bursa arkeoloji muzesi tarihi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucreti neredePin
Ana sayfa » Bursa Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi | Eserleri | Ziyaret Saatleri

Bursa Arkeoloji Müzesi Hakkında Bilgi | Eserleri | Ziyaret Saatleri

 

Bursa Arkeoloji Müzesi tarihi ile Türkiye’nin en eski müzelerinden birisidir. İçerisinde sergilenen eserler başta Bitinya tarihi olmak üzere Anadolu uygarlıkları hakkında önemli kültürel birikim sunmaktadır. Müze envanterinde 25 bine yakın eser vardır. Fakat günümüzde bunların 2 bin kadarı ziyaretçilere sunulmaktadır.

Tek katlı bir yapı olan bina, görünüm olarak çok etkileyici bir havaya sahip değildir. Fakat içerdiği eserler bakımından oldukça değerlidir. Bursa’da müze kurma fikri, 1902 yılında gündeme gelmiş ve bu tarihten 1972 yılına kadar da eserler Bursa Erkek Lisesi’nde toplanmıştır. Lise eğitim ve öğretime devam ederken binanın bir kısmı müze olarak kullanılmıştır. 1972 yılında ise şu andaki mevcut bina yapılmıştır. Bina, alana enlemesine yerleştirilmiştir. 2013 yılında restore edilmiş, binadaki eksiklikler giderilmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Ayrıca bahçe bölümünde de çeşitli eserler görülebiliyor.

İlginizi Çekebilir: Bursa Hünkar Köşkü Müzesi Tarihi | Mimari Özellikleri | Eserleri | Odaları

bursa arkeoloji muzesi bahcesiPin
bursa-arkeoloji-muzesi-bahcesi

Bursa Arkeoloji Müzesi Eserleri

Bursa Arkeoloji Müzesi eserleri temel olarak dört bölümden oluşan salonlarda ziyaretçilere sergilenmektedir. Bu bölümler;

  • Salon 1
  • Taş Eserler Salonu
  • Salon 2
  • Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Salonu’dur.

İlginizi Çekebilir:  Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

Salonlarda Yer Alan Eserler

  • Tyche Heykeli
  • Nike Heykeli
  • Rölyefler
  • Ostotek (kemikten ve külden yapılan kaplar)
  • Kibele
  • Konsül Heykeli
  • Küçük heykeller, kaplar
  • Mozaikler
  • 2500 yıllık at arabası

Salon 1

bursa arkeoloji muzesi eserleriPin
bursa-arkeoloji-muzesi-eserleri

Bu bölümde yer alan eserler erken dönem Anadolu uygarlıklarına ait eserlerden oluşmaktadır. Bu kapsamda Miyosen Dönemi Frig Krallığı eserleri ön plandadır. Neolitik Çağ’dan Kalkolitik Çağ’a kadar olan diğer eserler de bu salonda bulunmaktadır. Asur, Hitit, Urartu, Frig dönemlerine ait kalıntılar salonda geniş yer tutmaktadır. Bu eserlerin yanında Aktopraklık Höyük kazılarında elde edilmiş olan 30 yaşındaki bir kadına ait olan iskelet ve mezar kalıntıları da yine bu salondadır.

İlginizi Çekebilir: Bursa Tarihi Yerler: Açıklamalar ile 75 Tarihi Eser

Taş Eserler Bölümü

bursa arkeoloji muzesi eserleri1Pin
bursa-arkeoloji-muzesi-eserleri1

Taş Eserler Salonu ise Bursa Arkeoloji Müzesi eserleri arasında Antik Yunan ve Roma dönemine ait eserleri içermektedir. Özellikle Roma dönemi Apollon Heykeli ile bronz Athena Büstü korunaklı yapıları ile birlikte görülmeye değer eserler arasında bulunuyor. Heykeller ve diğer mermer eserleri de burada görebilirsiniz.

Salon 2

Arkaik Çağ ve Bizans dönemine uzanan eserler burada dikkatleri çekiyor. Yunan ve Roma dönemine ait olan sikkelerin çokluğu salonu oldukça değerli kılıyor. Sikkelerin korunaklı ve iyi durumda olması meraklıları için ideal bir keşif sunuyor. Antandros Antik Kenti buluntuları, Miletopolis buluntuları, Bursa tümülüsü kalıntıları gibi eserler salonun en ilgi çekici eserleri arasında yer alıyor. Aynı zamanda geniş cam mahfazalar içinde yer alan süs eşyaları, mühürler ve günlük yaşam araç gereçleri de bölgedeki uygarlıkların yaşamlarına ışık tutmak açısından önemli eserlerden birkaçıdır. Bizans’ın bölgedeki son dönemlerine dönük olarak erken dönem Osmanlı’ya ait eserler de yine müzede yer alıyor.

Üç Pınar Tümülüsü Araba Buluntuları Bölümü

Milattan önce altıncı yüzyıla tarihlenen buluntuları; tekerlek parçalarını, at koşum takımlarını gözler önüne seriyor. Bu buluntulara göre orijinaline uygun bir şekilde bu tasarım yeniden yapılarak sergiye açılmıştır. Özellikle bölgenin erken dönem tarihi hakkındaki askeri ekipmanları hakkında bilgi almak açısından çok yararlı oluyor. Üç Pınar Tümülüsü içerisinde 70 x 192 cm ölçülerinde karşılıklı iki taş yatak bulunan bir oda vardır. Bu odanın derinliği 118 cm, yüksekliği 180 cm, genişliği ise 192 cm’dir. Mermer taşların bloklar halinde düzenlenmesiyle yapılan bir alandır. İlk kazılar 1988 tarihinde yapılmıştır. Ayrıca bu bölümde süvari kabartmalı bir mezar steli de dikkatleri çekiyor.

Bursa Arkeoloji Müzesi’nde bulunan eserler zengin çeşitliliği ile sikkelerden süs eşyalarına kadar çeşitlilik gösteriyor. Bahçesinde yer alan zengin stel koleksiyonu da açık havada müzeyi gezmeye olanak tanıyor.

Apollon Heykeli

bursa arkeoloji muzesi apollon heykeliPin
bursa-arkeoloji-muzesi-apollon-heykeli

M.S 2. yüzyıla uzanan bu heykel Miletopolis Antik Kenti kalıntılarından biridir. Zeus ile Leton’un oğlu ve Artemis’in kardeşi olan Apollon’un birçok yeteneği vardır. Bu yetenekler arasında yeni kurulan kentleri korumak, insanları iyileştirme ve suçtan arındırmak vardır. Mustafa Kemal Paşa ilçesindeki kazılarda ortaya çıkarılmıştır. Heykelin en dikkat çeken yeri güçlü duruşu ve bakışlarıdır.

Athena Heykeli

bursa arkeoloji muzesi athena heykeliPin
bursa-arkeoloji-muzesi-athena-heykeli

En etkili tanrıçalardan biri olan Athena, Zeus ve Methis’in kızlarıdır. Savaş, akıl, strateji ve barış tanrıçasıdır. Roma dönemine yani M.S 2. yüzyıla aittir. Heykelin göğüs kısmında Athena’yla özdeşleşen medusa kabartması bulunuyor.

Mermer Köle Heykeli

bursa arkeoloji muzesi mermer kole heykeliPin
bursa-arkeoloji-muzesi-mermer-kole-heykeli

Müzede en dikkat çeken heykellerden biridir. Heykelin saçı, yüz ifadesi ve rengi nedeniyle siyahi bir köleye ait olduğu düşünülüyor. Sağ elinde taşıdığı ağır bir eşya vardır. Bu nedenle bu kişinin ya siyahi bir köle ya da siyahi bir sporcu olduğu tahmin ediliyor.

Akhamenid Dönemi Steli

Karacabey Sultaniye’de bulunan bu mezar steli üzerindeki kabartmalar ile ilgileri çekiyor. Bu kabartmalar belirli sahneleri anlatıyor. Hatta stel üzerine yer alan kitabede dikiliş hakkında da bilgiler görülebiliyor. Buna göre bu stel, Ariabama adında bir Hitit aristokratı tarafından dikilmiştir. Aynı zamanda Adad adında biri için yaptırılmıştır.

Roma Dönemi Mezar Steli

Karacabey ilçesi Karasu Köyü’nde bulunan bu stelin kabartmaları oldukça ustalıkla işlenmiştir. Dikkat çeken noktası 2 adet sahne barındırmasıdır. Roma geleneğinde görülen cenaze yemeği canlandırması üst kabartmada yer alıyor. Ölümü ve soyluluğu anlatan diğer sahne ise alt kısma işlenmiştir. Yine bu stelin arkasında da bir kabartma vardır. Bu kabartma incelendiğinde mezar stelinin bir soyluya ait olduğundan kesin olarak emin olunabiliyor. Ayrıca kabartmanın detaylarına bakıldığında Roma döneminde oymacılık sanatının ne kadar geliştiği görülebiliyor.

Greko – Pers Dönemi Mezar Steli

bursa arkeoloji muzesi greko pers donemi mezar steliPin
bursa-arkeoloji-muzesi-greko-pers-donemi-mezar-steli

Mezar stelinin ön yüzünde altta ve üstte ayrı sahneler canlandırılmıştır. Üst kısımda görebileceğiniz canlandırma bir kervan yolculuğunu andırıyor. İkinci kısımda ise şahlanmış atlar ön plana çıkıyor. Saldırı için şahlanmış atlarıyla öne çıkan soylular görülebiliyor. Stel, Roma döneminde önceki tarihlere uzanıyor. Bu yönüyle kültürlerin bir arada olduğunun bir göstergesidir.

Bursa Arkeoloji Müzesi Nerede

  • Bursa Arkeoloji Müzesi ulaşım açısından Osmangazi ilçesinde bulunmaktadır. Kültürpark içerisinde bulunan müzeye metro, otobüs ve minibüs gibi toplu taşıma araçları ile ulaşmak mümkündür.
  • Adres: Gaziakdemir Mah.Çekirge Cad. No:4/11 Arkeoloji Müzesi Kültürpark içi 16050 Osmangazi/BURSA

Bursa Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti 2023

  • Giriş ücreti 2023 yılında bulunmamaktadır.

Bursa Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

  • 1 Nisan – 31 Ekim: 08:00 – 19:00
  • 31 Ekim – 1 Nisan: 08:00 – 17:00 arası ziyarete açıktır.

Bursa Arkeoloji Müzesi Yol Haritası

Bursa Arkeoloji Müzesi Sanal Gezi 3D Tur

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir