ankara ulucanlar cezaevi muzesi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Ulucanlar Cezaevi Müzesi | Neler Var? | Giriş ücreti ve Ziyaret Saatleri

Ulucanlar Cezaevi Müzesi | Neler Var? | Giriş ücreti ve Ziyaret Saatleri

 

Ulucanlar Cezaevi Müzesi, şehrin uğrak bir noktasında bulunmasından dolayı sıkça ziyaret almaktadır. Aynı zamanda cezaevinin bu noktaya yapılmasında da bir amaç vardır. Çünkü bu konum mahkumları ıslah etmek için avantajlı bir bölgedeydi. Tarım arazilerine yakın yerde olan cezaevi, mahkumların burada çalışabilmesine imkan veriyordu. Bölge Cumhuriyet döneminde ise mezarlık görevi görüyordu. 1923 yılında bölgeye bir depo binası yapılmasına karar verilmiştir. 2 yıl sonra 1925 tarihinde umumi hapishaneye dönüştürülmüştür. Birçok ünlü ismin hapis yattığı cezaevi, görülmeye değer yerler arasındadır.

İlginizi Çekebilir: Anıtkabir Sanal Gezi- Sanal Tur- 3D Olarak Gez!

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Hikayesi

ulucanlar cezaevi muzesi koguslar4Pin
ulucanlar-cezaevi-muzesi-koguslar4

Cezaevinin ilk ismi Cebeci Tevkifhanesi olmuştur. Ardından Cebeci Umumi Hapishanesi adıyla faaliyet göstermiştir. Son olarak da Ulucanlar Cezaevi adını almıştır. Cezaevi 1925 yılından 1 Temmuz 2006 tarihine kadar kullanılmıştır. Kapsamlı bir onarımın ardından 2008 yılında müzeye dönüştürülmüştür. Ziyaretçilerin tam anlamıyla gezip görebileceği şekilde ise 2011 yılında açılmıştır. Geçmiş anıların bir daha yaşanmaması ve geleceğe umutla bakılabilmesi için Ulucanlar Cezaevi Müzesi bir örnek teşkil ediyor.

İlginizi Çekebilir: Anadolu Medeniyetleri Müzesi Sanal Tur

Müzenin odaları bugün hala rutubetli bir şekilde bırakılmıştır. Böylelikle yaşamın zorlukları hatırlatılmak istenmiştir. Tek kişilik odaların yanı sıra döneme uygun eşyalarla dizayn edilmiş bir müzedir. Ayrıca Ulucanlar Cezaevi Müzesi içerisindeki balmumu heykelleri sizleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Gazetecilerin hapis yattığı Hilton Koğuşu’da görülmesi gereken yerlerdendir. Ziyaretçileri etkileyen bir diğer nokta müze içerisinde idamlar için kullanılan darağacıdır.

Ulucanlar Cezaevi’nde Kimler Yattı?

  • Cüneyt Arcayürek
  • Nâzım Hikmet
  • Yaşar Kemal
  • Yavuz Öbekci
  • Selim Sadak
  • Sırrı Sakık
  • Kemal Tahir
  • Metin Toker
  • Muhsin Yazıcıoğlu

gibi birçok isim Ulucanlar Cezaevi’nde yatmıştır.

İlginizi Çekebilir: Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde Neler Var?

ankara ulucanlar cezaevi muzesinde neler varPin
ankara-ulucanlar-cezaevi-muzesinde-neler-var

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’ni ziyaret edenler müze belgeselini ufak bir sinemadan izleyebiliyor. Bu belgesel salonu müzenin 7. koğuşundadır. Böylelikle kalan gezi daha verimli geçebiliyor. Hapis yatmış kişilerin kullandığı eşyalar odaların çeşitli kısımlarına yerleştirilmiştir. Müze geçmişte de birçok önemli filme konu olmuştur. Bunlardan biri herkesin bildiği “Ezel” dizisi diğeri ise “Uçurtmayı Vurmasın” dizisidir. Koğuşları gezerken mahkumların yaşadığı hissiyatı tamamen verebilmek için seslendirmeler kullanılmıştır. Gezi sırasında kimi noktalarda irkilmemek içten bile değil. Özellikle uzun ve dar koridorlarda ilerlerken karamsarlığın yükseldiğini hissedebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

ulucanlar cezaevi muzesi koguslar3Pin
ulucanlar-cezaevi-muzesi-koguslar3

Koğuşları gezerken duvarları bile dikkatlice incelemelisiniz. Çünkü birçok mahkumun yazdığı sözler ve şiirler ilk günkü gibi duruyor. Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nin iç kısmının yanı sıra avlu bölümü iyi bir şekilde değerlendirilmiştir. Avluya yerleştirilen fotoğraflar müzenin daha kapsamlı ve bilgi dolu olmasını sağlamıştır. 1 saatlik kısa bir sürede gezebileceğiniz Ulucanlar Cezaevi Müzesi, yaşanmışlıkları derinlemesine barındırıyor. Müze ziyaretiniz sonrasında el sanatlarıyla oluşturulmuş eşyaların bulunduğu Sanat Sokağı’nı gezebilirsiniz.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Nerede

  • Adres: Hacettepe Mahallesi Ulucanlar Caddesi No:63 Altındağ
  • Tel: 0312 507 01 38

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti 2023

İnsanların hangi şartlar altında yaşadığını bizlere gösteren müze, 2023 yılında 10 TL giriş ücretine sahiptir. Öğrenci ve öğretmenler için 4 TL giriş ücreti bulunmaktadır. 65 yaş üstü ve engelliler için ücretsizdir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Ziyaret Saatleri 2022

Oldukça zenginleştirilmiş içeriğiyle ilgi çeken Ulucanlar Cezaevi Müzesi, pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Haftanın diğer altı günü  10:00 – 16:00 arasında ziyaret edilebilir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Yol Haritası

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Sanal Tur 3D Mekan

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Giriş Ücreti Kaç TL?

Ulucanlar Cezaevi Müzesi 9 TL giriş ücretine sahiptir. 65 yaş üstü ve engelliler için ücretsizdir. Öğrenci ve öğretmenler içinse 3 TL’dir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Kime Ait?

12 Şubat 2008 tarihinde alınan kararla müze Altındağ Belediyesi’nin kullanımına geçmiştir.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Hangi Günler Açık?

Müze pazartesi hariç diğer 6 gün boyunca 10:00 16:00 arasında ziyaret edilebilir.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir