bursa tarihi turistik yerlerPin
Ana sayfa » Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

İçindekiler

 

Bursa’da kültürün tadını çıkarmak, tarihi keşfetmek ve manzaraları görmek birkaç gün geçirmelisiniz. Bursa’da yapılacak çok şey var. Tekstil ve tarihi yer zengini olan Bursa her geçen gün turistik ziyaretleriyle ülkemize katkısı olmaktadır. İşte ziyaret etmeniz gereken Bursa’nın tarihi yerleri…

1. Osman ve Orhan Türbeleri

Pin
bursa-osman-ve-orhan-turbeleri

Osmanlı imparatorluğunun kurucusu ve lideri olan Sultan Osman’ın ve daha sonra tahtında başarılı olan oğlu Orhan’ın türbesini barındırdığı için burası, halk arasında kutsal bir yer olarak kabul edilir. Bursa’daki tarihi yerler arasındaki çok zarif caminin ve sakinleştirici huzurlu bir havası var. Anıtları ziyaret eden turistler, mimari özellikleri ve zengin tarihi ile buraya hayran kalacaklar. Bursa Tophane parkında bulunan bu yer tarih severlerin ve turistlerin ilgisini çekmektedir.

 

Bizans Döneminde kalan Saint Elle Kilisesi kalıntılarının üstüne yapılan bu türbe, günümüze kadar geldiği sağlamlığıyla konuşulmaktadır. İlk olarak iki türbe de aynı yapılar üzerinde inşa edilmiştir. Daha sonra yaşanan deprem yüzünden 1863 yılında ayrılmıştır. Akşam saatlerine kadar ziyaret edebileceğiniz türbeleri haftanın her günü açık görebilirsiniz. Osman Gazi Türbesi’nde Alâeddin Bey ve Aspurça Hatun, Orhangazi’de ise Emir Süleyman, 2. Beyazıt’ın oğlu korkut ve Nilüfer Hatun gibi önemli isimler bulunmaktadır. Bursa gezilecek tarihi yerler arasında bulunan bu türbeleri kaçırmayın.

2. Yeşil Cami

Pin
bursa-tarihi-yesil-cami

Bursa bir yeşillik ve sanat kentidir ve bunu dünyadaki hiçbir şey bu güzel anıttan daha fazla yansıtmamaktadır. Bursa gezilecek  yerler içinde önemli bir yere sahip olan Yeşil Cami, eşsiz mimarisi ve tasarım çalışmasıyla turistler arasında en cazip konumlardan biri olarak öne çıkmaktadır. Bursa tarihi yerlerinden olan cami iç mekânları ile eşsiz bir görünüm sağlayan muhteşem turkuaz karolarla bezenmiştir.

 

Sessiz huzurlu anlar arayan ziyaretçiler, caminin içinden geçerek bu mimari yapının cazibesine hayran kalabilirler. Çelebi Mehmet tarafından 1419 yılında yaptırılan cami ters T planlıdır. Cami de Bizans mimarisinden de esintiler bulunmaktadır. Yeşil taş ve mermerler ile adını alan cami yerli ve yabancı turistlerin durak noktası olmaktadır. İç bölümü çiniyle kaplanarak, 10 metrelik mihrabıyla görsel bir şölen sunmaktadır. Süslememeler ve şık avizeler ile dönemin mimari anlayışını vurgulayan yapı, Bursa’nın tarihi eserlerinin bir çinicilik şaheseri gibidir.

3. Muradiye Külliyesi

Pin
bursa-tarihi-Muradiye-Kulliyesi

 

Muradiye Külliyesi, Bursa tarihi yerler arasında ve turistler arasında oldukça popüler. Birkaç mezar ve Osmanlı kraliyet ailesine ait bir medrese ile seçkin bir mimariye sahiptir. Bu güzel külliyenin her yönü Osmanlı krallığındaki yaşamların çeşitli fotoğraflarını gözler önüne seriyor. Mezarlar, geçmiş ihtişamını yansıtan parlak fayanslar ve süslemeler ile dekore edilmiştir. 2. Murat’ın yaptırdığı külliye Hisar semtinde yer almaktadır.

 

İç ve dış cephedeki süslemeler ile tarihi çeşmesiyle görenleri hayran bırakıyor. Osmanlı tarihine ilgi duyanların ve araştırma amaçlı gelenlerin sayısı da bir hayli fazla. Bursa’nın simgelerinden olan Muradiye Külliyesi 500 yıllık bir tarihi gözler önüne seriyor. Dışarıda bulunan mezar taşları da günümüzde çevirisi yapılarak tarihe kayıt edildi. 12 türbesi bulunan külliyeye gelen ziyaretçiler dua okuyarak, yeşillikler de dinleniyorlar. Muradiye Külliyesi, Bursa’nın tarihi yerleri hakkında bilgi almak isteyenlere kaynaklık etmektedir.

4. Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi

Pin
merinos-tekstil-ve-sanayi-muzesi

Sosyal hayatı canlandırabilmek için Bursa Belediyesi tarafından açılan Tekstil müzesi halk tarafından oldukça ilgi görmektedir. 1938 yılında Atatürk tarafından açılan tekstil sanayisi günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Üretimin her aşamasını müzede görebileceğiniz ve modern makinelerin hayatımıza nasıl girdiğini gözlemleyebileceğiniz müze turistlerin de ilgisini çekiyor.

İpliklerin oluşumu ve dokumaya dönüştürülmesini farklı  salonlarda izleyebileceğiniz bu müze sanayileşmenin önemini bize gösteriyor. Duvarlara asılan bilgilendirme panolarıyla da ziyaretçiler hem izleyerek hem okuyarak Merinos Tekstil ve Sanayi Müzesi’ni canlı canlı görebiliyorlar. Aynı zamanda kültürel bir miras olarak ülkemize katkı sağlayan müze, 2011 yılında ziyarete açılmıştır. Ayrıca içeri de bir adet Atatürk odası ve müdür odasıyla beraber, kirli yünün kumaşa dönüştürülmesi güzel bir şekilde anlatılıyor. Bursa gezilecek tarihi yerler için listenize eklemeniz gereken bu yeri mutlaka gezmelisiniz.

5. Geruş Sinagogu

Pin
bursa-tarihi-gerus-sinagogu

Kovulmuş anlamına gelen Geruş kelimesi, 16. Yy’da yapılmış bu sinagoga adını veriyor. Kesme taştan yapılan Geruş Sinagogu, 2. Selim’in İspanya’dan ayrılan Museviler için özgürce ibadet yapması için açmıştır. Ayrılan İspanyollar Osmanlı imparatorluğuna katılmış ve Osmanlı’nın hoşgörüsüyle yaşamışlardır. Hala ibadet yapılmasına imkân veren bu yapı, Bursa’nın Sakarya caddesinde Arap Şükrü Sokağı’nda yer almaktadır.

 

100 kişilik ibadet yapma imkânı sunan sinagog, dua okuma kürsüsü etrafında dekore edilmiştir. Bursa gezilecek yerler listenize dâhil etmeniz gereken bu yer, farklı kültürlere ait özellikler barındırmaktadır. Bugün 60 kişi civarında Bursa’da yaşamını sürdüren Yahudiler için bu sinagog hala önemlidir. 400 yıllık bu yapı hala sağlamlığıyla dikkatleri çekmektedir. Ayrıca Bursa mimari yapılar arasında kendini gösteren sinagog, farklı kültürleri içimizde barındırdığımızın bir kanıtıdır.

6. Koza Han

Pin
bursa-tarihi-koza-han

Bursa turistik mekanlar arasında yer alan Koza Han, 15.yy da ipek böceği kozalarının satılması için kurulan bir yapıdır. Yüzyıllar önce gelen ipekböcekçiliği Osmanlı’da da devam etmiştir. Tekstil üretiminin canlı olduğu Bursa’da da elde edilen kumaşlar ile güzel kıyafetler yapılarak ekonomiye katkıda bulunmuştur. Bursa’nın kültürel özellikleri ise hala burada yaşatılmaktadır.

Günümüzde sentetik yollar ile elde edilen kumaşlar ile önemi azalsa da ipek kumaşlar hala oldukça pahalı ve kalitesinden söz ettirmektedir. İki katlı olarak tasarlanan han, günümüzde de katkılar yapmaktadır. Alt tarafta 45 üst katta 50 odası bulunan yapının ortasında kubbe şeklinde bir yapı yer almaktadır. Hala ipek satan dükkânlar bulunarak altında ise kafeteryalar ile canlı bir bölge olma hedefini sürdürüyor. 2. Beyazıt tarafından yaptırılaran alan Bursa tarihi yerler listenizde durup soluklanmanız için uygun bir nokta.

7. Tophane Saat Kulesi

Pin
bursa-tophane-saat-kulesi

5 katlı bir yapı olan Saat Kulesi, Bursa’nın simgelerinden biridir. Her katta bir pencere bulunan yapı zaman içinde yangın kulesi olarak kullanılmıştır. 1905 yılında yaptırılan yapı da 89 merdivenli bir yolculuk sizi bekliyor. En üst katında saatler bulunmaktadır. Fakat günümüzde bunlar aktifliğini yitirmiştir.

 

Bursa’nın güzel manzarasını gösteren Saat Kulesi, uçsuz bucaksız bir güzellik sunuyor. 25 metre yüksekliğinde kule kesme taştan yapılarak sarımsı bir renkle ziyaretçilerini bekliyor. Gece her katına yapılan ışıklandırmalar ile uzaklardan bile dikkat çekerek şık bir görüntü oluşturuyor. Günümüzde de kule, yangın gözetleme için kullanılıyor. Bursa’daki tarihi yerler arasında bir başka güzellik olarak yerini almıştır.

8. Hünkar Köşkü

Pin
bursa-tarihi-yerler-hunkar-kosku-muzesi

Hünkar Köşkü, 1844 yılında dönemin padişahı Abdülmecit Han tarafından Av Köşkü adı altında Bursa da inşa ettirilmiştir. Bursa tarihi yerler arasındaki köşk’ün inşası oldukça hızlı bir şekilde bitirilmiştir. Kayıtlara göre 19 gün içerisinde tamamlanan bu köşk Osmanlı Yapıları arasında yerini almaktadır. Bu değerli yapı birçok Osmanlı sultanının konuk olduğu yapıdır.

1922 yılında Mustafa Kemal Atatürk ile Kurtuluş Savaşı’nda adı geçen önemli komutanlar da bu köşke konuk olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ayrıca birçok kez bu köşke tekrardan konuk olduğu bilinmektedir. Hünkar Köşkü 173 yıllık geçmişiyle birlikte 29 mayıs 2003 tarihinde Bursa gezilecek müzeler arasında aktif olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

9. Bursa Arkeoloji Müzesi

Pin
bursa-tarihi-yerler-arkeoloji-muzesi

Bursa Erkek Lisesi ve Yeşil Medrese de bulunan arkeolojik eserler Bursa Arkeolojik Müzesi’ne taşınmıştır. Bursa’da gidilecek yerler arasında ziyaretçilere alternatif sunmak ve tarihi aktarmak için hizmet veren müze 1972 yılında ziyarete açılmıştır. Müzede gerek Bizans İmparatorluğu olsun gerekse Pers Dönemine ait olan eserler Bursa Arkeoloji Müzesinde gösterime sunulmuştur.

Arkeoloji Müzesinin bahçesinde taş eserler ve mezarlar görmek mümkün.Roma dönemine ait Bronz Apollon Heykeli ve Bronz Athena Heykeli müzenin öne çıkan eserlerinden. Ayrıca lahit parçalar ve frizler gibi değişik türden eserler görebilirsiniz. Bursa Arkeoloji Müzesi Reşat Oyal Kültür Parkı içerisinde bulunuyor. Yakınında Bursa Atatürk Evi’de bulunmaktadır. Bunların yanı sıra Bursa Arkeolojik Müzesine giriş ücretsizdir.

 

10. Bursa Kent Müzesi

Pin
bursa-kent-muzesi

Anadolu coğrafyasının en eski yerleşim yerlerinden birisi olan Bursa Şehrimiz gerek Osmanlı İmparatorluğu gerekse günümüz Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü ve gün geçtikçe daha da hızlı gelişen kenti olma yolunda hızla ilerlemektedir. Osmanlı İmparatorluğu ve daha sonrasında birçok tarihi yapıları çokça görebileceğiniz Bursa kentinin coğrafi, sosyal, kültürel ve ticari anlamda da ülkemize çokça katkısı olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

Tarihi kalıntıların ve yapıların bulunduğu Bursa şehrinin geçmişten günümüze gelen olgularını Bursa Kent Müzesi’nde görmek mümkün. Bu kent müzesi 2006’da Lizbon’da düzenlenen Avrupa Müze Forumu Ödülleri’nde üçüncülüğe layık görülmüştür. 1926 yılında Ekrem Hakkı Ayverdi tarafından yaptırılan müze binasının mimarının Kemalettin Bey olduğu söylenilse de bu konu hakkında net bir veri maalesef ki yoktur. Bursa’nın tarihi eserleri ve kentin kültürel geçmişiyle ilgili objeler, görseller ve belgeleri müzede bulabilmeniz mümkün.

11. Irgandı Köprüsü

Pin
bursa-irgandi-koprusu

Irgandı Köprüsü, Bursa’nın tarihi yerleri ve doğal güzellikleri arasında yüzyıllardır sergileniyor. 1442 yılında adını Irgandılı Ali’den alan, Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiştir.

Bu ihtişamlı yapı Büyük Bursa Depremi’ne şahit olmuştur ve Kurtuluş savaşı zamanında Yunan ordusu tarafından maalesef ki bombalanmaya uğramıştır. Bu köprü, tarihte çok fazla doğal ve doğal olmayan yollar tarafından zarara uğramıştır. Bursa ilimizin Osmangazi Belediyesi tarafından 1988-2004 yılları arasında restore edilip, Bursa tarihi yapılar arasına tekrardan katılmıştır.

Köprünün üst bölgesinde el sanatları atölyeleri, dükkanlar ve vakit öldürmeye doyamayacağınız cafeler bulunmaktadır. Günümüzde, eskiye kıyasla su akmamaktadır. Köprü’nün birçok öyküsü de bulunduğu söylenir; Zamanında Bursa’ya geziye gelen Evliya Çelebi’nin bu köprü hakkında öyküleri de olduğu söylenir. Ayrıca Bursa’da saklı cennetler arasındadır.

12. Emir Sultan Camii (1366-1429)

Pin
bursa-tarihi-yerler-emir-sultan-camii

Emir Sultan Camii, Bursa’da Yıldırım Bayezid’in kızı ve Emir Sultan’ın eşi Hindu Hatun tarafından 15.yüzyılda Bursa’da inşa edilmiştir. Bursa’nın tarihi eserleri arasında olan Emir Sultan Camii, Bursa ilinin Doğu bölgesinde ki Yıldırım ilçesindedir. Camii 1795 yılında meydana gelen depremden dolayı yıkılmıştır.

Dönemin Osmanlı padişahı III. Selim tarafından aynı plan doğrultusunda yeniden inşa edilmiştir. Bu ihtişamlı yapı, ilk yapıldığı tarihte tek kubbeli olarak inşa edilmiştir. zaman içerisinde restore edilmesi ile birlikte üç kubbeye sahip olmuştur. Osmanlı yapılarının çokça bulunduğu Bursa ilimizde ki bu önemli yapı, günümüzde yabancı ve yerli turistler tarafından fazlasıyla ziyaret edilmektedir.

13. Karagöz Müzesi

Karagöz ve Hacivat oyununu bilmeyenimiz yoktur. Yaz aylarında herkesin bir yerde buluşup merakla izlediği bu değerli iki gölge oyunu kahramanını çok güzel bir eve motif olarak işlemişler. Bu nedenle Bursa’nın turistik yerleri içinde ilgi çekmeyi başarmıştır. Bir trafo binası iken Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından bir müzeye dönüştürülen Karagöz Müzesi, Karagöz sanatının yarınlara, gelecek nesillere aktarılmasını, yaşatılmasını hedeflemek adına inşa edilmiştir.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde inşa edilmiştir. Yapımı 10 yıl süren müze, ayrı ayrı iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde gölge oyununun tarihçesi anlatılırken diğer bölümde yani; ikinci bölümünde ise tiyatro oyunlarının koleksiyonlarından oluşturulan orijinal Karagöz oyunu oluşturulmuştur. Ayrıca müzede Osmanlıca gazetelerde bulunan “Karagöz ve Hacivat” karikatürlerini de bulabilmeniz mümkün. Çalışma günleri olarak Pazartesi günleri hariç haftanın kalan her günü ziyaret edebilirsiniz, gününüzü keyifli hale getirebilirsiniz.

14.  17. yüzyıl Osmanlı Evi Müzesi

Pin
bursa-tarihi-yerler-17-yuzyil-osmanli-evi

Muradiye Semti’nde II. Murad Külliyesi, Bursa’daki tarihi yerler içinde yüz binlerce ziyaretçi çekmektedir. Ayrıca yakınlarında bulunan evvelce Sultan II. Murad’ın bir köşkü olduğu sanılmaktadır. Bu sebeple, Bu ev aynı zamanda İstanbul’u fetheden Fatih Sultan Mehmed’in doğduğu ev olarak bilinmektedir. Bu ev 1989 yılından beri müze olarak kullanılmaktadır. Bursa eski evler arasında önemli bir konuma sahiptir.

 

Evin dizaynı 17. yüzyıl Osmanlı dönemi mimari özelliklerini taşımaktadır. Günümüzde hala Bursa ilimizin en eski evi ve güzel dizaynlı evi olduğu bilinmektedir. Bursa’nın tarihi yerleri içinde bulunan müzenin dış dizaynında pencereler ahşap kanatlıdır. Birinci katı tuğlalarla çevrilidir. Evin tavanı kırmızı üzerine altın rengi ile çizilmiş eşkenar dörtgen şeklinde motiflerle doldurulmuştur. Odanın içini çiçek ve kıvrık dallardan oluşan bitkisel şekillerle dizayn edilmiştir. Osmanlı Evi Müzesi, Pazartesi hariç haftanın diğer günleri ziyarete açıktır.

15. Pirinç Han

Pin
bursa-pirinc-han

Bursa evliyalar şehri olarak tarihimizde ve kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğu kadar turistik yerler açısından ülkemize katkı sunmaktadır. Şehrin kültürel dokusu insanı adeta büyüleyecek bir yapıdadır. Dönemin önemli mimari eserlerinden tutunda yaşayan evliyaların miraslarına varıncaya kadar şehrin pek çok noktasında tarihimizden izler görebiliriz. Bunlardan biri olan Pirinç Han özellikle yurt dışı turistleri için ilk seyahat noktalarından birisidir.

Turistlerin gelme sebebi ağırlıklı olarak görsel doku ziyareti iken, Han içerisinde satışa sunulan kitaplar sahafların antik eserleri önemli ölçüde talep görmektedir. Hattatlar aracılığıyla yazılan el yazması eserler hala döneminin Sanatı ile birlikte Bursa tarihi yerle hakkında bilgi vermektedir. Pirinç Han’ın yapım yılı olan 1490 yılından bu yana 5 yüzyıl geçse bile döneminin otantik ruhu hala bir parfümeri gibi ziyaret edenlerin üzerine sinmektedir.

16. Bursa Kalesi

Pin
tarihi-bursa-kalesi

Bursa kalesi geçmişte birçok savaşa şahit olmuştur ve bu tarihi yapı Roma, Bizans ve Osmanlı gibi büyük imparatorluklara ev sahipliği yapmıştır. 1326’da, Bursa’yı Osmanlı topraklarına katan Orhan Gazi döneminde surlar burçlarla desteklenmiş ve farklı farklı değişimler yaşamıştır. Tıpkı günümüz Ayasofya Cami’si gibi diyebiliriz.

Bu büyük yapının çevresi yaklaşık 2 kilometre kadar uzun surlara çevrilmiş ve Saltanat, Kaplıca, Zindan, Pınarbaşı gibi olarak isimlendirilmiştir. Bursa 14. yüzyıldan sonra gezginlerin oldukça fazla ziyaret ettiği ilgi çekici bir bölge haline gelmiştir. Bursa’nın tarihi yerleri arasındaki Kale’nin yapımında çeşitli blok ve moloz taşlar kullanılmıştır ve surların yüksekliği 10 metreyi aşmaktadır.

17. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi

Pin
panorama-1326-bursa-fetih-muzesi

Bursanın tarihi yerleri hakkında bilgi verirken fetih müzesini es geçmek olmaz. Temeli 15 Eylül 2015’te atılan Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi Dünyanın tam panoramik en büyük müzesi olarak bilinmektedir. Bu müze yılda 300 bini aşan ziyaretçi sayısıyla ziyaretçilerini büyülüyor. Taşı toprağı tarih kokan ülkemizin Bursa kenti her geçen gün turizme katkısıyla turizm şehri olma yolunda hızla ilerlemektedir.

Müzenin içerisinde panoramik müze, ana tema canlandırma salonu, sergi salonları, toplantı salonları, kafeterya ve idari bölümlerden oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra müzenin yapılışında ekolojik mimarlık anlayışına uygun yapıldığı bilinmektedir. Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi içerisinde bulundurduğu panoramik görüntüler ile Osmanlı İmparatorluğu’nun, Bursa’daki beylik dönemlerinden büyük bir imparatorluğa dönüşümünü de simgelemektedir. Fetih Müzesi, Bursa turistik yerler arasında yerli olduğu kadar birçok yabancı turisti de çekmeyi başarıyor.

18. Haraççıoğlu Medresesi

Pin
haraccioglu-medresesi-bursa

Kavaklı caddesi üzerinde bulunan medrese, 16. Yüzyılın ikinci yarısında sonra inşa edilmiştir. Günümüzde sosyal tesis olarak hizmet veren medreseyi ziyaretiniz sırasında soluklanabilir ve çayınızı yudumlayabilirsiniz.  Belediyenin çabalarıyla 2006 yılında restore edilerek günümüz halini almıştır. Kaynaklardan Haraççıoğlu veya Cizyederzade olarak bilinen bir aile tarafından yapılmıştır. Bu ismi almasının sebebi Osmanlı’dan gayrimüslimlerden alınan Cizve ve Haraç vergisidir. Bu ailelerde bu görevi üstlenmiştir. Bursa gezilecek yerler arasındaki medrese, Osmanlı döneminde ilk başta zaviye iken sonra medreseye çevrilmiştir. Orhan Kütüphanesi ile birleştirilerek Cumhuriyetin ilk yıllarında kütüphane olarak hizmet vermiştir. Bu yıllarda 1600 kitap bulunuyordu. Sonra bu eserler İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi’ne taşınmıştır.

19. Ördekli Hamamı Kültür Merkezi

Pin
bursa-ordekli-hamami-kultur-merkezi

Çifte Hamam olarak yapılan bu yapı, halk arasında Eski Yeni Hamam olarak da bilinir. Yıldırım Beyazıt döneminde yapımına başlansa da Timur’un ordusunun Bursa’yı işgali sırasında yarım kalmıştır. Padişah olan Çelebi Mehmet ise hamamın yapımını tamamlamıştır. Hamamın duvarına yapılan çeşme ise Çandarlı İbrahim Paşa tarafından 1485’de yapılmıştır. 2006-2008 yılları arasında restore edilen bu yer, kültür merkezine dönüştürülmüş ve Bursa tarihi yerler arasında girmiştir. Yapının içerisinde kahve salonu, seminer salonları, kurs ve uygulama salonları, sergi salonları ve yemek salonları bulunmaktadır. Hamam restorasyon sonrasında Bursa’nın kültürel yaşamına canlılık katmıştır.

20. Balibey Han

Pin
balibey-han-bursa

Niğbolu Sancak Beyi Hamza Bey’in oğlu Balibey’in yaptırdığı hanın yapım tarihi 15. Yüzyılı bulmaktadır. Şehir dışından gelenler için konaklama yeri olmasının yanı sıra Kapalıçarşı’ya mal satmak veya almak için kullanılırdı. Üç katlı ve 64 odası bulunan tarihi bir eserdir. Bulunduğu konum itibarıyla Gazi Timurtaş Paşa ve Okçu Baba Türbeleri yakınındadır. Bursa tarihi yerler arasındaki han, Atatürk caddesine yer almaktadır. 2006 yılında restorasyona başlanarak 2009 yılında yenilenmiştir. Böylelikle Balibey Han Geleneksel El Sanatları Çarşısı olarak hizmet vermeye başlamıştır. 20. Yüzyılda sığınak ve kahvehane olarak kullanım geçirmiştir. Orta katta toplantı salonu, 30 atölye ve el sanatlarını anlatan bir sergi vardır. Üst katı ise Bursa manzarasını ayaklarınıza seren bir teras kafe olarak kullanılmaktadır.

21. İpek Han

Pin
eski-ipek-han-bursa

İpek Hanı, Faytoncular-Arabacılar Hanı ve Sultan Hanı olarak da bilinen han, İvaz Paşa Çarşısı’ndadır. Çünkü geçmişte landon tipi araba tamircilerinin ve imalatçılarının bulunduğu bir handı. 1958 yılında bir yangın geçirmiş ve harap olmuştur. Daha sonra tuğlalar ve kesme taşlarla Bursa’daki tarihi yerler arasına yeniden kazandırılmıştır. Toplam 81 odaya sahip olan han iki katlı olarak inşa edilmiştir. İkinci katta 42 alt katta 39 oda vardır. 15. Yüzyılın ilk yarısında yapılan han, Yeşil Külliye için gelir olması amaçlanmaktaydı. Mimarı ise kaynaklara bakıldığında Hacı İvaz Paşa olarak geçmektedir. Han bir şadırvana ve mescide sahiptir. Ziyaretiniz sırasında elbise ve terzi dükkanlarını görebilirsiniz.

22. Fidan Han (Mahmut Paşa Hanı)

Pin
fidan-han-bursa

Çarşı ve Hanlar bölgesinde bulunan Fidan Han, 15. Yüzyılda yaptırılmış Bursa’nın tarihi bir eseridir. Han yaptıran Mahmut Paşa o dönemde Fatih Sultan Mehmet’in sadrazamıydı. Hanın yapım amacı ise İstanbul’daki Mahmut Paşa Külliyesi’ne gelir getirmektir. Ortasında bir şadırvanı, mescidi, depoları ve büyük avlusu vardır. Şadırvanın hemen üstü mescittir. Hanın etrafına ise sıralanmış dükkanlar yer almaktadır. Hanın duvarları özenle işlenmiştir. Toplam 98 odası vardır. Üst katta 50 alt katta ise 48 oda yer alıyor. Günümüzde içi çimler ve ağaçlar ile düzenlenerek yeşil bir görüntü verilmiştir. Ayrıca iç kısmının kafeteryasında dinlenebilirsiniz.

  • Adres: Hanlar Bölgesi Osmangazi/BURSA

23. Dikili Taş (Obelisk)

Pin
bursa-dikiltas-obelisk

Üzerinde bir adet tarihi bir kitabe vardır. Buna baktığımızda Dikilitaş’ın C. Cassius Philiscus tarafından 1. Yüzyılda yapıldığı anlaşılmaktadır. Bu kişi 1. Yüzyılda oldukça servet sahibi biridir. İlerleyen yıllarda Nero tarafından servetine el konulup sürgüne gönderilse de Galba tarafından affedilmiştir. Taşın en üzerinde kalıntılara göre önceden kartal heykeli olduğu anlaşılmaktadır. Bir başka görüşe göre bu heykel eski mitlerde geçen zafer tanrıçası Nike’nin heykelidir. 12 metre uzunluğu ve heybetiyle Bursa tarihi yerler arasındadır. Nişantaşı ve Beştaş olarak da anılmaktadır. Duvar kalıntılarına bakıldığında ise o yıllarda Tümülüs mezar odası olduğunu kanıtlamaktadır.

Adres: Elbeyli Beldesi Fırınaltı Mevkii İznik/BURSA

 

24. Eşrefzâde (Eşref-i Rumi) Cami Ve Türbesi

Pin
bursa-esrefzade-camii

Cami, minareler, hazire ve yardım binası derneği yapı topluluğundan oluşur. Bursa turistik yerler arasındaki Camii Kurtuluş Savaşı’ndaki Yunanlılar tarafından yapılan saldırılarda harap olmuştur.  Bu nedenle 1950 yılında aslına uygun olarak yeniden yapılmıştır. Araştırmacılar yapının tarihi hakkında 1469 ve 1518 yıllarında olabileceğini düşünmektedir. Caminin tek şerefesi bulunmaktadır. Minare ise tamamen tuğladan örülmüştür. Minarenin gövdesinde yer yer çinilere rastlanmaktadır. Yapı 2. Beyazıt’ın oğlu Şehinşah’ın eşi Mükrime Hatun tarafından yapıldığı görüşü vardır. Fakat kaynaklarda Eşrefiyye kolunun kurucusu Eşrefoğlu Rumi adın yaptırıldığı geçiyor. Türbesinin ise işgal sırasında günümüze gelemediği bilinmektedir. Bu türbedeki sandukalarda işgal sırasında harap olmuştur.

  • Adres: Eşrefzade Mahallesi Kılıçaslan Caddesi İznik/BURSA

25. Abdal Köprüsü

Pin
bursa-abdal-koprusu

Acemler Köprüsü olarak da bilinen Abdal Köprüsü, Acemler ve Hürriyet mahallelerini birbirine bağlamaktadır. 1669 yılında yaptırılan caminin iki gözü Bursa salnamelerine göre toprak altına girmiştir.  Abdal Çelebi adlı bir tüccarın yaptırdığı bilinen köprünün uzunluğu ise 64 metredir. Köprünün orijinali ise 12 göz olarak yapılmıştır. Biri kapalı diğer açık iki nöbetçi noktası yer almaktadır. Karayolları tarafından 1971 yılında onarılan köprünün dere yatağı 2008 yılında yeniden düzenlenmiştir. Köprünün genişliği 4,75 ve su seviyesinden yüksekliği 4, 85 metredir. Yapının kitabesi yoktur fakat Orhan Kütüphanesi’nde yer alan el yazmasından yeterli bilgiler alınabilmektedir.

Adres: Acemler Osmangazi/BURSA

26. İznik Roma Tiyatrosu

Pin
iznik-roma-tiyatrosu-bursa

Bursa’nın tarihi yerleri arasındaki tiyatro, 1980 yılında yapılan kazılarla ortaya çıkarılmıştır. Surlara 90 km uzaklıktadır. 2. Yüzyılda yapıldığı düşünülen tiyatro’da ortaya çıkarılan seramikler ise 6. Yüzyıla dayanmaktadır. Bu da tiyatrodan önce bir yerleşim merkezi olduğunu ispatlıyordu. Tarihte gladyatör dövüşlerinin yanı sıra dini merkez olarak da kullanılmıştır.

358-362 ve 368 yıllarında geçirdiği deprem nedeniyle oldukça hasara uğramıştır. Fakat sonra onarılsa da İznik’in savunulması için tiyatrodan parçalar alınarak surlara eklenmiştir. Tiyatro tonozlarla yükseltilerek 3 katlı olarak inşa edilmiştir. Yaklaşık 15 bin kişi kapasitelidir. Yapılan kazılarla sikkeler, toprak kandil, kemer tokası, çiviler ve seramikler ortaya çıkarılmıştır.

  • Adres: Selçuk Mahallesi İznik/BURSA

27. Panagia Pontobasilissa Kilisesi (Kemerli Kilise)

Pin
panagia-pontobasilissa-kilisesi-kemerli-kilise-bursa

Duvar tekniği incelendiğinde yapının 13. Yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir. Ayrıca duvar resimleri kilise de oldukça dikkat çekicidir. Bu birçok kilisede gözlemlense de ilk duvar resimli kilise olma özelliği taşıyor. Bazı eserlerde kilisenin Meryem Ana için yapıldığı yazmaktadır. Günümüzde hala ayakta durabilmeyi başarmıştır. Fakat kullanılmamaktadır. 14. Ve 18. Yüzyıl freskleri ile donatılmıştır. İskenderiye’den getirilen sütunlar ile yapıldığı tahmin edilmektedir. Dış cephe tasarımı nedeniyle Kemerli Kilise olarak da bilinmektedir. Kubbe ve duvarlar oldukça sağlam olarak gelebilmiştir.

  • Adres: Trilye Mh. 1. Kemer Sk. Mudanya / Trilye / BURSA

28. Ulu Camii

Pin
ulu-camii-bursa

1396-1400 yılları arasında yapılan Ulu Camii, Bursa’nın tarihi eserleri arasında sıralanmaktadır. Sultan 1. Bayezid tarafından yapılan caminin 20 kubbesi bulunmaktadır. Şehrin simgesi ve anıtsal bir tarihi eseridir. İç cemaat yeri Türkiye’deki birçok camiden geniştir. Mimar Hacı İvaz veya Mimar Ali Neccar tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap işlemeciliği sanatına geçişin izleri görebileceğiniz minber oldukça ilgi görmektedir. 1850’den sonra ve 1900’lü yılların başlarında duvarlara yapılan hat sanatı da özenle işlenmiştir. İki minare 1. Bayezid ve 1. Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Caminin bir avlusu ve içerisinde 3 şadırvanı vardır. Duvara yazılmış toplam 192 yazı vardır. Bunların 87’si levha halinde bulunmaktadır.

  • Adres: Atatürk Caddesi Osmangazi/BURSA

29. Gazi Orhan Bey Camii

Pin
gazi-orhan-bey-cami-bursa

1339 yılında yapılan Gazi Orhan Bey Camii, 1413 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından yıkılmıştır. Tekrar onarımı ise 4 yıl sonra Çelebi Sultan Mehmet zamanında olmuştur. Ana ibadet mekanının üzerinde 2 kubbe vardır. Kuzeydoğu tarafından caminin tek minaresi yer almaktadır.

Duvardaki rozetler ve saçaklar camiye karakteristik bir özellik kazandırmıştır. Duvarlar ise moloz taş ve tuğladan yapılmıştır. 1855 yılında yaşanan deprem nedeniyle oldukça hasar almış ve onarılmıştır. 1905 yılında geçirdiği restorasyon sonucunda yapıldığı yıllarda olmayan doğu kapısı açılmıştır. 2000 yılından bu yana ibadete açıktır. Ayrıca kubbesi yıllardır leyleklerin yumurtadan çıkıp büyüme dönemine ev sahipliği yapıyor.

  • Adres: Nalbantoğlu, Atatürk Cd., 16010 Osmangazi/Bursa

30. Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi

Pin
bursa-tofas-arabalari-muzesi

Türkiye’deki ilk Anadolu arabaları müzesi olan bu yer, 17 bin metrekare üzerine kurulmuştur. Her ne kadar müze 2002 yılında açılsa da arabaların nostaljik olması sebebiyle Bursa tarihi eserler hakkında önemlidir. Hatta müzede sergilenen 2600 yıllık bir savaş arabası yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Sadece Bursa değil diğer illerden gelen at-öküz arabaları, ot arabası, top arabası, kağnılar ve odun arabası gibi arabaların tarihine yer verilmiştir. Eski bir ipek fabrikasının restore edilmesinin ardından 1998-2002 yılları arasında hazırlıklar yapıldı ve müze açıldı. Müzenin içi tarihi olduğu gibi bahçesinde de 200 yıllık karadut, 300 yıllık çınar ağacı ve birçok çiçek yer almaktadır. Tüm yönüyle tarihi bir alan.

  • Ziyaret Saatleri: Saat 10:00-17:00 arası açıktır. Pazartesi kapalıdır. Sergi salonunda çıkış 18:00’dır.
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

31. Bursa “Atatürk Evi” Müzesi

Pin
ataturk-evi-muzesi-bursa

1895 yılında yapılan köşk, Osmangazi ilçesinde bulunmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün isteğiyle yapılan Çelik Palas’ın yanında olan köşkün mimarı ve sahibi ise Miralay Mehmet Bey’dir. Bursa Belediyesi bu köşkü Mehmet Bey’den alarak Atatürk’e hediye etmiştir.

Atatürk bu köşkü bir süre kullandıktan sonra teşekkür etmiş ve köşkü belediyeye geri bağışlamıştır. 1965 yılında onarımı başlanan köşk, 29 Ekim 1973 yılında müzeye çevrilmiştir. Bursa ovası manzaralı köşk toplam 3 katlıdır. İçerisindeki ahşap işçilikler oldukça ilgi görmektedir.

Odalarda ise Atatürk’ün eşyaları, yatak odası, çalışma salonu, belgelik salonu bulunmaktadır. Hizmetliler ve mutfak için bodrum kat kullanılmaktaydı. Bursa’daki tarihi mekanlar arasındaki müzede 19. Yüzyıl Fransız mimarisinin etkileri görülür.

  • Ziyaret Saatleri: 08:00-17:00 pazartesi günü kapalıdır.
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

32. Uluumay Osmanlı Halk Kıyafetleri Ve Takılar Müzesi

Pin
uluumay-osmanli-halk-kiyafetleri-ve-takilar-müzesi-bursa

2004 yılında açılan müze, Esat Uluumay’ın 18 farklı koleksiyonu sergilenmektedir. Esat Uluumay bu eserleri tam 60 yılda bir araya getirmiştir. Bu eserlerin birçoğu 17. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Osmanlı döneminden kalma elbiseler, takılar, Türk kahvesi, silah, bıçak, boncuklar, atçılık ile malzemeler ile ziyaretçilerine tarihi bir gezi sunuyor.

Bursa’daki tarihi eserler arasındaki müzenin bulunduğu bina ise 1495 yılında yapılmış tarihi bir medresedir. Bu medreseyi Fatih  Sultan Mehmed’in vezirlerinden ve divan şairi Ahmet Paşa yaptırmıştır. 72 milletin geleneksel kıyafetlerinin yanı sıra din adamlarının giysileri de bulunuyor. Esat Uluumay’ın Koleksiyon tutkusu sayesinde geçmişe ait birçok eser gelecek nesillere aktarılabiliyor.

  • Adres: Muradiye Mahallesi II. Murad Caddesi Şair Ahmet Paşa Medresesi Osmangazi /BURSA

33. Bursa Göç Tarihi Müzesi

Pin
bursa-goc-tarihi-muzesi

Şehrin tarihini incelemek ve canlandırmak için 2014 yılın açılan müze, Merinos Parkı içerisinde bulunuyor. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nin ikinci katında bulunan müze, 9 farklı bölümden oluşuyor. Bölümlerdeki eserlerin birçoğu Şinası Çelikkol tarafından müzeye kazandırılmıştır.

Kafkaslardan, Kırımdan ve Balkanlardan yaşanan göçler tren, at arabası ve vapur ile müzede gerçekçi bir şekilde canlandırılmıştır. Müze bölümlerinin isimleri ise “Kafkas göçleri, mübadele göçleri, ilkçağ bursa yerleşimleri, Bursa’nın kurtuluşu, Balkanlardan Bursaya Göç, Bursa’nın Fethi, Kırım’dan Tatar Türklerinin göçü” gibi isimlerle adlandırılmıştır. Müzede teknolojik imkanlardan da yararlanılmıştır. Her bölümde televizyonlar ile bilgiler aktarılmaktadır.

  • Adres: Merinos Parkı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi, Doğu Girişi 2. Kat (Tekstil ve Sanayi Müzesi Üst Katı), Osmangazi/Bursa
  • Ziyaret Saatleri: 09:00-17:30 arası
  • Giriş Ücreti: Bulunmamaktadır.

34. Bursa Bıçak Müzesi

Pin
bursa-bicak-muzesi

700 yıllık tarihi bir serüveni bulunan Bursa bıçakları bugün müze halinde sergileniyor. Bursa’da gezilecek yerler arasındaki müzede 150’ye yakın bıçak çeşidi ziyaretçilerinin ilgi odağı oluyor.

Müzede cam içerisinde sergilen bıçakların yanı sıra kama ve kılıçlar da dikkat çekiyor. Özellikle 6 bin yıllık obsidyenden yapılan bıçak, müzenin tarihini gözler önüne seriyor. Bıçakların yanı sıra bıçak ve kılıç aksesuarlarını da görmek mümkün. O dönemin tarihini daha yakından anlatmak için bıçak ustaları balmumu heykelleriyle canlandırılmıştır.

35. Cumalıkızık Cami

Pin
cumalikizik-cami-bursa

17. yüzyılda yapılan camii, kubbesiz olarak yapılmıştır. Selçuklu mimarisinin özelliklerini taşıyan camii, kestane ağacından ahşap olarak inşa edilmiştir. Cumalıkızık köyünün merkezinde yer almaktadır. Bursa’nın tarihi ve turistik yerleri arasındaki caminin üzeri dıştan kırma çatı ile yapılmıştır.

Camiye giriş iki merdivenle sağdan ve soldan olarak yapılmaktadır. Bu tarihi eser, günümüzdeki görünümünü 1916, 1950 ve 1973 yıllarında onarım ile almıştır. Osmanlı döneminde iki ayrı yapı olarak kullanılmıştır. Doğusu medrese ve batısı mescit olarak işlev görmüştür.

Ayrıca caminin yanındaki hamamın da tarihi bir hamam olduğu düşünülmektedir. Gül, lale ve karanfil işlemeleri kapı üzerinde görülebilse de bir bölümü silinmiştir. Cami karşısındaki kahvede yer alan havuz ise caminin şadırvanı olduğu tahmin edilmektedir.

36. Yıldırım Beyazıt Türbesi

Pin
yildirim-beyazit-turbesi-bursa

Dikdörtgen bir planda yapılan türbe, 1402 yılında Yıldırım Beyazıt’ın vefat etmesiyle buraya gömülmesi için inşa edilmiştir. Osmanlı döneminde yapılan ve tarihi turistik yerler arasında ilk revaklı türbe özelliği taşımaktadır. Türbenin zemini tuğladan yapılmıştır. Türbede toplam 5 sanduka yer almaktadır.

Türbe Yıldırım Beyazıt Külliyesi’ne bağlıdır. Sandukanın iki tanesi kim olduğu belli olmayan iki kadına aittir. Diğerleri Musa Çelebi, İsa Çelebi ve Yıldırım Beyazıt’a aittir. Türbenin mimarı ise Hüseyin Oğlu Ali’dir. Türbeyi yaptıran ise padişahın oğlu Süleyman Çelebi’dir. Türbe üzerinde yer alan kitabeden kime ait olduğu anlaşılabilmektedir. 1855 yılında yaşanan bir depremde yıkılsa da 1878 yılında onarılmıştır.

37. Kestel Kalesi

Pin
bursa-kestel-kalesi

Latincede Kalecik anlamına gelen Kastel kelimesinden ismini almıştır. Bölge 1306 yılında Osmanlılara geçmesiyle ismi Kestel olmuştur. Bölge 1990 yılında ilçe olmuştur. Yüksek bir tepe üzerine yapılan kalenin surları yok olsa da belediye tarafından restore edilmiştir. Kalenin içerisi günümüze kafe olarak hizmet vermektedir. Kaleye giriş ise özenle yapılmış merdivenlerle sağlanmaktadır. Ziyaretiniz sırasında manzaraya karşı çayınızı yudumlama fırsatı elde edebilirsiniz.

  • Adres: Kale, Narlık Cd. No:25, 16450 Kestel/Bursa

38. Bursa Sağlık Tarihi Müzesi

Pin
bursa-saglik-tarihi-muzesi

Bursa’nın tarihi eserleri nelerdir merak edenler müzede, şehrin sağlık yönünden gelişimini yakından görebilir. Pınarbaşı’nda bulunan müze, 2006 yılında ziyarete açılmıştır. Türkiye’nin ikinci sağlık müzesi olan yapıda cumhuriyet dönemine ait cihazlar, fotoğraflar ve belgeler ile zenginleştirilmiştir.

Günümüzde yeni eklenmeye devam eden antika tıp malzemeleriyle dikkat çekmektedir. Hekim kimlikleri, hekim malzemeleri ve kavanozlarda saklanan hastalıklı organlar gibi ilginç eşyalar da bulunmaktadır. Eşyaların yanı sıra balmumu heykeller ile canlı bir müze konumuna erişmiştir. Kütüphane ve çalışma alanlarıyla araştırmacılar için bir kaynak görevi de görmektedir. Müzenin binası da Osmanlı evinin Belediye tarafından restore edilmesiyle düzenlenmiştir.

  • Adres: Pınarbaşı, Güranlı Sk. No:9, 16040 Osmangazi/Bursa, Türkiye

 

39. Yeşil (Sultaniye) Medrese

Pin
yesil-sultaniye-medresesi

Sultaniye Medresesi olarak da bilinen bu tarihi yapı, şehrin merkezinde yer almaktadır. 1414-1424 yılları arasında yapılan medresenin mimari ise Hacı İvaz Paşa’dır. Bursa’ merkezde gezilecek yerler içinde bulunan yapıda 13 medrese odası yer almaktadır. Çelebi Sultan Mehmet döneminde iki katlı olarak yapılmaya başlanmış fakat ölümü üzerinde üst katı yapılamamıştır.

Türk İslam Eserleri Müzesi olarak kullanılmaya başlanması ise 1923 yılını bulmaktadır. Müze günümüzde Bursa tarihi eserlerini sergilemektedir. El yazması kitaplar, silahlar, ahşap işleme sanatları, İslami kitabeler, etnografik eserler, mezar taşları ve çeşitli madenler yer almaktadır. Medresenin çini bakımından en zengin yer ise dış cephe pencereleridir. Müzede yer alan eserler 12. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar tarihlenmektedir.

  • Adres: Yeşil Mahallesi Yıldırım/BURSA

40. Lala Şahin Paşa Çocuk Kütüphanesi

Pin
bursa-lala-sahin-pasa-cocuk-kutuphanesi

Rumeli Beylerbeyi Lala Şahin Paşa tarafından yapılan bu kütüphanenin şekli Selçuklu medreselerine benzemektedir. Taş ve tuğladan yapılan bu tarihi eser, 1139 yılında savaşlardan kazanılan ganimetler ile yapılmıştır. Kütüphaneye çevrilmesi ise 2012 yılında olmuştur. Eski ismi Lala Şahin Paşa Medresesi’dir.

Kavaklı caddesi üzerinde yer almaktadır. 1515 yılından günümüze kadar çeşitli onarımlar ve yenilemeler görmüştür. Günümüzde birçok kaynağa ulaşılabilen renkli ve çocuklara hitap eden bir kütüphanedir. Geçmişte ve günümüzde de bir eğitim kurumu olarak yaşatılması oldukça değerli olmuştur. Son olarak 2010 yılında bir iş adamının desteğiyle onarılmıştır.

  • Adres: Kavaklı Caddesi Osmangazi/BURSA

41. İshak Paşa Cami ve Külliyesi

Pin
ishak-pasa-camii-bursa

Çeşitli padişahlar döneminde sadrazamlık ve farklı görevler yapan İshak Paşa tarafından inşa edilmiş bir külliyedir. İstanbul’un Fethi sırasında da ordunun bir bölümünü komuta etmiştir. Kaynaklara bakıldığından yapının tarihi 1468 yılından önce olduğu anlaşılmaktadır. Külliye yapıları arasında imaret, türbe, ahırlar, han, cami ve medrese yer almaktadır.

Günümüze ulaşamayan yapılar ise ahırlar, han ve imarettir. Cami kitabesinde yer alan bilgiye göre 1877 yılında bir onarım geçirmiştir. Caminin iç mekanı sıvalı olsa da kubbe taraflarında bitki süslemelerini görebilirsiniz. Medrese ise caminin kuzeyinde yer almaktadır. Medrese 12 oda ve bir dershaneliğe sahiptir. Dershane kitabesinde baktığımızda 1482 yılında tamamlandığı yazmaktadır.

  • Adres: Cuma Mahallesi İnegöl/BURSA

42. Üftade Tekke Cami

Pin
bursa-uftade-tekke-camii

1925 yılına kadar varlığını sürdüren tasavvufi kurumlardan biri olan tekke, Mehmed Muhyiddin Üftade tarafından yapılmıştır. 1490 yılında dünyaya geldi ve baba mesleği olan ipekçilikle uğraştı. Sesinin güzel olması nedeniyle Ulu Cami’de müezzinlik yaptı. Ulu Cami’nin vakfının yöneten kişi ise Mehmet Efendi’ye ücret sundu ve Mehmet Efendi’de bunu kabul etti.  Aynı gün rüyasında “Sen Üftade Oldun” cümlesini duydu.

Bu kelime de dini maddi olarak kullandığı için makamın düştü anlamına gelmektedir. İlerleyen zamanlarda birçok şiir yazarken bu Üftade kelimesini mahlas olarak kullanmış ve öyle anılır olmuştur. Bursa gezilecek yerler içindeki camii ise 1579 yılında yapılmıştır. Depremde yıkılmasının ardından 1770 yılında yeniden yapılmıştır. İlerleyen yıllarda da birçok kez onarım görmüştür. Bir külliye niteliğindeki yapılar arasında selamlık, semahane, mescit, çeşme ve çilehane bulunmaktadır. Selamlık kısmı yıkılarak günümüzde yol olarak yenilenmiştir.

43. Trilye Fatih Cami

Pin
trilye-fatih-camii-bursa

610-850 yılları arasında Bizanslılar tarafından kullanılan caminin eski adı Hagios Stephanos – Hinolakkos Kilisesi’dir. Çeşitli mozaikler caminin iç mekanındaki sıvaların altında bulunmaktadır. Caminin batısında bir kitabe vardır. Bu incelendiğinde camiye çevrilme tarihi Kanuni döneminde 1560 yılında gerçekleşmiştir.

Camiye çevrilmesi günümüze kadar gelmesine yardımcı olmuştur. Osmanlı döneminde yapıya mihrap, minber, kadınlar mahfili, şadırvan ve minare eklenmiştir. Kurtuluş Savaşı sırasında yeniden kilise olarak ilan edilse de savaşın kazanılmasıyla yeniden cami yapılmıştır. Cami’nin kubbesi ise 19 metre yüksekliğindedir. Cami olarak kullanılsa da yapının orijinalliği bozulmamıştır.

  • Adres: Tirilye, 16960 Mudanya/Bursa

44. Hüsnü Züber Evi

Yaşayan Müze olarak ziyarete açılan bu tarihi eser, eskiden Osmanlı dönemine ait geleneksel bir evdi. 27 Aralık 1992 yılında ise Hüsnür Züber tarafından müzeye çevrilmiştir. Türk tarihin güzelliklerini bize gösteren müzede dağlama yöntemi ile yapılan Türk motifli ahşap eşyalar, kaşıklar, özel belgeler ve grafikler yer almaktadır.

Kaşıkların birçoğu Çan, Taraklı,  Korucu ve Bademli gibi ağaçlardan yapılmış özel koleksiyonlardır. Kaşıkların yanı sıra dekorasyonun da tarihi bir havası vardır. 600 motifli koleksiyonun yanı sıra 450 ahşap eşya vardır. Bursa’nın tarihi yerleri arasındaki müze salon, yatak odası ve baş oda bölümlerinden oluşmaktadır. Müze iki katlı bir yapıdır.

  • Adres: Hamzabey Mahallesi 3. Uzunyol Sok. No:3 16060 Osmangazi/Bursa

45. Issız Han

Pin
bursa-issiz-han

1396 yılında yapılan Issız Han, Yıldırım Beyazıt dönemi yapılmıştır. Kapının girişindeki kitabede ise “hayırlı işler, Allah rızası için” yazmaktadır. Bu da hanın önemini daha da artırmaktadır. Konaklama ve ticaret açısından büyük öneme sahiptir. Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden izler taşımaktadır. Celaleddin Eyne Bey ve Felek Meliküddin tarafından yapıldığı bilinen han, uğrak bir noktaya inşa edilmiştir.

Birçok yabancı seyyahın güzelliği nedeniyle anlattığı bir eserdir. Hanın avlusu bulunmamaktadır. 2008 yılında onarılan han restoran ve 9 odalı han olarak kullanılmaya başlanmıştır. Hala bu amaçla kullanılsa da ziyaretçilerin gezileri için ücretsizdir. Giriş sırasında iki oda sizi karşılayacaktır. İç mekan olduğu kadar dışı da mimari açıdan oldukça zengindir.

  • Adres: Gölkıyı Mahallesi Gölkıyı Köyü İç Yolu 16710 Karacabey/Bursa

46. Yakup Çelebi Cami ve Türbesi

Pin
yakup-celebi-camii-ve-turbesi-bursa

1.Murat’ın oğlu Yaku Çelebi tarafından yaptırılan yapının kapladığı alan 500 metrekaredir. Cami toplam 7 pencereye sahiptir. 1919’dan 1934 yılında kadar müze deposu olarak kullanılmış ve 1963 yılında ibadete tekrar açılmıştır. Minber, mihrap ve vaaz kürsüsü bu onarımla yapılmıştır.

Caminin kuzeydoğusunda ise Yakup Çelebi Türbesi bulunmaktadır. Çünkü babasının türbesinde yatmaktadır. Fakat bu türbesi bir makam türbesidir. Gerçekte Yakup Çelebi yatmamaktadır. Giriş kapısında iki kanat yer alır. Bu kanatlar ahşaptır. Dış duvarlar taş ve tuğla ile inşa edilmiştir. Bursa turistik yerler arasında dikkate değer bir yapıdır.

  • Adres: Yeni Mahallesi İznik/BURSA

47. Tuz Han

Pin
tuz-han-bursa

15. yüzyılda yaptırılan Tuz Han’ı Timurtaş Paşa’nın oğlu Ömür Bey yaptırmıştır. Aynı isimli camiye gelir olma amacıyla inşa edilmiştir. Bu bilgi ise ömür Bey Cami’sindeki kitabeden alınmaktadır. Tuğlalar ve kesme taşlar ile inşa edilen hanın toplam 35 odası vardır. Bunların 17’si alt katta 18’i üst katta bulunmaktadır.

Günümüzdeki esnaflar ise bu hanı el sanatları ve tekstil alışverişi için kullanmaktadır. Üst katta odalar yer alırken alt katta mağazalar bulunmaktadır. Geçmişteki yangın ve depremler neticesinde bir süre depo olarak kullanıldıktan sonra 2007 yılında yeniden özgün yapısına kavuşturulmuştur.

Hana giriş ahşap bir kapıdan yapılmaktadır. Ortasında bir şadırvan bulunmaktadır. Ayrıca ziyaretçilerin dinlenebilmesi için banklar yer almaktadır. Bursa merkezden yürüyerek kısa sürede ulaşabilirsiniz.

  • Adres: Tuzpazarı Caddesi Osmangazi/BURSA

48. Çukur Han (Kütahya Han)

Pin
bursa-cukur-han

Sultan 2. Murat döneminde yapılan Çukur Han, kesme taş ve tuğlalardan inşa edilmiştir. İki katlı yapının dikdörtgen bir avlusu vardır. Çeşitli odalardan oluşsa da günümüze alt kattaki üç oda ve batıdaki merdivenlerdir. 1396 yılında yaptırılan ve Bursa’nın turistik yerleri arasında bulunan han, Yıldırım Beyazıt’ın damadı Emir Sultan tarafından yapılmıştır.

Üst katta 19 oda alt katta ise 18 oda yer almaktadır. Bölgenin ticaret esnaflarının yanı sıra çini, resim, tezhip, hat ve ebru sanatçıları da burada hizmet vermektedir. Celali isyanları sırasında 1608’de hasar gören yapı, 1742 yılında yeniden onarılmıştır. Kütahya Han olarak da bilinen yapı, Nalıncılar Hamamı’nın karşısında yer almaktadır.

  • Adres: Tuzpazarı Caddesi Osmangazi/BURSA

49. Demirtaşpaşa Hamamı

Pin
demirtas-pasa-hamami-bursa

Demirtaş Paşa’nın oğlu Oruç Bey tarafından yapılan hamam, Yıldırım Beyazıt dönemine tarihlenmektedir. Yıl olarak 14. Yüzyılın sonlarında yapıldığı bilinmektedir. 16. Yüzyılda pek iyi bir şekilde kullanılmadığı için Molla Çelebi satın alarak 1567 yılından önce yenilemiştir. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından ise 1950 yılından sonra yeniden onarılmıştır.

Kuzey yönündeki giriş kapısında 7 sıra işlemeler bulunmaktadır. Havuz, kurnalar ve göbektaşı bölümünün üzerlerinde kubbeler yer almaktadır. Hamam 18. Yüzyıllarda bir cezaevi olarak kullanılmak istense de gerekli şartlar olmadığı için bundan vazgeçilmiştir. 19. Yüzyıl sonlarında alay komutanlığı olarak hizmet vermiştir. Ayrıca bu tarihi yer, Osmanlı Devleti’ndeki tek gelin hamamı olarak bilinir. Günümüzde de hala hamam olarak kullanılmaktadır. Çeşitli konseptlerde hizmet vermektedirler.

  • Ziyaret Saatleri: 06:00-00:00
  • Adres: Demirtaşpaşa, İnönü Cd No:2, 16220 Osmangazi/Bursa

50. İznik Ayasofya Camii

Pin
iznik-ayasofya-camii-bursa

Romalılar tarafından 7. Yüzyılda Gymnasium olan yapı, Bizans döneminde eklemeler ile bazilikaya çevrilmiştir. 1331 yılında Orhan Gazi tarafından İznik’in fethi ile cami olmuştur. Ayrıca mimar Sinan tarafından Kanuni döneminde bir yenileme geçirmiştir. Yapıdaki taban mozaikleri ve din adamlarının oturma kademeleri 1935 ve 1953 onarımlarında çıkarılmıştır.

İznik’in tam ortasında bulunan camii, 2007 yılında müze olmuş ve 2011 yılında yeniden camiye çevrilmiştir. Beton sıvayla restorasyon yapıldığı için tarihi dokusunun bozulması yönünde tepkiler almıştır. Belgelerde adı ilk kez 787 yılında geçmektedir. Bu kaynakta ise 350 psikopos ve çok sayıda keşiş Yedinci Konsül adı verilen bir toplantıda bir araya geldiği yazmaktadır.

  • Adres: Mahmut Çelebi Mahallesi İznik/BURSA

51. Süleyman Paşa Medresesi

Pin
bursa-suleyman-pasa-medresesi

Orhan Gazi’nin oğlu Şehzade Süleyman tarafından yaptırılan medrese kendi adını almıştır. İznik merkezde bulunan bu yapının kitabesi olmasa da tarihlendirmesi 1335-1359 arasında olduğu düşünülüyor. 11 adet öğrenci odası ve bir dershaneye sahip olan medrese açık avlulu olarak yapılmıştır.

Tuğla ve moloz taşla yapılan medrese, günümüzde bir Pazar olarak hizmet vermektedir. Çini sanatını öğretmek için çeşitli atölyeler barındıran medrese, Çiniciler Çarşısı olarak da bilinmektedir. Bursa’da gezilecek yerler arasındaki bu tarihi yerler geçmişte olduğu gibi günümüzde de eğitim için hizmet vermektedir. Odaların içerisinde ise ocak ve dolap bölümleri yer almaktadır.

Adres: Yeni Mahalle Maltepe Caddesi İznik/BURSA

52. Armutlu Hamamı

Pin
armutlu-hamami-bursa

1394 yılında Sultan 1. Murat döneminde yapılan hamamın duvarları tuğla ve taş ile yapılmıştır. 2. Beyazıt tarafından ise 1511 yılında soğukluk bölümü eklenmiştir. Kubbeli soğukluk bölümünün üzerinde ise bir şadırvan vardır. Bu bölümün altındaki bodrum katı ise ahır veya mahzen olarak kullanılmaktaydı.

1612 yılında kiremitle örtülen çatı daha öncesinde kurşunla kaplıydı. Havuz kısmının Bizans sütunlarıyla çevrili olması ve havuzdan çıkan buhar, ziyaretçilerine farklı bir atmosfer yaratmaktadır. Bursa’da gezilecek yerler arasındaki hamamı hem ziyaret edebilir hem de şifalı sularında kendinizi dinlendirebilirsiniz. Evliya Çelebi’de bu tarihi eser hakkında vücudu tamamen yumuşatmasının dinlendirici özelliğinden bahseder.

  • Adres: Kükürtlü Mahallesi Eski Kaplıca Sokak Osmangazi/BURSA

53. Hacı Özbek Cami

Pin
haci-ozbek-cami-bursa

Kubbeli ve yazıtaşı bulunan mescitler arasında Osmanlı’daki en eski mescit özelliğini taşır. İznik Kılıçaslan caddesi üzerindeki camii, diğer adıyla Çarşı Mescidi olarak anılır. Üç satırlık kitabesinde yaptıran kişi yani Hacı Özbek’in yanı sıra yapım tarihi yani 1333-1334 yıllarında inşa edildiği bilinmektedir.

Bursa’nın fethinden birkaç yıl sonra yapıldığı için şehrin simgesi haline gelmiştir. Kurtuluş Savaşı’nda tahrip olmaktan kurtulan camii, 1950’li yıllarda cadde genişletme nedeniyle son cemaat yerini kaybetmiştir. 1959 yılındaki restorasyonla yeni bir teknikle son cemaat yeri eklenmiştir. Fakat orijinalliğini kısmen yitirmiştir. Kare planlı caminin kubbesi kiremitle örtülmüştür. Caminin minaresi ise bulunmamaktadır.

  • Adres: Eşrefzade Mahallesi İznik/BURSA

54. İznik Müzesi

Pin
iznik-muzesi-bursa

1. Murat bu tarihi yeri 1388 yılında annesi Nilüfer Hatun adına imaret olarak yaptırmıştır. Renkli taş ve tuğla işçiliğiyle yapılan caminin kapısında bir kitabe yer almaktadır. Giriş bölümündeki ana bölümde aydınlatma feneri bulunmaktadır. Bunun üzeri ise kubbeyle kapalıdır. Cumhuriyet döneminde belli bir süre depo olarak hizmet etmiştir.

1960 yılında onarılan imaret aynı yıl müzeye çevrilerek ziyarete açılmıştır. Osmanlı döneminden Prehistorik döneme kadar Bursa tarihi eserler hakkında bilgi vermektedir. İznik Çini Fırınları ve Roma tiyatrosundan çıkarılan eserler de buraya aktarılmıştır. Müzenin içi olduğu kadar dışında da Osmanlı, Bizans, Roma ve Yunan dönemi eserleri yer almaktadır. Steller, yazıtlar, İslami mezar taşları, kabartmalar ve sütun başlıkları görebileceğiniz eserler arasındadır. Ayrıca tarihi seramik ve çini örnekleri oldukça dikkat çekicidir.

  • Giriş Ücreti: 10 TL
  • Ziyaret Saatleri: | Yaz Dönemi 1 Ocak – 1 Ocak Açılış Saati: 10:00 Kapanış Saati: 17:00 | Kış Dönemi 1 Ocak – 1 Ocak Açılış Saati: 08:00 Kapanış Saati: 17:00 ,, Pazartesi günü kapalıdır.
  • Adres: Eşrefzade Mahallesi, Müze Sokak, No:11

55. Kırgızlar Türbesi

Pin
kirgizlar-turbesi-bursa

İznik’in Fethi ‘nde Osmanlıya yardım eden Kırgızlar da bulunuyordu. Orhan Gazi’de bu tarihi eseri 1331 yılında Kırgızların anısına yaptırmıştır. Türbenin içinde bir çocuk yedi adet de yetişkin lahdi vardır. Türbe, iki mekandan oluşmakta ve bu iki mekan bir kapıyla birbirine bağlanmaktadır.

Türbenin güney kısmındaki alan bir kubbeyle örtülüdür. Yapıda yer yer Bizans’tan kalma yapı parçaları da kullanılmıştır. Kaynaklarda Hacı Camaza ve Kırkkızlar Türbesi olarak da geçmektedir. Yapıda bulunan kalem işi süslemeler birçok turistin ilgisini çekmektedir. Yapının kendine has bir mimarisi vardır. Bursa tarihi yerler arasında yaklaşık 700 yıllık geçmişiyle dikkat çekmektedir.

  • Adres: Yenişehir Yolu İznik/BURSA

56. Kükürtlü Kaplıcaları

Pin
kukurtlu-kaplicalari-bursa

Bu kaplıcalar iki bölümden oluşmaktadır. Kadınlar kısmını 2. Beyazıt 16. Yüzyılda yaptırırken erkekler kısmı ise 1. Murat tarafından 1380 yılında yaptırılmıştır. Duvarlar kesme taştan inşa edilmiş bir eserdir. Bazı eklemelerin tarihi ise Kanuni dönemine denk gelmektedir.

Kaplıcalar ise Bademli kaynağına bağlıdır. İltihaplı ve damar hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Günümüzde Atatürk Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi olarak hizmet vermektedir. Bağlı olduğu yer Uludağ Üniversitesi’dir. Yaklaşık 54-84 derece arasında su sıcaklığına sahip olduğu için ziyaretçilerine konforlu bir dinleme fırsatı verir.

  • Adres: Kükürtlü Mahallesi Osmangazi/BURSA

57. Yıldırım Bayezid Bedesteni – Kapalı Çarşı

Pin
yildirim-beyazit-bedesteni-bursa

Yıldırım Beyazıt tarafından yapılan bedesten, Osmanlı’nın ilk bedesteni olma özelliğini taşımaktadır. Osmanlı döneminde bedestenlerin görevi paranın ve değerli eşyaların saklanmasıydı. Bu nedenle bedestenler günümüzün bankacılık sistemlerinin temeliydi. Kuyumcular Çarşısı olarak günümüzde hizmet vermekte ve Kapalı Çarşı olarak da anılmaktadır.

Kabartma ve süslü yazıyla giriş kapısında Kelime-i Tevhit yazmaktadır. Bedestende toplam 100 dükkan vardır. Bunların 68’i dışarıda 32’si ise içeridedir. Bedestenin dört cephesinde de kapı bulunmaktadır. 1956 yılındaki yangın sırasında harap olan bedesten 1960 yılında onarılmıştır. Bedestenin doğusunda Geyve, Fidan, Yeni Harir ve Küçük Sandıkçılar Hanı bulunsa da Küçük Sandıkçılar ve Yeni Harir Hanı ortadan kalkmıştır. Diğer ikisi hala ziyaret edilebilir.

  • Adres: Atatürk Caddesi Osmangazi/BURSA

58. Acem Reis Cami

Pin
bursa-acem-reis-cami

1516 yılında Bedrettin Mahmut bin Mehmet Acem tarafından yaptırılmış bir camidir. Bu kişi Fatih Sultan Mehmet’in hocalarından biridir. Halk arasında Arap Dede Camii olarak da bilinmektedir. Son cemaat yerinin derinliği 2,70 metredir. Bursa tarihi yerler arasındaki camii, tuğla ve kesme taşlar ile yapılmıştır.

İki yol arasında bulunan caminin haziresinde 3-4 mezar yer almaktadır. Kare planlı caminin ana mekanı büyük bir kubbeyle örtülmüştür. Mahallenin eski adı Acem Reis olduğu için caminin ismi de böyle kalmıştır. 1940’lı yıllarda bir restorasyon başlamış fakat halktan katkı gelmediği için yarım kalmıştır. 1958 yılında Vakıflar idaresi tarafından onarılmış ve yeniden ibadete açılmıştır. Bir çeşmeye sahip olsa da yol çalışması nedeniyle ortadan kalkmıştır.

  • Adres: Demirtaşpaşa Mahallesi Osmangazi/BURSA

59. Mayor Sinagogu

Seferad Yahudileri tarafından yapılan Mayor Sinagogu, 1975 yılına kadar açık kalmıştır. Bu Yahudiler İspanya Mayorka adasında bulunuyordu ve 15. Yüzyılda Osmanlıya sığındılar. Arap Şükrü Sokağı’ndaki sinagogda yandan merdivenle çıkılabilen bir dua kürsüsüne sahiptir. Bir avlusu ve sarnıcı vardır. Ölü yıkama için avludaki özel bölüm kullanılmaktadır. Günümüzde de bu uygulama için kullanıldığı gibi özel günlerde ibadete açılmaktadır. 1998 yılındaki yapılan onarım sonrasında 2001 de hizmete açılmıştır. İçerisindeki kalem işi süslemeler dikkat çekicidir. 2004 yılından itibaren kültür merkezi olarak işlev görmektedir. İçerisindeki gösterişli cam avizeler mekana hoş bir atmosfer katmıştır.

  • Adres: Sakarya Caddesi Osmangazi/BURSA

60. Geyve Han

Pin
bursa-geyve-han

Yeşil Cami’ye gelir getirmesi için yaptırılan Geyve Han, Hacı İvaz Paşa tarafından yaptırılmıştır. Hacı İvaz Paşa Tokat Ahilerinden Ali Beyazıt’ın oğludur. Kapalıçarşı’da bulunan han, yaptırıldıktan sonra Çelebi Mehmet’e hediye edilmiştir. Bursa gezilecek yerler arasındaki han, iki katlıdır ve tuğla-moloz taş ile yapılmıştır. Avlusu kare planlıdır. Toplam 56 odaya sahiptir. Bunların 30’u üst katta 26’sı ise alt kattadır. Her odada pencereler vardır. Mermerden bir şadırvan ise hanın ortasında şıklık katmaktadır. Toplam üç girişe sahip olan handa eskiden bir mescit olduğu düşünülmektedir. Şuan mevcut olmasa da tahminlere göre şadırvanın üstünde bulunuyordu. Günümüzde esnaf tarafından kullanılan handa çeşitli tekstil ürünleri satılmaktadır. 1958 yılındaki büyük yangını atlatmıştır.

  • Adres: Hanlar Bölgesi Osmangazi / BURSA

61. Celal Bayar Müzesi

Pin
bursa-celal-bayar-muzesi

26 Ağustos 1970 yılında hizmete açılan müze, Türkiye Cumhuriyeti’nin 3. Cumhurbaşkanı anısına yapılmıştır. Müzenin kuruluşuna Celal Bayar’da katkıda bulunmuştur. Geleneksel Türk evlerinden dönüştürülen müze, üç katlı şık bir ahşap evdir. Dışı gibi iç mekanı da geleneksel olarak eşyalarla dekore edilerek ziyaretçilere sunulmuştur.

Müzede Celal Bayar’ın yanı sıra Atatürk bölümü de vardır. 1937-1938 dönemine ait anılar, tablolar ve eşyalar sergilenmektedir. Celal Bayar’ın Cumhurbaşkanlığı döneminde kazandığı madalyalar, kullandığı silahlar, aldığı hediyeler, giysiler, mobilyalar ve aile mirasları bulunmaktadır. Müzede yer alan kütüphanede ise toplam 20 bin eser sergilenmektedir. Bursa’da gezilecek yerler arasında geçmişe ışık tutan müze, 1900’lü yılları net bir şekilde ortaya koymaktadır.

62. İbrahim Paşa Hamamı

Pin
bursa-ibrahim-pasa-hamami-eski-mahkeme-hamami

1421 yılında yapılan hamam, aynı isimli imarete gelir getirmesi için inşa edilmiştir. Kesme taş ve tuğladan yapılan eser, çifte hamamlar grubundadır. Soğukluktaki sivri kemerlerde ziyaretiniz sırasında süslemeleri görebilirsiniz. Kubbeli bölümün altında ise sıcaklık vardır. Renkli mermerden inşa edilen göbektaşı ise oldukça dikkat çekicidir.

Üç halvet odasına açılan sıcaklık bölümünün yanı sıra hamamda bir havuz ve fıskiye de yer almaktadır. Yapıyı yaptıran İbrahim Paşa, Çandarlı Halil Paşa’nın oğlu ve bir sadrazamdır. Halk arasında mahkeme hamamı olarak da anılır. Yan cepheden kadınlar bölümüne geçiş yapılmaktadır. Günümüzde kültür merkezi olarak işlev gören hamamda toplantılar, sergiler ve mevlit gibi etkinler yapılmaktadır. Yapı 225 metrekare bir alan üzerine kuruludur.

  • Adres: İbrahimpaşa Mh., İbrahim Paşa Cd. No:1, 16340 Osmangazi/Bursa
  • Telefon: 90 (224) 224 76 76

63. Şengül Hamamı

Pin
sengul-hamami-bursa

Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılan hamam, bir 15. Yüzyıl yapısıdır. Ulu Camii için vakfedilmiş olan yapının eyvanlarından biri yıkıldığı için üzeri çatı ile kapatılmıştır. Soğukluk ve sıcaklık bölümleri arasında ayrı bir mekan vardır. 19. Yüzyıl ve 2009 yılında bir onarım geçirmiştir. Erkekler ve kadınlar için ayrılan çifte hamam özelliği taşımaktadır.

Ana sokak üzerinde erkekler kısmı yan sokakta ise kadınlar kısmı vardır. Her iki bölümün girişindeki kapı, süslü ve kemerli olarak yapılmıştır. Hamamın doğu cephesinde iki su deposu ve batısında iki tuvalet yer almaktadır. Erkekler kısmının sıcaklık kubbesi kadınlar kısmına göre oldukça süslüdür. Günümüzde özel bir işletme tarafından hamam olarak işletilmektedir.

  • Adres: Hanlar Bölgesi Osmangazi/BURSA

 

64. Kumyaka (Başmelekler-Hagios Taxiarchoi) Kilisesi

Pin
kumyaka-kilisesi-bursa

Mudanya’da bulunan kilise, 780 yılında inşa edilmiştir. Taksiyarhon adıyla da bilinen bu tarihi yer, dünyanın en eski üçüncü kilisesidir. Bursa Metropolitliğine bağlı olan Elpidophoros Lambriniadis’e ait bir kilisedir. Öncesinde İstanbul’lu bir iş adamına aitti. Taş ve tuğlalar ile yapılan kilise, akıl hastalarını tedavi etmek için yüzyıllar önce kullanılıyordu.

Kare planda yapılmış bir tarihi eserdir. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Yapım dönemi Bizans imparatoru IV. Konstantinos Porphyrogenetos dönemine denk gelmektedir. 1922 yılına kadar önemli bir kiliseydi. Geçmişte 1448 ve 1819 yıllarında iki onarım görmüştür. Yapının restorasyonu hala devam etmektedir. Bittiğinde ziyaretçilerine açılacaktır.

65. Fransız Kilisesi

Pin
fransiz-kilisesi-bursa

Orijinal ismi Santa Maria Kilisesi olan tarihi eser, 19. Yüzyılda yapılmış bir tarihi turistik eserdir. Fransızların yaptığı bu yapı günümüzde Hocaalizade semtinde yer almaktadır. Kiremit ve ahşap bir çatısı vardır. Mimari özellikleri barok tarzını yansıtmaktadır.

1970 yılında İtalya’da gelen aileler için ibadete açılsa da 2004 yılında bir kültür merkezi olmuştur. Binanın dış cephesi sarı renktedir. Sağ cephede üst kısımda ufak bir kulecik ve üstünde haç bulunmaktadır. Yol tarafındaki cephenin ön yüzünde üç adet uzunlamasına kemerli pencereler vardır. Katoliklere ait bir kilisedir.

66. Şemaki Evi Müzesi

Pin
bursa-semaki-evi-muzesi

Yenişehir ilçesinin merkezinde yer alan ev, Şemaki ailesine aitti. Bu aile İran’ın Şemah bölgesinden Anadolu’ya yerleşmiştir. Evi yapım tarihi ise 18. Yüzyıla aittir. İki kışlık oda, mutfak, kiler ve taşlık bölümlerine sahip olan ev iki katlı bir tarihi eserdir. İkinci kata çıkış merdivenleri ahşaptan yapılmıştır ve mutfak bölümünde yer almaktadır. 19. Yüzyıla ait kalem işi süslemeler ise ziyaretçilerinin ilgisini çekmektedir.

Geçmişte bahçesinde bir hamam bulunsa da günümüze gelememiştir. 1945 yılında da müze olarak kullanılmış fakat zamanla harap olmuştur. En son 1990 yılında aslına uygun olarak onarılmış ve 1991 yılında ziyaret açılmıştır. Yapıda en ilginç noktası inşasında hiç çivi kullanılmamasıdır. İçerisinde döneme ait eşyalar, balmumu heykelleriyle canlandırma, yer minderleri, eski halılar, ahşap dolaplar yer almaktadır.

  • Adres: Gündoğan Mah., Karabacak Sokak No:3, Yenişehir /BURSA

67. Kara Mustafa Paşa Türbesi

Pin
karamustafa-pasa-turbesi-bursa

2. Beyazıt damadı olan Kara Mustafa Paşa aynı zamanda Fatih’in veziri olarak görev yapmıştır. Osmangazi ilçesindeki türbe, paşanın oğlu tarafından inşa ettirilmiştir. Paşa, 1483 yılında Cem Sultan vakasında taraf seçmek nedeniyle idam edilmiştir. Tuğla ve kesme taştan yapılan türbenin mimarisi kare planlıdır.

Duvarlara eklenen 18 pencere sayesinde türbenin için aydınlatılabilmektedir. Biri Kara Mustafa Paşa’ya ait olmak üzere kime ait oldukları bilinmeyen dört sanduka daha bulunmaktadır. Rozet işlemeli bir sanduka vardır. Diğer sandukalar mermerden yapılmıştır. Yapının üzeri kubbeyle kapatılmıştır. Giriş kapısı ise dışa taşkın kemerli bir kapıdır. Yapı son olarak 1958 yılında onarılmıştır.

  • Adres: Hamzabey Mahallesi Hamzabey Caddesi Osmangazi/Bursa

68. Emir Hanı

Pin
emir-hani-bursa

Ulu Cami’nin kuzeydoğusundaki han, Bursa’nın Fethi’nden sonra yaptırılmıştır. Orhan Bey tarafından yaptırılan tarihi eser, Orhan Gazi Külliyesi’nin bir parçasıdır. Fetihten sonra giderek büyüyen ekonomi nedeniyle bu han da Bursa’nın en önemli çarşılarından olmuştur. Tarih boyunca deprem ve yangın geçirip onarım görse de orijinalliğini büyük ölçüde korumuştur.

Yapının kuzey cephesi 20. Yüzyılda yıkılmıştır. Hanın bulunduğu çarşıda yaşanan 1958 yılı yangınında büyük hasar görse de yeniden onarılmıştır. Günümüzde de çarşı görevini sürdüren han, oldukça bakımlıdır. İç avlusunun üstü açık bir handır. Ayrıca avluda bir şadırvan ve tarihi çınar ağaçlar yer almaktadır. Toplam 73 odaya sahip olan hanın 37 odası üstte 36 odası alt kattadır. Küçük bir ahır ise hanın arka kısmında bulunmaktadır.

  • Adres: Hanlar Bölgesi Osmangazi/ BURSA

69. Galle Han

Pin
bursa-galle-han

Semiz Ali Paşa tarafından yaptırılan Galle Han, 16. Yüzyıl bir tarihi eseridir. Semiz Ali Paşa ise Kanuni döneminin devlet adamıdır. Yapının mimarı ise Mimar Sinan’dır. Mimar Sinan’ın eserleri farklı dönemlerde incelendiği bilinmektedir. Bu eserde çıraklık dönemi eseridir. İki katlı olarak yapılan han, Cumhuriyet ile İnönü Caddesi’nin keşişim noktasında yer alıyor.

1855 depreminde ve 1906 Cumhuriyet Caddesi’nin açılmasında büyük hasar almıştır. Tarihi çınarlar ve çinili çeşme ilk yapıldığı yıllarda bahçede bulunsa da günümüze gelememiştir. Tahıl Han olarak da anılan bu tarihi yer de 21 dükkan bulunmaktadır. Eskiden burday ve arpa gibi tahıllar satıldığı için bu adı almıştır. Günümzde Çeşitli esnaflar tarafından kullanılmaktadır.

  • Adres: Demirtaşpaşa Eski Tahıl İçi Sk. No:14 16220 Osmangazi/BURSA

70. Çekirge Adak Hamamı

Pin
cekirge-adak-hamami-bursa

1365 yılında yapılan hamam, Askeri hastanenin önünde bulunmaktadır. Kadın hamamı olarak da bilinen bu tarihi yer, şifalı ve kutsal bir yer olarak biliniyordu. İlk yapılışında bu suyun iyileştirici özelliğinden yararlanmak için ücretsiz yıkanmak amacı taşıyordu. Tuğlalar ile deniz dalgası motifi işlenen giriş kapısı oldukça ilgi çekmektedir.

Giriş kapısı biraz yol altında kaldığı için merdivenler kullanılmaktadır. Soğukluğa giriş yapılıp ilerlendikten sonra sıcaklık bölümüne girilir. Kubbeli kısım soğukluk bölümüdür. Usturalık ve tuvaletler de hamam içinde bulunmaktadır. Hikayeye göre eşinin memur olmasını isteyen kadınlar bu hamama gelirmiş.

  • Adres: Çekirge Mh., 1 .Kanal Cad. No:2, 16070 Osmangazi/Bursa

71. Uzun Çarşı

Suk-ı Sultani olarak da adlandırılan bu çarşının temelleri 15. Yüzyıla dayanıyor. Koza Han ve Tuz Pazarı’nı içine alan bu çarşı, tarih boyunca depremler ve yangınlar geçirse de ayakta kalmıştır. Evliya Çelebi de bu çarşıya uğradığında yaklaşık 9 bin dükkanın çevrelediğinden bahsetmiştir. Seyahatnamesinde anlattığı betimlemelere göre o zamanlar çarşının üstünün açık olduğu görülmektedir. Fakat 1855 yılında çekilen bir fotoğrafta üzerinin kapalı olduğu görülüyor. Çarşıdaki dükkanların geneli Tekstil üzerine satış yapmaktadır. Günümüzde ise 80 civarı dükkana ev sahipliği yapıyor. Çarşıya ulaşım Cumhuriyet Caddesi’nden yürüyerek yapılabiliyor.

72. Çakırağa Hamamı

Pin
bursa-cakiraga-hamami

Osmanlı döneminde Çakırcı Başı ve Sekban Başı olarak görev yapan Çakır Ağa tarafından yaptırılan bu hamamı hem kadınlar hem de erkekler kullanabiliyordu. İki halet ve kare soyunma odalarına sahip olan hamamın tarihi 2. Murat dönemine kadar uzanmaktadır. Kesme taş ve tuğladan yapılan hamam, 1677 ve 1962 yılında bir onarım görmüştür. Günümüzde de yenilenmiş haliyle hamam olarak hizmete devam etmektedir. Konumu Tahtakale ve Hanlar Bölgesi arasında kalmaktadır.

73. Aladdin Paşa Camii

Pin
bursa-tarihi-aladdin-pasa-cami

1326 yılında yaptırılan camii, Aladdin Bey’in isteği üzerine inşa edilmiştir. Alaaddin Bey ise Orhan Gazi’nin kardeşi ve Osman Bey’in oğludur. 1855 yılında geçirdiği deprem üzerine yeniden onarılan camii, kare plana sahiptir. Depremden sonra ise revakı yenilenmiştir. Bursa tarihi yerler arasındaki ilk cami özelliğini taşıyan Alaaddin Paşa Camii, oldukça önemli bir yapıdır. 1960 yılında bir kez daha yenilenen caminin avlusunda estetik olarak tasarlanmış mezar taşları bulunur. Caminin minaresi ise tuğladan yapılmıştır. Şerefesi altında da kozalak motifleri görülebilmektedir.

74. Demirtaş Camii ( Timurtaş Camii)

Pin
bursa-timurtas-pasa-camii

Demirtaş (Timurtaş) Paşa veya oğlu Ali Bey tarafından yaptırıldığı düşünülen caminin yapım yılı 1389—1390 yıllarıdır. Ters T planıyla inşa edilen camii, merkez bir kubbeye sahiptir. Son cemaat yerinde kuş gagası motifleri dikkat çeker.  Yine mihrap dışında da süslemeler yer almaktadır. Caminin minaresi ise tek şerefeli olarak camiden ayrı olarak hemen karşısına yapılmıştır. Minarede dikkat çeken nokta bir saat kulesine benzemesidir.

75. Mudanya Mütareke Evi

Pin
bursa-tarihi-mudanya-mutareke-evi

19. yüzyıl sonlarına doğru yapılan bu ev, TBMM’nin ilk siyasi başarısı olan Mudanya Mütarekesi’nin imzalandığı evdir. Müze 1937 yılında belediyeye bağlı müze olarak kullanılmaya başlanmıştır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü ise 1959 yılında binayı devralmıştır. Daha öncesinde ise evin sahibi Rus asıllı Aleksandr Ganyalof’tur. Evde İsmet Paşa’nın çalışma odası, yaverlerinin yatak odası ve döneme ait çeşitli tarihi eserler yer alıyor. Ayrıca döneme göre dizayn edilen ev ve içerisidneki bal mumu heykeller geçmişe yolculuk yapmanızı sağlıyor. Uzun süre kapalı kalan ev, Bursa Belediyesi’nin onarımı sonrasında 2014 yılında müze olarak hizmete açılmıştır.

Benzer Yazılar

One Comment

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir