Galata Kulesi Tarihi, Nerede, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti, Sanal Tur 2023
İçindekiler
Galata Kulesi tarihi boyunca, İstanbul’un simgesi haline gelmiş tarihi eserlerdendir. Galata Kulesi’nin yapılışı 528 yılına tekabül eder. Kulenin manzarası oldukça hoş olduğu gibi Haliç ve İstanbul boğazının izlenmesine olanak sağlıyor. Peki, Galata Kulesi’ni kim yaptı merak ediyorsanız, Bizans imparatoru Anastasius tarafından inşa edilmiş dünyanın en eski kulelerinden biridir. İnşa edildiği dönemde fener görevini görmesi için kullanılmıştır.
Dönemin en büyük yapılarından olan Galata Kulesi tarihinde ilk kez 1204 yılına gelindiğinde 4. Haçlı seferlerinde oldukça yıkıma uğramıştır. Fakat daha sonra Cenevizliler tarafından 1348 yılında restore edilerek, İsa Kulesi adı verilip, asıl Galata Kulesi halini almıştır. 100 yıl sonra ise ek inşayla yüksekliği arttırılmıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
Bu süreçten sonra Türklerin eline geçmiş ve sıkça kullanıldığı gibi restore ve yenileme çalışmaları yapılmıştır. Galata Kulesi hakkında bilgi verecek olursak, 3. Murat döneminde ilk kez rasathane olarak kullanılmış ve 1579 yılında kapatılmıştır.
16. Yüzyılın ortalarında savaş esirleri için barınak olarak kullanılmıştır. Galata Kulesi tarihinde herkesin bileceği Hezarfen Ahmet Çelebi ilk kez bu kuleden Üsküdar’a sırtına kanat takarak uçmuştur.
O dönem Avrupa’da oldukça yankı duyurduğu gibi günümüzde de hala konuşulmaktadır. 1717 yılında yangın kulesi olarak kullanılsa da 3. Selim döneminde kendisinin yangına uğraması engellenememiştir. 1967 yılına kadar bir kez daha yangın görmüş ve bu tarihten itibaren günümüz şeklini almıştır.
Galata Kulesi Hakkında Bilgi
- Galata Kulesi hakkında bilgilerden biri, yüksekliğinin 70 metre ağırlığının ise 10 bin ton olduğu yönündedir. Galata, Romalılar döneminde de aktif olarak kullanılmış ve toplam 14 mahalleden 13. Olarak kayıtlara geçmiştir. Galata Kulesi tarihi hakkında bilgi araştırması yapılırken altındaki çukurlarda birçok kafatası ve kemik ortaya çıkmıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul Mısır Çarşısı Tarihi, Nerede, Ne Alınır?, Dükkanları
- Buradaki bodrumun zindan olarak kullanıldığı ve intiharların yaşandığı öğrenildi. Hatta ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan’ın 15 yaşındaki oğlu Galata Kulesinden atlayarak intihar etmiştir. Peki, Galata Kulesi’nin kaç penceresi var? Toplam 28 pencere bulunmaktadır. Bu pencerelerin 14’ü 7. kat diğer 14’ü 8. kattadır. Bu nedenle Galata Kulesi’nden İstanbul her açıdan mükemmel görünüyor.
Galata Kulesi Efsanesi
- Galata kulesinin en çok bilinen efsanesi, bir kadın ve bir erkeğin buraya çıktıklarında evlenecekleridir. Fakat buradaki önemli ayrıntı ikisinin de aynı anda çıkmasıdır. Biri daha önce çıktığında bu tılsım etkisini yitirecektir.
Galata Kulesi Nerede Nasıl Gidilir?
Galata Kulesine yürüyerek gidecekseniz, Refik Saydam Caddesi’ndeki, İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın oradan 250 metrelik bir yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Özel araçla gidecekseniz, Tarlabaşı’ndan Taksim yolu üzerinden tabelaları takip edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: İstanbul Yoros Kalesi 2022 | Tarihi | Mimari Özellikleri
Eminönü’nden gidecekseniz, Galata Köprüsünü biraz geçtikten sonra kısa bir yürüşle ulaşabilirsiniz. Sultanahmet üzerinden Bağcılar-Kabataş tramvayını kullanmalısınız. Sultanahmet tramvay durağında binerek, Karaköy tramvay durağında indikten sonra Galata Köprüsüne ulaşabilirsiniz. İstanbul gezilecek tarihi yerler için buraya tıklayın.
- Galata Kulesi Adresi; Bereketzade Mahallesi, Galata Kulesi Sk., 34421 Beyoğlu/İstanbul
Galata Kulesi Ziyaret Saatleri 2023
Galata Kulesi 2022 itibariyle ziyaret saatleri
- Açılış/Kapanış Saatleri
- Açılış Saati: 08:30
- Kapanış Saati: 00:00
Galata Kulesi Giriş Ücreti 2023
Galata kulesi 2023 itibariyle 175 TL’dir. 18 yaş altı ebeveynsiz giremez. Kulede müze kart geçerli olduğu için gezinizi rahatlıkla yapabilirsiniz.
Galata Kulesi Restaurant
Galata Kulesi tarihi ziyaretlere açık olduğu gibi 9. Katında gündüzleri kafe akşamları restaurant olarak hizmet vermektedir. Galata Kulesi restaurant için akşam 20:00 ile 00:30 arasında gelmeniz uygun olacaktır. Özellikle evli çiftler ve sevgililer için İstanbul manzarasında yemek yemek paha biçilmez olacaktır. Ayrıca rezervasyon da yaptırabilirsiniz.
Galata Kulesi Yol Haritası
Galata Kulesi Sanal Tur 3D Gezi – Galata Kulesi İçi
Önerilen Yazı