İzmir Etnografya Müzesi Hakkında Bilgi, Eserleri, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti
İçindekiler
Günümüzde kullanılan müze binası eski bir Musevi mezarlığı üzerine inşa edilmiştir. 1831 yılında yapılan bu binanın müzeye çevrilmesi 1984 yılında gerçekleşmiştir.
İnşa edildiği dönemde bina vebalı hastalar için bir hastane görevi görüyordu. Fransızlar tarafından yapılan müze binası bir manastır işlevini de üstleniyordu. Müzenin hemen karşısında ise İzmir Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Ziyaretiniz sırasında iki müzeyi de gezebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Şadırvanaltı Cami Tarihi | Mimari Özellikleri
İzmir Etnografya Müzesi Tarihçesi
Cumhuriyet dönemine gelindiğinde ise bir sağlık binası hizmeti veriyordu. 1984 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müze işlevi için dizayn edilmiştir. Toplam 3 katlı olan binanın ilk iki katı sergi için kullanılıyor.
3. Kat ise İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak faaliyet gösteriyor. İzmir Etnografya Müzesi içerisindeki eserler özellikle 19. Yüzyıl yaşamını gözler önüne seriyor.
Müze, yok olmaya yüz tutmuş el sanatlarından eski oda dekorasyonlarına kadar çeşitlilik içeriyor. Müze binasının yapıldığı dönemdeki mimari anlayışı ise Neoklasik tarzdır. Bu nedenle hem iç hem de dışı bakımından İzmir’in en önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor.
İlginizi Çekebilir: Şirince Tarihi | Tarihi Yerleri | Merak Edilenler
İzmir Etnografya Müzesi Eserleri
İzmir Etnografya Müzesi’nden sergilenen öğeler oldukça değerlidir. Peki, Müzede neler sergileniyor? Bunu iki kısımda inceleyebiliriz:
1. Kat
Üç bölüme sahip ilk katın ilk bölümünde el sanatları, hamam takımları ve 19. yüzyıl oda dekorasyonu sergileniyor. İkinci bölümde İzmir’in ilk Türk eczanesi, tenekecilik, nalıncık ve keçecilik meslekleri yer alıyor.
Üçüncü bölümde deve ve deve güreşleri, efe giysileri, halk oyunları gibi yöresel yaşantılara yer verilmiştir. Aynı zamanda bu dönemde kullanılan para keseleri, cam işlemeleri ve sedef kakmalı eşyalarda oldukça dikkat çekicidir.
2. Kat
Bu katın ilk bölümünde gelenek ve görenekler ön plana çıkıyor. 19. Yüzyılda kullanılan gelin odası birebir olarak yansıtılmaya çalışılmıştır. Yine gelinlerin kullandığı vitrinler de burada yer almaktadır.
Ayrıca mutfak malzemeleri, sünnet odası gibi farklı tasarımlara da yer verilmiştir. 2. Bölümde ise Osmanlı dönemine ait sikkeler, yazı takımları ve el yazmaları bulunuyor. Kadınların kullandığı süs eşyaları ve gelin başları da bu bölümde tüm detaylarıyla öne çıkıyor.
İlginizi Çekebilir: İzmir Saat Kulesi Tarihi, Mimari Özellikleri
Müzede bulunan diğer eserler şunlardır:
- Gündelik Eşyalar
- Osmanlı Dönemine Ait Silahlar, Miğferler ve Zırhlar
- Farklı Ülkelerin Milli Giysilerinin Giydirildiği Oyuncaklar
- Fotoğraflar
- El İşi Sanatlarında Kullanılan Malzemeler
İzmir Etnografya Müzesi Giriş Ücreti
Müze giriş ücreti bulunmamaktadır.
İzmir Etnografya Müzesi Nerede
- Tel 1: 02324890796
- Tel 2: 02324837254
- Adres: Yeşiltepe, Izmir Arkeoloji Müzesi, Halil Rıfat Paşa Cd. D:No:4, 35250 Konak/İzmir
- Bahri Baba Parkı içi
İzmir Etnografya Müzesi Ziyaret Saatleri
Müze restorasyon nedeniyle ziyarete kapalıdır.
- Açılış Saati: 08:30
- Kapanış Saati: 17:30
- Gişe Kapanış Saati: 17:30
İzmir Etnografya Müzesi Fotoğrafları
İzmir Etnografya Müzesi Yol Haritası
İzmir Etnografya Müzesi Sanal Tur 3D Mekan