konya alaeddin keykubat camii tarihi hakkinda bilgi mimari ozellikleriPin
Ana sayfa » Konya Alaeddin Keykubat Camii | Mimari Özellikleri | Nerede

Konya Alaeddin Keykubat Camii | Mimari Özellikleri | Nerede

Konya’nın en eski camisi olan Sultan Alaeddin Camii, iki aşama yapılmış bir camidir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin ulu camisi olan bu yapının ilk aşaması 1. Mesud döneminde tamamlanmıştır. Ardından yerine geçen 2. Kılıçarslan yapıyı tamamlamıştır. Fakat tamamlamadan önce bir kümbeti de cami avlusuna ekletmiştir. Camiyi genişletme çabaları 26 yıl sonra da devam etmiştir. 1. İzzettin Keykavus döneminde bu çalışmalar başlamış fakat yine yarım kalmıştır. Kendisinin yerine geçen 1. Alaeddin Keykubat son aşamayı da tamamlamıştır. Sultan Alaeddin Cami zaman geçtikçe Selçuklu sultanlarının mezarı olmuştur. Cami 2. Abdülhamit döneminde onarım görmüştür. Ayrıca  1914 ve 1945 yılları arasında askeri işleri için kullanılmıştır. Özellikle 1958 yılına gelindiğinde duvar çatlakları binayı tehlike altına almaya başlamıştır. Bunun üzerine cami kapatılarak onarılmaya başlanmıştır.

Sultan Alaeddin Camii Mimari Özellikleri

konya alaeddin keykubat cami mimari ozellikleriPin
konya-alaeddin-keykubat-cami-mimari-ozellikleri

Caminin yapımı sırasında birçok değişik malzemeden faydalanılmıştır. Mihrap karşısındaki duvarda yer alan Grekçe bir yazı bunun bir kanıtıdır. Selçuklu kaynaklarında da cami yapımında malzemelerin dışarıdan getirildiğine dair bilgiler vardır. Sultan Alaeddin Cami’nin kitabesine göre yapını mimari Atabey Ayaz ve Dımaş 2. Mehmet b. Havlan’ır. Dikdörtgen bir şekilde yapılan caminin toplam 4 kapısı vardır. Üç kapısı kuzeyde olmak üzere biri de doğu cephesinde yer alır. Yapı farklı dönemlerde aşama aşama yapıldığı için iç mekanında da farklılıklar görülür. 2. Kılıçaslan’ın tamamladığı mekandaki kubbe oldukça ilgi çekicidir. Dam örtü ve tuğla kemerlerin olduğu bölüm 1. Alaeddin Keykubat döneminde tamamlanmış olsa da dönemleri farklıdır. Çeşitli sütun başlıklarını bu bölümü taşımaktadır. Sultan Alaeddin Cami’nin avlusunda Osmanlı dönemine yapılmış minaresi yer alır.

İlginizi ÇekebilirKonya İnce Minareli Taş ve Ahşap Eserler Müzesi 

konya alaeddin keykubat cami iciPin
konya-alaeddin-keykubat-cami-ici

Sultan Alaeddin Camii minberi ceviz ağacından yapılmıştır. Türk sanatının nadide parçalarından olmasından dolayı değeri büyüktür. Minberin ustası da cami kitabesinde görülebilmektedir. Buna göre Hacı Mengüm Berti minberi 1155 yılında yapmıştır. Bu kişinin Ahlatlı bir usta olduğu da bilinmektedir. Minber ustalıkla yapılmıştır. Hiçbir tutkal vs. kullanılmayıp kündekari yöntemiyle inşa edilmiştir. Geometrik şekillerle birleştirilen parçalarda oyma süslemeler de görülmektedir. Alaeddin Cami’nin yer yer görebileceğiniz çini süslemeler, Kerimüddin Erdişah usta tarafından kubbe ve mihrapta kalan artık parçalardan yapılmıştır. Ayrıca mor, firuze ve siyah renkleri mihrapta oldukça dikkat çekmektedir.

İlginizi Çekebilir: Konya Tarihi Yerler: En İyi 29 Turistik Yer

Alaeddin Camiinde Yer Alan Selçuklu Sultanlarının Mezarları

konya alaeddin keykubat cami selcuklu sultanlarinin mezari1Pin
konya-alaeddin-keykubat-cami-selcuklu-sultanlarinin-mezari1

Alaeddin Cami içerisinde bir tanesi yarım kalmış bir tanesi de tamamlanmış türbeler vardır. 2. Kılıçarslan’ın türbesi iki katlı ve özgün bir yapıdır. Ongen bir tasarıma sahiptir. Biri kendisine ait olmak üzere diğerlerinin kime ait olduğu bilinmeyen 7 adet daha sanduka vardır. Türbenin daha önceden çinilerinin olduğun bilinmektedir. Sökülenlerin dışında bazıları dengesiz şekilde yeniden yapıştırılmıştır. Yinede tarihçi İbrahim Hakkı Konyalı’ya göre sandukalarda yatanların isimleri şunlardır: 1. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1. Alaeddin Keykubat, 2. Rükneddin Süleyman Şah, 3. Kılıçarslan, 4. Kılıçarslan, 2. Gıyaseddin Keyhüsrev ve 3. Gıyaseddin Keyhüsrev’dir.

İlginizi Çekebilir: Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi)

Yarım kalan ikinci türbe ise sekizgen gövdeli bir yapıdır. Kim için yaptırıldığı bilinmeyen bu türbenin içinde sanduka yoktur. Fakat Selçuklu sultanlarından birine ait olduğu bilinmektedir. İçinde bir mihrap bulunmaktadır. Fakat mescit işleviyle kullanılmamıştır. Kesme taşlardan yapılan bu türbede kabartma süslemeler mevcuttur.

konya alaeddin keykubat cami selcuklu sultanlarinin mezariPin
konya-alaeddin-keykubat-cami-selcuklu-sultanlarinin-mezari

Sultan Alaeddin Camii Nerede

Konya’da bulunan Sultan Alaeddin Camii, Taht mahallesinde yer alıyor. Tam konumu iç kaledeki kasrın ortasındadır. Alaeddin Tepesi’ne gelen birçok ziyaretçi camiyi ziyaret edebilir. Bu tepe birçok arkeolojik çalışmanın yapıldığı bir höyüktür. Hemen yakınında ise Alaeddin Köşkü vardır.

Sultan Alaeddin Camii Yol Tarifi

Sultan Alaeddin Camii Sanal Tur 3D Mekan

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir