Aperlai Antik Kenti | Nerede | Tarihi | Neler Var
İçindekiler
Aprillai ismi, Luwi dilinden gelmektedir. Aperlai Antik Kenti ismi de Aprilla’dan gelmiş olup “Akarsu Boğazı” anlamını taşıyor. Bizans kayıtlarında ise “Aprillae” şeklinde ismi görülebiliyor. Likya liman kentlerinden biri olan Aperlai, M.Ö 5. – 4. yüzyıla uzanıyor. Likya Birliği öncesinde kurulmuş olan bu yerin ismine Hierokles, Ptolemaios ve Plinius gibi yazarların eserlerinde de karşılaşılıyor. Kentte çıkarılan sikkelerden ise dönemin tarihi hakkında bilgiler edinilebiliyor.
Sikkeler ise 3. Gordianus döneminde basılmıştır. Adı geçen ilk sikkelerin tarihi M.Ö 168 – 167 yılıdır. Bu dönemde yer alan diğer Likya şehirlerine baktığımızda da aynı tarihlendirmeye dayanan sikkeler yer almaktadır. Dönem kentlerinin birkaçı bir araya geldiğinde tek oy hakkında sahip olmaktaydı. Bu birlik içinse “sympoliteia” adında bir anlaşma imzalanıyordu.
Aperlai; İsinda, Apollonia ve Simena ile bu anlaşmayı imzalamıştır. Hatta bazı yazıtlarda Simenalardan Aperlaililer olarak bahsediliyor. Aperlai Antik Kenti de bu dört kentin başında bulunuyordu. Osmanlı dönemine gelindiğinde de Piri Reis tarafından kaleme alınmış Kitab-ı Bahriye eserinde kente rastlamak mümkün.
Kentin tarihte geçim kaynaklarına dair ilk izler 1996 tarihinde bulunmuştur. Geçim kaynağı olarak deniz kabuklarının öne çıktığı görülmüştür. Bu kabuklardan elde edilen mor pigmentler, kentin gelişiminde rol oynamıştır. Dikkat çekici bir renk olması nedeniyle bu dönemlerde Romalı asillerin rengi olduğu bilinmektedir.
Aperlai Antik Kenti’nde Neler Var?
Günümüzde kentte görebileceğiniz kalıntılar, körfezin kuzeyinde bulunuyor. Kentin çevresini de surların çevirdiği kalıntılardan anlaşılabiliyor. Surların yapım tarzı rektogonal ve poligonaldır. Aynı zamanda çeşitli kulelerle güçlendirildiği görülebiliyor. Özellikle kare planlı yapılmış üç savunma kulesi dikkatleri çekiyor.
Sur duvarlarının günümüze en iyi şekilde gelebileni batı kısımdadır. Batı surlarında üç yapı bulunmaktadır. Poligonal yapım tarzıyla dikkat çeken güney duvarı, tepe yamacında yer alıyor. Bu kısımda bir de giriş kapısı vardır. Yanlarında ise iki adet kule bulunmaktadır. Fakat günümüzde büyük ölçüde harap yapıdadır.
Aperlai Antik Kenti’nde rastlanan iki adet hamam kalıntısı vardır. Bunlar Roma dönemine uzanmaktadır. Diğer Likya şehirlerinde de benzer kalıntılara rastlanmaktadır. Hamam kalıntısının yanı sıra kalıntılar arasında bazilika planında yapılmış iki Bizans Kilisesi görülebiliyor. Erken Bizans mimarisinin izleri görülebilen kalıntılar incelendikten sonra M.S 6 ve 7. yüzyıla tarihlendiği bilinmektedir. Yarım daire şeklinde bir apsisi ve iki dar koridoru mevcuttur.
Aperlai Antik Kenti’nde dikkat çeken bir diğer unsur Likya Lahitleri’dir. Bunlar kentin nekropol bölümünde bulunuyor. Lahitlere ulaşabilmek için kale surlarının doğusuna gidebilirsiniz. Kentin sular altında kalan kısımlarının birçoğu rıhtıma yakın yapılardır. Su altında kalan 16 mekan ve 14 ana duvar yapısı bulunmaktadır.
Aperlai Antik Kenti Nasıl Gidilir?
Kente ulaşmak için tekne seferleri kullanılabilir. Kara yoluyla gelmek içinse Kılıçlı bölgesine ulaşmalısınız. Sıcak Köyü olarak da bilinmektedir. Buradan Apollonia kentine gelmelisiniz. Kentte 7 kilometrelik bir yol bulunmaktadır. Bu yol üzerinden Aperlai Antik Kenti’ne gidebilirsiniz.
Adres: Sahilkılınçlı, 07580 Kaş/Antalya