Osmaniye Tarihi Yerler – Tarihi Eserler
İçindekiler
OSMANİYE GEZİLECEK TARİHİ YERLER
Akdeniz bölgesinde yer alan Osmaniye Türkiye’nin güneyinde yer alır. 600 bin civarı nüfusuyla Osmaniye tarihi yerler arasında güzel ve turistik bölgeler bulunmaktadır. Adana’ya komşu ve Ceyhan Irmağı’nın üzerinde yer alan buraya uğramayı unutmayın.
Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi
Kadirli ilçesinde yer alan Karatepe-Aslantaş Açık Hava Müzesi, Osmaniye’ye 30 kilometre uzaklıktadır. M.Ö 8 yy’da yapılan Karatepe, düşman medeniyetlerden korunmak için kale görevi görsün diye yaptırılmıştır. M.Ö 7 yy’da Asurlular tarafından yakılan bu yerde iki adet saray olduğu tahmin ediliyor. Duvar kaplamaları ve güneybatısında bulunan iki adet aslan heykelle, Osmaniye tarihi yerler arasındadır.
Ayrıca duvarlarda bulunan çivi yazılarıyla ve resimli işlemelerle dönemin sanat anlayışını da gözlemleyebiliyoruz. İçeride bulunan fırtına tanrısı ve güneş tanrısı rölyefleriyle de dönemin inanç anlayışını da öğrenebiliyoruz. 1946 yılında başlanan kazı çalışmalarıyla Osmaniye gezilecek yerler arasına giren bu müze, sizleri bekliyor. Tüm eserler çıkarıldığı gibi açıkta sergilenerek başka bir müzeye taşınma gereksinimi duyulmuyor.
Kastabala Antik Kenti
Osmaniye’ye 12 kilometre uzaklıkta bulunan Kastabala Antik Kenti, İ.Ö 2000 yıllarına kadar gitmektedir. 2009 yılında başlatılan kazı çalışmalarıyla şehir Osmaniye tarihi yerler arasına girmektedir. Çıkarılan birçok eserle geçmiş dönemlere ait eksik bilgiler tamamlanmaktadır. Kayalıklar sayesinde kent doğal sınırlarını kendi belirlemiştir. Bulunan kalede ise surların daha sonra yapıldığı anlaşılmaktadır.
Kayalığın üstüne eklenen bu kale, savunması oldukça iyi bir şekilde yapılmıştır. Kastabala ismi ilk kez Aramice yazılan bir yazıtta ortaya çıkmaktadır. Öğrenilen bilgilere göre burada tanrıçaların rahibeleri çıplak üzerine ateşte yürüyerek, tanrıçalarına memnuniyetlerini bildiriyorlar. Osmaniye tarihi mekanlar arasında bulunan bu kentte, tahribatların önlenmesi için bilgilendirme levhaları bulunmaktadır. Arkeoloji ve eserleriyle Osmaniye’ye geldiğinizde kaçırmamanız gereken bir yer.
Ala Cami
Osmaniye Kadirli merkezinde bulunan Ala Cami, birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 5. Yy’da içerisine bir kilise yaptırılan cami, Osmaniye tarihi eserleri arasındadır. Kilisenin bodrumunda yapılan araştırmalarla birlikte birçok insan kemiğine rastlanmıştır. Bu kilise Dulkadiroğulları’ndan Kasım Bey tarafından babası adına camiye çevrilmiştir. 1695 yılında aşiretler tarafından harap edilen civar bölgede Ala Cami ve birkaç adet bina sağlam kalabilmiştir.
19. Yy’da onarılarak tekrardan cami medrese olarak hizmete açılarak kiremitle kaplanmıştır. Ayrıca içerisinde bulunan odalarda civardan gelen öğrenciler yatılı olarak kalabiliyordu. Sonra başka bir caminin yapılmasıyla Ala Cami önemini kaybetti. 1993 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce koruma altına alınarak onarımları için çalışmalar başlatılmıştır. Osmaniye tarihi mekanlar arasında bulunan Ala Cami, Osmaniye gezinize eklemeniz gereken bir yerdir.
Ağcabey Cami
Ağcabey Cami’nin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmese de 15. Yy civarı olduğu düşünülmektedir. Eski tasarımının üzerine yeniden yapan kişi ise cami isminde olduğu gibi Ağcabeydir. Bahçe ilçesinde bulunan cami, Osmaniye tarihi eserler arasında bulunmaktadır. Üzerinde bulunan gösterişli minaresinden anlaşılacağı üzere eski tarihlere dayandırılabilmektedir.
Yakınındaki iki türbede ise Ağcabey ve ailesine aittir. Üzerinde kubbesi bulunan türbelerin etrafı açık olarak insanların ziyaretine sunulmuştur. Kare planlı olarak yapılan bu türbeler, oldukça hoş tasarımlanmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce caminin bazı bölümleri yıkılarak orijinaline yakın olarak tekrar yapılarak dayanıklı hale getirilmiştir.
Harun Reşit Kalesi
Osmaniye’nin Düziçi ilçesinde yer alan Harun Reşit Kalesi, Osmaniye turistik yerler arasında bulunmaktadır. 785 yılında yaptırılan kalenin stratejik açıdan önemi büyüktür. Kale her yüzyılda farklı medeniyetler tarafından bu özelliği için ele geçirilmiştir. Kireç taşı ve bazalttan yapılan kalenin kapısı A yapısında gözükmektedir.
Yapı tahrip olmuş ve günümüze eksik bir biçimde gelmiştir. Ayrıca kalede doğu-batı doğrultusunda uzanan ikinci bir sur duvarı vardır. Kalenin B ve C yapısı yaşam alanı olarak kullanılmaktaydı. C yapısının ortasında kırık bir merdiven ve ufak bir geçit vardır. Bu da üst kata çıkmaktaydı. D yapısı da kalenin ikinci kapısıydı. Bu kapıda çeşitli işlemeler yer almaktadır. Bunun yanında F yapısı da kişiye özel ufak bir oda olarak Osmaniye tarihi eserler arasında yerini almaktadır.