karatay medresesi cini eserleri muzesi hakkinda bilgi giris ucretiPin
Ana sayfa » Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi), Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Karatay Medresesi (Çini Eserler Müzesi), Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

 

1250 – 1251 yıllarında yaptırılan Karatay Medresesi, günümüzde Çini Eserler Müzesi olarak kullanılıyor. Celalettin Karatay tarafından yaptırıldığı düşünülen medrese, Sille taşından inşa edilmiştir. Medresenin sol kısmında Celalettin Karatay’ın türbesi vardır. Bu türbe içerisinde sandukası da yer almaktadır. İnşa edilmesiyle birlikte hadis ve tefsir ilimleri okutulmaya başlanmıştır. Karatay Medresesi, Sultan 2. Keykavus döneminde yaptırılmıştır.

Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi Mimari Özellikleri

karatay medresesi mimari ozellikleriPin
karatay-medresesi-mimari-ozellikleri

Sille taşından yapılan Karatay Medresesi’nin mimarı bilinmemektedir. 19. yüzyıla kadar aktif bir şekilde kullanılmış ve sonrasında terk edilmiştir. Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan medrese, beyaz mermerden yapılan taç kapısı oldukça dikkat çekicidir. Fakat taç kapı, yapıya tam olarak ortalanmamıştır. Biraz sol kısımda kalmaktadır. Kapıya yakından dikkatlice baktığınızda üzerindeki yazı, ayet, hadisler ve desenleri görebilirsiniz. Ayrıca Karatay Medresesi’nin yapımıyla ilgili bilgi veren bir de kitabe bulunmaktadır. Kapıdan giriş yaptıktan sonra üzeri açık bir avluya giriş yapılmaktadır. Geçmişte bu avlunun üzeri kapalıydı. Bahçeyi andıran bu mekan 7.60 x 7.60 metre ölçülere sahiptir. Karatay Medresesi’nin iç kısmına bu açık avludaki kapıdan sağlanmaktadır.

Karatay Medresesi içerisine girildiğinde görkemli bir kubbeyle karşılaşacaksınız. Kubbedeki çiniler, ayetler ve mozaikler adeta büyüleyicidir. Çiniler, tamamı organik bitki köklerinden alınan boyalarla renklendirilmiştir. Ayrıca bakıldığında bir yıldız sistemini andırmaktadır.  Karatay Medresesi çinilerinin tamamı Konya’ya ait yapılardır. Gökyüzünü ve parıldayan yıldızların birbirine bağlanması oldukça simetriktir. İç kısımda tam merkezde ise bir kubbe bulunmaktadır. Kubbenin çevresindeki üçgen bölmelerde dört halife ve dört büyük peygamberin adları yer almaktadır.

karatay medresesi kubbesiPin
karatay-medresesi-kubbesi

Karatay Medresesi kubbesinin hemen altında odanın orta kısmında bir havuz vardır. Havuzun çevresinde doğumu ve ölümü simgeleyen işaretler de bulunmaktadır. Bu havuza gelen sular hızla gönderildiği için yanındaki şekillere çarparak fıskiyeli bir çeşme görevi görüyordu. Yani medrese sadece eğitim değil göze hitap eden harika bir yapıdır. Günümüzde medrese içerisinde bu havuza su götüren boruları da görebilirsiniz.

Karatay Medresesi’nin duvarlarında yer alan çini mozaikler, siyah, lacivert ve turkuvaz rengindedir. Fakat günümüzde pek çoğu dökülmüştür. İçerisindeki çinilerin zenginliği sebebiyle 1955 yılında Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi adını almıştır.

Karatay Medresesi Çini Eserler Müzesi’nde Neler Var?

karatay medresesi cini eserleri muzesi cinileriPin
karatay-medresesi-cini-eserleri-muzesi-cinileri

Konya’da yer alan Karatay Medresesi Müzesi’nde sergilenen eserler Anadolu, Selçuklu ve Osmanlı dönemine kadar uzanıyor. Celalettin Karatay’ın türbesi içerisinde sanduka dikkat çekicidir. Ayrıca bazı öğrenciler odaları da bulunmaktadır. Bu odalarda kandiller, seramikler, çini tabaklar, alçı süsleri, dolaplar ve Kubad-Abad Sarayı’nda kullanılan çiniler yer almaktadır. Kubbeli bölümde görebileceğiniz eserler ise şunlardır:

  • Cam tabaklar
  • Çini parçaları
  • Osmanlı dönemi seramikleri
  • Tavan göbekleri (Beyşehir Eşrefoğlu Camisi’nden)

Müzede yer alan çiniler 5000’in üzerindedir. Seramik ve alçı kabartma yönünden zengin eserler mevcuttur. Sâhib Ata Türbesi, Alaaddin Köşkü ve Nalıncı Baba (Nizâmiye) Medresesi’nin duvar çinileri de burada sergilenmektedir.

karatay medresesi celalettin karatay turbesiPin
karatay-medresesi-celalettin-karatay-turbesi

Eyvan Bölümü

Karatay Çini Eserler Müzesi içerisindeki eyvan bölümünde yer alan çiniler, 1941 yılında ortaya çıkarılmıştır. Bu buluntular Remzi Oğuz Arık tarafından yönetilen bir kazıda çıkarılmıştır. Buluntulardaki çiniler; baklava, altı kollu yıldız ve haç şekline benzeyen çinilerdir. Bununla birlikte çinilerde bitkisel süslemeler, atlı avcılar, kadın ve erkek betimlemeleri de görülebilir. Bu çiniler daha çok Alaaddin Köşkü’nden getirilmiştir. Alaaddin Köşkü 1156 – 1192 yıllarına uzanan bir Selçuklu sarayıdır.

Kubad-Abad Sarayı Çinileri

karatay medresesi havuzPin
karatay-medresesi-havuz

Oldukça renkli ve estetik tasarıma sahip çiniler, türbe odası ve din bilginlerinin odalarının birleştirilmesiyle Karatay Medresesi Müzesi içerisinde sergilenmeye başlanmıştır. Özellikle 24 cm çapındaki sekiz kollu yıldız çinileri oldukça etkileyicidir. Çini panolarda görebileceğiniz çiniler birçok rengin harmanlanmasıyla oluşturulmuştur. Panolarda görebileceğiniz tasvirler ise şunlardır:

  • Bağdaş kurmuş insanlar
  • Elinde sürahi veya kadeh tutmuş bir tasvir
  • Av partisi yapan saraylıların tasviri
  • Sfenks, grifon veya siren gibi mitolojik hayvanların hayat ağacının yanında bulunduğu bir betimleme
  • Ejderha, kartal, tavus kuşu ve aslan tasvirleri
  • Antilop, sincap, at, dağ keçisi, ördek, av köpeği, panter, tavşan tasvirleri (Orta Asya hayvan üslubu)

Çini Kaplar

Sır altı tekniğiyle oluşturulan çini kaplar, süslemeli ve kitabeli olarak Karatay Medresesi Çini Eserleri Müzesi’nde görülebilir. Yapılışları daha çok yayvan ve derindir. Diğer kalıntılar gibi birçok çini kap, Kubad-Abad Sarayı’ndan gelmiştir. Ayrıca stukolar (bir çeşit sıva) üzerinde de çeşitli bitkisel ve geometrik süslemeler bulunmaktadır.

Karatay Medresesi Giriş Ücreti 2023

Çinileriyle ziyaretçilerine büyüleyici anlar yaşatan Karatay Medresesi Müzesi 40 TL giriş ücretine sahiptir.  Müze kartı olan ziyaretçiler ücretsiz olarak gezi yapabilmektedir.

Karatay Medresesi Nerede

  • Adres: Ferhuniye Mahallesi, 42040 Selçuklu
  • Tel: 03323511914

Karatay Medresesi Ziyaret Saatleri 2023

1 Nisan ve 31 Ekim arasında ziyaret saatleri 09:00 – 19:00’dur. 31 Ekim ve 1 Nisan tarihlerinde ise Karatay Çini Eserler Müzesi 09:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Müze haftanın her günü açıktır.

Karatay Medresesi Yol Tarifi

Karatay Medresesi Sanal Tur 3D Mekan

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir