ankara rahmi m koc muzesi hakkinda bilgi ziyaret saatleri giris ucretiPin
Ana sayfa » Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi | Neler Var? | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi | Neler Var? | Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

 

Ankara Kalesi’nin hemen karşısında yer alan Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, eskiden kervansaray olarak kullanılıyordu. Bu kervansaray 1522 yılında Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır. Zaman içerisinde depo veya tabakhane olarak işlev görmüştür. Tarihi kervansaray Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kiralanmadan önce 1990’a kadar Raife Kocabeyoğlu Öngen tarafından kullanılıyordu.

Ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmiş ve 2005 yılına gelindiğinde müzeye çevrilmiştir. Müzenin en büyük özelliği Ankara’nın ilk sanayi müzesi olmasıdır. Müze 2016 yılında Safranhan ile birleştirildikten sonra giderek büyümüştür. Bu sayede daha geniş bir sergi alanına kavuşmuştur. Ayrıca avlu kısmının üzeri cam ile kapatılarak görsellik katılmıştır. Müzede görebileceğiniz eserler geçmişten günümüze mühendisliğin gelişimini gözler önüne seriyor.

İlginizi Çekebilir: (1. TBMM) Kurtuluş Savaşı Müzesi | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Mimari Özellikleri

ankara rahmi m koc muzesi rahmi koc galerisiPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-rahmi-koc-galerisi

Dikdörtgen bir planla inşa edilen Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi, 1522 – 1523 yılları arasında yaptırılmıştır. İç mekanda çeşitli dükkanlar sıralanmıştır. Bu dükkan yapıları bir, iki veya üç katlı olarak görülebilir. Tarihi yapının depo olarak kullanılmasında güçlü duvarların büyük payı vardır. Kervansaray, geçmişte adeta ticaretin merkezi halindeydi. Bunun sebebi İpek Yolu üzerinde bulunmasıdır. Kervansarayın giriş kapısında bulunan kitabeden yapım tarihini rahatlıkla görebilirsiniz. Kervansaray’ın sahibi olan Raife Kocabeyoğlu Öngen Karacapaşa’nın torunudur. Karacapaşa 1. Mehmet döneminde görev yapmış bir devlet adamıdır. Görevleri arasında Anadolu Beylerbeyliği de bulunmaktadır. Ayrıca 1. Mehmet’in de damadıdır.

İlginizi Çekebilir: Mehmet Akif Ersoy Müze Evi Hakkında Bilgi | Giriş Ücreti | Sanal Tur

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’nde Neler Var?

ankara rahmi m koc muzesi traktorlerPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-traktorler

Müzede sergilenen eserlerin yanı sıra belirli dönemlerde eğitim atölyeleri açılıyor. Bu atölyelere yetişkinler, çocuklar ve okullara yönelik gruplar katılabiliyor. Ayrıca çocukların unutamayacağı doğum günü kutlamaları yine müzede yapılabiliyor. Müze eserlerinin sergilendiği 42 adet oda bulunuyor. Müzede görebileceğiniz eserlerin konsepti şu şekildedir:

Amerikan Koleksiyonu

ankara rahmi m koc muzesi arabalarPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-arabalar

Bu bölümde raylı ulaşım ve karayolu ulaşımına ait birçok oyuncak ve araç modeli sergilenmektedir. Lokomotif modelleri, tren diaroması, tramvay modeli, atölye modeli, motosikletler, yarış otomobili, tarihi yol silindiri ve birçok tarihi aracı burada görebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

İletişim

Bu bölümde Blickensderfer No. 7 Daktilo, kule saati mekanizması, gramofon, sinematograf, portre kamera, radyo, Edison fonografının replikası, casus kamera yer almaktadır.

Makineler

Sanayi tarihinde görüp görebileceğiniz en harika makineler bu bölümde sergileniyor. Tek silindirli yatay buhar makinesi, hava vantilatörü, crossley gaz motoru, buharlı traktör modeli, buharlı gemi makinesi ve 1920’lere ait dizel motor gibi ilgi çekici eserleri görebilirsiniz.

Bilimsel Araçlar

ankara rahmi m koc muzesi bilimsel aletlerPin

ankara-rahmi-m-koc-muzesi-bilimsel-aletler

Bu bölümde redresör, astronomik gözlem aleti, usturlab, zaman göstergesi ve Rub-u tahtası yer alıyor. Bunun gibi birçok eseri yakından inceleyebilirsiniz.

İlginizi Çekebilir:  Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan

Oyuncaklar

ankara rahmi m koc muzesi oyuncaklarPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-oyuncaklar

Oyuncaklarla vakit geçirmekten hoşlanan yetişkinler ve çocukların en sevdiği bölümdür. Trenler, çalışır roller coaster, tekneler, limuzinler, oyuncak at, buhar makinesi, otomaton ve ahşap birçok oyuncağı gözlemlerken oldukça zevk alacaksınız.

Ankara ve Atatürk

Mustafa Kemal Atatürk’e adanmış olan bu bölüm, ona ait birçok eşyayı barındırıyor. Buraya eserlerin birçoğu Halil Nuri Yurdakul tarafından bağışlanmıştır. En dikkat çeken eser Atatürk’ün 1923 yılında Cumhuriyet Bayramı için hazırladığı, 92 cm yüksekliğe ve 112 cm genişliğe sahip tarihi bir bayraktır. Ayrıca kahve fincanları, mühürler, telefon ve tören kılıcı gibi ilgi çekici eserleri de görebilirsiniz.

Günlük Yaşam

ankara rahmi m koc muzesi iciPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-ici

Hayata dair günlük eşyaların yer aldığı bu bölümde yaşamı kolaylaştıran eserler dikkat çekiyor. Çorap örmek makinesi, çamaşır merdanesi, pyrograf, piyano ve çini soba gibi çeşitli materyaller bulunuyor.

Deniz, Hava ve Karayolu Ulaşımı

ankara rahmi m koc muzesi eserleriPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-eserleri

Denizcilik, havacılık ve karayoluyla ilgili birçok eseri burada görebilirsiniz. Üniformalar, denizaltı modelleri, uçak modelleri, hatıralar, pervaneler, raylı araç modelleri ve otomobiller bu üç bölümde dikkatleri çekiyor.

Esnaf Sokağı

Unutulmaya yüz tutmuş meslekler esnaf sokağında canlandırılıyor. Kunduracılık, marangozhane, tiftikçi, bakırcı, saatçi ve şapkacı gibi görülmeye değer canlandırmalar bulunuyor. Ayrıca Vehbi Koç’un geçmişte yaşamının büyük bir bölümünü adadığı dükkanı da bu bölümde sergileniyor.

Tarım

ankara rahmi m koc muzesi motor ve pompalarPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-motor-ve-pompalar

Tarımla alakalı birçok materyal bu bölümde kendine yer buluyor. Büyük veya küçük birçok makine ilgi çekiyor. Harman makinesi, buğday öğütme makinesi, zirai uçak ve traktörler tarım bölümünde öne çıkıyor.

Tıp ve Eczacılık

ankara rahmi m koc muzesi ali riza eczanesiPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-ali-riza-eczanesi

Tıbbın gelişim sürecine dair çeşitli eserleri burada inceleyebilirsiniz. Ameliyat seti, Ali Rıza Eczanesi ve şok aleti gibi ilgi çeken mekanizmalar bulunuyor. Özellikle Ali Rıza Eczanesi, dönemin tarihini yansıtan bir dekorasyonla yeniden dizayn edilmiştir.

Bebek Evleri

ankara rahmi m koc muzesi bebek evleriPin
ankara-rahmi-m-koc-muzesi-bebek-evleri
  1. ve 21. yüzyıl ev modellemelerini bebek evleri salonunda görebilirsiniz. Ayrıca bu evlerin tarihsel belge niteliği de vardır. Her bir eve yakından bakıldığında tarihi bir dekorasyonu olduğu dikkat çekiyor. İnsanların yaşayış şekli ve kullandığı eşyalar bu minik evlerde yansıtılmıştır.

Matbaacılık

Eski basım tekniklerine ait birçok materyal burada görülebiliyor. Kurşun harfler, baskı uygulamaları, ciltleme teknikleri, kağıt kesimi, efemeralar ve kitaplar matbaacılık bölümünde yer buluyor.

Kafeterya

Müze gezisinden sonra ufak bir mola vermek istiyorsanız Safranhan Brasserie’yi ziyaret edebilirsiniz. Tarihi Ankara Kalesi manzarasını seyrederken yemeğinizi yiyebilir ve çayınızı yudumlayabilirsiniz. Otantik bir ortamda ruhunuzu dinlendirerek gezinize son verebilirsiniz.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Fotoğraf Çekimi

Müze düğün ve nişanlar için özel günleri unutulmaz hatırlara dönüştürebilir.  Bunun için 5 kişiden oluşan bir fotoğraf çekimi paketi sunuluyor. Bu paketin ücreti 250 TL’dir. Paket içerisinde fotoğrafçı, gelin, damat ve evlenecek kişilerin iki arkadaşı yer alabiliyor. Cumartesi ve pazar günleri fotoğraf çekimleri yoğun olduğu için önceden randevu alınması gerekiyor.  Ticari çekimler için de bilgi alınması gerekiyor.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Nerede

  • Adres: Ankara Rahmi M. Koç Müzesi Kale Mahallesi, Depo Sokak No: 1 Altındağ – Ankara
  • Tel: 0 (312) 309 68 00

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Giriş Ücreti 2023

Rahmi M. Koç Müzesi’nin 70 TL giriş ücreti bulunmaktadır. 10 kişilik gruplar için ücret 60 TL’dir.  Öğrenciler için ziyaret 35 TL, 10 kişilik öğrenci grupları için de 25 TL ücrete sahiptir.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Ziyaret Saatleri

Müze Pazartesi günleri kapalıdır. Salı’dan Cuma’ya 10:00 – 17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Cumartesi ve Pazar günleri ise 10:00 – 18:00 saatleri arasında gezilebilir. 31 Aralık ve 1 Ocak’ta ziyarete kapalıdır.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Yol Haritası

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Sanal Tur 3D Mekan

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi Kaç TL 2022?

2022 yılında yetişkinler içi 50 TL. 10 kişilik yetişkin grupları için 45 TL. Bireysel öğrenciler için 30 ve öğrenci grupları için 25 TL ücrete sahiptir.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’nde Müze Kart Geçerli Mi?

Müzede müze kart geçerli değildir. Fakat 10 kişilik gruplar ile indirimli olarak gezebilirsiniz.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’ni Gezmek Ne Kadar Sürer?

Müzede 42 adet salon bulunuyor. Haliyle müzeyi gezmek için ortalama 2 – 4 saat civarı gerekiyor.

Çengelhan Rahmi M. Koç Müzesi’nde Fotoğraf Çekimi Yasak Mı?

Fotoğraf çekimi yasak değildir. Düğün ve nişanlar için 250 TL’lik bir ücrete sahiptir. Ticari çekimler için özel randevu ve bilgi alınmalıdır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir