanlı döneminden kalma havacılık kıyafetleri, pilotların kullandığı eşyalar ve pilotların yaşamları müzede tarihsel olarak sıralanmıştır.

  • Giriş Ücreti: 25 TL, öğrenci için ücretsizdir. Müze kart geçerli değildir.
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 16:30 ziyarete açıktır. Sadece 15 Mayıs – 15 Ekim tarihlerinde hafta sonları 10:00 – 17:30 arası açıktır. Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır.
  • Adres: Fatih Sultan Mehmet Bulvarı 13.km. Cad.Şaşmaz Etimesgut/ANKARA

23. Beypazarı Yaşayan Müze

ankara yasayan muzePin
ankara-yasayan-muze

2007 yılında açılan Beypazarı Yaşayan Müze, halkın yaşamını uygulamalı olarak anlatan bir tarihi mekandır. 20. Yüzyıl evlerinin bir örneği olan müzenin iç kısmı Türk yaşantısının bir örneği olarak dekore edilmiştir. İçeride bulunan balmumu heykeller de müzeye canlılık katmıştır. Ankara çevresi gezilecek yerler arasındaki müzede ziyaretçilerin gezebileceği alanlar şunlardır: Karagöz ve Hacivat bölümü, keçe sanatı, hıdırellez, masal geceleri, Göktürkçe’den Osmanlıcaya geçiş, ebru sanatı, kültürümüzde yer alan motifler, gelin kınan kutlu olsun, mitolojik kadın kahramanlarını müzede görebilirsiniz. Oldukça kapsamlı bir müze olan bu tarihi mekan, kültürü uygulamalı olarak her ziyaretçiye yaşatıyor.

Ziyaret Saatleri

  • 01 Nisan- 01 Kasım: 00 – 19.00
  • 01 Kasım -01 Nisan: 00 – 17.30
  • Adres: İstiklal Mahalesi Çınar Sokak No: 17 Beypazarı/ANKARA
  • Giriş Ücreti: Tam 15 TL, İndirimli 10 TL

24. Beypazarı Kent Tarihi Müzesi

beypazari kent tarihi muzesiPin
beypazari-kent-tarihi-muzesi

Geleneksel Türk evlerinden birinde açılan müze binası, 1928 yılında inşa edilmiştir. Müze olarak kullanılmasından önce Rüstem Paşa Okulu olarak hizmet veriyordu. Müzede ilk çağlara kadar giden bir tarihsel süreç ziyaretçilerini bekliyor. Bu çağlardan günümüze kadar Beypazarı’nın gelişimi ve yaşantısı anlatılıyor. Tarihi kalıntılar, maketler, belgeler, döneme ait özgün eserler ve bir de çalışmalar için özel bir arşiv barındırıyor. İlçede yaşanılan önemli olaylar, bölgenin demografik yapısı ve ekonomisi de müzede görülebilmektedir. İki katlı olan müze Ankara’da gezilecek yerler listesi içerisine eklenmesi gereken bir noktadır.

  • Adres: Rüstem Paşa Mah. Cumhuriyet Cad. No:79 Beypazarı Ankara
  • Giriş Ücreti: 10 TL’dir.

25. Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi

beypazari tarih ve kultur muzesiPin
beypazari-tarih-ve-kultur-muzesi

1977 yılında müzeye çevrilen bina üç katlıdır.  Taş duvardan bir giriş katına sahip binanın yapım tarihi ise 1850’dir. Ankara turistik yerler içerisindeki müzenin ilk katı tarihte avlu ve ahır olarak hizmet vermiştir. Kireç ve ahşaptan yapılan üst kat da dikkat çekicidir.

Arkeolojik kalıntıların yanı sıra semercilik, kilimcilik, fotoğrafçılık ve ayakkabıcılık gibi önemli mesleklere de müzede yer veriliyor. Dönemin yöresel kıyafetleri camlı bölmeler içerisinde bulunan balmumu heykelleri üzerinde oldukça dikkat çekiyor. Etnografik eserlerin bulunduğu müzede çocuk odası, namaz odası, misafir odaları ve gelin odası vardır. Beypazarı tarihini kültürel eserlerle yansıtan bu tarihi yerin bahçesinde de Roma ve Bizans dönemi tarihi eserlerini görmek mümkün. Müzenin en ilginç noktası tüm eserlerin bölge halkı tarafından müzeye kazandırılmasıdır.

  • Adres: Cumhuriyet Mah. Yenice Sokak No:4 Beypazarı Ankara
  • Giriş Ücreti: Yoktur
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 17:00 arası açıktır.

26. Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi

ankara turk telekom telekomunikasyon muzesiPin
ankara-turk-telekom-telekomunikasyon-muzesi

402 parçaya ev sahipliği yapan Türk Telekom Telekomünikasyon Müzesi, Ankara’nın tarihi yerler içerisinde uygulamalı bir müzedir. Müze içerisindeki eserlerin konusu eğitim, bilim ve teknolojidir. İletişim teknolojinin zaman içinde geldiği durumu gözler önüne seren müze, üç salona sahiptir. Bu salonların biri uygulamalı salon diğerleri sergi salonlarıdır. Mors alfabesi cihazı, jetonla çalışan telefon kulubesi, meger ölçü aleti, mobil araç telefonu, ankesörlü telefon, test cihazları, daktilolar, manyetik kollu telefon, kadranlı telefon, abone kontrol cihazı gibi birçok tarihi iletişim cihazını müzede incelemek mümkün. Müzenin iç dekorasyonu da dönemin tarihine göre dizayn edilmiştir. Ziyaretiniz sırasında farklı bir geçmişe yolculuk yapabilirsiniz.

  • Giriş Ücreti: Yoktur
  • Adres: Türk Telekomünikasyon AŞ. Genel Müdürlük. Turgut Özal Bulv. Aydınlıkevler Ankara

27. Yayıncılık Tarihi Müzesi

Türkiye’nin yayıncılık hafızasını aktaran tarihi müze, ilk kez 1981 yılında açılmıştır. Ankara tarihi yerler içerisindeki müzeye yeni eserlerin katılmasıyla günümüzdeki yerine aktarılmıştır. 1927 tarihinden itibaren radyo yayıncılığından başlayan serüvenin gelişimini gösteriyor. Televizyondan üç boyutlu medya sistemlerine kadar birçok teknolojik cihaz müzede sergileniyor. Müzenin konumu TRT Genel Müdürlüğü içerisindedir. TRT arşivi,  araştırma kütüphanesi, izleme salonu ve dört yayın stüdyosu, müzede incelenebilecek bölümlerdendir. Özellikle sanal stüdyoda çizgi film kahramanlarıyla aynı karede rol almak ziyaretçilerin en sevdiği noktalardan. Çocuk koridoru, tarih koridoru, müzede Atatürk, radyo drama stüdyosu, müzik eğlence, canlandırma, yayın iletimi ve iletişim tarihi gibi bölümlere sahip müze, yayıncılığın gelişimini oldukça detaylı sunuyor.

  • Ziyaret Saatleri: Hafta içi 10:00 – 17:00 arası açıktır. Resmi tatillerde kapalıdır. (geçici olarak ziyarete kapalıdır.
  • Adres: TRT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Turan Güneş Bulvarı Oran Ankara 06109
  • Giriş Ücreti: Yoktur.

28. Haritacılık Müzesi

İkinci sınıf bir askeri müze olan Haritacılık Müzesi, Cebeci ilçesinde yer alır. 2 mayıs 1971 tarihinde açılan müzenin ilk konumu Harita Yüksek Teknik Okulu Komutanlığı’dır. Ankara’nın turistik yerleri içerisindeki müze, 15 Temmuz 1994 yılında günümüzdeki yerine taşınmıştır. Haritacılıkla ilgili her şeyi barındıran müze, zaman içinde eklenen eserlerle kapsamı artırılmıştır. 559 adet esere sahip ve 5 bölümden oluşan müzede tarihi kabartma haritalar dikkat çekicidir.

El emeğiyle yapıldığı için önemli eserlerdendir. 19. Yüzyıldan kalma Eskişehir ve Sakarya haritası da ön plana çıkan noktalardandır. Özellikle Sakarya haritası savaşın kazanılmasına büyük etki etmiştir. Fotogrametrik, kartografik ve jeodezik gibi çeşitli aletler haritaların oluşturulma biçimini gösterir. Harita eserlerinin yanı sıra 1938 – 1943 arası ünlü ressamların tablolarının bulunduğu bir resim galerisi vardır. Harita Genel Komutanlığı’nın kurucusu Korgeneral Mehmet Şevki Ölçer’in okul diplomaları, kullandığı aletler, telgrafları ve aile albümü de müzede ön plandadır.

  • Adres: Harita Genel Müdürlüğü 06100 Dikimevi/ANKARA
  • Ziyaret Saatleri: Salı ve Perşembe günleri açıktır. 09:00 – 12:00 ve 14:00 – 17:30 arası gezilebilir.

 

29. İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi

ankara is bankasi iktisadi bagimsizlik muzesiPin
ankara-is-bankasi-iktisadi-bagimsizlik-muzesi

İş Bankası’nın kullandığı tarihi bina 2 Mayıs 2019 yılında müzeye çevrilmiştir. Ankara’nın tarihi ve turistik yerlerinden biri olan bu bina 1929 yılında yapılmış ve genel müdürlük olarak kullanılmıştır. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin izlerini görebileceğiniz müzenin bodrum katında tarihi kasa daireleri görülebilir. Dört katlı olan binada Rönesans mimarisinin de etkileri vardır.

22 Ekim 1929 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, açılıştan sonra müzeyi ziyaret etmiştir. Müzede yer alan; daktilolar, hesap makinesi, mühür, promosyon hediyeler, çekler ve makbuzlar görülmeye değer eserlerdendir. Müzedeki eserlerin çoğu İş Bankası’nın kendi bünyesinde kullandığı eserlerdir. İktisadi bağımsızlığın bir sembolü olan müze, 2019 yılında açılan istiklal sergisiyle de milli mücadeleye ışık tutan birçok belgeye ev sahipliği yapıyor. Müzede çeşitli atölyeler zaman zaman birçok etkinliğe sahne oluyor.

  • Giriş Ücreti: Yoktur
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler 10:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır.
  • Adres: Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi Ulus, Çam Sk. No: 3, 06050 Altındağ/Ankara
  • Telefon: +90 312 311 42 68

 

30. Anadolu Mimarlık ve Mobilya Kültürel Miras Müzesi

ankara altin kosk anadolu mimarlik ve mobilya muzesiPin
ankara-altin-kosk-anadolu-mimarlik-ve-mobilya-muzesi

Ülkemizin mobilya ve mimarlık alanındaki gelişimini aktaran müze, 25 aralık 2008 yılında ziyarete açılmıştır. Müze binası halk arasında Altın Köşk olarak biliniyor. 1996 yılında tarihsel olarak yeni bir bina olarak yapılsa da çeşitli saray, köşk ve konaklardan ilham alınarak tasarlanması tarihi kültürü aktarması açısından değerli kılıyor Kızılağaç’tan yapılan dış cephe, oldukça hoş bir görsellik katmıştır.

Amerika’dan alınan bu ağaç türüyle yapılan müzenin ilk sahibi Ali Rıza Bozkurt’tur. Şuan bu ağaç türünün Amerika’dan çıkarılması ise yasaktır. Ankara gezilecek yerler içerisindeki müzenin iç kısmı da oldukça zengin ve ihtişamlıdır. Binanın dış cephesi oldukça güzel göründüğü için fotojenik fotoğraflar çekmek isteyen evli çiftlerin durak noktası. Altın köşk adını alması binanın iç tasarımının altınlarla döşenmiş hissiyatı vermesidir.

Adres: Beytepe, Bilkent Bahçe Konutları, 06800 Çankaya/Ankara

31. PTT Pul Müzesi

ankara ptt pul muzesiPin
ankara-ptt-pul-muzesi

Geçmişten günümüze posta gönderimi amaçlı kullanılan pulların gelişimini müzede görmek mümkün. Müzede sergilenen pullar 7 farklı konuya ayrılmıştır. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi pulların yanı sıra tüm dünyadan pulları inceleyebilirsiniz. Ankara’da gezilecek yerler arasındaki müzede pulların konuları; araba, spor, doğa, tarih, turizm ve Atatürk temalarından oluşuyor.

Bu pulların sadece kendisi değil üzerlerinde barındırdığı resimler de geçmişe ışık tutuyor. Toplam 3 katlı bir binadır. İlk pulların Osmanlı’da 1863 yılında basıldığı biliniyor. 150 yılı aşkın bir süreçte pulların değişimini net bir şekilde görebilirsiniz.  Bodrum katta çocuk temalı pullar vardır. Zemin katta bir hediyelik eşya dükkanı, kafeterya ve PTT tarihi bulunmaktadır. Birinci katta Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar olan pullar sergileniyor. İkinci katta bu 7 temalı pulları sıralanmaktadır. Son katta da 189 ülkeye ait pullar görülebiliyor.

  • Adres: Hacı Bayram Mah. Atatürk Bulvarı No: 13 Ulus / ANKARA
  • Giriş Ücreti: Yoktur.
  • Ziyaret Saatleri: Haftanın her günü 09:00 – 17:00 ziyaret edebilirsiniz.

32. Topçu ve Füze Okulu Sınıf Müzesi

Askeri sınırlar içerisinde 1973 yılında açılan müze, Ankara’da tarihi yerler arayanların ilgisini çekiyor. Müze, topçu sınıfının gelişimini tarihsel süreç içinde aktarıyor. Üç bölümden oluşan müze; şeref salonu, ana bina ve bahçe ile kapsamlı bir sergi alanı sunuyor. 16. Yüzyıla kadar uzanan ve başta Osmanlı olmak üzere birçok orduya ait askeri silahlar bahçe kısmında ön plana çıkıyor.

Tersim malzemeleri, kıyafetler, haritalar, savaş planları ve silahlar binanın ana sergi salonunu oluşturuyor. Bahçede yaklaşık sayısı 70’i bulan Memluk topları ise Yavuz Sultan Selim’in  Mısır Seferi’nde ele geçirdiği toplardır. Fatih’in döktürdüğü “Şahi” topları ve Çanakkale Savaşı’nda Seyit Onbaşı’nın kullandığı 276 kilogramlık top mermisinin de bir örneği oldukça ilgi görüyor. 1936 yılında Atatürk’ün topçu atışlarını seyrederken oturduğu koltuk ise Şeref Salonu’nda yerini almıştır.

  • Adres: Topçu ve Füze Okulu Komutanlığı Polatlı Ankara (Komutanlık izni ile)
  • Telefon: 0 (312) 623 44 30

33. Türk Pusat Müzesi

ankara turk pusat muzesiPin
ankara-turk-pusat-muzesi

Türklerin tarih boyunca kullandığı silahları tanıtan Türk Pusat Müzesi, özellikle okçulukla ilgili birçok bilgi barındırır. Ankara turistik yerler içindeki müzenin en güzel özelliği bir rehber eşliğinde 45 dakikalık gezi sunulmasıdır. Kılıçlar, hançerler, baltalar, zırhlar, ok uçları, mızrakların yanı sıra Türk savaş sanatı hakkında detaylar verir. Türklerin askeri başarısının bir felsefi ve zanaat birikiminin eseri olduğunu kanıtlayan müze, mevcut silahların yapılışına dair bilgileri de aktarır.

Müzeyi ziyaretiniz sırasında okçuluk eğitimi hakkında bilgi alabilirsiniz. Ayrıca müze kafesinde kımız ve şerbetin tadına bakabilirsiniz. Müzedeki eserlere dokunma izni verildiği için tarihi hissiyatı yakından alabilirsiniz. Zaman zaman düzenlenen atölye etkinlikleriyle de keyifli vakit geçirebilirsiniz. Müzede yer alan; suluboya kartpostal, bez çanta boyama, kütük boyama, defter dikim, ney dinletisi, çini atölyesi ve kar küresi aktiviteleri ziyaretçilere birçok imkan sunmaktadır.

  • Ziyaret Saatleri: Müze pazartesi hariç diğer günler 09:00 – 18:00 arası ziyarete açıktır.
  • Adres: Kale Mahallesi, Gözcü Sokak No: 9 Altındağ / ANKARA
  • Telefon: 0312 311 12 35

34. Gökyay Vakfı Satranç Müzesi

ankara gokyay vakfi satranc muzesiPin
ankara-gokyay-vakfi-satranc-muzesi

Dünyanın en popüler strateji ve masa oyunlarından biri olan satranç, Akın Gökyay’ın çalışmalarıyla bir müzede etkileyici ögelerle sergileniyor. 1975 yılında başlayan müze çalışmaları 412 satranç takımıyla ziyaretçilere hazır hale getirilmiştir. Bu koleksiyon 2012 yılında Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi başarmıştır. Ankara’da gezilecek ilginç yerler içerisindeki müzede zaman içinde koleksiyon 719’a çıkmıştır. Her bir satranç takımı tematik özelliklere sahiptir.

Satranç takımlarında Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Şirinler’in yanı sıra tarihi ve kültürel temalar da mevcuttur. Bir adet hediyelik eşya dükkanı barındıran müzeden satrançla alakalı hatıralar alabilirsiniz. Müze içerisindeki kafeteryayı ise ziyaretiniz sonrasında dinlenmek için ziyaret edebilirsiniz. Müzedeki satrançların birçoğu 100 farklı ülkeden alınmıştır.  Birçok model balık kemiği, ahşap, seramik, keçe ve sabuntaşı gibi ilginç malzemelerden yapılmıştır.

  • Adres: Ulucanlar Cad. Basamaklı Sok. No:3 06230 Altındağ-Ankara
  • Tel: +90 (312)312 1304-05
  • Giriş Ücreti: 15 TL, indirimli: 8 TL, Müzekart pluslılara %15 indirimli
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç diğer günler 10:00 – 18:00 arası ziyarete açıktır.

35. Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

ankara erimtan arkeoloji ve sanat muzesiPin
ankara-erimtan-arkeoloji-ve-sanat-muzesi

2000’e yakın arkeolojik esere ev sahipliği yapan Erimtan Müzesi koleksiyonu 1960 yılında oluşturulmaya başlanmıştır. Ankara’nın tarihi eserleri bulunan müzenin açılışı ise 14 Mart 2015 tarihidir. Bunda Yüksel Erimtan’ın bu yılda eline geçen Roma yüzük taşlarının etkisi vardır. Eserlerin birçoğu Roma, Urartu, Hitit ve Bizans döneminden kalmadır.

Eserlerin tarihi ise M.Ö 3000 yıllarına kadar gidiyor. Bu müzenin hemen yakınında Anadolu Medeniyetleri Müzesi vardır. Denetimi de bu müze tarafından yapılıyor. Müzede gerçekleştirilen eğitim atölyeleriyle ziyaretçilere çeşitli aktiviteler yaşatılabiliyor. Müze ziyaretinizde kafeteryaya uğrayabilir ve mağazadan hediyelik eşya alabilirsiniz. Ayrıca kütüphaneden de araştırmalar için yararlanabilirsiniz. Seramik eserler, cam eserler, bronz eserler, yüzük taşları, sikkeler ve takılar müzenin ana parçalarındandır.

  • Ziyaret Saatleri: pazartesi hariç diğer günler 10:00 – 17:00 arası açıktır.
  • Giriş Ücreti: Tam 15 TL, İndirimli: 10 TL
  • Adres: Kale Mahallesi Gözcü Sokak No:10 Altındağ/Ankara

36. Ankara Üniversitesi Eczacılık Müzesi

Üç ayrı bölümle tasarlanan Ankara Eczalık Müzesi, 1920 ve 1980 tarihleri arasında eczalıkla ilgili eserlere yer verir. 16 Aralık 2013 yılında ziyarete açılmıştır. İlaç müzesi, cihaz müzesi ve Müze Eczanesi ile geniş bir koleksiyon barındırıyor. İlaç müzesinde yaklaşık 1000’e yakın eser, ilaç hammaddelerini ve bitkilerden yapılan ekstrelerden oluşuyor. Cihaz bölümünde eczalık fakültesinin kuruluşundan itibaren kullanılan fakat sonra pasif hale gelen cihazlar yer alıyor.

Bu bölümde teraziler, mikroskoplar ve analiz için küçük ve büyük birçok cihaz vardır. 1900’lü yılların eczanesinin bir örneğini barındıran Müze Eczanesi bölümü, özel formüllerle ilaç üretim merkezi olarak kullanılmıştır. Birçok ilacın, merhemin ve göz damlasının üretimleri gösterilmektedir. Ankara’daki gezilecek yerler içerisindeki müze dönemin özelliklerine göre dekore edilmiştir. Geçmişle günümüz arasındaki eczalığın gelişimine yer veren müze, eğitim için de kullanılıyor.

Adres: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Emniyet Mah. Degol Cd. No:4 Posta Kod:06560 Yenimahalle, Ankara

37. Jandarma Müzesi

ankara jandarma muzesiPin
ankara-jandarma-muzesi

Jandarma teşkilatının geçmişini yansıtan müze, 21 Kasım 2005 yılında açılmıştır. Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet Dönemi sergi salonları olarak ikiye ayrılmıştır. Jandarma mesleğinin tanıtılmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynayan müze kıyafetler, kullanılan silahlar ve fotoğraflarla zenginleştirilmiştir.

Birinci sınıf askeri müze statüsüne sahip bu yapının dışında uçak, arabalar ve helikopter vardır. Ankara tarihi ve turistik yerler içerisinde önemli konumdaki müzede Osmanlıdan kalma birçok belge içeride sergilenmektedir. Jandarma Komutanları da müzenin ayrı bir bölümünde bilgilendirme panolarıyla ziyaretçilere aktarılmaktadır. Ayrıca vatan uğruna şehit olmuş askerlerin kullandığı eşyalar ve fotoğraflar da oldukça duygulandırıcıdır.

  • Adres: Ahlatlıbel Mahallesi Çankaya Ankara
  • Ziyaret Saatleri: 09:30 – 16:30
  • Telefon: 0 (312) 464 46 77
  • Giriş Ücreti: Yoktur

38. Meteoroloji Müzesi

ankara meteoroloji muzesiPin
ankara-meteoroloji-muzesi

Metorolojiyle ilgili belgeler, cihazlar ve görsel bilgiler barındıran Meteoroloji Müzesi, iklimle ilgili gelişmelerin tarihini aktarıyor. Ziyaretçilerine iki sergi salonu sunan müzenin ilk kısmı tarihi belgeler ikinci kısmı teknolojik ekipmanlara ayrılmıştır. Anemometre, termometre, helyograf ve aspiratörlü psikro takımı gibi cihazları inceleyebilirsiniz.

Türkiye’de alanındaki tek müze olan bu yapı, aslında 1908 yılında Ziraat Mektebi olarak inşa edilmiştir. Anadolu Ajansı’nın ilk faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bina, Mustafa Kemal Atatürk tarafından karargah binası olarak da kullanılmıştır. Kurtuluş Savaşı’nın da planlarının yapıldığı bu tarihi yerde bir adet Atatürk Odası yer alıyor. Bu odada Atatürk’ün kullandığı eşyalar bulunmaktadır. Dekorasyon ise dönemin özelliklerine göre tasarlanmıştır. Gezilmesi gereken Ankara tarihi yerlerini arayanlar için bu müzenin ziyareti randevu ile gerçekleşmektedir.

  • Ziyaret Saatleri: 09:00-18:00
  • Giriş Ücreti: Yoktur.
  • Telefon: 0 (312) 302 24 19
  • Adres: Meteoroloji Genel Müdürlüğü Kütükçü Ali Bey Cad. No: 4 Kalaba-Keçiören Ankara

39. Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi

ankara turkiye barolar birligi hukuk muzesiPin
ankara-turkiye-barolar-birligi-hukuk-muzesi

Hukukun tarih boyunca geçirdiği evrimi aktaran müze, 5 Nisan 2012 yılında açılmıştır. Kendi alanında Ankara tarihi eserler barındıran müzede objeler ve belgelerle de tarihi süreç canlı bir şekilde aktarılıyor. Türkiye’nin ilk ve tek hukuk müzesi olan bu mekanda tarihte hukukla ilgili kişilerin giydiği kıyafetler bulunuyor.

Hukukun gelişimi, öyküsü, mitolojide adalet, eski çağlarda hukuk, İslam hukuku, Osmanlıda batılılaşma ve Cumhuriyet dönemi hukuk anlayışı hakkında bilgilere müzede yer verilmiştir. Balmumu heykelleri ve üzerlerinde bulunan kıyafetlerle tarihi gelişim detaylı yansıtılmaya çalışılmıştır. Çeşitli döneme ait hukuksal metinler de camlı bölmeler içerisinde detaylarıyla görülebilmektedir.

  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
  • Ziyaret Saatleri: Hafta sonu ve resmi tatillerde kapalıdır. Diğer günler 09:00 – 18:00 arası açıktır.
  • Adres: Türkiye Barolar Birliği Hukuk Müzesi Oğuzlar Mahallesi, Av. Özdemir Özok Sk., No.8 06650 Balgat/ANKARA
  • Telefon:0-312-292 59 08 (09)

40. Atatürk Konutu ve Demiryolları Müzesi

Ataturk Konutu ve demiryollari muzesiPin
Ataturk-Konutu-ve-demiryollari-muzesi

1892 tarihinde Direksiyon Binası olarak inşa edilen yapı, 27 Aralık 1919 yılında Atatürk’e tahsis edilmiştir.  Ankara’nın turistik yerleri içerisindeki müze, ilk başta TCDD’nin bir idare bölümüyken bu yıldan sonra hem Kurtuluş Savaşı için bir karargah hem de konut olarak kullanılmıştır.

27 aralık 1964 tarihinden itibaren müze olarak hizmet veriyor. Hem demiryolu müzesi olarak ziyaretçilerine bu konu hakkında bilgiler aktarıyor hem de Atatürk’ün yaşantısına dair izler taşıyor. İki katlı olan bina, duvar kenarlarındaki köşe taşlarıyla estetik bir görüntü kazandırılmıştır. Müze içerisinde birçok eser sergileniyor. Bunlar:

  • Kurum içi iletişimde kullanılan mühürler
  • Biletler
  • Seyir sırasında kullanılan gümüş sofra takımları,
  • Demiryolu makasları
  • Telgraf ve telefon setleri
  • Atatürk’ün kullandığı eşyalar
  • Belgeler
  • Madalyalar

Ayrıca müzenin yanında bulunan Alman yapımı beyaz boyalı özel demiryolu aracı da dikkat çekici bir eserdir. Bu araç Atatürk’ün tabunu taşımış ve yaşamı sırasında yaptığı turlarda yanında olmuştur.

  • Giriş Ücreti: Yoktur.
  • Ziyaret Saatleri: 09:00 – 12:00 ve 13:00 – 17:00 arasıdır. Cumartesi ve pazar günleri kapalıdır.
  • Adres: Ankara Tren Garı
  • Telefon: 0312 520 43 68 – 5204378

41. Şefik Bursalı Müzesi

ankara sefik bursali muzesiPin
ankara-sefik-bursali-muzesi

Bir ressam olan Şefik Bursalı’nın kullandığı ev, onun ölümünden sonra müzeye çevrilmiştir. Müzede Şefik Bursalı’nın yaptığı 70 tablo bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekeni de ölümünden sonra tamamlayamadığı eksik bir tablodur. Sanata ilgi duyanların merak ettiği müzede Şefik Bursalı’nın bir büstü yer alıyor. Müzede sadece eserler değil doğal görüntünün ve dekorasyonun korunması için bina da yeniden düzenlenmiştir. İyi bir ressam olmasından dolayı Atatürk tarafından eserlerinin Avrupa’da sergilenmesini istenmiştir. Bu tavsiyeye uymasıyla Avrupa’nın birçok yerinden olumlu geri bildirimler almıştır. 1987 yılında da Mimar Sinan Üniversitesi’nden Profesörlük unvanını almıştır. 20 Nisan 1990 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Müzenin bahçesi de ressamın yaşadığı dönemdeki haliyle korunmuştur. Bu nedenle Ankara’da tarihi yerler arasında sıralanabilecek nitelikte bir müzedir.

  • Adres: Ahmet Mithat Efendi Sokak No: 36/3 Çankaya Ankara

42. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Müzesi

Ankara universitesi ziraat fakultesi muzesiPin
Ankara-universitesi-ziraat-fakultesi-muzesi

2007 yılında hizmete açılan müze zemin katında iki adet sergi salonu bulunuyor. Üst katta ise 1 koridorla birlikte 10 adet oda vardır. Ankara tarihi eserleri içerisindeki müze eserleri üniversitesinde görev yapmış akademisyenlerin ve halkın bağışladığı birçok eserden oluşuyor. Fakültenin topluma kazandırdığı faydalardan çeşitli bilgiler yer almaktadır.

Ayrıca fakültenin açılışına ait fotoğraflar ve belgeler de bulunmaktadır. Ölçüm aletleri, eski mikroskoplar, fotoğraf makineleri, cam malzemeler, tarım aletleri, daktilo maketleri, bitki ve hayvan maketleri müzenin tarihi eserleri arasındadır. Müzede; ziraat ile ilgili araştırmalar, raporlar, çiftçi el kitapları ve uygulama kılavuzları gibi dikkat çeken belgeler de yer alıyor.

Adres: Gümüşdere Mah. Meteoroloji Kavşağı, Fatih Köprüsü Altında Hasköy Keçiören Ankara

43. Milli Savunma Bakanlığı Arşiv Müzesi

Birçok savaş dönemlerine ait belgeler ve kayıtlara sahip arşiv müzesi, tarihe ışık tutuyor. Müze toplam üç adet salona sahiptir. İlk salonda Trablusgarp, Kırım, Osmanlı – Rus, Balkan ve 1. Dünya Savaşı’na dair eserler yer alıyor. İkinci salonda, Atatürk’e ait bilgiler ve belgeler bulunuyor. Kitap bölümü ve dükkanın yanı sıra bu katta görebileceğiniz bir panoramada da bağımsızlık mücadelesi anlatılıyor.

Üçüncü salon ise Kıbrıs, Kore ve Kurtuluş Savaşı ile ilgili kapsamı bilgileri içeriyor. Ankara’da gezilecek yerler arasındaki Müze 7’den 70’e her insana tarihten ders çıkarılacak bilgiler sunuyor. Orijinal arşiv belgeleri olmasından dolayı geçmiş hakkında detaylı araştırma yapmak isteyenlere kapısını aralıyor. 8 Ocak 2005 yılında açılan müze, Türk ordusunun başarılarını kapsamlı şekilde anlatıyor.

  • Ziyaret Saatleri: Cumartesi ve pazar günleri kapalıdır. Diğer günler 10:00 – 11:30 ve 14:00 – 16:00 arası açıktır.
  • Adres: Adres: General Şefik Erensü Kışlası Lodumlu- Bilkent Ankara
  • Telefon: 0 (312) 266 27 98

44. Türk Hava Kurumu Müzesi

ankara turk hava kurumu muzesiPin
ankara-turk-hava-kurumu-muzesi

Havacılıkla ilgili ilk müze kurulma fikri 2000 yılında ortaya atılmıştır. 19 Mayıs 2002 yılında açılan müze içerisinde tarihi uçaklar ve 747 belge sergileniyor. Havacılık tarihinin gelişimini gösteren müze içinin yanı sıra bahçesinde de görülmeye değer eserler vardır. Uçaklar ve tarihi paraşüt kulesi bahçe bölümünde bulunuyor.

Dört platforma sahip kule içerisinde bir de asansör mevcuttur. Bu kule müzeden önce 1937 yılında Rus mühendisler tarafından yapılmıştır. Günümüzde anıt eser olarak kayıtlara geçmiştir. Ayrıca paraşüt atlamalarına da imkan vermektedir. Ankara’da gezilecek yerler nelerdir? merak edenlere ilham olan Müze binasında çeşitli madalyalar, üniformalar, süslemeler ve pullar dikkat çekmektedir. 17. Yüzyılda uçuş denemelerinin yapıldığı araçların maketleri de ziyaretçilere sunulmuştur. Bu maketler Hezarfen Ahmet Çelebi ve Lagari Hasan Çelebi’nin yaptığı araçların bir kopyasıdır. Maketler içerisinde THK’nın kullandığı tesislerin de bir kopyası bulunmaktadır.

  • Adres: Hipodrom Cad. No: 2 Ulus Ankara
  • Telefon: 0 (312) 311 30 13
  • Ziyaret Saatleri: pazartesi günü hariç 08:30 – 17:30 arasıdır.
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

45. Aslanhane (Ahi Şerafettin) Cami

ankara arslanhane ahi serafettin camiPin
ankara-arslanhane-ahi-serafettin-cam

13. yüzyıl tarihi eserlerinden olan cami, şehrin en eski ve günümüze kadar sağlam gelebilen yapılarındandır. Ahi Şerafettin Türbesi’nin duvarlarında bir aslan heykeli vardır. Bu nedenle cami de arslanhane ismiyle bilinir. Camide iki adet kitabe vardır. Kaynaklarda 13. Yüzyıla tarihlendirilen bir taş parçasında “Esirgeyen Allah’ım, Emir el-merhum” yazmaktadır. Fakat bunun sonradan camiye getirilen bir mezar taşı parçası olduğu tahmin edilmektedir.

Ankara’da tarihi turistik yerler nelerdir? merak edenlerini ilgisini çeken cami içerisindeki diğer kitabede de Ahi Hasaneddin tarafından caminin yaptırıldığı yazmaktadır. Selçuklular hakkında bilgiler veren bu kitabe Selçuklu sülüsüyle oluşturulmuştur. Tarih ise 1289 – 1290 olduğu belirtilmiştir. Bu kitabe diğerine göre daha güvenilirdir. Caminin duvara bitişik, tuğla gövdeli ve tek şerefeli bir minaresi vardır. Üç girişe sahip caminin minaresinde Roma dönemi malzemeleri görülebilir.

Adres: Kale Mh. Kale Sk. 06250 Altındağ

46. Vakıf Eserleri Müzesi

ankara vakif eserleri muzesiPin
ankara-vakif-eserleri-muzesi

7 mayıs 2007 tarihinde ziyarete açılan müzenin mimari özellikleri oldukça sadedir. Binanın yapılış tarihi ise 1927 yılıdır. Kurulduktan sonra 13 yıl Hukuk Mektebi olarak faaliyet göstermiştir. İlerleyen yıllarda kızlar için bir sanat okulu ve kız öğrenci yurdu olarak kullanılmıştır. Daha sonra Ankara Müftülüğü’ne bağlanan bina 2004 tarihinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiştir. Bu tarihten sonra yenilenmiş ve müzeye çevrilmiştir.

Peki, Vakıf Eserleri Müzesi içerisinde sergilenen Ankara’nın tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir? Müze içerisinde Türkiye’nin birçok yerinden toplanan halı ve kilimler el emeğinin bir kanıtıdır. Müze, el yazması kitaplar, saatler, hat levhaları, para keseleri, şamdanlar, çini, maden ve ahşap pencere kapakları ile kültürün tüm parçalarını bir arada sunuyor. Ziyaretiniz sırasında kafeteryada da mola verebilirsiniz. Müzede geleneksel bir Türk köy evi odasını da görebilirsiniz. Müzede otopark mevcuttur.

  • Giriş Ücreti: Ücretsizdir.
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç diğer günler 09:00 – 17:00 arası açıktır.
  • Telefon: 0312 311 49 25
  • Adres: Anafartalar, Atatürk Blv No:23, 06050 Altındağ/Ankara

47. Ziraat Bankası Müzesi

ankara ziraat bankasi muzesiPin
ankara-ziraat-bankasi-muzesi

Türk bankacılığının işleyişini ve tarihini gözler önüne seren müze 1981 yılında ziyarete açılmıştır. Alanında bir ilk olan müze binası 1929 yılında yapılmıştır. Yapının mimari ise İtalyan mimar Giulio Mongeri’dir. Müzenin zemin katında dönemin bankacılık anlayışını kronolojik olarak aktaran belgeler ve eserler vardır. Bodrum katta Ziraat Bankası’nın dünyada aktif olarak büyümesi ve gelişimi dijital bir harita ile aktarılıyor.

Ankara’nın tarihi yapıları arasındaki müzede ayrıca bankanın logosu olan başak simgesinin oluşturulma sürecini de inceleyebilirsiniz. Ziraat Bankası koleksiyonunu yine dijital bir ekran ile belgesel olarak izleyebilirsiniz. Radyo Odası’nda da bankanın sponsor olduğu birçok TV programı görülebilir. Ayın olayları, çocuk etkinlik alanları, kiralık kasalar ve ana kasa dairesiyle oldukça kapsamlı bir müzedir.

  • Giriş Ücreti: Ücretsizdir.
  • Ziyaret Saatleri: Geçici olarak kapalıdır.
  • Adres: Hacı Bayram Mah. Atatürk Bulvarı No: 8 06050 Altındağ – Ulus / ANKARA

48. TCDD Malıköy Tren İstasyonu Müzesi

tcdd malikoy tren istasyonu muzesiPin
tcdd-malikoy-tren-istasyonu-muzesi

Malıköy, Sakarya Meydan Savaşı sırasında lojistik, revir, mühimmat deposu ve uçak pisti olarak birçok önemli görev üstlenmiştir. 1 Haziran 2008 tarihinde Ankara tarihi eserlerini sergilemek için açılan müzede en dikkat çeken noktalardan biri 5713 şehit adına dikilen anıttır.

Sakarya Savaşı sırasında kullanılan çeşitli vagonlar da müzede ön plandadır. Bunlar 1897 ve 1909 tarihli Alman yapımı vagon ve lokomotiftir. Bir istasyon binasını ve iki adet uçağı da görebileceğiniz müze sesli bir şekilde ziyaretçilerine tarihsel bir gezi sunmaktadır. Çeşitli demiryolu malzemelerini sergilendiği müzede balmumu heykelleri dönem atmosferini başarıyla yansıtıyor. Ayrıca demiryolu istasyonunda kullanılan birçok cihazı da müzede görebilirsiniz.

  • Giriş Ücreti: Yoktur
  • Ziyaret Saatleri: Hafta için 09:00 – 17:00
  • Telefon: 0312 640 1081
  • Adres: Malıköy Tren İstasyonu/Polatlı – ANKARA

49. Cenabi Ahmet Paşa Cami

ankara cenabi ahmet pasa camiPin
ankara-cenabi-ahmet-pasa-cami

Kaynaklardan Mimar Sinan’ın yaptığı bilinen Cenabi Ahmet Paşa Cami, ismini Anadolu Beylerbeyi olan Cenabi Ahmet Paşa’dan almıştır. Bu bilgi cami üzerindeki kitabeden öğrenilmektedir. Caminin yapımı ise paşanın ölümünden sonra gerçekleşmiştir.

Caminin en dikkat çeken özelliği Ankara taşından yapılmış olmasıdır. Kare bir plan üzerine inşa edilen tarihi yapının giriş kapısı, minberi ve mihrabında sadelik ön plandadır. Cami 1883, 1887 ve 1940 yıllarında yenileme çalışmalarıyla restore edilmiştir. İyi bir aydınlatma sağlayan 32 pencereye sahiptir. Merkezi büyük bir kubbe ve dört sütunun taşıdığı üç küçük kubbe vardır. Caminin yapım malzemesi ise kesme taştır. Renkli taş işçiliğiyle görsel bir mimari tercih edilmiştir.

Adres: Sakarya Mahallesi, Ulucanlar Cd. No:56, 06230 Altındağ/Ankara

50. Tacettin Sultan Cami ve Dergahı

ankara taceddin sultan cami ve dergahiPin
ankara-taceddin-sultan-cami-ve-dergahi

Cami ve türbe birbirine bitişik olarak yapılmıştır. Tarihi yapının üzeri kiremitle kaplıyken inşa malzemesi kesme taştır. Abdülhamit tarafından 1901 – 1902 tarihinde yaptırılan cami ve türbe için kaynaklara bakıldığında bir külliye olarak inşa edildiği görülebilmektedir. Yapım tarihine cami üzerindeki kitabeden ulaşılmaktadır.

Camiyle birlikte inşa edilen derviş odaları, haremlik binaları, selamlık binası, bahçe şadırvanı, yemekhane ve mutfak 1925 yılında imar değişiklikleri nedeniyle ortadan kaldırılmıştır. Ankara’da tarihi yerler içindeki caminin minaresi ve türbesi andezit taşından yapılmıştr. Avlu duvarının dış kısmında yer alan çeşmeyi ise 1897 tarihinde Fatma hanım yaptırmıştır. Günümüze kadar gelmeyi başaran selamlık binasında ünlü şairimiz Mehmet Akif Ersoy İstiklal Marşı’nı yazmıştır. Aynı zamanda “Süleyman Nazif”, “bülbül” şiirlerinin yanı sıra safahatın 6. Kitabı “Asım”ı da burada yazmıştır.

51. Beypazarı Türk Hamamı Müzesi

ankara beypazari turk hamami muzesiPin
ankara-beypazari-turk-hamami-muzesi

Türkiye’deki ilk hamam temalı müzedir. Tarihi Rüstem Paşa Hamamı’ndan dönüştürülmüştür. 9 Haziran 2012 yılında açılan müze, Türk hamam kültürünü tüm dünyaya belgelerle ve çeşitli eserler ile aktarıyor. Müze içerisinde yapılan aktiviteler ve oyunlar bu kültürü daha akılda kalıcı şekilde yansıtabiliyor.

Hamam kültüründe yer alan hamam babası, hamam anası ve külhanbeyi gibi kavramlar hakkında birçok bilgi öğrenebilirsiniz. Müzede yer alan minderler, takunyalar, taslar ve ibrikler, hamamcılığı birebir olarak göstermektedir. Beş adet bölüme sahiptir. Bunlar külhan, sıcaklık, ılıklık, tıraşlık ve soğukluk bölümleridir. Bu bölümlerin kullanım amacını ziyaretiniz sırasında inceleyebilirsiniz. El yapımı zeytinyağlı sabunlar, hamam bohçaları, ipek peştamallar, leğenler, fildişi taraklar ve çeşitli kupalar müzenin ilgi çeken eserlerindendir.

52. Cin Ali Müzesi

ankara cin ali muzesiPin
ankara-cin-ali-muzesi

Tarih kimi zaman geçmiş hikayeleri ve yaşantıları da kapsıyor. Cin Ali Müzesi de birçok yetişkinin yakından tanıdığı ve 1968 yılında yayınlanmaya başlayan Cin Ali hikayelerinin sergilendiği bir yer. Cin Ali, çocuklara eğitimi sevdirmek için oluşturulmuş bir karakterdir.

Selçuk Seğmen’in çizimlerini yaptığı ve Rasim Kaygusuz’un hayat verdiği bu karakter, zaman içinde çok sevildi. 1 Kasım 2019 yılında açılan müze, en eski Cin Ali kitaplarının baskılarını barındırıyor. Geçmişe giderek bir nostalji yaşamak isteyenlerin uğrak noktası. Ayrıca karakterin ortaya çıktığı dönemi yansıtan bir sınıf da müzede mevcut. Eski önlükler, kara tahta ve eski sıralar hatıraları canlandırıyor. Ziyaretiniz sırada müzeden hatıra olacak bir eşya da satın alabilirsiniz.

  • Adres: Bülten Sokak No: 32 / 7-8 06680 Kavaklıdere / ANKARA
  • Ziyaret Saatleri: Pazartesi hariç diğer günler 10:00 – 18:00 arası açıktır.
  • Giriş Ücreti: Tam 20 TL, öğrenci, öğretmen 65 yaş üstü 12 TL, 5 yaş altı ücretsiz.

53. Sultan Alaaddin Cami

ankara sultan alaaddin camiPin
ankara-sultan-alaaddin-cami

Ankara Kalesi’nin içinde bulunan ve Selçuklu Muhyiddin Mesud tarafından yapılan Sultan Alaaddin Cami, kayıtlara göre Ankara’nın en eski camisidir. Türkler 1073 yılında Ankara Kalesini fetheymeyle beraber ilk yaptıkları cami Sultan Alaaddin Cami oldu. Ankara tarihi yapılar arasında en önemli camilerinden bir tanesidir. Sultan Alaaddin Cami, yapıldığı yıllara göre uygundu ancak günümüz için boyut açısından uygun değildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu sembol camimizi restore ederek tekrar kullanıma açtı. Kimi araştırmalara göre Miladi Kasım 1197 yılını bir kısım tarihçilere ve cami duvarında yazan eski yazıya göre ise 1178 yılında inşa edildiği belirtiliyor. Her kaynaktan farklı bilgi gelse de esas alınan tek kaynak cami duvarında bulunan tabelada yazılan yazıya göre tahmini inşa tarihidir. Caminin 30 metre yüksekliğinde bir minaresi vardır. Cami kenarında bir türbe vardır. Caminin uzunluğu 66 metre, genişliği 22 metredir. Ortasında bir şadırvana sahip caminin etrafı duvarlarla çevrilmiştir. Aydınlatma için 16 penceresi mevcuttur.

Adres: Sarıkaya, 06950 Şereflikoçhisar/Ankara

54. Kurşunlu Camii

ankara kursunlu camiPin
ankara-kursunlu-cami

Kurşunlu Camii, Ankara’nın Samanpazarı Anafartalar Caddesi üzerinde bulunan Osmanlı eserlerinden bir tanesidir. Daracık kubbesi, taş duvarları, aralarında üçer tuğlaları bulunan, kubbesinin tamamı kurşunla sarılmış ilk Ankara camilerinden bir tanesi olma özelliğini barındırır.

Ankara tarihi yapılar arasındaki camiye ait bir kitabe bulunmadığı için net bilgi bulunamıyor. Ancak 16.yüzyıllı yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Ahşap minberi ve küçük görünümü ile ziyaretçilerini şaşırtan bir mimariye sahiptir. Kurşunlu Camii, ahşap minber, kurşun kubbe ve taş duvarları ile ünlüdür. Samanpazarı ve Anafartalar bölgesinin sembolü olarak bilinen Kurşunlu Camii, 16 ve 17.yüzyıllar arasında inşa edilmiştir. Ancak tam inşa tarihi bilinmiyor çünkü camiye ait kitabe yüzyıldan daha uzun süredir kayıp. 

55. Karyağdı Türbesi

ankara karyagdi turbesiPin
ankara-karyagdi-turbesi

Karyağdı Türbesi, Ankara’da bir efsanedir. En yüksek ziyaretçi sayısına sahip türbelerden bir tanesidir. Anadolu’nun Karyağdı Hatunesi ve Anadolu Evliyası olan ve ismi Karyağdı olan bir kadına hitaben inşa edilen Karyağdı Türbesi’nin tam inşa tarihi 1577’dir. Bu bilgi türbe üzerindeki kitabeden anlaşılabilmektedir.

Bazı kaynaklar 1522 gösteriyor olsa da türbenin gösterdiği kitabe kaynak alınmıştır. Pek çok tarihçiye göre de asıl inşa tarihi kitabe tarihi olan 1577’dir. Ankara’nın en güzel kadınlarından bir tanesi olarak görünen ve ismi bir efsane olan Karyağdı Hatuna hitaben inşa edilen bu türbe, bugün yılda yüz binlerce misafiri ağırlıyor. Ankara’nın merkezindedir ve kolay ulaşımı vardır.

56. Zincirli Cami

ankara zincirli camiPin
ankara-zincirli-cami

Ankara Ulus Anafartalar üzerinde bulunan bu eşsiz manzaraya ve eşsiz görünüme sahip cami, 17.yüzyıl ortalarında inşa edildiği düşünülmektedir. 200 yıldan fazla süredir camiye ait kitabe kayıp olduğu için hakkında herhangi bir bilgi de edinmek haliyle zor.

Ancak caminin yakınlarında bulunan bir tabelada yazan “Şeyhülislam Ankaralı Mehmet Emin Efendi’nin mamuresini 1879–1880 yıllarında Ankara Valisi Hurşit Paşa tamir ettirdi“ ibaresine göre 17.yüzyıl ortalarında inşa edildiği ve 1879 ile 1880 yılları arasında tekrar tamir edildiği bilgisi öğreniliyor. Ankara tarihi yapılar arasında tek minareli  ve kubbesiz yapılı camilerdendir. Kubbe yerine üzeri kiremit ile kaplanmıştır. Mihrap ve minberdeki süslemeler görülmeye değerdir. Yapı malzemesi olarak kesme taş, tuğla ve Ankara taşı kullanılmıştır.

57. Karacabey Cami

ankara karacabey camiPin
ankara-karacabey-cami

Karacabey Camii, Ankara’nın en eski camilerinden bir tanesidir. Hacettepe Mahallesi’nde bulunan cami, etrafında türbe, çeşme ve hamam bulunduruyor. Hamamönü’ne de yakınlığı bulunan Karacabey Camii, çift hamamı ile bir külliye olarak bilinir. Bugünlerde kullanıma açık bir hamamı olmasa dahi hamamlar medrese olarak da kullanılıyordu. Taş duvar yapısı, çift minberi ile taş ve tuğla karışımı bir yapıdır.

Bu caminin de kitabesi kayıp olduğu için resmi kayıtlarda herhangi bir inşa tarihi bulunmuyor. Bazı kaynaklara göre 1427 tarihinde inşa edildiği sadece bir tahmin. Ancak resmi kayıt yok. Ankara’nın en eski yapılarından bir tanesidir. Ankara gezilecek yerler arasındaki Karacabey Cami, döneminde Başbakanların ve Cumhurbaşkanlarının Cuma namazı için ara ara uğradığı camilerdi. Özellikle Menderes ve Özal döneminde çokça kullanıldı.

58. Yörük Dede Türbesi

ankara yoruk dede turbesiPin
ankara-yoruk-dede-turbesi

Yörük Dede Türbesi, 14.yüzyılda inşa edilmiş Ankara’nın en egzotik yapılarından bir tanesidir. Özellikle moloz taş duvar, yuvarlak yarıçap görünümü ve kasnak sekizgen mimari yapısı ile ziyaretçilerinin her zaman dikkatini çekiyor. Planında mihrabı altı kenarlı çizilmiş ancak o günün şartlarına göre altıgen şekil biraz daha değiştirilmiş.

Kümbet türünde tanıtımı yapılan Yörük Dede Türbesi’nin kim tarafından ve ne için inşa edildiği bilinmiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan verilere göre sadece 14.yüzyıllarda inşa edildiği belirtiliyor. 1972 yılında anıt eser olarak kayıtlara geçen eser, Bu sebeple Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 14.yüzyıl tahmini baz alınıyor. 

59. Ağaç Ayak Cami

ankara agac ayak camiPin
ankara-agac-ayak-cami

Ankara’nın sembol camilerinden bir tanesi olan Ağaç Ayak Cami, malzemesinde kullanılan ağaç hatılları ve direklerden dolayı ismini almıştır.. Ancak caminin rengi her zaman bir ağaç şeklinde oldu. 1705’li yıllarda yapıldığı tahmin ediliyor. Ağaç Ayak Camisine ait kitabe 200 yıldan daha uzun süredir kayıp olduğu için cami hakkında resmi kayıtlara ulaşılamıyor.

İşçiliği ahşap, tuğla, kerpiç ve moloz taş karışıktır. Boyalı nakışlı süslemelerin yanı sıra minberin ahşap tasarımı ilgi çekicidir. Etrafında herhangi bir türbe ya da hamam bulunmadığı için kaynaklardan belirtilen bilgilere göre 18.yüzyılların başına doğru inşa edildiğidir. Ankara tarihi yerler arasındaki cami, 1962 yılında ve 2006 yılında restorasyon geçirmiştir.

60. Kalecik Kalesi

ankara kalecik kalesiPin
ankara-kalecik-kalesi

Ankara Kalecik ilçesine bağlı merkezde bulunan Kalecik Kalesi, M.Ö. 4000’li yıllarda inşa edildiği tahmin ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan alınan verilere göre burada Hititlerin izleri bulunuyor. Kalecik Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu’nu da gördü. Malazgirt Zaferi ile beraber Türklerin himayesine geçti.

1075 yılında Kalecik, Selçuklular tarafından fethedilince tekrar Türklerin kontrolü altına giren Kalecik ve Kalecik Kalesi, Yıldırım Beyazıt döneminde Osmanlılar tarafından fethedilmiştir. Kalecik’in en uzun eteğinde bulunan Kalecik Kalesi, görenleri hayrete düşürecek güzelliğe sahiptir. İki yaka şeklindeki tasarımı ile ilk günkü azametini koruyan Ankara’da gezilecek yerler arasındaki Kalecik Kalesi, 1950, 1975, 1990, 2003 ve 2010 yıllarında da tekrar tekrar onarılmış ve güçlendirilmiştir. 

61. Ankara Kalesi

ankara kalesi 1Pin
ankara-kalesi

Ankara Kalesi, Altındağ ilçesinde bulunan ve Ankara’nın en tepe konumunda inşa edilmiş bir kaledir. Ankara Kalesi’nin tam olarak ne zaman inşa edildiği bilinmiyor. Tarihçilerin tahminlerine göre M.Ö. 2.yüzyılın başlarında inşa edildiği tahmin ediliyor. 110 metre yüksekte bulunan kale, yaklaşık 20 kuleye sahiptir. 43 bin metrekarelik iç alanla oldukça geniş bir Ankara tarihi eseridir. Duvar yükseklikleri de ortalama 15 metredir.

Selçuklulara ait bir yazı ve İlhanlılara ait bir kitabe tarihi önemini gösterir. Ankara Kalesi’nin en önemli özelliği bu kaleyi Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde pek çok kez onarıma alındığıdır. Anadoluyu ele geçiren tüm devletler ve kavimler Ankara Kalesi’ne çok iyi baktı. En kötü dönemi ise Türkiye Cumhuriyeti’ne denk gelmiştir. Devletimiz her ne kadar bakımı ve çevre düzenlemesi için gerekli yatırımı yapsa da ne yazık ki eski ihtişamı bir türlü yakalanamıyor. Günümüzde kullanılmaya devam eden kalede çeşitli festivaller düzenlenmektedir.

62. Akköprü

ankara akkopruPin
ankara-akkopru

Akköprü, Ankara’nın Yenimahalle Sulakyurt ilçesinde bulunuyor. 800 yıllık geçmişi olan bir köprüdür. İstanbul yolu üzerinde bulunan köprünün altından da çay geçmesi ile bilinir. Ankara Çayı olarak bilinen bu çay, 2000 yıldır hiç durmadan akıyor ve suyunun da her zaman çok temiz olduğu en az 500 yıldır bilinen bir gerçek. Ankara tarihi yerler arasındaki Akköprü, 1222 yılında dönemin Ankara valisi olan Kızıl Bey tarafından yaptırılmıştır.

Köprünün yapımında çalışan mimar ve mühendis bilgisine ulaşılamıyor ancak 800 yıldır hiçbir güçlendirme çalışması yapılmamasına rağmen hala dimdik ayakta durabildi. 8 Ağustos 1959 yılında sadece restorasyon çalışmasında yüzeysel bakımları ve tamiratları yapıldı. Ankara valisi Kızıl Bey, döneminde çaydan geçişin kolay olması ve bölgeye bir imaj katması amacı ile Akköprüyü inşaa ettirdiği düşünülüyor.

63. Pirinç Han

ankara pirinc hanPin
ankara-pirinc-han

Faruk Nafıza Çamlıbel’in “Han Duvarları” şiiriyle ziyaretçilerini karşılayan Pirinç Han’ın ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi yok. Şuan kullanılan hanın eski bir konaktan dönüştürüldüğü biliniyor. Asıl hanın yıkılmış olduğu tahmin ediliyor. Kayıtlarda 18. Yüzyılın ilk yarısında yapıldığına dair bilgiye vardır. Ankara’nın ilk ahşap hanı olan bu tarihi yer, üç katlı olarak inşa edilmiştir.

Bir adet avluya sahip olan han içerisinde soluklanıp çay ve kahve içebilirsiniz. Daha sonra bu tarihi atmosferin tadını çıkarabilirsiniz. Han içerisindeki dükkanlarda fotoğraf makineleri, minyatürler, cam eşyalar, pirinç eşyalar, taş baskılar, projektörler, gramofonlar ve diğer antikalar oldukça ilgi çekicidir. 1739 yılında yaptırıldığı tahmin edilen hanı yaptıran Ankara kadısı Mehmet Emin Efendi’dir.

  • Adres: Necatibey, Pirinç Sk. No:1, 06250 Altındağ/Ankara

64. Sulu Han

ankara suluhan carsisiPin
ankara-suluhan-carsisi

Tam tarihi bilinmese de kaynaklardan yola çıkılarak 1508 – 1511 yılları arasında yaptırıldığı düşünülüyor. Sulu Han’ı Hasanpaşa yaptırmıştır. Bu nedenle Hasanpaşa Hanı olarak da bilinir. Hasanpaşa 2. Beyazıt dönemi paşalarından biridir. İki katlı olarak inşa edilen yapının ilk avlusunda bir mescit ve şadırvan yapılmıştır.  İkinci avlusunda da hamam yapısı görülebilmektedir.

Suluhan isminin hana Osmanlı döneminde su getirilmesi nedeniyle aldığı tahmin diliyor. Osmanlı döneminde han iplik ve kahve satışları yapılan bir merkezdi. Ankara’da gezilecek yerlerden biri olan han, 1929 yılında bir yangın geçirerek harap oldu. 1950’li yıllarda bir pazar yeri olarak kullanıldı. 1984 yılında da günümüzdeki şekliyle onarılarak hizmete açıldı. Hana giriş bir taç kapıdan yapılır. Alt katta 30 mekan üst katta 32 mekan olmak üzere toplam 62 mekana sahiptir. Han Altındağ ilçesinde yer alıyor.

65. Pilavoğlu Han

ankara pilavoglu hanPin
ankara-pilavoglu-han

Tarihte Ankara ticareti için merkez noktalardan biri olan Pilavoğlu Han’ın ufak bir girişi bulunuyor. 16. ve 17. Yüzyıl bir eseri olduğu tahmin edilen hanın kiremitten yapılma çatısı bulunuyor. Ankara’nın tarihi yerleri içerisindeki yapı, konum olarak Rahmi Koç Müzesi’nin çaprazında kalıyor. Tarih boyunca cezaevi ve evsizlerin kaldığı bir konak olarak işlev görmüştür. İki katlı olarak inşa edilen yapının ilk katı depo ve dükkanlara ayrılmıştır. İkinci kat ise konaklama hizmet vermektedir. Kafeteryaya sahip olan hanı ziyaret ettiğinizde bir mola verebilirsiniz. Daha sonra el işi malzeme ve hediyelik eşya dükkanlarına uğrayabilirsiniz. Hanın avlusunun üstü açık olduğu için oldukça ferahtır.

Adres: Kale Koyunpazarı Sokak No:64 D:N0, 06250 Altındağ/Ankara

66. Eynebey Hamamı

ankara eynebey hamamiPin
ankara-eynebey-hamami

Eski Hamam olarak da bilinen Eynebey Hamamı’nın sıcaklık, soğukluk ve külhan kısımları günümüze kadar gelebilmiştir. Hamamın yapılış özelliklerine bakıldığında 15. yüzyıl eseri olduğu söylenebilir. 2000 yılında yapılan restorasyonlarda özgünlüğün korunabilmesi için giriş bölümünün sütunları göz önünde bulundurulmuştur.

Tuğla ve iri molozlar yapım malzemesi olarak kullanılmıştır. Ankara’da tarihi yerler arasındaki hamamı yaptıran kişi ise İnebey’dir. İnebey 1. Murat’ın subaşılığı görevini üstlendiği bir devlet adamıdır. Yapım tarihi 14. yüzyıl sonu olduğu tahmin ediliyor. Melike Hatun da yapımında maddi olarak destek olmuştur. 1572 yılında harap olduğu ve 1582 yılında onarıldığı belgelerden görülebilmektedir. Onarımının ise El Hac Sinan Efendi tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. 1928 yılından önceyse ara gaz deposu olarak hizmet vermiştir.

  • Adres: Sağlık, A.Adnan Saygun Cd No:11, 06200 Ulus/Ankara

67. Karacabey Hamamı

ankara karacabey hamamiPin
ankara-karacabey-hamami

1444 yılında yapılan Karacabey Hanı, çifte hamam özelliği taşır. 1988 yılında restore edilmeye başlanan han, aslına uygun olarak yenilenmiştir. Hamam, aynı isimli külliyenin bir parçasıdır. Külliyenin diğer eserleri cami, imaret ve türbedir. Celalettin Karacabey tarafından yaptırılan hamam, 2000 metrekarelik bir alanı kapsamaktadır.

Toplam 94 kişi kapasiteye sahip hamam, kadınlar ve erkekler hamamı olarak iki bölüme sahiptir. Sıcak su ihtiyacı için modern sistemlerden yararlanırken asıl mimarisine sadık kalınmıştır. Ankara tarihi eserleri arasındaki hamam tabanında yer alan oniks ve normal mermerler, Afyon, Elazığ ve Sivrihisar bölgelerinden getirilmiştir. Özenle işlenen ahşap bölümler ise oldukça ilgi çekicidir. Çeşitli süsleme elemanlarına sahip kubbeler de hamamın karakteristik özelliklerindendir. Hamam 2. Murat döneminde yaptırılmıştır. Günümüzde hala hizmete açıktır.

Adres: Talatpaşa Bulvarı No:101 06000 Hamamönü / ANKARA

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir