Pin
Ana sayfa » Efes Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Efes Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

 

Kültürel ve turistik bir gezi için Efes Arkeoloji Müzesi size kapılarını aralıyor. Helenistik dönemden Osmanlı dönemine kadar giden birçok eser sizleri bekliyor. Diğer müzelerden farklı olarak Efes Arkeoloji Müzesi, kronolojik bir sıralama tercih etmemiş. Bunun yerine çıkarılan eserlerin çıkarıldığı yere göre sergilenmiştir. Müzede bu dizilişe göre gezebileceğiniz salonlar şunlardır:

İlginizi Çekebilir: İzmir Tarihi Yerler: Açıklamalı Bilgilerle En Güzel 73 Tarihi Yer!

  • Yamaç Evler Salonu
  • Ev Buluntuları Salonu
  • Sikke ve Hazine Bölümü
  • Mezar Buluntuları Salonu
  • Efes Artemis Salonu
  • İmparator Kültleri Salonu’dur.

Müzenin iç eserlerinin yanı sıra bahçesinde de birçok tarihi eserler yer almaktadır.

Efes Arkeoloji Müzesi Eserleri

Avcı Artemis Heykeli

Avcı Artemisi resmeden heykelin üzerinde vücuduna yapışan bir elbise olduğu görülüyor. Sol bacağı önde bir duruş sergiler. Heykelin bazı bölümlerinde ufak kırılmalar vardır.

İlginizi Çekebilir: Santa Maria Katolik Kilisesi Tarihi, Mimari Özellikleri

Dinlenen Savaşçı

efes-muzesi-dinlenen-savasci-heykeliPin
efes-muzesi-dinlenen-savasci-heykeli

Bir elinde kılıç diğer elinde kalkan tutan ve dinlenmiş bir vaziyette resmedilen bir heykeldir. Bir kaya üzerine uzanan heykel, çıplak olarak yapılmıştır.

Büyük Artemis Heykeli

efes-muzesi-buyuk-artemis-heykeliPin
efes-muzesi-buyuk-artemis-heykeli

Oldukça büyük boyutlu olan heykel başındaki üç katlı bir başlıkla dikkat çeker. Bu başlık bir tapınağı temsil eder. Aslan ve boğa grifonu heykelin arkasında yer alır. Yüz hatları ve gözleri büyüktür. Heykelin sahip olduğu küpe ve kolye formları da dikkat çekicidir. Heykelin alt kısmında etek olarak tabir edilen 6 katlı bir yapıya sahiptir. Bu katların her birinde geyik, koç, boğa ve arı gibi simgeler yer almaktadır.

İlginizi Çekebilir: Salepçioğlu Cami Tarihi Hakkında Bilgi

Eros Başı

Eros Başı sağa bakan hafifçe eğik bir heykeldir. Burun kısmı kırılmıştır. Saçlar dalgalıdır ve yüzü çocuksudur.

Musalar Lahti

efes-muzesi-musalar-lahtiPin
efes-muzesi-musalar-lahti

Lahtin çatıya benzer bir kapağı vardır. Ön yüzünde çeşitli figürler yer alır. Bu figürler esin perileri “Musalar” dır. Bunlar sanat ve bilimin yardımcılarıdır. Kapak kısmının iki ucunda da küçük heykeller vardır.

Mısırlı Rahip

efes-muzesi-misirli-rahipPin
efes-muzesi-misirli-rahip

Heykelin bir ayağı öndedir. Bronz bir heykel olan Mısırlı Rahibin kolları aşağı uzanmaktadır. Saçsız bir heykeldir. Yüzündeki ifade oldukça soluktur. Heykelin göğsünde de bir panter figürü vardır. Ve bu figürde bir yazı bulunur. Bir de kolyeye sahiptir.

Güzel Artemis Heykeli

efes-muzesi-guzel-artemis-heykeliPin
efes-muzesi-guzel-artemis-heykeli

Ayrıntılarıyla büyüleyici bir tarihi eserdir. Roma döneminde yapılan heykel, bir bereket tanrıçasını andırıyor. Başında bulunan tacın kenarlarında hayvan motifler vardır. Göğsünde çelenk ve ayak kısmında da çeşitli hayvan figürleri bulunuyor.

Yunuslu Eros Heykelciği

efes-muzesi-yunuslu-eros-heykeliPin
efes-muzesi-yunuslu-eros-heykeli

Aşk tanrısı Eros burada yunus balığının üzerinde bulunmaktadır. Elinde bir nesne tutan Eros’un yüzünde de çocuksu bir ifade vardır. M.S 2. Yüzyıla ait olan bu eser, muhtemelen bir çeşmeye aitti.

Sokrates Başı

Pin
efes-muzesi-sokrates-basi

Beyaz mermerden yapılan bu heykel, oldukça gerçekçidir. Dalgalı saçları ve sakalları bulunmaktadır.

64 bin esere ev sahipliği yapan Efes Arkeoloji Müzesi, yeni kazılar ve bağışlarla her geçen gün artmaktadır. Müzenin bahçesinde görebileceğiniz el sanatları eserleri de eski Türk kentlerinin yaşamını bizlere aktarıyor. Müze içinde yer alan dekorasyon heykelleri, tanrı heykelleri, ev kültü, mobilyalar ve büstler dönemin günlük yaşamını gözler önüne seriyor. Ayrıca kozmetik araç-gereçleri, takılar, aydınlatma aletleri ve müzik kutuları da bunun bir örneğidir. Mozaiklerin ve fresklerin zengin olduğu Sokrates Odası’nı da mutlaka gezmelisiniz.

Efes Arkeoloji Müzesi Yeni Açılan Bölümler

  • Görme Engelliler Müzesi: Kopya ve orijinal eserlerin sergilendiği bu müze antik bir dükkandan müzeye çevrilmiştir. Böylelikle görme engellilerin de gezebileceği bir ortam yaratılmıştır.
  • Ayasuluk Kitaplığı: Bu kitaplık müzenin arka sokağında kalmaktadır. 14. Yüzyıl bir Türk mimarisinden insanların kitap okuyacağı bir yere çevrilmiştir.
  • Arasta ve Hamam: Bahçeye bitişik yapılardır. Burada unutulan el sanatları sergileniyor. Göz boncuğu sanatı, bakırcılık ve tahıl öğütme sistemi gibi sanatların nasıl yapıldığı anlatılıyor. Türk çadırlarının olduğu bölümde de bir Osmanlı Hamamı sergi alanına dönüştürülmüştür. Bu hamam da 16. Yüzyıla tarihlenmektedir.

Efes Arkeoloji Müzesi Nerede

Adres: Atatürk Mh., Uğur Mumcu Sevgi Yolu, 35920 Selçuk/İzmir

Efes Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2023

Tarihe tanıklık edebileceğiniz müzeye giriş ücreti 2023 yılında 100 TL’dir.

Efes Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

Müze ziyaret saatleri 08:00 – 17:30 arasıdır. Gişenin kapanış saati ise 17:00’dır.

Efes Arkeoloji Müzesi Yol Haritası

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir