bursa emir sultan camii tarihi hakkinda bilgi nerede mimari ozellikleri iciPin
Ana sayfa » Emir Sultan Camii | Mimari Özellikleri | Nerede

Emir Sultan Camii | Mimari Özellikleri | Nerede

1366 – 1429 tarihleri arasında inşa edilen Emir Sultan Camii, Çelebi Mehmet dönemine uzanıyor. Hundi Fatma Hatun, Emir Sultan’ın kocası ve sultanın kızıdır. Bu camiyi de kocasının vefatı üzerine yaptırmış ve onun ismi verilmiştir. 1507 yılında tek kubbesi bulunan yapıya üç kubbeli revak daha ekletilmiştir. Revaklar caminin önünde yer alıyor. Kubbelerle birlikte avlu bölümü de inşa edilmiştir. 1795 tarihinde meydana gelen bir deprem, caminin tamamen yıkılmasına yol açmıştır.

Yeniden yapım için çalışmalara başlanmış ve 1804 yılında 3. Selim tarafından yeniden ibadete açılmıştır. İlerleyen yıllarda bir deprem daha geçiren Emir Sultan Camii, çok süre geçmeden tamir edilmiş ve olası yıkılma durumları engellenmiştir. Bu depremin tarihi ise 1855’dir. Buna göre Bursa Ulu Cami tadilatları 1507 ve 1807 yapılmış sonuncusu 1855 yılından sonraki yıllarda onarılmıştır. Bir cami, türbe ve hamam yapılarıyla külliye olarak inşa edilmiştir. Fakat padişah külliyelerinden ziyade sultan külliyesi olarak bilinir. Günümüzde dini günlerde mevlit okutulan en bilindik camilerindendir.

İlginizi Çekebilir: Bursa Yeşil Cami | Tarihi | Mimari Özellikleri

bursa emir sultan camii mihrabiPin
bursa-emir-sultan-camii-mihrabi

Emir Sultan Cami Mimari Özellikleri

Bursa tarihi yerler arasındaki caminin sahip olduğu tek bir kubbe vardır. Bu kubbe sekizgen bir kasnak planına oturtulmuş ve kurşundan yapılmıştır. İki minareye sahiptir ve minareler kesme taştan yapılmıştır. Avlunun ortasında dikdörtgen şekilde tasarlanan bir şadırvan yer alıyor.

Bir türbe ve ahşap odalar kuzey kısmında mevcuttur. Tasarım özellikleri nedeniyle ibadetler aydınlık bir ortamda yapılabiliyor. Bu aydınlatma, 56 pencere ile sağlanıyor. Pencerelerin 12 tanesi kubbe kasnağında 44 tanesi ise beden duvarlarında bulunur. Pencerelerin çevresi süsleme bakımından zengin detaylara sahiptir. Ayrıca Emir Sultan Cami mihrabında İznik çinileri görülebilmektedir. Çinilerin tarihi 17. yüzyıla uzanıyor.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

bursa emir sultan camii avlusuPin

Caminin ölçüsü 15.20 x 15.20 metredir. Minareler gibi caminin genelinde de yapı malzemesi olarak taş ve tuğla kullanılmıştır. Caminin hamamı dikdörtgen planlıdır. Caminin girişi üzerinde 3. selimin adını taşıyan bir kitabe bulunuyor. İç kısımlarda görülen kalem işi süslemeler, Osmanlı dönemi barok mimari üslubunun izlerini taşıyor.

Emir Sultan Cami Hamamı

Soğukluk, ılıklık ve sıcaklık kısımlarından oluşur. Camiyle birlikte yapıldığında üzerinde kubbe olduğu bilinirken günümüzde düz bir çatıyla ziyaretçilerini karşılıyor. Dikdörtgen bir planla tasarlanan hamamın ılıklık bölümünde hela ve halvet denilen yıkanma hücreler vardır. Sıcaklık kısmında da iki halvet vardır. Bu bölümde bulunan göbek taşının üzeri kubbeyle örtülüdür.

İlginizi Çekebilir: Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

Emir Sultan Türbesi

bursa emir sultan camii turbesiPin
bursa-emir-sultan-camii-turbesi

Caminin hemen yanında Emir Sultan Türbesi yer alıyor. İçerisinde Emir Sultan, eşi Hundi Hatun, oğlu Emir Ali ve iki kızı yatıyor. Türbeye doğu kısımda yer alan kapıdan girebilirsiniz. Türbe, dış cephelerinin her birinde büyük pencereler ile aydınlatılıyor. Emir Sultan’ın vefatı 1429 tarihinde veba nedeniyle gerçekleşmiştir. Bursa’ya ise 1391 tarihinde gelmiştir.

Emir Sultan Camii Nerede

Yıldırım ilçesinde yer alan Emir Sultan Camii, Emir Sultan Mezarlığı yakınında yer alıyor. Mezarlık yine aynı ismi taşıyan Emir Sultan Mahallesi’nde bulunuyor. Camiye yaklaştığınızda yakınlarda servi ve çınar ağaçlarını görebilirsiniz. Ağaçların arasından cami karşınıza çıkıyor.

Emir Sultan Camii Sanal Gezi Turu

Emir Sultan Camii Yol Haritası

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir