çanakkalePin
Ana sayfa » Çanakkale’de Gezilecek Tarihi Yerler: En İyi 23 Turistik Yer!

Çanakkale’de Gezilecek Tarihi Yerler: En İyi 23 Turistik Yer!

 

YouTube video

ÇANAKKALE’DE GEZİLECEK TARİHİ YERLER LİSTESİ

Çanakkale tarihi yerler listesi hem şehir içinde hem de çevresinde sayısız tarihi yapıya ve bölgeye sahiptir. Her mevsim güzel olan şehir gür yeşilliklerin, geniş kumsalların, tarihi kalıntıların yanı sıra, ağız sulandıran Türk mutfağı ile dikkat çekiyor. Çanakkale’nin tarihi eserlerinden bahsederken, Truva ve Assos’a öncelikli olarak değinmek gerekiyor. Çanakkale’ye 30 km uzaklıkta Truva kentinin kalıntıları duruyor. Burası, Iliad’ın Troya Savaşı’nı yaptığı yerdir. Çanakkale’nin tarihi mekanları, oldukça eskilere dayanır. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış ve 70’li yıllardan sonra modernleşmeye başlamıştır. İstanbul’dan sonraki en büyük il olan Çanakkale’yi turlamayı unutmayın. Çanakkale’nin özellikleri kısaca anlatılamayacağı için en azından bir listeleme yapmaya karar verdik.

1. Gelibolu Yarımadası

Gelibolu yarımadasıPin

Çanakkale tarihi mekanlar arasındaki bu yer diğer savaş alanlarına benzemez. Sadece silahların patladığı bir toprak parçası değil. İman gücüyle savaşılan ve Birinci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştiren bir yerdir. Gelibolu savaş alanını gezerken milli duygularınıza hâkim olamayacaksınız.

Tüm sessizliğiyle hala o anı yaşatan bu yer insanların uğrak noktası haline gelmiştir. Çanakkale  tarihi yerler listenize katmanız gereken bu yer, sizi farklı duygulara sürükleyecek. Bugün barışın değerini ülkemize ve diğer devletlere turistik gezilerde anlatan Gelibolu Yarımadası, dünyanın diğer devletlerine karşı savaşta aldığımız zorlu başarıların bir simgesidir.

Yarım milyona yakın can kaybıyla dünyanın en büyük yaşanan savaşlarından birini yaşadığımız bu yerde 56 anıt, 30 yabancı mezarı ve anıtları yer almaktadır. 1954 yılında yapımına başlanan Çanakkale Şehitleri Abidesi de burada yer almaktadır. Hisarlık tepe üzerinde yer alan yapı, 1960’dan beri ziyaretçilerine misafirperverlik yapmıştır. 41 metre yüksekliğinde ve tavanındaki Türk Bayrağı ile göz alıcı bir görüntü oluşturmaktadır. Çanakkale’nin bu denli önemli bir yer olması, Çanakkale’nin türküleri için bile ilham kaynağı olmuştur.

2. Anzak Koyu

Anzak koyuPin

Bu güzel koy, Çanakkale’nin turistik yerlerindendir. 1915 yılında I. Dünya Savaşı’nın merkezi olarak kullanılmış, itilaf kuvvetleri bu bölgeden asker çıkarması yapmıştır. Savaş zamanında burada duran iki ordu hastanesi, ülkeleri için savaşan ve hayatlarını kaybeden yabancı askerlerin mezarlık ve anıtları bulunmaktadır.

Anzak Koyu aynı zamanda, doğal güzellikleriyle de turistik bir gezi rotasıdır. Türk tarihinin önemli bölgelerinden olan bu yeri rehberinize mutlaka eklemelisiniz. Anzak kelime bakımından Australian and New Zealand Army Corp kelimelerinin baş harflerini almıştır.

Anzak kuvvetlerinin yaşadığı büyük insan kayıpları sonrasında alınan bu isim ile 25 Nisan gününü Anzak Günü olarak anmaktadırlar. Kan ile kazanılan bir savaş sonunda barışı tesis etmek için uğraşan Türk Milleti tüm bu başarılarını fedakâr insanları ve askerleri tarafından sağlamıştır.

1934 yılında koyun sonunda Mustafa Kemal’in sözlerinin bulunduğu kitabe de Çanakkale’nin turistik yerleri arasında bulunmaktadır.

3. Kilitbahir Kalesi

Kilitbahir kalesiPin

1462-63 yıllarında yapılan Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış olup, Karadeniz ve Marmara denizi arasındaki seferleri kontrol altına almak için iki kale yapmıştır.

Bunlardan biri olan Kilitbahir Kalesi, düşmanların geçişini engelleyen dar bir bölgede yaptırılmıştır. Geçtiğimiz aylarda restore edilen Kale, Çanakkale turistik mekanlar arasında yerini almıştır. Müze haline getirilen kale, Osmanlı yaşamına dair izleri taşımaktadır. Denizin kilidi anlamını taşıyan ismiyle gökten bakıldığında yonca şeklini vermektedir.

Kaleye ekstra güvenlik olması açısından Kanuni Sultan Süleyman tarafından sarı kule inşa edilmiştir. Kaba taşlarla ve kiremitlerin bulunduğu hoş bir görüntü sunan kale 3 katlı ve bir adet kubbesi bulunmaktadır. Çanakkale’de gezilecek yerler arasında olan Kilitbahir Kalesini gezi rehberinize eklemeyi unutmayın.

4. Truva

TruvaPin

Truva Antik Kenti,  Çanakkale’nin tarihi yerleri arasında ve tarihi önemi olan dünyaca ünlü bir yerdir. Burası Yunan tanrılarının Truva Savaşı‘nı yaptığı ve Aşil’in öldürüldüğü yerdir. Burada yaşamış uygarlığın yaklaşık 5000 yıl öncesine ait olduğuna inanılıyor.

En iyi korunmuş Roma mimarisi burada bulunur. Buradaki en önemli yapı, Truva tarihinde hayati bir rol oynayan ahşap Truva Atı’dır. Tevfikiye Köyü’nde yer alan bölge zengin arkeolojik buluntulara sahiptir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanan Truva, daha çok atı ile tanınmaktadır. Filmlere de konu olan bu yer tarihi dokusuyla Çanakkale’de gezilecek yerler arasında yer alıyor.

Tarih boyunca onlarca kez yıkılıp tekrar kurularak önemini kaybeden bir yer haline gelmiştir. Sabah 08:00’da açılan kent mevsimsel faktörlere bağlı olarak akşam 17:00 ve 19:00 arasında kapanmaktadır.

Hikâyesi ise şöyledir; Truva kralının oğlunun Sparta kralının karısı Helen’e âşık olarak onu Truva’ya kaçırır. Bu olay üzerine Menelous, Truva’ya savaş açar. Akhalılar tarafından Truva’ya gizlice girmek için yapılan bu at sonucunda savaşı Akhalılar kazanır ve Menelous’da Helen’i geri alır.

5. Athena Tapınağı

Athena tapınağıPin

Athena Tapınağı yüzlerce yıl önce inşa edilmiş olan ve Çanakkale tarihi mekanlar arasında olan antik bir tapınağın kalıntılarıdır. Çok popüler bir turistik bölgedir.

Buranın önemli bir cazibesi, gün batımının ve güneşin doğuşunun görüntüsüdür, izleyenleri gerçekten büyülüyor. Yunan tanrıçasına adanmış bu güzel tapınak, Yunan mimari izlerine sahiptir. Serin esinti ile çok huzurlu ve ferahlatıcı bir yerdir.

Assos kentinde bulunan bu yapı dor mimari düzeninde yapılmıştır. M.Ö 530 yıllarında yapılan Athena Tapınağı, Zeus’ın kızı Athena için yapılmıştır. Özenle yapılan bu yapı uçsuz bucaksız manzarasıyla her yıl yerli ve yabancı turistleri çekmektedir.

289 metre yüksekliğinde olan tapınak bugün birkaç sütundan oluşmaktadır. Mitolojik öğelerle süslenerek tarihe ve arkeoloji bilimine de katkı yapmaktadır. Yüzleri okşayan bir serinlik ve masmavi denizi görebileceğiniz Athena Tapınağı, Çanakkale’nin tarihi eserleriarasında bulunmalıdır.

6. Aynalı Çarşı

Aynalı çarşıPin

İkinci Abdülhamit’in padişahlığı sırasında yaptırılan Aynalı Çarşı, Çanakkale’nin önemli isimlerinden olan Yahudi asıllı İlya Halyo tarafından 1889 yılında yaptırılmıştır. 1.Dünya Savaşı sırasında tahrip edilmiş ve İngilizler tarafından kullanılmıştır.

Aynalı Çarşı türküsüne de burası ilham olduğu söylenmektedir. Düz bir koridor halinde ilerleyen çarşı, yan yana 14 pencereden oluşmaktadır. Üzerinde bulunan avizeler de dekoratif bir hava katmıştır. Restore edilen çarşı günümüzde de kullanılmaktadır.

Girişte bulunan iki aynayla da isminin hakkını veren ve Çanakkale tarihi yerler arasında bulunan çarşı, Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de adı geçtiği düşünülmektedir.

Koridor boyunca ilerleyen dükkânlarla da sevdiklerinize hediye alarak bir anı bırakabilirsiniz. 19.yy’ın mimarisini canlandıran bu yere Gestaş ile kolayca ulaşabilirsiniz. Çanakkale turistik yerler arasında haklı yer edinen Aynalı Çarşı görenleri büyülüyor.

7. Çanakkale Deniz Müzesi

Çanakkale deniz müzesiPin

Eşsiz koleksiyonlar ile tarih severlere farklı bir duygu yaşatacak olan Çanakkale Deniz Müzesi, Çanakkale zaferine ev sahipliği yapıyor. Askeri bir müze olan bu müze Çanakkale tarihi mekanlar arasında kendine haklı bir yer edinmiştir.

Milli mücadele döneminin ruhunu genç nesillere aktarma amacıyla yapılmıştır. Gemi maketleri, alet edevatlar, resim ve fotoğraflar ile o günkü duyguları yaşayarak zaferin ne zorluklarla kazanıldığını bir kez daha anlayabileceksiniz.

Ufak bir ücret karşılığında girebileceğiniz müze, vereceğiniz paranın hakkını fazlasıyla verecektir. 5 adet sergileme bölümü olan müzeye Pazartesi dışında haftanın tüm günü sabah 09:00 akşam 17:00 hafta sonu sabah 10:00 akşam 18:00 saatleri arasında girebilirsiniz.

Fevzipaşa mahallesinde bulunan müzeye her yerden kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Dönemin ruhunu en iyi yansıtacak müzelerden biri olarak Çanakkale turistik mekanlar arasındaki listenize eklemelisiniz.

8. Apollon Symintheion Ören Yeri

Pin
apollon-Symintheion-tapinagi

Zeus’un oğlu olan Apollon gelecekle ilgi tahminlerde bulunmak için suya ihtiyaç duyardı. Ören yerinin su bakımından zengin olması ise geçmişle ilgili sağlam bilgiler aktarmaktadır. Helenistik dönem mimari özellikleri ve kabartmalarıyla dikkat çeker. İ.Ö 5000 yılına kadar giden tarihi kalıntılar bulunmuştur.

Ayvacık, Gülpınar Beldesi’nde bulunan ören yerinde dik sütunlar orijinalliğini korumaktadır. 11 adet merdivene sahip olan tapınak, kutsal ön oda, arka oda ve kutsal oda olarak 3 bölüme ayrılır. Kutsal odada Apollon heykelinin yer aldığı da bilinmektedir. Yapılan tahminlere göre ortalama uzunluğu 5 metredir. Çanakkale tarihi yerler arasındaki ören yeri hala geçmişe ışık tutuyor.

Adres: 17860 Gülpınar/Ayvacık/Çanakkale

9. Helles Anıtı

Pin
canakkale-helles-aniti

İngilizlerin Gelibolu’da yaptırmış oldukları anıtı, 18.985 Britanya ve 1530 Hintli askerin isimleri yazmaktadır. 30 metrelik bir dikilitaş üzerinde yazan isimlerin yanı sıra müttefik gemilerinin ve Yeni Zelanda askerlerine ait isimler de bulunmaktadır.

Gözcübaba Tepesi üzerinde bulunan anıt bir İngiliz anıtından çok ortak müttefik anıtı özellikleri taşır. Gerçekte içinde bir asker barındırmayan anıt, Çanakkale tarihi eserler arasında yerini alır. 1924 yılında inşa edilen ve İngilizlere ait olan anıtın amacı mezar yeri bilinmeyen müttefik askerlerini anmaktır. İngilizler tarafından “Hellespont” olarak anılan Çanakkale Boğazı nedeniyle anıt da bu ismi almıştır.

Adres: 17900 Seddülbahir/Eceabat/Çanakkale

10. Saat Kulesi

Pin
canakkale-tarihi-yerler-saat-kulesi

2. Abdülhamit döneminde yapılan saat kulesinin yukarı çıkıldıktan incelen simetrik bir yapısı vardır. 1896 yılında yaptırılan kule, kesme taştan inşa edilmiştir. Ayrıca kitabesinde güzel bir gazel bulunur. 20 metrelik ve 5 katlı bir yapı olan saat kulesinin dördüncü katında dışarıdan görülebilen saat yer alır.

Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırılarak merkezde ziyaret edilebilir. Çanakkale tarihi eserler arasındaki yapının masrafları ise Vitalis Gaptiorele tarafından karşılanmıştır. İlk yapıldığında dört katlı olsa da zaman içinde bir kat daha yapılmıştır. İkinci katında ise dar bir balkon bulunmaktadır. Günümüzde Çanakkale’nin turistik bir simgesi haline gelmiştir.

Adres: Kemalpaşa Mh, 17100 Merkez/Çanakkale

11. Alexandria Troas Antik Kenti

Pin
Alexandria-Troas-antik-kenti

Ezine, Dalyan Köyü’nde bulunan antik kenti 400 hektarlık bir alanda yer almaktadır. Bir banyo, tiyatro alanı, oyunlar oynanan odeo alanı ve spor kompleksi günümüzde hala görülebilmektedir. M.Ö 4. Yüzyıla giden tarihinin yanı sıra çevre yerlerde yaşayan halk burada birleştirilmiştir. Kentte yer alan Heredos Attikus hamamı Anadolu’daki en büyük hamam yapısıdır.

Boyutu ise az çok hala ayakta duran kemerlerden anlaşılıyor. Antigonos tarafından Antigoneia adıyla kurulan kent, Büyük İskender’in ölümünden sonra onun kenti manasına gelen “Aleksandria Troas” ismini almıştır. Ziyaretiniz sırasında ayakta kalmış olan “Herodes Atticus Gymnasiumu’nu Çanakkale tarihi yerleri için de bulabilirsiniz.

Adres: 17600 Dalyan Köyü/Ezine/Ezine/Çanakkale

12. Tarihe Saygı Parkı

Pin
canakkale-tarihe-saygi-parki

Eceabat ilçesinde bulunan park, çeşitli objeler içeren bir minyatür park özelliği taşır. 3 boyutlu  minyatür haritadan Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadası hakkında bilgi alınabilir. OPET’e ait bir proje olan park, 2008 yılında inşa edilmiştir. Girişte ilk dikkat çeken büyük bir anıttır. Daha sonra toplar, top mermisi ve çeşitli savaş kahramanlarına ait büstler bulunur.

Parktaki cam panellerden savaşlar hakkında bilgi alınmaktadır. Çanakkale Savaşı’nın detaylarını öğrenerek şehrin ruhunu yakından tanıyabilirsiniz. Ayrıca denize baktığı için hoş bir manzaraya tanıklık edebilirsiniz. Çanakkale turistik yerler içinde bir yürüyüş yolu olarak tasarlanan parkta olaylar hiyerarşik bir şekilde izlenebilir.

Adres: İsmetpaşa, Zübeyde Hanım Myd. No:38, 17900 Eceabat/Çanakkale

13. Kemerdere Su Kemeri

Pin
canakkale-kemerdere-kemeri-ve-goleti

Manzarasıyla hayran bırakan Kemerdere Su Kemeri, hem tarihi hem de turistik bir gezi yapmak imkanı tanıyor. Civler Köyü Kemerdere Mahallesi’nde bulunan bu kemer, yanı başında bulunan gölet ve ağaç manzarasıyla harika bir yer. Günümüze kadar ayakta kalmayı başaran kemer, Çanakkale’nin tarihi eserleri içinde dikkat çekmektedir.

Ayrıca Antik Roma zamanında insanların su ihtiyacını karşılıyordu. M.Ö 750-475 yılları arasına kadar giden tarihiyle ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Normal bir bakışta köprü gibi görünse de dikkatli incelendiğinde kemer olduğu anlaşılıyor. Ziyaret ettiğinizde hem kemeri inceleyebilir hem de rahat bir dinlenme imkanı yakalayabilirsiniz.

Adres: 17100 Civler/Çanakkale Merkez/Çanakkale

14. Murad Hüdavendigar Köprüsü (Behram Köprüsü)

Pin
canakkale-behram-koprusu

80 Metre uzunluğunda ve 3,5 metre genişliğindeki köprü, Çanakkale’de gezilecek tarihi eserler arasında hala estetik yapısını korumaktadır. Tuzla Çayı üzerinde bulunan köprünün 14. Yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Köprünün uçları sivrilen 4 adet kemeri bulunmaktadır. Osmanlı mimarisinin etkileri görülmekte ve kesme taşlardan yapıldığı bilinmektedir.

Behramkale Köyü’ne 1 km uzaklıkta bulunan bu yeri ziyaret etmenizi ve köprüde fotoğraf çektirmenizi öneririz. İnce bir yapısı bulunduğu gibi bu yapıda günümüze kadar gelebilmesi ince işçiliğin göstergesidir. Kitabesi bulunmadığı için kim tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Günümüzde altından hala su geçmektedir.

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

15. Babakale Kalesi

Pin
canakkale-babakale-kalesi

Ayvacık ilçesinde bulunan ve Çanakkale’de görülmesi gereken yerler arasındaki Babakale Kalesi, Osmanlı’nın inşa ettiği son kale özelliğini taşımaktadır. 3. Ahmet tarafından inşa edilen kale, ismini eskiden Bababurnu olarak anılan yerde bulunduğu için almıştır. Kaptanı Derya Mustafa Paşa tarafından yapılan kalenin amacı köylüyü korsanlardan korumaktır. Hatta 3. Ahmet fırtına sırasında Ayvacık’a geldiği sırada bizzat köylülerden bu sıkıntıyı dinler.

1723 yılında yapılan kale, günümüzde Çanakkale tarihi yerler arasında orijinalliğin korumaktadır. Hatta kalenin yapımında Osmanlı’da hapis yapan mahkûmlar çalıştırılmıştır. 3. Ahmet yayınladığı fermanla burada çalışan mahkûmları affetmiştir. Ayrıca su bulunmadığı için mahkûmlar dağlardan sular getirerek bir çeşme yaptırmıştır. Osmanlı Donanması birçok kez buradaki suları sefere çıkmadan önce aylarca yetecek kadar depolayabilmiştir. Tarihi bir yer olmasının yanı sıra Çanakkale doğal güzellikleri arasındadır.

Adres: 6. Sokak No:9, 38070 Kayseri Organize Sanayi Bölgesi/Melikgazi/Ayvacık/Kayseri

16. Taş Köprü

Pin
canakkale-tas-kopru-bayramic

Bayramiç ilçesinde bulunan ve Çanakkale tarihi yerler içindeki Taş Köprü, 1792 yılında yapılmıştır. Kim tarafından yapıldığı bilinmeyen köprü, Mehmet Akif Ersoy’un ilk kuran tilavetini okuduğu caminin yanındadır. Renkli kesme taştan yapılarak estetik bir görünüm sergilemektedir.

Üç kemere sahip olan köprünün iki cephesinde Osmanlıca kitabe yer alıyor. 27 metre uzunluğunda ve 3,85 metre genişliğindeki köprü, Karşıyaka Köprüsü olarak da bilinmektedir. Çünkü Karşıyaka Camii avlu duvarına bitişik olarak yapılmıştır. Günümüzde hala altından sular akmaktadır.  Dayanıklı olarak kalabilmiş köprünün üzerinden geçiş yapılabilir.

17. Bigalı Kalesi

Pin
canakkale-bigali-kalesi

Eceabat ilçesinde bulunan Bigalı Kalesi, adını aldığı Bigalı Köyü’ne 3 km uzaklıktadır. Dikdörtgen bir şekilde zemine uzanan kaleye giriş iki taçkapıdan sağlanmaktadır. Ayrıca iki burca sahip ve bu burçların top ve tüfek atışı için kullanılan mazgal nişler bulunmaktadır.

Toplam 4 gözetleme yuvasına sahip olan kalenin yapımı 3. Selim döneminde başlanmış ve 2. Mahmut döneminde bitirilmiştir. Savunma amaçlı sıkça kullanılan kalede ayrıca mescit, su deposu ve kışla binası günümüzde ne yazık ki harabe olarak yer almaktadır. Çanakkale tarihi ve turistik yerler arasında sıralayabileceğimiz bu kaleyi kısa bir ziyaretle gezebilirsiniz.

Adres: 17900 Bigalı/Eceabat/Çanakkale

18. Nara Kalesi

Pin
canakkale-nara-kalesi

Merkeze 6 kilometre uzaklıkta bulunan Nara Kalesi’nin yapımı da 3. Selim döneminde başlamış ve 2. Mahmut döneminde tamamlanmış bir Osmanlı kalesidir. Oldukça estetik bir kale olarak günümüze gelen yapı, cephane deposu, dış duvar ve ana kule kısımlarından oluşmaktadır. 1983’de başlanan bir restorasyon 2 yıl sonra tamamlanmıştır.

Günümüzde bando konserleri, toplantı, tören ve çeşitli konferanslara Boğaz Komutanlığı bünyesinde ev sahipliği yapmaktadır. Denize bakan cepheleriyle ziyaretçilerine görsel bir şölen sunar. Hatta Marmara ve Ege Denizi’ni rahatlıkla izleyebilirsiniz. Çanakkale’nin tarihi yerleri arasındaki kalenin yapım tarihi 1807-1820 yılları arasındadır. Fakat kimin yaptırdığı bilinmiyor.

Adres: Esenler, 17000 Çanakkale Merkez/Çanakkale

19. Seyit Onbaşı Anıtı

Pin
canakkale-seyit-onbasi-aniti

Boğazı geçerek İstanbul’a ulaşmayı isteyen düşman kuvvetlerine karşılık kahramanlığını gösteren Seyit Onbaşı anısına yaptırılmıştır. 276 kilogramlık top mermisini kaldırmasıyla büyük bir başarı göstermiştir. İnancın ve vatan sevgisinin bir göstergesi olan anıt, bugün geçmişe ışık ve hafızaları canlı tutmaktadır.

Heykeltıraş Hüseyin Anıl Özkan tarafından yapılan anıt, Kilitbahir’e bir kilometre uzaklıktadır. Yaşanan bombardımandan sağ kurtulan Seyit Onbaşı hasar görmemiş top mermisini sırtında taşıyarak Ocean zırhlısını vurabilmiştir. Çanakkale turistik yerler içindeki anıt 2006 yılında bir restorasyon geçirmiştir.

Adres: 17900 Kilitbahir/Eceabat/Çanakkale

20. Namazgâh Tabyası

Pin
canakkale-namazgah-tabyasi

Asıl adı Rumeli Aziziye Tabyası olsa da Cuma günleri namaz kılınması nedeniyle Namazgah Tabyası olarak adlandırılmıştır. Sultan Abdülaziz döneminde yapılan tabya korunaklı bir alanda bulunması sayesinde boğazı korumak için ana merkezlerden biri olarak görev yapmıştır.

1770 yılında gerçekleşen Çeşme Faciasından sonra gelebilecek düşman saldırılarını engellemek için yaptırılmıştır. Kilitbahir Kalesi’nin güney kısmında bulunan tabya, Baron De Tott tarafından oluşturulmuştur. 16 adet top bulunan tabyada sadece 2 topun menzili yettiği için kullanılabilmiştir. Diğer 14’ü pasif kalmıştır. 2005 yılında restore edilerek Çanakkale tarihi yerler arasında ziyarete açılmıştır.

Adres: 17900 Kilidülbahir/Eceabat/Çanakkale

21. Nusret Mayın Gemisi

Pin
canakkale-nusret-mayin-gemisi

Çanakkale zaferinin kazanılmasında büyük rol oynayan Nusret Mayın Gemisi, sahile paralel olarak döktüğü 26 mayın ile bir savunma hattı oluşturmuştur. Boğazı zorlayan müttefik donanması aldığı karşılık sonucunda rotasını mayınlı alana doğru çevirmiştir. Bununla birlikte 3 zırhlı denize batmış ve birçok zırhlı da ağır hasar almıştır.

Böylelikle müttefikler Çanakkale’yi denizden geçemeyeceklerini anlamıştır. 1955 yılında görev dışı kalan gemi, günümüzde Mersin’de sergilenmektedir. Fakat Gölcük Donanma Tersanesi tarafından da bir kopyası oluşturuldu. Böylelikle ziyaretçiler Çanakkale’nin önemli tarihi yerleri arasındaki gemi hakkında detaylı bilgi alabilirler.

Adres: Fevzipaşa Mahallesi, Yalı Caddesi,Çimenlik Sokak, Deniz Müzesi Komutanlığı, 17100 Merkez/Çanakkale

22. Assos Antik Tiyatro

Pin
canakkale-assos-antik-kenti

Ayvacık Behram’da bulunan antik kent, M.Ö 6 yüzyıla kadar gidiyor. Denize bakan bir kent olduğu için birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Bunu kentte yer alan Pazar yeri olarak kullanılan Agoradan anlıyoruz. Ayrıca üstü kapalı yağmurluk alanlarında hem oturup hem yürüyebiliyorlardı. Sönmüş bir volkanın üzerine inşa edilen kent aktif olarak kullanıldığından mezarlık olarak ön plana çıkıyordu.

Çünkü buraya gömülen insanların bedeni hızlı bir şekilde çürüyordu. Kent, volkan arazisi üstünde olması nedeniyle oldukça dayanıklı olan andezit taşıyla yapılmıştır. Kentte ayrıca 2500 kişilik bir Roma antik tiyatrosu bulunmaktadır. Kentin en yüksek noktasındaki Athena Tapınağı’nda çıkarılan tanrıça heykeli 1800’lü yıllarda Amerikalılarca alınmıştır. Eğer burayı Çanakkale gezilecek yerler listenize aldıysanız tarihi kokuyu içinize hala çekebilirsiniz.

Adres: 17860 Behram/Ayvacık/Çanakkale

23. Çimenlik Kalesi

Pin
canakkale-cimenlik-kalesi

11 metrelik yüksekliğiyle ön plana çıkan Çimenlik Kalesi, denize bakan manzarası ile yerli ve yabancı turistleri ağırmaktadır. Yapıldığı zamanda toplamda 9 burç bulunuyordu. Kala-i Sultaniye olarak da anılan kale 1461-62 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Farklı zamanlarda dönemin şartlarına göre yenilenmiştir.

Örneğin 3. Selim zamanında denize bakan surlar yıktırılmış ve döneme uygun teknolojilerle donatılmıştır. Çanakkale gezilecek yerler arasındaki kalenin bahçesinde iki cami, Çanakkale ve diğer uluslara ait toplar sergilenmektedir. İç kale ise iki katlıdır. İlk katta Çanakkale Savaşı’ndaki silah ve askeri malzemeler, ikinci katta ise savaşın tiyatral bir biçimde canlandırıldığına tanık olabilirsiniz. Ayrıca İngilizlerin en güçlü gemisi olan HMS Queen Elizabeth’ten atılan bir top da hala burada bulunmaktadır.

Adres: Fevzipaşa, Fevzipaşa Mahallesi Yalı Caddesi, Çimenlik Sk. no 46, 17100 Çanakkale Merkez/Çanakkale

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir