manisa-sehriPin
Ana sayfa » Manisa Gezilecek Tarihi Yerler

Manisa Gezilecek Tarihi Yerler

 

Ege’nin incilerinden olan şehir, doğal güzellikleri ve Manisa turistik yerleriyle ziyaretçilerin göz bebeği oluyor. Tarihi yerleri, müzeleri, antik kentleriyle bu şehire gelmek isteyenler için Manisa gezilecek tarihi yerleri sizin için topladık.

Manisa Hakkında Bilgi: Ege Bölgesi’nde bulunan bu yere geldiğinizde Manisa’nın en güzel yerlerini kime sorsanız gösterecektir. İzmir’den sonra ikinci büyük kent olan Manisa tarihi, yontma taş devrine kadar gitmektedir. Lidyalıların bölgesi olarak anılmakta ve Osmanlı’daki şehzadelerin ilk sancak görev yerindendir. Bereketli topraklar üstünde her medeniyetin yaşadığı şehirde, Manisa’nın tarihi mekanları oldukça fazladır.

Organik gıdaları, mevsimi ve doğal tarihi güzellikleriyle her zaman hükümdarlık yarışına sahne olmuştur. Osmanlı Devleti’ndeki ilk adı ise Saruhan’dır. Günümüzdeki 1.5 milyonluk nüfusuyla ülkemizin 13. büyük kentidir. Buraya geldiğinizde turistik yerleri gezdiğiniz gibi Manisa tarihi eserlerine de göz atmayı unutmayınız. Hititler döneminde arzava halkına ev sahipliği yapmış ve Lidya döneminde başkenti Sard kenti yapmışlardır. Bu yüzden kaçırmamalısınız.

Muradiye Camisi

Pin

16 Yy sonlarında yapıldığı düşünülen cami, Manisa’nın tarihi eserleri arasındadır. Cami 3. Murat’ın emriyle yaptırılmıştır. Projenin başında Mimar Sinan bulunuyordu. Külliye cami, medrese ve dükkanlardan oluşuyordu. Mimar Sinan’ın ölümüyle, Mehmet Ağa’ya yapımı bırakılan Muradiye Camisi, Manisa’nın simgelerindendir.  Ortasında büyük bir kubbe bulunan cami, kesme taştan yapılmıştır. Ayrıca Osmanlı döneminin nadir bulunan örneklerindendir. İnce işlemeler ve göz alıcı detaylarla turistlerin ilgisini çeken camiye giriş çift kanatlı bir kapıdan yapılıyor. İznik çinisi, fildişi kaplamalar ile Osmanlı’nın klasik medrese yapı planlarına sadık kalınarak yapılmıştır. İçeride arada kalan kütüphane bugün çocuk kütüphanesi olarak kullanılırken, medrese ve imarethane ise müze olarak kullanılmaktadır. Manisa gezilecek yerler arasında kendini gösteren bu yer, Osmanlı mimarisi hakkında günümüze ışık tutuyor.

Sardes Antik Kenti

Pin

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan Sardes Antik Kenti, Lidya dönemi ait bir mezarlık alanıdır. Manisa’nın tarihi mekanlarına göz attığımızda Lidya kültürüne ait kalıntıların bulunduğunu görüyoruz. Bu yere bağlı Bin Tepeler, Tümülüs adı verilen yığılmış tepeciklerden oluşuyor. 100’e yakın mezar olduğu sanılıyor ve Lidya’nın iki büyük kralının da mezarlarının bulunduğu biliniyor. Ayrıca parayı bulan bir topluluk olarak bilinen Lidyalılar, dönemin en güçlü devletlerinden olmuşlardır. Lidya’nın zenginliğinde payı olduğu düşünülen Sart Çayı akarken beraberinde altın tozlarını da getirdiği sanılıyor. Artemis Tapınağı’nın önünde bulunan bu kent, ayrıca Bizans döneminin piskoposluk merkezini de üstlenmiştir.  Tarih severlerin ilgisini çeken Sardes Antik Kenti, içerisinde barındırdığı kalıntılar ile günümüze birçok bilgi aktarmıştır. Hristiyanlık için batıda önemli bir rol oynayan Sardes Antik Kenti’ni kesinlikle Manisa gezilecek yerler listenize eklemenizi öneriyorum.

Sardes Sinagogu

Pin

Yahudilerin kutsal saydığı Sardes Sinagogu, Manisa’nın tarihi mekanlarındandır. Ayrıca üç bölümden oluşuyor. Orta bölümde genç kızlar, kendilerini evlenmeden önce havuzlu salonda kutsuyorlar. Bu uygulama genç kızların kendini suya 7 kez sokup çıkarmasından oluşuyor. 3. Yüzyılda oluşturulan bu yapıda kadın-erkek girişleri ve din adamlarının giriş yeri farklıdır. Yerlerdeki ve tavandaki özel işlemeler ise ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Binlerce din adamının hayatını yansıtan Sardes Sinagogu, ayrıca Haham Kürsüsü ile şehirdeki problemlerinde tartışılacağı önemli bir merkez haline geliyor. Yahudilerin dışında diğer ülkelerden de ziyaret alan bu yer, Manisa’nın tarihi eserleri içinde önemli bir potansiyeline sahiptir. Ayrıca inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Estetik bir görüntü sunan Sinagog, doğu batı doğrultusunda uzandığı için kıblesi yanlış tarafa bakmaktadır. Ne kadar önemli olduğunu sorarsanız, İsrail’in Telaviv şehrinde yapılanan bir maketinin olduğunu söyleyebiliriz.

Aigai Antik Kenti

Pin

Aiollerin Aiolis bölgesinde kurdukları Aigai Antik kenti, Manisa tarihi mekanlarındandır. Değişik ismi ve taştan yapılmasıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turist çekmektedir. Kazıları hala süren kentte, geçmişe ait birçok kalıntı bulunmuştur. Keyifli bir tarih gezisi için Helenistik dönemin önemli ticaret merkezlerinden olan Aigai Antik Kenti’ni ziyaret edebilirsiniz. Surlarla çevrili agora niteliği taşıyan kent, Köseler Köyü’nde yer almaktadır. Yeni yapılan kazılarda ise Aigai’de 2 bin yıllık tiyatroya girişi sağlayan bir kapı bulundu. Böylece yapılan kazılarla da tiyatro daha da açığa çıkacak gibi gözüküyor. Ayrıca çıkarılan taşlardan birinde de Yunan haberleşme tanrısı olan Hermes’in asasının sembolü de yer alıyor. Güzel ülkemizde yer alan binlerce tarihi eserler her geçen gün artarak hem turistik hem de kültürel açıdan insanları çekiyor. Dünyaya mâl olmuş Aigai Antik Kenti, Manisa gezilecek tarihi yerler arasında.

Manisa Yeni Han

Pin

İki katlı bir ticaret hanı olan bu yer, Manisa’nın tarihi eserleri arasındadır. 19 YY’da yapılmış bir eşsiz bir yapıdır. İki kattan oluşan bu han görsel ve estetik açıdan turist çekme potansiyeline sahip. 2000 yılında restore edilerek 2005 yılında hizmete açılmıştır. Alışveriş merkezi olarak hizmete açılan Yeni Han, Manisa’ya geldikten sonra durup dinlenilmesi gereken bir yer. Kültürel yemeklerden ve hediyelik eşya alarak sevdiklerinizi sevindirecek şeyler bulabileceğiniz bu yeri mutlaka ziyaret edin. Yapıldığı yıla ait olarak restore edilerek estetik bir görüntü sunması hedeflenmiştir. Eski yılları anımsatan dokusuyla şifalı bitkiler, el emeği halılar ve oyma ürünler ile alışverişinizi bitirebilirsiniz. Restore edildikten sonra yöre halkı tarafından büyük ilgi gören Yeni Han, turistik ve yerel olarak yapılan geziler ile büyük ilgi görüyor. Bu yüzden Manisa turistik yerler arasında olmayı hak ediyor.

Divlit Yanardağı

Pin

UNESCO tarafından Jeopark olarak ilan edilen Divlit Yanardağı, büyüklüğü ve görkemiyle ziyaretçilerinin ilgisini çekiyor. Manisa tarihi mekanlar arasında bulunan bu yer, yaklaşık 15 bin yıl önce patlayarak 60 km alana yayılmıştır. Tehlikeli fakat ilgi çekici olan bu güzellik, 15 bin yıllık tarihe de ışık tutmaktadır. İlkel ayak izlerini üzerinde bulundurarak turistlere ve araştırmacılara ilham kaynağı olmaktadır. Manisa’nın Kula bölgesinde yer alan Divlit Yanardağı’na her yıl yürüyüşler düzenlenmektedir. Tırmanması zorda olsa Türkiye tarihi yerler arasında görülmeyi haendinizi merak duygusuna kaptırarak uzun bir tırmanmanın sonucunda, tüm Kula’yı ayaklarınızın altına alabilirsiniz. 860 metre yüksekliğinde olan bu yanardağ, adını sert ve dik  yamacından dolayı almıştır.

Kurşunlu Kaplıcaları

kuşunlu kaplıcalarıPin

Fokurdayarak kaynayan bu doğal güzellik tüm ziyaretçilerine şifa kaynağı oluyor. Sokaklarıyla ve yeşillikleriyle doğal cennet niteliğinde olan Kurşunlu Kaplıcaları, her mevsim turist çekmesiyle sürekli olarak aktif bir yer oluyor. Aynı zamanda Manisa turistik yerler açısından bunca senedir ilgi görmesi oldukça şaşırtıcıdır. Kaplıcalar Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunmaktadır. Birçok hastalığa derman olmasının yanında ruhsal dinginlik içinde gelenlerin sayısı bir hayli fazla. Şehrin egzoz kokularından bunalmış insanlara temiz havasıyla kucak açan Kurşunlu Kaplıcaları, çevresindeki konaklama imkanlarıyla gezi rehberinizi tamamlama imkanı sunuyor. Gün içinde havaya bağlı olarak değişen vadide renklerin büyüsüne kapılacaksınız. Salihli Belediyesi’nin destekleriyle büyüyen kaplıcalar 80 küçük otel ve 170 yatağıyla tüm misafirlerinin yardımına koşuyor. Sıcak sular ile romatizmalara ve diğer kemik ve kas rahatsızlıklarına birebir olan bu şifalı sularla işiniz bittikten sonra keşke daha önce gelseydim diyeceksiniz. Binlerce yıllık oluşumu nedeniyle Manisa’nın gezilecek yerleri arasında bulunan buraya yolunuz düşerse uğrayın.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir