Pin
Ana sayfa » Dolmabahçe Sarayı Tarihi 2023, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Dolmabahçe Sarayı Tarihi 2023, Nerede, Giriş Ücreti, Ziyaret Saatleri

Dolmabahçe sarayı hakkında bilgi verirken,  her detayın aktarılması gerekir. Çünkü bu muazzam tarihi yapının değeri ancak böyle ileriki kuşaklara aktarılabilir. Dolmabahçe bölgesi 1600’lü yılların sonlarına kadar aktif olarak kullanılmıştır. Hatta bir bilgiye göre Fatih’in İstanbul’un Fethi için gemileri karadan yürütmeden önce gemilerini indirdiği yer olarak bilinir.

Dolmabahçe Sarayı’nın tarihi ismi önceden Beşiktaş Sahil Sarayı idi. Sultan Abdülmecid dönemine gelindiğinde bu sarayın artık yetersiz ve eski olduğu kanaatine varılmıştır. Böylelikle günümüz Dolmabahçe Sarayı yapılma fikri ortaya atılmıştır. Yani Dolmabahçe Sarayı’nı yaptıran padişah Sultan Abdülmecid’dir.

Pin
dolmabahçe sarayı tarihi

1843 yılında başlayan inşaat 1856 yılında bitirilmiştir. Toplam 110 bin metrekarenin üstünde geniş bir alanı kaplayacak şekilde inşa edilmiştir. Ana yapısı hariç Dolmabahçe Sarayı bölümleri 16 adettir.

Dolmabahçe Sarayı İle İlgili Bilgiler

Saray ana yapı olarak Selamlık, Muayede Salonu ve Haremi Hümayundan oluşmaktadır. Dolmabahçe Sarayı’nın içindeki haremi hümayun bölümü padişah ve ailesinin kendine özel yaşamına tahsis edilmiştir.

Dolmabahçe Sarayı’ndaki bölümlerden bazıları ahır, değirmen, eczane, camhane gibi bölümlerdir. Avrupa sanatı ve Osmanlı sanatı mimarisinin etkilerini görebildiğimiz Dolmabahçe Sarayı’nın mimarı ise Garabet Amira Balyan’dır. Dolmabahçe Sarayı’nın yapım tarihinden sonra asıl kullanılan Topkapı Sarayı terk edilmiştir.

İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!

Tören salonu, balo salonu ve güzel bahçesiyle günümüz ziyaretçilerini büyülemektedir. Sarayda çalışan tüm hizmetlilerin doyurulmasını sağlayan matbah-ı amire oldukça büyük bir mutfaktı.

Selamlık bölümü, devlet işleri, tören salonu da bayramlaşmalar ve devlet törenleri için kullanılmıştır. Dolmabahçe Sarayı bilgi almak ve kültürlenmek isteyen her Türk gencinin durak noktası olmalıdır.

Pin
dolmabahçe sarayı tarihi

Dolmabahçe Sarayı Mimari Özellikleri

Dolmabahçe sarayı içi ve dışı Osmanlı ustalarının özenli ellerinden çıkmıştır. Beton dış duvarlar, iç tuğla duvarlar ve ahşap döşemeleri bunun en güzel örneklerindendir.

Dolmabahçe Sarayı kalorifer sistemi ve elektrik sistemi 1910 yılında eklenerek, teknolojinin nimetlerinden yararlanılmıştır.

Ayrıca Ağrı’da bulunan bu saray gibi dünyanın ilk kaloriferli yapısı olan İshak Paşa Sarayı da oldukça değerlidir. Bunun yanında en güzel parkelerin yapımından sonra 4400 metrekarelik özel dokuma halılar yerleştirilmiştir.

Sarayın içindeki tören salonu ise yapının en görkemli ve ustaca hazırlanmış bölümüdür. Özellikle burada yer alan İngiliz yapımı Dolmabahçe Sarayı avizesi yaklaşık 4 tonu bulmaktadır. İç salonun ısıtılması bodrum tesisatından sütun diplerine gönderilerek yapılıyordu.

Dolmabahçe Sarayı harem bölümü ise sarayın üçte ikisini kaplıyordu. Buraya özel koridorlardan geçilerek geliniyordu. Haremin en değerli ve nadide parçaları, Valide Sultan odası, pembe ve mavi salonlar, cariye odaları, özel halılar, avizeler, tablolarıdır.

İlginizi Çekebilir: Süleymaniye Cami Hakkında Bilgi, Nerede, Tarihi, Sanal Tur

Günümüzde Dolmabahçe Sarayı ziyaret için restore edilmiştir. İç Hazine Sergi Binası ve Değerli eşyalar salonunda sarayın en güzel parçaları yer almaktadır. Dolmabahçe Sarayı’nın giriş kapısı aslen Dolmabahçe Saat Kulesi‘nin o taraftadır.

Bununla beraber 10 kapısı bulunmakta ve bazılarında demir işçiliğinin en güzel örneklerini görebilirsiniz.  izin için bulduğumuz Dolmabahçe Sarayı resimlerini dikkatlice inceleyebilir ve Dolmabahçe Sarayı sanal tur ile 3D mekanlar arasında gezi yapabilirsiniz. İstanbul tarihi yerler ve turistik yerlerin devamı için buraya tıklayın.

Dolmabahçe Sarayı Nerededir? Nasıl Gidilir?

dolmabahçe sarayı dışıPin

Beşiktaş ilçesinde yer alan Dolmabahçe Sarayı, İstanbul’un kıyısında bulunmaktadır. Ayrıca Taksim’den 20 dakikalık yürüyüş mesafesindedir. Dolmabahçe Sarayına otobüs ile Eminönü, Levent, Mecidiyeköy, Şişli ilçelerinden Beşiktaş’a giden otobüslere binebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Topkapı Sarayı Hakkında Bilgi, Nerede, Tarihi

Üsküdar Beşiktaş hattıyla vapurdan ulaşabilirsiniz. Metroyu tercih edecekseniz öncelikle Gayrettepe durağında inecek ve Beşiktaş çıkışından otobüslere bineceksiniz. 25t Sarıyer, taksim 110- Kadıköy, taksim 112 bostancı- taksim dt2 Ortaköy otobüslerinden de İnönü stadına gelip buraya ulaşabilirsiniz.

  • Dolmabahçe Sarayı Telefonu: 0212 263 90 00
  • Dolmabahçe Sarayı Adresi: Vişnezade Mahallesi, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş/İstanbul

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2023

1856 yılında yapılan bu tarihi yapı, günümüzde yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Tarihi bir gezinti yapmak isteyenler için Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti 2023 yılı itibarıyla şu fiyatlara sahiptir:

Selamlık Bölümü

Selamlık bölümü 2023 yılında sadece müze karta sahip yerli ziyaretçilere açıktır.  Yerli Turist 70 TL, indirimli 35 TL.

Milli Saraylar Resim Müzesi

Resim Müzesi yerli turist 45 TL. Yabancı turist 130 TL. İndirimli 20 TL’dir.

Haremlik, Selamlık ve Milli Saraylar Resim Müzesi Birlikte

Üç kısım birlikte yerli ziyaretçi 110 TL, yabancı turist 450 TL ve indirimli bilet 35 TL’dir.

Kombine Biletler

Dolmabahçe Sarayı + Anadolu Yakası Sarayları, Köşk ve Kasırlar

Küçüksu Kasrı Mesire Alanı Hariç 130 TL. Yabancı 520 TL. İndirimli bilet ise 45 TL’dir.

Dolmabahçe Sarayı + Avrupa Yakası Saray, Köşk ve Kasırlar

Bu kombine bilet tam 130 TL. Yabancı 520 TL. İndirimli bilet ise 45 TL’dir.

Dolmabahçe Sarayı + Anadolu ve Avrupa Yakası Saray, Köşk ve Kasırları

Topkapı Sarayı Ve Küçüksu Kasrı Mesire Alanı Hariç ve tam 150 TL. Yabancı turist 600 TL. İndirimli bilet ise 55 TL’dir.

Dolmabahçe sarayı 0 – 6 yaş arası ücretsizdir.

Dolmabahçe Sarayı Ziyaret Saatleri 2023

Dolmabahçe Sarayı ziyaret saatleri ve açılış saatleri 2022 yılı için sabah 09:00 akşam 18:00 olarak belirlenmiştir. Sarayı pazartesi günleri kapalıdır. Gişelerden bir saat öncesinden biletinizi almalısınız. Son giriş saati ise 17:00’dır.

Dolmabahçe Sarayı Müzekart

Milli Saraylar idaresinde gerçekleştirildiği için Dolmabahçe Sarayı müzekart geçerli değildir. Burada yanınızda bir rehber bulundurarak, daha kapsamlı ve detaylı bir şekilde gezebilirsiniz.

Dolmabahçe Sarayı 10 Kasım

Dolmabahçe Sarayı 10 kasım Atatürk’ü anma gününde her yıl yaptığı gibi ziyaretleri ücretsiz olarak karşılamaktadır. Bu gün içinde dilediğiniz gibi gezerek, tarihi canlı bir şekilde hissedebilirsiniz. Bu özel günde Dolmabahçe sarayı 10 kasımda ücretli mi ücretsiz mi düşünülmeden ziyaret edilmesi hatıralara ve tarihe bir saygı olacaktır.

Dolmabahçe Sarayı Atatürk

Pin
dolmabahçe sarayı tarihi

Dolmabahçe Sarayı’nı kim yaptırdığını öğrendik. Sultan Abdülmecid’in emriyle ortaya çıkan bu şaheser, 3 mart 1924 yılında Türk milletine geçmiştir.

Dolmabahçe sarayı Atatürk döneminde cumhurbaşkanlığı makamı olarak görev görmüştür. 1927 yılında cumhurbaşkanı olarak geldiği bu sarayda, tören salonuna girmiş ve kendini bekleyen 955 kişilik bir heyete büyük bir konuşma yapmıştır.

Dolmabahçe Sarayında Atatürk’ün yaptığı konuşma hala bu salonda bulunmaktadır. Bu saray, yaşamının belirli dönemlerinde kültürel ve bilimsel çalışmalara sahne olmuştur. Dönemin devlet adamlarıyla birlikte ülkenin geleceğini belirleyen toplantılar yine burada gerçekleştirilmiştir.

Yeni harflerin kabulünü burada gerçekleştirmiş ve diğer devletlerin liderlerini de burada misafir etmiştir. Son ziyaretini 27 mayıs 1938 yılında gerçekleştiren Atatürk, 10 kasımda burada vefat etmiştir.

Dolmabahçe Sarayı Kaç Odalı?        

110 bin metrekareli geniş bir alana kurulmuş Dolmabahçe Sarayı toplam 286 odadan oluşmaktadır. Bunun yanında 46 salon 68 tuvalet ve 6 hamam eşlik etmektedir. Aşağıda yer alan turlar ile Topkapı Sarayı içindekiler rahatça görülebilmektedir.

Dolmabahçe Sarayı İletişim

Saraya ulaşmak için faks çekebilir, telefonla ulaşabilir, e posta atabilir ya da direkt olarak ziyaret edebilirsiniz. Topkapı Sarayı sanal gezi turu ise Dolmabahçe Sarayı’ndan sonra gezisine tavsiye etmek isteyenler için önerilmektedir. Yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

  • Fax: 0(212) 259 32 92
  • E-Posta:millisaraylar@tbmm.gov.tr

Dolmabahçe Sarayı Atatürk Yatağı 

dolmabahçe sarayı atatürk yatağıPin
dolmabahçe sarayı atatürk yatağı

Dolmabahçe Sarayı Sanal Tur – 3D Gezi

Dolmabahçe sarayı sanal gezi turu ile daha aktif yapmak için tam ekran yapınız.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dolmabahçe Sarayı Yol Haritası

 

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir