İzmir Tarihi Yerler: Açıklamalı Bilgilerle En Güzel 73 Tarihi Yer!
İçindekiler
- 1. İzmir Saat Kulesi
- 2. Efes
- 3. Şirince
- 4. Kemeraltı Çarşısı
- 5. Agora
- 6. St Polycarp Kilisesi
- 7. Meryem Ana Evi
- 8. Kadifekale
- 9. İzmir Hisar Cami
- 10. St. Jean Kilisesi
- 11. Tarihi Asansör
- 12. Birgi Çakırağa Konağı
- 13. Konak Meydanı
- 14. Yalı Camii
- 15. Uşakizade Köşkü
- 16. Şadırvan Camii
- 17. Bet İsrael Sinagogu
- 18. Dario Moreno Sokağı
- 19. Abacıoğlu Hanı
- 20. Salepçioğlu Camii
- 21.Sığacık Kalesi
- 22. Teos Antik Kenti
- 23. Efes Arkeoloji Müzesi
- 24. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
- 25. Selçuk Ayasuluk Kalesi
- 26. Çeşme Kalesi-Müzesi
- 27. Çandarlı Kalesi
- 28. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii
- 29. Ahmet Priştina Kent Arşivi Müzesi
- 30. Serapis Tapınağı
- 31. Phokaia Antik Kenti
- 32. Bergama Antik Kenti
- 33. İzmir Etnografya Müzesi
- 34. Saadet Hatun Hamam Müzesi
- 35. Klaros Antik Kenti
- 36. Beş Kapılar Kalesi
- 37. Metropolis Antik Kenti
- 38. Yedi Uyuyanlar Mağarası
- 39. Klazomenai Antik Kent
- 40. Dünya Barış Anıtı
- 41. Atatürk Evi Müzesi
- 42. Selçuk İsa Bey Camii
- 43. Peterson Köşkü
- 44. Perili Köşk (Forbes Köşkü)
- 45. Aziz Vukolos Kilisesi
- 46. Radyo ve Demokrasi Müzesi
- 47. St. Helen kilisesi
- 48. Santa Maria Katolik Kilisesi
- 49. Murat Köşkü
- 50. Allianoi Antik Kenti
- 51. Key Museum
- 52. Kızlarağası Hanı
- 53. Kestane Pazarı Camii
- 54. Latife Hanım Köşkü Anı Evi
- 55. Santissimo Rosario Kilisesi
- 56. Aziz Yuhanna Katolik Kilisesi
- 57. Başdurak Camii
- 58. Yeşilova Höyüğü
- 59. Protestan Baptist Kilisesi
- 60. Yeşil Köşk
- 61. Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı
- 62. Bergama Müzesi
- 63. Hacı Hekim Hamamı Bergama
- 64. Belhomme Evi
- 65. Buca Kızılçullu Su Kemerleri
- 66. Foça Anıt Mezarı – Taş ev
- 67. Erythrai Antik Kenti
- 68. Ayıos Haralambos Kilisesi Çeşme
- 69. Gündoğdu Meydanı
- 70. Tire Yoğurtluoğlu Külliyesi
- 71. Tire Necip Paşa Kütüphanesi
- 72. Theos Mozolesi – Belevi Anıt Mezarı
- 73. Konak Pier
İzmir’in tarihi yerleri arasında hem ülkemiz hem de dünya çapında önemli yapılar bulunuyor. Ayrıca kültürel, turistik birçok alanda ziyaretçilerine misafirperver bir yaklaşım sunuyor. İzmir Tarihi yerler arasında bulunan birçok mekan, 5 milyona yakın nüfusuyla sık sık ziyaret ediliyor. Harika doğal güzellikleriyle insanları dinlendirirken, İzmir tarihi eserleri de insanların geçmişe duyduğu özlemi ortaya çıkartıyor. İzmir gezilecek yerler arasında bulunan saat kulesi, Kemeraltı Çarşısı, Şirince, Agora, Kadifekale, Efes Antik Kenti Meryem Ana Evi gibi birçok güzel yer İzmir tarihi mekanlar sizleri bekliyor. Her yıl yüz binlerce turist alan şehrin tarihi yerlerine resimli bir şekilde gelin beraber bakalım.
1. İzmir Saat Kulesi
İkinci Abdülhamit’in tahta çıkışını kutlamak için yapılan saat kulesi, her yıl ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. İzmir gezilecek tarihi yerler arasında bulunan saat kulesinin etrafındaki uçuşan güvercinleri bile seyrederken insan farklı bir duyguya bürünüyor. 1901 yılında yapılan saat kulesi 25 metre yüksekliğinde ve dört katlıdır. Saati ise sonradan yapılmış olup, Alman imparatoru 2. Wilhelm tarafından hediye edilmiştir.
Ortasındaki saat ise 1974’deki deprem olduğu sırada durduğu bilinmektedir. Her anıyla tarihi yansıtan bu İzmir Saat Kulesi, aynı zamanda İzmir tarihi eserler kapsamında büyük mimari bir eserdir. Konak ilçesinde bulunan bu yapının etrafında dört adet çeşme bulunmaktadır. İzmir merkezde nereye gidilir? soranların ve hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin durak noktasıdır. Ayrıca konumu yakın olduğu için arabayla gezilecek yerler arasında da sıralayabiliriz.
2. Efes
İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan bu doğal tarihi güzellik her yıl yapılan kazılarla gittikçe gün yüzüne çıkmaktadır. Geçmiş dönemlerin tarihi havasını bize aktaran Efes, her yıl binlerce turistin durak noktası oluyor. Modern bir uygarlık olan bu kent, kültürel, bilimsel ve sanatsal anlamda yaptığı bütün çalışmalar ile büyüklüğünü kanıtlıyor.
İzmir’in ören yerleri arasında bulunan Efes, Antik tiyatro, Kral Yolu ve Celcus Kütüphanesi ile kendi devrinde önemli gelişmelere imza atmıştır. Ayrıca Artemis Tapınağı, dünyanın 7 harikasından biri olduğu için devlet tarafından da koruma altına alınmıştır. Güneşin doğuşuyla tüm gösterişiyle uyanan Efes, İzmir ören yerleri arasında gezi listenize almanız gereken yerlerden biri. Dünyanın ilk kiliselerinden biri olan Meryem Kilisesi’ni de barındıran bu yerin Hıristiyanlar için de büyük önemi var. Büyük Tiyatro’su ile birçok tarihi ana şahit olarak, günümüze izler taşımıştır. İzmir’in tarihi ve turistik yerleri nelerdir? merak edenlerin ilk olarak ziyaret etmesi gereken yerlerden biridir.
- Adres: Efes Harabeleri, 35920 Selçuk/İzmir
- Ziyaret Saatleri 2022: 1 Nisan – 31 Ekim: 08:30 – 19:30 arası açıktır. 31 Ekim – 1 Nisan: 08:30 – 17:00 arasında ziyarete açıktır.
- Giriş Ücreti Temmuz 2022: 200 TL
- Müze Kart: Geçerlidir.
3. Şirince
Adı gibi şirin bir memleket olan Şirince, dar sokakları ve samimi insanlarıyla İzmir turistik ilçeleri arasına giriyor. 21 Aralık 2012 gibi kıyamet senaryolarıyla insanların daha da ilgisini çeken bu yer her yıl on binlerce yerli ve yabancı turist akınına uğramaktadır.
Geleneksel binalarıyla dost canlısı bir ortam sunarak, sıcakkanlı insanlarıyla ön plana çıkmaktadır. Şehrin yoğun temposundan kurtulmak isteyenlerin gelmek isteyeceği bir yer olan Şirince, temiz havası ve yeşil doğasıyla ruhunuzu dinlendirecektir. Ayrıca hediyelik eşyalarıyla da döndüğünüzde sevdiklerinizi mutlu ederek unutamayacakları bir anı yaşatabilirsiniz.
İzmir turistik yerler arasında bulunan Şirince zengin şaraplarıyla da ünlüdür. Zamanında buranın eski adı Kırkınca iken Rumlar Kirkince adını vermişlerdir. Türkler gelince de Çirkince demeye başlamışlardır. Fakat İzmir’in doğal güzellikleri arasındaki bu güzide yer çirkin olamayacağı için sonrada adı Şirince olmuştur. Şirince İzmir’e gelenlerin mutlaka uğraması gereken yerler arasındadır. İzmir gezilecek tarihi yerler seçeneklerinize eklemeniz gereken bu şirin memleket tam size göre.
4. Kemeraltı Çarşısı
Dünyanın en eski pazarlarından olan Kemeraltı Çarşısı, İzmir gezilecek tarihi yerler arasında kendini gösteriyor. Bu çarşı, birçok geleneksel ürüne ev sahipliği yapıyor. Bu ürünlerin yanı sıra damak tadını bilen insanların uğrak notası olarak, farklı lezzet türlerini tatmaya gelen insanların sayısı da çoktur. Helenistik dönemden itibaren Pazar görevi gören burası, artan ziyaretçi potansiyelini her sene kanıtlıyor.
Türkiye’deki tarihi yerler açısından da ülkemizin önemli değerlerinden biridir. Ayrıca ekonomik ve kültürel bakımdan da katkı yapmaktadır. Buraya geldiğinizde sıcak bir kahve içerek çay bahçelerinde dinlenerek çevrenin güzelliğine varabilirsiniz. Klasik mobilyalar ile döşeli bir otelde kalarak kuş cıvıltıları içinde uyumak sizi iyi dinlendirecektir. Sabahın erken saatlerinde güne dinç başlayıp gezi rehberinizi tamamlamak çok kolay olacaktır. Otantik otelleri, sohbet edecek mekanlar ve tarihi yapılarıyla Kemeraltı Çarşısı sizleri bekliyor.
5. Agora
İzmir’de bulunan ve felsefenin başladığı, sanatın doğduğu yer olan Agora, İzmir’in simgesi olan eserler arasına almanız gereken bir yer. Roma döneminde yapılan bu şehir 3 kattan oluşmaktadır. Siyaset ve ticaret işlerinin yürütüldüğü yer anlamına gelen agora M.Ö 4. Yy’da inşa edilmiş fakat deprem ile yıkılınca M.S 178’de Roma imparatoru olan Marcus Aurelius tarafından yeniden onarılmıştır.
Bugünkü gördüğümüz yapı onun onarımının bir parçasıdır. Yapılan kazılarla önemli belgeler ele geçirilerek, geçmişe ışık tutulmuştur. Stoalar ile çevrelenen ortasındaki avluda dükkânlar, iş yerleri ve devletin belgeleri yer alıyordu.
Tarih severlerin ve turistlerin uğrak noktası olan Agora’yı, İzmir gezilecek yerler listesine almalısınız. Dönemin imkânlarına bakıldığında aslında nasıl modern bir yapı olduğu gözükmektedir. Osmanlı döneminde namazgâh olarak kullanılan bu yer 1932’de başlayan kazılar ile gün yüzüne çıkarılmıştır. Bu yüzden İzmir’in ören yerleri bakımından tarihsel bir önem arz eder.
- Adres: Namazgah Mah, Tarık Sarı Sk. No:29
- Giriş Ücreti Temmuz 2022: 50 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: 1 Nisan – 31 Ekim: 08:30 – 19:00 arası açıktır. 31 Ekim – 1 Nisan: 08:30 – 17:30 arasında ziyarete açıktır.
- Müze Kart: Geçerlidir.
6. St Polycarp Kilisesi
Romalılar tarafından yakılarak öldüren St. Polycarp adına yapılan kilisenin geçmişi 1625 yıllarına dayanıyor. Mimari yapısı ve özenli yapılmış işlemeler ile dikkatleri çeken kilise, İzmir’in tarihi ve turistik yerleri arasındadır. İçerisinde bulunan heykeller ile ziyaretçilerine görsel bir şölen sunuyor. Parlak döşemeler, freskler, tablolar ile orta çağın tarihi havasını hissettiren bu yer, yerli ve yabancı turist için güzel bir anı yaratma fırsatı sunuyor.
Ayrıca Hz. İsa’nın sarıldığı kefenin bir kopyası bulunması nedeniyle Hristiyanlar için ayrı bir öneme sahiptir. Çankaya meydanında bineceğiniz bir metro ile kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. St. Polycarp’ın şehit edilişini anlatan bir freskte kilisenin anlamını vurguluyor. İzmir tarihi eserleri listenize eklemenize gereken bu yer gerçek bir tarihi hava veriyor.
- Ziyaret Saatleri: Kilise Pazar günü hariç tüm günler 15:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır.
- Adres: Akdeniz, Necati Bey Blv. no:2/A, 35210 Konak/İzmir
- Telefon: (0232) 484 84 36
7. Meryem Ana Evi
İzmir tarihi eserler ve turistik mekanlar arasında bulunan ve 1952’de Vatikan’ın hac yeri olarak kabul ettiği bu yer mimari yapısı ile dikkat çekiyor. Her kilise gibi ibadet yeri olduğu için girişler uyarılar ile yapılmaktadır. 1891 yılında Lazarist Papazlar yaptığı araştırmalar sonucunda Meryem Ana’nın yaşadığı evin burada olduğu kabul edilmiştir.
Selçuk’ta bulunan Meryem Ana Evi, yabancı turistin yanı sıra yerli turistinde oldukça ilgisini çekiyor. İçeride ilahiler eşliğinde yapılan ayinler ile Hıristiyanlar dualarını ediyorlar. Bu yüzden içeride fotoğraf çekmek pek mümkün olmuyor. Bülbül dağı üzerinde bulunan bu ev, İzmir turistik yerleri arasına almanız gereken önemli bir yerdir.
- Giriş Ücreti 2022: Yetişkin: 15 TL Öğrenci: 5 TL Otopark Ücreti: 25 TL.
- Ziyaret Saatleri 2022: Meryem Ana Evi’ni her gün 08:00 – 18:00 arası ziyaret edebilirsiniz.
- Adres: Atatürk Mah. Mevki Küme Evleri 35922 Selçuk/İzmir
8. Kadifekale
M.Ö 4. yüzyıla kadar tarihi kalıntıları barındıran Kadifekale, 186 metrelik bir tepe üzerinde bulunuyor. Roma döneminde Büyük İskender’in komutanlarından Lymachos tarafından yaptırılan kalenin birçok bölümü yıkık olsa da hala önemli bir bölümü durmaktadır. Kale konumu itibariyle yüksek bir yerde bulunduğu için savunmaya oldukça elverişli olmuştur. 1317 yılından itibaren
Türklerin elinde bulunan kale, günümüzde İzmir’in tüm manzarasını gözler önüne seriyor. Yerli ve yabancı turistler tarafından da ziyaret edilen kale turizme de katkısı bulunuyor. Sarnıç, depo, 24 burca sahip kale ismini Büyük İskender’in düşmanı kraliçe Kaydafe’den almıştır. Günümüzde sağlam olan kısmında hediyelik eşyalar, el işi dokumalar ve çevresinde manzarayı seyredebileceğiniz kafeteryalar yer alıyor. İzmir’in tarihi mekanları arasında bulunan kale, merkezde gezilmesi gereken yerlerdendir.
9. İzmir Hisar Cami
İzmir’in en büyük camilerinden olan Hisar Camii, merkezi büyük kubbesiyle dikkat çekmektedir. 1592 yılında Yakup Bey tarafından yaptırılarak ibadete açılmıştır. Hat ve kalem süslemeleriyle ön plana çıkan eser, klasik dönemi çok iyi yansıtmaktadır. Kemeraltı’nda bulunan camii kesme ve moloz taştan yapılmıştır.
İzmir tarihi yerleri içinde bulunarak, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeyi başarıyor. Süslemelerin birçoğu ve sütun başlıkları hala orijinaldir. Giriş kapısında ise “İçeri giren güvendedir” yazmaktadır. 1813 ve 1980 yıllarına kadar 4 kez onarım geçiren caminin kitabesi bulunmamaktadır. İzmir tarihi eserler arasındaki bu mükemmel caminin bu yıllarda iç dekorasyonunda da değişikliğe gidilmiştir.
Adres: Konak, 904. Sk. No:52, 35250 Konak/İzmir
10. St. Jean Kilisesi
Hristiyanların kutsal yerlerinden biri olan St. Jean Kilisesi, İzmir tarihi eserler içinde yer alıyor. St. John veya Jean Hz. İsa’nın 12 havarisi arasındadır. Aziz Yahya olarak da bilinen St. Jean’in mezarı üzerine yapılmış bir kilisedir. Hatta Hz. Meryem’in de bir dönem burada yaşadığı düşünülüyor. Hz İsa, St. John’u çok sevdiği için Meryem Ana’yı da ona emanet ediyor.
O da Meryem Ana’nın Kudüs’te zarar görebileceğini düşünerek buraya getirmiştir. 101 yaşına geldiğinde Meryem Ana’yı sadece kendi bildiği bir yere gömdüğü düşünülüyor. Bizans İmp. Justiniaus tarafından inşa edilen kilisenin merkezinde Aziz Yahya bulunmaktadır. Kilisenin inşa tarihi ise M.S 1. Yüzyıla dayanıyor. Kiliseye ziyaretiniz sırasında yakında bulunan Ayasuluk’u da ziyaret etmeyi unutmayın.
- Giriş Ücreti 2022: 40 TL
- Ziyaret Saatleri: Her gün açık. Yazın 08:00’da açılarak 19:00’da kapanmakta ve kış döneminde 08:30’da açılarak 17:30’da kapanmaktadır.
- Adres: İsa Bey Mahallesi, St.Jean sok. No:4
11. Tarihi Asansör
Şehrin simgelerinden olan Tarihi Asansör, 1907 yılında Nesim Levi tarafından yaptırılmıştır. Mithatpaşa ve Şehit Nihat Bey caddelerini birbirine bağlayan bu asansör, zamanında ulaşımı büyük ölçüde kolaylaştırmıştır. Taş bölümün altında da bir yapım kitabesi yer alıyor. Yapının alt girişinde iki asansör, soyunma odası ve günümüzde kullanılmayan makine dairesi bulunuyor.
Holde ise süslemeler ve motifler dikkat çekiyor. Asansöre bindikten sonra terasa kolaylıkla ulaşılabiliyor. Asansör kabinine bindiğinizde pencereler geçip giderken semtin büyüleyici manzarasını izleyebilirsiniz. Aynı manzaranın daha güzel hali yukarıda sizi bekliyor. Üst tarafta Şehit Nihat Bey Caddesi’ne ulaşılabileceği gibi İzmir’in tarihi yapıları, lokantalarına ve sosyal mekanlarına uğrayabilirsiniz. Bu sayede lezzetli İzmir’in yemekleri ile manzaranın tadını çıkarabilirsiniz.
-
- Adres: Turgut Reis, Şht. Nihatbey Cd. 76/A, 03500 Konak/İzmir
- Telefon No: (0232) 293 47 80
- Ziyaret Saatleri: Her gün saat 06:00-00:00 arası açıktır.
12. Birgi Çakırağa Konağı
Mimari özelliklerini korumayı başaran Birgi Çakırağa Konağı, İzmir tarihi yerler arasında bulunuyor. Şerif Ali Ağa tarafından yaptırılan Konak, uzun süre kullanılmayacak durumdayken 90’lı yıllarda restore edilip müze haline dönüştürülüyor. Çiçeklerle zengin bir bahçesi, yüksek duvarları ve ahşap ev işçiliğiyle şehrin simgelerindendir. Üç katlı konağın ilk katında mutfak, ahır ve bekleme odası bulunuyor. İkinci katı kışlık olarak kullanılmaktadır.
Şömineyle ısınan evin duvarlarında da kalem işçiliği görülebiliyor. İkinci katta yer alan merdiven ile üçüncü kata çıkılabiliyor. Bu kat yazlık olarak kullanılmakta ve diğer katlara göre daha aydınlık ve süslüdür. Ayrıca Konak da İzmir ve İstanbul’un o döneme ait eski resimleri de bulunuyor. Bu nedenle İzmir’in tarihi eserleri arasında önem arz ediyor. Konağın inşa tarihi ise 1764’dür. Ödemiş’in Birgi beldesinde yer almaktadır. Şu an için ziyarete kapalıdır.
- Giriş Ücreti 2022: 10 TL
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi 08:00 – 19:00 Kış Dönemi 08:30 – 18:30
- Adres: İzmir Ödemiş ilçesinin 10 kilometre uzağında bulunan Birgi Belediyesi’ne ulaşarak konağa gidebilirsiniz.
13. Konak Meydanı
Konak ilçesinde bulunan Konak’a özgü bir meydandır. Saat Kulesi, Yalı Camii ve Belediye Binası burada yer alıyor. İzmir’in tarihi yerleri ve merkezi bir noktası olan meydana geldiğinizde fotoğraf makinenizi hazırlamayı unutmayın. Çünkü burası tarihe tanıklık eden bir yer. Tarihi Kemeraltı Çarşısı, Vapur İskelesi, Hükümet Konağı, Yemyeşil bir alan, denizin kokusu İzmir’i keşfetmek için sizi bekliyor. İster tarihi alanları ziyaret edebilir isterseniz de Kordon’da çimlere oturarak, denizin kokusunu içinize çekebilirsiniz.
14. Yalı Camii
Konak İlçesi’nde ve Konak Meydanı’nda bulunan Yalı Cami, sekizgen planıyla dikkat çekiyor. 1755 yılında yaptırılan camii, İzmir tarihi yerler arasında bulunuyor. Mehmet Paşa’nın kızı Ayşe Hanım tarafından yaptırıldığı düşünülen eserin yanına medrese yaptırılsa da günümüze kadar ne yazık ki gelemiyor.
Diğer camilerin yanı sıra minyatür özelliğiyle dikkat çeken yapı, tek şerefeli ve minareli inşa edilmiştir. Minyatür yapısına rağmen çini süslemelerinin oldukça zengin olduğu görülüyor. Giriş kapısının üzerinde ise 1. Dünya Savaşı sırasında hasar gördüğü ve onarıldığı anlatılıyor. İzmir tarihi mekanlar içindeki cami çinilerinin onarımı ise 1997 yılında Ümran Baradan tarafından yapılmıştır.
- Adres:Konak, İzmir Valiliği İç yolu No:4, 35250 Konak/İzmir
15. Uşakizade Köşkü
Uşakizade ailesi tarafından yaptırılan köşk, özellikle İzmir’in serin mekanına inşa edilmiştir. 1860 yılında Göztepe’de inşa edilen yapı, iki katlıdır. İlk katında iki salon, mürebbiye odası ve yemek odası yer alıyor. İkinci katta, iki oturma odası ve 4 yata odası bulunuyor.
Köşk, 1922 yılında Atatürk’ün ziyaretine de ev sahipliği yapmıştır. Burada kaldığı 16 günü Başkomutanlık Karargahı olarak kullanmıştır. Ömrü boyunca toplam beş kez burayı ziyaret etmiştir. 1951 yılından 1991 yılına kadar eğitim için kullanılmış olan köşk, İzmir tarihi mekanlar arasında bulunuyor. 1998 yılında restore edilmiş ve 2001 yılında aslına uygun olarak ziyarete açılmıştır.
- Ziyaret Saatleri 2022: Hafta içi 09.00-17.45 Cumartesi 10.00-16.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Gitmeden önce randevu almalısınız.
- Giriş Ücreti: Yoktur
- Adres: Mithatpaşa Cad. No:687-689 35280 Köprü / İzmir
16. Şadırvan Camii
Cami ismini hemen yanında bulunan şadırvanlardan almıştır. 1636 yılında yapılan cami, Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Bıyıkoğlu Camii diye geçmektedir. Çünkü Bıyıkoğlu Mahmut tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Camide yer alan kitabeden yangın geçirdiği ve onarıldığı görülmektedir.
Bu kitabe ise İzmir’in tarihi eserleri arasında kaynak olduğu için geçmişe ışık tutmaktadır. Ticaretin canlı olduğu bir alana yapıldığı için caminin avlusu bulunmamakta ve tek minareden oluşmaktadır. Caminin kuzey ve batıdan iki girişi bulunmaktadır. Kubbedeki kalem işi süslemeler ise dikkat çekicidir.
Adres: Konak, 892. Sk. No:14, 35250 Konak/İzmir
17. Bet İsrael Sinagogu
Mevcut sinagoglar İzmir’de yaşayan Yahudiler için yeterli gelmediğinde 1905 yılında yapımına başlanan Bet İsrael Sinagogu, 1907 yılında hizmet açıldı. Ekonomik nedenler sebebiyle 1950 yılına kadar ancak tamamlanan iç dekorasyon ile birlikte sinagog bugünkü halini aldı. Gri renkte gösterişsiz fakat oldukça büyük olan Sinagog’un orta kapısında kurucularının adları yer alıyor.
Yani sinagog için bağış yapanların listesi. Dışı gösterişsiz olsa da iç dekorasyonu büyüleyicidir. Ayrıca yapıda çocuklar için gizli oturaklar da bulunuyor. İki katlı olan yapının alt katı erkekler üst katı kadınlar içindir. Günümüzde üst katı kullanmak yerine sağda kadınlar solda erkekler alt katta yer alıyor. 400 kişilik kapasitesiyle İzmir tarihi eserler arasında ziyaretçilerini bekliyor.
Adres: Turgut Reis, Mithatpaşa Cd. No:265, 35280 Konak/İzmir
18. Dario Moreno Sokağı
İzmir tarihi yerler arasında kentin kültürel kokusunu hissettiren yerlerden birisi de Dario Moreno Sokağı’dır. Tarihi asansör ile Güzelyalı arasında bulunan sokak, farklı yerleri gezmenizi teşvik etmesiyle oldukça dikkate değer. Sokak ismini ise tiyatrocu, piyanist ve sanatçı olan Dario Moreno’dan almıştır. Asıl adı David Arugete olmakla beraber Musevi asıllı bir Türk’tür. Sokak boyunca da zaten kendine ait hatıraları görebilirsiniz. Yerli ve yabancı turistin uğrak noktası olan Dario Moreno Sokağı’nda günümüzde de eğlenceli aktivitelere şahit olabilirsiniz. Çevresindeki butik kafeler, taş yolu ve nostaljik havasıyla kendinizi huzurun adresinde bulabilirsiniz. Buraya geldiğinizde boyoz ve kumru yemeyi ihmal etmemelisiniz.
19. Abacıoğlu Hanı
Yine karşınızda farklı kültürel havası ve mimarisiyle Abacıoğlu Hanı var. Huzur veren ortamıyla ön plana çıkan han, İzmir tarihi eserler arasında bulunuyor. Asimetrik olarak inşa edilen hanın ortasında büyük bir avlu bulunuyor. Bu avlunun etrafında ise iki katlı dükkanlarda ticaretler yapılıyor. Hanın yapılış tarihi ise 18. Yüzyıla kadar gidiyor. 1900’Lü yıllarda hem meyve sebze satılıp hem de araçlar ve yolcular için hareket merkezi olmuştur. Kemeraltı’nda bulunan Han, kuş sesleri arasında kahvenizi yudumlamak için ideal bir noktadır. Ayrıca oldukça fotojenik fotoğraflar çekmenize de yardımcı olan bir atmosferi var. Günümüzde restoran, kafeterya, halıcı ve çay bahçesi dükkanlarıyla ziyaretçisini ağırlamaktadır.
Adres: Güneş, Anafartalar Cd. No:226, 35250 Konak/İzmir
20. Salepçioğlu Camii
İzmir tarihi mekanlar arasındaki Salepçioğlu Camii, minimal tasarımıyla ilgi çeken eserlerimizdendir. İsmini yaptıran kişiden yani Salepçizade Hacı Mehmed Ağa tarafından almıştır. Caminin yapım tarihi ise 1897-1905 yılları arasını kapsıyor. Günümüzde ise kuran kursu olarak faaliyet göstermektedir. Caminin dış duvarlarının ve iç boyasının rengi koyu yeşil olarak dikkat çekmektedir.
Kemeraltı, Anafartalar caddesi, Beylerbeyi Sokağı ve Kestelli Caddesi arasında bulunmaktadır. Yine iç tasarımdaki kalem işi süslemeler camiye zenginlik katmıştır. Geçmişte minaresi iki kez yıkılmış ve onarılmıştır. En önemli yönlerinden birisi de iki katlı olmasıdır. Alt katta medrese üst katta cami bulunuyordu. Farklı tarz mimari özelliğiyle görülmesi gereken yerlerden birisidir.
Adres: Uğur, Dr. Faik Muhittin Adam Cd. No:48, 35260 Konak/İzmir
21.Sığacık Kalesi
İzmir Seferihisar’da yer alan Sığacık Kalesi, Sığacık Mahallesi ve Sığacık Limanı’nda bulunuyor. Selçuklular dönemine giden tarihçesi vardır. Osmanlı döneminde sıkça onarılan kale, Kanuni döneminde daha çok deniz üssü olarak kullanılmıştır. Hatta Rodos Seferi için donanma komutanı Parlak Mustafa Paşa tarafından kullanılmıştır. Kalenin içinde mescit, hamam ve cami bulunmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 3 kapısı olduğu tahmin edilse de yeri tam olarak bilinmemektedir. İzmir’in tarihi yerleri arasında bulunan bu kaleye uğradığınızda bölgede bulunan plajları da ziyaret edebilirsiniz. Sığacık başlı başına bir görsel şölen sunduğu için ziyaretinizden asla pişman olmayacaksınız.
22. Teos Antik Kenti
İzmir tarihi eserler içinde bulunan bir başka güzellik ise Teos Antik Kenti. Bir sanat kenti olarak anılan Teos, zamanında birçok şair ve filozof yetiştirmiştir. Sığacığın bir başka güzel eseri olan bu yeri Sığacık Kalesiyle birlikte gezerek bitirebilirsiniz. Bu mekanda Agora, Tiyatro, Odeaon, Surlar, Antik Liman, Dionysos Tapınağı ve Helenistik dönem kalıntıları sizi bekliyor. Hatta 2016 yılında çıkarılan kazılarda görülen 2 bin yıllık kira sözleşmesi kentin önemini bir kez daha kanıtlıyor. Kentin bir bölümü harabe halinde olsa da tarihi izlerini hala sergilemeye devam ediyor. Tarihçi Heredot’un “Dünyanın en ılımlı yeri” dediği Teos Antik Kenti mutlaka Sığacık gezinize sığdırılmalıdır.
- Adres: Sığacık, Teos Cd. No:151, 35460 Seferihisar/İzmir
- 2022 Temmuz Giriş Ücreti: 20 TL
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 08:00 – 19:00 Kış Dönemi: 08:30 – 17:30
- Müze Kart: Geçerli
23. Efes Arkeoloji Müzesi
Yerli ve yabancı turistin uğrak noktalarından biri olan Efes Arkeoloji Müzesi, İzmir tarihi yerler listesi yapanların ilk gezi noktalarından biri olmaya devem ediyor. Tanrı heykelleri, Artemis Heykeli, Eros, İsis heykeli ve mitolojik öğeler müzenin en dikkat çeken tarihi eserlerindendir. Ziyaretiniz sırasında zamanın heykeltıraşlarının mükemmel el emeğini yakından görebileceksiniz.
Helenistik dönemden Osmanlı dönemine kadar karma bir sergiyle karşılaşacaksınız. Müze içerisinde 6 adet sergi salonu bulunmaktadır. Bu salonlarda eski paralar, mezar buluntuları, imparator eserleri gibi toplamda 64 bin eser yer alıyor. Günlük yaşam eşyalarından, tıp eşyalarına, kozmetik eşyalarına ve eğlence araçlarına kadar yelpaze oldukça geniş. Bu nedenle Efes Antik Kenti’ne geldiğinizde uğramanız gereken bir yerdir.
- Müze Giriş Saatleri: Yaz mevsiminde 08:00-19:00 arası kış mevsiminde 08:30-17:00 arasıdır. Her gün ziyarete açıktır.
- Giriş Ücreti 2022: 50 TL. Müzekart geçerli.
- Adres: Atatürk Mh., Uğur Mumcu Sevgi Yolu, 35920 Selçuk/İzmir
24. İzmir Tarih ve Sanat Müzesi
Toplamda 3 adet sergi salonuna sahip olan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, 2004 yılında faaliyete girmiştir. Taş eserler bölümünde; heykeltıraşlık ve mimariye ait plastik eserler yer almaktadır. Bu bölümde heykeltıraşlık okulunun gelişimini izlemek mümkün. Lahit ve mezar stelleri, gladyatör ve imparatorluk oyunlarının olduğuna dair yazıtlar, tanrı, tanrıça ve kahramanlara ait heykeltıraş eserleri en çok dikkat çeken tarihi eserler arasında. Seramik eserler bölümünde; 7000 yıllık İzmir ve çevresinde bulunan seramikler sergilenmektedir. Ayrıca İzmir’in deniz ticaretinin önemini vurgulamak için simgesel dükkanlar yer alıyor. Kıymetli eserler bölümünde ise; İzmir’in en nadide eserlerinin üç ayrı bölüme ayrılmasını göreceksiniz. Altın, bronz, gümüş sikkeler ve kıymetli taşlar bu bölümde dikkat çekmektedir.
- Giriş Ücreti Temmuz: 2022 itibarıyla giriş ücreti 20 TL’dir.
- Adres: Kültür Park Fuar Alanı, Montrö Kapısı
- 2022 Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri: 08:00 – 19:00 Gişe Kapanış: 18:30
- 2022 Kış Dönemi Ziyaret Saatleri: 08:30 – 17:30 Gişe Kapanış: 17:00
25. Selçuk Ayasuluk Kalesi
Ayasuluk Tepesinde yer alan kale, 17 kuleyle güçlendirilmiş bir yapıdır. Moloz taş ve tuğla kullanılarak yapılmış ve iç yapıların bazıları depremlerde yıkılmıştır. Kalenin en üstünde yer alan bir sarnıç, etrafındaki çeşme ve hamamın su ihtiyacını gideriyordu. Kalenin içinde ise zor ayakta duran bir cami ve eskiden kullanılan evlerin temelleri ortaya çıkarılmıştır. Bu evler iki katlı olup üstü yaşam alanı ve altı ahır olarak kullanılıyordu. Ayasuluk Kalesi içerisinde en dikkat çeken şeyler ise ortalıkta gezinen kaplumbağalardır. İzmir tarihi eserler arasında biraz bakımsız kalsa da görülmeye değer bir yer.
- 2022 Yaz Dönemi Ziyaret Saatleri: 1 Nisan – 31 Ekim: 08:00 – 18:00
- 2022 Kış Dönemi Ziyaret Saatleri31 Ekim – 1 Nisan: 08:30 – 16:30 arası ziyarete açıktır.
- Giriş ücreti Temmuz 2022: 50 TL’dir. Müze kart geçerlidir.
- Adres: Atatürk, Atatürk Cd. No:2, 35920 Selçuk/İzmir
26. Çeşme Kalesi-Müzesi
Çeşme manzarasını seyretmek için mükemmel noktalardan biri olan Çeşme Kalesi, 2. Beyazıt döneminde yani 1508 yılında yapılmıştır. Mimar Mehmet Oğlu Mehmet tarafından yapılan kalenin içinde ayrıca bir arkeoloji müzesi yer almaktadır. Toplam 480 eser barındıran Çeşme Müzesi içerisinde etnografik eserler, sikkeler ve arkeolojik eserler bulunmaktadır. Kalenin yapılma nedeni ise denizden sürekli saldırılar gelmesi ve açık bir konumda bulunmasıydı. İzmir tarihi mekanlar arasındaki kale, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne de konu olmuştur. Tanrı, tanrıça heykelleri, büstler, kaplar ve mermer heykeller dikkat çekmektedir.
- Giriş Ücreti 2022 Temmuz: 50 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Yaz dönemi 08:00-19:00 Kış Dönemi ise 08:30-17:30
- Adres: Musalla, 1015. Sk., 35930 Çeşme/İzmir
- Tel: 02327126609
27. Çandarlı Kalesi
Çandarlı Kalesi içerisinde bulunan antik taşlardan kalenin sürekli yıkılıp yeniden yapıldığı düşünülmektedir. 14. Yüzyılda Cenevizliler tarafından kölelerce Foça’dan taş taşıtılarak restore edilmiştir. 5 kule, kapı, mazgallar, duvarlara sahip olan kale günümüzde görkemiyle ziyaretçileri beklemektedir. İzmir’in tarihi eserleri arasında mükemmel manzaraya sahip bir başka kaleden biridir. Zaman içinde Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlıların eline geçmiştir. Dikili ilçesinde bulunan kale, 1429 yılında Çandarlı Halil Paşa tarafından 16 metre yüksekliğinde günümüzdeki halini alacak şekilde yeniden restore edilmiştir.
- Giriş Ücreti: bulunmamaktadır.
- Adres: Çandarlı, Kale Sk., 35985 Dikili/İzmir
28. Aydınoğlu Mehmet Bey Camii
Ödemiş’te yer alana cami, Aydınoğulları’ndan günümüze ulaşan bir tarihi eserdir. Selçuklu mimari özelliklerini taşıyan cami halk arasında Aslanlı ve Ulu Cami olarak da anılır. 1312 yılında yaptırılan cami bir külliye olarak inşa edilmiştir. Yani Camii, hamam ve medrese olarak hizmete açılmıştır. Fakat günümüze sadece camisi ve bahçesinde türbe gelebilmiştir.
Caminin en dikkat çeken noktalarından biri duvardaki antik aslan heykelidir. Lidyalılardan kaldığı düşünülen M.Ö 1000 yıllarında yapıldığı düşünülüyor. Ayrıca caminin minaresi alışılagelmiş arka sağ yerine ön sağ köşede bulunuyor. Cami minaresindeki renkli baklava şeklindeki desenleri ise estetik bir görüntü sunuyor. Cami içindeki İznik çinileri ve ahşap süslemesi de oldukça dikkat çekiyor.
Adres: Birgi, Uluselvi Sk., 35750 Ödemiş/İzmir
29. Ahmet Priştina Kent Arşivi Müzesi
Bina 1932 yılında öncelikle İtfaiye merkez binası olarak kullanılma amacı taşıyordu. Yaklaşık 71 yıl bu amaca hizmet eden binanın mimarı Mesut Özok’tur. 2002 yılında restore edilerek İzmir’in tarihi eserleri için müze olarak tasarlanmıştır. 2004 yılında da açılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin ilk kent arşivi müzesi olma özelliği taşıyor.
Müze; Konak, Şair Eşref Bulvarı’nda yer alıyor. İzmir Belediye Başkanlarından olan Ahmet Priştina bu müzenin oluşturulması için büyük emek harcamıştır. Bu nedenle ölümünün ardından APİKAM(Ahmet Priştina Kent Arşivi Müzesi) adı verilmiştir. Müzede yer alan eserler ise kurulduğu yıldan 2001 yılına kadar geçen sürede yaşanan olayları arşiv ve belgelerle sergileniyor.
- Adres: Çankaya, A 1, Şair Eşref Blv., 35210 Konak/İzmir
- Ziyaret Saatleri: Hafta İçi: 08:30 – 17:30, Cumartesi Günü: 09.00 – 17.00, Pazar günleri kapalıdır.
- Randevu iletişim: 0232 293 3905 – 0232 293 3911
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
30. Serapis Tapınağı
Hadrianus zamanında yapılan Serapis Tapınağı, İzmir gezilecek yerler arasında bulunuyor. İncil’de ismi geçen 7 kiliseden biri olan tapınak, Bergama sınırları içindedir. Kırmızı tuğlalarla inşa edilmesinden dolayı Kızıl Avlu olarak da anılmaktadır. Avlusunda Mısır’ın heykeltıraş sanatlarını yansıtan birçok heykel bulunuyor.
270 metre uzunluğundaki tapınak, 20 metre yüksekliğe sahiptir. Yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası olan bu tarihi eserde bölgedeki en büyük mermer bloğu yer alıyor. Altında akan Selinus çayı nedeniyle tapınak “ne yerde, ne gökte” anlamını taşıyor. Kuleli iki yapı barındıran ve apsisli bazilika tarzdaki bu tapınak günümüzde biraz harap halde. Lakin günümüzde hala tarihi eser hissiyatını verebiliyor.
- Giriş Ücreti: Kızıl Avlu 2022 Temmuz ayı itibarıyla giriş ücreti 20 TL’dir.
- Ziyaret Saatleri: Kış Dönemi 08:30 – 17:30, Yaz Dönemi: 08:00 – 19:00
- Adres: İslamsaray, Bergama Yolu 1. Km, 35700 Bergama/İzmir
31. Phokaia Antik Kenti
Antik Çağ’da 12 İon kentinden biri olan Phokaia, ismini çevre adalarda yaşayan fok balıklarından almıştır. Günümüze ise değişerek Foça olarak gelmiştir. Yapılan kazılarla birlikte kentin tarihi M.Ö 2000 yıllarına kadar gitmektedir. Yapılan kazılar Athena Tapınağı’nın üzerinde bulunan kayalıktan başlayarak, Beş Kapılar bölümünde sona erer. Kente birçok onarım gerçekleşse de asıl büyük onarımlar Cenevizliler ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde gerçekleşir. Beş Kapılar Kalesi, Pers Anıt Mezarı gibi önemli tarihi eserleri ziyaretiniz sırasında gezebilirsiniz.
32. Bergama Antik Kenti
8500 yıllık tarihi geçmişi olan Bergama Antik Kenti, İzmir’in tarihi eserlerine açılan en büyük kapılardan biri. Bilim ve kültürel alanlarda önemli keşiflerin yanı sıra farklı bilimlerin gelişmesini de yakından izledi. Örneğin tıpta kullanılan ilk aletler yine burada bulunmuştur. Sadece bilim değil kültürel ve sanatsal etkinliklere de ev sahipliği yapmıştır. Pergamon olarak da anılan kentin anlamı “korunaklı kale”dir. İlk Asya kütüphanesine, ilk hastaneye, ilk deri parşömene, ilk doğal tedavileri içerisinde barındıran bir kenttir. Zeus sunağı ve 10 bin kişilik tiyatroyu da geziniz sırasında inceleyebilirsiniz. Asklepios Tapınağı, Kızıl Avlu Tapınağı ve büyük sütunlar sizi bekliyor.
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 1 Nisan- 1 Ekim: 08:00-19:00 Kış Dönemi: 1 Ekim- 1 Nisan: 08:30-17:30
- Giriş Ücreti Temmuz: 2022 Yılında 100 TL’dir.
- Adres: Kurtuluş Mah. Akropol Yolu No: 2 Bergama
33. İzmir Etnografya Müzesi
Neoklasik tarzda inşa edilen İzmir Etnografya Müzesi, ilk olarak 1831 yılında hastane olarak kullanılmıştır. 2 Aralık 1984 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilmiştir. Bu süreçten sonra etnografik eserler sergilenmeye başlanmıştır. Toplam 3 katlıdır. İlk iki kat sergi salonu 3. Kat il kültür ve turizm müdürlüğüdür. İlk kat üç bölümden oluşuyor. İlk bölümü el işlemeleri, ikinci bölümü keçecilik, nalıncılık ve tenekecilik işleri, üçüncü bölümü ise halk oyunları, deve güreşlerine ait eşyalar, efe kıyafetleri tanıtılmaktadır. Koridorlarda ise para keseleri, cam ve el işlemeleri bulunmaktadır.
2. Katın ilk bölümünde 19. Yüzyıla ait gelin odalarının bir görünümü ve oturma odası, sünnet odası gibi şeyler bulunmaktadır. O döneme ait mutfak eşyalarını da burada görebilirsiniz. İkinci bölümde ise kadın süs eşyaları, gelin başları, Osmanlı’ya ait paralar, kitaplar ve yazı takımlarını inceleyebilirsiniz. Müze, İzmir tarihi eserler bakımından geçmişe ışık tutan önemli merkezlerdendir.
- Tel 1: 02324890796
- Tel 2: 02324837254
- Adres: Yeşiltepe, Izmir Arkeoloji Müzesi, Halil Rıfat Paşa Cd. D:No:4, 35250 Konak/İzmir
34. Saadet Hatun Hamam Müzesi
Selçuk ilçesinde yer alan Saadet Hatun Hamam Müzesi, Efes Antik Kenti’nin hemen yanında bulunuyor. Bu nedenle iki yeri birden gezerek aradan çıkartabilirsiniz. Türkiye’nin ilk hamam müzesi olan bu yapı, 16. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kitabesi yok olduğundan tam tarihi bilinemiyor. Soğuk, ılık ve sıcak olmak üzere 3 bölüme ayrılıyor. Efes Müzesi’nin etnografik eserlerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle Efes’in tarihi eserlerini de burada görebilirsiniz.
35. Klaros Antik Kenti
Menderes ilçesinin 35 km güneyinde bulunan Klaros Antik Kenti’nin tarihi M.Ö 7. Yüzyıla kadar dayanmaktadır. Kolophon’un baş tanrısı Apollo adına inşa edildiği düşünülmektedir. Ziyaretiniz sırasında heykeller ve sütunlar sizi karşılayacaktır. 20. Yüzyıldan itibaren yapılan kazılarla tüm kent ortaya çıkarılmıştır. Kitabeler ve Apollo heykeli bunlardan biridir. 12 İon şehri arasında değerlendirilmeme sebebi buranın bir kehanet merkezi olmasıdır. Apollon’un kutsal merkezi olarak da nitelendirilir. Buradan çıkan birçok eser İzmir Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir.
36. Beş Kapılar Kalesi
Foça’da yer alan bu kale, tüf taşından yapılmıştır. Tarihi 11. Veya 12. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Arkaik dönemden başlayarak Osmanlı dönemine kadar çeşitli onarımlar geçirmiştir. Surlar üzerinde 4 kule vardır ayrıca yan yana dizili beş kapıdan giriş sağlanır. Kalenin orta kısmında yer alan yazıda ise “Sultan Süleyman’ın oğlu Sultan Mustafa’nın silahdar ağası İskender eliyle yapıldı” yazmaktadır. Burada biraz daha övgüyle ve uzun bahsetmektedir. Kale özellikle gün batımlarında doyumsuz bir seyir zevki sunar. Denize bakması ise bu zevki katlar. En büyük onarımı Cenevizliler ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaşamıştır. İzmir tarihi ve doğal güzellikleri nelerdir? görebilmek için mutlaka ziyaret edilmelidir.
37. Metropolis Antik Kenti
Kuruluşu 5 bin yıl öncesine kadar dayanan bu kent, İzmir’in Torbalı ilçesinde yer alıyor. Efes’e 30 km uzaklıktaki kentin anlamı “Ana Tanrıça Kenti”dir. Yapılan kazılarla birlikte birçok ana tanrıça heykelciği bulunmuştur. Ayrıca bulunan sikkelerdeki betimlemelerde bunun bir kanıtıdır. 1970 yılında başlayan araştırmalar günümüzde Doç. Dr. Serdar Aybek tarafından hala devam etmektedir.
Büyük bir tiyatro, stoa, latrina (tuvalet), hamam, dönem evleri ve güreş alanı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Erken ve Orta Tunç Çağı’na ait baltalar ve seramikler de bulunmuştur. Roma İmparatorluğu döneminde zenginleşen kent, savaşlar nedeniyle küçülmüştür. Daha sonra Aydınoğulları Beyliği’ne girse de eski günleri geri gelmemiştir.
- Adres: Yeniköy Mah. Metropolis Cad, Sevgi Yolu Sk., 35860
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi: 09:00 – 19:00, Kış Dönemi: 08:00 – 17:00 arası açıktır.
38. Yedi Uyuyanlar Mağarası
Hristiyanlıkta ve İslamiyette önemli bir yeri olan Yedi Uyuyanlar Mağarası, Kuran-ı Kerim’de sözü geçen Ashab-ı Kehf olayının yaşandığı yerdir. Yıl içinde milyonlarca turistin uğrak noktası olduğu gibi Türkiye tarihi yerler içinde önemli bir noktadır.
Dünyada bu olayın geçtiği düşünülen 33 mağara vardır. 4ü Türkiye’de ve bunlardan biri Selçuk’tadır. Roma İmparatorluğu’nun zulmünden kaçan dine inanmış 6 kişi kaçarken yolda karşılaştıkları bir çobanla birlikte 7 kişi olurlar. Çoban onları bir mağaraya götürür ve 309 yıl burada uyurlar. Kehf Suresi’nde de bu olaydan bahsedilir. İzmir doğal yerler arasındaki mağara 1927 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkmıştır.
39. Klazomenai Antik Kent
İzmir Urla’da bulunan bu kent, 12 İon kenti arasındadır. Limantepe’de bulunan bu mekan, 4000 yıllık bir tarihe ev sahipliği yapıyor. Saray yapısını andıran otorite merkezi olan koridorlu evin bir bölümü kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır. Şehir suyu ve tek mekanlı oval evleri de ziyaretiniz sırasında görebilirsiniz. Bu evlerde ocak ve fırın kalıntıları bulunmuştur.
Kentin en dikkat çeken yeri ise M.Ö 6. Yüzyıla dayanan zeytinyağı işlikleridir. Zeytinyağı öğütme taşları, ayrıştırma işlemleri, el havanları gibi önemli kalıntılar yer alıyor. Üstelik bu kentteki aletler, büyük üretime dayalı mekanizmalardı. Öncelikle hanelere yetecek kadar üretim yaptıkları daha sonra ihracata yönelik üretim yaptıkları öğrenilmiştir. İzmir tarihi mekanlar arasındaki bu kentte ayrıca yağları saklamak için depolar da bulunmaktadır.
40. Dünya Barış Anıtı
1933 yılında Sivas Katliamı yangınında yaşamını yitiren 33 aydın insanın hatırası için yaptırılan Dünya Barış Anıtı, 2004 yılında inşa edilmiştir. İzmir Karşıyaka belediyesinin yaptırdığı anıt, tarihi yerler arasında bir simgedir. Daha sonrasında çıkarılan yasa ile Bayraklı Belediyesi’ne geçmiştir. Üç asansöre sahip anıta asansörle çıkarak 25 metreden İzmir manzarasını seyredebilirsiniz. İzmir’in simgelerini öğrenmek isteyen yerli ve yabancı turistler için kısa fakat güzel bir durak noktasıdır. İki avucunda dünyayı tutan bir insan şekliyle herkesin ilgisini çekmektedir.
Adres: Doğançay, 35510 Bayraklı/İzmir
41. Atatürk Evi Müzesi
1875-80 yılları arasında bir halı tüccarı tarafından ev olarak yapılan bina 1922’de terk edildikten sonra hazineye geçmiştir. Atatürk’ün şahsi çalışmalarını yürüttüğü bu ev, 1926’da İzmir Belediyesi tarafından satın alınmıştır. İç dekorasyonu yenilenerek Atatürk’e hediye edilmiştir. Atatürk’ün yaşamı boyunca İzmir’e geldiğinde pek çok kez burada kalmıştır. 1938’de vefatı üzerine kız kardeşine geçmiştir.
1941 yılında ilk kez müze olarak hizmete açılmıştır. 1978’de içerisine etnografik eserler eklenmiş ve ismi Atatürk ve Etnografya Müzesi olmuştur. Bu eserler yeni binaya taşındıktan sonra son olarak Atatürk Müzesi ismini almıştır. Atatürk’ün kullandığı odalar, uşak halısı, kristal bir ayna, dönemin özelliklerini yansıtan sandalyeler, Atatürk’ün yazı takımı, vazolar ve yağlıboya tabloları gibi tarihi eserler yer almaktadır.
- Giriş Ücreti: Yoktur.
- Adres: Atatürk Cad. (Birinci Kordon) No:248 – Alsancak
@mekan360
42. Selçuk İsa Bey Camii
1375 yılında Aydınoğlu İsa Bey tarafından yaptırılan camii, Anadolu beyliklerinin nadide eserlerindendir. Günümüzde Artemis Tapınağı ve St. Jean kilisesi arasında kalmaktadır. Selçuk ilçesinde bulunan caminin iki giriş kapısı bulunmaktadır. Geometrik süslemeler ve yazıların dikkat çektiği batı kapısı ve pencereler, geçmişe ışık tutar.
19. Yüzyıla gelindiğinde kervansaray görevi gören caminin kubbelerinde de Selçuklu çinilerine rastlanır. 1975 yılında kapsamlı bir restorasyon sonucunda tekrar ibadete açılmıştır. İzmir gezilecek yerler arasındaki caminin kesme taştan yapılan kaleyi anımsatan açık bir avlusu bulunmaktadır. Yine mermer mihrapta renkli taş işçiliği görülmektedir.
43. Peterson Köşkü
Köşk ismini aldığı bir tacir olan John Peterson tarafından yapılmıştır. 1859 yılında yapılan köşk, 38 odalıdır. Toplam 7 kez değişiklik geçiren köşkün yapı malzemeleri İngiltere ve Avrupa’dan gelerek çeşitlilik oluşturmuştur. 1991 yılında Turizm Bakanlı’ğının başlattığı çalışmalar sonucunda çevresi düzenlenmiştir.
49 yıllığına Kültür Bakanlığı tarafından İzmir Belediyesi’ne kiralanmıştır. Şömineler, tavan süslemeleri ve çini panolar geçmişte yapıldıysa da günümüze gelememiştir. Yemek ve balo salonu, oyun salonu, dinlenme alanı ve yatak odası batı ve doğu kanadında yerini almıştır. İlimizin tarihi ve turistik yerleri arasındaki köşkün birçok tarihi malzemesi geçmişte çalınmıştır. Fakat hala tarihini sergilemektedir.
44. Perili Köşk (Forbes Köşkü)
Levanten Malikâneleri arasında bulunan Perili Köşk, şirin bir tarihi yapıdır. Kaliteli malzeme ve özgün işçiliği detaylarda saklıdır. Buca ilçesinde yer alan köşk, 1908 yılında Forbes Ailesi tarafından yaptırılmış ve 1950 yılında SSK’ya geçmiştir. Forbes Caddesi’ne adını veren yapı, 1999 yılında restore ettirilmiştir. Sivri bir çatıyla yükselen köşkün merdiven korkuluklarında kabartma kurbağa ve yılan motifleri dikkat çekmektedir. Bu motiflerin yanı sıra tavan ve duvarlarda kartal ve eros kabartmaları yer almaktadır. Pencere kepenkleri ise dekoratif bir görünüm katması için Londra’dan getirilmiştir.
45. Aziz Vukolos Kilisesi
1886 yılında Ortodoks inancına sahip Ermeniler tarafından inşa edilen kilise, 1922 yangınında hasar almayan tek Ermeni yapısıdır. 1887’de ibadete açılan kilise, 1924 yılında Atatürk’ün arzusuyla Asar-ı Atika Müzesi olmuştur. 1951 yılında depo ve opera çalışma salonu olmuş ve 1990’da bir yangın geçirmiştir. İzmir Belediyesi’ne 2003’te geçtikten 5 yıl sonra restore ettirilmiştir. 2010 yılından sonra kültürel aktiviteler için kullanılan kilisede 2014 yılında 1922 yılından sonra ilk kez bir ayin düzenlenmiştir. Taş ve tuğlalarla inşa edilen kilise Konak’ta ziyaretçilerini bekliyor.
46. Radyo ve Demokrasi Müzesi
Dünya’daki 390 radyo müzesinden bir tanesi de ülkemizde bulunmaktadır. 1900’lü yılların başında yapılan bina bir diğer adıyla Asmalı Ev olarak da bilinir. 2013 yılında ziyarete açılmıştır. İzmir’in tarihi yerleri arasındaki müze yakın zamanda açılsa da içerisinde tarihe meydan okuyan 150 radyo bulunuyor. Ayrıca interaktif eserler, pikaplar, plakların yanı sıra bir de kütüphanesiyle dolu dolu bir müzedir. 6 ayrı odaya daha sahip olan müzeyi kronolojik bir şekilde gezebilirsiniz. Aylık olarak düzenlenen bilgilendirici filmler ve söyleşiler sayesinde müze daha değerli bir hal alıyor. Yaratıcı drama gösterileri ile hem çocuklar hem de yetişkinler geziden zevk alabiliyorlar.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
47. St. Helen kilisesi
Bizans imparatorunun eşi Saint Helen adına yapılmış bir kilisedir. 1904-1905 yıllarında yapılan kilise, önceleri Kardelya olarak anılıyordu. Günümüzde hala ayinlere ev sahipliği yapan kilise, İtalyan-Levanten bir aile olan Aliottilerin kendi istekleriyle bağışladıkları bir arsaya yapılmıştır. Kilisenin mimarı aynı zamanda Saat Kulesi’ni yapan Raymond Charles Perre’dir. Karşıyaka merkezde bulunan bu yapının içerisinde Hz. İsa’nın yaşamını anlatan panolar bulunmaktadır. Neogotik tarzda yapılan kilise sivri mimarisiyle dikkat çekiyor. İç kısmı 1968 yılında restore edilmiştir.
48. Santa Maria Katolik Kilisesi
Halit Ziya Bulvarı’nda bulunan kilise, 1689 yılında ibadete açılmıştır. Meryem Ana’ya ithaf edilen Santa Maria Katolik Kilisesi, 1889 yılında çıkan yangında kullanılamaz hale gelmiştir. Fakat 2 yıl sonra tekrardan onarılmış ve ibadete açılmıştır. Fransiskenler tarafından yapılan bina, denize yakın olduğu için Denizciler Kilisesi olarak da anılır. 200 kişilik cemaatiyle birlikte İtalyan Katolik kilisesi olarak kullanılıyor. Alsancak’taki yapı, bağımsız olarak yapıldığı için tek bir bina olarak tarihsel özelliklerini yansıtmaktadır. 3 adet kapısı bulunan kilisenin ana kapısı ayin günlerinde açılır. İzmir turistik yerler arasındaki kilisede mermer ve altın varaklı süslemeler de göze çarpmaktadır.
- Ziyaret Saatleri 2022: Salı: 09:00 – 17:00, Çarşamba: 09:00 – 17:00, Perşembe: 09:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır.
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
49. Murat Köşkü
1880 yılında yapılan Murat Köşkü, İzmir Bornova ilçesinde yer almaktadır. İngiliz Edward ailesi tarafından yapılan köşk, bir dönem çocuk yuvası olarak kullanılmıştır. Murat ailesinin İngiliz ailesinden köşkü satın alması nedeniyle ismi de değişmiştir. 2001 yılında bir restorasyon geçiren köşk, daha sonra öğrenciler için sosyal hizmet vermiştir. Ege Üniversitesi’ne 2005’de geçtikten sonra yine öğrenciler için bir merkez olmuştur. Günümüzde ziyaret edenler için bir de kafeteryası bulunmaktadır.
50. Allianoi Antik Kenti
Bergama’da bulunan kent, 30 bin metrekarelik bir alanda yer almaktadır. Ilıca kompleksini barındıran kent bir termal kent özelliği taşır. 1998 yılından bu yana kazılar sürmektedir. Sağlık Tanrısı Asklepion’un Yurdu olarak bilinmektedir. Yapılan kazılar sırasında Erken Tunç Çağı’na ait Yortan Kabı ele geçirilmiştir. İki taş balta ve çakmak taşı eserleri de buradan çıkarılmıştır. Mevcut binaların birçoğu M.S 2. Yüzyıla aittir. Caddeler, sokaklar, insulalar ve nymphaeumlar(anıt) bu dönemde planlanmıştır. Osmanlı dönemine ait ise birkaç sikke bulunmuştur. Kentin en ünlü eseri Peri Kızı’dır. Tıbbi aletler, kemikler, çeşme ve sütunlarda bölgeden çıkarılan diğer eserlerdendir. İzmir’in turistik yerleri neresidir? merak ediyorsanız kente uğramadan geçmeyiniz.
51. Key Museum
İzmir Torbalı ilçesinde bulunan Key Museum, bir araba müzesidir. 2015 yılında açılsa da içerisinde barındırdığı klasik arabalar nedeniyle İzmir tarihi yerler arasında sıralanabilir. Araçların tarihleri ise 1880’den 2011’e kadar gitmektedir. Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi olan bu müzede 130 araba, 40 motosiklet bulunmaktadır. Ayrıca 2500’e yakın da otomobil modelleri ve 1900’lü yıllarda kullanılan benzin istasyonu yer almaktadır. Müze pazartesi ve Salı günleri kapalıdır. Diğer günler sabah 10:00 ve 17:00 arası açıktır. Murat Özgörkey ve Selim Özgörkey tarafından yapılmış bir müzedir.
- Müze Giriş Ücreti 2022: 45 TL, Öğrenci: 25 TL
- Ziyaret Saatleri 2022: Müze pazartesi ve Salı günleri hariç diğer günler 10:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır. Ziyaret günleri döneme göre değişiklik gösteriyor.
- Tel: 0232 850 35 35
52. Kızlarağası Hanı
İzmir tarihi yerler arasındaki han, 1744 yılında Hacı Beşir Ağa tarafından yaptırılmıştır. İki katlı yapının ikinci katı konaklama ilk katı ise alışveriş için hizmet vermiştir. Şadırvana, havuza ve geniş bir avluya sahiptir. Zamanında malların boşaltıldığı, tüccarların ve develerin kaldığı, dükkanların bulunduğu bir yapıydı. 1993 yılında onarım gören Kızlarağası Hanı, günümüzde de hediyelik eşyalar ve el yapımı ürünlerin satıldığı bir Pazar konumundadır. İçerisindeki çay bahçesi ise soluklanmanız için fırsat sunar. Handa bir adet inşa kitabesi bulunmaktadır. Hisar Cami’sinin ve Bakır Bedesteni’nin hemen yanına inşa edilmiştir.
- Adres: 871 Sokak no:19/106 Hisarönü İZMİR
- Telefon&Fax: 0232 484 56 84
- Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.
53. Kestane Pazarı Camii
Evliye Çelebi’ye göre 1667-68 yıllarında yaptırılan cami, Kemeraltı’nda bulunmaktadır. Eminzade Hacı Mehmed Ağa tarafından yaptırılan camii, Kızıl İbrahim Camii olarak da bilinmektedir. 1993 yılında onarım gördükten sonra 1998 yılında tekrar ibadete açılmıştır. İki katlı olan camii, geniş avluya ve bir minareye sahiptir. Kaynaklara göre İstanbul’dan getirilen renkli camlar Mihrap, minber ve mahfilde kullanılmıştır. Büyük bir kubbenin etrafında dört kubbeye sahip olan camii, günümüzde hala kullanılmaktadır. Çeşitli bitkisel süslemeler girişte görülebilmektedir. Alt katta ise depolar ve dükkan bulunmaktadır.
Adres: Konak, 872. Sk. No:52, 35250 Konak/İzmir
54. Latife Hanım Köşkü Anı Evi
Karşıyaka İstasyonu’nda bulunan anı evi, Mustafa Kemal Atatürk’ün eşi Latife Hanım’ın anısına yaptırılmıştır. 2008 yılında ziyarete açılan bu ev aynı zamanda Zübeyde Hanım’ın son günlerini geçirdiği bir yerdir. Müzenin zamana uygun dekore edilmesinin yanı sıra Mustafa Kemal Atatürk, annesi Zübeyde Hanım ve eşi Latife Hanım’ın balmumu heykellerine ev sahipliği yapmaktadır. Yapıldığı dönem içinde bahçesinde palmiye ağaçları, yel değirmeni ve havuzu bulunuyordu. Pazartesi günleri hariç ziyarete açıktır.
Ziyaret Saatleri: 09:00-12:30/ 13:00-18:00 arasıdır.
55. Santissimo Rosario Kilisesi
İzmir turistik yerler arasındaki bu yapı bir Katolik kilisesidir. 1903 yılında başlanan kilise inşası 120 bin frank ücretle 1904 yılında açıldı. Dominikan Tarikatı tarafından kullanılan bu yapının projesi Raymond Charles Pere tarafından hazırlanmıştır. Bir çan kulesine sahip olsa da 1974 yılındaki depremde yıkılmıştır. Dikdörtgen planlı olan kilisenin girişi batıdadır. Sütunları mermer ve diğer yerleri kesme taştan yapılmıştır. Neoklasik üslupta yapılan yapının güneydoğusunda 25 metre yüksekliğinde bir çan kulesi vardır.
56. Aziz Yuhanna Katolik Kilisesi
Alsancak’ta bulunan kilise, Vahiy kitabında da belirtilen 7 kilise arasındadır. Hristiyanların evi ve ruhsal merkezi olan yapıya başlamak üzere Başepiskopos Antonio Mussabini 1857’de bir arazi aldı. Aynı zamanda dönemin padişahı Abdülaziz ile bir dostluk bağı da bulunuyordu. Bu bağa dayanarak Sultan Abdülaziz kilisenin yapımına izin verdi ve kullanılmak üzere 11 bin altın para bağışladı. Fakat yapımına başlamadan önce Mussabini vefat etti. Yeni piskopos 1862’de katedralin açılışı kutsadı. Neoklasik tarzda inşa edilen kilisede ilgi çekici heykeller, resimler ve mermer sunaklar bulunmaktadır. 1922’de yangından hasar gören bina 2013 yılında onarılarak ibadete açıldı.
57. Başdurak Camii
Konak ilçesinde bulunan camii, 1652 yılında Hacı Hüseyin Ağa tarafından yapılmıştır. Eskiden bulunduğu bölge başoturak olarak adlandırıldığı için günümüze bu isimle gelmiştir. Günümüze sadece 1774’de onarıl yapıldığını bildiren kitabe kalmıştır. Camiyle birlikte sebil, kütüphane ve medresede yapılmıştır. Minber ve mihrapta bitkisel süslemeli zengin işçiliği görebilirsiniz. Başdurak Cami aydınlatması ise üç pencereyle sağlanmıştır. Günümüzdeki minaresi daha önce yıkılan minare yerine yaptırılmıştır. Altında 28 dükkanın olduğu bir Pazar üzerine yapılmıştır. İzmir’in tarihi yerleri arasındaki yapının iç duvarları turkuaz renktedir.
58. Yeşilova Höyüğü
Bornova’da bulunan höyük, ilk olarak 2003 yılında yapılan araştırmayla incelemeye alınmıştır. 8500 yıllık tarihiyle dikkat çeken höyükte, çeşitli eşyalar, evler ve günlük yaşamı göstermek için faaliyetler düzenlenmektedir. 338 adet eser çıkan höyükteki eserler müzeye aktarılmıştır. Höyükte toplam 8 tabaka bulunmaktadır.
Yoğun yerleşime sahip olan tabakalar 3. Tabaka ve üstünde görülmektedir. 7 ve 8. Tabakalar incelendiğinde insanların saz ve ağaç dallarından yaptığı kulübelerde yaşadığı bilinmektedir. Taş temellerin ise bitki, toprak ve çamur karışımıyla yapıldığı görülmektedir. Ayrıca birçok ok ucu, bıçak gibi kesici aletler bulunmuştur. Kil parçalarındaki çocuk ve kadın parmak izi ise oldukça etkileyicidir.
59. Protestan Baptist Kilisesi
Buca ilçesinde bulunan kilise, 1834 yılında bir köy kilisesi olarak kuruldu. 1865 yılında Abdülaziz’in fermanıyla yenilenerek ibadethane olarak hizmet verdi. İlerleyen yıllarda ise nikah, düğün ve kültür merkezi olarak sosyal faaliyetlerde kullanıldı. 2001’den sonra ise yine kilise olarak kullanılmaya başlandı. Yapıldığı zaman renkli vitraylı pencerelere sahip olsa da günümüzde bunlar Alsancak kilisesine nakledilmiştir. Kilisenin çatısı Britanya Galler’den gelmiştir. 2005 verilerine göre kendini Türk olarak gören 42 kişilik bir cemaati bulunmaktadır. Bazı faaliyetlerle bu sayı artmaktadır. Müzik alanında da ön plana çıkan kiliseye farklı inanç gruplarından da ziyarete gelenler yer almaktadır.
60. Yeşil Köşk
Osmanlı ve Rum mimarisinin izlerini taşıyan köşk, İzmir tarihi eserleri arasındadır. Pandespainan ailesi tarafından 1880 yılında yapılan köşk, tarihi ve görsel güzelliğiyle dikkatleri çekiyor. 3 katlı olan yapı Bornova ilçesinde bulunuyor. Ev ve misafirhane olarak zaman zaman kullanılmıştır. Ailenin Fransa’ya taşınması sonrasında köşk devlete aktarılmıştır. 1986, 1993, 1995 ve 2004 yıllarında onarım görmüştür. Günümüzde de kafeterya, nişan, toplantı ve düğün gibi çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır.
61. Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı
İzmir tarihi eserleri arasında sırada yaşlı bir ağaç bulunuyor. Doğanın heybetini gözler önüne seren ağaç, yaklaşık 1000 yıllık tarihiyle dikkatleri çekiyor. İnsan ömrünün ne kadar kısa olduğunu bize hatırlatan bu ağaç, tabiat anıtı tabelasıyla karakterini bize net bir şekilde yansıtıyor. 1994 yılında Orman Bakanlığı tarafından tescillenen anıt ağaç, 30 metre yüksekliğe sahiptir. Genişliği ise 4 metredir. İsmini ise kunduracı örsüne benzediğinden dolayı aldığı tahmin edilmektedir. 1500 metrekarelik bir alanla birlikte koruma altına alınan ağacın yanında çayınızı yudumlayabileceğiniz bir kafeterya da bulunuyor.
62. Bergama Müzesi
1865 yılında antik kentte yapılan kazılardan sonra Zeus Sunağı kabartması bulununca araştırma hızla başlamıştır. C. Humann ve A. Conze tarafından bu çalışmalar 1878-86 yıllarında resmiyete dökülmüştür. Bu eserleri iyi bir şekilde saklamak için öncelikle ufak bir bahçede depo müze olarak saklanmıştır.
Resmi kazılardan sonra eserlerin giderek artmasıyla bu bina yetersiz kalmıştır. 1924 yılında eserler Halkevi Binası’na taşınmıştır. Mareşal Fevzi Çakmak Bergama’ya geldiğinde 1932 yılında burada bir müze yapılmasını istemiştir.
1933 yılında başlayan müze çalışmaları 1936’da tamamlanarak ziyarete açılmıltır. Gaga ağızlı kaplar, çanaklar, çömlekler, Pergamon’ özgü eşyalar, kandiller ve burada basılmış sikkeler yer almaktadır. Müzenin etnografya bölümünde ise bölgenin kültürel yaşamını yansıtan eşyalar vardır.
- Giriş Ücreti 2022 Temmuz: 20 TL
- Ziyaret Saatleri: Yaz Dönemi 1 Nisan – 1 Ekim Açılış Saati: 10:00 Kapanış Saati: 17:00
- Kış Dönemi 1 Ekim – 1 Nisan Açılış Saati: 08:30 Kapanış Saati: 17:00 Pazartesi kapalıdır.
- Adres: Zafer Mahallesi,Cumhuriyet Caddesi,No :10
63. Hacı Hekim Hamamı Bergama
Çifte hamamlar veya Çarşı hamamı olarak anılan bu yapının kitabesi olmadığından ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Cami ve arasta kısmı Hacı Hekim tarafından 1513 yılında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı yapılan hamamın ortasında yuvarlak kemerli giriş kapısı mevcuttur.
Sıcaklık, ılıklık ve soyunmalık olarak üç bölümden oluşmaktadır. Sıcaklık bölümünde göbek taşı vardır. Günümüzde de hamam olarak kullanılan yapı, geçirdiği onarımlar nedeniyle tam olarak özgün kalamamıştır. Hamamın hemen karşısında bulunan camiyi de görmeyi unutmayın. İzmir gezilecek yerler arasındaki hamam son olarak 2008 yılında onarılmıştır.
Adres: Turabey, Hacı Yamak Sk. No:1, 35700 Bergama/İzmir
64. Belhomme Evi
Bornova’da bulunan bu ev, 1880 yılında inşa edilmiştir. İngiliz Mimar Clark tarafından yapılan ev, öncelikle İngiliz tüccar Wolf kardeşler tarafından yaptırılmış daha sonra Xenopolou ve Belhomme aielerinin mülkiyetinde kalmıştır.
Evin en ilgi çeken yanı ön tarafındaki çift kollu merdivenlerdir. UNESCO’da görev yapan ve Belhomme ailesinden gelen Helene Armand tarafından yakın geçmişte onarılmıştır. 1997 yılında bir onarım daha gören ev, günümüzde Atatürk Kitaplığı görevi görmektedir.
65. Buca Kızılçullu Su Kemerleri
Kızılçullu Su Kemerleri olarak da bilinen bu yapı, günümüze kadar korunabilmiştir. Heybetli görünümüyle dikkat çeken bu yapı, İzmir’in tarihi yerleri nelerdir? merak edenler tarafından oldukça rağbet görüyor. Bu bölgede iki adet karşılıklı kemer bulunmaktadır.
Kemerlerin yapımında yapışma özelliği fazla olan tonlarca yumurta akı kullanılmıştır. Melez Çayı üzerindeki bu kemerler, Romalılar döneminde yani M.Ö 133-395 yılları arasında suyun akışını düzenliyordu. İki katlı olan kemerin orta kısmında kemer daha yuvarlakken yanındakiler küçük ve üstündekiler büyüktür. Görülmeye değer bir tarihi yerdir.
- Adres: İnkılap, 35380 Buca/İzmir
66. Foça Anıt Mezarı – Taş ev
Yarısı yontulmuş olan mezar, M.Ö 4. Yüzyılla tarihlenmektedir. Foça-İzmir karayolunun 7. Kilometresinde bunan bu yapı Taş Ev veya Taş Kule olarak da bilinmektedir. Yanında Osmanlı dönemine ait bir köprü vardır. Taş kütlesinin oyulmasıyla yapılan bu mezarın yapım tarihi ise İ.Ö 546 olduğu düşünülüyor.
Alt bölümün ön yüzünde sembolik bir giriş kapısı motifi vardır. Bu yaşamdan sonra ölümü simgeler. Asıl kapının olduğu batı bölümünden ise mezar odası ve giriş odasına ulaşabilirsiniz. İzmir’in tarihi yerleri arasındaki anıt ve çevresi, Geç Roma döneminde taş ocağı olarak işletildi. Bizans döneminde ise ev olarak kullanılmıştır.
- Adres: Yenibağarası, 35680 Foça/İzmir
67. Erythrai Antik Kenti
Ildır Mahallesi’nde bulunan kent, Çeşme’nin Güneydoğusundadır. M.Ö 8. Ve 4. Yüzyıllarda etkin bir şekilde kullanılmıştır. M.Ö 3. Yüzyıllara dair seramik kalıntıları ortaya çıkarılmıştır. İonialılar, Karialılar, Lykialılar ve Karialılara ev sahipliği yapmıştır.
M.Ö 6. Yüzyılda ise Lidya ve sonra Pers imparatorluğu tarafından işgal edilmiştir. M.Ö 3. Yüzyılda Büyük İskender ile birlikte bağımsızlığına kavuşmuştur. Kentte çıkan en önemli eserlerden biri de M.Ö 7. Yüzyıla dayanan Athena Tapınağı’dır. Yine aynı dönemden kalan tiyatro yamaca oyulmuştur. Bizans dönemine ait su kemerleri ise İzmir tarihi yerler arasına girmektedir.
68. Ayıos Haralambos Kilisesi Çeşme
Roma döneminde 193-210 yıllarında aziz olarak görev yapan Haralambos, kiliseye adını vermiştir. Henüz o dönem Roma Hristiyanlığı kabul etmediği için haralambos da işkence ile öldürüşmüştür. İşkenceye rağmen inancından vazgeçmediği için kutsal şehit olarak anılmıştır.
Anısı ise her 10 şubatta kilise de hatırlanmaktadır. Günümüze kadar gelmeyi başaran İsa ve Meryem Ana freskleri kilisede bulunmaktadır. En dikkat çeken fresk ise “göz” freskidir. 1832 yılında Çeşme’de inşa edilen kilise, 2012 yılında onarılmış ve kültür merkezi olarak hizmete açılmıştır.
- Adres: İsmet İnönü, Atatürk Blv., 35930 Çeşme/İzmir
69. Gündoğdu Meydanı
İzmir Alsancak semtinde yer alan meydan, geçmişten günümüze birçok aktiviteye ev sahipliği yapan tarihi yerlerimizdendir. İzmir Belediyesi tarafından denizin doldurulmasıyla yapılmış olan meydan, şehrin en önemli üç meydanlarındandır. 2003 yılında yapılan Cumhuriyet Ağacı heykeli ile şehrin simgesi haline gelmiştir. Kutlama, konser, miting gibi coşkulu anlar için yıllardır kullanılmaktadır. Heykeli yapan ise Feriz Özşen adlı bir heykeltıraştır. Deniz manzarası ve kordon üzerinde bulunması nedeniyle ziyaretçilerin daima durak noktası haline gelmiştir. Tabii ki bol bol fotoğraf çektirenlerin de.
70. Tire Yoğurtluoğlu Külliyesi
Yavukluoğlu Külliyesi olarak da bilinen bu yapılar topluluğunun içinde camii, medrese, aşevi, hamam ve rasathane vardır. Bunlarda herhangi bir kitabe bulunmadığından yapım tarihleri hakkında kesin bilgi alınamamaktadır. Caminin dış duvarları incelendiğinde ise 15. Yüzyıla kadar gidebildiği görülmektedir. Yaptıran ise Yoğurtluoğlu veya Yavukluoğlu Mehmet Bey olduğu düşünülmektedir.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde ise bu külliye, kurşunlu imaret olarak geçmektedir. Külliyenin yapıları ise avlunun etrafında yer almaktadır. Caminin harimi dışında eskiden kütüphane veya müderris odası olduğu düşünülen bir oda vardır. Cami duvarları ise tuğla ve moloz taştan yapılmıştır. 2005 yılında bir onarım geçiren medrese odaları 7’şer adettir. Aşevi ise medreseye bitişiktir. Külliye Tire ilçesinde bulunmaktadır.
71. Tire Necip Paşa Kütüphanesi
Osmanlı devletinde İstanbul dışında kurulan kütüphaneler arasında bulunuyor. 2. Mahmut devrinde 1827-28 yıllarında yapılan bu yapı, sekizgen bir düzlem üzerinde kubbeyle inşa edilmiştir. Şam ve Bağdat’taki valilik göreviyle ünlenen Necip Paşa tarafından yaptırılmış bir eserdir.
Kitapların nemden etkilenmemesi için kütüphane zeminden yüksek yapılmıştır. Günümüzde yapının içinde hala el yazması ve farklı tarihi eserler vardır. Bu eserlerin toplamı ise 2282’dir. Bunlardan 1135’i basma eser 1147’si yazma eserdir.
72. Theos Mozolesi – Belevi Anıt Mezarı
Belevi anıt mezarı olarak da anılan Theos Mozolesi, Helenistik döneme aittir. Belevi belediyesinde bulunan mozole, Efes’e 14 km uzaklıktadır. Eski Efes kralı Lysimachus için M.Ö 331. Yılında yaptırılmıştır. Efesi almaya başaran Lysimachus burayı başkent yaptı ve bu mozoleyi de kendisi için inşa ettirdi. Lakin bu mezara gömülmedi. Lysimachus bir savaşta yenilince Lysimachus hanedanlığı da sona ermiş oldu.
Anıt mezar uzun bir süre kullanılmadan kalsa da 2. Antiochus Theos bu mezarı kendisi için hazırladı. 10 metre yüksekliğindeki mozole, kayadan oyularak yapılmıştır. Kayanın dışı ise işlenmiş mermer ile kaplanmıştır. Selçuk Müzesi’nde sergilenen ve buradan çıkarılan lahiti de mutlaka görmelisiniz. İzmir tarihi yerler arasındaki mozoleden çıkan diğer birçok eser de bu müzede sergilenmektedir.
73. Konak Pier
İlk gümrük binası olarak kullanılmak için yapılan Konak Pier, kıyıya yakın inşa edilmiştir. Gustave Eiffel tarafından planları çizildiği düşünülen bu yapı, yığma taş yöntemiyle yapılmıştır. ESHOT ofisi olarak 1990’lı yıllarda kullanılırken bugünkü halini 1996-2002 yıllarında almıştır. Şehrin en güzel noktasında bulunan Konak Pier, Saat Kulesi’ne ve Konak Meydanı’na yakındır. Ege Bölgesi’nin tarihi yerleri nelerdir? incelemek isteyenler de bu doğal güzelliği de mutlaka görmelidir.
Modern ve tarihi görünümün birleşimidir. Bina eski olsa da çeliklerle güçlendirilmesi farklı bir hava katmıştır. Özellikle birinci kordonun cephesi mimari açıdan oldukça hoştur. Çelik konstrüksiyon alanın için mağazalarla donatılmıştır. İç mekanda uzunca bir koridor sizi karşılayacaktır. Küçük kuşların rahatça dolaşabilmesi için cephelerde açıklıklar bırakılmıştır. İzmir tarihi yerler arasındaki Konak Pier, kafeteryası ve manzarasıyla güzel bir gezi vaat ediyor.
- Adres: Konak Mahallesi, Pier AVM, Atatürk Cd. No:1935260