Pin
Ana sayfa » Çorum’un En Popüler Tarihi Turistik Yerleri

Çorum’un En Popüler Tarihi Turistik Yerleri

 

Anadolu’nun en eski medeniyetlerini içerisinde barındıran Çorum, tarihi yerleri ile turistlerin ilgi odağı oluyor. Tarım ve sanayisiyle İç Anadolu’nun gelişmiş şehirlerinden olup, yapılmış arkeolojik kazılar ile tarih severlere ve gezicilere ilham kaynağı olmuştur. Bu yazımızda da Çorum tarihi eserleri hakkında bilgi vererek, Çorum’u ziyaret etmek isteyenler için fikir ve tavsiye veriyoruz.

Yazılıkaya

corum-tarihi-eserleriPin

Şehir dışında kalan Yazılıkaya, yüksek kayalıkların arkasına saklanmış bir tapınaktır. Üzerinde bulunan tanrı ve tanrıça figürlerinin taşlara işlenmesi dönemin sanat anlayışını göstermektedir.

Yazılıkaya tapınağında ziyaretçiler iki farklı odayı gezebiliyorlar. İlk odada 12 adet tanrı kabartması bulunurken diğer odada Tanrı Teşup ve Tanrı Hepat’ın karşılaşmasını konu edinen figürler yer almaktadır. Çorum tarihi yerler arasında bulunan bu yere giriş dar merdivenlerden ulaşılmaktadır.

Hattuşa’nın en büyük kalıntılarından olarak ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir. Hitit panteonu önünde yapılan büyük törenler ile tanrılara şükranlarını bildirirlerdi. Yazılıkaya adı da bu taşa kazınmış hiyerogliflerden gelmektedir.

Büyük galeri odasında 63 adet figür yer alırken, küçük galeride Tuthaliya ile birlikte 12 tanrı motifi yer alır. Kayaların içine oyulan 3 nişte de Hitit ailesinin külleri bulunduğu bilinmektedir.

Çorum Müzesi

corum-gezilecek-yerlerPin

1968 yılında hizmete açılan Çorum Müzesi, yapılan kazılardan çıkarılan arkeolojik eserleri sığdıramaz hale geldiği için 1988 yılında Çorum Endüstri Meslek Lisesi yakınındaki bina restore edilerek müze haline çevrilmiştir.

Çorum tarihi eserlerini aydınlatan bu müze, 2003 yılında hizmete açılmıştır. Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan müze ve içindeki eserler,  ilk katında Kalkolitik eserler bulunmak üzere 4 kata ayrılmıştır.

Satın alma ve kazılar ila müzeye kazandırılan eserler yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Tanıtım levhaları, fotoğraflar şeklinde müzede bilgi alarak güzel vakit geçirebilirsiniz. İlk katta yine kabartmalı vazolar ve L mezarı sergilenmektedir.

İkinci katta ise çivi yazısı tabletleri, baskılı bullalar arşiv haline getirilmiştir. Üçüncü katta ise frigler döneminde kalıntılar bulunurken dördüncü kat Bizans dönemi eşyalara ev sahipliği yapmaktadır.

Saat Kulesi

corum-gezilecek-yerlerPin

2. abdulhamid döneminde yaptırılan Saat Kulesi, Çorum merkezde yer almaktadır. 27 metrelik minare görünümlü kule, Çorum tarihi eserleri arasında adını yazdırmıştır.

Sarı kumtaşından yapılan kule, 1894 yılında Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. 84 basamağı bulunan kulede akrep boyu 70 metre olurken yelkovanın boyu 85 cm’dir. Çan sesinin her yere ulaşabilmesini sağlamak için saatin bulunduğu yere dört adet pencere yapılmıştır. Kapı kitabesinde ise bir adet şiir bulunarak 2. Abdülhamid’i ve Hasan Paşa’yı övmektedir.

Çorum Belediyesi tarafından bakım ve onarımları yapılarak Saat Kulesi canlı tutulmaya çalışılmaktadır. Birkaç kez restore edilen kulenin çevresi boşaltılarak turistik bir değer kazandırılmıştır. Kulenin dört tarafında da saat kadranı bulunan kulenin güneye doğru açılan yuvarlak bir kapısı vardır. Çorum gezinizde kesinlikle gezip görülmesi gereken yerler arasındadır.

Çorum Kalesi

corum-tarihi-kalePin

Çorum’daki tarihi yerler arasında kendine yer bulan Çorum Kalesi’nin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Fakat Evliya Çelebi, 16. yy’da yapıldığını öne sürmektedir.

Kuzey cephede girişi olan kalenin sağında ve solunda birer oda bulunmaktadır. Sağ tarafı zindan olarak kullanılırken sol tarafı muhafızlar için hazırlanmış bir odadır.

16 yy. belgelerde adı geçen kule, Kılıç Arslan tarafından yaptırılarak, Selçuklu mimari özelliklerine sahip olduğu düşünülmektedir.

Yurt dışından gelen bir araştırmacı ise kalenin yeni fakat özellikleri korunarak eski malzemelerden yapıldığını söylemektedir. Kesme taş ve moloz taşlardan yapılarak, gezilecek yerler arasında bulunan Çorum Kalesi’nin içinde bir de ufak cami bulunmaktadır.

Bunun yanında ufak evleri de içerisinde barındırarak, kültürel bir yapı olarak kendini göstermektedir. Kare planlı olan bu kaleyi kaçırmamanızı öneririz.

İskilip Kalesi

corum-kaleleriPin

100 metre yüksekliğindeki bir kayalıkların üzerine kurulan İskilip Kalesi, Zengibar Kalesi olarak da adlandırılmaktadır. Dik yamaçları olan kayalıkların üzerine kurulan yapıya sadece eğimi az olan batı tarafından ulaşılmaktadır.

Büyük burcuyla dönemin düşmanlarını bölgeden geri savurmak için etkili bir kale olmaktadır. Zaman zaman halkta buraya gelerek sığınma ihtiyacı duyuyordu. İçerisinde sonradan doldurulduğu bilinen bir kuyu bulunmaktadır.

Hititler döneminde yapıldığı düşünülen kale için kesin bir tarih verilememektedir. Ayrıca kaya içlerinde de üç adet kaya mezarı bulunan İskilip Kalesi gezilecek yerler arasında sizleri bekliyor. Bu mezarlarda ise kralların olduğu düşünülmektedir.

Ayrıca kalenin kuzeybatı kısmında ise ne amaçla yapıldığı bilinmeyen bir çukur bulunmaktadır. Kalenin çevresinde bulunan evlerde oldukça çoktur. Çevresinde Çorum jeolojisine özel olarak kayalarda birbirinden farklılık göstererek ziyaretçilerini şaşırtmaktadır. İskilip Kalesi tarihi yerler açısından günümüze ışık tutmaktadır.

Alacahöyük

alacahoyuk-oren-yeriPin

Tarihi yerler arasında önemli bir konumda bulunan Alacahöyük, birçok uygarlığa ait eserler bulundurmaktadır. Alacahöyük’teki kazılar Türk Tarih Kurumu’nun çalışmalarıyla ve Atatürk’ün emriyle 1935 yılında başlamıştır.

İlk ulusal kazılar arasında bulunan çalışmalar ile anıtsal kayalar Hititler dönemine kadar gitmektedir. Ziyaretçilerini büyüleyecek olan birçok eser ve mimari özellikler, Çorum, Alacahöyük Beldesi’nde yer alır.

İçerisin bulunan sfenks heykelleri andezit bloklarla yapılarak insanlarda hayranlık uyandırmaktadır. Ayrıca ören yeri içerisinde bulunan kulede boğa motifi işlenmiştir. Bu ise göklerin fırtına tanrısını anlatmaktadır.

Binlerce yıllık yerleşimlerin ve uygarlıkların tarihini bize yansıtan Alacahöyük, kral mezarlarıyla oldukça ilgi görmektedir. Mezarların kenarlarında bulunan sığır başları ve bacaklarının yanında taşlar ile örülmüş detaylar içermektedir. 2011 yılında düzenlenen müzede birçok altın, gümüş, bakır, tunçtan yapılmış araç gereç bulunarak sergilenmektedir.

İskilipli Alimler Müzesi

corum-isklilipPin

İskilipli Âlimler Müzesi, gezilecek yerler açısından insanlarda ilgi uyandırıyor. Türkiye’de ve Çorum’da bu alanda kurulmuş tek müze olarak hayata geçirilmiştir.

Akşemseddin Hazretleri, Ali Kuşçu, Hacı Karani gibi birçok âlimin silikondan yapılmış heykelleri müzeye can vererek ziyaretçilerini çekmektedir. Ayrıca bu âlimlerin fotoğraflar ve bilgi panolarıyla bilgileri yer almaktadır. Müzenin için dönemin yaşayışına göre dekore edilmiştir.

Lakin pek yabancı olmayacağınız eski köy yaşamını sizlere sunmaktadır İçerisinde bulunan eski eşyalar, tabaklar, çanaklar sizleri tarihsel bir yolculuğa çıkaracaktır. 35 âlimin sırasıyla yer aldığı müze, Türk ve İslam tarihine katkısı olan birçok insanla ziyaretçilerini beklemektedir.

Yaşamları, yaptıkları işleri ve kitaplarının da bilgisini alabileceğiniz müze, ziyaretçilerine anılarını yazmasını sağlayacak anı defteri de bulunmaktadır. Tarihi yerler arasına girmiş bu ilginç müzeyi ziyaret etmenizi öneririz.

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir