Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi | Neler Var | Giriş ve Ziyaret Bilgileri
İçindekiler
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi, Ankara’nın Keçiören ilçesinde 29 Mayıs 2005 tarihinde hizmete başlamıştır. İsmini Türk tarihinde önemli bir yer edinen ve Tuna nehri boylarında bulunan Estergon Kalesinden almıştır. İçerisinde Asya Bahçeleri ve Etnografya Müzesi bulunması sebebiyle Türk tarih ve kültür binası olarak hizmet vermektedir. İnşaat faaliyetleri altı yıl sürmüştür ve yaklaşık olarak 4 Milyar Türk Lirası kadar bir para harcanmıştır. Açılış günü yapılan töreneyse dönemin başbakanı ve bazı bakanların yanı sıra Estergon şehrinde de temsilciler katılmıştır. Giriş katında bulunan dükkânlarla, Türk Mutfağı Restoranıyla, kümbet ve Ankara manzaralı terasıyla bir bütün halinde Ankara’ya giden herkesin ilgisini çeken bir merkez haline gelmiştir.
İlginizi Çekebilir: Ankara Etnografya Müzesi | Neler Var? | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Dünya Kültür örnekleriyle beraber geleneksel Türk sanatçılığının tüm motifleri kalede sergilenmektedir. Alanya Kalesinin mimarisinde kullanılan Kızıl Kule’ye benzeyen sekizgen gövde yapısıyla dikkat çekmektedir. Bu sekizgen yapı Selçuklu sultanlarının ördüğü saçlardan etkilenilerek süslenmiştir. Aynı örgü tipi süsler kalenin restoran kısmında bulunan boşluklarda da kullanılmıştır. Restoranın mimarisinde ayrıca terasın altta bulunan boşluk kısımlarına kuş yuvaları yapılmış olmasıdır. Türk – İslam kültüründe çok beğenilerek kullanılan kuş yuvası birçok mimari eserde özellikle cami, külliye ve hanlarda yoğun bir şekilde kullanılırdı. Her katında ayrı bir kültürel doku bulunduran Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezinin diğer özellikleri şu şekildedir.
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi’nde Neler Var?
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezinin büyük girişi Taç kapısı olarak anılmaktadır. Bu kapının en büyük özelliği Yapımına Selçuklu Döneminde başlanan Karatay Medresesi’nin kapısının modellenmesiyle oluşturulmuştur. Tamamen mermerden yapılan Taç Kapı’nın üzerinde el işçiliği ile yapılmış birçok süsler bulunmaktadır. Giriş kapısına ve etrafına ayrıca Divriği Camii etrafında ki yapılarda görülen motiflerde kullanılmıştır.
İlginizi Çekebilir: Ankara Roma Hamamı | Tarihi | Neler Var | Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Taç Kapıdan giriş yapıldıktan sonra karşınıza Özbekistan’ın en görkemli saraylarından birisi olan ve Hıva şehrinde bulunan İsfandiyar Han’ın yazlık sarayının girişinde ki kapıdan modellemeyle hazırlanmış büyük bir kapı çıkmaktadır. Avlu kısmına geldiğinizde Orta Asya’nın meşhur Hıva- Buhara sütun tarzıyla hazırlanmış sütunlar tarihten bir ayna gibi karşınıza çıkmaktadır. Dükkânların bulunduğu katta ayrıca Marmara bölgesinden blok blok getirtilen, Topkapı Sarayında bulunan şadırvanın birebir benzeri bir şadırvan bulunmaktadır.
Dükkân katının üst katında bulunan müze katına çıkarken etrafınızda bulunan Rumi desenli pencereler gezinize daha mistik bir hava katmaktadır. Türklerin İslamiyete geçtikten sonra uygulamaya başladığı minyatür sanatı dünyada ilk defa duvar üzerine kale içerisinde uygulanmıştır. Özellikle Osmanlı dönemine ait av sahneleri, sünnet şölenleri ve dönemin insan ilişkileri ile ilgili sosyal yaşantıyla ilgili minyatürler yapılmıştır.
İlginizi Çekebilir: Türkiye’nin Kültür Kokan Tarihi Turistik Yerleri | Tarihi 250 Yer
Bu minyatürleri incelerken Osmanlı Dönemine ait yaşantıyla ilgili bilgiler alabilirsiniz. Başınızı yukarı doğru kaldırdığınızda Pervari kubbe ile karşılaşacaksınız. Bu kubbe otuz iki kenarlı bir kubbedir. Kubbenin hemen altında bulunan pencereler ise vitray pencerelerdir. Bu pencerelerin süslemesinde Rumi motifleri kullanılmıştır ve süsleme tekniği olarak Tifani tekniği tercih edilmiştir.
Müze katına çıkarken ve inerken kullandığınız korkuluklar kristal özelliklerdedir. Ayıca müzeye çıkarken ve inerken kullanılan merdivenler Kütahya Çini motifleriyle işlenmiştir. Kullanılan kristal Dolmabahçe Salonunda kullanılan kristallerden örneklenerek hazırlanmıştır.
Estergon Restoran Türk Mutfağı
Estergon Restoran Türk Mutfağı kısmında kullanılan pencereler panoramik görüntü kalitesini sağlayabilmesi adına oldukça geniş bir şekilde yapılmıştır. Türk mutfağından çeşitli yemekleri yerken bu pencerelerden Ankara’nın muhteşem görüntüsünü seyredebilirsiniz. Restoran kısmında oturma kısımları değişik bir kompozisyonla hazırlanmıştır. Yerden yüksekliği 40 cm olan bir platform üzerinde hazırlanmış bu restoran oldukça değişik bir hava katmaktadır. Kalede yemek yedikten sonra kahve içmek isterseniz eğer, restoranın hemen giriş kısmında sizi karşılayan ve eskiden Anadolu’da yük dolabı olarak anılan yerli şöminemiz üzerinde odun ateşiyle hazırlanmış Türk Kahvesinden içebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Ankara Gezilecek Tarihi Yerler: En Muhteşem 67 Turistik Mekan
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Seyir Terası
Seyir terası bin metre karedir ve Ankara’nın birçok bölgesini çok rahat bir şekilde izleyebilmenize imkân vermektedir. Seyir terasına çıkıp hava aldığınız sırada tam ortasında bulunan iki katlı kümbetle karşılaşırsınız. Selçuklu Dönemine ait olan bu kümbet tarihin güzelliklerini sizlere göstermektedir. Özellikle Orta Çağ Türk sanatı içerisinde oldukça önemli bulunan kümbetler tuğla ve çini karmasından oluşan bir dekoratifle yapılmaktadır. Fakat Selçuklu döneminde olmak üzere Kümbetler Anadolu’ya girdikleri dönemde daha mütevazi bir şekilde sadece taşlarla yapılmaya başlanmıştır.
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Nerede
- Adres: Güçlükaya Mahallesi Fatih Caddesi Bülbüller Sokağı
- Telefon: (0312) 358 73 75
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Ziyaret Saatleri 2023
Türk kültürünün izlerini her köşede görebileceğiniz müze, 09:00 – 23:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Giriş Ücreti 2023
Geleneksel kümbet mimarisiyle görsel bir şölen yaşatan müze iç kısmında da onlarca eser ve canlandırmayla ziyaretçilerini büyülüyor. Bunun yanında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmesiyle ilgi görmektedir.
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Yol Tarifi
Estergon Kalesi Türk Kültür Merkezi Sanal Tur 3D Mekan