Bilecik Tarihi Yerler: Detaylı İnceleme
İçindekiler
Ülkemizin küçük illerinden biri olan Bilecik, hızla artan nüfusuyla giderek gelişmektedir. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan şehir, Osmanlı Devleti’nin de başkenti olmuştur. Bu nedenle Bilecik tarihi yerler arasında Osmanlı dönemine ait birçok tarihi eser bulunmaktadır. Söğüt Müzesi, Kaymakam Çeşmesi, Çelebi Sultan Mehmet Camii, Şeyh Edebali Türbesi ve Ertuğrul Gazi Türbesi gibi birçok tarihi yer geziniz sırasında ufkunuzu açacaktır. M.Ö 3000 yıllarına kadar giden Bilecik, yerli ve yabancı turistin ilgi odağı oluyor.
Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Bilecik söğüt tarihi yerler arasında bulunan müzenin yapım tarihi 1900’lü yılları buluyor. İlk yıllarda ufak çaplı bir hastane olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Ahşap olarak yapılan bina geleneksel Türk evlerinin bir yansıması gibidir. 2001 yılında yenilenerek yeniden hizmete açılan müze, etnografik eserlere ev sahipliği yapmaktadır. Halılar, ev eşyaları, kıyafetler, eski paralar gibi eserler sizleri bekliyor. Ayrıca tüm bu eserler tek bir salonda sergilendiği için gezi süreniz çok fazla olmayacaktır.
- Ziyaret Saatleri: Müze haftanın 5 günü saat 08.30 ile 17.30 arasında ziyarete açıktır. Cumartesi pazar günleri kapalıdır.
- Giriş Ücreti: Müzeye herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır.
Ertuğrul Gazi Türbesi

Osman Gazi’nin babası olan Ertuğrul Gazi’nin hatıraları bu türbeyle yeniden canlanıyor. Söğüt tarihi yerler arasında bulunan türbenin yapım tarihi 13. Yüzyıl olarak tahmin ediliyor. Osman Gazi döneminde açık olarak kalırken 1. Mehmet döneminde türbe olmuş ve 1757 yılında ilk hali değiştirilerek yeniden onarılmıştır.
Kubbeli bir yapı olan türbenin çevresi çam ağaçlarıyla gölgelendirilmiştir. Ayrıca onarım gördüğüne dair kitabe de yer almaktadır. Türbenin çevresinin geniş olması nedeniyle her yıl yöre kıyafetleriyle kutlamalarda yapılmaktadır. Ayrıca türbenin civarında eşi Halime Hatun ve oğlu Savcı Bey’in de mezarları yer almaktadır.
Söğüt Çeşmesi
Bilecik tarihi yerler arasındaki Söğüt Çeşmesi, Kaymakam Çeşmesi olarak da anılmaktadır. 1914 yılında Kaymakamlık yapan Sait Bey tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı son dönem eserlerinden olan çeşme, süslemeleriyle dikkat çekmektedir. Kütahya çinileri kullanılan çeşme dört taraflı olarak kullanılabilmektedir. Kısa sürede ziyaret etmek ve bir göz atmak için gitmenizi tavsiye ediyoruz. Hem yakınında çayınızı yudumlayabilir hem de diğer Bilecik tarihi eserleri yakında bulunduğu için kolaylıkla inceleyebilirsiniz.
Bilecik Müzesi

1794 yılında inşa edilen Bilecik Müzesi, başlarda Jandarma binası olarak kullanılmıştır. İki katlı bir yapı olan bina Kurtuluş Savaşı sırasında yıkılsa da savaş sonrasında yeniden yapılmıştır. Yapıldıktan sonra 1995 yılında kadar hapishane ve Adliye binası olarak kullanılmıştır. 2 sene sonra ise müzeye çevrilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Bilecik ilinin tarihi yerleri incelenmesi için bu çalışma 2007 yılında tamamlanmıştır.
3 sergi salonunda en çok Roma dönemine ait olmak üzere; Tunç, Helenistik, Bizans, Osmanlı, neolitik ve Paleolitik Çağ’dan eserler bulunmaktadır. Diğer 10 sergi salonunda ise Osmanlı döneminin yaşantısına dair yansımalar yer almaktadır. Oba yaşantısı, mutfak eşyaları, silahlar, giysiler, süs eşyaları ve panolar geziniz sırasında sizi bekliyor. Bilecik’in tarihi yerleri arasındaki müzenin içinin zengin olduğu kadar dışında da heykeller, kaideler, sütun başlıkları bulunmaktadır. Bu nedenle fotoğraf makinenizi yanınıza almanızı tavsiye ediyoruz.
Metristepe Zafer Anıtı

İnönü savaşlarının kazanıldığı yerde inşa edilen anıt, Atatürk’ün “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makus talihini de yendiniz” diye İsmet İnönü’ye telgrafla göndererek bahsettiği yer burasıdır. Bu nedenle bu anıtta Türk istiklalinin bir simgesi olarak buraya dikilmiştir. Anıtın bir köşesinde bu söz yazarken diğer köşesinde birinci ve İkinci İnönü savaşına katılan komutanların isimleri yazmaktadır. Bilecik tarihi yerler arasındaki anıtı kısa da olsa mutlaka görmelisiniz.
Adres: 11300 Metristepe/Bozüyük/Bilecik
Dursun Fakih Türbesi

Osmanlı dönemi bilginlerinden ve ilk kadı olan Dursun Fakih’in türbesi Söğüt-Bilecik yakınlarındaki büyük tepe üzerinde yer almaktadır. Şeyh Edebali’nin öğrencisi olmakla beraber onun kızını alarak Osman Gazi ile yakın dost olmuştur. 1299 Karacahisar Fethi’nden sonra onun adına hutbe okutarak, Cuma namazını kıldırmasıyla onun hakimiyetini herkese duyurmuştur.
Bu hutbede türbenin içinde yer almaktadır. 1327 yılında hayata gözlerini yuman Dursun Fakih’in türbesini görmeye geldiğinizde tepeden manzarayı da seyredebilirsiniz. Bilecik tarihi ve turistik yerler arasında tek katlı bir yapı olan türbeye kısa merdivenlerle ulaşılabilmektedir.
Adres: 11600 Küre/Söğüt/Bilecik
Şeyh Edebali Türbesi

Osman Gazi’nin kayınbabası ve hocası olan Şeyh Edebali, 1206 yılında doğmuştur. Bir İslam bilgini olmakla beraber, Osmanlı Devleti kurulurken büyük yardımı dokunmuş bir kişidir. Hayatını dine ve bilime adayan bir kişi olarak çalışmalarına devam etmiştir. Bilecik’in tarihi yerleri içindeki türbe ise bir sanduka odası ve iki odayla birlikte 3 odadan oluşuyor.
İki kez onarım gören türbenin ilk onarımı 2. Abdülhamit ikinci onarımı ise 2012 yılındadır. Yan tarafta bulunan diğer türbede ise Osman Gazi’nin eşi ve annesinin sandukaları yer alıyor. Bilecik otogarının karşısında yer alan türbe, halk tarafından türbe yolu olarak nitelendirilmektedir. 1326 yılında vefat eden Edebali, 120 yaşında hayata gözlerini yummuştur.
Çelebi Sultan Mehmet Camii

Söğüt tarihi yerler arasında bulunan caminin kurucusu kitabesi olmamasına rağmen kayıtlardan Çelebi Sultan Mehmet olduğu anlaşılıyor. 1414-1421 yılları arasında yaptırılan cami, aslında varlığı bilinen fakat bulunamayan Orhan Gazi Camii yerine yaptırıldığı düşünülmektedir. Günümüzde görülen yapı 2. Abdülhamid döneminde yaptırılmıştır.
Yeniden yapılırken minare kaidesinden yararlanılmış ve kuzeye doğru genişletilmiştir. Fakat yinede Osmanlı son dönem mimarisinin de etkileri görülmektedir. Yapımında çift sıra pencereler, kesme taş ve tuğla kullanılmıştır. Ferah iç mekan ve kalem işi iç süslemeleri görülmeye değerdir.
İnönü Şehitliği

Bilecik’te gezilecek tarihi yerler arasında bulunan İnönü Şehitliği, Bözüyük’e 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çevresi ağaçlarla çevriliği şehitlikte her yıl 1 Nisan’da Anma Günü yapılmaktadır. İçerisinde 844 adet mezar bulunmaktadır. Ayrıca bunların başında Türk Bayrağı yer almaktadır. 1930 yılında yapılmaya başlanan anıtın günümüzde ortasında dikili bir anıt bulunuyor. Bu nedenle Bilecik gezi rehberi listenize eklemelisiniz.
Adres: Akpınar, 11300 Bozüyük/Bilecik
Mehmet Paşa Kervansarayı

Bilecik tarihi eserleri arasındaki Mehmet Paşa Kervansarayı’nın yapım yılı 1655 yaptıranın Rüstem Paşa olduğu düşünülüyor. Kitabe olmadığı için bu bilgiyi vakıf kaydından öğreniyoruz. Simetrik bir yapısı bulunmakla beraber, kale görünümü vermektedir. 1912’den sonra hasar gören ve kullanılmayan yapı, 2007 yılında restorasyon görmüştür. Günümüzde ise butik otel olarak kullanılmaktadır. Köşe kısımları ise geçmişte araba ve atlar için yer niteliğinde olmuştur.
Bilecik Saat Kulesi

Bilecik tarihi yerler ziyaretinde bulunan herkesin ilk önce geldiği yer saat kulesidir. 2. Abdülhamit tahta çıkışının 25. yıl dönümünü kutlamak için valilere emir göndermiştir. Bu emirle birlikte 1907 yılında kule yaptırılmıştır. Ertuğrul Mutasarrıfı Musa Kazım Bey tarafından yaptırılan kule 15 metre yüksekliğindedir. Girişte kitabesini görebileceğiniz kulede 1997-2008 yılları arasında onarım gördüğü yazmaktadır. Simetrik bir şekilde yukarı doğru sivrilen kulenin en üst katı ahşap alt tarafı moloz taştır. İkinci katta bulunan balkondan manzarayı seyredebilirsiniz. Kulenin saati ise yuvarlak yerine kare olarak yapılmıştır. Alt kısmı beyaz üst kısmı kahverengidir. Bilecik’ten sonra Bursa ziyareti yapmak istiyorsanız Bursa tarihi yerler adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.