kütahya-tarihi-yerlerPin
Ana sayfa » Kütahya Gezilecek Tarihi Yerler

Kütahya Gezilecek Tarihi Yerler

Kütahya gezilecek tarihi yerler bakımından zengin olmasının yanı sıra, önemli doğal güzelliklere de sahip olmasıyla bilinmektedir. Seramik ve çininin cenneti olan Kütahya, önemli tarih kültürlerinin yanı sıra, birbirinden güzel doğal zenginliklerinin de başkentidir diyebiliriz. Yazımızın devamında Kütahya tarihi yerler kapsamında, sizlere sunduğumuz birkaç tavsiye yer almaktadır.

Çini Müzesi

kutahya-muzeleriPin

Kütahya Çini Müzesi’nin binası 1411 yılında yaptırılmış olup, o dönem büyük bir külliyenin içerisinde farklı amaçlar için kullanılmakta idi. 1999 yılında ise külliye içerisinde bir bölüm restore edilerek, Çini Müzesi haline çevrilmiştir. Orta mekanları şadırvan olan ve kubbeli bir yapıya sahip olan Kütahya Çini Müzesi, Germiyan beyi II. Yakup Çelebi tarafından yaptırılmıştır.

Hatta müzenin içerisinde şu an II. Yakup Çelebi’nin çinili sandukası da yer almaktadır. Müzenin genel yapısına baktığımızda, çini sanatı ile donatıldığını görebiliriz. Müze içerisinde çini yapımında kullanılan birçok tarihi araç gerecin yanı sıra, birbirinden güzel pano, tabak, çini vazo ve çini kitabelerde yer almaktadır. Kütahya tarihi yerler listesinde mutlaka görmenizi tavsiye ettiğimiz Çini Müzesi, çini ve seramik sanatına ait farklı birçok tarihi araç gerece de, ev sahipliği yapmaktadır.

Kütahya Kalesi

kütahyanin-en-buyuk-kalesiPin

Geçmişi antik çağlarda kadar dayanan Kütahya Kalesi, Kütahya’nın hisar tepesinde yer almaktadır. Kale-i bala, Kalehisar ve dış sular olmak suretiyle üç bölümden oluşan Kütahya Kalesi, kitabesi olmasa da, orta antik çağ dönemlerine uzanan bir tarihe sahip olduğu düşünülmektedir. Germiyanoğulları Beyliği’nin hâkim olduğu Kütahya’da Selçuklu, Osmanlı ve Bizans döneminin izlerine rastlamak da mümkündür.

Kütahya’nın tarihi ve turistik yerleri içinde bulunan Kale, şehirde en fazla ziyaretçi alan tarihi eserler arasında olma özelliğini taşımaktadır. Kale aynı zamanda iki mescit, kır kahvesi, iki çeşme ve gazino gibi farklı bölümleri de içermektedir. Bu bölümlerin bir kısmı, çok sonradan iç kalenin içine inşa edilmiştir. Evliya Çelebi’nin yazdığına göre ise, 70 burcu bulunmaktadır. Hâkim bir tepeye kurulu olan Kütahya Kalesi, farklı mimarisi ile de dikkat çeken tarihi yerler arasındadır.

Jeoloji Müzesi

kutahya-arkeolojik-eserlerPin

Kütahya’da tarihi yerler içinde bulunan Jeoloji Müzesi, uzun yıllar boyunca hamam olarak kullanılmış ve sonradan müzeye dönüştürülmüş tarihi yapılardan birisidir. Yani müze aslen, hamam olarak inşa edilmiştir. Kendisi de Kütahyalı olan Evliya Çelebi yazdığı yazılarda, günümüzde müze olarak kullanılan ancak o tarihlerde hamam olan bu mekânı da konu almıştır.

Jeoloji müzesinde genellikle yerel ve ulusal alanda, yeraltı zenginliklerinin tanıtılması ve bu zenginliklerin çıkarılması için kullanılan araç ve gereçler, etkin bir şekilde sergilenmektedir. Yeraltı zenginlikleri bakımından birçok kaynağın bulunduğu Kütahya, bu sayede hak ettiği müzeye kavuşmuştur. Kütahya tarihi yerler kapsamında müzeyi ziyaret ettiğinizde, özellikle Kütahya bölgesine ait yeraltı kaynakları hakkında daha somut bilgilere ulaşabilirsiniz.

İshak Fakih Medresesi

kutahya-medresesiPin

Kütahya bölgesinde en fazla hâkimiyet kurmuş beyliklerden birisi olan Germiyanoğulları, bu süreç içerisinde Kütahya’da yoğun bir şekilde ilmi faaliyetlere önem vermişlerdir. Beyliğin verdiği ilim hizmetleri arasında, birçok medresede bu dönemde inşa edilmiştir. Kütahya tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasındaki medreselerden birisi de İshak Fakih Medresesi’dir.

Bu medresede dini ilimlerin yanı sıra, astronomi ve nakli ilimler de yoğun bir şekilde dönemin öğrencilerine verilmeye başlanmıştır. Kütahya’nın tarihi yerleri arasında mutlaka ziyaret etmeniz gereken bu medrese, geçmişten günümüze kadar herhangi bir tahribata uğramadan gelmeyi başarmıştır. Ancak son zamanlarda bir takım tahribatlara uğraması nedeniyle, şu an için onarım çalışmalarının yapılması, medresenin tarihi özelliğini daha fazla gün yüzüne çıkaracaktır.

Macar Evi

kutahya-macar-eviPin

Kütahya’nın Tarihi yerleri arasında yer alan Macar evi, çok eski bir tarihte yapılmış olup günümüzde müze olarak kullanılmaktadır. Ulu Cami’nin çok yakınında bulunan Macar evi, 18. yüzyılda yapılmış tarihi mekânlardan birisidir. 1982 yılından beri ise, müze olarak hizmet vermektedir.

1850 yılında burada yaşamış olan Macar özgürlük savaşı liderlerinden birinin bu evde yaşaması nedeniyle, Macar evi olarak anılmaktadır. Macar Evi Müzesi, Macar kültürünü yansıtan objelerin sergilendiği bir evdir. 2 kat ve 7 odadan oluşan müze, büyük bir bahçenin içerisine inşa edilmiştir. Günümüzde pek çok ziyaretçi alan Macar evi, Macar kültürünü yansıtan eski birçok tarihi eser ile hizmet vermektedir.

Dönenler Camii

kutahya-camileriPin

Şehir merkezinde yer alan Dönenler Camii, bir diğer adıyla, Dönenler Mevlevihanesi olarak da bilinmektedir. Kütahya’nın Börekçiler Mahallesi’nde konumlanan Dönenler Mevlevihanesi, Mevlevi kültürünün Türkiye sınırları içerisindeki en önemli üç merkezinden biridir.

İçerisinde bulunan Cami nedeni ile daha sık Dönenler Camii olarak bilinen Mevlevihane, 1237 yılında inşa edilmiş olup, Kütahya tarihi eserleri arasında tavsiye edeceğimiz yerlerdendir. Dönenler Mevlevihanesi inşasından sonra ki yıllarda, kuzey bölümüne semahane inşa edilmiştir. 1812 yılında günümüzdeki mimarisi ile yeniden inşa edilen dönenler Mevlevihanesi, kendine özgü iç ve dış mimari ile inşa edilmiş tarihi alanlardan birisidir.

Ayrıca caminin giriş kapısının üzerinde de bir kitabe yer almaktadır. Ayrıca caminin yanında da bir mescit vardır. Mevlana’nın torunu Ergun Çelebi’nin buraya gömülmesi sonrasında bu kitabe de “ya hazreti Ergun” yazmaktadır. Kütahya’daki tarihi yerler arasında bulunan bu yeri gezinize mutlaka katmalısınız.

Kütahya Ulu Camii

Pin
kutahya-ulu-cami-kutahya

Geçmişi 1381 gibi çok eski yıllara dayanan Kütahya Ulu Camii, şehrin merkezinde yer almakta olup Kütahya gezilecek tarihi yerler arasında en fazla ziyaretçi alan ibadethanelerden birisidir. Caminin en büyük özelliğine baktığımızda ise, Kütahya’nın iç alan anlamında en büyük alana sahip ibadethanesi olduğunu görmekteyiz.

Yapımında tamamen kesme taş kullanılan Kütahya Ulu Camii, 6 yarım kubbe ve 2 tam kubbeden oluşmaktadır. Ayrıca Camii’nin dikkat çeken bir diğer özelliği de, tam 64 pencereye sahip olmasıdır. Camide bulunan Kabe tasvirinde, Kütahya çinisi kullanılmıştır. Kütahya’ya yolu düşenlerin mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ettiğimiz Cami, günümüzde hala ibadethane olarak kullanılmaktadır.

Ege Bölgesi Tarihi Yazılarımıza da göz atabilirsiniz!

Balıkesir Gezilecek Tarihi Yerler

Bodrum Gezilecek Tarihi Yerler

İzmir Gezilecek Tarihi Yerler

Afyon Gezilecek Tarihi Yerler

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir