bandirma vapuru muzesi hakkinda bilgiPin
Ana sayfa » Bandırma Vapuru Müzesi | Tarihi | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Bandırma Vapuru Müzesi | Tarihi | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

 

Milli Mücadele’nin Anadolu’da etkin bir şekilde yürütülmesine oldukça yardımcı olan Bandırma Vapuru bugün müze olarak ziyaretçilerini ağırlıyor. Bandırma Vapuru 3 günde İstanbul’dan Samsun’a getirilmiştir. Bu gemi 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak basmasının bir simgesidir.

Bandırma Vapuru Ne Zaman Yapıldı?

Gemiye ait ilk bilgiler sicil kayıtlarından görülebilmektedir. Buna göre gemi ilk kez 1878 yılında İskoçya’nın Glasgow şehrinde yapılmış ve denize indirilmiştir. Ardından 5 yıllığına Dussey and Robinson adlı bir İngiliz şirketi işletmeye başlamıştır. 48 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde 6.5 metre derinliğindedir. Bandırma Vapuru’nun ilk ismi Trocadero’dur. İlk yapıldığı yıllarda yolcu ve yük taşıma amacı vardı. 1883 yılında Yunanistan tarafından alınan geminin adı “Kymi” oldu. Gemi 16 aralık 1891 yılında yaşadığı seyir kazası nedeniyle batmıştır. Fakat yıl geçmeden İstanbul Haliç’te onarılmış ve tekrar denizlere çıkmıştır. 1891 tarihinde gemi İstanbul Rama Derasimo işletmesi tarafından alınmıştır.

Bandırma Vapuru Müzesi Hakkında Bilgi

Geminin ilk kez “Panderma” adını alması 1894 yılını bulur.  Bu dönemde Osmanlı Devleti’nde İdare-i Mahsusa tarafından alınarak hizmete dahil edilmiş ve Türk Bayrağı çekilmiştir. 1910 yılında ise “Bandırma” olarak günümüz ismini almıştır. 1. Dünya Savaşı yılların Bandırma Vapuru nakliye işleri için kullanıldı. Fakat çeşitli tehlikeler de geçirdi. Bunlardan biri de İngiliz denizaltısının bir torpido atışıydı.

Fakat atışın isabet etmemesi ile gemi kurtulmuş oldu. Şanlı seferlerin ardından gemi 1924 yılında hizmet dışı kalmıştır. Ertesi yıl ise İlhami Söke’ye satılmış ve ardından bir kararla gemi tamamen sökülmüştür. 66 yıl boyunca izlerinin silindiği Bandırma Vapuru 1999 yılında 300 günlük bir inşaat ile yeniden yapıldı. Bu inşaatın kararı Samsun Valisi Metin İlyas Aksoy tarafından verilmiştir. Vapurun yenileyerek 2003 yılında ziyarete açılmıştır. Çevresi de buna uygun bir şekilde düzenlenmiştir.

Bandırma Vapuru Müzesi Eserleri

Günümüzde ziyaret edebileceğiniz gemi, orijinali ile aynı ölçülere sahiptir. Müze alanı ise hem geminin içi hem de dışında genişletilmiştir. Konforlu bir şekilde gezi yapabilmeniz için çeşitli yönlendirmeler mevcuttur. Ayrıca görsel bir gezi için sinevizyon bulunmaktadır. Burada ailenizle oturarak kısa bir gösteri izleyebilirsiniz. Müze toplam 6 bölümden oluşuyor. Bunlar; Tefriş Salonu, yatak odası, sergi salonu, kaptan köşkü, kaptan kamarası ve mutfaktır. Müzede yer alan bölümler ve eserler hakkındaki bilgiler şunlardır:

Toplantı (Tefriş) Salonu

bandirma vapuru muzesi tesrif salonuPin
bandirma-vapuru-muzesi-tesrif-salonu

Müze içerisinde en dikkat çeken alanlardan biri de toplantı salonudur. Salonun iç dekorasyonunda kullanılan malzemeler 1900’lü yıllara aittir. Özellikle dikkat çeken masa ve sandalyeler evciz ağacından üretilmiştir. Burada Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını canlandıran 5 heykel vardır. Yapılan toplantıda Karadeniz haritası üzerinde bir plan yapılmaktadır. Bu harita 110 yıllık geçmişe sahip ve ceylan derisinden yapılmıştır.

Kaptan Köşkü

bandirma vapuru muzesi kaptan koskuPin
bandirma-vapuru-muzesi-kaptan-kosku

Bu bölümde geminin kaptanlarına ait heykeller yer alıyor. Ayrıca çeşitli gemi ekipmanlarını da görebilirsiniz. Saatler, pusulalar, kontrol panelleri dikkat çekenler arasındadır. Görebileceğiniz heykeller İsmail Bey (Şifre Katibi), Üsküdarlı Tahsin Bey (Yardımcı Kaptan) ve İsmail Hakkı Bey(Gemi Kaptanı)’dir.

Yatak Odası

bandirma vapuru muzesi yatak odasiPin
bandirma-vapuru-muzesi-yatak-odasi

Kamaranın düzenlenmesiyle tasarlanan bu sergi salonu, Atatürk’ün Savarona Yatı’ndaki odasıyla birbirine benzer. Bu salon ön güverte kısmındadır. İçerisinde 1930 yılına ait radyo, sandalye, komodinler ve karyola yer alır. Bu mobilyalar 1900’lü yıllara aittir. Kısmi bir sergi alanı olan ambar ise yatak odasının karşısında yer alıyor.

Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi

Bandırma Vapuru Müzesi’nin dış mekanı da özel olarak dizayn edilmiştir. Bu mekan 35 bin metrekare bir alana yayılmış sergi eserlerinden oluşuyor. İşte bu eserlerden bazıları:

7 Figür Heykel

bandirma vapuru muzesi 7 figurlu milli kurtulus anitiPin
bandirma-vapuru-muzesi-7-figurlu-milli-kurtulus-aniti

Parkın orta kısmında yer alan 7 figürlü anıt, birlik ve beraberliğe vurgu yapıyor. Bu heykel 2002 yılında yaptırılmıştır. Yapılışında Prof. Dr. Tangut Öktem’in büyük emekleri vardır. Heykellerde Kara Fatma, Efe, Karadenizli ve Atatürk figürleri dikkat çekiyor. 7 figür Türkiye’nin 7 bölgesini temsil etmektedir.

9 Panorama

bandirma vapuru muzesi rolyeflerPin
bandirma-vapuru-muzesi-rolyefler

Sahanın hemen girişinde bulunan 9 panorama, Kurtuluş Savaşı’nı temsilen yerleştirilmiştir. Atatürk’ün Samsun’a varışı ve uzun süren mücadelenin bir simgesi olarak eklenmiştir. Rölyefler 2002 yılında yapılmıştır. Yaptıran kişi ise heykeltıraş Ragıp Çeçen’dir.

Samsunlu Şehitler Yazıtı

bandirma vapuru muzesi sehitler yazitiPin
bandirma-vapuru-muzesi-sehitler-yaziti

Açık hava müzesinde yer alan yazıtta 1200 adet kahramanın ismi, doğum ve ölüm tarihi bulunuyor. Bu kahramanlar Kurtuluş Savaşı sırasında Samsun’da yaşamını yitiren şehitlerdir. 2006 tarihinde yapılan yazıt, ziyaretçilerin ilgi odağıdır.

Rölyef Eserler

Bandırma Vapuru’nun dış kısmında bulunan rölyef eserler, Kurtuluş Savaşı’nda düşmanın kovuluşunu anlatıyor. 2006 yılında yapılmaya başlanan bu eserler, 300 parçadan meydana geliyor. 6 ay içerisinde tamamlanmasının yanı sıra ülkemizde yer alan en uzun rölyeflerdir. Rölyeflerin yapı malzemesi olarak seramik kullanılmıştır.

Müzede yer alan diğer eserler şunlardır:

  • Milli mücadeleye ait görsel evraklar
  • Tarihi arşiv vesikaları
  • Lozan Barış Anlaşması’nın 1923 tarihli orijinal baskısı
  • Belgeler
  • Nagant marka beylik tabancası ve kılıfı (Atatürk’e ait)
  • Top, tüfek, torpido
  • Mutfakta yer alan kömür sobası
  • Deniz altı mayınları
  • Kıyafetler
  • Atatürk’ün vefat raporu ve vasiyetnamesi
  • Atatürk’ün yazdığı kitapların örnekleri

Bandırma Vapuru Müzesi’ni gezerken baştan sonra rehber hizmeti sunuluyor. Dolayısıyla bu tarihi atmosferi tamamıyla hissedebiliyorsunuz. Rehberler uzman tarihçiler ve arkeologlardan oluşuyor. Atatürk’ün askeri zekası, Milli Mücadele ve yurt gezilerine dair bilgileri de çeşitli evraklar ve görseller üzerinden görebiliyorsunuz. Müzede çocuklara özel anlatım yapıldığı için çocukların da ilgisini çeken bir gezi sunuyor.

Bandırma Vapurunun Kısa Tarihi

bandirma vapuru muzesi guvertePin
bandirma-vapuru-muzesi-guverte
  • 1878 yılında Dussey and Robinson adlı İngiliz firması tarafından alınmıştır. Geminin ismi SS Trocadero olmuştur.
  • 1883 yılında H. Psicha Preus adlı Yunanistan firması tarafından alınmış ve ismi “Kymi” olmuştur.
  • 1890 yılında Cap. Andreadis adlı Yunanistan firması tarafından alınmıştır.
  • 1894 tarihinde Osmanlı Devleti’nde İdare – i Mahsusa tarafından satın alınmıştır. Geminin ismi “Panderma” olmuştur.
  • 1910 tarihinde Osmanlı Seyrüsefain İdaresi’ne (Deniz Yolları) devredilmiştir. Geminin ismi “Bandırma” olmuştur.
  • 1919 tarihinde gemi Atatürk ve silah arkadaşlarıyla Samsun’a gelmiştir.
  • 1924 yılında gemi hizmet dışı kalmış ve 1925 yılında sökülmüştür.
  • 1999 yılında yeniden yapımına başlanmış ve 2001 yılında tamamlanmıştır.
  • 2003 tarihinde müze olarak ziyaretçilerin hizmetine açılmıştır.

Bandırma Gemi Müzesi Nerede

  • Adres: Doğupark, Canik/ SAMSUN
  • Tel: (+90-362) 238 00 23

Bandırma Vapuru Müzesi Giriş Ücreti 2023

Milli Mücadele’nin izlerini belgelerle ve özel detaylarla hala görebileceğiniz müze 2023 yılında 10 TL giriş ücretine sahiptir. Öğrenciler için 5 TL bir ücret bulunmaktadır.

Bandırma Vapuru Müzesi Ziyaret Saatleri 2023

Yerli ve yabancı turistin ilgi odağı olan tarihi müze, haftanın 7 günü açıktır. Pazartesi günleri 12:00 – 17:00 arasında ziyarete açıktır. Giriş saatleri yaz sezonun 08:30-18:45, kış sezonunda 08:00 – 17:00’dır. Grup ziyaretleri öncesinde randevu alınması gerekmektedir.

Bandırma Gemi Müzesi Yol Haritası


Bandırma Gemi Müzesi Sanal Tur 3D Mekan

 

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir