Sepetçiler Kasrı Tarihi Hakkında Bilgi ve Mimari Özellikleri
İçindekiler
Sepetçiler kasrı tarihi oldukça eskidir. Bizans döneminden kalma kale surları üzerine yapılan kasrın inşa tarihi 1643’tür. Üzerine inşa edilen surlar ise Bizans imparatoru 2. Theodosius zamanından kalmadır. Topkapı Sarayı’nın uzantılarından biri olan ve günümüze kadar gelmeyi başaran yapı, Sultan İbrahim tarafından yapılmıştır.
İznik çinileri, Rusçuk ve Darıca mermerleri ve Selanik’ten gelme yapının demir aksamları oldukça ilgi çekicidir. Sepetçi kasrı mimarı ise Davut Ağa’dır. 1739 yılında 1. Mahmut tarafından onarılan ve 19. Yüzyılda bir onarım daha gören kasır, orijinal halini korumuştur.
Bu bilgiler ise giriş kapısının üzerindeki bir kitabede yer almaktadır. Kasır ismini Edirne sarayında da benzerleri görülen, yükseltilmiş anlamına gelen, fevkani adlı yapılara benzerliğinden dolayı almıştır. Sultan İbrahim buradaki sepetçi ve hasırcı esnafına yardımlarda bulunmuştur. Esnaf da kasrın yapımına yardım etmiştir. Diğer bir görüş olarak da ismini sepetçi esnaflarının yardımları nedeniyle almıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
Osmanlı Döneminde saraya ait çeşitli kasırlar yer alıyordu. Hatta buradaki kayıklar için de kayıkhanelerin bulunduğu kayıtlarda görülmektedir. Sefere çıkarken ve dönerken bu kasırdan sultanlar donanmayı seyrederdi.
Sepetçiler Kasrı Mimarisi

Kasır, denize bakan bir alana inşa edilmiştir. Uzaktan bakıldığında kasrın minareli ve kubbeli bir yapı olduğu görülmektedir. İçerisinde de Osmanlı döneminde işlevsel birçok oda yer almaktaydı.
Ağa odası, Darüssaade Odası, hela, abdest odası, ayaklı tahtı hümayun, orta sofa, bahçeye ve denize nazır sofa bunlardan biridir. Kasrın dış mimarisi ise sadedir. Giriş basık kemerli bir kapıdan sağlanmaktadır.
Ayrıca bu kapıda yer alan kum saati süslemesi sade mimariye göre dikkat çekicidir. 18. Yüzyıl defter kayıtlarına bakıldığında da iç dekorasyonundaki zenginlikler görülmektedir.
İlginizi Çekebilir: Büyük Saray Mozaikleri Müzesi Tarihçesi
1960 yılında restore edilen kasır, kime ait merak edenler için günümüzde Yeşilay Genel Merkezi olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. 1980’deki restorasyonda Basın merkezi ve 2011 yılında da Avrupa Kültür Başkenti Ofisi olarak kullanılmıştır.
Sepetçiler Kasrı Nerede
- Adres: Hoca Paşa, Kennedy Cd. No:25, 34110 Fatih/İstanbul
- Yeşilay Telefon: 0212 527 16 83
Sepetçiler Kasrı Ziyaret Saatleri 2022
Ne yazık ki Sepetçiler Kasrı, turistik ziyaretlere kapalıdır. Fakat genellikle yaz aylarında düğün organizasyonlarına eşlik etmektedir.
Sepetçiler Kasrı Düğün Fiyatları
Minimum Kokteyl Fiyatı (Hafta İçi ve Hafta Sonu) – Kişi Başı | 200-300 TL |
Minimum Yemekli Fiyat (Hafta İçi ve Hafta sonu) – Kişi Başı | 200-300 TL |