İstanbul Beyazıt Camii Tarihçesi, Nerede, Özellikleri
İçindekiler
Beyazıt Camii, Fatih semtinin Beyazıt bölgesinde bulunur. Tüm semte dağınık halde üretilen külliyenin ana maddesini bu camii oluşturmaktadır. Camii dışında külliyede türbe, sıbyan mektebi, aşhane-imaret, hamam, medrese, tabhâneler ve kervansarayda vardır.
Cümle kapısı üzerinde bulunan yazıya göre 1501 tarihinde yapıma başlanan camii 1505 yılında bitirilmiştir. Külliyeye gelir sağlamak için birkaç yıl sonra Bursa ile Selanik’te kervansaray üretilmiş, Selanik içinde bilinen şekliyle bir hamam, başhâne ve bedesten son olarak Edirne’de bir kervansaray daha bağlanmıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri | Gezilecek En İyi 127 Turistik Yer!
Beyazıt Camii Hangi Padişah Döneminde Yapıldı? Kim Tarafından Yaptırıldı?
Beyazıt Camii, İstanbul’da Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılmıştır. 1506 yılında açılan camii mimarı ise Mimar Hayreddin’in eseridir. Fakat camiinin mimarı konusunda bazı farklı düşünceler de vardır.
Birtakım düşüncelere göre Mimar Kemâleddin’in camiiyi yaptığı ve diğer başka düşüncelere göre de iki mimarın beraber çalıştığı söylenmektedir.
Beyazıt Camii Tarihçesi
Camiinin inşası bittikten dört yıl sonra İstanbul’da deprem olmuş ve yapı bu depremden etkilenmiştir. 45 gün içinde küçük küçük dalgalar halinde devam eden zelzeleler binayı hırpalamıştır.
İlginizi Çekebilir: İstanbul Fethiye Müzesi Tarihçesi | Nerede | Harita | Sanal Tur
Birçok kayda göre küçük kıyamet olarak adlandırılan zelzele camiinin kubbesini dağıtmıştır. İki yarım kubbeden biri günümüzde ahşap olduğundan depremden sonra tadilat yapıldığı düşünülmektedir.
1683’te çıkan bir yangında camiinin minare külahları tutuşmuştur. 1743 yılında ise camiiye yıldırım isabet etmiş tutuşan bir külah cayır cayır erimiştir. Birçok tadilat gören eser günümüzde varlığını hala sağlam bir şekilde sürdürmektedir.
Beyazıt Camii Mimari Özellikleri
Sultan II. Bayezid’ın türbesi camiinin kıble tarafında bulunmaktadır. Camiinin içi kare şeklinde tasarlanmıştır. 16,78 metre uzunluklarında olan dört kemer kubbeyi taşır. İki kemerin içinde demir kenetler vardır.
Çeşitli renklerde sütunları olan camiinin ahşap tavanı altın yaldızlarla ve nakışlarla bezenmiştir. Osmanlı mimarisinin en önemli eserlerinden biri olan camide önemli taş işçilikleri bulunmaktadır. Son olarak kapılar ve pencerelerde önemli ahşap işçiliğini gözler önüne sermektedir.
İlginizi Çekebilir: İstanbul Arkeoloji Müzeleri Hakkında Bilgi
Beyazıt Camii İçi
Caminin içi özellikleri arasında süslemelerle oyulmuş kemerler görülüyor. Harimin yanında sağa ve sola açılan birer kapı ve çevresinde kalın duvarlar bulunuyor. Geometrik desenlere sahip olan oyma desenler de oldukça dikkat çekiyor. Bir kapı ve merdivenle dışarıdan girilen hünkar mahfili bulunmaktadır. Özellikle caminin mihrabı rumi oymalar, mermerden yapılan dönen kum saatleri de ilgi görüyor. Caminin toplam 36 penceresi ve 24 kubbeli avlusu bulunuyor.
Beyazıt Camii Nerede
Adres: Beyazıt, Yeniçeriler Cd., 34126 Fatih/İstanbul