Pin
Ana sayfa » Adıyaman’ın Tarihi Yerleri: 19 Detaylı Turistik Mekan!

Adıyaman’ın Tarihi Yerleri: 19 Detaylı Turistik Mekan!

Hem yerli hem de yabancı turistler için oldukça güzel gezi noktalarını barındıran Adıyaman, büyüleyici güzellikleriyle sizleri karşılıyor. On binlerce yıllık tarihiyle ziyaretçilere göz kırpan şehir, çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle tarihi yerler arasında birçok eser bulunmaktadır. Gezilecek yerler bakımından bol mekânlar bulundurduğu için yanınıza fotoğraf makinenizi almanızı öneririz. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Adıyaman, Hititlerin ve Kommagene Krallığı’nın ana merkezi olmuş ve devamında Selçuklu ve Osmanlı Devleti’ne ev sahipliği yapmıştır. Gelin Adıyaman tarihi yerleri nelerdir beraber bakalım.

1. Nemrut Dağı

Pin
adiyaman-nemrut-dagi

2100 metre yükseklikte yer alan ve tüm dünyanın ziyaret ettiği mekânlardan birisi olan Nemrut Dağı, Adıyaman tarihi yerler arasında bulunuyor. Tanrılara yaşadığı süre boyunca şükretmek için yaptırılan dağ, Kommagene Kralı 1. Antiochos tarafından anıtsal mezar olarak inşa edilmiştir.3 alana doğru yayılan heykeller, dağın en dikkat çeken eserlerindendir. Kireçtaşından yapılan heykellerin ortalama boyutu 9 metredir. Kralın mezarının nerede olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Heykellerin kafaları gövdesinden ayrılsa da hala heybetlerini görebiliyorsunuz. Heykellerin farklı şekillerden oluşması farklı kültürlerin bir arada yaşadığının kanıtıdır. Nemrut Dağı’nın keşfi 1881 yılında Alman mühendisler tarafından olmuştur. Aslan heykelinin bulunduğu alanda araştırmalara göre insanlar eskiden tanrıları mutlu etmek için ziyafetler hazırlardı. Adıyaman’ın tarihi yerler arasındaki dağ hem manzarası hem de tarihiyle insanları büyülemektedir. Buraya gelmeden önce fotoğraf makinenizi almayı unutmayınız. Ayrıca Nemrut dağı sanal gezi ve kapsamlı bilgi için “yazımızı” okuyabilirsiniz.

2. Perre Antik Kenti

Pin
perre-antik-kenti

Merkezde Pirin Mahallesinde bulunan Perre Antik Kenti birçok kaya mezarına ev sahipliği yapmaktadır. Uğrak noktalardan birisi olan kent Kommagene krallığının en işlek yeriydi. Araştırmalara göre burada yaşayan insanlar sıklıkla bölgenin ve temiz suyun güzelliğinden bahsetmekteydi. Bu yüzden hem kervanlar, yolcular ve birçok insan sıklıkla mola yeri olarak kullanmaktaydı. Dini bir merkez olarak da kabul gören kentin en dikkat çeken yeri oyuk kayalar ve içindeki mezarlardır.

3. Perre Kaya Mezarları

Pin
perre-kaya-mezarlari
  • Dikilitaş:Üç çift sütuna ev sahipliği yapan mezar 10 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Çeşitli kabartmalar ve işlemeler bulunan mezar dikkat çeken noktalardandır.
  • Sofraz Tümülüs Mezarları: Merkeze 45 kilometre uzaklıkta bulunan mezarların üstü örtülmüştür.
  • Beştepeler: İçerisinde 6 adet mezar bulunan beşteperlerin içi odaları andıran mezar yapısındadır. Merkeze ise 25 kilometre uzaklıktadır.
  • Malpınarı: Kitabesi ve yerleşim birimleri bulunan Malpınarı merkeze 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Kayalar saf haliyle oyularak yapılmıştır.
  • Palanlı Mağarası: Geçmişi M.Ö 40 bin yılına kadar giden mağara o zamanlarda yapılan geyik figürüne ev sahipliği yapmaktadır. Merkeze 10 km uzaklıkta olup, derin bir vadiye sahiptir.

4. Adıyaman Müzesi

Pin
adiyaman-muzesi

Paleolitik dönemden Osmanlı dönemine kadar birçok tarihi esere ev sahipliği yapana müze, Adıyaman tarihi yerler arasındadır. Bunların yanı sıra etnografik eserler salonu da yer alıyor. Bu salonda halılar, kilimler, bakır ve gümüş eşyalar, el dokuması eşyalar, çanak-çömlek gibi eşyalar yer almaktadır.  Müze pazartesi günü kapalı olup yazın akşam 7’ye kışın akşam 5’e kadar açıktır. Açılış saati sabah 8’dir. İlk müzecilik faaliyetlerinin başlaması 1978 yılında yapılan kazılarla olmuştur. İnsanlara daha iyi hizmet verebilmek ve eserleri daha iyi bir yerde sergilemek için 1982 yılında müze binası yapılmıştır. Yaklaşık 30 bin esere ev sahipliği yapan müzenin 2 bin tanesi teşhir salonunda sergilenmektedir.

5. Cendere Köprüsü

Pin
adiyaman-cendere-koprüsü

Adıyaman tarihi yerler arasında bulunan Cendere Köprüsü, ismini aldığı çayın üzerinde yer alıyor Roma imparatoru Septimus Severus tarafından yaptırıldığı için onun ismiyle de anılmaktadır. İki kemerden oluşan köprü kesme taşlardan oluşturulmuştur. M.S 193 yılına tekabül eden inşa tarihi Adıyaman’ın kültürel geçmişinin ne kadar uzun olduğunun bir kanıtıdır.

Harçsız bir şekilde yapılan köprü, orta bölümden birleşerek yapılmıştır 30 metre yüksekliğinde ve 125 metre uzunluğundaki köprü böylelikle daha dayanıklı bir hal almıştır. Genişliği ise 7 metre olup, ziyaretçilerine iyi bir gezi alanı sunmaktadır. Üzerinde iki adet kitabesi bulunan köprüde yaptıranların ismi yer almaktadır. İmparator oğulları adına iki adet sütun dikse de imparator değişimi sonrasında bu sütunlar yıktırılmıştır. Ayrıca birçok dönemde onarım gördüğünü de yazıtlardan anlayabiliyoruz.

6. Adıyaman Ulu Camii

Pin
adiyaman-ulu-cami

Tarihi Dulkadiroğlulları Beyliği zamanına kadar giden Adıyaman Ulu Cami, Adıyaman turistik yerler arasında bulunmaktadır. Yapım tarihini ise içerisinde bulunan bir kitabeden 1863 yılına ait olduğunu anlaşılmaktadır. Bir kitabesi daha bulunan camide 1902 yılında onarım gördüğü yazmaktadır. Kesme taştan inşa edilen camii iç ve dış olarak büyük bir estetikle yapılmıştır. Günümüzde merkezde bulunan yapıya yürüyerek ulaşabilirsiniz.

7. Arsameia Ören Yeri

Pin
adiyaman-arsemeia-oren-yeri

Kahta ilçesinde bulunan Arsameia Ören Yeri, İ.Ö 2. Yüzyılda yapılmıştır. Yapıldığı dönemde krallık için yazlık bir idari merkez olarak kullanılmıştır. Kommagenelerin atası olarak bilinen Arsamez tarafından yaptırılan ören yeri, Adıyaman’ın gezilecek yerleri arasında bulunmaktadır. Yer alan kitabelerde de Arsamez ismi doğrulanmaktadır.

Bölgenin iklim ve çoğrafi şartlarını göz önünde bulunduran Arsamez, bölgeyi iki yakalı bir şehre dönüştürmüştür. Adıyaman’a 60 km uzaklıkta bulunan ören yerinde kabartma heykeller, steller ve ülkemizin en büyük Grekçe kitabesi bulunmaktadır. Ayrıca sarayın kalıntılarını da burada görebilirsiniz. Nemrut Dağı’na yakın olması sebebiyle iki bölgeyi de gezerek aradan çıkarabilirsiniz.

8. Eskisaray Camii

Pin
eskisaray-camii-adiyaman

İsmi gibi Eski Saray Mahallesi’nde bulunan Eskisaray Camii, 1638 yılında inşa edilmiştir. İbrahim Paşa tarafından yaptırılan cami günümüze gelene kadar çeşitli onarım geçirmiştir. Bu nedenle orijinalliği tam olarak korunamamıştır. Lakin kitabesi tam olarak günümüze gelebilmiştir. Mihrabı caminin en dikkat çeken yerlerindendir.

Adıyaman Çarşı Camii

1557 yılında inşa edilen cami halk arasında Hacı Abdülgani Camii olarak da bilinir. Geçmişten günümüze kadar 4 kez onarım gören cami, günümüz ismini bulunduğu mekandan almıştır. Oturakçı Pazarı’nda bulunan yapının tavanı düz ahşapken günümüzde merkezi kubbe ve onun etrafında bulunan bir ahşapla kapatılmıştır. Yürüme mesafesinde ve Adıyaman tarihi yerler arasında bulunan camiye geziyi kısa bir ziyaretle bitirebilirsiniz.

9. Karakuş Tümülüsü

Pin
adiyaman-karakus-tumulusu

Kahta ilçesinde bulunan Karakuş Tümülüsü, yaklaşık 20 metre yüksekliğindedir. Nemrut Dağı’na yakın olan Tümülüs, ziyaret noktalarınızdan biri olmalıdır. Kommagene Krallığı’na ait olan yapı, anıt mezardır. Karakuş ismini ise üzerinde bulunan kartal heykelinden dolayı almıştır. Toplam 4 adet Tümülüs bulunmaktadır. M.Ö 1. Yüzyıla kadar giden tarihi ile büyüleyici bir güzelliği bulunmaktadır. Ayrıca batı bölümdeki sütunda kral 2. Mithridates ile kız kardeşi ile olan tokalaşması kabartma halinde aktarılmıştır. Doğudaki sütuna baktığımızda ise 2. Mithridates’in annesi İsias, onun kız kardeşi Antiochis ve yeğeni Aka için yapıldığı anlaşılmaktadır.

10. Abuzer Gaffari Türbesi

Pin
adiyaman-abuzer-gaffari-turbesi

Üzerinde bulunan kitabeye göre Abuzer Gaffari Türbesi rivayete göre 4. Murat’ın Bağdat Seferi sonrasında  inşa edilmiştir. Adıyaman turistik yerler arasındaki türbe, Ziyaret Köyü’nün girişinde yer almaktadır. Şehrin en bilindik tarihi mekanları arasında ve merkeze 5 kilometre uzaklıktadır. Fakat asıl mezar Medine’de yer almaktadır. Ayrıca ziyaret edeceğiniz mekan çevresinde birçok doğal güzellik bulunmaktadır. Sahabelerden olduğu bilinen Abuzer Gaffari, Adıyaman’da düşmanla savaşırken şehit olduğunu bilinmektedir.

11. Adıyaman Yeni Kale

Pin
adiyaman-yeni-kale

Büyüleyici görüntüsüyle Adıyaman’ın tarihi yerleri arasında bulunan Yeni Kale, Kommagene Krallığı tarafından yapılmıştır. Hititlilerden Osmanlılara kadar kullanılan kale Memluklüler tarafından restore edilerek günümüz halini almıştır. Çok sayıda kitabesi bulunan kalenin yazıtlarında Sultan Kalavun, Melik Eşref Selahaddin Halil ve Melik Nasır’ın isimleri geçer. Hatta edinilen bilgilere göre posta güvercinlerinin yetiştirilmesi için özel bir kule bile bulunmaktadır. Ayrıca mescit, hapishane, zindan, sarnıçlar, hamam ve gizli bir su yolu da kalede yer almaktadır. Geçtiğimiz yıllarda yapılan kazılarla birlikte yeni odalarda gün yüzüne çıkarılmıştır. Ayrıca eski Kahta Kalesi olarak da anılmaktadır.

12. Yenipınar Camii

Pin
adiyaman-yeni-pinar-camii

2012 yılında yapılan restorasyonlar sonucunda ibadete açılan Yenipınar Camii’nin inşa yılı 1720’lere dayanmaktadır. Bu bilgiyi ise minare kaidesinden alabilmekteyiz. Hacı Mahmut tarafından inşa edilen cami, merkezde yürüme mesafesinde bulunmaktadır. Yapılan restorasyonla birlikte tuvalet ve giriş bölümü yeniden yapılmıştır. İç ve dış yenilemeler ile cami daha estetik ve şık bir görünüşe bürünmüştür.

13. Çelikhan İçmesi

Pin
celikhan-icmesi

Birçok hastalığa deva olan Çelikhan İçmesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgiyle ziyaret ettiği bir yerdir. Adıyaman turistik yerler arasında bulunan içme, İstanbul Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre gastrit, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Merkeze 23 km uzaklıkta olan bölgeye, eğer turizme kazandırılırsa tüm Türkiye tarafından bilinen bir yer olmaya aday.

14. Haydaran Kaya Mezarları

Taşgedik Köyü’nde bulunan Haydaran Kaya Mezarları, merkeze 17 km uzaklıktadır. Kral Antiochos ve Güneş tanrısı Helios’un tokalaşmasını resmeden kabartma bulunmaktadır. Ayrıca geziniz sırasında civar bölgenin güzelliklerini de inceleyebilirsiniz.

15. Palanlı Mağarası

Pin
adiyaman-palanli-magarasi

Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden olan Palanlı Mağarası, 40 bin yıl önce, Paleolitik döneme kadar uzanmaktadır. Bu tarihi ise mağaraya çizilen üç adet keçi resminden anlamaktayız. Fakat günümüze sadece bir tanesi iyi derecede gelebilmiştir. SİT alanı olarak tescillenen mağara, derin bir vadide yer almaktadır. Merkeze 10 km uzaklıkta Palanlı Köyü sınırlarındadır. Adıyaman gezilecek yerler ve tarihi yerler arasında bulunan mağaraya mutlaka uğrayarak, o tarihi havayı hissetmelisiniz.

16. Gerger Kalesi

Pin
adiyaman-gerger-kalesi

Oymak Köyü sınırlarında yer alan Gerger Kalesi, M.Ö 2. Yüzyıla kadar gitmektedir. Yüksek ve sarp kayalıklara inşa edilen kale ayrıca güçlü duvarlarla çevrilmiştir. Kommagenelerin atası Arsemez tarafından inşa edilen kale, tapınak ve idare merkezi olarak kullanılmıştır. Ayrıca bulunduğu konum bakımından savunmaya elverişli bir yerdi. Kayalardan yapılmış merdivenler,  mezarlar girişte sizi karşılar. 3. Kapı girişinde ise 6 kitabe yer almaktadır. Üst bölümlerde ise ev kalıntıları, burçlar ve su sarnıçları bulunuyor. Ayrıca cami ve dükkan da kale de göze çarpan noktalardandır. Adıyaman tarihi eserler arasındaki kale ülkemiz içinde büyük bir değerdir.

17. Altınlı Köprü

Pin
adiyaman-altinli-kopru

Gölbaşı ilçesinden 8 km uzaklıkta bulunan Altınlı Köprü, 83 metre uzunluğundadır. Kendine özel bir havası olan köprü şehrin en eski yapılarındandır. Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar kullanılmıştır. Dört kemere sahip köprü, kesme taş ve moloz taştan inşa edilmiş ve pek fazla onarım görmeden günümüze gelebilmiştir. Geçtiğimiz aylarda ise dayanıklılığını artırmak için restorasyonu yapılmıştır.

18. Turuş Kaya Mezarları

Pin
adiyaman-turus-kaya-mezarlari

Turizme kazandırılamamış olan Turuş Kaya Mezarları, Adıyaman tarihi yerler arasında önemli bir yere sahiptir. Genellikle yüksek kayalara yapılmasına alışık olduğumuz kaya mezarları bu sefer ana kaya üzerine merdivenle ulaşılacak şekilde aşağıya yapılmıştır. Şehre 40 km uzaklıkta bulunan mezarlar Adıyaman-Şanlıurfa karayolu üzerinde 1kmlik mesafededir. Ayrıca bazı kayalarda çeşitli figürlerde yer almaktadır. Bölgede yaklaşık 60 tane Roma dönemine ait mezar bulunmaktadır.

19. Sofraz Tümülüs Mezarları

Pin
sofraz-tumulus-anit-mezari

Besni ilçesinde bulunan Sofraz Tümülüs Mezarları, şehre 45 km uzaklıktadır. Üzeri taş ve molozlarla örtülü olan mezarlar 15 metre yüksekliğe sahiptir. Bölgede iki Tümülüs bulunmaktadır. Bunların biri büyük biri küçüktür. Giriş bölümü güneydedir. Birkaç metre aşağı indikten sonra karşınızda küçük bir oda belirecektir. Bu odada iki lahit yer almaktadır. M.S 2. Yüzyıla kadar giden Tümülüsler, Adıyaman tarihi yerler arasında sizleri bekliyor. Ayrıca Adıyaman gezisinden sonra Şanlıurfa tarihi yerler nelerdir incelemek isteyenler rehberimizi okuyabilir.

 

Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer

 

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir