Şadırvanaltı Cami Tarihi | Mimari Özellikleri
İçindekiler
Kanuni Sultan Süleyman Vakıflarına ait olduğu bilinen Şadırvan Camii, Miladi Takvime göre ise 1636/37 yıllarında yapılmıştır. İzmir Kemeraltı’nda Anafartalar Caddesi üzerinde bulunan cami, 1815 yılında yaşanan yangında büyük bir hasar almış ve sonrasında bir onarım geçirmiştir. Mimarının Bıyıklıoğlu Mahmut Efendi olan Şadırvan Camii, ismini altında bulunan şadırvandan almaktadır.
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinden alınan bilgilerle caminin tarihi bilgileri daha net öğrenilebiliyor. Ayrıca seyyah camiyi “Bir Beyaz İnciye“ benzetmiştir. Şadırvanaltı Cami’nin altında su basmandan dolayı büyük bir çarşı vardır. Caminin Kuzey ve Batıdan iki farklı girişi olmasına rağmen Kuzey tarafında ki merdivenlerin bakımsızlığından dolayı bu merdivenler iptal edilip dükkâna çevrilmiştir. Şadırvan Cami yapıldığı günden sonra birçok sefer yangın sebebiyle bakıma alınmıştır ayrıca kütüphane ve muvakkithane eklemeleri 1834 yılında yapılmıştır. 1941 yılına gelindiğinde caminin minaresinde de bir bakım çalışması yapılmıştır.
İlginizi Çekebilir: Çeşme Kalesi (Müzesi) Tarihçesi, Nerede, Ziyaret Saatleri, Giriş Ücreti

Şadırvanaltı Cami Mimari Özellikleri
Şadırvanaltı Cami bölgesel olarak ticaretin yoğun olduğu bir bölgede yapıldığı için avlu yapılmamıştır. Alt katında dükkânların bulunduğu bir çarşısı bulunmaktadır. Cami kesme mermerden yapılmış tek minaresi ve batı ve kuzeyde olmak üzere iki şadırvanla yapılmıştır.
Şadırvanaltı Cami’sine adını veren sekiz sütunlu büyük şadırvan caminin kuzey kısmında bulunmaktadır. İlerleyen dönemde camide bulunan bu şadırvan üzerine birde kütüphane yapılmıştır. Bu sekiz sütun kemerlerle birbirine bağlı kubbe ile tamamlanmıştır. Kubbe içerisinde kalemle yapılmış bitkisel ağırlıklı süslemeler yapılmıştır. Çeşitli renkler ve özelliklerde bulunan bu süslemeler genellikle natüralist bir tarzda yapılmıştır. Kubbe tarafında kullanılan kemerlerin köşeliklerinde fiyonk ile bağlı çiçek buketi resmedilmiştir.
İlginizi Çekebilir: Hisar Camii Tarihi Hakkında Bilgi, Nerede, Mimari Özellikleri

Cami kütüphanesi, şadırvan içi ve şadırvanın kubbesinin içinde de çeşitli manzum kitabeler bırakılmıştır. Bu kitabelerden alınan bilgilerle caminin görmüş olduğu tadilatlar ve sebepleri, caminin yapımında ve sonrasında yapılan yardımları ve bu yardımları yapanları öğrenebiliyoruz.
Camiye adını vermiş olan Şadırvan 2022 yılında birisi tarafından yıkılmıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği tarafından açıklamalar doğrultusunda 65 yıllık şadırvanı yıkan kişiye gerekli cezalandırılmaların yapıldığı bildirilmiştir. Yine aynı açıklama içerisinde Şadırvanın tekrar yapılacağı bilgisi de verilmiştir.
İlginizi Çekebilir: İzmir Tarihi Yerler: Açıklamalı Bilgilerle En Güzel 73 Tarihi Yer!
Şadırvanaltı Camii Nerede
Adres: Konak, 892. Sk. No:14, 35250 Konak/İzmir