Meryem Ana Evi Tarihi, Mimari Özellikleri, Nasıl Bulundu?, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti
İçindekiler
- Meryem Ana Hikayesi Nedir?
- Meryem Ana Evi Hakkında Bilgi
- Meryem Ana Övgü Duası
- Meryem Ana Evi Mimari Özellikleri
- Meryem Ana Evi Nasıl Bulundu?
- Meryem Ana Evi Ziyaret Saatleri
- Meryem Ana Evi Nerede
- Meryem Ana Evi Giriş Ücreti 2023
- Meryem Ana Evi Fotoğrafları
- Meryem Ana Evi Yol Haritası
- Meryem Ana Evi Sanal Tur 3D Mekan
Katolik bir ibadet yeri olan Meryem Ana Evi, İzmir’in Selçuk ilçesinin Efes kentinde yer alır. Selçuk’a ise ortalama 7 kilometre mesafededir.
Meryem Ana Hikayesi Nedir?
Efes Meryem Ana Evi’nin hikayesi ise oldukça ilginçtir. Anne Catherine Emmerich adlı bir Katolik rahibe gördüğü rüyalarla adını duyurmuştur. 19. Yüzyılda rahibelik yapan Emmerich’in rüyası raporlanmış ve bu yer ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca rahibe 2004 yılında papa tarafından kutsanmıştır. Rahibenin ölümü sonrasında da gördüğü rüyalar kayıt altına alınarak yazar Clemens Brentano’nun kitabında yer bulmuştur.
İlginizi Çekebilir: İzmir Tarihi Yerler: Açıklamalı Bilgilerle En Güzel 73 Tarihi Yer!
Meryem Ana Evi Hakkında Bilgi
Günümüzde yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu ev, aslında kilise tarafından gerçek Meryem Ana Evi olup olmadığı doğrulanamamıştır. Yine de her yıl ibadet ve turizm açısından önemli değerler arasındadır.
Katoliklerin bu yeri ziyaret etmesinin sebebi Hz. Meryem’in cennete girene kadar burada kaldığına inanmalarıdır. Hz İsa’nın Annesi olan Hz. Meryem, inanışa göre Havari Yuhanna tarafından bu eve getirildiği düşünülüyor. Bu nedenle Meryem Ana Evi oldukça önemli bir tarihi eserdir.
Bu mekana ilk hac ziyareti ise Papa tarafından 1896 yılında yapılmıştır. Papa Franciscus da 2014 yılında yine burada hac ziyaretini gerçekleştirmiştir. Meryem Ana Evi sadece bir ibadet yeri değil aynı zamanda hastaların şifa aradığı ve adaklar adandığı bir yerdir.
Şifalı olduğu inanılan Meryem Ana Evi çeşmeleri, bina dışındaki merdivenlerin aşağısında yer almaktadır. Buradaki su tatlı ve içilebilirdir. Ev bu özellikleri ve tarihiyle 5 Temmuz 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Ziyaretiniz sırasında mekanda bulunan restorana uğrayarak bir mola verebilirsiniz.
Meryem Ana Övgü Duası
Evin hemen dışarında ufak bir mimariyle tasarlanan övgü duası yer almaktadır. Duada şu satırlar bulunuyor:
“Selam sana Aziz Kraliçe, Aziz Theotokos, Meryem, Sen ki iffetinle kiliseyi oluşturdun ve Göksel Kutsal Peder seni seçti. Sevgili kutsal oğul ve teselli verici Kutsal Ruh ile birlikte seni kutsadı. Sen daima tüm lütuflarla ve iyiliklerle dolusun. Selam sana, Allah’ın sarayı, Selam sana, Allah’ın kutsal Efkaristiya Kutusu, Selam sana Allah’ın evi, Selam sana Allah’ın giysisi, Selam sana Allah’ın hizmetkarı, selam sana. Ey kutsal erdemler, hepinize selam olsun, Kutsal Ruh’un lütfu ve nuruyla müminlerin kalplerini uyandırın ve vefasızlıklarını Allah’a sadakata dönüştürün.”
İlginizi Çekebilir: İzmir Konak Yalı Cami Tarihi Hakkında Bilgi Ve Mimari Özellikleri
Meryem Ana Evi Mimari Özellikleri
İzmir tarihi yerler arasındaki Meryem Ana Evi boyut itibarıyla fazla büyük değildir. Binanın inşa malzemeleri ise Havariler Çağı’na kadar uzanır. Mekan içerisinde Hz. Meryem’in bir heykeli ve bir de sunak bulunur. Sağdaki küçük odanın ise Hz. Meryem’in uyuduğu ve dinlendiği oda olduğu inanılır.
Meryem Ana Evi Dilek Duvarı
Ziyaretiniz sırasında evin dışarısında bir de dilek duvarı bulunuyor. Bu duvara insanlar kumaş veya kağıtla niyetlerini aktarır. Ziyaretçiler buranın iyileştirici özellikleri olduğuna da inanır. Bazı ziyaretçiler Ayrıca bina dışarısında çeşitli meyve ağaçları da çevreye ekstra güzellik katmaktadır. Evin planı ise haç planlı olarak tasarlanmıştır. Evin dışında da çeşmeye benzeyen bir kuyu yer almaktadır.
İlginizi Çekebilir: İzmir Sanat Ve Tarih Müzesi Hakkında Bilgi, Eserleri
Meryem Ana Heykeli

Dış mekanda bulunan Meryem Ana Heykeli 1867 yılında yapılmıştır. Bir dini cemaatten hediye olarak verilmiştir. Daha önce Meryem Ana Evi içerisinde bulunduğu düşünülen heykel, 1960 yılında Rahip François Saulais tarafından bugünkü yerini almıştır.
Meryem Ana Evi Nasıl Bulundu?
Meryem Ana Evi’nin Türkiye’de keşfi Fransız rahip olan “Abbe Julien Gouyet” tarafından yapılmıştır. 1881 yılında yapılan keşfin dayanağı ise Catherine Emmerich’in rüyaları ve bunun üzerine yazılan kitaptır.
Bu rahip Ege Denizi’nin karşısındaki bir dağda çeşitli kalıntılar görmüştür. Bu antik kalıntıların ise Hz. Meryem’in bu evde yaşadığının kanıtı olarak düşünmüştür. Bu ilk keşif ciddiye alınmasa da yıllar sonra birçok rahibe ve misyonerin de aynı kaynak üzerinden burayı keşfetmesi buranın önemini artırmıştır.
1891 yılında yapılan son keşifte burası çatısız ve dört duvardan oluşan bir yapıydı. Bu nedenle Meryem Ana Evi’ne verilen bir başka ad, “Eve Panaya Kapulu”dur.
Meryem Ana Evi Ziyaret Saatleri
Meryem Ana Evi’ni her gün 08:00 – 18:00 arası ziyaret edebilirsiniz. Buraya maalesef otobüs ile gelinememektedir. Bu nedenle ya taksi ya da şahsi bir araç kullanmak zorundasınız. Ayrıca Efes yolundan 1 saatlik geziyle de buraya gelebilirsiniz.
Telefon
- +90 232 894 10 14
- +90 530 469 08 44
Meryem Ana Evi Nerede
Atatürk Mah. Mevki Küme Evleri 35922 Selçuk/İzmir
Meryem Ana Evi Giriş Ücreti 2023
Meryem Ana Evi’ni 2023 yılında ziyaret ediyorsanız yetişkinler için 20 TL giriş ücreti bulunuyor. Buna ek olarak 50 TL otopark ücretine sahiptir. Öğrenciler içinse 10 TL bir giriş ücreti vardır. Yabancılar turistler için de giriş ücreti 200 TL’dir.