bursa yesil camii tarihi mimari ozellikleriPin
Ana sayfa » Bursa Yeşil Cami | Tarihi | Mimari Özellikleri

Bursa Yeşil Cami | Tarihi | Mimari Özellikleri

 

Çelebi Mehmet tarafından yaptırılan Bursa Yeşil Camii, 1419 tarihinde inşa edilmiştir.  Bursa Yeşil Camii tarihi güzelliklerine ihtişamlı, yeşil taşların ön plana çıktığı bir taç kapıdan giriş yapılıyor.

Ters T plana sahip bu tarihi yapının girişinde taş işlemeciliğinin örneğini görebileceğiniz iki adet pencere vardır. Mimari Hacı İvaz Paşa olan Bursa Yeşil Cami’nin tüm süslemelerini ise Nakkaş Ali yapmıştır. Tebrizli Mecnun Mehmet tarafından yapılan cami çinileri, neredeyse caminin tamamı kaplayacak fazlalıktadır. Mecnun Mehmet’in imzası birçok çinide görülebilmektedir.

Çini yoğunluğunun ve geometrik süslemelerin mihrapta yer alması görenleri büyülemektedir. Günümüzde bu yapı cami olarak kullanılsa da geçmişte birçok işlevi vardı. Konaklama, misafir daveti, kültürel değişimlerin yapıldığı bir imaret olarak kullanılıyordu.

İlginizi Çekebilir: Tofaş Bursa Anadolu Arabaları Müzesi | Giriş Ücreti | Ziyaret Saatleri

Evliya Çelebi de isminin yeşil olmasının sebebi için birçok bölümde kullanılan yeşil renkli çinilere işaret ediyor. Cami küçük bir külliye olarak adlandırılabilir. Çünkü 24 saat hizmet veren bu cami, aynı külliye yapılarının fonksiyonlarını tek başına yerine getirebilen bir mekandı.

Bursa Yeşil Cami Hikayesi

Bursa Yeşil Camii tarihi, sanatıyla da ön plana çıkıyor. Osman Hamdi Bey’in en bilinen eserlerinden biri olan “Kaplumbağa Terbiyecisi” adlı tabloda geçen mekan Yeşil Cami’dir. Osman Hamdi Bey çalışmaları için zamanının büyük bir kısmını burada harcadığı için camiyi resmetmiştir. Tabloda resmedilen kısım Yeşil Cami’nin hünkar mahfili kısmıdır.

Bursa Yeşil Cami Mimari Özellikleri

  • Yaklaşık 2000 kişilik kapasiteye sahip Yeşil Cami’nin yapımına dair bilgiler kapısında yer alan kitabeden öğrenilmektedir. Süslemeler caminin yapımından 5 yıl sonra tamamlanmıştır.
  • Her ne kadar caminin yapım emrini veren Çelebi Mehmet olsa da onun ölümü nedeniyle yarım kalmıştır. Tamamlama işi ise 2. Murat’a kalmıştır.
  • İki katlı bir mimariye sahip caminin ana kapısında yer alan süslemeler, oyma usulüyle yapılmıştır. İbadet mekanının içerisinde iki adet oda bulunmaktadır. Bu odalar misafir ağırlama ve mahkeme alanı görevi görmüştür.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

  • Üst kat merdivenlerine giriş kısmından ulaşılabilmektedir. Üst kısımda saray daireleri ve hünkar mahfili vardır.
  • Yeşil Camii, 2 büyük iki küçük kubbeye sahiptir.
  • Caminin iç mekanının karşılıklı olarak oldukça simetrik yapıldığı söylenebilir. Ortadan ikiye ayrıldığında birbirinin aynı mekanlar vardır. Duvarlarda Davut mührü ve içerisine yazılan “Nebe Suresi” bulunmaktadır.
  • Yeşil Cami içerisinde deprem terazisi olarak adlandırılan döner sütunlar vardır. Eğer cami deprem nedeniyle büyük bir hasar alırsa bu sütunlar dönme işlevini kaybeder.
  • Bursa Yeşil Cami sadece çiniler değil mermer işçiliğiyle de ön plandadır. Caminin kapısı, pencereleri ve daha birçok noktasında mermer işçiliğinin örnekleri görülebilir.
  • Yeşil Cami’nin içerisindeki tüm ayet ve hadisler, altın varak ile yazılmıştır.

Taç Kapı

Taç kapı hakkında bazı bilgiler Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinden öğrenilmektedir. Taş işlemeciliğinin nadide örneklerinden olan bu yapı, yaklaşık 3 yılda tamamlanmıştır. O günün parasıyla 40 bin akçe tutan kapıda birçok hadis yer alıyor.

Minber

bursa yesil cami mihrap ve minberPin
bursa-yesil-cami-mihrap-ve-minber

Minber de ahşaptan yapılan ve külahla örtülen estetik bölümlerdendir. Fakat minber yapısı camiye sonradan eklenen bir bölümdür. Daha önceleri burada cuma namazı kılınmıyordu. Daha çok Bursa’nın sorunları, adli işler, idare işler, toplantıların konuşulduğu bir mekandı. Minber kündekari tekniğiyle Cuma namazı kılınmasına izin verildikten sonra yapılmıştır. Yani tutkal, çivi ve yapıştırmasız bir şekilde sadece ağacın oyulması usulüyle yapılmıştır.

İlginizi Çekebilir: Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

Mihrap

Ülkemizin en büyük mihraplarından biridir. caminin büyüklüğü ile kıyaslandığında neredeyse tavana uzanacak şekilde yapılmıştır. 10,67 x 6,26 metre ölçülerindeki mihrabı, çeşitli yazı sanatlarının kullanıldığı bir yazı kuşağı çevreliyor. Bu yazı kuşağı süslemeler ve çinilerle zenginleştirilmiştir. Bu kuşakta Fetih Suresi görülmektedir. Osmanlı döneminde ilk kez bir mihrapta çini kullanılmıştır. Mükemmelliğinden ve orijinalliğinden ödün vermemiştir.

Şadırvan

yesil cami sadirvaniPin
yesil-cami-sadirvani

Ahşap pencereler ve cami içerisindeki fıskiyesiz şadırvan da görülmeye değerdir. Bu şadırvan günümüzde fıskiyesiz olsa da caminin aktif olarak kullanıldığı zamanlarda önemli bir görev üstleniyordu. Önemli görüşmelerin yapılmasından dolayı toplantıların olduğu zamanlarda bu fıskiye açılarak sesin dışarıya gitmesi önleniyordu.

Hünkar Mahfili

yesil cami hunkar mahfiliPin
yesil-cami-hunkar-mahfili

Padişahın namaz kılmak, halkı selamlamak veya dinlenmek gibi birçok amaçla kullandığı özel alandır. Diğer alanlar gibi çinilerle kaplanmıştır.

Bursa Yeşil Cami Nerede

Adres: Yeşil / Yıldırım / Bursa

Bursa Yeşil Cami Sanal Tur 3D Mekan

Bursa Yeşil Cami Yol Haritası

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir