ordu-gezilecek-tarihi-yerlerPin
Ana sayfa » Ordu Gezilecek Tarihi Yerler Listesi

Ordu Gezilecek Tarihi Yerler Listesi

 

Yeşili, şelaleleri, doğal parklarıyla Türkiye tarihi yerler içinde bulunan Ordu, yerli ve yabancı turistin uğrak noktasıdır. Yaklaşık 750 bin nüfusuyla cennetten bir köşe olan Ordu, Türkiye’nin en kalabalık 30. Şehridir. Orta ve doğu Karadeniz bölgesinde yer alan şehir, tüm tarihi yerleri ile sizleri bekliyor. İşte sizin için derlediğimiz Ordu’nun tarihi yerleri ve eserleri.

Paşaoğlu Konağı Etnografya Müzesi

ordu-gezilecek-yerlerPin
ordu-pasaoglu-konagi

Ordu gezilecek yerler arasında bulunan Etnografya Müzesi,1896 yılında yaptırılmıştır. Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan konağın ahşap malzemeleri Roma’dan getirtilmiştir. 3 katlı şekilde inşa edilen konağın 3 girişi vardır. Binanın sütunlarında yer alan işlemeler müzenin ilgi çeken diğer yanlarındandır.

Türkiye’de gezilecek yerler arasında bulunan konağın bahçesinde bir taş ocak ve fıskiyeli havuz bulunmaktadır. Böylelikle ziyaretçilerinin ilgi odağı olmaktadır. Ordu ve civardan gelen insanların müzede dikkat ettiği bir diğer şey tavandaki yağlı boya desenleri ve bitkisel motiflerdir.

1987 yılında onarımı biten müze aynı yıl müze olarak açılmıştır. Etnografik eserlerin barındığı ilk katta silahlar, giysiler, takılar gibi araç gereçler sergilenmektedir. Türkiye tarihi yerler için bulunan müzenin ikinci katında sofa, misafir odası, yatak odası gibi 19.yy geleneksel dekorasyon yapılmıştır. Giriş ücreti bulunmayan müzeyi akşam 17:00’a kadar ziyaret edebilirsiniz.

Ünye Kalesi

ordu-gezilecek-yerlerPin

Tarihi yerler arasında bulunan Ünye Kalesi, Ünye-Niksar yolu üzerinde görebileceğiniz bir kaledir. Yaklaşık 300 metre yüksekliğindeki kalenin büyük bir kısmı taştan inşa edilmiştir. Uzaktan bakıldığında toprağın bir parçası gibi gözüküyor. Taş ve yeşilliklerinde etrafını sarmasıyla kendini kamufle etmiş bir kaledir.

İçinde iki tünel bulunan kale merkeze 6 kilometre uzaklıktadır. Yani Ordu’ya gelenlerin kolayca ulaşabileceği bir yer. Eskiden aktif bir yanardağ olan kalenin yapıldığı yer, etkisini yitirmesiyle inşa edilmesi uygun görülmüş. M.Ö 250 yıllarında Pontus Kralı 2. Mitrades’in emriyle yapılan kale, her medeniyetin elinden geçerek günümüz halini almıştır.

Kayaların üzerine oyulan kral kaya mezarları da ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor. Giriş kapısına yakın olan mezarların sonradan tıraşlanarak düzleştirildiği bilinmektedir. Gezilecek tarihi yerler arasında bulunan kale, en son Osmanlı Devleti’nin eline geçmiş ve ihtiyaçlar doğrultusunda güçlendirilmiştir.

Kurul Kalesi Yerleşim Yeri

ordu-tarihi-kalesiPin
kurul kalesi

Merkeze 13 km uzaklıkta ve Bayadı Köyü’nde yer alan Kurul Kalesi, yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken diğer bir kaledir. Ordu gezilecek yerler arasında bulunan kale, devlet tarafından koruma altına alınmış arkeolojik bir alandır. Hala devam edilen kazılardan eserler çıkarılmaktadır. Antik bir yerleşmenin parçası olan kalede şuana kadar 300e yakın merdiven ortaya çıkarılmıştır.

M.Ö 1 ve 2. Yy’a ait yerleşim izleri bulunan bölgede, kiremitler ve seramik parçaları bulunmuştur. Anlaşıldığı üzere dehliz ve su sarnıcı bulunan kalede, yürüyüş alanları, seyir alanları ve oturma yerleri yapılan bir yer haline gelmiştir. Kalede Kibele heykeli de bulunmuştur. Ayrıca Karadeniz gezilecek yerler arasında ilk yapılan kazı bölgesidir. Çıkarılan eserler arasında 3000 yıllık bir tapınağa da rastlanmıştır.

Taşbaşı Kilisesi

ordu-gezilecek-yerlerPin

Adını bulunduğu mahalleden alan Taşbaşı Kilisesi, Rum Ortodokslarına aittir. 1853 yılında inşa edilen kilise,  1937-77 yılları arasında 40 yıl hapishane olarak kullanılmıştır. 1983 yılında restore edilmeye başlayan yapı, 2000 yılında kültür müzesi haline dönüştürülmüştür. Dikdörtgen planda inşa edilen kilisenin bulunduğu yer itibariyle dayanak duvarları kullanılarak sağlamlaştırılmıştır.

Üç sütunlu, iki nefli ibadet yeri ve kırma çatıdan oluşan yapı, Ordu tarihi yerleri arasındadır. Üzerinde yuvarlak bir kubbesi bulunan kilisede birçok pencere bulunmaktadır. Kesme taş ve tuğla karışık olarak kullanılan yapının dışında apsisi yarım daire olarak dışarı çıkarılmıştır. Tarihi bir yapı olmasına rağmen günümüze sağlam bir şekilde gelmiş olan yapı, turistik yerler arasındadır. Kültür Bakanlığı’nın kültür merkezi haline getirmesiyle gezilecek tarihi yerler arasına girmiştir.

Yason Kilisesi

ordu-gezilecek-yerlerPin

1868 yılında Rumlar tarafından inşa edilen kilise, 1924 yılında yaşanan nüfus değişimiyle boş kalmıştır. Boş kaldığı süre boyunca tahrip olan kilisenin kubbesiyle, tavanı ve sütunların bir kısmı yıkılmıştır. 2004 yılında 1. Derece sit alanı olarak belirlenen bölge, yine aynı yıl restore edilmiştir. Turistik yerler arasında bulunan kilisenin üç apsisi bulunurken ufak birde kubbesi vardır.

Dışarıdan bakıldığından kullanılan renkli taşlar nedeniyle mozaikler andıran bir yapısı vardır. Yerli ve yabancı turist sayısının bir hayli fazla olduğu Yason Burnu, birçok medeniyete sahip bir yerleşim yeridir. Merkeze 30km uzaklıkta bulunan bölgede kabartmalı levhalar bulunmaktadır. Fakat bunlar bölgenin sahip olduğu altın post efsanesinin daha iyi anlatmak için sonradan yapılmıştır. Gezilecek tarihi yerler arasında bulunan kilise ve yason burnu, denize kıyısı olan muhteşem bir yerdir. Kesinlikle Ordu gezinizde uğramanız gereken noktalardandır.

Aziziye Cami (Yalı Cami)

ordu-gezilecek-tarihi-yerlerPin

1890 yılında kesme taştan yapılan Yalı Cami, gezilecek tarihi yerler içindedir. Kadızade Hasan Efendi tarafından yaptırılan cami,  1976 yılında onarım görmüştür. 2007’de ise bir onarım daha görerek ibadete açılmıştır. Eğimli ve yüksek bir minberi olan camiye, 15 merdivenli kapıdan girilmektedir. Üç katlı olarak inşa edilen caminin yüksek bir minaresi vardır.

İçerisi oldukça sade olarak dekore edilmiş ve ahşap ufak sütunlar yer almaktadır. Üçgen bir çatısı olan caminin dışında ufak ve uzun pencereler vardır. Altınordu ilçesinde bulunan caminin abdesthane ve tuvaleti daha sonra yapılan bir restorasyonla yer altına alınmıştır. Sultan Abdülaziz dönemine tarihlenen cami, tarihi turistik yerlerimizdendir. Tek şerefeli ve tek minareli caminin kapıları ve pencereleri oval olarak tasarlanmıştır.

 

Önerilen Yazı

Artvin Gezilecek Tarihi Yerler

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir