Selçuk Ayasuluk Kalesi Tarihi, Mimari Yapıları, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri
İçindekiler
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Mimari Özellikleri
- Güney Teras Evleri
- Kale Köşkü
- Kale Hamamı
- Kale Camii
- Takip Kapısı
- Selçuk Ayasuluk Kalesi St. Jean Anıtı
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Sarnıçları
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Giriş Ücreti 2023
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Ziyaret Saatleri 2023
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Nerede
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Yol Haritası
- Selçuk Ayasuluk Kalesi Sanal Tur 3D Mekan
Selçuk Ayasuluk Kalesi tarihi, bir tepe üzerine yapılan Efes’in ilk ve son yerleşim alanı olarak geçmişin izlerini taşıyor. 8 bin yıl öncesine varan tarihi yerleşimlerin izi görülen kalenin bulunduğu tepenin de Aspasas olduğu düşünülüyor. İzmir Selçuk ilçesinde yer alan kalenin ise Aydınoğulları Beyliği’nin hakim olduğu 1350 -1390 yılları arasında yapıldığı tahmin ediliyor.
Aspasas ise Hitit döneminde Arzava – Mira krallıklarının başkenti konumudaydı. Aynı zamanda Aspasas’ın daha sonraları Ephesos ismine dönüştüğü düşünülüyor. İlk kazılar 1960 yılında bölgede başlamıştır. 2003 tarihine kadar kazılara Efes Müzesi ev sahipliği yapmıştır. 2007 tarihinde ise bir bilim ekibine verilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Agora Ören Yeri Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti
Selçuk Ayasuluk Kalesi Mimari Özellikleri
- Selçuk Kalesi tarihi kazılar sonrasında yollar, kale köşkü, yamaç evler ve hamam ile ortaya çıkarılmıştır.
- 2010 yılında sur duvarları onarılmıştır. Kale yerleşkesi M.Ö 546 yani Lydia kralı Kroises’in kenti alıncaya kadar ana şehir görevi görüyordu.
- İç kalede yapılan kazılarla 15 odalı tarihi üç konut ortaya çıkarılmıştır. Bu odaların alt katları ahır üst katları yaşam alanı olarak kullanılıyordu.
- Taş, tuğla ve kireçten yapılan kare planlı bir yapı ise 2009 yılında çıkarılmıştır.
- Ayrıca Selçuk Ayasuluk Kalesi’nde su sarnıçlarını ve bir de tarihi cami görebilirsiniz
- 15 kuleyle güçlendirilen kalenin sur duvarlarında Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı döneminden izler görülür.
- Kilise kalıntısı kalenin en üstünde görülebilir.
İlginizi Çekebilir: İzmir Tarihi Yerler: Açıklamalı Bilgilerle En Güzel 73 Tarihi Yer!
Güney Teras Evleri
Kaledeki tarihi teras evleri 2007 ve 2008 kazılarında ortaya çıkarılmıştır. Kale caminin güneyinde bulunan kalıntılardan 3 ev çıkarılmıştır. Bu evler toplam 15 odaya sahiptir. Evlerin yapı mimarisi birbirine bitişiktir.
İki katlı olarak tasarlanan tarihi evlerin alt kısmı ahır veya depo olarak kullanılırken üst kısım yaşam alanı olarak kullanılıyordu. Evlerin tarihi Bizans dönemine kadar uzanmaktadır. Fakat en çok Aydınoğulları ve Osmanlı döneminde yerleşime tanık olmuştur. Evliya Çelebi’nin 1671 tarihinde ziyareti sırasında bu evlerin asker ailelerine ait olduğunu gözlemlemiştir.
İlginizi Çekebilir: Efes Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti
Kale Köşkü
Tarihi Kale Köşkü 2009 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Köşkün ölçüleri 11 x 10.20 metredir. Köşkün güney ve doğu kapıları mermerden inşa edilmiştir. Köşkün ilk ismi İsa Bey Köşkü’dür. 1425 yılından sonra Kale Köşkü ismini almıştır. Tarihi köşk, İngiliz Gezgin John Covel’in gravüründe de görülebiliyor.
Kale Hamamı
Köşkün kuzeyinde bulunan hamam yapısı, 1999 yılında ortaya çıkarılmıştır. Soğukluk, sıcaklık, külhan, soyunma ve giyinme bölümlerine sahiptir. 7.85 x 3.35 metre ölçülerinde yapılmıştır.
Kale Camii
Kare planlı kale cami, Selçuk Kalesi içerisinde bulunan bir tarihi eserdir. Güney kısımda bulunan cami, bir harim ve minareye sahiptir. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Kuzeydoğu ve güneydoğu kısımlarında pencere açıklıkları bulunmaktadır.
Caminin yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır. Kullanılan tuğlaların bazıları dikine olarak eklenmiştir. Bir İngiliz gezgin olan John Covel 1670 tarihinde çizdiği bir gravürde cami kubbesini kurşun olarak tasvir etmiştir. Fakat caminin daha önce kubbesinin kiremit olduğu bilinmektedir.
Takip Kapısı
Güney ana kapısı olan takip kapısı, günümüze kadar sağlam şekilde gelebilmiş etkili bir tarihi eserdir. Orta kısımda kemerli bir girişe sahip olan kapının iki yanında kuleler bulunmaktadır. Bu kuleler kare bir plana sahiptir. Kemerlerin üzerinde bir lahit bulunmakta ve bu lahitin üzerine kabartma şeklinde yapılan Eroslar vardır.
Takip kapısı ismini üzerinde yer alan başka bir kabartmanın Aziz Paulus’a ait olmasıyla almıştır. Bu kabartmada Aziz Paulus’un Efes yaşamı resmedilmiştir. Fakat bu kabartma yanlış yorumlanmıştır. Kabartma, Hektor’un Akhilleus’u tanıdıktan sonra onu izlemesini konu edinir. Bu kabartma şuan İngiltere’de Woburn Abbey Galeri’de sergileniyor.
Selçuk Ayasuluk Kalesi St. Jean Anıtı
Tepede Yuhanna İncili’nin yazarı olan Teolog Yuhanna’nın da burada gömülü olduğu biliniyor. Teolog Yuhanna İsa’nın havarisi ve en sevdiği öğrencisiydi. Hayatını bu bölgede Hristiyanlığı yaymaya adayan Yuhanna, 100 yılında ölmüştür.
Selçuk Ayasuluk Tepesi’ne gömülmesi de kendi vasiyeti üzerine olmuştur. Onun için yapılan ilk mezarlık gizli bir mezarlıktı. Daha sonra 5. Yüzyıllara gelindiğinde ahşaptan bir bazilika inşa edilmiştir. Fakat bu bazilika 6. Yüzyılda bir depremde yıkılmıştır.
İmparator Justinianus ise haç planlı daha büyük bir kilise inşa ettirmiştir. Orta Çağ boyunca da bu kilise “Haç Kilisesi” unvanını taşımıştır.
1348 – 1390 yılları arasında Aydınoğullarının hakimiyetine geçen bölge aynı zamanda beyliğin başkenti olmuştur. Ayasuluk ismini alması ise bölgenin 1304 yılında Türklerin eline geçmesiyle olmuştur. St. Jean Kilisesi’nin bir maketini de kalede görebilirsiniz.
St. Jean Kilisesi Bölümleri
- Giriş Holü (Narteks)
- Nefler
- Ambon (Vaftiz Kürsüsü)
- Bema (Mezar Alanı) ve Synthronon
- Apsis ve Transeptler
- Hazine Dairesi
- Vaftizhane
- Atrium (Avlu)
Selçuk Ayasuluk Kalesi Sarnıçları
Kale içerisinde toplam 5 adet sarnıç vardır. Bir bazilika yapısının apsis kısmının bir sarnıca dönüştürüldüğü bilinmektedir. Aydınoğulları beyliğine ait sarnıçların iç kısmı harçlar ile sıvanmıştır. 1800 yıllarda askerlerin bu sarnıçlarda lüle çevirdiği de bilinmektedir. Bunu kazılarda ortaya çıkan lüle parçalarından görülebilmektedir.
Bazilika – Sarnıç
Bizans döneminde yapılan bir bazilikanın apsis kısmından dönüştürülmüştür. Tarihi M.Ö 5. yüzyıla kadar uzanır. Bazilikanın üstünün ahşap veya tonozla kaplı olduğu tahmin ediliyor.
Selçuk Ayasuluk Kalesi Giriş Ücreti 2023
- Selçuk Ayasuluk Kalesi’ne giriş ücreti 2023 itibarıyla 50 TL’dir. Müze kart geçerlidir.
Selçuk Ayasuluk Kalesi Ziyaret Saatleri 2023
- 1 Nisan – 31 Ekim: 08:00 – 18:00
- 31 Ekim – 1 Nisan: 08:30 – 16:30 arası ziyarete açıktır.
Selçuk Ayasuluk Kalesi Nerede
- Adres: Atatürk, Atatürk Cd. No:2, 35920 Selçuk/İzmir