Arykanda Antik Kenti | Tarihi | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
İçindekiler
Çıkarılan eserlere bakıldığında Arykanda Antik Kenti kuruluşu hakkında detaylı bilgiler bulunamıyor. İlk yerleşim tarihi hakkındaki tahminler kentin isminden yola çıkılarak yapılıyor. Araştırmacılar Arykanda kelimesinin “Anda” ekinden kentin M.Ö 2000 yıllara uzandığını anlatıyor. Çıkarılan eserler de bu görüşü destekler nitelikte.
Günümüzdeki konumu Şahinkaya kayalığının ucundan başlayarak Güneye doğru uzanıyor. Kent günümüzde Arykanda olarak anılsa da Likya dilinde Arykawanda olarak anılıyordu. Diğer kentlerde yapılan kazılarda çıkarılan eserler incelendiğinde bu kentin tarihte oldukça yoğun bir yerleşik hayatı olduğu görülebiliyor.
Yoğun yerleşimin izleri Geç Kalkolitik ve Erken Bronz Çağı’na tarihleniyor. Bu tarihlendirmeye destek olan eserler, balta kalıntılarıdır. Yine kentten çıkarılan sikkeler, tarihsel sürece yakından bakabilmesine yardımcı oluyor.
Özellikle sikkelerdeki betimlemeler, M.Ö 2. yüzyıl tarihlendirmesine olanak sağlıyor. Likya Birliği’ne bağlı olan Arykanda Antik Kenti, bu sikkeleri de birlik ve kendi adına bastırmıştır. Kentin ilk keşfi 1838 tarihinde İngiliz araştırmacı Charles Fellows tarafından gerçekleştirilmiştir. Bunda mezar yazıları ve sikkeler etkili olmuştur.
Arykanda Antik Kenti Bölümleri
Oldukça büyük bir kent olan Arykanda geçmişte zengin bir şehirdi. O dönemlerde yapılan ve kalıntıları günümüze gelen bazı mimari yapılar şunlardır:
- Agora
- Demirci
- Stadion
- Yukarı Hamam
- Stoa
- Doğu Nekropolü
- Naltepesi
- Meclis Binası
- Arşiv Yapısı
- Sebastion Kutsal Evi
- Gymnasium
- Hamam
- Mağara Şeklinde Mezarlar
- Su Sarnıcı
- Helios Tapınağı
- Gözetleme Kulesi
Arykanda Antik Kenti Tiyatrosu
Birçok antik kentte olduğu gibi burada da kentin tiyatrosu büyük ölçüde günümüze gelebilmiştir. Bugün görebileceğiniz kalıntılar arasında tiyatronun yan ve ön kısımları dahil olmak üzere kapı bölümleridir. Yine kentin üst kısımlarında bir koşu pisti ve stadion bulunmaktadır. Stadionlar, antik kentlerde sıkça görülen spor aktivitelerinin yapıldığı alanlardır. Tiyatro da stadionun alt kısmındaki terasta yer alıyor.
Arykanda Antik Kenti’nde Neler Var?
Şahinkaya Tepesi’nin güneybatısında görebileceğiniz yapı, bir gözetleme kulesi kalıntısıdır. Bu yapının güneyinde de üçgen plana sahip akropol vardır. Akropolun ilk yerleşim yeri olduğu düşünülüyor. Akropolun doğusunda da Meclis Binası göze çarpıyor. Meclis Binası’nın doğusunda da Helios Tapınağı bulunuyor. Tapınağın tarihi M.Ö 4. yüzyıla uzanıyor. Arykanda Antik Kenti doğusunda bir gymnasium yer alıyor. Gymnasium yapısı Antik Yunan’da atletlerin yarışmaya katıldığı alandır. Gymnasiumun hemen yanında da bir hamam bulunmaktadır. Hamam günümüze en iyi şekilde gelebilen kalıntılardandır.
Tiyatrodan aşağı doğru inildiğinde odeon görülebilmektedir. Odeonlar da Antik Yunan döneminde şiirler okunan, konserler yapılan ve oyunlar oynanan yapılardır. Üzeri kapalı şekilde inşa edilirler. Odeona ulaşabilmek için merdivenli bir yol bulunmaktadır. Odeonu gezdikten sonra sütunlu üzeri kapalı bir galeriden (portiko) ilerleyerek agoraya ulaşabilirsiniz.
Agoralar da Antik Yunan döneminde halkın toplandığı kent alanıdır. Buralarda ticari ve politik faaliyetler gerçekleştirilirdi. Portiko, “U” şekliyle agorayı içerisine alır. Arykanda Antik Kenti içerisinde nekropol alanları da yer almaktadır. 2018 yılında yapılan kazılarla bir akropolisin ana kaya zemininde bronz hançer ve roma eyalet sikkesi bulunmuştur. Yine bronzdan yapılan iki ok ucu ve çeşitli sikkeler zemin dolgusundan çıkarılmıştır. Her sikke farklı yüzyıllara tarihlenmektedir. Bu sikkelerin tarihleri şunlardır:
- Ö 4. yüzyıl – 4 adet (Makedonia Krallığı
- Ö 3. yüzyıl – 2 adet (Ptolemaios ve Seleukos Dönemi)
- Ö 1. yüzyıl – 5 adet
- S 2 -3. yüzyıl – 2 adet
Sikkelerle birlikte zemin dolgusundan çıkarılan seramikler de oldukça değerlidir. Seramiklerin birçoğu Helenistik ve Geç Klasik döneme aittir. Ayrıca çeşitli kaplar üzerinde kullanıldıkları tespit edilmiştir.
Arykanda Antik Kenti Nerede
Arikanda Antik Kenti, Finike ilçesinde yer alıyor. Tam olarak ulaşabilmek için Elmalı ve Finike kara yoluna ilerlemelisiniz. Burada bulunan Arifköyü’ne gitmelisiniz. Arifköyü’ndeki Aykırıçay Mahallesi aracılığıyla kente ulaşabilirsiniz.
Arykanda Antik Kenti Giriş Ücreti 2023
Binlerce yıllık geçmişiyle günümüze ışık tutan tarihi bilgiler içeren antik kent, etkileyici mimari yapılara sahiptir. Bu yapıları yakından inceleyebilmeniz için antik kent giriş ücreti 2023 yılında bulunmamaktadır.
Arykanda Antik Kenti Ziyaret Saatleri 2023
Yerli ve yabancı turistlerin odak noktası olan antik kent ziyaret saatleri 2022 yılında 1 Nisan – 1 Ekim arasında 08:00 – 19:00’da gezilebilir. 1 Ekim – 1 Nisan’da ise 08:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.