antalya muzesi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Antalya Müzesi | Neler Var? | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Antalya Müzesi | Neler Var? | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

 

Antalya Müzesi, tarihi hazineleri ile ön plana çıkan Antalya şehrinin yüzyıllar boyunca gelişimini aktarıyor. Antalya Likya, Pisidia, Kilikya, Pamfilya gibi önemli arkeolojik yerleşimlere ev sahipliği yapmıştır. Paleolitik çağdan itibaren yerleşimlerin günümüze kadar devam ettiği Antalya’da ziyaret edilebilecek birçok antik kent ön plandadır. Bu antik kentlerden çıkarılan eserler de Antalya Müzesi içerisinde sergileniyor. 1922 yılında fikri erdem tarafından kurulan müze bugünkü binasına 1972 yılında gelmiştir. Müzeyi kuran Süleyman Fikri Ertem aslında bir öğretmendir. Özenle kurulan müze 1988 yılında “Avrupa Konseyi Özel Ödülü”ne sahip olmuştur.

Antalya Müzesi’ni ziyaret edenler bir bahçe ve 13 adet sergi salonu ile karşılaşıyor. Uzman arkeologlar tarafından çeşitli kazılardan çıkarılan veya toplanan eserler müzede dikkat çekiyor. Arkeolojik eserlerin sergilenmesi için çalışma gösterilen bölgeler şunlardır:

  • Bayındır tümülüsleri
  • Xanthos
  • Arykanda
  • Karain mağarası
  • Hacı musalar
  • Limyra
  • Patara
  • Noel Baba kilisesi
  • Perge

Çıkarılan eserlerin kronolojik bir şekilde sergilenmesi ziyaretçilerin daha keyifli bir gezi yapmasını sağlıyor.

Antalya Müzesi’nde Neler Var?

Antalya Müzesi içerisinde küp mezar, milattan önce 7 yüzyıl buluntuları, siyah beyaz mermerle yapılan dansöz heykeli, sikkeler, mezar örnekleri, yazı levhaları, halı örnekleri bulunmaktadır.

Müzenin etnografya bölümünde yer alan Uşak halısı 15 yüzyıla uzanıyor. Bununla birlikte Selçuklu dönemine ait bir Kur’an-ı Kerim yer alıyor. Tartı aletleri ve tekke malzemeleri de dikkat çekiyor. Antalya müzesinin bir bölümünde Yörük yaşamı, döneme ait canlandırma ile aktarılıyor. Müzenin son bölümünde müzenin kurucusu Süleyman Fikri Erten’in eşyaları yer alıyor. Bu eşyalar arasında müzenin ilk mührü, hesap makinesi ve Fikri Erten’in daktilosu bulunuyor.

Antalya Müzesi Salonları

Müze salonları 14 tanedir. Bunlar; küçük buluntu salonu, lahitler salonu, Perge tiyatrosu salonu, mermer portreler salonu, mozaik salonu, tanrılar salonu, imparatorlar salonu, bölge kazıları salonu, çocuk salonu, bahçe, kütüphane, doğa tarihi ve prehistoria salonudur.

1. Su Altı, Küçük Buluntu, İkona, Sikke Salonu

Üst katta yer alan bir bölümdür. Salonun büyük bir bölümünü sikkeler kaplar. Roma, Bizans, Helenistik, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sikkeler bulunur. Bununla birlikte pişmiş toprak eserler, mermer heykeller, bronz eserler, takılar, kandiller, cam eserler gibi birçok buluntu vardır. Ayrıca çeşitli su altı eserlerini de görebilirsiniz. Su altı eserleri arasında gemilerde yemek pişirmeye yarayan bir maltız bulunmaktadır. 18 ve 19 yüzyıla ait ikonalar da bu bölümdedir. Özel bir şekilde Noel Baba kilisesi içerisinde çıkarılan Aziz Nicholas’a ait kemikleri inceleyebilirsiniz. Hatıra paralar ve Elmalı sikkeleri bölümün en değerli hazinelerindendir.

2. Lahitler Salonu

antalya muzesi lahitlerPin
antalya-muzesi-lahitler

Milattan sonra 2 ve 3 yüzyılda tarihlenen lahitler mermerden yapılmıştır. Dionysiak adlı lahit üst düzey işçilik ve sanatla ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Birçok ayrıntı ve insan detayı görülebiliyor. Ayrıca Girlandlı Lahit, üzerinde 3 adet girland adı verilen askı çelenk betimlemesi bulunmaktadır. Ortalarında Eros betimlemeleri de görülmektedir. Üzerinde korkutucu maskeler öne çıkmaktadır. Köpek Stephannos Lahdi ise Termessos Antik Kenti içerisinde çıkarılmıştır. Bu lahit bu kadar önemli kılan detay bir köpek için yapılmış olmasıdır. Üzerindeki 11 satırlık Yunanca yazıt şiir şeklinde yazılmıştır. Yazıt bir Rhodope adlı bir kadın tarafından sevdiği köpeği için yazılmıştır. Bununla birlikte Herakles Lahdi ve Domitias Lahti görmeye değer eserlerdendir.

antalya muzesi herakles lahdiPin
antalya-muzesi-herakles-lahdi

3. Perge Tiyatro Salonu

Perge Antik Kenti tiyatrosunun sahne binasından çıkarılan birçok heykel bu salonda yer almaktadır. Birçoğu Perge’de eski tarihte yaşanan bir deprem nedeniyle kırılmıştır. Yine de heykellerin bütün ihtişamı net olarak görülmektedir

4. Portre Salonu

Milattan sonra 2 yüzyıla ait olan birçok kadın ve erkek heykel başları bulunmaktadır. Her bir heykelde ayrı bir karakteristik bakış bulunmaktadır. Bu salonda disk şeklinde yapılmış Artemis ve burçları betimleyen bir buluntu vardır. Disk içerisinde tüm burçların farklı şekilde tasvir edildiğini görebilirsiniz.

 5. Mozaik Salonu

Roma döneminin mozaikleri bu alanda sergilenmektedir. Manavgat’taki Lyrbe antik kentinden çıkarılan “7 Bilgeler Mozaiği” tarihi açıdan oldukça önemlidir. Mozaiklerde ünlü matematikçiler ve filozoflar görülebilmektedir. Mozaiklerin yanı sıra Roma döneminin büslerde sergilenmektedir.

6. Tanrı ve Tanrıçalar Salonu

antalya muzesi salonlariPin
antalya-muzesi-salonlari

Antalya müzesi’nin bu bölümünde sergilenen heykeller milattan sonra 2. ve 3 yüzyıla aittir. Artemis ve Serapis başta olmak üzere birçok tanrı ve tanrıça heykeli yer almaktadır.

7. İmparatorlar ve İmparatoriçeler Salonu

antalya muzesi eserleriPin
antalya-muzesi-eserleri

Roma döneminin ünlü imparatorları bu salonunda karşınıza çıkıyor. Milattan sonra ikinci ve üçüncü yüzyıla ait olan bu eserlerin hepsi Perge antik kenti kazılarında çıkarılmıştır. İhtişamlarıyla dikkat çeken heykeller Perge’nin özel atölyelerinde üretilmişler. Perge’nin kızı “Plancia Magna”, Hadrian, Septimus Severus ve Traian gibi önemli isimlerin heykelleri bulunmaktadır. Parçalar halinde bulunan ve daha sonradan birleştirilen “Dansöz Heykeli” de oldukça önemli bir eserdir.

8. Bölge Kazıları Salonu

Elmalı Bayındır tümülüsünden çıkarılan “Leto Heykeli” milattan önce 7 yüzyıl sonu ile 6 yüzyıl başına tarihlidir. Bu heykelde Leto, kızı Artemis ve oğlu Apollon ile birlikte görülmektedir. Arykanda Antik Kenti içerisinden çıkarılan “Ölü Kuş” ise bronzdan yapılmış madeni bir eserdir. Döküm tekniği ile yapılmış nadide eserlerdendir. Bu salonda 26 farklı bölgeden gelen eserler sergilenmektedir.

9. Seramik Salonu

Roma dönemi, Helenistik döneme ait eserler burada kronolojik bir şekilde sergilenmektedir. Eserler milattan önce 10 yüzyıl ile milattan sonra 13 yüzyıla kadar olan aralıkta sunulmaktadır. Özellikle Helenistik döneme ait olan Berenice Vazosu, Ksantos Antik Kenti içerisinde ortaya çıkarılan bir şarap kabıdır. Üzerindeki kabartmalar dikkat çekicidir. Yapılış tarihi ise MO 246 – 222 yılları arasındadır. Yapılış tarihi, vazodaki kadın figürünün omzuna işlenmiştir.

10. Tabiat Tarihi ve Prehistoria Salonu

1. jeolojik zamandan 4. jeolojik zamana kadar olan eserler bu salonda görünebilir. Vitrinler içerisinde canlılara ait fosiller bulunmaktadır

11. Çocuk Salonu

antalya muzesi cocuk salonuPin
antalya-muzesi-cocuk-salonu

Bu salonda Antalya antik kentleri minyatür bir şekilde küçülterek ziyaretçilere sunulmuştur. Çocuklar için eğlenceli panolar hazırlanarak hem öğretici hem keyifli bir ortam yaratılmıştır. Bu salonda tarihte kullanılan eşyaların üretildiği atölyeler görülebilmektedir..

12. Bahçe

antalya muzesi bahcesiPin
antalya-muzesi-bahcesi

Müzenin bahçesinin içerisinde de çeşitli heykeller ve kaideler görülebilmektedir. Aynı zamanda masa ve sandalyelerle donatılan bahçe, tarihin içerisinde soluklanmanıza yardımcı oluyor.

13. Prof Dr. Jale İnan İhtisas Kütüphanesi

Antalya Müzesi’nin içerisinde okumaktan ve araştırmaktan keyif alanlar için bir kütüphane bulunuyor. Çeşitli tarih ve araştırma kitaplarını okuyarak zaman geçirebilirsiniz.

14. Müze Mağazası

antalya muzesi hediyelik esyalarPin
antalya-muzesi-hediyelik-esyalar

Gezi sonunda müze mağazasında uğrayabilir ve tarihi hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz. Küçük minyatür heykeller tabletler, süs eşyaları ve kitaplar alarak güzel bir anıyla seyahatinizi sonlandırabilirsiniz.

Antalya Müzesi Nerede

Adres:  Bahçelievler Mahallesi Konyaaltı Caddesi No 88 Muratpaşa /Antalya

Tel: 02422385688

Antalya Müzesi Giriş Ücreti

Antalya’nın tarihini gözler önüne seren müze giriş ücreti 90 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca müze karta sahip olan ziyaretçiler ücretsiz olarak gezi imkanından yararlanabilir.

Antalya Müzesi Ziyaret Saatleri

Antalya Müzesi haftanın her günü ziyarete açıktır. Yaz ve kış mevsiminde giriş saatleri farklıdır. Kış mevsiminde 08.30 – 17.30, yaz mevsiminde ise 08.30 – 17.30 saatleri arasında gezilebilir.

Antalya Müzesi Yol Tarifi

Antalya Müzesi Sanal Tur 3D Mekan

 

 

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir