eskişehir gezilecek tarihi yerlerPin
Ana sayfa » Eskişehir Tarihi Yerler: Unutulmayacak 54 Tarihi ve Turistik Nokta

Eskişehir Tarihi Yerler: Unutulmayacak 54 Tarihi ve Turistik Nokta

İçindekiler

 

Eskişehir tarihi yerleri, sadece tarihi değil ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkıyor. Antik dönemlerden günümüze kadar gelen bir tarihi süreçte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Eskişehir, bizlere birçok tarihi eser bırakmıştır. Şehirdeki tarihi yerler, ziyaretçilere hem otantik bir yolculuk hem de kültürel bir deneyim sunmaktadır. Eskişehir’de, ayrıca Osmanlı İmparatorluğu ve Selçuklu devrinden kalma camiler, türbeler, hanlar, hamamların yanı sıra birçok tarihi müzeler  bulunmaktadır. Bu yapılar, Eskişehir’in tarihini keşfetmek isteyen gezginler için bir rehber görevi görüyor.

Eskişehir’in en eski tarihi yerleri Tunç Çağı’ndan itibaren izlerini gösteriyor. Ayrıca Hitit ve Frig dönemlerinde de ön plana çıkan bir şehir olmuştur.  Büyük İskender’in de yönettiği Eskişehir ardından Bizans ve Roma’nın hakimiyetine girmiştir. 6. yüzyılda Dorylaion olarak anılan şehir, 1197 yılına gelindiğinde Selçuklu ve Haçlı donanmasının savaşına tanık olmuştur. Bu tarihte Osmanlı kaybetse de 1147 yılında yapılan savaşla rövanşı almış ve Eskişehir’e hakim olmuştur. Siz de zamanın tüm hatırasına tanık olan bu şehire bir gezi turu planlıyorsanız bu tarihi yerleri not almayı unutmayın. İşte Eskişehir’i tamamen “Gezip, gördüm” demek için kapsamlı bir yol haritası!

1. Çağdaş Cam Sanatları Müzesi

Eskişehir Çağdaş cam sanatları müzesiPin

Müze, gençlerin yanı sıra yetişkinlerinde uğrak noktalarından biridir. Yabancı sanatçıların ve yerli sanatçıların yaptıklar eserleri burada barındıran müze yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. 2007’de açılan müze,  dünyanın sayılı yerlerinden olmaktadır.. Odun pazarında bulunan bu yer gezip görülmesi gereken yerlerden bir tanesidir. İlgin cam eserler ve tasarımları görerek farklı bir gezi oluşturabilirsiniz.

2. Balmumu Müzesi

Eskişehir balmumu müzesiPin

Tarihten kişiliklerin ve birçok ünlünün yer aldığı balmumu müzesi, sahiplerine tıpatıp benzeyen balmumlarından oluşmuştur. 160 civarı kişinin yer aldığı müzede, sanatçılar, devlet adamları, sporcular bulunmaktadır. İlerleyen zamanlarda da ünlü kişilerin de müzede balmumu olarak yerini alacağı müze, şimdiden yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Gelen ziyaretçiler de heykeller ile fotoğraf çektirerek güzel bir hatıra oluşturabiliyorlar. Gezilecek tarihi yerler listesinde olması gereken bu yer, sosyal sorumluluk projesiyle de insanları duygulandırıyor. Gelirlerini engelli çocuklar için bağışlayan müze takdirleri topluyor. Londra’da açılan 1835 yılındaki ilk balmumu müzesinden sonra tüm dünya da etkisini gösteren balmumu müzeleri, şimdi Türkiye’de yerini almıştır. 5 bölümden oluşan müze farklı tarihleri anlatmaktadır. Yılmaz Büyükerşen tarafından yapılan balmumu heykelleri sizleri bekliyor.

3. Esminyatürk

Eskişehir esminyatürkPin

Sazova Parkı’nda yer alan Esminyatürk, 32 adet minyatür eserle Türk tarihinin eserlerini kuşbakışı görmemizi sağlıyor. 2013 yılında açılan yer, yapıların 1/25 oranında küçültülmüş halini görebilirsiniz. Selimiye Cami, Tac Mahal, Divriği Ulu Cami gibi dünya şaheserlerini barındıran park, ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. 3 TL gibi cazip bir ücretle Eskişehir gezinize dâhil etmeniz gereken bir yerdir. Ayrıca park alanlarıyla da rahat bir ulaşım sağlamaktadır. Fotoğraf severler için biçilmiş kaftan olan bu yer, çeşitli perspektifler ile kıskandıracak fotoğraflar çekebilirsiniz. Minyatürlerin altında yer alan bilgilendirme panolarıyla da eserlerin yıllarına ve özelliklerini öğrenebilirsiniz. Ayrıca parka uğradıktan sonra Masal Şatosu, Uzay Evi gibi diğer yerleri de gezebilirsiniz. Eskişehir Gezilecek tarihi yerler arasında bulunan Esminyatürk, zaman içinde artan minyatürlere ev sahipliği yapacaktır.

4. Tarihi Odunpazarı Evleri

Eskişehir Tarihi odunpazarı evleriPin

Renkleri tasarımlarıyla dikkat çeken Tarihi Odunpazarı Evleri, Eskişehir’e gelenlerin uğradıkları tarihi yerlerden biri olmuştur. Evlerin arasından fışkıran çalılıklar ve ağaçlıklar ile görsel efekt verilmiş bu yer, tamamen doğal bir mucizedir. Temiz havasıyla şehrin yorgunluğundan arınmak isteyenlerin bulunmak isteyeceği bu yerde, ruhunuzu dinlendirebilirsiniz. Osmanlı ve Türkmen mimari yapılarının yansıtıldığı evlerde, insanlar kapıların önüne oturarak sohbet ediyorlar. Zaman içinde artan ziyaretçi sayısıyla şehrin önemli turistik noktalarından biri olmuştur. Eski yapıların yanı sıra restore edilen bu tarihi evler estetik görüntüsüyle ilgi uyandırıyor. Genellikle iki kapılı olan bu evler, restoran ve kafeterya olarak kullanılmaktadır. Eskişehir tarihi yerler arasındaki evleri ziyaret ederek hem dilenip hem de yöresel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

5. TCDD Müzesi

Eskişehir tcdd müzesiPin

Demiryolları müzesi olarak yapılan bina 1990 yılında halka açılmıştır. Yakın tarihimizi yansıtan bir müze olarak açılarak orijinal eserler barındırmaktadır. Ankara taşından yapılan kilit kemerleri, zemini malta taşından yapılarak rüzgârgülü motifleri işlenmiştir. Resim, heykel ve fotoğraf sergileriyle ilk katta birçok eser ziyaretçilerine Eskişehir tarihi ve turistik yerleri hakkında bilgi vermektedir. İkinci kata çıkarken kullanacağınız ahşap merdiven ile demiryolları müzesiyle karşılaşacaksınız. Geçmişten günümüze demiryollarının işleyiş mekanizması, tarihi ve teknik aletleri görebileceğiniz müze, demiryolları hakkında nadir müzelerimizdendir. Ayrıca TCDD binasında kullanılan eşyaları da görebileceğiniz müzede, madalyalar ve yol ölçüm aletleri hakkında bilgi alabileceksiniz. Osmanlıya ait birçok belgeyi de barındırarak tarih kokan bu müze, güzel dekorasyonuyla insanları heyecanlandırıyor. Eskişehir gezilecek yerler listeniz için üst sıralarda olması gereken bir yer.

6.Eğitim Karikatürleri Müzesi

Eskişehir eğitim karikatürleri müzesiPin

Eskişehir tarihi yerler arasında bulunan ve geleneksel Odunpazarı evlerine benzeyen müze, iki katlı ve 260 metrekaredir. Eskişehir’in ilk kurulan bölgesinde oluşturulan müze, restorasyon ile birlikte hoş bir görüntü oluşturmuştur. İçerisinde sergi odası,  karikatür ustalarının odası ve yerel karikatürcüler ile birlikte kitaplık alanları bulunmaktadır.

Ayrıca isteyenlere de müzede karikatür denemeleri yapılmasına izin veriliyor. Her geçen gün yenilenen karikatürler ile devamlı bir müze niteliği taşımak isteyerek ziyaretçiler çekmek istemektedir. Kitaplık bölümlerinden ise araştırmalar yaparak karikatür hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun dışında satın alabileceğiniz hediyelik eşyaları da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz. Müze pazartesi dışında saat 10:00 ve 18:00 arasında açıktır. Eskişehir turistik yerler listenize eklemeniz gereken bu yer, tarihi karikatürlere de ev sahipliği yapıyor.

7.Seyyid Battal Gazi Külliyesi

Eskişehir battalgazi külliyesiPin

Filmlere konu olan Battal Gazi, Seyitgazi ilçesinde yaptığı bir savaştan sonucu şehit olduktan sonra adını külliyeye verirler.  Ölüm tarihi 740 olarak bilinen Battal Gazi, Bizanslara karşı savaşlarda bulunmuştur. Selçuklu eserleri arasında günümüze en sağlam gelen yapılardan birisidir. 1208 yılında yapıldığı düşünülen yapının içinde farklı bölümler vardır. Ufacık bir oda gibi olan çilehane de insanlar sorunlarıyla baş başa kalmak için buraya girerler. Alâeddin Keykubat’ın annesi Ummuhan Hatun ve Battal gazi ile haşır neşir olan Elenora’nın mezarı burada bulunmaktadır. Zikir odası, ekmek evi, semahane, aşevi gibi bölümleri bulunan Seyyid Battal Gazi Külliyesi, bugün yerli başta olmak üzere çok sayıda yabancı turisti ağırlamaktadır. Eskişehir’in tarihi yerleri listesinde son sırada bulunan külliye, tarih severlere kucak açmaktadır.

8. Kurşunlu Camii

eskisehir kursunlu cami ve kulliyesiPin
eskisehir-kursunlu-cami-ve-kulliyesi

Odunpazarı semtinde yer alan Kurşunlu Cami, bir külliye yapısıdır. Ayrıca yanında yer alan tarihi Odunpazarı evleri de mükemmel bir çifte gezi fırsatı sunmaktadır. Eskişehir tarihi ve turistik yerler içerisinde bulunan ve 1517 yılında yapılan cami, 1525 yılında tamamlanmıştır. Çoban Mustafa Paşa tarafından yapılan bu tarihi eserde sadece Büyük Kervansaray başka birisi tarafından yaptırılmıştır. Diğer tüm yapılar Çoban Mustafa Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı Devleti’nde ilk mimarbaşı olduğu düşünülen Acem Ali tarafından yapılan bir eserdir. Cami ismini kurşunla kaplı kubbesinden almıştır. Külliye içerisinde harem, imaret, türbe, 2 kervansaray, talimhane şadırvan gibi yapılan bulunmaktadır. Ayrıca camide bir kitabe bulunmaktadır. Külliyenin diğer yapılarında kitabe bulunmamaktadır. Kare planlı caminin içerisinde bir de cam üfleme atölyesi bulunmaktadır.

9. Seyitgazi Bor ve Etnografya Müzesi (Selçuklu Hamamı)

eskisehir seyitgazi bor muzesiPin
eskisehir-seyitgazi-bor-muzesi

Bir Selçuklu hamamında yer alan müze sahip olduğu tarihi eserlerle yerli ve yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor. İçerisinde Bor madeninden çıkarılan çeşitli örnekler bulunmaktadır. Bor madeninin nasıl çıkarıldığı işlendiği ve bu ile yapılan eşyaları size de görebilirsiniz. Sergilenen örnekler Bandırma, Emet, Bigadiç ve Kırka gibi bölgelerden geliyor. Ziyaretçiler müzeye uğradığında geçmişten kullanılan tarihi ev eşyalarına da nostaljik bir bakış atabilir. Ayrıca eski zamanlarda kullanılan tarım aletlerini ve ne işe yaradıklarını da inceleyebilirsiniz. Çeşitli el sanatları ürünleri ve Eskişehir’in uğraşları hakkında bilgi veriyor. 800 yılı aşkım tarihi ile öne çıkan hamam, yapıldığı yıllarda alttan ısıtma ile çalışıyordu.

Seyitgazi ilçesinde yer alan Selçuklu hamamı üzerinde herhangi bir kitabe olmadığı için yapım tarihi tam olarak bilinmemektedir. Fakat hamam Seyitgazi külliyesindeki yapılara mimari açılan benzediği için 1511 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Kimin yaptırdığı bilinmeyen hamam 1963 ve 2007 yıllarında birer onarım geçirmiştir. Ilıklık, soyunmalık ve sıcaklık bölümlerine sahip olan yapı, günümüze kadar sağlam gelse de şu an için aktif değildir. Kesme taş ve tuğladan inşa edilen hamam süsleme açısından zayıf ve sade bir yapıdır. Kubbe kısmı kurşunla kaplanmış ve tuğladan yapılmıştır. Günümüzde Bor ve Etnografya Müzesi olarak kullanılıyor.

10. Sivrihisar Ermeni Kilisesi

esisehir Sivrihisar Ermeni KilisesiPin
esisehir-Sivrihisar-Ermeni-Kilisesi

İlk kilise 1650 yılında inşa edilmiştir. İsmi ise Surp Yerortutyun (Ermeni) Kilisesi olarak adlandırılmıştır. Fakat 1876 yılında çıkan büyük bir yangın kiliseye büyük zarar vermiştir. 1881 yılında da kiliseye tekrar yapılmıştır. Bu yapımda mimar Mintes Panoyat görev almıştır. Taş işçiliğinin güzel bir örneği olan kimsenin her bir cephesindeki pencereler yapıya estetik katmaktadır. Ermeni yapımı bir kilise olsa da Türk işçiler de yapımına katkıda bulunmuştur. Kızıl Kilise olarak da anılan yapının dış cephesinde kızıl kesme taşlar bulunmaktadır. Kilisede freskler yer alsa da tam olarak net değildir. Kilisenin kitabesinde mimar ve yapım tarihi hakkında bilgiler bulunmaktadır. Ayrıca yapıda bir vaftiz ve bir de papaz odası barındıran kilise, Eskişehir’de tarihi yerler arayanları kendine çekiyor.

11. Üryan Baba Türbesi

eskisehir uryan baba turbesiPin
eskisehir-uryan-baba-turbesi

Üryan Baba’nın kim olduğu bilinmemektedir. Fakat bir Kalenderi şeyhi olduğu tahmin edilmektedir. Türbenin ise 15 yüzyıldan sonra yapıldığı tahmin ediliyor. Türbenin mimari özellikleri daha çok Bizans sanatını hatırlatıyor. Ayrıca Seyit Battal Gazi ve Şucaeddin Veli külliyelerine de mimari olarak benziyor. Türbeler Osmanlı döneminde manevi olarak önemliydi. Türkleşme ve İslamlaşma yolunda önemli bir rol üstleniyordu. 3 adet kubbeli yapılan bir araya gelerek oluşturduğu Üryan Baba Türbesi, Eskişehir tarihi ve turistik yerler severlerin görmesi gereken bir yapıdır.

12. Hızır Bey Mescidi

eskisehir hizir bey mescidiPin
eskisehir-hizir-bey-mescidi

Kubbeli Mahallesi’nde yer alan Hızır Bey mescidi 1439 yılında yaptırılmıştır. Günümüzde Sivrihisar ilçesinde bulunmaktadır. İstanbul kadısı olan Hızır Bey tarafından inşa edilen mescit, 1963 yılında bir onarım görmüştür. Bu onarımla kubbe, mihrap, beden duvarları yenilenmiş ve pencereler açılmıştır. 1960 yılına kadar ise evrak deposu olarak kullanılmıştır. Ayrıca Hızır bey, Nasrettin Hoca’nın torunudur. Mescid içerisinde de 2 adet mermer mezar bulunmaktadır. Bir mezar kitabeye sahip olsa da bir kısmı kırılmıştır. Kırılan kısım kaybolmuştur. Bir mezarın Hızır Bey’in babasına diğerinin ise kızına ait olduğu düşünülüyor. Mescitte 6,5 metre çapında kubbe ilk bakışta dikkat çekiyor. Mescidin ölçüleri de 7.80 x 7.60 metredir.

13. Yunus Hoca Kümbeti

eskisehir yunus hoca kumbetiPin
eskisehir-yunus-hoca-kumbeti

Sivrihisar ilçesinde bulunan Yunus Hoca Kümbeti 1274 yılında inşa edilmiştir. Kaynaklardan kümbetin Karamanoğlu Mehmet Bey’in Bahriye nazırı Sadrettin Hoca Yunus’un öldürmesi üzerine yapıldığı yazmaktadır. Bir anıt mescit olan Kümbet 6 metre çapında kubbesi bulunmaktadır. Eskişehir tarihi yapılar arasındaki kümbetin çeşitli noktalarında yaprak ve bitki motifleri görülmektedir. Ayrıca geyik kovalayan aslan figürü de kümbette oldukça dikkat çekmektedir. Tuğba ve taş ile yapılan beden duvarları zamana karşı direnç göstererek günümüze kadar gelmiştir. Kümbet geçmişte cephanelik ve daha sonra gazhane olarak kullanılmıştır. 1967 yılında yapılan yenileme ile bahçe kısmı düzenlenmiştir. Yapılan minberi sonradan eklenmiştir. Görebileceğiniz minare ise alüminyum malzeme ile kaplanmıştır.

14. Alpu Büğdüz Köyü Camii

eskisehir bugduz koyu camiPin
eskisehir-bugduz-koyu-cami

Yapım tarihi tam olarak bilinemese de halkın anlatımına göre 1235 yılında yapılmıştır. Fakat herhangi bir kitabesi bulunmamaktadır. Kargir olarak yapılan cami köy meydanında yer almaktadır. Bir bahçenin içinde bulunan caminin beden duvarları 155 santim kalınlığındadır. Ayrıca duvarların hem içi hem de dışı sıvanarak boyanmıştır. Caminin iki kapısı vardır. Birisi batıda diğer kapı ise güneyde yer alıyor. İki kademeli bir kubbesi olan caminin tek şerefeli bir de minaresi vardır.

15. Alemşah Kümbeti (Sivrihisar)

eskisehir alemsah turbesiPin
eskisehir-alemsah-turbesi

Sivrihisar ilçesinde yer alan Alemşah Kümbeti, kare bir kaide üzerinde yükseliyor. 1328 yılında yapılan kümbeti, Melikşah yaptırmıştır. Sebebi ise kardeşi Sultan Şah’ın şehit edilmesidir. Selçuklu sanatının izlerini görebileceğiniz kümbet kapısında birçok motife rastlayabilirsiniz. Hayvan başları, balık figürü ve sarmaşık sembolleri bunlardan birkaçıdır. Kesme taştan yapılan bir Kümbet olsa da tuğlalar da kullanılmıştır. En dikkat çeken noktası sahip olduğu mumyalık bölümüdür. Alt katta yer alan bu bölümün kapısında da çeşitli motifler görülebilmektedir. Kare planlı olan Kümbetin üzerinde piramit şeklinde bir kubbe vardır. Ayrıca iki katlı olarak inşa edilmiştir. Kümbette yaptıranın ismi ve yapım tarihinin bulunduğu bir kitabe de yer almaktadır.

16. Esogü Zooloji Müzesi

eskisehir esogu zooloji muzesiPin
eskisehir-esogu-zooloji-muzesi

Odunpazarı ilçesinde yer alan Zooloji Müzesi, Eskişehir’in biyolojik çeşitliliğini tanıtmak üzere kurulmuştur. Müzede çeşitli yerlerden toplanan 1.200’den fazla örnek bulunmaktadır. Bu örnekler arasında kabuklu canlılar, sürüngenler, kuşlar, balıklar, böcekler ve memeliler gibi canlılar bulunuyor. Ayrıca hayvan iskeletlerinin sergilendiği bölümler oldukça rağbet görüyor. Sadece hayvanlar değil bitkisel çeşitliliğin ne kadar zengin olduğunu müzede inceleyebilirsiniz. 2005 yılında Osmangazi üniversitesi desteğiyle açılan müze her yaştan ziyaretçiyi ağrıyor. Sincap, kelebek, yılan, kirpi, fare ve devekuşu gibi hayvanlar da mutlaka görülmeye değer.

17.Hamamkarahisar Camii

eskisehir Hamamkarahisar CamiiPin
eskisehir-Hamamkarahisar-Camii

Bir büyük ve bir de küçük kubbeden oluşan cami, 1259 yılında Emir Seyfettin Kızıl tarafından inşa ettirilmiştir. Eskişehir tarihi camiler arasında dikkat çeken eser, ismini aldığı Hamamkarahisar köyünde bulunmaktadır. İzzettin Keykavus döneminde önemli insanlardan biri olan Emir Seyfettin Kızıl Türkmen Bayındır Boyu Beyi görevi yapmıştır. Cami Osmanlı mimarisine geçiş döneminin özelliklerini taşır. Özellikle iç kısımda tuğla işçiliğinin güzel örneklerinden olan kubbesi görenleri etkilemektedir. Cami son cemaat yeri ve ana mekandan oluşmaktadır. Giriş kapısının yan kısımlarını dikdörtgen pencereler süslemektedir. Günümüzde aktif olarak kullanılmasa da zamanın olumsuz etkisine karşı koyduğu bir gerçektir.

18. Lületaşı Müzesi

eskisehir lule tasi muzesiPin
eskisehir-lule-tasi-muzesi

El sanatları müzesi olarak 2008 yılında ziyarete açılan Lületaşı Müzesi, Odunpazarı ilçesinde yer almaktadır. Pipo başta olmak üzere lüle taşından yapılan el emeği birçok parçaya şahit olabilirsiniz. 400’den fazla eserin sergilendiği müzede, 60 usta el sanatçısının emeği bulunmaktadır. Dünyada lüle taşının çıkarıldığı tek bölge olduğu için bu taş, Eskişehir ile anılır hale gelmiştir. Beyaz bir taş olmasından dolayı yapılan eşyalara oldukça estetik katmaktadır. Toprağın 150 metre altında bulunan bu taşın ortaya çıkardığı Eskişehir’in tarihi eserleri müzede görülebilir. Müze günümüzde Kurşunlu Külliyesi içinde yer almaktadır.

19. Osmanlı Evi

eskisehir osmani eviPin
eskisehir-osmani-evi

Son dönem Osmanlı mimarisinin örneklerinden biri olan Osmanlı Evi, Dede Mahallesinde yer alıyor. 19 yüzyıla uzanan tarihi ve öne çıkan Osmanlı Evi, Halil İbrahim Efendi’ye aittir. Eskişehir tarihi eserler arasında buluna ev, ayrıca Yeşil Efendi Evi olarak da anılıyor. 1984 yılında yapılan restorasyonla kapalı olan selamlık bölümünün ziyarete açılmıştır. İki katlı bir yapı olan Osmanlı Evi, Bağdadi mimari tarzıyla inşa edilmiştir. Ahşap işçiliğinin estetiğini her bir noktada yakından görebilirsiniz. Özellikle baş oda süslemeleri diğer odalardan estetik olarak daha çok öne çıkıyor. 2006 yılında onarılan ev yeniden yapılan iç düzenleme ile birlikte dönemin yaşantısını daha iyi aktarıyor.

20. Akdoğan Mescidi

eskisehir akdogan mescidiPin
eskisehir-akdogan-mescidi

Anadolu’nun ilk mescitlerinden biri olan Akdoğan Mescidi, Sivrihisar ilçesinde yer almaktadır. Üzerinde kiremit bir siperliği bulunan giriş kapısı, doğu cephededir. Timurtaş Paşazade Umurbeyoğlu Selçuk Bey tarafından yapılan Akdoğan mescidi 15 yüzyıl tarihi eseridir. Mescidin bazı yerlerinde 19 yüzyıla kadar kullanılan Selçuklu mimari özellikleri görülebilir. Bu özellikler tüm tüteklikli tekniği ile yapılan tavanda görülebilir. Üstten kaplamalı tavan kirişleri oldukça ilgi çekicidir. İç kısımda tavana bakıldığında ahşap blokların birbirine geometrik bir şekilde geçtiği görülebilir. Siz de yüzlerce yıldır dayanıklılığıyla günümüze gelen ve taş duvarları ile dikkat çeken Akdoğan Mescidi’ne uğramayı unutmayın.

21. Hazinedar Mescidi / Sivrihisar

eskisehir hazinedar mescidiPin
eskisehir-hazinedar-mescidi

1274 yılında yaptırılan mescidin içerisinde dikkat çeken birçok minyatür bulunmaktadır. Bunlardan en çok dikkat çekeni Mekke, Medine ve Kudüs minyatürleridir. Ayrıca bunların arasında geometrik şekiller, çiçekler ve hurma ağaçları da görülebilir. Hazinedar Mescidinin en önemli özelliği Anadolu’da yer alan ve Kabe minyatürünü barındıran ilk mescit olmasıdır. Bu minyatürler oldukça renkli bir şekilde bezenmiştir. Minyatürlerin yanı sıra hat ve süsleme sanatı da caminin öne çıkan özelliklerindendir. Mescit Anadolu Selçuklularında maliye nazırı olan Necibittin Mustafa tarafından yapılmıştır. Necibittin Mustafa bu mescidi kendi adına yaptırmıştır. Eskişehir turistik yerler arasındaki mescitte minare yoktur. Bunun sebebi hazineden medresesi öğrencileri için bir dershane olarak kullanılmasıdır.

22. Seyyit Mahmut Suzani Külliyesi

Eskisehir Seyyit Mahmut Suzani KulliyesiPin
Eskisehir-Seyyit-Mahmut-Suzani-Kulliyesi

Seyit Mahmut Suzani hakkındaki bilgiler, külliyede yer alan kitabesinden öğrenilmektedir. Ayrıca vakıf kayıtlarından da birtakım bilgiler bulunmaktadır. Külliye yapılarının içerisinde avlu, açık mezar, türbe kümbet ve yıkılmış medreseler bulunmaktadır. Külliye bir Selçuklu yapısıdır ayrıca imaretin kitabesinde yer alan bilgiye göre türbe ve mescidin 1349 yılında yaptırıldığı biliniyor. Kümbet yapısı iki katlıdır ve alt katında mezar odası bulunmaktadır. Ayrıca simetrik taş malzemeden yapılmıştır. Aydınlatma ise kapının yanındaki pencerelerden sağlanır. Kümbete bitişik olarak yapılan türbenin içerisinde 3 adet sanduka vardır. Nasrettin Hoca’nın gelini de bu sanduka mezarların birinde yatmaktadır

23. Zaimağa Konağı

eskisehir zaimaga konagiPin
eskisehir-zaimaga-konagi

Zaim Ağa Konağı, Kurtuluş Savaşı’nda önemli bir rol üstlenen tarihi yapıdır. TBMM ilk kez Ankara dışında bu konakta toplanmıştır. İlk bakanlar kurulu toplantısının yapıldığı konakta alınan kararlar Ankara’ya gönderilir. İki katlı olarak yapılan konak alt katında bir bodrum bulunmaktadır. Ali Zaimoğlu tarafından yapılan konak, ahşabın estetik olarak kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Kaynaklara göre Hafız Ahmet Elmas konağın ahşap işleri ile uğraşmıştır. Üst kata çıkılan merdivenler de ahşaptan yapılmıştır. Kapılar üzerinde de çeşitli ahşap süslemeleri görebilirsiniz. Konak içerisinde soba ve pirinç mangallar sayesinde ısıtma sağlanmaktadır. Dıştan yalın bir ahşap görünüme sahip olsa da iç kısmının birçok noktasında süslemeler görülebilir. Eskişehir’in turistik yerleri içindeki Zaimoğlu Konağı, 6 temmuz 2009 yılında müzeye dönüştürülmüştür.

24. Doğan Aslan Mescidi

eskisehir dogan aslan mescidiPin
eskisehir-dogan-aslan-mescidi

Mülk köyünde yer alan Doğan Aslan Mescidi, Ankara – Eskişehir yolunda görülebilir. Mescit 1247 yılında Doğan Aslan Bey tarafından yapılmıştır. Doğan Aslan Bey 2. Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında bayraktarlık yapmıştır. Yapı, mescidin yanı sıra bir de son cemaat yerini barındırır. Fakat orijinal son cemaat yeri yıkılmış, 1994 yılında Vakıf tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kubbesi 8 dilimli bir tasarıma sahiptir. Son cemaat yeri dikdörtgen, mescit bölümü ise kare planlıdır. Yer yer geometrik süslemeler mescit içinde görülebilir. Özellikle süslemeli taç kapı dikkat çekicidir. Kapısı üzerinde bir kitabe vardır. Bu kitabe Arapça yazılmış ve 6 satırlıktır. Kitabede yaptıranın ismi ve yapım yılı yazmaktadır

25. Hoşkadem Camii

eskisehir hoskadem camiiPin
eskisehir-hoskadem-camii

Sivrihisar ilçesinde yer alan Hoşkadem Cami, Necibüddin Mustafa tarafından eşi için yapılmıştır. Cami ismini de eşinin ismi olan Hoşkadem olarak belirlemiştir. 1274 tarihinde yapılan caminin 11 x 11 metre ölçülerindedir. Tek bir kubbesi vardır ve beden duvarları 6 metre yukarıdan başlamaktadır. Cami içindeki pencere aynalık süslemeleri görülmeye değerdir. Minarenin hemen altında bir mezar taşı vardır. Hemen yakınında ise Hazinedar Mescidi vardır. Bu mescitteki minber Hoşkadem Camisi’ne taşınmıştır. Minber oldukça sade bir tasarıma sahiptir. Geçmişte uzun yıllar farklı amaçlar için kullanılsa da 1958 yılında onarılarak ibadete açılmıştır. 1965 yılında ise minareye külah eklenmiş ve kubbe kurşunla kaplanmıştır.

26. Hüsrev Paşa Camii

eskisehir hüsrev pasa camiPin
eskisehir-hüsrev-pasa-cami

Hüsrev Paşa Camii, esasen bir külliyenin parçasıdır. Bu külliyede ayrıca hamam ve kervansaray da bulunmaktadır. Fakat hamam günümüze harap bir şekilde gelmiş kervansaray ise tamamen yok olmuştur. Cami üzerinde bir kitabe yoktur. Fakat birçok kaynaklardan yaptıran kişinin Hüsrev Paşa olduğu bilinmektedir. Hüsrev Paşa 4 Murat’ın sadrazamıdır. 1631 – 1638 yılları arasında yapılan caminin bir kilise temeli üzerine inşa edildiği düşünülüyor. Eskişehir’in tarihi ve turistik yerleri arasındaki caminin bir minaresi ve büyük bir kubbesi bulunmaktadır. Cami aydınlatmaları ise pencereler ile sağlanır. Kubbede 8 tane pencere olsa da 4 tanesi ışık almaktadır. Kesme taştan pembemsi bir renkle inşa edilen camide Türk mimarisinin izleri çok fazla görülmemektedir. Yine de oldukça heybetli ve estetik bir camidir.

27. İnönü Sultan Alaaddin Camii

eskisehir inonu sultan alaaddin camiPin
eskisehir-inonu-sultan-alaaddin-cami

1396 yılında yaptırılan cami kare planlı bir yapıdır. Tek kubbesi ve tek şerefeli bir minaresi vardır. Minaresi tuğladan yapılmıştır. Caminin beden duvarları moloz taştan yapılmıştır. Son cemaat yeri olmayan caminin mimari yapısı yapıldığı dönemin özelliklerini yansıtıyor. Günümüzde bulunan son cemaat yeri sonradan eklenmiştir. İnönü ilçesinin orta Mahallesi’nde yer alan caminin kitabesinde yaptıranın ismi ve yapım yılı yazmaktadır. Kagir bir yapı olan cami, Hoca Yadigar bin Sultan Ali tarafından yapılmıştır. Eskişehir tarihi eserler içerisindeki cami, günümüzde oldukça temiz, bakımlı ve ibadete açıktır. Tarihi dokusunu hala yansıtan camiye mutlaka bir göz atmalısınız.

28. Ak Cami (İshak Fakih Camii)

eskisehir ak camiiPin
eskisehir-ak-camii

Ak Cami geçmişte bir hamam olarak kullanılıyordu. Ilıklık, soyunmalık ve sıcaklık bölümlerinden oluşuyordu. Camiye dönüştürüldükten sonra bu kısımda usule uygun olarak değerlendirilmiştir. Harim kısmı soyunmalık bölümünden dönüştürülmüştür. Sıcaklık bölümü de son cemaat yeri haline gelmiştir. Ilıklık da ara bir bölüm olarak kullanılmıştır. Caminin ne zaman yapıldığı bilinemiyor. Fakat İshak Fakih’in yaşadığı süre arasında yapıldığını biliniyor. Yani 1349 1440 yılları arasında yapılmıştır. Hamamı camiye dönüştüren kişi İshak Fakih olduğu kabul görmüştür. İsmini de ondan almıştır. Caminin mimari özellikleri incelendiğinde ise yapım yılı, 13. yüzyıl sonu ve 14. yüzyılın başlarına işaret ediyor.

29. Balaban Camii

Sivrihisar ilçesinde bulunan Balaban Camii 1385 yılında yani Yıldırım Beyazıt döneminde yapılmıştır. Caminin mimari özellikleri incelendiğinde 13 yüzyıla dair izler görülebiliyor. Tuğladan yapılan cami minaresi yapıya heybet atıyor. Balaban Paşa tarafından yapılan cami içerisinde aynı tarihlerde yapılan bir de çeşme bulunuyor. 200 metrekare genişliğe sahip olan cami ahşap örtülüdür. İç kısımda ise 4 tane ahşap direk yapıya estetik katıyor. Pembe beden duvarlarıyla dikkat çeken cami Elmalı Mahallesi’nde yer alıyor.

30. Şeyh Şehabeddin Sühreverdi Zaviyesi (Salı Tekkesi)

eskisehir seyh sehabeddin Suhreverdi ZaviyesiPin
eskisehir-seyh-sehabeddin-Suhreverdi-Zaviyesi

Salı Tekkesi olarak da bilinen zaviyede Şeyh Şehabeddin Sühreverdi yatmaktadır. Bu kişi Abbasi Halifesi’nin elçisi olarak biliniyor. Fütüvvet teşkilatının önemli elçilerinden olan Sühreverdi 1. İzzettin keykavus ve 1. Alaaddin Keykubat’ı teşkilata davet ettiği bilinir. Eskişehir ahi teşkilatının merkezlerinden biriydi. Fütüvvet Teşkilatı da Ahi Teşkilatı’yla bağlantılıydı. Bu zaviye de Eskişehir’de Fütüvvet Teşkilatı’nın oluşmasında öncüdür. 24 odalı bir yapı olan zaviyenin 13. yüzyılda inşa edildiği düşünülüyor. Zaviyenin güney kısmında dervişlerin kullandığı 17 oda bulunmaktadır. Kesme taş, moloz gibi malzemelerle inşa edilen zaviye duvarlarında hayvan ve bitkisel figürler görülebiliyor. Eskişehir tarihi ve turistik yerleri arasındaki zaviyede ayrıca bir mescit ve iki de türbe bulunmaktadır.

31. Alaeddin Cami

eskisehir alaaddin camiPin
eskisehir-alaaddin-cami

1267 yılında inşa edilen Alaeddin Cami, Alaaddin parkı içerisinde bulunuyor. Caminin yapıldığı sırada hükümdar 3. Gıyaseddin Keyhüsrev bulunuyordu. Odunpazarı ilçesinin en eski camilerinden biri olan bu tarihi yapı, bir süre müze olarak kullanılmıştır. Çevreden toplanan birçok eser sergilenmiştir. Eskişehir Arkeoloji Müzesi’nin yapılması ile eserler buraya taşınmıştır. 1944 yılında müzeye çevrilmiş 1951 yılında ise camiye dönüştürülmüştür. Zaman içinde birçok onarım geçiren cami, özgün yapısını kaybetmiştir. Günümüzde hala cami olarak hizmet vermektedir. Minare kaidesinin olduğu yerde caminin kitabesi görülebilir. Caminin minare kaidesi ve kitabesi günümüze kadar gelen tek orijinal kısımlardır.

32. Şeyh Sücaeddini Veli Külliyesi ve Türbesi

Eskisehir seyh sucaeddini veli kulliyesi ve turbesiPin
Eskisehir-seyh-sucaeddini-veli-kulliyesi-ve-turbesi

Şeyh Sücaeddin bir alperen gazidir. Çelebi Mehmet ve II Murat dönemlerinde yaşamış önemli bir kişiliktir. Osmanlı komutanları ve halkla da oldukça iyi ilişkilere sahip biridir. Külliye 1517 yılında Sücaeddin Veli’nin müridi olan Timurtaş Paşa tarafından yaptırılmıştır. Külliyede yer alan türbede Şucâeddin ve Demirtaş Paşa bulunmaktadır. Havuz, imaret, cami ve avlu külliyenin diğer yapılarıdır. Külliyenin 2. kısmı imaretten oluşur. İmaretin 4 kubbesi bulunmaktadır. Bu bölüme avluda yer alan mezarlıktan geçiş yapılır. Seyitgazi ilçesine 7 km uzaklıkta olan külliyede her yıl Haziran ayında Şeyh Sücaeddin adına şenlikler yapılır.

33. Yunus Emre Külliyesi ve Türbesi

eskisehir Yunus Emre Kulliyesi ve turbesiPin
eskisehir-Yunus-Emre-Kulliyesi-ve-turbesi

13. yüzyıl Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan külliye ve türbe, 1974 yılında ziyarete açılmıştır. Yunus Emre’nin mezarı Eskişehir’de bulunuyordu. Fakat Yunan işgali nedeniyle mezar yıkılmıştır. Yıkılan mezar 1949 yılında bir çeşmenin arkasına taşınmıştır. Taşınan ve yeniden yapılan mezar, 13 yüzyıl Selçuklu mimarisini izlerini taşıyor. Etrafı açık kubbeli ve 8 sütuna sahip olan anıt mezar türbe formunda inşa edilmiştir. Günümüzde bu anıt mezar cennetin 8 kapısını sembolize ediyor. Eskişehir gezilecek yerler arasındaki anıt mezar, önceki alanın yetersiz olması nedeniyle 1970 yılında yapılmıştır. 1982 yılında da aynı bölgeye cami, şadırvan ve kültür evi eklenerek bir külliye yapısını almıştır.

34. Odunpazarı Akoğlan Camii

eskisehir Odunpazari Akoglan CamiiPin
eskisehir-Odunpazari-Akoglan-Camii

Odunpazarı ilçesinin Çifteler Caddesi’nde bulunan cami, aynı anda 250 kişinin ibadet edebilmesini sağlıyor. 1890 yılında imarete açılan tarihi caminin batı kısmında bir kitabe bulunuyor. Eskişehir gezilecek yerler arasındaki caminin yapı malzemesi moloz taş ve kerpiç malzemedir. 2013 yılında onarılarak yeniden ibadete açılmıştır. Günümüzdeki haliyle modern bir görünüm alacağını cami iç dizaynı ile de oldukça kibardır. Cami minaresi, camiye bitişik şekilde ve dikdörtgen bir kaide üzerinde tek şerefeli olarak yer almaktadır. Tarihi camilere hayranlık duyanlar için görülmesi gereken yapılar arasındadır.

35. Alçengel Camii (Şeyh Kuddusi Camii) Haziresi

Eskisehir Alçengel Camii seyh Kuddusi Camii HaziresiPin
Eskisehir-Alçengel-Camii-seyh-Kuddusi-Camii-Haziresi

İnönü ilçesinde yer alan Alçengel cami, 1370 yılında yapılmıştır. Oldukça eski bir tarihe sahip olan cami 1958 yılında onarılmıştır. Eskişehir tarihi eserler arasında bulunan cami oldukça sade bir tasarıma sahiptir. En dikkat çeken yanı ise avlusundaki mezarlıktır. Bu hazirede 4 kişilik bir mezar bulunmaktadır. İçerisinde Şeyh Sait Kuddusi ve ailesi yapmaktadır. Bu nedenle Şeyh Sait Kuddusi Cami olarak da anılır.

36. Nasreddin Hoca’nın Evi

Eskisehir Nasreddin Hocanin EviPin
Eskisehir-Nasreddin-Hocanin-Evi

Nasrettin hoca 1208 yılında Eskişehir Sivrihisar ilçesinde doğmuştur. Bir halk filozofu olan Nasrettin Hoca adına da bir kültür evi yapılmıştır. Tek katlı bir yapı olan ev içerisindeki iç avlular bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde birden çok ev barındırmaktadır. Evin önünde ise Nasrettin hoca’nın eşeğe ters binmesini betimleyen bir heykel bulunmaktadır. Evin içerisinde hocanın anlattığı fıkraları hatırlatan birçok resim vardır. Taş duvarlarıyla ilgi gören evin iç dekorasyonu da tarihi evlere uygun olarak dizayn edilmiştir. Ayrıca yöresel yemek ve giyim kültürüne dair izler de yerli ve yabancı turistler tarafından ilgiyle karşılanıyor

37. Tülomsaş Müzesi (Devrim Otomobili)

Eskisehir Tulomsas Muzesi Devrim OtomobiliPin
Eskisehir-Tulomsas-Muzesi-Devrim-Otomobili

3 Mart 2018 yılında kurulan Tülomsaş Müzesi, ulaşıma dair birçok eseri gözler önüne seriyor. Bunlardan en önemlisi de seri üretime geçemeyen ve 1961 yılında üretilen ilk Türk otomobili Devrim Arabası’dır. Devrim arabası 1250 kilogram ağırlığında ve 140 kilometre maksimum hız yapabilen değerli bir araçtı. Günümüzde bu tarihi aracı, müze içinde ziyaret edebileceğiniz gibi aynı yıl üretilen “Karakurt” adlı ilk Türk lokomotifini de görebilirsiniz. Bu lokomotif 15 yıl boyunca aktif olarak kullanılmıştır. Eskişehir tarihi yerler arasındaki müzede demir yolu tarihini aktaran birçok obje görebilirsiniz. Yer alan bilgilendirme panolarıyla da objelere ve olayların tarihine yakından bakabilirsiniz.

38. Atlıhan El Sanatları Çarşısı

Eskisehir Atlihan El Sanatlari carsisiPin
Eskisehir-Atlihan-El-Sanatlari-carsisi

1850’li yıllarda Takattin Bey tarafından kurulan çarşı, halkın toplandığı ve tüccarların dinlendiği bir sosyal merkez konumundaydı. Birçok tüccar hayvanlarını çarşıya gitmeden önce buraya bırakırdı ve dönüşte buraya gelerek geceyi burada geçirirdi. 20 yüzyılda harabeye dönüşen yapı, 2006 yılında orijinal haline uygun olarak yeniden onarılmıştır. Geleneksel mimarinin izlerini taşıyan çarşı 2 katlı bir yapıdır. Günümüzde 24 adet atölyeye sahiptir. Bu atölyeler hala çalışmakta ve el sanatları ürünlerinin üretilip satıldığı bir noktadır. Eskişehir’de tarihi yerler arayanlar öncelikle Odunpazarı ilçesindeki bu tarihi çarşıyı mutlaka görmelisiniz. Geri dönüş sırasında da hatıra niteliğindeki el sanatları ürünlerini hediye olarak alabilirsiniz.

39. Sivrihisar Saat Kulesi

eskisehir sivrihisar saat kulesiPin
eskisehir-sivrihisar-saat-kulesi

Sivrihisar ilçesinde bulunan saat kulesi, manzaraya hakim konumuyla tüm ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. 1899 yılında yapılan saat kulesi kayalıkların üzerinde bir ihtişamıyla duruyor. Kulenin, dönemin kaymakamı Mahmut Bey ve Belediye reisi Yüzü Güllü Hacı Mehmet Efendi tarafından yaptırıldığı kaynaklarda yer alıyor. Dört tarafında saat bulunan kulede pirinçten yapılan bir tokmak bulunuyor. Her saat başı bu tokmak çalarak dikkatleri çekiyor. Ayrıca haftalık kurma sistemiyle çalışmasına devam ediyor. Kesme taştan yapılan kule, 12 metre yüksekliğe sahiptir. Alt kısımda yer alan 8 adet basamaklı merdiven sayesinde kulenin arka tarafına geçebilirsiniz. Bu gösterişli kule, üzerinde yer alan aydınlatma sistemleri ile gece de ön plana çıkmayı başarıyor.

40. Reşadiye Camii

eskisehir resadiye camiiPin
eskisehir-resadiye-camii

İstanbul Eminönü’nde yer alan Yeni Cami ile benzer mimari özellikleri sahip olan Reşadiye Cami, 1916 yılında inşa edilmiştir. Odunpazarı ilçesinden bulunan cami, Osmanlı padişahı 5. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Caminin isminin yanı sıra kuzeyindeki cadde de aynı isimle yer alır. Aslında orijinal cami yıkılmıştır fakat 1969 1978 yılları arasında yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki caminin mimarı Cevat Ülger’dir. Fakat Cevat Ülger’in ölümü nedeniyle caminin tamamlanması sonraki yıllara kalmışlar. Eskişehir’in tarihi ve turistik yerleri arasındaki caminin iki şerefli iki minaresi vardır. Büyük bir merkezi kubbeye ve çevresinde küçük kubbelere sahiptir. İç kısımda birçok hat eserlere sahiptir. Oldukça görkemli ve estetik bir tasarımı bulunmaktadır.

41. İnönü Savaşları Karargah Evi

Eskisehir inonu savaslari karargah eviPin
Eskisehir-inonu-savaslari-karargah-evi

2001 yılında müzeye dönüşen ev, geçmişte İsmet İnönü’nün karargah olarak kullandığı bir yapıdır. Dolayısıyla müze sergilenen eserler de Kurtuluş Savaşı’na dahil izle barındırıyor. Silahlar, askeri malzemeler, verilen emirlerin belgeleri ve üniformalar gibi birçok eserin yakından inceleyebilirsiniz. Ayrıca evin mimarisi de geleneksel Türk evlerinin izlerini taşıyor. İki katlı bir yapı olan evde yöresel ve etnografik eserleri ve görebilirsiniz. Döneme uygun olarak tasarlanmış odalar, duvarlarda yer alan fotoğraflar, mühürler, kılıçlar ve İsmet İnönü’nün istirahat odası da oldukça ilgi çekiyor. Tarihe ve geleneklere ilgi duyanların mutlaka ziyaret etmesi gereken müzelerden biridir.

42. Anadolu Üniversitesi Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı

eskisehir Anadolu universitesi vecihi hurkus havacilik ve Teknoloji ParkiPin
eskisehir-Anadolu-universitesi-vecihi-hurkus-havacilik-ve-Teknoloji-Parki

Havacılık tarihini merak edenlerin ilgisini çeken Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı, 1998 yılında ziyarete açılmıştır. Tepebaşı ilçesinde yer alan park içerisinde birçok savaş uçağı ve sivil uçak bulunmaktadır. Bir bütün halinde yer alan uçakların yanı sıra uçak motorlarını da yakından görebilirsiniz. Farklı uçaklar hakkında bilgi alabileceğimiz maket uçaklar da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Ayrıca pilotların kullandığı giysiler ve rozetler serginin öne çıkanları arasındadır. Eskişehir turistik yerler arasındaki parkın sergi alanı, açık ve kapalı alan olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. 39.000 metrekarelik bir alanı kaplayan parkta en dikkat çeken şey ise bir C – 47 kargo uçağının içinin müzeye dönüştürülmesidir.

43.Gerdekkaya Mezar Anıtı

eskisehir gerdekkaya mezar anitiPin
eskisehir-gerdekkaya-mezar-aniti

Büyük bir kayaya oyulmuş olan mezar anıtı, adeta bir tapınağı andırıyor. M.Ö 3. ve 1. yüzyıl arasına tarihlenen anıt, Roma ve Bizans döneminde de birçok değişikliğe uğramıştır. Günümüzde Çukurca köyüne 500 metre uzaklıkta bulunan anıt, ziyaretçilerini 2 adet sütunla karşılıyor. Yan yana iki mezar odasına sahip olan yapı 1991 yılında restore edilmiştir. Eskişehir’in turistik yerleri içerisin yer alan anıtın bir kısmı hala kaya şeklinde dururken orta bölümü antik kentlerdeki tapınakları andırıyor. Üçgen bir kalınlığa sahip olmasının yanı sıra alınlıkta çeşitli çizgi desenler görülebilmektedir. Mezar odasındaki mezarlar, tekne mezar olarak adlandırılmaktadır. Anıt içerisinde “Zotikos” ve “Gorgos” isimlerinin bulunması ise yapının Roma ve Bizans dönemine uzandığının kanıtıdır.

44. Kılıç Minaresi / Mescitsiz Minare

Eskisehir Kilic Minaresi Mescitsiz MinarePin
Eskisehir-Kilic-Minaresi-Mescitsiz-Minare

Minarenin isminin kılıç olmasından ince bir detay vardır. Buna göre ya Oğuz boylarının kılıç aşiretinden ya da Sivrihisar’ın kılıçla fethedilmesinden dolayı minare bu ismi almıştır Ayrıca minare, kılıca dayanılarak hutbe okunan ilk mescit olarak kayıtlara geçmiştir. Minareyle birlikte bir mescide sahip olsa da bu mescit günümüze kadar gelememiştir. Kaynaklara göre mescidin tamamen ahşaptan yapıldığı biliniyor. Ayrıca batı kısmında bulunan kapısına 4 basamakla ulaşılabiliyor. Günümüzde kapısı ve basamakları hala görülebiliyor. 53 basamağa sahip olan minarede çeşitli çini süslemeler bulunuyor. Bir mescidi olmasa da günümüzde yapılan düzenleme ile çevresi ibadet etmeye uygun hale getiriliyor

45. Ballıhisar Antik Kenti (Pessinus Örenyeri)

Eskisehir Ballihisar Antik Kenti Pessinus orenyeriPin
Eskisehir-Ballihisar-Antik-Kenti-Pessinus-orenyeri

Ana tanrıça Kybele’nin bulunduğu önemli bir tapınma bölgesi olan Pessinus Örenyeri’nde zamanında Kybele için birçok tören yapılmıştır. Ayrıca kral yolu üzerinde bulunmasından dolayı Roma ve Bizans döneminde önemli bir konuma yükselmiştir. Helenistik Çağ’a gelindiğinde birçok yenilik yapılır. Kent tiyatrosu, yollar, kanallar, stoa ve meclis binası da eklenerek kapsamlı bir kent haline getirilir. Kentte ilk kazılar 1967 yılında başlanmış ve günümüzde de hala devam etmektedir. Avusturya Melbourne Üniversitesi, 2009 yılından sonra kazı işlerini devralmıştır. M.Ö 8 yüzyılda kurulan antik kent, Ballıhisar Köyü’nde yer almaktadır. M.Ö 1. yüzyılda Yunan tipi polis kentine dönüşen şehir, giderek gelişmiş ve ünlenmiştir. Eskişehir antik yerleri arasındaki bu ünlü antik kenti ziyaret ederek günümüzde de tarihi detaylarına yakından tanık olabilirsiniz.

46. Sivrihisar Ulu Camii

Eskisehir Sivrihisar Ulu CamiiPin
Eskisehir-Sivrihisar-Ulu-Camii

Ahşap direkli ve ahşap tavanlı bir cami olan Sivrihisar Ulu Camii, harika mimari ayrıntılara sahiptir. Emineddin Mikail tarafından 1267 tarihinde yapılan camiyi toplam 67 direk taşımaktadır. Bu direkler çatıyı güçlü bir şekilde tutmaktadır. Ayrıca caminin estetiğine de katkı sunmaktadır. 67 direğin 6’sında geometrik ve bitkisel süslemeler görülebilir. 1485 metrekare bir alanı kaplayan caminin minaresi ise 1409 yılında yapılmıştır. Direklerin üst kısmında yer alan başlıklar, Bizans dönemine ait olduğu için zengin bir mimari tarihe sahiptir. Camideki minber de incelenmesi gereken bölümler arasındadır. Çünkü birbirine geçme usulüyle yapılan minberin her bir alanı özgün detaylara sahiptir. Horasanlı İbn-i Mehmed tarafından yapılan minber, üzerinde yer alan desenleriyle etkilemeyi başarıyor. Caminin toplam 4 ayrı giriş kapısı bulunmaktadır.

47. Han Yeraltı Şehri ve Çevresi

Eskisehir Han Yeralti sehri ve cevresiPin
Eskisehir-Han-Yeralti-sehri-ve-cevresi

Selçuklularda ve Osmanlı döneminde bir mola bölgesi olarak kullanılan han, doğal güzelliklere de hakim bir konumdaydı. Bizans kaya yerleşimlerine sahip olan şehirde birçok bağlantı yolu da görülebilir. Şehirde yapılan kazılarda 100’den fazla mezar ve birçok buluntu ortaya çıkarılmıştır. Bu buluntular, mezarların yaşı hakkında bilgi vermektedir. Buna göre M.S 1. ve 6. yüzyıl arasına kadar kentin aktif olarak kullanıldığı söylenebilir. Eskişehir gezilecek yerler arasındaki kentin en dikkat çeken mimari yapısı, yer altına yapılan odalar ve tahıl ambarlarıdır. Oda duvarlarında çeşitli süslemeler de ilgi görmektedir. Ayrıca hepsinin birbirine bağlanabilmesi için yollar da yapılmıştır. Bir su kanalından temiz su gelmesi için koridor bağlantısı bile düşünülmüştür. Bu yer altı şehrinin yapılmasının bir sebebi de güvelik ve korunma hedefidir.

48. Melik Gazi Türbesi

Eskisehir Melik Gazi TurbesiPin
Eskisehir-Melik-Gazi-Turbesi

Türk İslam kültüründe yetişmiş ve 30 yıl boyunca Danışmentlilere hükümdarlık yapan Melik Gazi, Danışment Beyi Gümüştekin Gazi’nin oğludur. Bizanslı ve Haçlılara karşı büyük başarılar elde eden Melik Gazi, Büyük Selçuklu Sultanı Sancar’ın da dikkatini çekmiştir. Bunun üzerine onu Kuzey Anadolu’da hükümdar yapmak ve hükümdarlık alametlerini vermek için elçi gönderirler. Fakat ölümü nedeniyle bu durum gerçekleşememiştir. Melik Gazi yaşarken bir türbe yaptırmıştır. Malatya’da vefatı sonrasında Kayseri’ye gömülür. Eskişehir’de yer alan türbesi de onun burayla bağlantısı ve yaptıkları adına inşa edilir. Roma ve Bizans mimarisinin izlerini taşıyan türbe, yer yer süslemeler barındırıyor. Bir avluya sahip olup burada da çeşitli tarihi kalıntılar bulunmuştur.

49. Dağlık Frigya Yapıldak Vadisi

Tarihi birçok kalıntıyı barındıran Dağlık Frigya Yapıldak Vadisi, Eskişehir’den 83 km uzaklıkta yer alıyor. Frig dönemine ait kalıntılarla, tarih sevenlere egzotik bir gezi sunuyor.  Aynı zamanda bir inanç merkez olan vadide iki kale bulunuyor. Bunlar Dübercik ve Ayterek Kalesi’dir. Dübercik Kalesi’nde Frig ve Roma dönemlerinden kalma mezarlar vardır. Bu mezarlar kayaya oyulmuştur. Üst kısım ise işlenerek saldırılara karşı bir gözetleme kulesi haline dönüştürülmüştür. Ayterek Kalesi ise silo çukurları ve kaya içerisine oyulan mekanlar dikkat çekiyor. Aynı şekilde kaya mezarları da görülebiliyor.

50. Aziz Mahmud Hüdayi Camii / Sivrihisar

Eskisehir Aziz Mahmud Hudayi CamiiPin
Eskisehir-Aziz-Mahmud-Hudayi-Camii

Ahşap tarzda yapılan cami, 1591 yılında Aziz Mahmud Hudayi tarafından inşa ettirilmiştir. Aziz Mahmud Hudayi, tasavvuf edebiyatında önemli kişiliklerden biridir. Hem şeyh hem de bir şair olarak 1543-1623 arasında yaşamıştır. Orijinal yapı 1893 yılında onarılmıştır. Fakat bu onarım adeta, caminin yeniden yapılmasına neden olmuştur. Yeni Cami olarak isimlendirilen bu yapıda ahşap kubbeler ön plana çıkıyor. Caminin kubbe kasnağına bakıldığında da 1914 yılında başka bir yenileme yapıldığı görülebilir. Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan camide iki adet mihrap vardır.  Eskişehir’in turistik yerleri içerisindeki caminin arka kısımda kadınların namaz kılabileceği bir alan vardır. 1894 yılında yapılan minaresi ise basamaklı tarzdadır.

51. Çalçı Köyü Camii / Mihalıççık Camii / Kuş Evli Camii

Eskisehir calci koyu camii Mihaliccik Camii Kus Evli CamiiPin
Eskisehir-calci-koyu-camii-Mihaliccik-Camii-Kus-Evli-Camii

Çalçı Köyü’nde bulunan camii, Osmanlı dönemi bir tarihi eserdir. 1488 yılında başlanan cami inşaatı 1520 yılında bitmiştir. Kubbeli ve kare planlı caminin Osmanlı dönemindeki ismi, Babüsaade Ağası Mehmet Ağa Camii’dir. Vezirlik rütbesine kadar yükselen Mehmet Ağa köyüne dönmek ve dönerken de bir cami yaptırmak istediğini padişaha iletir. Padişah bunu kabul etmiştir. Çokgen bedenli minaresi, tek şerefelidir. Son cemaat yerinin doğu kısmındaki kuş evi ise oldukça ilgi çekicidir. İsmi de bu nedenle Kuş Evli Camii olarak da anılır. Bu ev, halk arasında cami maketine benzetilir. Dikkatli bakıldığında bir caminin giriş bölümünü andırıyor. Mehmet Ağa adına İstanbul’da bir de çeşme bulunmaktadır.

52. Eti Arkeoloji Müzesi

Eskisehir Eti Arkeoloji MuzesiPin
Eskisehir-Eti-Arkeoloji-Muzesi

Özel sektör tarafından kurulan ilk müze olan Eti Arkeoloji Müzesi, 2010 yılında hizmete girmiştir. 4000 metrekare bir alanda hizmet veren müze, bodrum, zemin, 1 ve 2. kat olmak üzere dört bölümden oluşur. Eskişehir’in tarihi yerleri arasındaki müzenin zemin katında kafeteryası, ziyaretçilerine hizmet verirken diğer katlarda kütüphane ve resmi birimler bulunmaktadır. Bodrum kat ise laboratuar olarak hizmet görmektedir. Müzede Keçiçayırı, Dorylaion, Pessinus, Han Yeraltı Şehri gibi birçok antik kentten çıkarılan tarihi eserler yer alıyor. Müzenin bahçe kısmında da çeşitli kalıntı eserler sergilenmektedir. Günlük kullanım eşyaları, heykeller, mimari buluntular, pişmiş kaplar, cam kaplar, silahlar ve çeşitli aksesuarlar müzenin dört bir yanında tarihi günümüze taşıyor. Müzede 20 binden fazla eser ziyaretçileri tarafından incelenmeyi bekliyor.

53. Anadolu Üniversitesi Çağdaş Sanatlar Müzesi

Eskisehir Anadolu universitesi cagdas Sanatlar MuzesiPin
Eskisehir-Anadolu-universitesi-cagdas-Sanatlar-Muzesi

Anadolu Üniversitesi’ne bağlı bir müze olan Çağdaş Sanatlar Müzesi, Yunus Emre Kampüsü’nün içerisinde yer alıyor. 250’den fazla sanatçının eserlerini barındıran müze binası da Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapısıdır. Eskişehir gezilecek yerler arasındaki müze binası 1998 yılında onarıma başlanmış ve 30 ayda yenilenerek hizmete açılmıştır. 3 adet sergi alanına sahip yapı, dikdörtgen planlıdır. Ayrıca dıştan sarı ve beyaz renklerle boyanmıştır. Müzede üniversite koleksiyonun yanı sıra yerli ve yabancı sanatçıların eserleri görülebilmektedir. Ziyaretiniz sırasında birçok tablo ve belgenin yanı sıra estetik objelere de şahit olabilirsiniz.

54. Akhisar Kalesi

Büyük kayalara oyulan Akhisar kalesi, Akhisar köyünde yer almaktadır. Daha çok kalenin batı tarafında yerleşimler görülmektedir. Ayrıca kayaya oyulmuş mezarlar da oldukça ilgi çekicidir. Bu mezarlar tek odalı bir şekilde yapılmış, batı ve Güney yönünde yerleştirilmiştir. Mezarların yapım tekniği Roma ve Bizans dönemlerinde de kullanılmıştır. Bununla birlikte Frig dönemi kaya mezarları da kalenin tarihine ışık tutuyor. Eskişehir tarihi yerler arasındaki kaleye herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir