(1. TBMM) Kurtuluş Savaşı Müzesi | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
İçindekiler
Başlangıçta İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin faaliyetleri için yapılan Kurtuluş Savaşı Müzesi, 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak kullanılmıştır. Ankara taşı olarak anılan Andezitten iki katlı olarak yapılan bina yalnızca 1920 ile 1924 yılları arasında 1. TBMM olarak kullanılmıştır.
Bina 1. TBMM olarak bir süre faaliyet verdikten sonra Cumhuriyet Halk Fırkasının genel merkezi olarak faaliyetine devam etmiştir. Müze olmadan önce Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bulunan binanın müze olması ise 1961 yılını bulmuştur. Ancak ilk müze olduğu dönemde de farklı bir kimliğe sahip olan bina, başlangıçta Türkiye Büyük Millet Meclisi Müzesi olarak kullanılmış günümüzde ise Kurtuluş Savaşı Müzesi ismini almıştır. Müzenin içinde farklı amaçlar için kullanılan ve hala ilk günkü gibi muhafaza edilen 9 farklı salon vardır.
İlginizi Çekebilir: Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi | Neler Var? | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Kurtuluş Savaşı Müzesi’nde Neler Var?
Kurtuluş Savaşı Müzesi kongreler, anlaşmalar, çeşitli belgeler, hediyeler ve silahlar gibi çok sayıda tarihi eserin sergilendiği bir müzedir. Dönemin ruhunu en iyi yansıtan yerlerden birisi olan müze Kurtuluş Savaşı dönemine dair bilinmeyen pek çok detayın öğrenilmesine ışık tutuyor.
Reis Odası
Müzenin bu kısmında en dikkat çeken eser hokka takımıdır. Rehlale ve seccade takımı bulunan zemin ve buna ek olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün boydan portresi odanın ilgi çeken diğer detaylarıdır.
İlginizi Çekebilir: Ulucanlar Cezaevi Müzesi | Neler Var? | Giriş ücreti ve Ziyaret Saatleri
İstiklal Marşı Anı Odası
Bu kısım farklı birkaç eserin bulunduğu kısımdır. Odanın duvarında Mehmet Akif Ersoy’un hayatının anlatıldığı bir yer ve İstiklal Marşı’nın kabulü hakkında bilgi içeren yazılar bulunur. Mehmet Akif’in yüzünün kalıbı da bu odada sergilenmektedir. Ek olarak vitrinli bir kısım ve bu kısımda bulunan çeşitli eserler de İstiklal Marşı Anı Odasında yer almaktadır.
Genel Kurul Salonu
Meclisin toplanma solunu olarak kullanılmış olan kısım, içinde Atatürk büstü barındırıyor. Büstün etrafında üyelerin oturabilmeleri için hazırlanmış olan ahşap sıralar yer alıyor. Milletvekilleri ve Bakanlar için ayrı ayrı dizilmiş sıralar arkasında ise loca kısmı bulunuyor. Locanın tasarlanma amacı ise dinleyicileri ağırlamak. Salonun içinde balkonun alt kısmında basın temsilcileri için alan da yer alıyor. Oda müzenin en büyük salonu konumunda ve Kurtuluş savaşına dair derin izler taşıyor.
İlginizi Çekebilir: Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan
Haberleşme ve Silah Gücü Odası
Bu odada yer alan eserler zeminde ve vitrinde bulunuyor. Tabancalar, nişanlar tüfekler ve fişekler bu kısımda bulunuyor. Vitrinlerin birinde haberleşme aygıtları mevcut. Zemin bölümünde ise çatılmış tüfekler konumlandırılmış. Müze içinde dar ve uzun bir koridorla sıralanmış salonlardan birisi olan Haberleşme ve Silah Gücü Odası, tablo ve fotoğraflarla süslenmiş bir yapıdadır.
Anayasa Komisyonu Odası
Anayasa Komisyonu Odası Şeriye Encümeni olarak da adlandırılıyor. Bu kısım geçmişte kanunların görüşüldüğü bir odadır. Odanın en ilgi çeken detayı Lozan Antlaşmasının imzalandığı masadır. Odanın orta kısmında konumlandırılan masada zabıt cerideleri ve hokka takımları bulunuyor.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer
Kulis Odası
Kulis Odası ziyaretçileri büyük bir Türk bayrağı ile karşılıyor. Mecliste kullanılan ilk bayrak olma özelliğine sahip olan bayrağın karşısındaki vitrinde ise bir takım belgeler arma, kimlik, mühür ve şemsiyeler sergileniyor.
Katipler Odası
Odaya girişte ziyaretçilerin gözüne sandalye ve masalar çarpıyor. Zabıt katiplerinin kullandığı bazı eşyalar ve belgeler bulunuyor. Hokka takımları yine bu odada da bulunuyor. Kalem olarak adlandırılan bu oda müdürlerin, muavinlerin ve farklı rütbeden memurların buluştuğu bir alan olarak kullanılmıştır.
Riyaset Divanı
Riyaset Divanı Anayasa Komisyonu odasının hemen ardından geliyor. Odaya girişte uzun bir masa ve masa üstünde yer alan hokka takımları görülüyor. Odanın içinde divan üyelerinin fotoğrafları da yer alıyor. Bir dönem Bakanlar Kurulu olarak da kullanılmış olan odanın sağ girişinin sağ kısmında Geçici İcra Encümenlerinin fotoğrafları asılı duruyor.
Mescit
Kurtuluş Savaşı Müzesine giriş yapıldığında ziyaretçileri ilk olarak Mescit karşılar. Mescit bölümünün en önemli detayı kırmızı bir atlas üzerine Fetih Suresi’nin yazılı bulunduğu Sancak-ı Şerif’tir. Sancak meclisin açılışı esnasında duvara asılmış ve o günden bu yana ziyarete açıktır.
Kurtuluş Savaşı Müzesi dönemini en yansıtan yapılardan birisidir. Mimarlık açısından son derece başarılı ve en nadide yapılardan biri ve aynı zamanda Kurtuluş Savaşı ruhunun da iyi aktarıldığı müzedir. Müzeyi gezen ziyaretçilerin tarihin her bir anına tanıklık edeceklerinden şüphelerinin bulunmaması gerekiyor.
Kurtuluş Savaşı Müzesi Giriş Ücreti 2023
Milli mimarlık döneminin nadide eserlerinden olan Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne giriş ücreti 2023 yılında 60 TL olarak belirlenmiştir. 18 yaş ve altındaki, 65 yaş ve üstündeki kişiler için giriş ücretsizdir.
1. TBMM Kurtuluş Savaşı Müzesi Ziyaret Saatleri 2023
Müze haftanın her günü ziyarete açıktır. Yaz döneminde 09:00 – 18:00, kış döneminde ise 09:00 – 17:00 arası ziyaret edilebilir. Bilet alabilmek için 30 dakika öncesinden gişede hazır olmalısınız.
Kurtuluş Savaşı Müzesi Nerede
- Adres: Doğanbey Mahallesi Cumhuriyet Caddesi No: 2/1 Ulus/Altındağ
- Tel: 0312 420 19 20 – 0312 420 86 40